Acupressuur Mat

Een acupressuur mat en de vele gezondheidsvoordelen hiervan

In de snelle hectische wereld waarin we tegenwoordig leven zijn we de hele dag in de weer met werk, vrienden, deadlines en afspraken. Hierdoor vergeet je vaak dat het ontzetten belangrijk het is om even de tijd voor jezelf te nemen en te ontspannen. Het gevolg hiervan kan zijn dat je last krijgt van nek -of rugklachten of je merkt dat de kwaliteit van je slaap achteruit gaat.

Heb je er wel eens aan een acupressuur mat gedacht? Je kan de mat thuis gebruiken, het heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen en werkt het ontspannend voor lichaam en geest. In dit artikel vertellen we je meer over de werking van een acupressuur mat en geven we je tips waar je op met letten bij het aanschaffen.

Andere interessante artikelen:

De geschiedenis van de acupressuur mat

De leer van acupressuur is al eeuwenoud. Hoe oud precies is niet bekend maar er zijn geleerden die zeggen dat de acupressuur al 5000 jaar voor Chr. werd gebruikt in de Chinese alternatieve geneeswijze.

In de Chinese historie hield men zich veel bezig met de kosmos en de krachten en ritmes van de aarde. Volgens de Chinese geneeskunde stroomt levensenergie, genaamd qi, door banen in ons lichaam. Die banen zijn aan elkaar verbonden zijn en worden meridianen genoemd.

In de huid van je hoofd, rug, borstkas, armen en benen bevinden zich een twaalf tot viertiental energiebanen die eindigen in je vingertoppen en tenen. Elke energiebaan geeft energie door aan je hoofdorgaan en andere spieren en organen. De energiebanen hebben ieder verschillende drukpunten.

Fysieke en mentale klachten zijn het gevolg van een blokkade in de meridianen. Acupressuur is een manier om blokkades in de energiebanen op de heffen door de drukpunten te manipuleren en levensenergie weer in de banen te brengen.

De kennis uit de Chinese geneeswijze over het verlichten van pijn door druk uit te oefenen op bepaalde lichaamspunten werd verzameld en verspreid over Azië. In India maakten Fakirs vervolgens bedden van een houten plank met spijkers.  

Fakirs stonden bekend als wondermensen die tevens vaak als goochelaar optraden en tijdens de show over een spijkerbed heen liepen. Ook buiten de shows om werd het spijkerbed door ze gebruikt maar dan om op te slapen.

Volgens de Fakirs zorgt de pijn die de hersenen voelen voor een natuurlijke aanmaak van een pijnstiller genaamd Endorfine. Dit is een gelukshormoon dat ervoor zorgt dat je relaxed wordt waardoor ze langer op het spijkerbed konden liggen.   

In de jaren 80 was er een Russische arts die onderzoek had gedaan naar het principe van een spijkerbed. Hij kwam tot de conclusie dat een spijkerbed niet alleen zorgt voor aanmaak van endorfine.

Het stimuleerde ook de doorbloeding, verlaagt de bloeddruk en zorgt voor de aanmaak van Oxytocine.

De wetenschap heeft het bestaan van meridianen lange tijd heeft ontkent. In 1978 kwam daar langzaam verandering in na een onderzoek met radioactieve tracing methodes.

Na het inspuiten van radioactief traceerbaar vloeistof in acupunctuurpunten was er een duidelijk lijn waar te nemen. Na verder onderzoek werd in 1992 vastgesteld dat meridianen wel degelijk bestaan.

spijkerbed acupressuur mat

De werking van acupressuur

Voordat we ingaan op acupressuur is het belangrijk om te weten dat acupressuur niet hetzelfde is al acupunctuur. Beide begrippen komen uit de traditionele Chinese geneeskunde en zijn gebaseerd op meridianen.

Bij acupunctuur worden de naalden in je lichaam geprikt op de plek waar de levensenergie verstoord is. Bij acupressuur worden er geen naalden in je lichaam geprikt maar werken de naalden als druk op bepaalde punten van je lichaam.

