Aromatherapie

Wat is aromatherapie en hoe kan dit je helpen ontspannen?

Na een drukke dag wil je natuurlijk niets liever dan heerlijk ontspannen. Ontspanning en een goede nachtrust is ontzettend belangrijk in ons steeds drukker wordende leven. Aromatherapie lijkt misschien een nieuwe trend, maar het wordt al eeuwen over de hele wereld in verschillende culturen gebruikt.

Vandaag de dag is het een vast onderdeel in de kruidengeneeskunde en heeft het ontzettend veel voordelen voor lichaam en geest. Wil je weten welke voordelen dat zijn en wat aromatherapie precies is? We leggen het je graag uit in dit artikel.

Andere interessante artikelen:

Wat is aromatherapie?

Aromatherapie staat ook wel bekend als etherische of essentiële olietherapie, en verwijst naar een aantal traditionele of alternatieve therapieën waarbij gebruik gemaakt wordt van etherische oliën en aromatische plantenstoffen. Het is een holistische geneeswijze waarbij natuurlijke plantenextracten worden gebruikt om de gezondheid en het welzijn te bevorderen. In andere woorden, het verbetert zowel je fysieke als je emotionele gezondheid.

Aromatherapie wordt al meer dan 6000 jaar gebruikt om de gezondheid van lichaam, geest en ziel te verbeteren. Oude culturen in China, India en Egypte verwerkten aromatische plantcomponenten in harsen, balsems en oliën. Deze natuurlijke stoffen werden gebruikt voor medische en religieuze doeleinden en stonden bekend om zowel fysieke als psychologische voordelen.

Aromatherapie-(1)

De geschiedenis leert ons dat Persen in de 10e eeuw etherische oliën destilleerden, maar mogelijk werd dit zelfs al eerder gedaan. Het was pas in de 16e eeuw dat informatie over destillatie van etherische olie in Duitsland werd gepubliceerd.

In de 19e eeuw erkenden Franse artsen het potentieel van etherische oliën bij de behandeling van ziekten. Ondanks dat artsen in de 19e eeuw meer waren ingeburgerd en zich richtten op het gebruik van chemische medicijnen, erkenden Franse en Duitse artsen nog steeds de rol van natuurlijke plantaardige ingrediënten bij de behandeling van ziekten.

Het was de Franse parfumeur en chemicus René-Maurice Gattefossé  die de term ‘aromatherapie’ bedacht. Hij schreef een boek, dat in 1937 werd gepubliceerd, over het onderwerp nadat Gattefossé eerder het genezende potentieel van lavendel ontdekt bij de behandeling van brandwonden. In zijn boek bespreekt hij onder andere het gebruik van aromatherapie bij de behandeling van medische aandoeningen.

Aromatherapie-(2)

Voordelen van aromatherapie

Aromatherapie wordt al eeuwenlang gebruikt om ontspanning en mentaal en fysiek welzijn te bevorderen. Tegenwoordig wordt de therapie steeds meer bestudeerd in combinatie met voordelen voor slaap en gezondheid.

Aromatherapie verbetert de slaap

Uit onderzoek blijkt dat aromatherapie een oplossing kan bieden kan bij een verstoorde slaap en daarnaast de slaapkwaliteit bij volwassenen kan verbeteren. Een studie uit 2017 vergeleek de effecten van aromatherapie en acupressuurmassage op de slaapkwaliteit bij vrouwen. Ze ontdekten dat een mix van slaap bevorderende essentiële oliën effectiever werkte dan acupressuur.

Aromatherapie helpt bij stress en angst

Stress en angst kunnen een behoorlijke invloed hebben op onze kwaliteit van slaap. In het geval je stress- en angstsymptomen ervaart, is de kans aanwezig dat je moeite hebt om in slaap te vallen of slaap je de hele nacht onrustig. Hierdoor ben je de volgende dag extra vermoeid. Er zijn meerdere onderzoeken die aantonen dat aromatherapie met etherische oliën kan helpen om stress- en angstsymptomen te verlichten. Dit helpt indirect bij het verbeteren van je slaapkwaliteit.

Aromatherapie-(3)

Aromatherapie bij depressie

Depressie en slaapproblemen gaan vaak hand in hand. Een aantal studies hebben de effecten onderzocht van aromatherapie met etherische oliën bij mensen met depressie en depressieve symptomen. Aromatherapie kan helpen bij het verbeteren van depressieve symptomen. Ook kan aromatherapie effectief zijn bij symptomen van de menopauze bij vrouwen van middelbare leeftijd.

