Blauw licht filter bril

Een blauw licht filter bril helpt je schadelijk licht te vermijden en houdt je langer geconcentreerd en minder vermoeid

Netflix in bed, nog even snel die werk e-mail beantwoorden voordat je gaat slapen of nog even door Facebook en Instagram scrollen vlak voordat je jouw ogen sluit. Beeldschermen beheersen een groot deel van ons leven en hebben daarmee ook een grote invloed op onze nachtrust. Uit een onderzoek van het RIVM blijkt dat volwassenen die dagelijks of langdurig gebruik maken van een computerscherm, smartphone of tablet tot 40 minuten korter slapen.

Het gebruik van een scherm vlak voor je gaat slapen kan slaapproblemen veroorzaken waardoor je overdag last hebt van verminderde concentratie of moeite met wakker blijven. Niet iets waar je blij van wordt toch?!Om dit te voorkomen gebruiken steeds meer mensen een blauw licht filter bril. Hoe dit precies in zijn werk gaat en of het ook echt werkt vertellen we je in dit artikel.        

Andere interessante artikelen:

Wat is blauw licht?

Licht speelt een ontzettend grote rol in je leven. Zonder licht zie je vrij weinig. Het zorgt ervoor dat je vormen, objecten en ook kleuren kan waarnemen. Daarnaast heeft licht een grote invloed op je biologische klok, geheugen, je prestatie en je humeur.

Daglicht neem je waar, je ziet dat het licht is, maar je kan het licht pas echt zien wanneer het reflecteert op materiaal. In de reflectie zie je alle kleuren van de regenboog. Daglicht bestaat uit alle zichtbare golflengten van het lichtspectrum. Dit zichtbare gedeelte ligt tussen 400 en 780 nm. Onder de 400 nmzit ultraviolet licht, dat we niet kunnen zien. Aan de andere kant, boven de 780 nm, zit infrarood licht.

Aan het einde van het zichtbare deel het luchtspectrum bevindt zich blauw licht. Direct ernaast bevindt zich de onzichtbare ultraviolette licht zoals UV-A, UV-B en UV-C. Blauw licht heeft een kortere golflengte en meer energie dan bijvoorbeeld rood licht, wat aan zich aan de andere kant van het lichtspectrum bevindt. Rood licht heeft een langere golflengte en minder energie.

Blauw licht is overal. Je vindt het terug in meerdere lichtbronnen. De grootste en meest bekende is de zon. Daarnaast bevatten allerlei soorten digitale schermen ook blauw licht. Je laptop, telefoon, de televisie, ze bevatten allemaal blauw licht. Maar ook Tl-verlichting en LED verlichting stralen blauw licht uit.

blauw licht laptop bril

Effect van blauw licht

Van Uv-licht weten we dat het je ogen kan beschadigen. En hoewel het menselijk oog erg goed is in het blokkeren van UV straling is het nog steeds aan te raden om een zonnebril te dragen. Wanneer Uv-stralen het lichtgevoelige netvlies in je oog bereiken kan je oog beschadigd raken met het gevolg dat je last krijgt van staar, sneeuwblindheid, pinguecula of zelfs kanker.

Anders dan Uv-licht wordt blauw licht niet door je oog op natuurlijke wijze geblokkeerd. Blauw licht kan helemaal tot achter in het oog op het netvlies reiken. Er zijn onderzoeken die hebben uitgewezen dat te veel blootstelling aan blauw licht de lichtgevoelige cellen op je netvlies kunnen beschadigen.

Is dan al het blauw licht slecht voor je? Nee, dat is zeker niet het geval. Blauw licht is zelfs van essentieel belang voor onze gezondheid.

Blauw licht kan worden onderverdeeld in blauwviolet licht en blauw-turkoois licht. Blauwviolet licht heeft een golflengte van 380 nm – 450 nm en wordt over het algemeen gezien als schadelijk. Het licht heeft een hoge intensiteit en energie.

Blauwturkoois ligt tussen de 451 en 495 nm en heeft juist goede eigenschappen die met name van belang zijn voor ons slaap-waak ritme.

