• Waardering: 9.8/10 bij Webwinkelkeur
  • Gratis verzending én gratis retour
  • Handgemaakt in Nederland
  • Gratis proefslapen
  • Showroom in Doetinchem

Een elektrische deken om snel op te warmen in bed

Is het niet heerlijk om op een koude dag lekker onder de wol te kruipen in een warm bed? Of heb je snel last van koude voeten in bed en is je bedpartner niet blij als je hem of haar gebruikt als kruik? Met een elektrische deken duik jij ’s avonds een heerlijk voorverwarmd bed in en het houdt jouw lichaam, inclusief voeten ’s nachts lekker warm.

Het is de ideale manier om jouw slaapkamer koel te houden maar je bed lekker warm. Er zijn verschillende soorten elektrische dekens en in dit artikel leggen we je graag de verschillen uit en vertellen je verder alles wat jij moet weten over een elektrische deken.

Beste elektrische dekens

Wat is een elektrische deken

Een elektrische deken, ook wel bekend als verwarmingsdeken, is een deken om het bed te verwarmen. Bij het gebruik van een gewone deken duurt het even voordat de temperatuur van het bed zich heeft aangepast aan jouw lichaamstemperatuur. Een elektrische deken zorgt ervoor dat jouw bed al op temperatuur is wanneer jij je bed in stapt of houdt jou warm tijdens je slaap. Dit is niet alleen goed voor je lichaam, het bevordert ook nog eens je slaap.

De deken wordt warm doordat er verwarmbare bedrading of verwarmingselementen in verwerkt zijn. Tussen het stopcontact en de deken zit een temperatuurcontrole-unit. Hiermee wordt de hoeveelheid stroom die naar de verwarmde delen wordt gestuurd geregeld.

Soorten elektrische deken

Hoor je het woord deken dan denk je waarschijnlijk aan iets waar je onder gaat liggen. Toch hoeft dat in het geval van een elektrische deken niet altijd zo te zijn, Sterker nog, de meest verkochte en bekende deken in Nederland is de onderdeken waar je juist op gaat liggen.

Elektrische onderdeken

Je legt dit deken bovenop je matras en onder je onderlaken (of hoeslaken). Enige tijd voordat je gaat slapen zet je de elektrische onderdeken aan en je bed is heerlijk op temperatuur tegen de tijd dat jij gaat slapen. Wil je de hele nacht een verwarmd bed? Dan kan de elektrische onderdeken gewoon aan laten staan. Een elektrische onderdeken is zo ontworpen dat je er de hele nacht veilig op kan slapen.

Medisana Elektrische deken

Elektrische boven deken

Lig je graag in een voorverwarmd bed maar wil je niet de hele nacht op een verwarmde deken liggen? Dan is een elektrische onderdeken geschikt.  Je legt de deken onder je dekbed en op je hoeslaken. Zet de elektrische boven deken ongeveer 10 tot 30 minuten voordat je gaat slapen aan en je hebt een heerlijk voorverwarmd bed.  

De deken is enkel bedoeld voor het opwarmen van je bed en zodra jij je bed in duikt haal de deken weg. Sommige boven dekens zijn van extra zacht materiaal en daardoor ook geschikt om ‘s avonds op de bank onder te kruipen wanneer het fris wordt.

Elektrische omslagdeken

De elektrische omslagdeken is bedoeld om je bovenlichaam mee warm te houden. Heerlijk wanneer je ’s avonds op de bank of buiten in de tuin of op je balkon zit.  

Materiaal elektrische deken

Elektrische dekens zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Ieder materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. En vergeet niet je persoonlijke voorkeur voor materiaal bij het kiezen van een elektrische deken.

Polyester

Polyester is een materiaal dat erg licht aanvoelt en een lange levensduur heeft. Helaas is polyester niet heel ademend. Hierdoor kan bij nachtelijk zweten het vocht niet goed worden afgevoerd. Over het algemeen droogt polyester wel snel.

Katoen

Het voordeel van katoen is dat het lichaamsvocht snel opneemt. Katoen is echter wel een materiaal dat snel afkoelt.

