• Waardering: 9.8/10 bij Webwinkelkeur
 • Gratis verzending én gratis retour
 • Handgemaakt in Nederland
 • Gratis proefslapen
 • Showroom in Doetinchem

Dekbedden en Huisstofmijtproblematiek: Tips voor een Gezonde Nachtrust

Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn. Het is de tijd waarin ons lichaam herstelt en zich voorbereidt op een nieuwe dag.

Het kiezen van het juiste dekbed is een belangrijk aspect van een goede nachtrust, maar velen van ons zijn zich niet bewust van de potentiële huisstofmijtproblematiek die zich in onze bedden kan voordoen.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de relatie tussen dekbedden en huisstofmijt, en delen we tips om een gezonde slaapomgeving te behouden.

Huisstofmijtproblematiek

Huisstofmijt: De Onzichtbare Gasten in Onze Bedden

Huisstofmijten zijn microscopisch kleine spinachtige insecten die zich voeden met huidschilfers van mensen en huisdieren. Ze gedijen in warme en vochtige omgevingen, wat onze slaapkamers tot ideale verblijfplaatsen maakt.

Helaas zijn huisstofmijten onzichtbaar voor het blote oog en kunnen ze zich snel vermenigvuldigen. Hun uitwerpselen bevatten allergenen die bij sommige mensen allergische reacties kunnen veroorzaken, zoals niezen, jeukende ogen, hoesten, en ademhalingsproblemen.

Dekbedden en Huisstofmijten: De Verborgen Bron van Problemen

Dekbedden en kussens vormen vaak de perfecte schuilplaatsen voor huisstofmijten. Deze bevatten niet alleen talloze huidschilfers die als voedsel dienen, maar ook vocht dat wordt gegenereerd door transpiratie tijdens de slaap.

Het vocht in dekbedden creëert een gunstige omgeving voor huisstofmijten om te gedijen en zich voort te planten.

Bovendien kunnen dekbedden moeilijk schoon te maken zijn, vooral als ze gevuld zijn met dons of andere natuurlijke materialen en geen donsdichte tijk hebben.

Traditionele dekbedden kunnen niet gemakkelijk in de wasmachine worden gewassen, waardoor het moeilijk is om huisstofmijten effectief te verwijderen.

Loiva-Silver-4-Seizoenen-Dekbed-Dons
Een donzen gekbed met een donsdichte tijk is zo fijn dat de huisstofmijt zich hier niet in kan nestelen

Dekbedden met een donsdichte tijk

Donzen dekbedden met een donsdichte tijk, zoals die aangeboden worden door merken zoals Better Nights, zijn een uitstekende keuze voor mensen die op zoek zijn naar een dekbed dat helpt bij het voorkomen van huisstofmijtproblemen.

Deze dekbedden zijn speciaal ontworpen om te voorkomen dat huisstofmijten en allergenen zich in het dekbed nestelen en zo allergische reacties bij slapers veroorzaken.

Hier zijn enkele kenmerken en voordelen van donzen dekbedden met een donsdichte tijk:

 1. Donsvulling van hoge kwaliteit: Deze dekbedden zijn meestal gevuld met hoogwaardige witte ganzendons of eendendons, dat bekend staat om zijn isolerende eigenschappen en lichtgewicht comfort. Het dons is zorgvuldig geselecteerd en behandeld om ervoor te zorgen dat het vrij is van allergenen.
 2. Donsdichte tijk: De tijk van het dekbed is gemaakt van een dicht geweven stof die huisstofmijten en allergenen buiten houdt. Hierdoor hebben huisstofmijten geen kans om door de stof heen te dringen en zich in het dekbed te vestigen.
 3. Hypoallergeen: Donzen dekbedden met donsdichte tijk zijn hypoallergeen en geschikt voor mensen met allergieën. Ze verminderen het risico op allergische reacties aanzienlijk, omdat ze een barrière vormen tussen de slaper en mogelijke allergenen.
 4. Ademend en vochtregulerend: Dons staat bekend om zijn uitstekende vochtregulerende eigenschappen, waardoor het dekbed droog blijft en huisstofmijten minder kans hebben om te gedijen. Bovendien is dons zeer ademend, wat zorgt voor een comfortabele temperatuurregeling tijdens de slaap.
 5. Duurzaamheid: Donzen dekbedden zijn vaak zeer duurzaam en gaan lang mee bij goed onderhoud. Ze behouden hun loft en isolerende eigenschappen gedurende vele jaren.

Tencel dekbedden

Naast donzen dekbedden met donsdichte tijk, zijn tencel dekbedden een aantrekkelijk alternatief voor mensen die liever geen dierlijke producten gebruiken of op zoek zijn naar een dekbed met specifieke eigenschappen.

