Beste ventilator voor je slaapkamer

De beste ventilator slaapkamer voor een verkoelende nachtrust

Zodra de temperaturen stijgen gaan we massaal de terrassen op, genieten we van de warme zwoele zomeravonden om vervolgens de hele nacht zwetend onder je dekbed in bed te liggen. Een ventilator voor een beetje verkoeling is in dat geval meer dan welkom. Om je nachtrust niet te verstoren is een stille ventilator belangrijk.

Om jou te helpen bij het vinden van de beste ventilator voor de slaapkamer vind je in dit artikel informatie over de verschillende soorten ventilatoren en eigenschappen. Ook vind je een selectie van onze top 5 beste ventilator slaapkamer. Zo kan jij straks genieten van een heerlijk koele nachtrust.

Beste ventilator slaapkamer – Hoe werkt een ventilator

Al eeuwen lang zijn mensen op zoek naar verkoelende lucht op het moment dat het warm is. Al in 500 v. Chr. deed men dit met zogenoemde Punkah. Dit was een vierkant blad van gevlochten bamboe, dat werd bediend door een systeem met touwtje en katrollen waardoor het blad heen en weer bewoog als een soort waaier. In feite was dit de voorloper van de ventilator.

De eerste elektrische ventilator werd in 1882 uitgevonden door Schuyler Skaats Wheeler. Hij plaatste een 2-blads propeller op een draaiende motor waardoor de “buzz fan” ontstond.

Sinds die tijd zijn er tal van ontwikkelingen geweest die ervoor hebben gezorgd dat wij nu een ruime keuze hebben aan ventilatoren. In essentie is het doel van de ventilator gelijk gebleven, namelijk het verlagen van de gevoelstemperatuur.

Op het moment dat je een traditionele ventilator aanzet brengt de motor het schoepenrad in beweging en ontstaat er een luchtstroom. Deze luchtstroom zorgt voor een briesje dat je op je huid voelt als je in de buurt van de ventilator komt. Hoewel dit briesje niet daadwerkelijk bestaat uit koelere lucht, heeft het wel een verkoelend effect. Door de luchtstroom verdampt het zweet sneller en voelt je huid koeler aan.

Een ventilator kan daardoor de gevoelstemperatuur tot wel 3 graden verlagen.

Beste ventilator voor je slaapkamer

Beste ventilator slaapkamer – Waarom een ventilator in je slaapkamer

De temperatuur beïnvloedt de kwaliteit van je nachtrust. Het kan zijn dat je moeilijk in slaap komt of dat je ’s nachts vaak wakker wordt. Dit kan komen door je natuurlijke lichaamstemperatuur of het materiaal van je matras en beddengoed.

Bij een temperatuur van tussen de 15 en 19 graden schijn je het beste te kunnen slapen. Je kan hier alles over lezen in het artikel Wat is de beste slaaptemperatuur.

Ondanks dat een ventilator tijdens de warme zomernachten de daadwerkelijke temperatuur niet omlaag brengt, zorgt het wel voor een koudere gevoelstemperatuur. Je lichaam koelt af naar een lagere temperatuur waardoor jij beter slaapt.

Behalve een koelere nachtrust heeft een stille ventilator in je slaapkamer nog meer voordelen. Als de lucht in een afgesloten ruimte niet circuleert, kan je last krijgen van een benauwd gevoel en kan ademen ongemakkelijk worden. Dit belemmert je nachtrust. Met een ventilator kan je ervoor zorgen de lucht in je slaapkamer circuleert en jij beter slaapt.

Ventilator vs. airconditioner

De traditionele airconditioners zijn energie zuigende machines die 70% meer energie verbruiken in vergelijking met een ventilator. Ventilatoren helpen je niet alleen je gevoelstemperatuur te verlagen, ze verlagen ook nog eens je energierekening waardoor je geld bespaart. Kan je daar bijvoorbeeld weer verkoelend beddengoed van kopen.

Beste ventilator slaapkamer – Soorten ventilator voor de slaapkamer

Er zijn vele soorten ventilatoren verkrijgbaar maar deze zijn niet allemaal even geschikt voor in je slaapkamer. Een van de oorzaken dat je moeilijk in slaap kan komen of onrustig slaapt is geluid. Omgevingsgeluiden van buiten maar ook geluiden van apparaten in huis, zoals je ventilator, kunnen jouw nachtrust verpesten.

