• Waardering: 9.8/10 bij Webwinkelkeur
 • Gratis verzending én gratis retour
 • Handgemaakt in Nederland
 • Gratis proefslapen
 • Showroom in Doetinchem

Welke matras past bij mij?

Welke matras past bij mij? – Een checklist voor het uitkiezen van een goed matras

Wil jij je gezondheid behouden en verbeteren? Dan is goed slapen belangrijk! Niet alleen een heerlijk donzen dekbed is belangrijk, ook een matras speelt daarbij een grote rol. Niet alleen voor het liggen, maar bijvoorbeeld ook voor ventilatie, waarbij een donzen dekbed ook een grote rol speelt. Toch zien veel mensen het belang van een goed matras over het hoofd en blijven ze slapen op een matras dat onvoldoende ondersteuning en comfort biedt.

Een nieuw matras is natuurlijk een hele investering maar het kan een groot verschil maken in de kwaliteit van je nachtrust. Veel mensen zitten met de vraag ‘Wel matras past bij mij?’. Het vinden van een juist matras kan overweldigend zijn maar maak je geen zorgen.

Wij gaan je hierbij helpen. In dit artikel vind je alles wat je nodig hebt om ervoor te zorgen dat jij straks lekker slaapt op een matras dat bij jou past.

Matrassen top 6

Welke matras past bij mij?

Stap 1: Is het tijd voor een nieuw matras?

Het kan zijn dat jij elke paar jaar een nieuw matras aanschaft, en dat is prima, als je het kunt betalen. Het kopen van een bed of nieuw matras is geen kleine investering, dus je zult moeten beoordelen of dit het juiste moment is om er een te kopen.

Over het algemeen heb je na ongeveer zeven jaar een nieuw matras nodig. Dit hangt natuurlijk af van de kwaliteit van de materialen van het matras en hoe je het door de jaren heen hebt onderhouden.

Goed onderhoud en hoogwaardige materialen kunnen de levensduur van het product met enkele jaren verlengen. Dat gezegd hebbende, als je rug- of nekpijn voelt nadat je wakker bent geworden, dan is het tijd om te gaan shoppen voor een nieuw matras!

Stap 2: Welk budget past bij mij?

Het bepalen van je budget voor een nieuwe matras is een belangrijke stap. Matrassen zijn er in allerlei prijsklassen, dus het goede nieuws is dat je waarschijnlijk een nieuw en comfortabel matras zult vinden dat betaalbaar is.

Eén van de beste dingen die de matrassenindustrie is overkomen, is toegang tot online winkelen. Online kopen betekent dat jij als klant rechtstreeks bij de fabrikant je nieuwe matras kan kopen in plaats van bij een externe detailhandelaar. Hierdoor bespaar je kosten en heb je daarnaast ook nog eens toegang tot een ruimer assortiment hoogwaardige matrassen tegen lagere prijzen.

Zorg er wel voor dat, wanneer je online een matras koopt, je een proefslaap periode hebt en het matras gratis opgehaald wordt in het geval deze niet bevalt! Voor een goed antwoord op de ‘vraag welk matras past bij mij’ heb je minimaal 30 nachten nodig om zeker te zijn van je keuze.

matrasbeschermer

Stap 3: Wat voor soort matras past bij mij

Als je net begint met het zoeken naar een nieuwe matras, heb je waarschijnlijk gemerkt dat het aantal opties duizelingwekkend kan zijn. Om wat orde in de chaos aan te brengen is het handig om eerst te bedenken wat voor soort matras bij je past.

Er zijn grofweg vijf typen matrassen:

 • Schuimmatras
 • Matras met vering
 • Hybride matras
 • Latexmatras
 • Watermatras

Schuimmatras

Deze matrassen zijn volledig gemaakt van schuim en staan erom bekend dat ze zich goed aanpassen aan de contouren van het lichaam en drukverlichting bieden. In de meeste gevallen wordt er traagschuim of koudschuim in deze matrassen gebruikt, waarvan traagschuim de meest bekende.