De energiebanen, meridianen genoemd, bevinden zich in de huid en eindigen in je tenen en vingertoppen. Elke energiebaan heeft een aantal acupressuurpunten verdeeld over je lichaam.

Door het stimuleren van deze drukpunten kan je effect uitoefenen op de spieren en organen die hiermee in contact staan. Hierdoor kan onder andere pijn worden verlicht, angst worden vermindert, betere slaapkwaliteit worden bevordert en stress worden gereguleerd.

Acupressuur wordt normaal gesproken uitgevoerd door met de duim op je huid te drukken. Door te zitten of liggen op een acupressuur mat wordt dit effect nagebootst en stimuleer je onder andere de doorbloeding en afvalstoffen worden sneller uit je lichaam verwijderd.

Wat is een acupressuur mat

Een acupressuur mat werkt op dezelfde manier als de acupressuur behandeling. Het voordeel is dat je met de acupressuur mat je huis niet uit hoeft.

Het lijkt op een yoga mat bedekt met plastic spikes. Die plastic spikes zijn ontworpen om druk uit te oefenen op de punten door je hele lichaam. Ze zien er misschien intimiderend uit maar ze zijn gelukkig minder pijnlijk dan ze lijken.

Er zijn ook acupressuur matten die een kussen hebben waarmee je druk uit kan oefenen op je nek of een andere specifieke zone op je lichaam.

Het doel van een acupressuur mat is het in balans brengen van je lichaam en het verlichten van onder andere pijn en stress. Acupressuur herstelt de balans in de energiestroom van je lichaam waardoor energie en vitaliteit wordt gestimuleerd.

Best Life Acupressuur mat

Best Life Acupressuur mat

Deze acupressuur mat van Best Life laat je volledig ontspannen terwijl het ook je stijve spieren en nek- en rugklachten verhelpt.

Het comfortabele schuim en de magnetische spijkers zorgen voor drukverlaging op je spieren en gewrichten. 15-30 minuten per dag op deze mat zorgt voor maximale ontspanning.

De acupressuur mat bevat 7344 drukpunten en al na een paar sessies ben je volledig gewend aan de spikes en merk je ontspanning in je spieren en gewrichten.

De magnetische spikes spikes stimuleren de bloedsomloop nog meer dan gewone spikes waardoor je een extra energieboost krijgt en nog meer ontspant.

Met het extra kussen kan je speciale zones aanpakken zoals je nek of knieholte. Het kussen is net als de mat gemaakt van hoogwaardig comfortschuim met enkele magnetische spikes.

Best Life acupressuurmat

Best Life Acupressuur mat

Stimuleer je bloedsomloop en verhoog je energie met deze Best Life acupressuur mat. Heb je last van stress, spierpijn of slapeloze nachten? 15 tot 30 minuten per dag op deze shakti mat zorgt ervoor dat je ontspannen en energiek de dag doorkomt.

De acupressuur mat kan gebruikt worden voor je hele lichaam inclusief nek en schouders. Je kan ervoor kiezen om de mat zittend of liggend te gebruiken. Met het aparte kussen kan je specifieke zones aanpakken door het bijvoorbeeld onder je knieholte of in je nek te plaatsen.

Dankzij de verschillende drukpunten maakt je lichaam endorfine en oxytocine aan. Endorfine staat ook wel bekend als het gelukshormoon. Beide lichaamseigen stoffen verminderen de pijn en zorgen voor een extra ontspannen gevoel.

Laat je lichaam de eerste paar keer wennen aan de acupressuur mat door rustig aan te beginnen met 10 tot 15 minuten. Het kan zijn dat je lichaam de eerste keer een lichte pijnprikkel ervaart. Bouw het gebruik vervolgens langzaam op en na enige tijd kan je zonder kleding op de mat liggen.

Voordelen van de Best Life acupressuur mat:

 • Verhoogt je energieniveau
 • Helpt tegen stress, spierpijn en gewrichtspijn
 • Verbetert je immuunsysteem en bloedcirculatie
 • Stimuleert de aanmaak van het gelukshormoon endorfine en oxytocine
 • Helpt je nachtrust te verbeteren

Welke gezondheidsvoordelen biedt een acupressuur mat

Volgens de Chinese geneeskunde worden lichamelijke en geestelijke klachten veroorzaakt door blokkades in de energiebaan die door je lichaam stroomt. Om deze pijn te verzachten of klachten te verhelpen is het belangrijk dat je de blokkades opheft.