Daarnaast wordt aromatherapie als een complementaire therapie. Het biedt geen genezing voor ziekten, huiduitslag of ziekten, maar het kan de conventionele behandeling van verschillende aandoeningen ondersteunen.

Aromatherapie vermindert de klachten bij:

 • Misselijkheid
 • Pijn en lichaamspijnen
 • Spierpijn
 • Hoofdpijn
 • Slechte bloedsomloop
 • Menstruatie
 • Menopauze
 • Alopecia of haaruitval

Hoe werkt aromatherapie

Aromatherapie werkt door je reukvermogen en de opname door je huid. Je reukvermogen is rechtstreeks verbonden met het geheugen- en emotiecentrum in je hersenen. Wanneer je de etherische oliën inademt worden de geurreceptoren in je neus geactiveerd, die vervolgens berichten naar je zenuwen en hersenen sturen.

Wanneer de moleculen je hersenen bereiken, beïnvloeden ze het limbisch systeem, dat verband houdt met de emoties, de hartslag, bloeddruk, ademhaling, geheugen, stress en hormoonbalans. Op deze manier kunnen etherische oliën een subtiel, maar holistisch effect hebben op je lichaam.

Inademing van de oliën doe je door de olie te verdampen in de lucht met behulp van een diffusorcontainer, spray of bijvoorbeeld oliedruppels in een stoombad. Naast een aangename geur kunnen aromatherapie ook gebruikt worden voor desinfectie van de luchtwegen of bij gezwollen slijmvliezen.

De etherische oliën kunnen ook worden opgenomen door de huid. In het geval etherische oliën zijn toegevoegd aan massageoliën, bad- en huidverzorgingsproducten worden ze door de huid opgenomen. Je kan je bloedsomloop stimuleren en de absorptie vergroten door het gebied waar de olie moet worden aangebracht te masseren. Sommigen beweren dat gebieden die rijker zijn aan zweetklieren en haarzakjes, zoals het hoofd of de handpalmen, de oliën effectiever beter opnemen.

Etherische oliën worden nooit rechtstreeks op de huid aangebracht. Ze moeten altijd worden verdund met een dragerolie. Er is vaak maar een kleine concentratie van een paar druppels etherische olie nodig.

Een goede manier om de essentiële oliën te verspreiden is door middel van een diffuser. Hieronder vind je enkele door ons geselecteerde diffusers.

HappyHaves Aroma Diffuser Arizona

HappyHaves Aroma Diffuser Arizona

Deze diffuser voor essentiële oliën is gemaakt van eco-vriendelijk materiaal en heeft een prachtig design.

De diffuser heeft een waterreservoir van 500ml en wanneer je een paar druppels olie toevoegt vernevelt hij een heerlijke  aroma door je kamer dat zorgt voor ontspanning en rust. Wanneer het waterreservoir leeg is schakelt het apparaat automatisch uit.

De HappyHaves diffuser heeft een lamp die zacht LED verlichting over de mist schijnt waardoor het extra sfeer creëert.

Seidon Aroma Diffuser

Seidon Aroma Diffuser

Deze Seidon Aroma diffuser verspreidt niet alleen de geur van essentiële olie door je kamer, het is tevens een luchtbevochtiger en een nachtlamp. Daarnaast beschikt het apparaat over een timer en kan het via bluetooth met je telefoon bediend worden.

Het apparaat produceert en verspreid een krachtige nevel door je kamer en tegelijk creëer je een gezonde leefomgeving. Deze diffuser is zeer geschikt voor kleinere ruimtes zoals je slaapkamer.

Het apparaat heeft een waterreservoir van 200ml+ en het schakelt zichzelf uit wanneer deze leeg is.

Seidon Aroma Diffuser

Seidon Aroma Diffuser

Door slechts een paar druppels essentiële olie toe te voegen aan het waterreservoir creëer je een heerlijk geur in je huis. Tegelijkertijd zorgt de luchtbevochtiger voor het zuiveren en bevochtigen van de lucht.

De diffuser van Seidon onderscheid zich van andere diffusers doordat het een beschikt over een hoogkwalitatieve atomizers en elektronische componenten. De atomizer zorgt ervoor de essentiële oliën in microdeeltjes worden omgezet waardoor de fijne nevel, gecombineerd met de stoom, in de lucht wordt verspreid. De Seidon diffuser produceert een veel krachtigere nevel dan andere apparaten.

Het apparaat kan ook zonder oliën worden gebruikt als luchtbevochtiger. Hierdoor kan je droge hoest, sinus irritatie en droge huid tegengaan.