 • Traagschuim, dat ook wel bekend staat als visco-elastisch schuim, werd voor het eerst ontwikkeld door NASA om astronauten te beschermen en te ondersteunen tijdens de lancering. Sindsdien is het materiaal uitgegroeid tot een product dat door vrijwel elke matrasmaker wordt gebruikt. De open celstructuur zorgt voor een goede ventilatie en vochtafvoer.

Traagschuim vormt zich je lichaam waardoor het in wezen perfect is voor elk lichaamstype en elke slaper. Het matras werkt hierdoor ook druk verlagend. Dit is ideaal wanneer je last hebt van je gewrichten of je rug en het verbetert je bloedsomloop.

Een andere unieke eigenschap van traagschuim zijn de bewegingsisolatiemogelijkheden. Wanneer je partner veel woelt zal jij er weinig van voelen omdat een traagschuim matras de bewegingen dempt.

Een traagschuim matras heeft een levensduur van 8 tot 10 jaar.

 • Koudschuim is een enorm veerkrachtig waardoor het veel steun biedt. De open celstructuur van koudschuim, zorgt voor een goede luchtcirculatie waardoor het goed ventileert en goed vocht doorlaat. Hierdoor blijft het matras relatief koel en ontstaat er niet af nauwelijks kuilvormig.

Het materiaal biedt veel comfort en heeft een zeer lange levensduur. Koudschuim matrassen zijn in de regel goede matrassen met hoogwaardige eigenschappen. De prijs- en kwaliteitsverschillen zijn echter groot en de HR-waarde is hierbij belangrijk.

Wil je meer weten over een koudschuim matras? Lees dan ons artikel Waarom kiezen voor een koudschuim matras

Een ander voordeel van een koudschuim matras is dat het een lange levensduur heeft. Pas na 12 -14 jaar is het matras aan vervanging toe.

Man-slapend-bed-GABA-supplement

Matras met vering

Je kan kiezen uit twee soorten vering; binnenvering en pocketvering.

 • Matrassen met binnen veren zijn vooral bekend omdat ze vroeger in bijna alle huizen door het hele lang gebruikt werden.

Bij een matras met binnenvering zijn de veren via een spiraalveer aan elkaar verbonden, waardoor de veren met elkaar mee bewegen.

Een matras met binnenvering heeft een goede ventilatie en vochtregulatie. In de afgelopen jaren zijn andere matrastypes echter populairder geworden en dat heeft onder andere te maken met het feit dat matrassen met een binnenvering minder comfortabel zijn.

Een binnenvering matras heeft de kortste levensduur. Na 6-8 jaar is het matras aan vervanging toe.

 • Matrassen met een pocketvering

De veren van een pocketveringmatras zijn allemaal individueel verpakt in een omhulsel van textiel. Deze worden met elkaar verbonden via de ‘hot-melt’ techniek. De pockets bewegen hierdoor los van elkaar, wat zorgt voor een ultieme comfortbeleving.

De hardheid van het matras wordt bepaald door de vorm van de veer, het aantal draaiingen en de dikte van het ijzerdraad. Voor een comfortabel pocketveren matras is het belangrijk dat het matras zones heeft, zodat er bepaalde gedeelten harder zijn dan andere.

Matrassen met pocketvering hebben een open structuur waardoor er een goede vochtregulatie en ventilatie is. Het feit dat het matras relatief koel is maakt dat bacteriën er geen voedingsbodem hebben.

Na 8-10 jaar is het tijd om het matras weer te vervangen.

Beter-slapen

Hybride matras

Hybride matrassen hebben twee centrale elementen: een kern van een metalen vering dat goede steun biedt en een aanzienlijk comfortsysteem van schuim of latex aan de buitenkant.

Hybride matrassen bieden een mix van veerkracht en ondersteuning, hebben een lage warmteopslag en zijn geschikt voor elke slaaphouding en lichaamsbouw.

Latexmatras

In het geval alle lagen van een matras zijn gemaakt van latexrubber noemen we het een latexmatras. Latex is een uiterst rekbaar en veerkrachtig materiaal.

