Kies uw geschikte dekbed

 • Voor welk seizoen zoekt u een dekbed?
  • Zomerdekbed
  • Winterdekbed
  • 4-Seizoenen dekbed

1. Dingen die je moet overwegen voor aanschaf

Een of tweepersoons dekbed?

Een dekbed kiezen begint bij de overweging of u een één- of tweepersoonsdekbed wilt. We hebben hier al eens een blog over geschreven. Steeds vaker kopen mensen met een tweepersoonsbed twee enkele dekbedden, omdat zij niet langer ’s nachts willen strijden om het dekbed. Ook kan het zijn dat één persoon het veel sneller warm heeft dan de ander en hierom een ander type dekbed zoekt. Bedenk dus vooraf goed: gaat u samen onder een dekbed, of liever apart?

Kwaliteit van het dons.

Een ander vraagstuk alvorens u een dekbed aankoopt, is de keuze tussen ganzen- en eendendons (of een combinatie van beiden: landdons). Onder het brede publiek staat ganzendons bekend als beter, exclusiever dons. Dit klopt gedeeltelijk. Ganzendons heeft namelijk een beter isolatievermogen. Ook zijn de donspluizen groter dan die van de eend. Ganzendons is hierom duurder. De eendendons dekbedden uit ons assortiment zijn desalniettemin van sublieme kwaliteit dus afhankelijk van uw budget kunt u het best kiezen voor eenden- of ganzendons.

Let op: al onze dekbedden zijn gevuld met dons uit de hoogste klasse: klasse 1. Al onze dekbedden bevatten minstens 90% kwaliteitsdons en behoren hiermee tot het absolute topsegment.

Kwaliteit van de tijk.

De tijk is het stoffen omhulsel van het donzen dekbed. Belangrijk is daarbij dat het donsdicht is, de dons moet er immers wel in blijven zitten. Daarvoor heb je hele dichte bindingen nodig. De tijk kan uit verschillende stoffen worden gemaakt en dit onder andere gemeten in NM (100 NM betekent 1 gram garen = 100 meter lang). Hoe hoger het NM getal, hoe lichter, soepeler en luxer de tijk is. Wilt u meer lezen over de tijk? Volg dan de link.

 • Steeds meer stellen slapen onder twee lossen dekbedden door de eeuwige dekbedstrijd of omdat één iemand het veel sneller warm heeft.
 • Ganzendons heeft een beter isolatievermogen maar is tegelijkertijd duurder dan eendendons. Landdons is een combinatie van zowel eenden- als ganzendons.
 • Al onze dekbedden bevatten sublieme dons en bevinden zich aan de absolute top.
 • De tijk is het stoffen omhulsel van het dekbed. Hoe hoger het NM-getal, hoe beter de tijk.

2. Bepaal de dekbedmaat

Voor gezonde slaap moet het dekbed uw lichaam bedekken. Op deze manier kan het donzen dekbed het klimaat en de vochtigheid reguleren. Omdat we vaak de vraag krijgen welke maat nu geschikt is, hebben we een handig plaatje gemaakt met alle mogelijke situaties. Bekijk hier welke dekbedmaat het beste bij u en uw bed past.

  • De standaardregel die geldt, is: tel voor de juiste dekbedmaat ongeveer 25 cm op bij uw lichaamslengte.
  • In Nederland zijn de standaard lengtematen voor dekbedden 200 cm en 220 cm.
  • Kijk altijd de lengte van uw dekbedovertrek na, of uw juiste maat dekbed erin past.
1-persoons Standaard

Matrasgrootte:
tot 90cm breed en tot 200cm lang

Aanbevolen dekbedmaat:
Donzen dekbed 140 x 200cm

Ons advies:
Kies voor een 140 x 200cm wanneer u kleiner bent dan 1.80m

1-persoons Extra lang

Matrasgrootte:
tot 90cm breed en vanaf 200cm lang

Aanbevolen dekbedmaat:
Donzen dekbed 140 x 220cm

Ons advies:
Voor personen vanaf 1.80 lang

1-persoons Extra lang + Breed

Matrasgrootte:
vanaf 90cm breed en vanaf 200cm lang

Aanbevolen dekbedmaat:
Donzen dekbed 160 x 220cm

Ons advies:
Voor personen vanaf 1.80 lang met een breder matras dan 90 cm

2 persoons twijfelaars
2-persoons Twijfelaars

Matrasgrootte:
120 tot 140cm breed en een lengte van 200cm

Aanbevolen dekbedmaat:
Donzen dekbed 200 x 200cm

Ons advies:
Kies voor een 200 x 200cm wanneer u kleiner bent dan 1.80m
Kies anders voor een 200 x 220cm