De kunststof naalden van de acupressuur mat oefenen druk uit op bepaalde punten in je lichaam waar de energiebaan stroomt. Het uitoefenen van druk heeft vele gezondheidsvoordelen.

Verlichting van spanning

In ons dagelijks leven zijn er meerdere factoren die voor spanning op bepaalde plekken in je lichaam kunnen zorgen. Een veelvoorkomende oorzaak is het lang zitten aan een bureau.

Je kan de acupressuur mat op meerdere manieren gebruiken om de levenskrachtstroom te stimuleren en de spanning en pijn te verlichten:

 • Leg de mat met de gladde kant omhoog en vouw een klein deel om. Ga met je onderrug en bovenste gedeelte van je billen op het omgevouwen gedeelte liggen zodat je druk uitoefent op je lenden.
 • Ook kan je de mat op dezelfde manier neer leggen maar door nu op je zij te gaan liggen stimuleer je een ander gedeelte van je lichaam voor een wisselend resultaat.
 • Leg de mat volledig uitgespreid met de noppen naar boven. Ga op je buik liggen maar steun op je ellebogen of je handen. Hierdoor voer je meer druk uit op je bekken.
 • Door met gekruiste benen op de mat te gaan zitten kan je de zenuwen in je benen stimuleren.

Rugpijn en nekpijn

Rug- en nekpijn zijn veel gehoorde klachten en kan onder andere veroorzaakt worden door stress, kantoorwerk of door te weinig lichaamsbeweging.

Wat de oorzaak ook is, je wilt hier zo snel mogelijk vanaf. Dan kan je ervoor kiezen om wekelijks naar een massagesalon te gaan maar dit is vaak duur.

Een goedkopere manier om je nek- en rugpijn te verlichten is dagelijks 15-30 minuten op je acupressuur mat liggen. In veel gevallen heeft de mat een apart kussen dat je onder je nek kan leggen om zo de drukpunten in je nek te stimuleren.

De naalden van de acupressuur mat oefenen druk uit op bepaalde drukpunten in je lichaam waardoor de bloedsomloop wordt bevordert. Dit verlicht de spanning en pijn in je rug.

Daarnaast zal je lichaam de natuurlijke hormonen endorfine en oxytocine aanmaken waardoor de pijn in je rug en nek zal afnemen.

Best Life acupressuurmat

Verbeteren slaapkwaliteit, verminderen van stress, angst en depressie

Een verstoring in de energiebaan kan niet alleen leiden tot lichamelijke klachten. Het kan er ook voor zorgen dat je last krijgt van slaapproblemen, stress of een depressie. Het gebruik van een acupressuurmat helpt jouw lichaam weer in balans te brengen waardoor deze klachten afnemen.

Door het manipuleren van de meridianen in je lichaam wordt de energiestroom in je lichaam herstelt en jij volledig ontspant en makkelijker in een diepe slaap terechtkomt. Ontspanning is een belangrijke factor als het gaat om vermindering van stress en depressies.

Studies wijzen uit dat acupressuur een positief effect kan hebben op depressies doordat de afgifte van serotonine, oxytocine en dopamine wordt bevordert. Deze stoffen worden ook wel gelukshormonen genoemd en verbeteren je emotionele welzijn.

Wanneer is een acupressuur niet geschikt

Ondanks het feit dat het gebruik van een acupressuur mat vele voordelen biedt zijn er enkele situaties waarin je er beter geen gebruik van kan maken.

 • In het geval van zwangerschap wordt het gebruik afgeraden na de eerste 6 maanden omdat het vroegtijdig de bevalling kan opwekken.
 • De acupressuur mat stimuleert de bloedsomloop en is daarom niet geschikt bij hart- en vaatziekten of in het geval van een te lage of te hoge bloeddruk.
 • Bij huidinfecties of open wonden kan het gebruik van een acupressuur mat de klachten verergeren.
 • Kinderen jonger dan 8 jaar kunnen beter geen gebruik maken van een acupressuur mat omdat het risico op verwondingen groter is.