Dit type matras biedt eersteklas veerkracht en duurzaamheid. Daarnaast past het materiaal zich goed aan de contouren van je lichaam aan en is het druk verlagend. Wanneer het matras is gemaakt van natuurlijk en biologisch latex is het een topkeuze als milieubewuste shopper.

Latexmatrassen hebben een levensduur van 7-9 jaar.

hotel-maat-dekbed

Watermatras

Voorheen werd een waterbed of watermatras voornamelijk gebruikt om doorlogplekken te voorkomen. Tegenwoordig hebben de verbeterde techniek en lagere prijzen ervoor gezorgd dat watermatrassen aan populariteit hebben gewonnen.

Een watermatras is één of meerdere zakken die gevuld zijn met water. De hoeveelheid water bepaalt de hardheid van het matras. Vervolgens kan je het water in de za verwarmen waardoor je altijd een bed hebt dat de juiste temperatuur heeft. Daarnaast is het warme water ook bevorderend voor je spieren en gewrichten.

Doordat het water in de zak de contouren van je lichaam moeiteloos opvolgen is geeft het matras een gelijkmatige ondersteuning. Hierdoor heb je minder kans op rug-of gewrichtspijn.

Een watermatras gaat relatief lang mee voordat je deze dient te vervangen. Afhankelijk van de kwaliteit van de zak gaat het matras 10-15 jaar mee.

Voor- en nadelen per matras soort

 VoordelenNadelen
TraagschuimGoede ventilatie en vochtregulatieVoelt warm aan
 Vormt zich naar je lichaamGevoelig aan temperatuur van je slaapkamer
 Absorbeert bewegingen
 Druk verlagende werking
KoudschuimGoede ventilatie en vochtopnameDik en zwaar matras
 Houdt weinig warmte vastGroot verschil in kwaliteit.
 VeerkrachtigVrij prijzig
 Lange levensduur
 Past zich aan jouw lichaam aan
 Antibacteriële werking
Pocket verenGoede ventilatie en vochtregulatieNiet geschikt voor elektrisch verstelbare lattenbodems
 Antibacteriële werkingGevoelig voor magnetische velden
 Fris en koelVerschil in kwaliteit

Binnen veringGoede ventilatie en vochtregulatieStug matras
 Lage prijsGeen aparte zones
Hybride matrasOndersteund
je lichaam en druk verlagend
Niet duurzaam
 Prijzig
 BewegingsisolatieVerspreid makkelijke nare geurtjes
 Koel matrasDik en zwaar
LatexDuurzaam materiaalVoert vocht minder snel af
 Biedt goede ondersteuning Kan warm aanvoelen
 Eco-vriendelijke keuze
 Antiallergisch en anti-huisstofmijt
WatermatrasAlles is persoonlijk instelbaar: de temperatuur,
de hard- of zachtheid en de stabilisatie van het matras
Moeilijk in en uit bed stappen
 Zeer hygiënischHogere energiekosten
 Helende werkingOnderhoudskosten zijn hoger en kans op lekken
 Gelijkmatige ondersteuning van je lichaam

 

Stap 4: Welke stevigheid past bij mij

Stevigheid beschrijft hoe hard of zacht een bed aanvoelt. Hierbij is je lichaamsgewicht in combinatie met je lichaamslengte van belang.

De mate van stevigheid van het matras wordt veelal weergegeven in ultrazacht, zacht, medium, hard en extra hard. Om te komen tot het antwoord op de vraag welk matras past bij mij hebben we hier een overzicht van de stevigheid van het matras dat bij jou past.

40 kg41 – 50 kg51 – 60 kg61-70 kg71-80 kg81-90 kg91-100 kg100-110 kg110 kg >
150 cmZachtMediumMediumHardHardExtra hardExtra hardExtra hardExtra hard
151 – 160 cmZachtZachtMediumMediumHardHardExtra hardExtra hardExtra hard
161 – 170 cmZachtZachtZachtMediumMediumHardHardExtra hardExtra hard
171 – 180 cmUltra zachtZachtZachtZachtMediumMediumHardExtra hardExtra hard
181 – 190 cmUltra zachtUltra zachtUltra zachtZachtZachtMediumHardHardExtra hard
191 – 200 cmUltra zachtUltra zachtUltra zachtUltra zachtZachtMediumMediumHardExtra hard
200 cm >Ultra zachtUltra zachtUltra zachtUltra zachtZachtZachtMediumHardHard

Wanneer je een te hard of te zacht matras hebt zal je minder comfortabel slapen. Een te hard matras kan zorgen voor pijnlijke plekken op je lichaam. Daarnaast beperkt het je bloedcirculatie doordat er teveel druk wordt uitgeoefend op bepaalde delen van je lichaam.