Blauw licht in daglicht zorgt al eeuwenlang voor het reguleren van onze biologische klok. Toen er nog geen wekkers bestonden was het de zon die als natuurlijke wekker fungeerde. Het maakt ons wakker en geeft ons energie. Wanneer blauw licht wordt waargenomen krijgt je lichaam een seintje om cortisol aan te maken. Dit is een energiehormoon.

Halverwege de dag een wandeling maken in de buitenlucht maakt je vaak veel energieker. Soms wordt gedacht dat het komt door de frisse lucht maar het blauwe licht dat afkomstig is van de zon speelt hier ook een grote rol in.

’s Avonds wanneer de zon onder gaat en bij afwezigheid van licht maakt ons lichaam melatonine aan. Dit is een nachthormoon en zorgt ervoor dat we moe worden en gaan slapen.

Blauw licht is dus niet per definitie slecht maar waarom komt het tegenwoordig dan negatief in het nieuws?

Dit heeft alles te maken met het feit dat je tegenwoordig, veel meer dan vroeger, wordt blootgesteld aan blauw licht. Als de zon ’s avonds onder gaat is het heel normaal dat je de lamp aan doet. Je gaat vervolgens tv kijken op je LED tv, gaat nog wat aan het werk op je laptop of je pakt je telefoon erbij. En misschien probeer je alles tegelijk.

Deze constante blootstelling aan kunstmatig blauw licht zorgt ervoor dat je lichaam denkt dat het dag is. Je lichaam blijft cortisol aanmaken in plaats van melatonine. Je slaapritme wordt hierdoor verstoord. Je merkt dat je moeilijk in slaap kan komen of veel later gaat slapen waardoor je te weinig slaap krijgt. En niemand wordt blij van een ochtendhumeur door te weinig slaap.

blauw licht filter bril oogpijn

Wat is een blauw licht filter bril?

Er kunnen momenten zijn waarop je liever niet te veel wilt worden blootgesteld aan blauw licht. Gelukkig kan je blauw licht uit de omgeving filteren met een blauw licht filter bril.

Een blauw licht filter bril heeft een coating op de glazen dat het blauwe licht dat van je beeldscherm komt neutraliseert.

’s Avonds kan een beeldscherm van je laptop ineens veel feller lijken. Het gevolg is dat je moeite hebt met scherpstellen of gaat knijpen met je ogen. Een blauw licht filter bril vermindert lichtschittering waardoor je minder knijpt met je ogen.

Ondank dat het een blauw licht bril genoemd wordt heeft het niets met een oogafwijking te maken. Een blauw licht bril is in principe niet op sterkte. Je kan hier echter wel voor kiezen in het geval je een oogafwijking hebt. Er wordt dan een coating aangebracht op de brillenglazen met sterkte. Zo kan jij gewoon scherm zien terwijl het blauwe licht wordt gefilterd.

Een blauw licht bril wordt vaak verward met een computerbril. Een computerbril is een bril waarbij de sterkte wordt afgestemd op de ruimte tussen jou en je computer. Je kan een computerbril vergelijken met een leesbril voor een boek.

Waarom kiezen voor een blauw licht filter bril?

Of je het nu wilt of niet, we leven in een wereld vol met beeldschermen. Tv, laptop, smartphone, het is niet meer weg te denken uit ons leven.

Hoe lang duurt het voordat jij op je telefoon kijkt nadat je ’s ochtends wakker bent geworden? Bij de gemiddelde Nederlandser duurt dat 20 minuten en bij één op de 5 duurt het 5 minuten. En wanneer je telefoon het eerste is wat je pakt is de kans groot dat het ook het laatste is dat je weglegt voordat je gaat slapen.

Je werk en je sociale leven zorgen ervoor dat je steeds meer naar een scherm kijkt. Er zijn meerdere redenen te noemen waarom het een goed idee is om je ogen te beschermen tegen blauw licht met een blauw licht filter bril.

blauw licht filter bril vrouwen

Beter slapen

Blauw licht bevordert de aanmaak van cortisol waardoor je meer energie krijgt. Dit is precies niet wat je nodig hebt vlak voor je gaat slapen. Dan wil je juist dat je lichaam meer melatonine aanmaakt.