Een stille ventilator voor de slaapkamer is dus essentieel. Dat klinkt misschien heel erg voordehand liggend maar je staat er niet altijd bij stil of je hebt in een drukke winkel niet direct door hoeveel geluid de ventilator daadwerkelijk produceert.

Stille ventilatoren kan je vinden in verschillende modellen die elk hun eigen voor- en nadelen hebben. We zullen de meest voorkomende modellen hieronder bespreken.

Plafondventilator

Plafondventilator

De plafondventilator wordt aan het plafond bevestigd wat als voordeel heeft dat hij geen ruimte inneemt. Sommige plafonventilatoren hebben zelfs een lamp in het midden.

Plafond ventilatoren zijn over het algemeen vrij stille ventilatoren waardoor ze zeer geschikt zijn in de slaapkamer. Het nadeel is dat ze bevestigd moeten worden waardoor je ze niet kan verplaatsen. Ook is het af te raden een plafond ventilator te kiezen wanneer je lage plafonds hebt. De bladen zijn onbeschermd en je wilt voorkomen dat er ongelukken gebeuren.

Tafelventilator

Dit is het meest compacte type ventilator en daardoor erg geschikt voor op je nachtkastje. Het voordeel is dat je de ventilator gemakkelijk kan verplaatsen of mee kan nemen.

Het nadeel van een tafelventilator is dat het bereik vaak beperkt is en je dus moet zorgen dat je dicht bij de ventilator ligt.

Torenventilator

Het model van de torenventilator maakt dat hij vaak niet erg opvalt. De langwerpige vorm zorgt ervoor dat de ventilator weinig ruimte in beslag neemt wat ideaal is wanneer je een grote slaapkamer wil voorzien van koele lucht maar weinig ruimte hebt.

Dit type ventilator heeft geen bladen en is daardoor ober het algemeen zeer geruisloos. De luchtstroom is verticaal en het feit dat ze geen bladen hebben maakt het een veilige ventilator.

Beste ventilator slaapkamer

Muurventilator

Wil je ruimte besparen maar geen grote ventilator aan het plafond? Dan is een muurventilator een goede keuze. Het voordeel van een muurventilator is dat deze vaak een oscillatie functie heeft. Door de draaiende beweging bereikt het een groter deel van je slaapkamer.

Net als een plafondventilator is het nadeel dat je hem niet kan verplaatsen.

Statief ventilator

Wanneer je wel graag de mogelijkheid wilt hebben om de ventilator te kunnen verplaatsen biedt een statief ventilator de oplossing. Net als een muurventilator heeft de statiefventilator vaak een roterende kop. Ook is dit type meestal in hoogte verstelbaar.

Helaas zijn sommige statief ventilatoren nogal topzwaar en kunnen daardoor gemakkelijk omvallen. Het is dus aan te raden om op te passen met kinderen en huisdieren.

Waar op letten bij het kopen van een stille ventilator slaapkamer

Het is natuurlijk zonde wanneer je een ventilator koopt en er achteraf niet blij mee blijkt te zijn. Wat de beste ventilator voor jouw slaapkamer is, is persoonlijk en hangt af van verschillende factoren. Om je op weg te helpen vind je hieronder een aantal zaken die belangrijk zijn bij de aanschaf van een stille ventilator voor je slaapkamer.

Beste ventilator slaapkamer

Geluidsniveau

Het is natuurlijk een inkoppertje maar we noemen hem toch: De beste ventilator voor de slaapkamer mag je niet uit je slaap houden ’s nachts. Dat betekent dat je op zoek moet naar een stille ventilator die zo min mogelijk geluid produceert. Let daarom bij de aanschaf op het aantal decibel (dB) dat de ventilator produceert. Hoe lager het aantal decibel hoe stiller de ventilator is. Ga bij voorkeur voor een ventilator die minder dan 35 Db produceert.

Grootte van slaapkamer

Het type ventilator dat het meest geschikt is voor jouw slaapkamer kan afhangen van de omvang van de ruimte. Indien je slaapkamer niet al te groot is kan een tafelventilator op je nachtkastje voldoende zijn. Bij een grotere ruimte heb je een krachtige ventilator nodig die de luchtstroom door over een groter oppervlak kan verdelen.

