Beste slaaphouding

Wat is de beste slaaphouding en wat zijn de voordelen?

Laten we eerlijk zijn, je slaapt een groot deel van je leven, zelfs wanneer je geen 8 uur per nacht maakt. Je staat er misschien niet bij stil maar je slaaphouding speelt een grote rol in je slaapkwaliteit. Dit betekent dat het misschien tijd is om je slaaphouding eens goed onder de loep te nemen.

Verschillende slaaphoudingen hebben verschillende voordelen. Als je pijn of andere gezondheidsproblemen ervaart kan het helpen om een andere houding aan te nemen. En hoewel het misschien niet in één nacht gaat lukken, kan het zeker de moeite waard zijn om te proberen van standaardslaaphouding te veranderen.

Daarom nemen we je in dit artikel mee in de wereld van de slaaphoudingen. Ga lekker zitten om te lezen hoe jij vanavond het beste kan liggen.

Andere interessante artikelen:

Het belang van een goede slaaphouding

Tijdens je slaap herstelt je lichaam van de belasting die het overdag te verduren heeft gehad. We brengen een derde van ons leven slapend of rustend door, dus het is belangrijk om een ​​slaaphouding te kiezen dat je lichaam helpt bij lichamelijk herstel.

Dit herstel is onder andere belangrijk voor je wervelkolom. Je wervelkolom, ook wel bekend als ruggengraat, is opgebouwd uit 33 of 34 wervels. Tussen elke 2 wervels zitten tussenwervelschijven en dit geheel geeft je lichaam structuur en ondersteuning. Overdag belast je jouw ruggengraat door bijvoorbeeld zware voorwerpen te tillen maar ook doordat zwaartekracht zijn werk doet.

Je slaaphouding kan het herstelproces helpen of juist belemmeren, afhankelijk van hoe effectief het de natuurlijke kromming van je wervelkolom ondersteunt. Een verkeerde slaaphouding kan ervoor zorgen dat je spieren in je rug en rondom je wervelkolom zich te veel aanspannen waardoor je ’s ochtends wakker wordt met een stijve of pijnlijke rug. Een juiste slaaphouding helpt je om je rugspieren te ontspannen zodat je pijnvrij wakker wordt.

vrouw slapen beste slaaphouding

Behalve het bevorderen van het herstel van je wervelkolom kunnen verschillende slaaphoudingen ook voordelen bieden als je last hebt van rugpijn, bij zwangerschap, allergieën, zure oprispingen of een andere gezondheidsproblemen.

Een onderzoek van de Better Sleep Council uit 2017 toont aan dat sommige houdingen, zoals slapen op onze rug of op de zij, mensen vatbaarder kunnen maken voor slaap gerelateerde aandoeningen zoals slaapwandelen.

Funny fact, deze studie vond ook een duidelijk verschil in de voorkeursslaaphoudingen in verschillende generaties. Millennials en Generation Xers sliepen bijvoorbeeld vaker op hun buik, met gestrekte armen en benen, terwijl babyboomers kozen voor zijslapen.

Een goede slaaphouding heeft natuurlijk ook effect op de kwaliteit van je slaap en daarmee je gezondheid. Structureel slecht slapen vergroot te kans op hart- en vaatziekten, obesitas en kan ertoe leiden dat je overdag minder geconcentreerd bent of een slecht humeur hebt.

orthopedisch-hoofdkussen-zijslaper

Wat is de beste slaaphouding?

De beste slaaphouding is er een die een gezonde uitlijning van de wervelkolom bevordert, van je heupen tot aan je hoofd. Hoe dat er voor jou uitziet, hangt af van je persoonlijke gezondheidssituatie en wat je prettig vindt. Het kan zijn dat een medische aandoening mede bepaalt wat voor jou de beste slaaphouding is. En misschien verhindert je leeftijd of gewicht slapen in een bepaalde houding.

Dat gezegd hebbende, worden sommige slaaphoudingen als gezonder beschouwd dan andere. Op je rug slapen en op je zij slapen worden gezien als de betere slaaphoudingen. Wanneer je op je rug of zij ligt, is het gemakkelijker om je ruggengraat te ondersteunen en in balans te houden, waardoor de druk op het ruggenmergweefsel wordt verlicht en je spieren kunnen ontspannen en herstellen.