Het gebruik van een scherm vlak voordat je gaat slapen kan ervoor zorgen dat je minder makkelijk in slaap valt of minder goed slaapt. Het blauwe licht vertraagt de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon.

Het beste zou zijn om twee uur voordat je gaat slapen je scherm weg te leggen. In het geval je wel graag social media checkt of een filmpje op Netflix kijkt dan is het gebruik van een blauw licht filter bril aan te raden. Het blauwe licht wordt hiermee geblokkeerd en je lichaam zal meer melatonine aanmaken. Hierdoor wordt jij vermoeider en zal je beter slapen.

Minder vermoeide ogen

Heb je een baan waarbij je veel achter een computer zit dan heb je misschien wel eens gemerkt dat je ogen moe of gestrest zijn aan het einde van de dag. Dit komt omdat blauw licht van een scherm het lastiger maken om scherp te stellen. Je ogen moeten dus harder werken.

Een blauw licht filter bril zorgt ervoor dat het contrast op je beeldscherm wordt vergroot waardoor je gemakkelijker scherp kan stellen. Je zal merken dat je ogen minder moe zijn aan het einde van de dag.

blauw licht filter bril man

Minder kans op hoofdpijn

Fel licht kan een trigger zijn voor hoofdpijn of migraine. Door een blauw licht filter bril te gebruiken blokkeer je het blauwe licht, wat de kans op hoofdpijn en migraine vermindert.

Vermindert risico op oogziekten

Ondanks dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat blauw licht je ogen beschadigen kan een blauw licht filter bril wel voor extra bescherming zorgen.

Je hoornvlies en ooglens beschermen het netvlies tegen binnendringend Uv-licht. Ze blokkeren helaas geen blauw licht. Blauw licht kan het netvlies binnen dringen en mogelijk schade aanbrengen. Het dragen van een beschermende blauw licht filter bril kan dit mogelijk voorkomen.  

Top 5 blauw licht filter brillen

Om je te helpen bij het vinden van een blauw licht filter bril hebben we een top 5 gemaakt op basis van Bol.com beoordelingen.

 

BRILI blauw licht filter bril

Blauw licht filter bril

BRILI heeft als doel om je ogen te beschermen en tegelijkertijd je stralend te laten overkomen.

Lampen en elektrische apparaten zoals laptops, computers en smartphones zorgen ervoor dat onze ogen een ongezonde hoeveelheid kunstmatig blauw licht te verduren krijgen. Onderzoek toont aan dat mensen na intensieve blootstelling van blauw licht last krijgen van hoofdpijn, droge ogen en vermoeide ogen.

Deze blauw licht filter bril neutraliseert blauwe stralen waardoor hoofdpijn en vermoeide ogen verleden tijd zijn.

Niet alleen je ogen hebben te lijden onder blauw licht, ook je nachtrust wordt erdoor beïnvloed. Blauw licht verstoort de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. De hoeveelheid blauw licht laat je lichaam denken dat het overdag is.

Mensen die in de avond veel tv kijken of op hun laptop of smartphone bezig zijn slapen vaak onrustiger.

Southland blauw licht filter bril

blauw licht filter bril

Beelschermen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Maar overmatig blauw licht afkomstig van beeldschermen kan slecht zijn voor je gezondheid. Het kan leiden tot slapeloosheid, hoofdpijn, vermoeidheid of branderige ogen.

De Southland blauw filter bril zorgt ervoor dat blauw licht wordt gefilterd waardoor het schadelijke blauwe licht wordt geblokkeerd. Hierdoor kan je weer ongelimiteerd tv kijken, werken op je laptop of op je telefoon kijken.

Je kan de bril makkelijk schoonhouden met de bijgeleverde schoonmaakdoekjes. En om te voorkomen dat de bril beschadigd raakt krijg je er een stijlvolle brillenkoker bij geleverd. Zo kan je de blauw licht filter bril overal mee naartoe nemen.

JPR Glasses aviator blauw licht filter bril

blauw licht filter bril

De stijlvolle blauw licht filter bril van JPR Glasses is de oplossing voor wanneer je last hebt van kwalen die veroorzaakt zijn door het te lang naar een scherm kijken. De blauw licht filter bril neutraliseert de blauw licht stralingen waardoor je geen last meer hebt van vermoeide of brandende ogen, hoofdpijn en wazig zicht.