Aan de andere kant kan een te zacht matras voor het zogenoemde “hangmateffect” zorgen. Hierbij zakt je buik of je onderrug te diep weg in het matras waardoor je ruggenwervel niet meer is uitgelijnd. Dit veroorzaakt rugklachten. Ook word je bij een te zacht matras beperkt in je bewegingsruimte en kan het erg warm gaan aanvoelen.

slaaphouding

Stap 5: Welke matras past bij mijn slaaphouding

Iedereen heeft een favoriete slaaphouding, dus ook jij. Je slaaphouding is belangrijk voor het vinden van het matras dat bij jou past. De manier waarop jij in bed ligt heeft invloed op de kwaliteit van je slaap en ook op eventuele gezondheidsproblemen.

Wil je meer weten over je slaaphouding lees dan ons artikel Wat is de beste slaaphouding en wat zijn de voordelen

Welke matras past bij mij als buikslaper?

Ondanks dat deze slaaphouding misschien heerlijk ligt voor jou, het is alles behalve de beste slaaphouding voor je wervelkolom. In deze houding ligt je ruggenwervel in een onnatuurlijke houding en je nekwervel wordt opzij gedraaid. Veel voorkomende klachten die kunnen optreden door op je buik te slapen zijn rugpijn doordat je met een holle rug ligt, en nekpijn doordat je nek in een onnatuurlijke houding komt te liggen.

Bij het kiezen van het juiste matras zijn de elementen hardheid, stabiliteit en ondersteuning belangrijk. Je kan het beste kiezen voor een medium tot hard matras. Om toch wat meer comfort te creëren kan je een zachte topper bovenop je matras leggen.

Traagschuim of hybride matrassen zijn zeer geschikt wanneer je graag op je buik slaapt.

hoe val je snel in slaap

Welke matras past bij mij als rugslaper?

Ondanks dat dit de minst populaire houding is, is het wel de gezondste slaaphouding. In deze positie wordt je lichaamsgewicht gelijkmatig verdeeld over het matras. Omdat je ruggenwervel van nature S-vormig is, is het belangrijk dat het matras een goede ondersteuning biedt zodat deze S-vorm intact blijft.

Een medium matras van traagschuim of pocketvering is zeer geschikt in het geval je op je rug slaapt. In dit geval moet het matras je lichaam goed ondersteunen maar je moet er niet teveel in wegzakken.

Welk matras past bij mij als zijslaper?

De kans is het grootst dat jij op je zij slaapt. Dit is namelijk de meest voorkomende slaaphouding. Het is in deze houding belangrijk dat je ruggenwervel goed wordt uitgelijnd. Je schouders en heupen dienen hierbij iets dieper in het matras te zakken.

Een zacht tot medium matras van traagschuim of latex is een goede keuze in het geval je op je zij slaapt. 

Welke matras past bij mij: enkele opties

Zoals je hebt kunnen lezen komt er heel wat kijken bij het vinden van een matras dat bij je past. Ook als je alle stappen hebt doorlopen zal je zien dat er nog steeds een ruime keuze aan geschikte matrassen overblijft waar je uit kan kiezen.

Om je nog verder op weg te helpen bij het vinden van het antwoord op de vraag ‘welke matras past bij mij’ hebben we een selectie voor je gemaakt.

Droomidee luxe matras

Het hybride matras van Droomidee zorgt ervoor dat jouw lichaam van top tot teen wordt ondersteund. Het innovatieve 7-zone pocketvering systeem, gecombineerd met koudschuim, is niet alleen comfortabel, het voorkomt lichamelijk klachten als nek- en rugpijn.