Als slapen op je buik echter goed voor je voelt, voel je dan niet gedwongen om het te veranderen. Je kan het risico op pijn minimaliseren en de uitlijning van de wervelkolom verbeteren met de juiste matras en hoofdkussen.

De verschillende slaaphoudingen

Er zijn veel verschillende slaaphoudingen. En wat voor jou lekker ligt, ligt voor een ander misschien voor geen meter. Je slaaproutine kan veranderen maar de kans is groot dat één onderdeel van deze routine behoorlijk consistent is; zelfs als je bedtijd ’s nachts verandert, of als je elke ochtend op totaal verschillende tijden wakker wordt, is het zeer waarschijnlijk dat je één favoriete slaaphouding hebt.

Laten we de verschillende slaaphoudingen eens onder de loep nemen.

Slaaphouding

Foetushouding

De foetushouding is de meest populaire slaaphouding bij meer dan 4 op de 10 mensen, vooral onder vrouwen, die twee keer zoveel kans hebben als mannen om op hun zij te slapen.

In de foetushouding lig je op uw zij met gebogen benen naar je lichaam toe gekruld. Dat deze slaaphouding zo populaire is komt niet alleen omdat het voor veel mensen comfortabel ligt. Het is een gezonde houding omdat het je ruggengraat in zijn natuurlijke uitlijning laat rusten.

Deze slaaphouding helpt in veel gevallen wanneer je last hebt van lage rugpijn. Ook bij zwangerschap wordt slapen op je zij vaak aangeraden. Met name de linkerzij liggen omdat het de bloedsomloop naar de  baby bevordert en voorkomt dat je baarmoeder tegen je lever drukt.

Een ander voordeel van slapen in de foetushouding is dat het kan helpen snurken te verminderen.

Behalve voordelen heeft slapen in de foetushouding ook een aantal nadelen. Deze comfortabele houding kan namelijk de diepe ademhaling tijdens het slapen beperken. Als je je lichaam in een strakke bal positioneert of te veel naar voren krult, worden je longen en middenrif beperkt.  Zorg er daarom voor dat je houding relatief los is. Een meer ontspannen rug bevordert een gemakkelijke ademhaling.

Als je last hebt van gewrichtspijn of stijfheid kan het slapen in een strakke foetushouding ’s ochtends voor pijn zorgen.

Voor een comfortabelere foetushouding zorg er dan voor dat je houding los en ontspannen is als je je opkrult. Houd je benen relatief gestrekt. Je kan ook een kussen tussen je knieën leggen waardoor je heupen in een meer neutrale positie komen te liggen. Dit zorgt ervoor dat je minder stijf bent wanneer je wakker wordt.

ergonomisch-hoofdkussen-zijslaper

Slapen op je zij

Zijwaarts slapen is vergelijkbaar met slapen in de foetushouding, maar je benen worden niet naar je lichaam toe getrokken. Net als de foetushouding is slapen een populaire slaaphouding. Naast het verminderen van snurken, is het geweldig voor de spijsvertering en een ideale houding voor zwangere vrouwen.

Ook deze slaaphouding heeft zijn goede en minder goede kanten. Slapen op je zij kan stijfheid in je schouders veroorzaken doordat je met je volledige gewicht op één kant ligt. Het is daarom belangrijk om een kussen te kiezen dat de ruimte tussen je schouder en je hoofd opvult zodat je lichaamsgewicht beter wordt verdeeld.

In het geval je last van je onderrug krijgt kan het helpen om een kussen tussen je onderbenen te plaatsen. Hierdoor worden je heupen beter uitgelijnd wat lage rugpijn kan voorkomen.

Wat is beter, je rechter zij of je linker zij?

Afhankelijk van je gezondheid kan het voordelen hebben om op uw linkerzij te slapen in plaats van je rechterzijde.

Een kleine, oudere studie keek naar 10 mensen in de loop van 2 dagen. De eerste dag rustten de deelnemers op hun rechterkant na het eten van een vetrijke maaltijd. Bij de tweede stapten ze over naar de linkerkant. Onderzoekers ontdekten dat de rechterkant geassocieerd was met meer brandend maagzuur en zure oprispingen, dus links slapen kan gunstiger zijn.