Waar op letten bij de aanschaf van een acupressuur mat

Ben jij op zoek naar een geschikte acupressuur mat? Let dan bij de aankoop op de volgende punten:

 • Maat
 • Doel
 • Aantal naalden
 • Materiaal
 • Schoonmaken
 • Antislip laag

Maat

Acupressuur matten zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Houdt bij de keuze van mat rekening met je lichaamslengte en met het doel waarvoor jij de acupressuur mat wilt gaan gebruiken.

Indien je jouw gehele lichaam wilt behandelen is een bredere mat meer geschikt. Indien je de mat alleen voor bepaalde delen van je lichaam wilt gebruiken heb je voldoende aan een kleinere mat.

Behalve lengte en breedte is ook de dikte van de mat belangrijk. De meeste matten zijn ongeveer 2 cm dik. Is de mat dunner dan zal dit mogelijk minder comfortabel aanvoelen.

Soort

Wil je de acupressuur mat gebruiken voor specifieke lichaamsdelen zoals hoofd, nek of schouders? Dan is een kussen of nekrol zeer geschikt.

Een volledige mat kan gebruikt worden voor je hele lichaam en er zijn ook acupressuur matten beschikbaar die speciaal bedoeld zijn voor je voeten.

Aantal naalden

Gemiddeld zitten er tussen de 6.000 en 6.500 naalden op een acupressuur mat. Hoe meer naalden de mat bevat hoe beter de drukverdeling over je lichaam. Indien je een beginnende gebruiker bent kan je kiezen voor een mat met meer naalden.

Er zijn matten speciaal voor beginners verkrijgbaar die tussen de 8.000 en 10.000 naalden hebben. Ben je een gevorderde gebruiker dan kan het zijn dat liever een mat hebt met 4.000 naalden voor een intensiever effect.

Materiaal

In de meeste gevallen bestaat een acupressuur mat uit een gevulde stoffen bekleding met plastic naalden. In het geval je last hebt van een allergische reactie voor bepaalde materialen is het belangrijk om het juiste materiaal te kiezen. Vaak wordt in dat geval 100% katoen aanbevolen.

Schoonmaak

Omdat je met je blote huid op de mat ligt is het aan te raden om een mat aan te schaffen met afneembare bekleding zodat je deze apart van de mat kan wassen.

Slipweerstand

Om ongelukken te voorkomen is het belangrijk dat een acupressuur mat niet weg kan glijden. Een antislip laag is daarom aan te raden.

Hoe kan je en acupressuurmat het beste gebruiken

Een acupressuur mat is zeer gebruiksvriendelijk en eenvoudig in gebruik. Er zitten geen ingewikkelde gebruiksaanwijzingen bij.

Leg de mat eenvoudig op de vloer, op een stoel of op de bank en ga erop zitten of liggen. De mat neemt niet veel ruimte is dus je kan hem overal mee naartoe nemen.

In principe kan je de acupressuur mat op elk moment van de dag gebruiken. Voor het beste resultaat is het echter aan te raden om de mat in de ochtend kort nadat je wakker wordt of ’s avonds vlak voordat je gaat slapen te gebruiken.

Dagelijks 15 tot 30 minuten op de mat zorgt ervoor dat de energie stroom in lichaam weer in balans gebracht wordt door manipulatie van de meridianen. Je voelt je daardoor energieker, vitaler het bevordert je mentale welzijn.

De eerste keer op een acupressuur mat zal even wennen zijn. Het kan zijn dat het pijnlijk aanvoelt en het is daarom aan te raden om in het begin een T-shirt te dragen of een dunnen doek tussen je huid en de mat te leggen.

Begin met bijvoorbeeld 5 minuten en breidt de tijd dat je op de mat zit of ligt langzaam uit.

Conclusie acupressuur mat

De Chinese geneeskunde ontdekte eeuwen geleden dat wanneer qi, de levensenergie die door de meridianen in ons lichaam stroomt, wordt geblokkeerd dit allerlei emotionele en fysieke problemen kan opleveren.