De open celstructuur van het koudschuim zorgt voor een goede ventilatie en vochtopname. Heb je het snel warm ’s nachts? Dan is dit matras een goede keuze.

De afneembare hoes is antiallergisch en antibacterieel en kan gewassen op 60 graden.

Global bedding koudschuim matras

Global bedding koudschuim matras

Dit High Resilience, oftewel koudschuim matras, voorkomt kuilvorming waardoor jij kan genieten van een heerlijke nachtrust. Het veerkrachtige materiaal zorgt voor een goede ondersteuning van je lichaam.

Koudschuim houdt weinig warmte vast en door de open celstructuur ventileert het matras goed. Het matras heeft een lange levensduur waardoor jij nachtenlang heerlijk kan slapen.

Princessmatrassen ledikantmatras

Princessmatrassen ledikantmatras

Ben je op zoek naar een matras dat bij jouw kleine wondertje past? Dit babymatras is gemaakt van Poly Comfort schuim en heeft een antiallergische tijk. De tijk is afneembaar en kan gewassen worden op 30 graden.

Slaaploods.nl Prince de Luxe matras

Dit pocketvering matras heeft 7 comfortzones voor een goede ondersteuning van je lichaam. Dit gecombineerd met een buiten laag van koudschuim zorgt voor een veerkrachtig matras met veel ventilatie.

De comfortabele matrashoes is ademend, antiallergisch en anti-huisstofmijt. Ook is de hoes afneembaar en op 40 graden te wassen.


Conclusie welke matras past bij mij

Denk jij aan het kopen van een nieuw matras? Dan dien je jezelf een belangrijke vraag te stellen: ‘Welke matras past bij mij’? Er zijn matrassen in verschillende prijsklassen, dus ook voor jou zit er een matras dat bij jou past tussen. Het materiaal dat het beste bij jou past hangt vaak samen met de stevigheid die je wenst voor jouw matras en je slaaphouding.

Ook kan het zijn dat je de levensduur van een matras belangrijk vindt. Wil je echt weten welke matras bij jou past? Zorg dan dat je minimaal 30 dagen proef slaapt, pas dan voel je echt of het matras geschikt is en jij op je nieuwe matras kan genieten van een goede nachtrust.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel laat dan gerust hieronder een comment achter.

Veel gestelde vragen over welke matras past bij mij

Hoe vaak moet ik een nieuw matras kopen?

Over het algemeen wordt aanbevolen om na ongeveer zeven jaar een nieuw matras aan te schaffen. Dit kan variëren afhankelijk van de kwaliteit van het matras en hoe goed het is onderhouden.

Wat is het belang van een goed matras?

Een goed matras is essentieel voor een goede nachtrust en het behoud van een goede gezondheid. Het biedt ondersteuning en comfort, bevordert een goede slaaphouding en helpt bij het verminderen van rug- en nekpijn.

Welk budget moet ik instellen voor een nieuw matras?

Het bepalen van je budget voor een nieuw matras is belangrijk. Matrassen zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Online winkelen biedt vaak toegang tot een ruimer assortiment hoogwaardige matrassen tegen lagere prijzen.

Welke soorten matrassen zijn er?

Er zijn verschillende soorten matrassen, waaronder schuimmatrassen, matrassen met vering, hybride matrassen, latexmatrassen en watermatrassen. Elk type heeft zijn eigen eigenschappen en voordelen.

Welk matras is geschikt voor een buikslaper?

Buikslapers hebben over het algemeen baat bij een medium tot hard matras dat goede ondersteuning biedt. Traagschuim- of hybride matrassen kunnen comfortabel zijn voor buikslapers.

Welk matras is geschikt voor een rugslaper?

Rugslapers hebben meestal baat bij een medium matras dat goede ondersteuning biedt en helpt bij het behouden van de natuurlijke kromming van de wervelkolom. Traagschuim- of pocketveringmatrassen kunnen geschikt zijn voor rugslapers.

Welk matras is geschikt voor een zijslaper?