Ook zorgt het voor een betere nachtrust wanneer je ogen niet te veel worden blootgesteld aan blauw licht. Blauw licht heeft invloed op je biologische klok. Je lichaam denkt dat het overdag is en maakt daardoor geen melatonine aan.

Melatonine heb je nodig om in slaap te vallen en beter te slapen. Door het dragen van de blauw licht filter bril wordt het blauw licht geneutraliseerd waardoor je biologische klok stabiel blijft. Hierdoor val je beter in slaap en geniet je van een heerlijke nachtrust.

Brainframe ELOR blauw licht filter bril

blauw licht filter bril

Blauw licht is voornamelijk afkomstig van de zon. Dit blauwe licht heeft een korte golflengte maar een hele hoge energie. Zo hoog zelfs dat het vlak naast het schadelijke maar onzichtbare UV licht zit op het kleurenspectrum.

Er wordt nog steeds veel onderzoek gedaan naar de lange en korte termijn effecten van blauw licht op je gezondheid. Uit test is gebleken dat een blauw licht filter bril een oplossing is bij vermoeide ogen door te lang te zijn blootgesteld aan blauw licht.

De blauw licht filter bril voorkomst pijnlijke, droge en branderige ogen. Hierdoor kan je uren werken zonder last te krijgen van je ogen. Minder vermoeide ogen betekent een beter concentratie.

Het blauwe licht dat schermen uitstralen is van invloed op je nachtrust. Met de blauw licht filter bril verbeter je jouw nachtrust.

De Brainframe blauw licht filterbril is ontwikkelt met aandacht voor de volgende 3 punten:

  1. Resultaat: Het verlichten van pijnlijke ogen.
  2. Draagcomfort: Een bril moet fijn zitten. De materialen zijn daarom zo dat je bijna vergeet dat je een bril draagt
  3. Uitstraling: Het oog wil ook wat en daarom is elk model ontworpen op basis van modebewustheid.

Brightlife blauw licht filter bril

blauw licht filter bril

De blauw licht filter bril van Brightlife blokkeert het meest schadelijke blauwe licht terwijl het essentiële blauwe licht nog steeds word doorgelaten. Deze balans in filtering zorgt ervoor dat je ongestoord langer kan doorwerken zonder irritaties.

Een aangename kijkervaring door de hoge optische kwaliteit en zuiverheid. De CR-39 lenzen zorgen in combinatie met de AR coating voor een superieure visuele helderheid zonder onaangename reflecties.

Conclusie blauw licht filter bril

Je wordt dagelijks blootgesteld aan blauw licht. De zon voorziet je daarvan en het blauwe licht zorgt ervoor dat je biologische klok weet hoe laat het is. Met blauw licht op zichzelf is niets mis. Het probleem ontstaat wanneer te veel blauw licht, dat afkomstig is van beeldschermen en LED verlichting, je biologische ritme in de war gooit. Voordat je gaat slapen langdurig op een scherm kijken zorgt ervoor dat je moeilijker in slaap komt en slechter slaapt.

Een blauw licht filter bril heeft een coating op de glazen waardoor het blauwe licht wordt gefilterd en geneutraliseerd. Hierdoor slaap je niet alleen beter, je hebt ook minder last van vermoeide ogen, de kans op hoofdpijn neemt af en je beschermt je netvlies tegen mogelijke beschadiging. Onderzoek naar de gevolgen van blauw licht op de gezondheid is nog in volle gang en er geen wetenschappelijk bewijs is dat blauw licht gevaarlijk is.

Maar heb jij vaak moeite met slapen nadat je veel op je scherm hebt gekeken? Dan is het proberen van een blauw licht filter bril zeker de moeite waard. Wie wil er nou geen goede nachtrust?!

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel laat dan gerust hieronder een comment achter. Je kan ons ook volgen op Facebook

Veel gestelde vragen over de blauw licht filter bril

Wat is een blauw licht filter bril?

Blauw licht filter brillen zijn brillen met glazen die speciaal ontworpen zijn om de hoeveelheid blauw licht die het oog bereikt te verminderen.