Op je linkerzij slapen kan ook nuttig zijn om een ​​regelmatige stoelgang te stimuleren. Je dunne darm verplaatst afval naar je dikke darm via iets dat de ileocecale klep wordt genoemd, te vinden in de rechter onderbuik. Als je op je linkerzij slaapt, kan de zwaartekracht mogelijk helpen bij het proces van het verplaatsen van afval door je ileocecale klep.

Slaap je liever op je zij, kies dan een goed kussen om nek- en rugpijn te voorkomen. Slaap aan de kant die het meest comfortabel aanvoelt, maar wees niet bang om naar een andere positie te gaan.

baby slaapgewoontes

Slapen op je buik

Als we slaaphoudingen zouden moeten rangschikken, zou liggend op je buik slapen onderaan de lijst komen te staan. Het lijkt misschien lekker aan te voelen wanneer je in je bed ligt, maar op je buik slapen kan leiden tot lage rug- en nekpijn. Vooral het risico dat je wakker wordt met een stijve nek is groot doordat je nek in een onnatuurlijke houding is gedraaid. Er komt een hoop onnodige belasting op je spieren en gewrichten te staan waardoor je mogelijk pijnlijk en moe wakker wordt.

Een slechte uitlijning van de nek tijdens het slapen kan ook leiden tot hoofdpijn ’s nachts, waardoor de kans op een goede nachtrust verder wordt verpest.

Hoewel het een goede positie is om snurken of slaapapneu tegen te gaan,  zijn er verder weinig voordelen.

Het feit dat het de minst gezonde slaaphouding is wil natuurlijk niet zeggen dat jij niet lekker slaapt in die houding. Om slapen op je buik comfortabeler te maken, kan je proberen te slapen zonder kussen of met een dun hoofdkussen om extra stress op je nek te verminderen. Vermijd in elk geval een stijf, dik of hard kussen. Dit kan je nek in een ongemakkelijke hoek plaatsen en pijn veroorzaken. Probeer eens een zachter kussen iets onder je voorhoofd te leggen en slaap met je gezicht naar de matras, in plaats van je hoofd opzij te draaien. Dit zal je helpen om je luchtweg open te houden.

Om te voorkomen dat je last krijgt van pijn in je onderrug kan het plaatsen van een kussen onder je onderbuik helpen om de kans op rugpijn te verminderen.

orthopedisch-hoofdkussen-nekklachten

Slapen op je rug

De meeste gezondheidsvoordelen heeft een slaaphouding waarbij je op je rug ligt. Als je op je rug slaapt zorgt zwaartekracht voor een gelijkmatige uitlijning van je ruggengraat. Hierdoor wordt onnodige druk op je rug of gewrichten vermindert. Het beschermt je ruggengraat en kan helpen bij het verlichten van heup- en kniepijn. Je nek en rug worden veel beter uitgelijnd in vergelijking met andere slaaphoudingen. Daarnaast zorgt de gelijkmatige verdeling van je lichaamsgewicht voor een betere doorbloeding.

Een ander bijkomend voordeel van deze slaaphouding is dat het de kans op rimpels in je gezicht verkleint. Aangezien je gezicht niet in een kussen of een matras gedrukt wordt beschermt het je huid en zorgt dit ervoor dat je huid er fris uit blijft zien.

Hoewel slapen op je rug gunstig kan zijn voor mensen met lumbale pijn in de wervelkolom of problemen met de nek, wordt het niet aanbevolen voor ouderen, mensen met overgewicht of obesitas. Op je rug slapen kan namelijk snurken veroorzaken.  Snurken komt vaker voor naarmate we ouder worden treft op een gegeven moment de helft van alle volwassenen.