Tencel, ook wel bekend als lyocell, is een natuurlijk vezelmateriaal gemaakt van houtpulp, meestal afkomstig van eucalyptusbomen. Hier zijn enkele voordelen van tencel dekbedden:

 1. Natuurlijk en milieuvriendelijk: Tencel is een duurzaam materiaal, omdat het wordt gewonnen uit hernieuwbare bronnen en het productieproces minder water en chemicaliën vereist dan sommige andere vezels.
 2. Ademend en vochtregulerend: Tencel heeft uitstekende vochtregulerende eigenschappen en helpt bij het afvoeren van transpiratie tijdens de slaap, wat resulteert in een droger en comfortabeler slaapomgeving.
 3. Zacht en hypoallergeen: Tencel is zijdezacht en hypoallergeen, waardoor het geschikt is voor mensen met allergieën. Het veroorzaakt zelden huidirritaties of allergische reacties.
 4. Gemakkelijk te onderhouden: Tencel dekbedden zijn over het algemeen gemakkelijk te onderhouden en kunnen in de wasmachine worden gewassen, wat bijdraagt aan de hygiëne.

Of je nu kiest voor een donzen dekbed met een donsdichte tijk of een tencel dekbed, beide opties bieden comfortabele en hygiënische slaapomstandigheden, terwijl ze helpen om huisstofmijtproblemen te voorkomen.

Het is belangrijk om de dekbedden regelmatig te onderhouden volgens de aanbevelingen van de fabrikant, zodat je kunt genieten van een gezonde en rustgevende nachtrust.

Tips voor een Gezonde Nachtrust

Gelukkig zijn er manieren om de huisstofmijtproblematiek in dekbedden te verminderen en een gezonde nachtrust te bevorderen:

 1. Kies het juiste dekbedmateriaal: Overweeg de aanschaf van dekbedden gemaakt van synthetische materialen, zoals polyester of microvezel. Deze zijn hypoallergeen en minder aantrekkelijk voor huisstofmijten.
 2. Koop dekbedhoezen en kussenslopen: Bedek je dekbed en kussens met speciale hoezen die allergenen buiten houden. Zorg ervoor dat deze hoezen regelmatig worden gewassen.
 3. Was regelmatig: Als je toch een traditioneel dekbed gebruikt, zorg er dan voor dat he het regelmatig wast volgens de aanbevelingen van de fabrikant. Dit kan helpen om huisstofmijten te verminderen.
 4. Ventileer je slaapkamer: Huisstofmijten houden niet van frisse lucht en een droge omgeving. Zorg voor goede ventilatie in je slaapkamer en houd de luchtvochtigheid op een gezond niveau.
 5. Stofzuig en reinig regelmatig: Stofzuig je matras en slaapkamer regelmatig om stof en mijten te verwijderen. Was ook je beddengoed, gordijnen en vloerkleden op hoge temperatuur.
 6. Overweeg anti-allergische dekbedden: Er zijn dekbedden verkrijgbaar die speciaal zijn ontworpen om allergenen tegen te houden en huisstofmijten te weren.
 7. Raadpleeg een allergoloog: Als je ernstige allergische reacties ondervindt, is het raadzaam om een allergoloog te raadplegen voor advies en behandelingsopties.
allergisch huisstofmijt

Conclusie Dekbedden en Huisstofmijtproblematiek

Het kiezen van het juiste dekbed en het nemen van preventieve maatregelen tegen huisstofmijten kunnen een aanzienlijke verbetering van je slaapkwaliteit opleveren.

Een gezonde nachtrust is essentieel voor een gezond en gelukkig leven, dus neem de tijd om je slaapomgeving te optimaliseren en de huisstofmijtproblematiek aan te pakken.

Je zult je ‘s ochtends frisser en energieker voelen en beter gewapend zijn tegen allergische reacties.

Veelgestelde Vragen over Dekbedden en Huisstofmijtproblematiek

Wat zijn huisstofmijten en waarom zijn ze een probleem in onze bedden?

Huisstofmijten zijn microscopisch kleine spinachtige insecten die zich voeden met huidschilfers van mensen en huisdieren. Ze gedijen in warme en vochtige omgevingen, zoals onze slaapkamers. Hun uitwerpselen bevatten allergenen die bij sommige mensen allergische reacties kunnen veroorzaken.

Hoe kunnen dekbedden huisstofmijtproblemen veroorzaken?

Dekbedden, vooral die met natuurlijke materialen zoals dons, kunnen huisstofmijten aantrekken vanwege de aanwezigheid van huidschilfers en vocht.

Traditionele dekbedden kunnen ook moeilijk schoon te maken zijn, waardoor huisstofmijten zich kunnen vermenigvuldigen.

Hoe kunnen donzen dekbedden met donsdichte tijk helpen bij het voorkomen van huisstofmijtproblemen?

Donzen dekbedden met een donsdichte tijk zijn speciaal ontworpen om huisstofmijten buiten te houden.