Deze glazen filteren blauwlichtstralen om te helpen voorkomen dat ze je oog binnendringen en mogelijke schade veroorzaken. Meestal hebben blauwlichtglazen een lichte gele tint (om tegenwicht te bieden aan het blauwe licht), maar meestal merk je dat niet.

Werkt een blauw licht filter bril?

Brillen die blauw licht blokkeren kunnen helpen om vermoeide ogen te verminderen. Blauw licht kan het moeilijk maken op het scherm scherp te stellen, waardoor je ogen zich inspannen om zich te concentreren.

Brillen tegen blauw licht helpen het contrast op je scherm te verhogen, waardoor je je gemakkelijker kunt concentreren en vervolgens de vermoeide ogen vermindert.

Productcategorieën

Meest verkocht

betternights
Reacties op: Blauw licht filter bril

Eén reactie op “Blauw licht filter bril”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay van den Bosch

Kay van den Bosch heeft gedurende ruim 5 jaar een solide loopbaan opgebouwd als Customer Service Manager en Slaapexpert binnen de slaapindustrie.

Met een achtergrond in klantenservicebeheer en slaapexpertise blijft Kay een waardevolle bron van begeleiding voor mensen die worstelen met slaapproblemen, zijn voortdurende inzet om anderen te helpen getuigt van zijn toewijding aan het welzijn van anderen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
27 september 2023 Rolkussen

Rolkussen: Een Revolutie in Comfort en Stijl Als je ooit een massage hebt ondergaan, dan ken je het heerlijke gevoel van volledige ontspanning en welzijn. Maar heb je wel eens stilgestaan bij de kleine details die deze ervaring verbeteren? Eén zo’n detail dat een groot verschil kan maken, is het gebruik van een rolkussen. Hier […]

Lees artikel
14 september 2023 Humidifier of Luchtbevochtiger: De Weg naar een Comfortabele en Gezonde Leefomgeving

In de wereld van comfort en gezondheid in huis is er een kleine, maar krachtige metgezel die vaak over het hoofd wordt gezien – de luchtbevochtiger, ook wel bekend als de humidifier. Dit bescheiden apparaat heeft de capaciteit om een groot verschil te maken in de kwaliteit van de lucht die we inademen en de […]

Lees artikel
11 september 2023 CO2-Meters: Het belang hiervan en de Beste C02-Meters

In de afgelopen jaren zijn CO2-meters steeds meer in opkomst gekomen als essentieel hulpmiddel voor het meten van de luchtkwaliteit in binnenruimtes. Deze kleine, maar krachtige apparaten meten het gehalte aan koolstofdioxide (CO2) in de lucht en bieden cruciale inzichten in de luchtkwaliteit. Hoewel CO2-meters nuttig zijn in verschillende omgevingen, waaronder scholen, kantoren en woonkamers, […]

Lees artikel
4 september 2023 Infrarood deken

De Kracht van Ontspanning: Ontdekking en Voordelen van Infrarood Dekens In de moderne wereld, waar stress en hectiek overheersen, zoeken mensen constant naar manieren om hun lichaam en geest te ontspannen. Een opmerkelijke ontwikkeling op het gebied van wellness is de opkomst van infrarood dekens. Deze technologie heeft de aandacht getrokken van mensen die streven […]

Lees artikel
31 augustus 2023 Ruimtebesparing en Comfort: De Voordelen van een Opklapbed in Moderne Woonruimtes

In de dynamische wereld van vandaag, waar stedelijke gebieden steeds voller raken en de behoefte aan efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte steeds groter wordt, is het opklapbed een innovatieve en praktische oplossing die aan populariteit wint. Dit veelzijdige meubelstuk biedt niet alleen een slimme oplossing voor ruimtegebrek, maar biedt ook een scala aan voordelen […]

Lees artikel
28 augustus 2023 Wigkussen – Wat is het en waar is het goed voor?

Een wigkussen om je zithouding te verbeteren en comfortabeler te zitten We zitten wat af als Nederlanders. Dit kan komen door je werk, omdat je lange dagen maakt op kantoor of veel met de auto moet reizen. Het kan ook zijn dat je langdurig zit voor je plezier, omdat je een verre reis met het […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 191 reviews.