Een digitale wekker: waarom en welke?

Comfortabel in je warme bed, met je hoofd op een zacht kussen en heerlijk in je dekbed gerold….en dan hoor je PIEP PIEP PIEP!! Je alarm.

Abrupt uit een diepe slaap gewekt en dromenland achter je gelaten.

Ondanks dat een wekker voor velen van ons een onmisbaar item is ben jij niet de enige als het niet je favoriete geluid van de dag is. Wil je liever met een muziekje wakker worden of je favoriete radiostation? Lees dan snel verder hoe een digitale wekker jouw dag beter kan laten starten.

De geschiedenis van de wekker

De wekker zoals wij hem nu kennen, met allerlei handige functies zoals radio, bluetooth of licht, bestaat nog niet zo heel lang. Toch werden mensen eeuwen geleden ook zonder wekker op bepaalde tijden wakker.

Het slaapritme van mensen werd bepaald door daglicht. Wanneer het ’s avonds donker werd, straatverlichting en lampen nog niet bestonden, gingen mensen gewoon slapen. Er was immers toch niets anders te doen. De eerste zonnestralen in de ochtend zorgen ervoor dat ze wakker werden en aan hun dag konden beginnen. Omdat het ritme constant was raakte het lichaam gewend aan deze slaapcyclus.

Plato (417 – 347 v. Chr) zou een van de eersten zijn geweest die gebruik maakte van een soort wekker. Hij zou een waterklok van de Grieken hebben aangepast zodat deze waterlok na een bepaalde tijd lucht door een soort fluit perste. Dit geluid zorgde er da voor dat iedereen op tijd wakker was om bij zijn vroege lessen aanwezig te zijn.

In de loop van de 19e eeuw en als gevolg van de Industriële revolutie werd het belangrijker om op tijd wakker te worden en op strikte werktijden in de fabriek aanwezig te zijn. Het ‘gewone volk’ kon zich vaak geen echte wekker veroorloven dus werd er gebruik gemaakt van de menselijke wekker; de porder. Deze ging ’s ochtends op pad om de mensen te wekken. Het beroep van porder stierf uit toen in de 20e eeuw door massaproductie de wekker steeds goedkoper werd.

De eerste elektrische klok werd rond 1840 uitgevonden door Alexander Bain. Niet veel later kwam ook de wekkerradio en de snoozefunctie.

Sindsdien heeft de wekker niet stilgestaan en zijn er tal van functies bijgekomen. En niet alleen de wekker is uitgebreid, apparaten zoals smartphones hebben standaard een wekker en je kan er zelfs voor kiezen om een koffiemachine aan te schaffen waarbij het je wordt gewekt door het geluid en de geur van een vers kopje koffie dat voor je wordt gezet.

Ouderwetse wekker

De voordelen van een digitale wekker

Een wekker is een klok, die op een vooraf ingesteld tijdstip een geluid- of een ander signaal geeft, met als doel je te wekken. Is het doel bereikt en ben je wakker? Dan kan je het geluid uit zetten.

Denk je aan een klassieke wekker dan denk je vaak aan een ronde klok met aan de bovenkant twee bellen en daar tussenin een klepel. Op het moment dat deze wekker afgaat maakt het en hard, maar effectief geluid.

Tegenwoordig hebben niet alle analoge wekkers meer van die grote bellen aan de bovenkant. Een analoge wekker is een klein en compacte klok, zodat het op je nachtkastje past, met een klassieke wijzerplaat en wijzers. Aan de achterkant vindt je vaak drie wieltjes waarmee je met de een de tijd kan instellen, en met de andere de tijd kan instellen waarop het alarm af moet gaan.  

Een digitale wekker heeft geen wijzers die de tijd aangeven, maar digitale getallen op het scherm laten zien hoe laat het is. Tot zover zijn er dus weinig verschillen tussen een analoge en een digitale wekker: beide geven aan hoe laat het is en wekken jou op het door jou ingestelde moment.