Eigenschappen

  • Nachtmodus

De nachtmodus is een speciale kalmerende, stille lage stand waardoor jij in alle rust heerlijk in slaap kan vallen.

  • Oscillatie

Sommige ventilatoren oscilleren, oftewel ze draaien van links naar rechts en/of op en neer. Zo wordt er een groter deel van je slaapkamer voorzien van koelere lucht.

  • Meerdere luchtstroominstellingen

De meeste stille ventilatoren bieden ten minste drie snelheidsinstellingen. Snellere instellingen zorgen voor meer luchtstroom en zijn meestal luider, terwijl langzamere instellingen stiller zijn maar voor minder circulatie zorgen.

  • Slaaptimer

Ventilatoren kunnen ervoor zorgen voor een fries briesje gedurende de nacht, maar de temperaturen kunnen ’s nachts dalen. Om te voorkomen dat jij midden in de nacht ijskoud wakker wordt kies dan voor een ventilator met een timer functie. Deze schakelt dan automatisch uit op een door jou gekozen tijdstip. Een ander voordeel hiervan is dat ondanks dat ventilatoren niet veel energie verbruiken,  het niet betekent je ze altijd moet laten draaien. Dit is waar een timer van pas komt, vooral ’s nachts.

  • Afstandsbediening

Dit is een handig extraatje dat sommige moderne stille ventilatoren hebben. Hierdoor hoef je ’s nachts niet je bed uit om de instelling van je ventilator aan te passen of hem uit te zetten.

Budget

Een niet onbelangrijke factor is je budget. De prijs is niet alleen van invloed op de kwaliteit van de ventilator, maar ook op de functies. Je kan bijvoorbeeld een goedkopere ventilator kopen met een lagere dB-classificatie, maar deze heeft geen extra functies zoals oscillatie of ionisatie.

Aan de andere kant zijn ventilatoren met verbazingwekkende en geavanceerde technologieën duur maar effectief. Als je wilt dat je ventilator langer meegaat, is het nooit een slecht idee om wat meer uit te geven.

Ontwerp

Laten we eerlijk zijn, een ventilator kan heel functioneel zijn maar het is over het algemeen geen kunstwerk. Toch zijn er modellen die er net iets stijlvoller uitzien dan anderen. Met name de torenventilatoren zijn iets minder zichtbaar en kunnen vaak makkelijk in een hoekje geplaats worden. Ook een plafond ventilator is minder opvallend.

De beste ventilator slaapkamer

Om je op weg te helpen bij het vinden van de beste stille ventilator voor jou slaapkamer vind je hier de door ons geselecteerde stille ventilatoren.

Duux whisper ventilator

Duux whisper ventilator

Deze stille ventilator heeft een diameter van 34 centimeter en is in hoogte verstelbaar van 76 tot 95 centimeter. De ventilator draait zowel naar links als naar rechts en van boven naar beneden. Hierdoor wordt de lucht gelijkmatig door je gehele slaapkamer wordt verdeeld.

Zelfs grote slaapkamers zijn geen probleem voor de Whisper. Het systeem van dubbele ventilatorbladen maakt deze ventilator wel 7 keer krachtiger dan andere ventilatoren en door de enorme kracht wordt de lucht tot wel 15 meter ver geblazen.

Daarnaast kan je ook nog eens zelf bepalen welke windsnelheid je prettig vindt. En waar veel traditionele ventilatoren slechts 3 snelheden hebben heeft de Whisper maar liefst 26 verschillende windsnelheden waaruit je kan kiezen. Het apparaat is eenvoudig te bedienen met de meegeleverde afstandsbediening. Zo hoef jij je bed niet eens uit te komen.

De stille ventilator heeft zijn naam te danken aan het feit dat het maar 13dB geluid produceert en dus fluisterstil is. Ideaal voor in de slaapkamer omdat het geluid je nachtrust niet verstoord.

Daarnaast beschikt het apparaat over een timer met een maximum van 12 uur. Zo bepaal je van tevoren hoe lang de ventilator verkoelende lucht moet produceren en schakelt het apparaat daarna automatisch uit. Zo kan jij ongestoord van een heerlijke nachtrust genieten.