Teddy

Teddy materiaal wordt met name veel gebruikt voor elektrische omslagdekens. Het materiaal voelt erg zacht en knuffelbaar aan en houdt de warmte ook nog eens goed vast. Het nadeel van dit materiaal is dat het niet snel droogt wanneer het nat is geworden.

Functionaliteiten van een elektrische deken

Behalve verschillende soorten elektrische dekens van diverse materialen is er ook nog een onderscheid te maken in de functionaliteiten van de dekens.

Temperatuurbeveiliging

Dit is een van de belangrijkste functionaliteiten als het gaat om veiligheid. De temperatuurbeveiliging zorgt er namelijk voor dat de deken niet warmer kan worden dan de door jou ingestelde temperatuur.

Automatische uitschakeling

Een elektrische deken die automatisch uitschakelt bij de gewenste temperatuur of na een bepaalde tijd is niet alleen een veilige optie, het is ook nog eens een energie besparend. Ook kan het prettig zijn in slaap te vallen met een verwarmde deken maar wil je de deken niet de hele nacht aan laten staan. Dan kan je de elektrische deken zo instellen dat hij na een bepaalde periode automatisch uitschakelt.

Aparte voetenverwarmer

Bij sommige elektrische dekens is het mogelijk om het gedeelte waar je voeten op liggen extra of apart te verwarmen. Dit kan een uitkomst bieden als jij last hebt van koude voeten in bed.

Fast heating

Voor een extra snel opgewarmd bed kan je kiezen voor een elektrische deken die snel voorverwarmt voordat je in bed stapt. Makkelijk wanneer je vooraf niet precies weet hoe laat je naar bed gaat.

Wasmachinebestendig

Gebruik je een deken vaak dan is het prettig als je deze kan wassen. Er zijn elektrische dekens die je met de hand kan wassen of wasmachine bestendig zijn. Zo kan je jouw deken makkelijk schoonmaken en heb je er jarenlang plezier van.

App of afstandsbediening

Tegenwoordig kan je steeds meer apparaten bedienen met je telefoon. Zo ook sommige elektrische dekens. Ideaal wanneer je heerlijk op de bank genesteld zit en geen zin hebt om naar je slaapkamer te lopen om de deken aan te zetten.

Wie en waarom kiezen voor een elektrische deken

Op een koude winteravond kan er niets zo lekker zijn om vroeg onder de wol te kruipen. Dat “onder de wol kruipen” associëren we over het algemeen met een warm bed. En dat is nou precies waar een elektrische deken voor zorgt.

Een warm en comfortabel bed helpt je sneller in slaap vallen en draagt bij aan de kwaliteit van je slaap. Niet iedereen wordt snel warm genoeg onder een gewone deken. Het kan lang duren voordat je warm bent en pas in slaap valt wanneer je ben opgewarmd.

Simpel gezegd een elektrische deken is voor iedereen die een beetje extra warmte in bed kan gebruiken. En dat hoeft niet eens per se alleen op een koude winteravond te zijn. Misschien heb je wel een flink eind door de regen gefietst waardoor je bent afgekoeld.

Of houd je van een frisse kamer en heb je het raam graag open maar je bed lekker warm. Of ben je gewoon iemand die het sneller koud heeft. In al deze gevallen kan een elektrische deken een heerlijk warme uitkomst bieden.

Met een elektrische deken heb je wel een warm bed maar geen warme kamer. Dit slaapt niet alleen lekker, het bespaart je ook nog eens energiekosten. Het verwarmen van alleen de deken is een stuk energiezuiniger dan het verwarmen van je gehele slaapkamer.

Daarnaast draagt een warm bed niet alleen bij aan een warme en goede nachtrust, het heeft meerdere gezondheidsvoordelen. Het menselijk lichaam heeft warmte nodig voor een goede bloedcirculatie. Een goede bloedcirculatie kan leiden tot minder stress.