De voordelen van een digitale wekker ten opzichte van een analoge wekker zitten in de extra functies die een digitale wekker kan hebben.

digitale wekker

Snoozefunctie

Sommigen bestempelen deze functie als de beste uitvinding ooit. Deze functie zorgt ervoor dat, wanneer jij na het uit drukken van je wekker weer in slaap valt, je alarm opnieuw afgaat na enkele minuten.

Afhankelijk van de digitale wekken kan je zelf instellen na hoeveel minuten je weer opnieuw afgaat en hoe vaak je kan snoozen.

Verschillende alarmen instellen

Moet je door de week op verschillende tijden op staan of wil je in het weekend wel gewekt worden door een wekker maar niet zo vroeg als door de week? Dan kan een wekker waarbij je meerdere alarmen kan zetten een uitkomst bieden. Hiermee kan je per dag een apart alarm zetten. Zo weet je zeker dat je op elke dag van de week op tijd wakker wordt zonder elke avond opnieuw je wekker te hoeven zetten.

Verschillende alarmgeluiden

Hoe je wakker gemaakt wil worden hangt af van jouw persoonlijke voorkeur. Waar een analoge wekker maar één soort geluid kan produceren, vaak een rinkelend geluid, kan je bij een digitale wekker vaak uit meerdere alarmgeluiden kiezen.

Radiofunctie

Gewekt worden met jouw favoriete radiozender? In veel gevallen hebben digitale wekkers ook een radiofunctie. Zo wordt je wakker met het nieuws of met muziek.

Verlicht scherm

Het voordeel van een digitale wekker is dat het LED display ook zichtbaar is in het donker. Hierdoor kan je ook ’s nachts zien hoe laat het is.

Om ervoor te zorgen dat het licht jou ’s nachts niet wakker houdt kan je bij sommige wekkers de lichtsterkte zelf instellen of ’s nachts het licht dimmen.

Dat een digitale wekker meer functies dan een analoge wekker heeft mag duidelijk zijn. Maar waarom zou je niet gewoon je telefoon gebruiken als wekker? De meeste mobiele telefoons hebben tegenwoordig allemaal een wekkerfunctie.

Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van straling die afkomstig is van je mobiele telefoon. Hoewel het niet bewezen is dat straling schadelijk is voor je gezondheid kan je er maar beter voorzichtig mee zijn.

Daarnaast kan je mobiele telefoon een bron van afleiding zijn. Nog ‘even snel’ op social media kijken en dan schrikken dat het ineens anderhalf uur later is. Of toch nog even dat mailtje van je werk lezen. Deze gewoontes kunnen leiden tot stress, slaapproblemen en hoofdpijn.

Het voordeel van een digitale wekker is dat jij je mobiele telefoon niet mee de slaapkamer in hoeft te nemen en jij ongestoord kan gaan slapen.

Waar op letten bij digitale wekker

Digitale wekkers zijn door de jaren heen met hun tijd meegegaan. Naast programmeerbare alarmen en snooze-opties, zijn er tegenwoordig zelfs digitale wekkers die wifi-toegankelijk zijn en bevatten sommige zelfs telefoon-, e-mail- en live-chatfuncties.

Al deze hightech functionaliteiten zijn leuk maar wat is nu echt belangrijk om op te letten bij de aanschaf van een digitale wekker?

  • Het beeldscherm

Het doel van een wekker is dat je gewekt wordt en dat je kan zien hoe laat het is. Daarom is het belangrijk dat het beeldscherm goed leesbaar is. Het beeldscherm zelf moet een groot genoeg zijn maar de cijfers die erop te zien zijn ook.

Daarnaast moet het beeldscherm verlicht zijn zodat je ook in het donker of als het schemerig is nog steeds kan zien hoe laat het is.

  • Gebruiksgemak

Dit heeft alles te maken met het instellen van je wekker. Je wilt geen ingewikkeld gedoe of elke keer die handleiding erbij pakken als jij ’s avonds de wekker voor de volgende ochtend wilt zetten. Daarnaast wil je een herhalingsfunctie op je wekker zodat jij niet elke avond opnieuw de wekker hoeft te zetten voor dezelfde tijd.