2 persoons breed
2-persoons Breed

Matrasgrootte:
160cm breed en vanaf 180cm lang

Aanbevolen dekbedmaat:
Donzen dekbed 240 x 220cm

Ons advies:
Voor personen langer dan 1.80m raden wij de 240 x 220 aan

2 persoons lang
2-persoons Extra lang + Breed

Matrasgrootte:
160 tot 180cm en lengtes vanaf 200 cm

Aanbevolen dekbedmaat:
Donzen dekbed 260 x 220cm

Ons advies:
Voor personen vanaf 1.80 lang met een matras van 160 cm of breder

Samenvatting

 • Bent u kleiner dan 1.80m? Kies dan bij een eenpersoonsbed voor een afmeting vanaf 140 x 200, bij een tweepersoonsbed voor 200 x 220 cm
 • Bent u groter dan 1.80m? Kies dan bij een eenpersoonsbed voor een afmeting vanaf 140 x 220, bij een tweepersoonsbed vanaf 240 x 220 cm
 • Weet u het niet zeker? Bel dan gerust even en we helpen u verder.

3. Bepaal de warmteklasse

Het dekbed moet uw warmtebehoefte dekken, een belangrijke factor is dus uw slaapkamertemperatuur. Bekijk hier welke standaarden er zijn en welk advies Better Nights u mee wilt geven bij aanschaf.

Standaards hierin zijn:

 • Slaapkamertemperatuur hoger dan 20°C
 • Slaapkamertemperatuur tussen 17° en 20°C
 • Slaapkamertemperatuur tussen 15° en 17°C
 • Slaapkamertemperatuur minder dan 15°C
 • Warmteklasse 4  – Perfect voor de zomer
 • Warmteklasse 3  –  Voor warme regio’s
 • Warmteklasse 2  –  Perfect voor lente, herfst en niet te warme ruimte
 • Warmteklasse 1  –  Winterdekbed voor de (zeer) frisse slaapkamer

Let op: uw eigen gevoel is natuurlijk leidend, het kan best zijn dat u een warme slaapkamer heeft, maar het desalniettemin altijd koud heeft, of een koude slaapkamer en u heeft het zelf altijd warm. Bovenstaande is een raadgever, maar luister altijd naar uw gevoel voor de beste combinatie.

Over proefslapen bij Better Nights

7 dagen gratis thuis proefslapen op een Better Nights dekbed.

De praktijk leert dat u pas na een aantal nachten weet hoe een dekbed of hoofdkussen nu écht bevalt! De Consumentenbond adviseert: Ga eerst proefslapen. En aan dit advies geven wij gehoor. Wanneer u bij Better Nights een product bestelt, kunt u altijd eerst 7 dagen gratis thuis proefslapen. Op onze kosten. Thuis in uw vertrouwde omgeving. En mocht het product niet bevallen kunt u altijd het dekbed terugsturen. Gratis.

Dekbed keuzehulp 4

Geheel vrijblijvend proberen

U betaalt altijd achteraf en alleen wanneer u tevreden bent over uw product. Indien het dekbed of het hoofdkussen niet voldoet aan uw verwachtingen, kunt het met een gerust hart terugsturen. U hoeft zich geen zorgen te maken over de kosten van de retourzending, deze nemen wij op ons. Zo kunt u dus geheel vrijblijvend in uw eigen slaapkamer onze kwaliteitsproducten uitproberen en bent u verzekerd van een geweldig dekbed dat helemaal naar wens is.

1. Bestel uw product

2. Gratis thuisbezorgd door heel Europa

3. 7 dagen lang proefslapen

4. Achteraf veilig uw product afrekenen

Ook op zoek naar een hoofdkussen?

Bent u naast een dekbed ook op zoek naar een hoofdkussen? Dan bent bij Better Nights ook aan het juiste adres. Inmiddels hebben we een ruime collectie hoofdkussens voor ieder type slaper. Een hoofdkussen voor iemand die op zijn buik slaapt, verschilt enorm van een rugslaper. Dit heeft te maken met de nek- en rugwervels. Maak hieronder een keus om het beste hoofdkussen te vinden voor uw slaaphouding.