Snurken is niet alleen vervelend voor de persoon naast je of in een nabijgelegen kamer. Het kan je slaap verstoren en leiden tot verdikking en problemen met de halsslagader, die je hersenen, gezicht en nek van bloed voorziet.

orthopedisch-hoofdkussen-zijslaper

Slapen op je rug is ook geen goede keuze als je vatbaar bent voor slaapapneu. Slaapapneu is eigenlijk een uitbreiding van snurken, met als belangrijkste verschil dat er bij snurken een  gedeeltelijke obstructie in de keel plaatsvindt en bij slaapapneu een volledige obstructie. Het zorgt voor een oppervlakkige ademhaling of pauzes in je ademhaling die een goede nachtrust in de weg staan. Als je ouder wordt of te zwaar bent, heb je veel meer kans op slaapapneu als je op je rug slaapt omdat je een smallere orofarynx hebt. Dit is het gebied van de keel achter de mond.

Daarnaast kan op je rug slapen ook leiden tot een zere onderrug. Als je op je rug slaapt, probeer dan te slapen met een kussen achter je knieën om rugpijn te verminderen en de druk op je wervelkolom te verlichten. Een kussen achter je knieën kan helpen om de natuurlijke ronding van de rug te ondersteunen.

Voor- en nadelen verschillende slaaphoudingen

We hebben hieronder de voor- en nadelen van de verschillende slaaphoudingen in een overzicht gezet.  

 VoordelenNadelen
Op je zijGoede bloed- en zuurstofdoorstromingRisico op schouderpijn, pijn in de kaak of slapende arm
 Weinig kans op maagzuur (linkerzijde) 
Op je buikMinder kans op snurkenGrotere kans op nek- en rugklachten door onnatuurlijke houding
 Goed voor de spijsverteringGrote kans op stijfheid
Op je rugNatuurlijke positie van de wervelkolomGrotere kans op snurken en/of slaapapneu
 Minder kan sop rugklachten 
 Minder kans op maagzuur 

Klachten door een verkeerde slaaphouding? Probeer dit eens.

Zoals je hebt gelezen heeft iedere slaaphouding zowel voor als nadelen. Toch wil je liever de voordelen dan de nadelen ondervinden. Heb je last van een van de onderstaande klachten dan kan het komen door een verkeerde slaaphouding. Het proberen van een nieuwe of andere houding kan de moeite waard zijn.

Hoge rugpijn

Heb je vaak last van pijn in het bovenste gedeelte van je rug? Probeer dan eens op je zij te slapen. Het kan helpen om een bodykussen te gebruiken zodat je niet te veel op je arm hoeft te liggen.

Lage rugpijn

Lage rugpijn ontstaat vaak doordat je wervelkolom en heupen in een onnatuurlijke houding liggen. Het kan helpen om op je zij te slapen met een kussen of bodykussen tussen je benen. Op deze manier open je de heupen in een meer natuurlijkere positie. Ook de foetushouding kan je helpen om ontspannen en pijnvrij te slapen.

Rugpijn-bureau-zithouding-voetensteun

Schouderklachten

Als je last hebt van schouderklachten dan is het af te raden om op je zij te slapen. In deze slaaphouding lig je met je volle gewicht op je schouder waardoor je de klachten mogelijk alleen maar kan verergeren. Probeer in het geval van schouderklachten op je rug te slapen.

Mocht je last hebben van schouderklachten enkel door het slapen op je zij dan is een ergonomisch kussen voor zijslapers een mogelijke oplossing. Hierbij wordt het gedeelte tussen je schouders en je hoofd beter opgevuld.

Nekklachten

Heb je nekklachten? Probeer dan eens op je zij of je rug te slapen. Het is daarbij belangrijk dat je hoofd en nek goed worden ondersteund. Een ergonomisch kussen dat laag is en een nekrol heeft kan hierbij helpen als je op je rug slaapt, en een stevig kussen dat e wervelkolom recht houdt wanneer je op je zij slaapt.

warmtekussen nekpijn

Pijn in je heup of benen

Bij deze klachten kan je het beste op je rug slapen. In deze houding komt er het minste druk op deze lichaamsdelen te staan. Een kussen onder je knieholtes zorgt ervoor dat je onderrug en heup een natuurlijke vorm aanneemt.

Maagzuur

Je kan maagzuur voorkomen door ’s nachts op je linkerzij te slapen. Slaap je toch liever op je rug? Verhoog dan het hoofdeinde van je bed met 10 a 15 centimeter.