  • Back-up batterij

In veel gevallen sluit je de wekker aan op het elektriciteitsnetwerk. Je wilt de volgende dag niet voor de verassing komen te staan dat je wekker niet is afgegaan omdat er een stoomstoring is geweest.

Kies daarom voor een digitale wekker die je zowel op het lichtnet kan aansluiten maar ook op batterijen werkt wanneer dat nodig is.

  • Volume

Ben je een diepe slaper dan kost het meer moeite om jou wakker te krijgen. Om ervoor te zorgen dat jij wel gewekt wordt door het alarm is het belangrijk dat je digitale wekker voldoende volume heeft. Helemaal ideaal is het wanneer je het volume kan aanpassen, zodat je zelf kan bepalen wat jij prettig vindt.

Voor wie nog meer uit de digitale wekker wil halen

Digitale wekker hebben niet uitsluitend de bovenstaande functies. Zoals eerder genoemd hebben digitale wekkers er in de loop der jaren steeds meer functies bijgekregen.

De wake-up light is ook een digitale wekker die jou ’s ochtends wakker maakt door het nabootsen van licht. Zo wordt je op een meer natuurlijke wijze wakker. In veel gevallen kan je bij een wake-up light behalve door licht, ook door geluid gewekt worden. Kies bijvoorbeeld voor vogelgeluiden, het geluid van de zee of door je favoriete radiozender.

Houd je niet van te veel knopjes? De spraak gestuurde digitale wekker bedien je met door middel van spraak. Zo kan je lekker in dezelfde positie blijven liggen als je de wekker wilt zetten.

Wil je graag zelf bepalen welke muziek jij hoort wanneer je wakker wordt maar niet gewekt wil worden met de radio? Digitale wekker met bluetooth of USB functie spelen de muziek af die jij graag wil horen als je wakker wordt. Je sluit je USB of je telefoon makkelijk aan via bluetooth en wordt wakker met je favoriete band, zanger of zangeres.

Beste digitale wekkers

Aan de hand van de reviews en beoordelingen op Bol.com hebben we de beste digitale wekkers voor je op een rijtje gezet.

Nedis digitale wekker

Digitale wekker

Ben je op zoek naar een digitale wekker die jou op tijd waakt maar wil je niet al te veel functies? Dan deze diitale wekker van Nedis misschien wel wat voor jou.

Deze eenvoudig te bedienen digitale wekker zorgt ervoor dat jij op tijd wakker wordt. Je sluit de wekker op het elektriciteitsnet aan en het LED-display laat precies zien hoe laat het is.

Wil je liever wat langer blijven liggen maar ben je bang dat je weer terug valt in een diepe slaap? Met de handige snooze functie kun je gerust een paar minuten langer blijven liggen.

JAPS digitale wekker AC18

Digitale wekker

Deze digitale wekker van Just Antoter Product (JAP) heeft een duidelijk display waarop de tijd goed leesbaar is. En om ook ’s nachts de tijd af te kunnen lezen zit er een ingebouwd lampje in die je activeert door een keer op de knop te drukken.

De wekker werkt op batterijen en is daardoor overal te gebruiken. Ook als er geen stopcontact in de buurt is.

Je kan kiezen voor een 12-uurs aanduiding of een 24-uurs aanduiding. Het display vertoont behalve de tijd ook de temperatuur en laat tevens zien welke datum het is.

Is het tijd om wakker te worden dan gaat het alarm gedurende 60 seconden af. Ben je niet echt een ochtendmens of wil je iets langer blijven liggen? Dan kan je gewoon de snooze functie gebruiken en gaat de wekker na 4-6 minuten opnieuw af.

Digitale (dementie) klok

Digitale wekker

 Met de digitale wekker van Utilis kan je een alarm zetten voor meerdere momenten op de dag. Zo kan je de wekker bijvoorbeeld zo instellen dat je ’s ochtends op tijd gewekt wordt en er later op de dag een alarm af gaat zodat jij je medicatie niet vergeet.

De klok heeft een duidelijk, rustgevend, beeldscherm waarop af te lezen is welke dag het is, de datum, de tijd en het geeft het dagdeel aan. Met de verschillende schermopties kan jij zelf bepalen welke informatie je op het scherm wilt hebben.