Conclusie

Hopelijk heeft deze gids u geholpen bij het maken van een beslissing. Heeft u alsnog vragen? Aarzel niet om contact te zoeken. Dit kan per mail op info@betternights.nl of per telefoon op 085-0013114. U krijgt dan direct een slaapspecialist aan de lijn die u alles kan vertellen.

Verschillende soorten dekbedden

Om ’s nachts goed te kunnen slapen wilt u natuurlijk een dekbed dat bij uw slaapbehoeften past. Als u het snel koud heeft, heeft u natuurlijk een ander dekbed nodig dan wanneer u het snel warm heeft en veel transpireert.

verschil eendendons ganzendons

Het is zeer belangrijk dan een dekbed vocht goed afvoert, ventileert en uiteraard dat het fijn aanvoelt om onder te liggen. Bij Better Nights werken we met drie verschillende vullingen van de dekbedden, namelijk dons, wol en tencel dekbedden. Daarnaast kunt u nog kiezen uit zomerdekbedden, winterdekbedden, en 4-seizoenen dekbedden. Het 4 -seizoenen dekbed bestaat uit zowel een zomerdekbed als een winterdekbed, die voor echt koude winternachten samengeknoopt kunnen worden.

Verschil eendendons en ganzendons

Ganzendons biedt ook iets meer ventilatie, isolatie en vochtafvoer dan bij eendendons het geval is. Eendendons is iets goedkoper en wordt vaak gebruikt wordt om goedkopere dekbedden te kunnen aanbieden. Een mooie eendendons is goed genoeg voor een mooi dekbed, een mix van eenden- en ganzendons is het betere alternatief (landdons), met ganzendons worden de fijnste en mooiste dekbedden gemaakt. In beide gevallen geldt dat een mooie natuurlijke dons veruit te prefereren is boven een goedkope, snel gekweekte en dons.

Voordelen

 • Zeer hoge ventilatie
 • Houdt lichaamswarmte vast
 • Weinig gewicht op u
 • Voert vocht goed af

Nadelen

 • Hogere aanschafprijs dan wol of tencel
 • Vereist een zorgvuldigere omgang

Wollen dekbed

Wol is van nature zelfreinigend door het vetlaagje. Wol heeft een goede isolatie en kan een hoop vocht opvangen, maar kan daardoor ook een stuk zwaarder worden. Het is wel lastiger om het dekbed weer droog te krijgen dan bij dons het geval is.

Een wollen dekbed is vooral geschikt voor mensen die het veel koud hebben, door de hoge mate van isolatie. Als u veel transpireert is een donzen dekbed meer geschikt, omdat dit voor meer ventilatie zorgt en vocht beter verwerkt.

Bekijk alle wollen dekbedden

voordelen wollen dekbed

Voordelen wol

 • Hoge isolatie van warmte
 • Vochtabsorberend

Nadelen

 • Minder ventilatie door minder ruimte tussen de stof
 • Lastiger droog te krijgen
voordelen tencel dekbed

Tencel dekbed

Een tencel dekbed is volledig van natuurlijk materiaal gemaakt, van de vezels van het hout van de eucalyptusboom. Deze vezel is zeer zacht en zorgt voor een goede regulatie van de temperatuur.

Behalve dat een tencel dekbed ideaal is voor mensen die veganistisch leven en daarom geen dierlijke producten willen voelt het zeer fijn aan en wordt vocht goed opgenomen. Het heeft ook een goed ventilerend vermogen zodat u op de juiste slaaptemperatuur blijft.
Een wollen dekbed voelt dan ook warm aan in de winter en luchtig in de zomer. Transpireer je veel? Dan is wol dus een goede keuze. Wel is wol zwaarder en minder soepel dan dons.

Bekijk alle tencel dekbedden

Voordelen wol

 • Goede vochtregulatie
 • Vochtabsorberend
 • Volledig veganistisch, geen dierlijk materiaal
 • Lichter dan wol
 • Makkelijker wasbaar dan dons of wol

Nadelen

 • Zwaarder dan een donzen dekbed
 • Vormt zich niet zo makkelijk naar het lichaam als dons