O’dor Aroma diffuser

O’dor Aroma diffuser

Deze diffuser van O’dor wordt geleverd met een handige afstandsbediening. Zo kan je lekker vanuit je bed de kleur- en mismodus bedienen. Je kan kiezen uit 7 verschillende LED kleuren en 14 lichtstanden. Daarnaast zit er een gemoedsverlichting op die kan helpen bij angstgevoelens of stress.

Met slechts enkele druppels essentiële olie kan je al een heerlijke geur in je kamer creëren. De diffuser kan ook zonder olie gebruikt worden als een niet-aromatische luchtbevochtiger.  

Het waterreservoir heeft een inhoud van 300ml en wanneer deze leeg is schakelt het apparaat zich automatisch uit.

Life of Bay Aroma diffuser

Life of Bay Aroma diffuser

Deze aromatherapie diffuser helpt jou om je gemoedstoestand te verbeteren. Met een paar druppels essentiële olie kan je een heerlijk geur creëren in je slaapkamer. En als luchtbevochtiger helpt de diffuser in geval droge lucht leidt tot prikkende ogen of een droge keel en huid.

De diffuser is eenvoudig en veilig in gebruik. Het apparaat heeft 3 timer standen en schakelt automatisch uit wanneer het waterreservoir leeg is.

Wat zijn etherische of essentiële oliën

We hebben het hiervoor gehad over etherische of essentiële oliën, maar wat is dat nu precies?

Essentiële of etherische oliën worden gemaakt van delen van bloemen, kruiden en bomen, zoals schors, wortels, schillen en bloembladen. De cellen die een plant zijn geurige geur geven, zijn de ‘essentie’. Wanneer een essentie wordt gewonnen uit een plant, wordt het een essentiële olie. Het kan zijn dat er enkele kilo’s van een plant nodig zijn om een ​​enkele fles etherische olie te produceren.

Niet alle producten gemaakt met plantenessentie zijn essentiële oliën. Echte essentiële oliën worden niet gemengd met andere chemicaliën of geuren. Ze zijn gemaakt met behulp van een specifiek proces dat de chemie van de plant niet verandert.

Soorten etherische olie en hun werking

Er zijn tientallen essentiële oliën, allemaal met verschillende geuren en chemische samenstellingen. Welke essentiële oliën het beste zijn, hangt af van de symptomen die je wilt verlichten en je persoonlijke voorkeur voor geur.

Enkele van de meest populaire essentiële oliën zijn:

Lavendel

Dit is de meest populaire essentiële olie voor slaap en ontspanning. Lavendel is een rustgevende geur die al lang in verband wordt gebracht met ontspanning en slaap, en wordt gebruikt als een natuurlijke remedie tegen angst.

Daarnaast kan lavendel ook helpen bij pijnverlichting en heeft het een kalmerend effect, wat betekent dat het je kan helpen om sneller in slaap te vallen. Ook het verbetert het je slaapkwaliteit, helpt bij doorslapen wat weer resulteert in een verhoogde alertheid overdag.

lavendel

Vanille

De zoete geur van vanille is aantrekkelijk voor veel mensen en wordt al lang gebruikt voor ontspanning en stressverlichting. Vanille kan een kalmerend effect hebben op het lichaam. Het kan hyperactiviteit en rusteloosheid verminderen, het zenuwstelsel tot rust brengen en de bloeddruk verlagen. Het kan ook helpen bij het verlichten van angst en depressie, met een combinatie van zowel ontspanning als een opbeurend humeur.

Jasmijn

Jasmijn verbetert je slaapkwaliteit en vermindert het aantal rusteloze nachten. Daarnaast helt het ook angstgevoelens verminderen.

Essentiële olie van jasmijn wordt soms beschreven als een afrodisiacum. De geur van jasmijn verhoogt bètagolven die verband houden met alertheid.  

Sandelhout

Sandelhout heeft een rijke, houtachtige, aardse geur en wordt al eeuwenlang gebruik ter ontspanning en angstverlichting.

Iedereen reageert anders op geuren. Het opmerkelijke van sandelhout is dat het voor sommige mensen slaapvoordelen opleveren, terwijl het voor anderen een wakkere, aandachtige ontspanning kan bevorderen. Als dat voor jou het geval is, is sandelhout niet geschikt voor de nacht, maar je kunt het overdag gebruiken om je ontspannen en alert te voelen.