Acupressuur is het manipuleren van de drukpunten die verdeeld zitten over ons lichaam waardoor de blokkades worden opgeheven en de levensenergie weer vrij kan stromen.

De acupressuur mat bootst de werking van acupressuur na doordat de kunststof naalden de gewenste druk uitoefenen op de drukpunten.

Met slechts 15 tot 30 minuten per dag ontspannen op de acupressuur mat verminder je pijn en stress en breng je de levensenergie die door jouw lichaam stroomt weer in balans.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel laat dan gerust hieronder een comment achter. Je kan ons ook volgen op Facebook

Veel gestelde vragen over de acupressuur mat

Hoe lang moet je op een acupressuur mat liggen om het te laten werken?

Veel mensen liggen er 5 tot 10 minuten per keer op, soms wel 20 of 30 minuten (zoals veel mattenmerken aanbevelen), en doen dit dagelijks.

Waarom maakt een acupressuur mat je slaperig?

Acupressuur is de praktijk van het uitoefenen van druk op specifieke punten op het lichaam om ontspanning te bevorderen en energie te stimuleren.

Acupressuurmatten zoals de Best Life Mat activeren je zenuwstelsel, waardoor een stroom van feel-good hormonen op gang komt en de bloedcirculatie toeneemt.

Meest verkocht

betternights
Reacties op: Acupressuur Mat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay

Expert op het gebied van dekbedden, hoofdkussens en meer op het gebied van slapen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
31 mei 2023 4 Seizoenen Dekbed: Het Perfecte Allround Comfort

Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn, en het juiste dekbed speelt hierbij een belangrijke rol. Een 4 seizoenen dekbed is een uitstekende keuze voor mensen die het hele jaar door comfort en gemak willen ervaren. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat een 4 seizoenen dekbed precies is, de […]

Lees artikel
29 mei 2023 Dekbed maten: Welke maat dekbed is het beste voor jou?

Bij het creëren van een comfortabele en gezellige slaapomgeving is het kiezen van het juiste dekbed essentieel. De juiste dekbed maten kiezen zorgt niet alleen voor voldoende warmte en comfort, maar kan ook bijdragen aan de algehele esthetiek van je slaapkamer. In dit artikel zullen we de verschillende dekbed maten bespreken, zodat je het perfecte […]

Lees artikel
26 mei 2023 Ultiem comfort en elegantie: Ontdek de voordelen van een donzen lits-jumeaux dekbed

Een goede nachtrust is essentieel voor ons welzijn en het kiezen van het juiste dekbed is een belangrijk onderdeel van het creëren van een comfortabele slaapomgeving. Voor wie op zoek is naar ultiem comfort en luxe, is een donzen dekbed lits jumeaux een uitstekende keuze. Met zijn zachte, lichte en warme eigenschappen biedt dit type […]

Lees artikel
24 mei 2023 Het perfecte 1 persoons dekbed: Ultiem comfort en warmte

Het hebben van een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn. Een belangrijk element voor een goede nachtrust is het juiste beddengoed, en een hoogwaardig donzen dekbed kan een wereld van verschil maken. In dit artikel zullen we ons richten op één persoons donzen dekbedden, en waarom ze een uitstekende keuze zijn voor […]

Lees artikel
23 maart 2023 Vouwbed

Het Vouwbed: Compacte En Praktische Slaapoplossing Voor Kleine Ruimtes Een goede nachtrust is van vitaal belang voor onze gezondheid en welzijn. Helaas hebben niet alle huizen genoeg ruimte voor een permanent bed. Als je een kleine slaapkamer hebt, kan het zijn dat je niet genoeg ruimte hebt om een bed neer te zetten en je […]

Lees artikel
22 maart 2023 Verzwaringsdeken kind

Hoe een verzwaringsdeken je kind kan helpen om beter te slapen Een verzwaringsdeken kan een goede oplossing zijn voor kinderen die moeite hebben met slapen en niet van een licht donzen dekbed houden. Door het gewicht van de deken ervaart het kind een lichte druk op het lichaam, wat vergelijkbaar is met een knuffel. Dit […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 184 reviews.