De tijk is gemaakt van een dicht geweven stof die voorkomt dat huisstofmijten en allergenen het dekbed binnendringen. Hierdoor vermindert het risico op allergische reacties aanzienlijk.

Wat zijn enkele voordelen van donzen dekbedden met donsdichte tijk?

– Ze bevatten hoogwaardige donsvulling voor comfort en isolatie.
– Ze zijn hypoallergeen en geschikt voor mensen met allergieën.
– Ze reguleren vocht en temperatuur effectief.
– Ze zijn duurzaam en gaan lang mee bij goed onderhoud.

Wat zijn tencel dekbedden en waarom zijn ze een goed alternatief?

Tencel dekbedden zijn gemaakt van tencelvezels, afkomstig van houtpulp, meestal van eucalyptusbomen. Ze zijn een milieuvriendelijk alternatief voor mensen die geen dierlijke producten willen gebruiken. Tencel dekbedden zijn ademend, hypoallergeen, zacht en gemakkelijk te onderhouden.

Hoe kunnen tencel dekbedden helpen bij het voorkomen van huisstofmijtproblemen?

Tencel dekbedden zijn ademend en vochtregulerend, waardoor ze een droge en minder gunstige omgeving voor huisstofmijten creëren. Ze zijn ook hypoallergeen en veroorzaken zelden allergische reacties.

Wat zijn enkele algemene tips voor een gezonde nachtrust in relatie tot huisstofmijten?

– Gebruik dekbedhoezen en kussenslopen die allergenen buiten houden.
– Was uw dekbedden en beddengoed regelmatig volgens de aanbevelingen van de fabrikant.
– Ventileer uw slaapkamer en houd de luchtvochtigheid op een gezond niveau.
– Overweeg het raadplegen van een allergoloog als u ernstige allergische reacties ervaart.

Reacties op: Dekbedden en Huisstofmijtproblematiek: Tips voor een Gezonde Nachtrust

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay van den Bosch

Kay van den Bosch heeft gedurende ruim 5 jaar een solide loopbaan opgebouwd als Customer Service Manager en Slaapexpert binnen de slaapindustrie.

Met een achtergrond in klantenservicebeheer en slaapexpertise blijft Kay een waardevolle bron van begeleiding voor mensen die worstelen met slaapproblemen, zijn voortdurende inzet om anderen te helpen getuigt van zijn toewijding aan het welzijn van anderen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
22 februari 2024 Twee eenpersoons dekbedden of een tweepersoons dekbed?

De keuze tussen twee eenpersoons dekbedden of één tweepersoons dekbed is een interessante kwestie die veel stellen en individuen bezighoudt bij het inrichten van hun slaapkamer. Deze beslissing kan invloed hebben op de kwaliteit van de slaap, het comfort, en zelfs de relatie tussen partners. In dit artikel verkennen we de voor- en nadelen van […]

Lees artikel
19 februari 2024 Welk dekbed is het warmst? Een uitgebreide gids voor maximale warmte en comfort

In de donkere wintermaanden is er niets zo geruststellend als het knusse gevoel van onder een warm dekbed kruipen. Maar met de overvloed aan keuzes op de markt kan het selecteren van het juiste dekbed een uitdaging zijn. Het kiezen van het juiste dekbed speelt een grote rol bij jouw goede nachtrust. Welk dekbed is […]

Lees artikel
De bedsprei

Waarom nog een bedsprei gebruiken en welke zijn het beste? Een bedsprei heeft misschien een stoffig en ouderwets imago. Misschien denk je direct aan een gehaakte sprei die bij je grootouders op bed lag. Wis deze gedachte en vervang deze door het beeld van een bed in een luxe hotelkamer. Een bedsprei is weer helemaal […]

Lees artikel
Beste slaaphouding

Wat is de beste slaaphouding en wat zijn de voordelen? Laten we eerlijk zijn, je slaapt een groot deel van je leven, zelfs wanneer je geen 8 uur per nacht maakt. Je staat er misschien niet bij stil maar je slaaphouding speelt een grote rol in je slaapkwaliteit. Dit betekent dat het misschien tijd is […]

Lees artikel
Hoe val je snel in slaap?

Hoe val je snel in slaap zodat je niet meer slapeloos wakker hoeft te liggen? Iedereen droomt ervan om, direct nadat je hoofd het kussen raakt en je onder je dekbed ligt, in een diepe slaap te vallen. Gebeurt jou dat avond na avond? Geniet er dan van want in de meeste gevallen kost het […]

Lees artikel
Praten in je slaap

Waardoor ga je praten in je slaap en wat kan je eraan doen? Is jou verteld dat je ’s nachts hele verhalen kan afsteken? Of dat je lacht in je slaap? Dat kan heel goed mogelijk zijn en je bent zeker niet de enige. En wanneer jouw partner praat in zijn of haar slaap, probeer […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 216 reviews.