Ook kan een elektrische onderdeken bijdragen aan de ontspanning van je spieren. Heb je spierpijn dan hoef je alleen maar op je elektrische onderdeken te gaan liggen om je spieren te helpen herstellen. Dit is ideaal na een lange dag in de auto, op kantoor of na een zware workout.

Ben je zwanger? Gebruik een elektrische deken dan alleen om je bed op te warmen. Je kan dan beter geen gebruik maken van een elektrische deken die de hele nacht aan staat. Het verhogen van je lichaamstemperatuur kan namelijk schadelijk zijn voor de foetus.

Ook voor kinderen en dieren is het gebruik van een elektrische dekens af te raden. Met name omdat ze geen controle hebben over het gebruik van het product. Zo kunnen bijvoorbeeld de stekker niet uit het stopcontact halen of de temperatuur aanpassen wanneer dat nodig is.

Als diabetespatiënt wordt het ook afgeraden om een elektrische deken te gebruiken. Dit heeft te maken met diabetische neuropathie waarbij er geen of minder gevoel in bepaalde lichaamsdelen is. Wanneer de deken te warm is kan je dit mogelijk niet voelen.

kwaliteitscontrole-kema-elektrische-deken

Veiligheid elektrische deken

Natuurlijk wil je weten of het gebruik van een elektrische deken veilig is! Wees gerust: heb je een deken met het KEMA-keurmerk dan kan jij erop vertrouwen dat jouw elektrische deken veilig is.

Het KEMA-keurmerk is een keurmerk speciaal voor elektrische apparaten. Het keurmerk garandeert dat je elektrische eindproduct veilig is.

Ondanks dat het product veilig is, is het nog wel belangrijk dat je op een veilige manier omgaat met jouw elektrische deken.

Om te beginnen is het belangrijk om de stekker uit het stopcontact te halen wanneer je de deken niet gebruikt. Dit kan zijn op het moment dat je ’s avonds in je voorverwarmde bed stapt en je de elektrische deken ’s nachts niet aan hebt staan. Gebruik je de elektrische onderdeken ook ’s nachts dan trek je de stekker er ’s ochtends uit wanneer jij opstaat.

Daarnaast is het belangrijk dat je de elektrische deken nooit opvouwt wanneer je de deken niet gebruikt. Hierdoor kan de interne bedrading beschadigd raken. Berg je elektrische deken op door hem op te rollen of netjes op te hangen.

Gebruik je de elektrische deken elke nacht dan kan je hem natuurlijk gewoon op het bed laten liggen. Pas alleen wel op dat je geen zware voorwerpen op je bed zet. Hierdoor kan je de bedrading beschadigen.

Het is verstandig om te kiezen voor een deken met temperatuurbeveiliging. Hierdoor weet je zeker dat je deken nooit te warm wordt. Ook is een automatische uitschakeling aan te raden zodat je deken automatisch uitschakelt wanneer deze op een bepaalde temperatuur is of na een bepaalde periode.

Top 5 elektrische dekens

Ben je op zoek naar een elektrische deken dan zie dat er een ruime keuze is. We hebben voor jou de top 5 beste dekens op basis van Bol.com beoordelingen op een rijtje gezet.  

Medisana HB 675 XXL – Elektrische Deken – 200×150 cm

Medisana Elektrische Deken

Op een koude winteravond heerlijk samen warm op de bank wegkruipen? Of op een frisse zomeravond net iets langer warm buiten zitten? Met deze Medisana elektrische bovendeken van sterk maar superzacht microvezel geniet je van een heerlijk zachte en warme deken.

De deken heeft een optimale warmteverspreiding en de warmte wordt goed vastgehouden door de minuscule luchtruimtes die zich tussen de ultrafijne haartjes bevinden.

De deken heeft 4 warmtestanden zodat je altijd voor de juiste temperatuur kan kiezen. Er zit een oververhittingsbeveiliging op waardoor de deken automatisch na 3 uur wordt uitgeschakeld.

De deken is gemaakt van fleece en polyetser en is groot genoeg om met twee personen onder weg te kruipen.

En wil je de deken na veelvuldig gebruik graag wassen? Geen probleem. De kabel is makkelijk te verwijderen waarna je de deken met de hand kan wassen.