Beste ventilator voor je slaapkamer

Solis tafelventilator

Deze compacte tafelventilator is ideaal voor op je nachtkastje tijdens de zwoele zomernachten. De rotorbladen met een diameter van 28 centimeter zorgen voor een heerlijk verkoelend briesje waardoor jij ongestoord kan genieten van je nachtrust.

De stille ventilator is eenvoudig te bedienen met de knoppen op de voet. Je kan kiezen uit 3 verschillende standen.

Doordat deze stille ventilator klein en compact is kan hij eenvoudig weer opgeborgen worden na de zomer zonder dat hij veel plaats inneemt. Ook kan hij makkelijk meegenomen worden, wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat naar een warme bestemming.

Airking statiefventilator

Airking statiefventilator

De speciale vorm van de bladen maakt dat deze stille ventilator minder geluid produceert dan andere ventilatoren. Dit maakt de Airking een zeer geschikte stille ventilator voor in de slaapkamer.

Met een diameter van 45 cm kan de Airking ventilator met gemak grotere ruimtes verkoelen. Het apparaat is in hoogte verstelbaar en is kantelbaar in verschillende richtingen.

Met de 5 verschillende standen is er altijd wel blaasstand naar jouw voorkeur.

En wil je ’s nachts je bed niet uit omdat je net lekker ligt? Geen probleem, de stille ventilator heeft zowel een afstandsbediening als een timer functie. Zo kan je al liggend bepalen of je de ventilator uitzet of dat je kiest voor een automatische uitschakeling tussen de 1 en 7 uur.

LifeGoods torenventilator

LifeGoods torenventilator

De Lifegoods toren ventilator is een stille ventilator die van alle gemakken is voorzien. De krachtige 55W motor zorgt voor een heerlijk verkoelend briesje zonder dat het geluid je nachtrust verstoort. De stille ventilator produceert 45dB geluid.

Het apparaat heeft een prachtig design en is maar liefst 188cm hoog en neemt slechts 32 x 32 cm van je vloer oppervlakte in beslag. Hierdoor wordt je hele kamer voorzien van een verkoelend briesje zonder dat het veel ruimte inneemt.

De ventilator is te bedienen met touchpad knoppen of met de meegeleverde afstandsbediening. Je kan kiezen uit 3 verschillende standen:

  • Normaal: waarbij de blaaskracht van de ventilator constant blijft
  • Natuurlijk: in deze stand wisselt de blaaskracht van de wind willekeurig
  • Slaap: waarbij de blaaskracht van de bladen geleidelijk afneemt.

Daarnaast kan je kiezen voor de automatische oscillatie functie, waarbij de ventilator tot 80 graden links of rechtsom draait, en de slaaptimer.  

Met de LED display weet je zowel overdag als ’s nachts precies hoe de ventilator is ingesteld.

Rowenta Turbo Silence tafelventilator

Rowenta Turbo Silence tafelventilator

De Rowenta Turbo Silence Extreme Plus is een extreem krachtige tafelventilator die geluidloos zorgt voor een verkoelende luchtstroom. De perfecte keuze voor op je nachtkastje omdat het maar 38db geluid produceert wanneer je hem op de speciale “stille nachtmodus” instelt.

Op de maximale snelheid bereikt de stille ventilator een krachtige verkoeling van 45 m3/minuut. Het apparaat draait tot 120 graden wat ervoor zorgt dat koele lucht wordt verspreid over de hele ruimte.  

In totaal heeft de stille ventilator van Rowenta vier verschillende standen waar je uit kan kiezen. Ook kan je de hoogte aanpassen zodat je een perfecte verkoeling kan realiseren en heerlijk kan slapen.

Rowenta Turbo Silence Extreme plus

Rowenta Turbo Silence Extreme plus

Deze stille ventilator van Rowenta heeft maar liefst vijf verstelbare snelheden en een energiebesparende decrescendo-modus. Kortom alles wat je nodig heft voor een koele en stille nachtrust.

De zeer krachtige motor zorgt voor een krachtige verkoeling van 80 m3/minuut bij maximale snelheid. Hiermee kan deze ventilator ook grote ruimtes voorzien van een verkoelend briesje. Er zijn in totaal 5 verschillende snelheden waarbij er bij de minimale snelheid maar 35db geluid wordt geproduceerd. Deze stille ventilator is dus ideaal voor ’s nachts.