Zijslapers hebben doorgaans baat bij een zachter matras dat drukpunten verlicht en de contouren van het lichaam volgt. Traagschuim- of latexmatrassen kunnen geschikt zijn voor zijslapers.

Wat is de levensduur van verschillende soorten matrassen?

De levensduur van een matras kan variëren afhankelijk van het type. Over het algemeen hebben traagschuimmatrassen een levensduur van 8 tot 10 jaar, koudschuimmatrassen gaan ongeveer 12 tot 14 jaar mee, pocketveringmatrassen kunnen 8 tot 10 jaar meegaan, latexmatrassen hebben een levensduur van 7 tot 9 jaar en watermatrassen gaan meestal 10 tot 15 jaar mee.

Welke matrasstevigheid past bij mijn lichaamsgewicht en lengte?

De ideale stevigheid van een matras is afhankelijk van je lichaamsgewicht en lengte. Er zijn richtlijnen beschikbaar waarin wordt aangegeven welke stevigheid geschikt is voor verschillende gewichts- en lengtecategorieën.

Gerelateerde berichten

Reacties op: Welke matras past bij mij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay van den Bosch

Kay van den Bosch heeft gedurende ruim 5 jaar een solide loopbaan opgebouwd als Customer Service Manager en Slaapexpert binnen de slaapindustrie.

Met een achtergrond in klantenservicebeheer en slaapexpertise blijft Kay een waardevolle bron van begeleiding voor mensen die worstelen met slaapproblemen, zijn voortdurende inzet om anderen te helpen getuigt van zijn toewijding aan het welzijn van anderen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
22 februari 2024 Slecht Slapen Overgang – Wat zijn effectieve oplossingen?

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw, waarin haar hormoonniveaus en lichamelijke processen veranderen. Een veelvoorkomend probleem dat veel vrouwen ervaren tijdens de overgang is slecht slapen. De verstoring van de hormoonbalans kan leiden tot opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen, die allemaal van invloed kunnen zijn op de kwaliteit van […]

Lees artikel
Twee eenpersoons dekbedden of een tweepersoons dekbed?

De keuze tussen twee eenpersoons dekbedden of één tweepersoons dekbed is een interessante kwestie die veel stellen en individuen bezighoudt bij het inrichten van hun slaapkamer. Deze beslissing kan invloed hebben op de kwaliteit van de slaap, het comfort, en zelfs de relatie tussen partners. In dit artikel verkennen we de voor- en nadelen van […]

Lees artikel
19 februari 2024 Welk dekbed is het warmst? Een uitgebreide gids voor maximale warmte en comfort

In de donkere wintermaanden is er niets zo geruststellend als het knusse gevoel van onder een warm dekbed kruipen. Maar met de overvloed aan keuzes op de markt kan het selecteren van het juiste dekbed een uitdaging zijn. Het kiezen van het juiste dekbed speelt een grote rol bij jouw goede nachtrust. Welk dekbed is […]

Lees artikel
De bedsprei

Waarom nog een bedsprei gebruiken en welke zijn het beste? Een bedsprei heeft misschien een stoffig en ouderwets imago. Misschien denk je direct aan een gehaakte sprei die bij je grootouders op bed lag. Wis deze gedachte en vervang deze door het beeld van een bed in een luxe hotelkamer. Een bedsprei is weer helemaal […]

Lees artikel
Beste slaaphouding

Wat is de beste slaaphouding en wat zijn de voordelen? Laten we eerlijk zijn, je slaapt een groot deel van je leven, zelfs wanneer je geen 8 uur per nacht maakt. Je staat er misschien niet bij stil maar je slaaphouding speelt een grote rol in je slaapkwaliteit. Dit betekent dat het misschien tijd is […]

Lees artikel
Hoe val je snel in slaap?

Hoe val je snel in slaap zodat je niet meer slapeloos wakker hoeft te liggen? Iedereen droomt ervan om, direct nadat je hoofd het kussen raakt en je onder je dekbed ligt, in een diepe slaap te vallen. Gebeurt jou dat avond na avond? Geniet er dan van want in de meeste gevallen kost het […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 216 reviews.