Inventum HN236I – Elektrische Onderdeken – 150×150 cm

Inventum HN236I - Elektrische Onderdeken - 150x150 cm

Met deze tweepersoons elektrische onderdeken stappen jullie elke avond een lekker voorverwarmd bed in. En wil jij een iets warmer of juist iets kouder bed dan je partner? Geen probleem! Met de twee schakelaars zodat je zelf kan kiezen hoe warm je jouw kant wilt hebben. De elektrische deken heeft 3 verschillende standen dus jij kan bepalen wat je prettig vindt. En voor degenen onder ons met koude voeten; de deken wordt extra verwarmd aan het voeteneinde.

Deze elektrische deken heeft een Pure coating die zorgt voor extra hygiëne en frisheid. En is de deken aan een wasbeurt toe? Geen probleem, je kan de deken gewoon wassen.

LifeGoods – Elektrische Bovendeken – 160×120 cm

LifeGoods - Elektrische Bovendeken - 160x120 cm

Deze heerlijke zachte flanellen elektrische boven deken is ideaal voor wat extra warmte in bed of ’s avonds op de bank. Je hebt de keuze uit 3 verschillende temperaturen die je makkelijk kan instellen met het bedieningspaneel. De elektrische deken is snel op temperatuur en je kan de deken meestal na ongeveer 30 minuten uitzetten. Er zit een veiligheidsfunctie op waardoor de deken automatisch uitschakelt na 180 minuten.

De deken is gemaakt van zacht en ademend flanellen. Mocht je de deken willen wassen dan is dat geen probleem. De kabel koppel je gemakkelijk los waarna de deken op een handwas van maximaal 30 graden te reinigen is.

Inventum HN135 – Elektrische deken- 150×80 cm

Inventum HN135 - Elektrische deken- 150x80 cm

Deze eenpersoons elektrisch onderdeken warmt jouw bed elke avond heerlijk op in ongeveer 30 minuten. Je kan ervoor kiezen om de elektrische onderdeken onder je hoeslaken te leggen. De deken is volledig afgestemd op nachtelijk gebruik.

Met de drie temperatuurstanden kan jij zelf bepalen wat jij een lekkere temperatuur vindt om in te slapen. De bovenzijde is gemaakt van zacht fleece waardoor je heerlijk ligt.

De deken is gemakkelijk te wassen in de wasmachine. Hiervoor dien je wel het bedieningspaneel af te koppelen.

Medisana HU 665 Ökotex – Elektrische onderdeken – 150×80 cm

Deze elektrische onderdeken is met een afmeting van 150 x 80 geschikt voor één persoon. De deken zorgt voor een comfortabel en warm bed waarbij je zelf kan bepalen welke temperatuur jij prettig vindt. De deken heeft de keuze uit 3 verschillende warmtestanden.

De toplaag is van goede kwaliteit en op ecologisch verantwoorde manier gefabriceerd. En mocht de deken toe zijn aan een wasbeurt dan is dat geen probleem. Het bedieningspaneel is afneembaar waarna de deken geschikt is voor de handwas.

De deken bevat een veiligheidssysteem tegen oververhitting. Na 180 minuten schakelt de deken zichzelf automatisch uit. Hierdoor is de deken ook geschikt om op te slapen. Je hoeft je geen zorgen te maken over het uitzetten van de deken wanneer jij langzaam naar dromeland vertrekt.

Conclusie elektrische dekens

Koude winteravonden in bed of frisse zomeravonden in de tuin of op je balkon. In beide gevallen kan een elektrische deken jou lekker warm houden.

Kies voor een elektrisch onderdeken wanneer jij graag in een opgewarmd bed stapt. De deken kan je in de meeste gevallen in je bed laten liggen waardoor de deken jou warm houdt wanneer jij in slaap valt. Het is verstandig om, wanneer je de deken graag aanhoudt tijdens het slapen, te kiezen voor een elektrische onderdeken die automatisch uitschakelt na een bepaalde periode.