Wil je liever niet de hele nacht de ventilator aan hebben staan? Geen probleem. Met de timer functie kan je zelf bepalen wanneer de ventilator zichzelf automatisch moet uitschakelen. 

Daarnaast is er de decrescendo modus waarbij je energie kan besparen doordat de luchtstoom automatisch van maximaal naar minimaal daalt. Hierdoor val  je comfortabel in slaap en kan je de hele nacht genieten van een heerlijk koel briesje.

Conclusie beste ventilator slaapkamer

De meesten van ons houden van de zomer maar niet van klamme zomernachten waarbij we al zwetend moeilijk in slaap komen. Een stille ventilator is in dat geval ideaal en zorgt ervoor dat je gevoelstemperatuur tot wel 3 graden daalt door een verkoelend briesje te verspreiden door je slaapkamer. De beste ventilator voor jou slaapkamer hangt onder andere af van de omvang van je slaapkamer, waar je de ventilator wilt plaatsen en welke extra instellingen en opties jij belangrijk vindt. Wat jouw persoonlijke voorkeuren ook zijn, de beste ventilator voor je slaapkamer is een stille ventilator. Kies bij voorkeur voor een die minder dan 35 dB produceert, zodat jij ongestoord kan genieten van een koele en ongestoorde nachtrust.  

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel laat dan gerust hieronder een comment achter. Je kan ons ook volgen op Facebook

Andere interessante artikelen:

Meest verkocht

betternights
Reacties op: Beste ventilator voor je slaapkamer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay

Expert op het gebied van dekbedden, hoofdkussens en meer op het gebied van slapen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
31 mei 2023 4 Seizoenen Dekbed: Het Perfecte Allround Comfort

Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn, en het juiste dekbed speelt hierbij een belangrijke rol. Een 4 seizoenen dekbed is een uitstekende keuze voor mensen die het hele jaar door comfort en gemak willen ervaren. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat een 4 seizoenen dekbed precies is, de […]

Lees artikel
29 mei 2023 Dekbed maten: Welke maat dekbed is het beste voor jou?

Bij het creëren van een comfortabele en gezellige slaapomgeving is het kiezen van het juiste dekbed essentieel. De juiste dekbed maten kiezen zorgt niet alleen voor voldoende warmte en comfort, maar kan ook bijdragen aan de algehele esthetiek van je slaapkamer. In dit artikel zullen we de verschillende dekbed maten bespreken, zodat je het perfecte […]

Lees artikel
26 mei 2023 Ultiem comfort en elegantie: Ontdek de voordelen van een donzen lits-jumeaux dekbed

Een goede nachtrust is essentieel voor ons welzijn en het kiezen van het juiste dekbed is een belangrijk onderdeel van het creëren van een comfortabele slaapomgeving. Voor wie op zoek is naar ultiem comfort en luxe, is een donzen dekbed lits jumeaux een uitstekende keuze. Met zijn zachte, lichte en warme eigenschappen biedt dit type […]

Lees artikel
24 mei 2023 Het perfecte 1 persoons dekbed: Ultiem comfort en warmte

Het hebben van een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn. Een belangrijk element voor een goede nachtrust is het juiste beddengoed, en een hoogwaardig donzen dekbed kan een wereld van verschil maken. In dit artikel zullen we ons richten op één persoons donzen dekbedden, en waarom ze een uitstekende keuze zijn voor […]

Lees artikel
23 maart 2023 Vouwbed

Het Vouwbed: Compacte En Praktische Slaapoplossing Voor Kleine Ruimtes Een goede nachtrust is van vitaal belang voor onze gezondheid en welzijn. Helaas hebben niet alle huizen genoeg ruimte voor een permanent bed. Als je een kleine slaapkamer hebt, kan het zijn dat je niet genoeg ruimte hebt om een bed neer te zetten en je […]

Lees artikel
22 maart 2023 Verzwaringsdeken kind

Hoe een verzwaringsdeken je kind kan helpen om beter te slapen Een verzwaringsdeken kan een goede oplossing zijn voor kinderen die moeite hebben met slapen en niet van een licht donzen dekbed houden. Door het gewicht van de deken ervaart het kind een lichte druk op het lichaam, wat vergelijkbaar is met een knuffel. Dit […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 184 reviews.