Citrus

Net als sandelhout is dit een groep geuren die stimulerend of slaap bevorderend kan zijn, afhankelijk van je individuele reactie en het type citrusolie dat wordt gebruikt.

Van bergamot, een soort sinaasappel, is aangetoond dat het angst verlicht en de slaapkwaliteit verbetert.

Citroenolie heeft angst- en depressie verlichtende effecten. Citrus kan sommige mensen helpen om gemakkelijker in slaap te vallen, terwijl anderen deze frisse, heldere geuren misschien ontspannend vinden, maar niet slaap bevorderend. Als citrusgeuren je stimuleren, gebruik ze dan niet voor het slapengaan, maar gebruik ze overdag, zodat je je zowel verfrist als ontspannen voelt.

eucalyptus

Eucalyptus

Eucalyptus etherische olie kan de luchtwegen helpen verlichten tijdens verkoudheid of griep en wordt vaak gecombineerd met pepermunt.

Tea tree

Tea tree olie heeft antimicrobiële, antiseptische en desinfecterende eigenschappen. Het wordt vaak gebruikt in shampoos en huidverzorgingsproducten, om acne, brandwonden te behandelen.

Tips bij de aanschaf van essentiële of etherische oliën

Het belangrijkste om te overwegen bij het kopen van essentiële oliën is de productkwaliteit. Veel bedrijven beweren dat hun essentiële oliën van ’therapeutische kwaliteit’ zijn, maar dat is slechts een marketingterm.

Enkele tips bij het kopen van een olie:

 • Kijk naar het etiket: het moet de Latijnse naam van de plant bevatten, informatie over de zuiverheid of andere ingrediënten die eraan zijn toegevoegd, en het land waarin de plant is gekweekt.
 • Evalueer het bedrijf: Koop producten van een bekend en gerenommeerd aromatherapiebedrijf dat al enkele jaren bestaat.
 • Kies donkergekleurde, glazen containers: Pure essentiële oliën zijn sterk geconcentreerd. Ze kunnen plastic flessen na verloop van tijd oplossen en de olie aantasten. De meeste bedrijven verpakken essentiële oliën in kleine bruine of blauwe glazen flesjes om de kwaliteit te beschermen.
 • Vermijd “geuroliën”: Geur- of parfumoliën worden gemaakt van essentiële oliën in combinatie met chemicaliën of volledig van chemicaliën. Ze zijn niet geschikt voor aromatherapie – zoek in plaats daarvan naar flessen die een enkele essentiële olie in zijn puurste vorm bevatten (100% etherische olie zonder andere vulstoffen).
 • Vergelijk prijzen: Etherische oliën variëren in prijs, afhankelijk van hoe betrokken oogsten en productie zijn. Vind je een bodemprijs voor een dure etherische olie, dan is deze waarschijnlijk niet puur.

Veilig gebruik van aromatherapie

Aromatherapie is over het algemeen veilig. Essentiële oliën kunnen echter bijwerkingen veroorzaken. Elke etherische olie heeft zijn eigen chemische samenstelling en kan daarom ook verschillende reacties in je lichaam veroorzaken.

Het kan zijn dat je allergisch bent voor bepaalde oliën daarom is het aan te raden om vooraf een test te doen:

 • Verdun de essentiële olie in een dragerolie met tweemaal de concentratie die je van plan bent te gebruiken
 • Wrijf het mengsel in een gebied ter grootte van een kwart aan de binnenkant van je onderarm
 • Als er binnen 24 tot 48 uur geen allergische reactie is, moet het veilig te gebruiken zijn.

Belangrijk om te weten is dat geconcentreerde producten vóór verdunning giftig zijn en met zorg moeten worden behandeld. Een maximale concentratie van 5 procent wordt aanbevolen.

Het inslikken van etherische oliën kan, ook als het verdund is,  gevaarlijk zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk.

In het geval je last hebt van een hoge bloeddruk is het aan te raden om stimulerende middelen, zoals rozemarijn te vermijden. Sommige verbindingen, zoals venkel, anijs en salie, werken op dezelfde manier als oestrogeen. Bij oestrogeenafhankelijke borst- of eierstoktumor moeten deze oliën vermeden worden.

Sommige oliën produceren gifstoffen die schade aan je lever, de nieren en het zenuwstelsel kunnen veroorzaken, vooral als ze inwendig worden ingenomen.

Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap kan aromatherapie een risico vormen voor de zich ontwikkelende foetus. Vrouwen die borstvoeding geven, moeten etherische olie van pepermunt vermijden, omdat dit in de moedermelk kan worden uitgedrukt.