De elektrische bovendeken is geschikt om jouw bed op te warmen. Na het opwarmen haal je de deken uit je bed. Je kan sommige dekens ook gebruiken om lekker onder weg te kruipen op de bank.
Elektrische dekens zijn in verschillende soorten, materialen en met verschillende functies verkrijgbaar. Het is aan jou de keuze wat jij het prettigst vindt.

Een elektrische deken is niet alleen een warme keuze, het is ook nog een goed voor je spieren en je bloedcirculatie. Dit maakt dat je een elektrische deken het gehele jaar door kan gebruiken.

Veel gestelde vragen over elektrische dekens

Kun je de hele nacht onder een elektrische deken slapen?

Elektrische dekens zijn bedoeld om een warm en behaaglijk bed te creëren, maar worden niet aanbevolen voor gebruik ‘s nachts. Ze zijn veilig voor kortstondig gebruik, en hoewel onwaarschijnlijk, kunnen ze bij verkeerd of langdurig gebruik oververhit raken.

Reacties op: Een elektrische deken om snel op te warmen in bed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay van den Bosch

Kay van den Bosch heeft gedurende ruim 5 jaar een solide loopbaan opgebouwd als Customer Service Manager en Slaapexpert binnen de slaapindustrie.

Met een achtergrond in klantenservicebeheer en slaapexpertise blijft Kay een waardevolle bron van begeleiding voor mensen die worstelen met slaapproblemen, zijn voortdurende inzet om anderen te helpen getuigt van zijn toewijding aan het welzijn van anderen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
22 februari 2024 Slecht Slapen Overgang – Wat zijn effectieve oplossingen?

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw, waarin haar hormoonniveaus en lichamelijke processen veranderen. Een veelvoorkomend probleem dat veel vrouwen ervaren tijdens de overgang is slecht slapen. De verstoring van de hormoonbalans kan leiden tot opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen, die allemaal van invloed kunnen zijn op de kwaliteit van […]

Lees artikel
Twee eenpersoons dekbedden of een tweepersoons dekbed?

De keuze tussen twee eenpersoons dekbedden of één tweepersoons dekbed is een interessante kwestie die veel stellen en individuen bezighoudt bij het inrichten van hun slaapkamer. Deze beslissing kan invloed hebben op de kwaliteit van de slaap, het comfort, en zelfs de relatie tussen partners. In dit artikel verkennen we de voor- en nadelen van […]

Lees artikel
19 februari 2024 Welk dekbed is het warmst? Een uitgebreide gids voor maximale warmte en comfort

In de donkere wintermaanden is er niets zo geruststellend als het knusse gevoel van onder een warm dekbed kruipen. Maar met de overvloed aan keuzes op de markt kan het selecteren van het juiste dekbed een uitdaging zijn. Het kiezen van het juiste dekbed speelt een grote rol bij jouw goede nachtrust. Welk dekbed is […]

Lees artikel
De bedsprei

Waarom nog een bedsprei gebruiken en welke zijn het beste? Een bedsprei heeft misschien een stoffig en ouderwets imago. Misschien denk je direct aan een gehaakte sprei die bij je grootouders op bed lag. Wis deze gedachte en vervang deze door het beeld van een bed in een luxe hotelkamer. Een bedsprei is weer helemaal […]

Lees artikel
Beste slaaphouding

Wat is de beste slaaphouding en wat zijn de voordelen? Laten we eerlijk zijn, je slaapt een groot deel van je leven, zelfs wanneer je geen 8 uur per nacht maakt. Je staat er misschien niet bij stil maar je slaaphouding speelt een grote rol in je slaapkwaliteit. Dit betekent dat het misschien tijd is […]

Lees artikel
Hoe val je snel in slaap?

Hoe val je snel in slaap zodat je niet meer slapeloos wakker hoeft te liggen? Iedereen droomt ervan om, direct nadat je hoofd het kussen raakt en je onder je dekbed ligt, in een diepe slaap te vallen. Gebeurt jou dat avond na avond? Geniet er dan van want in de meeste gevallen kost het […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 216 reviews.