Menstruatiepijn

Is het weer de tijd van de maand dat menstruatie krampen je nachtrust verstoren? Probeer eens op je rug te slapen met een kussen onder je knieholtes. Hierdoor wordt de druk op je onderrug en je baarmoeder verminderd.

Conclusie beste slaaphouding

Niemand wordt blij van een slechte nachtrust. Het kan je humeur niet alleen verpesten, maar wanneer je constant slecht slaapt kan het ook voor ernstigere gezondheidsproblemen zorgen. Maar wanneer jij ’s avonds je bed in duikt sta je misschien niet stil bij de consequenties van je slaaphouding.

Je slaaphouding kan zowel lichamelijke klachten veroorzaken als voorkomen. Er is niet zoiets als een one-fits-all als het gaat om wat de beste slaaphouding is Wat voor jou de beste slaaphouding is hangt af van je leeftijd, lichaamsbouw en persoonlijke voorkeuren.

Op je rug liggen wordt gezien als de slaaphouding met de meeste gezondheidsvoordelen en slapen op de zij als de meest populaire slaaphouding. Heb je klachten probeer dan eens een andere slaaphouding aan te nemen en misschien slaap je ineens een stuk beter.  

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel laat dan gerust hieronder een comment achter. Je kan ons ook volgen op Facebook

Meest verkocht

betternights
Reacties op: Beste slaaphouding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay

Expert op het gebied van dekbedden, hoofdkussens en meer op het gebied van slapen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
31 mei 2023 4 Seizoenen Dekbed: Het Perfecte Allround Comfort

Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn, en het juiste dekbed speelt hierbij een belangrijke rol. Een 4 seizoenen dekbed is een uitstekende keuze voor mensen die het hele jaar door comfort en gemak willen ervaren. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat een 4 seizoenen dekbed precies is, de […]

Lees artikel
29 mei 2023 Dekbed maten: Welke maat dekbed is het beste voor jou?

Bij het creëren van een comfortabele en gezellige slaapomgeving is het kiezen van het juiste dekbed essentieel. De juiste dekbed maten kiezen zorgt niet alleen voor voldoende warmte en comfort, maar kan ook bijdragen aan de algehele esthetiek van je slaapkamer. In dit artikel zullen we de verschillende dekbed maten bespreken, zodat je het perfecte […]

Lees artikel
26 mei 2023 Ultiem comfort en elegantie: Ontdek de voordelen van een donzen lits-jumeaux dekbed

Een goede nachtrust is essentieel voor ons welzijn en het kiezen van het juiste dekbed is een belangrijk onderdeel van het creëren van een comfortabele slaapomgeving. Voor wie op zoek is naar ultiem comfort en luxe, is een donzen dekbed lits jumeaux een uitstekende keuze. Met zijn zachte, lichte en warme eigenschappen biedt dit type […]

Lees artikel
24 mei 2023 Het perfecte 1 persoons dekbed: Ultiem comfort en warmte

Het hebben van een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn. Een belangrijk element voor een goede nachtrust is het juiste beddengoed, en een hoogwaardig donzen dekbed kan een wereld van verschil maken. In dit artikel zullen we ons richten op één persoons donzen dekbedden, en waarom ze een uitstekende keuze zijn voor […]

Lees artikel
23 maart 2023 Vouwbed

Het Vouwbed: Compacte En Praktische Slaapoplossing Voor Kleine Ruimtes Een goede nachtrust is van vitaal belang voor onze gezondheid en welzijn. Helaas hebben niet alle huizen genoeg ruimte voor een permanent bed. Als je een kleine slaapkamer hebt, kan het zijn dat je niet genoeg ruimte hebt om een bed neer te zetten en je […]

Lees artikel
22 maart 2023 Verzwaringsdeken kind

Hoe een verzwaringsdeken je kind kan helpen om beter te slapen Een verzwaringsdeken kan een goede oplossing zijn voor kinderen die moeite hebben met slapen en niet van een licht donzen dekbed houden. Door het gewicht van de deken ervaart het kind een lichte druk op het lichaam, wat vergelijkbaar is met een knuffel. Dit […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 184 reviews.