Essentiële oliën afgeleid van citrus kunnen de huid gevoeliger maken voor ultraviolet licht, waardoor het risico op zonnebrand toeneemt.

Sommige oliën kunnen de functie van conventionele medicijnen beïnvloeden. In het geval je medicijnen gebruikt is het aan te raden om eerst contact op te nemen met je arts.

Ten slotte is het bij het bewaren van essentiële oliën belangrijk om te weten dat licht, warmte en zuurstof de integriteit van de olie kunnen aantasten. Zorg er voor dat je de producten bij een gerespecteerde en betrouwbare winkel koopt, om zeker te zijn van de kwaliteit. En zorg er als laatste voor dat je de instructies altijd zorgvuldig goed opvolgt.

Conclusie Aromatherapie

Bij aromatherapie wordt gebruik gemaakt van essentiële of etherische oliën om de gezondheid van lichaam en geest te bevorderen. Het bestaat al eeuwenlang in de holistische geneeskunde maar tegenwoordig kan je eenvoudig aromatherapie in huis halen door het gebruik van een diffuser.

De oliën hebben een verschillende werking en afhankelijk van het doel van de aromatherapie kies je de olie. Het kan zijn dat je kiest voor een ontspannende olie om beter te slapen of juist een essentiële olie die een goed humeur bevordert. Ook bij depressie of angst kan aromatherapie een uitkomst bieden.

Er zijn veel verschillende soorten etherische oliën verkrijgbaar maar let altijd goed op wat je koopt en waar je het koopt. Volg altijd de instructies op zodat je heerlijk kan genieten van aromatherapie in huis.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel laat dan gerust hieronder een comment achter. Je kan ons ook volgen op Facebook

Meest verkocht

betternights
Reacties op: Aromatherapie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay

Expert op het gebied van dekbedden, hoofdkussens en meer op het gebied van slapen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
31 mei 2023 4 Seizoenen Dekbed: Het Perfecte Allround Comfort

Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn, en het juiste dekbed speelt hierbij een belangrijke rol. Een 4 seizoenen dekbed is een uitstekende keuze voor mensen die het hele jaar door comfort en gemak willen ervaren. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat een 4 seizoenen dekbed precies is, de […]

Lees artikel
29 mei 2023 Dekbed maten: Welke maat dekbed is het beste voor jou?

Bij het creëren van een comfortabele en gezellige slaapomgeving is het kiezen van het juiste dekbed essentieel. De juiste dekbed maten kiezen zorgt niet alleen voor voldoende warmte en comfort, maar kan ook bijdragen aan de algehele esthetiek van je slaapkamer. In dit artikel zullen we de verschillende dekbed maten bespreken, zodat je het perfecte […]

Lees artikel
26 mei 2023 Ultiem comfort en elegantie: Ontdek de voordelen van een donzen lits-jumeaux dekbed

Een goede nachtrust is essentieel voor ons welzijn en het kiezen van het juiste dekbed is een belangrijk onderdeel van het creëren van een comfortabele slaapomgeving. Voor wie op zoek is naar ultiem comfort en luxe, is een donzen dekbed lits jumeaux een uitstekende keuze. Met zijn zachte, lichte en warme eigenschappen biedt dit type […]

Lees artikel
24 mei 2023 Het perfecte 1 persoons dekbed: Ultiem comfort en warmte

Het hebben van een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn. Een belangrijk element voor een goede nachtrust is het juiste beddengoed, en een hoogwaardig donzen dekbed kan een wereld van verschil maken. In dit artikel zullen we ons richten op één persoons donzen dekbedden, en waarom ze een uitstekende keuze zijn voor […]

Lees artikel
23 maart 2023 Vouwbed

Het Vouwbed: Compacte En Praktische Slaapoplossing Voor Kleine Ruimtes Een goede nachtrust is van vitaal belang voor onze gezondheid en welzijn. Helaas hebben niet alle huizen genoeg ruimte voor een permanent bed. Als je een kleine slaapkamer hebt, kan het zijn dat je niet genoeg ruimte hebt om een bed neer te zetten en je […]

Lees artikel
22 maart 2023 Verzwaringsdeken kind

Hoe een verzwaringsdeken je kind kan helpen om beter te slapen Een verzwaringsdeken kan een goede oplossing zijn voor kinderen die moeite hebben met slapen en niet van een licht donzen dekbed houden. Door het gewicht van de deken ervaart het kind een lichte druk op het lichaam, wat vergelijkbaar is met een knuffel. Dit […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 184 reviews.