Ook zijn er vier verschillende lichtstanden waarbij je kan kiezen of het licht automatisch wordt aangepast aan de tijd, een normale lichtsterkte, een gemiddelde, of een lage lichtsterkte.

De wekker is makkelijk te bedienen met een afstandsbediening en je kan zelf bepalen of je de wekker wilt neerzetten of liever aan de muur bevestigd.

Transnect digitale wekker cube

Digitale wekker

Deze stijlvolle digitale wekker is een echte eyecather in je slaapkamer. De wekker, in de vorm van een kubus, is gemaakt van recyclebaar bamboestructuurmateriaal. Behalve op je nachtkastje past deze digitale wekker ook perfect op je bueau of in de woonkamer.

Het LED-display heeft drie verschillende licht standen en je kan kiezen voor een 12-uurs tijdsaanduiding of een 24-uurs tijdsaanduiding.

Bepaal eenvoudig of je de tijd wil zien door in je handen te klappen of de wekker licht aan te raken.

De wekker kan aangesloten worden op het elektriciteitsnet met een meegeleverde USB-kabel en wil je de wekker bijvoorbeeld meenemen op vakantie dan kan je de wekker gebruiken met batterijen.

€18,89
in stock
icon bol com Bol.com

Digitale wekkerradio met projectie

Digitale wekker

Wakker worden met je favoriete radiostation en direct zien hoe laat het is als jij je ogen opent? Dat kan met de Qlocio digitale wekker met projectie.

Op het unieke 7 inch ‘curve’ LED display wordt de tijd duidelijke weergegeven. Om te voorkomen dat je ’s nachts door het felle licht van de wekker wordt wakker gehouden kan je het licht dimmen.

Met de projectiefunctie hoef jij ’s ochtends je hoofd niet te draaien om te zien hoe laat het is. Deze tijd wordt duidelijk op jouw muur of plafond afgebeeld. Zo weet je precies hoe lang je nog kan blijven liggen.   

Om er zeker van te zijn dat je ook wakker wordt wanneer de stroom plotseling is uitgevallen is deze digitale wekker uitgerust met back-up batterijen en zijn jouw gezette alarmtijden opgeslagen. Verder beschikt de wekker over diverse handige functionaliteiten. Zo is er een dubbel alarm, een snoozeknop en de keuze uit alarmgeluiden of FM-radio.

Conclusie Digitale Wekker

De wekker, we kunnen niet met en we kunnen niet zonder. Het is een product dat al eeuwen op de markt is maar met de tijd is meegegaan. Waar men vroeger door zonlicht of door porders werd wakker gemaakt kan je tegenwoordig met een digitale wekker worden gewekt door je favoriete radiostation of muziek.

De meeste digitale wekkers beschikken over een snoozefunctie waardoor jij nog net wat langer kan blijven liggen. Meer uitgebreidere functies van een digitale wekker zijn bijvoorbeeld een projectie van de tijd op de muur of een spraak gestuurde wekker. Het belangrijkste doel van de wekker is het wekken.

En start jij je dag niet prettig met het geluid van een analoge wekker? Ga dan voor een digitale wekker waarbij je in de meeste gevallen zelf kan kiezen met wat voor geluid jij wakker wordt. Zo begin jij de dag zoals jij dat graag wilt.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel laat dan gerust hieronder een comment achter. Je kan ons ook volgen op Facebook

Veel gestelde vragen over de digitale wekker

Is het slecht om meerdere alarmen te zetten op je digitale wekker?

Het antwoord is er maar één, want het instellen van meerdere wekkers om wakker te worden kan eigenlijk schadelijk zijn voor je gezondheid. Ondanks dat bijna een derde van de volwassenen zegt dat ze steeds weer op de sluimerknop drukken omdat ze zich van slaap beroofd voelen, voel je je daardoor juist slechter.

Reacties op: Een digitale wekker: waarom en welke?

Eén reactie op “Een digitale wekker: waarom en welke?”

  1. Een digitale wekker vind ik zelf ook handiger. Wanneer ik ’s ochtends wakker wordt kost het mij minder moeite om cijfers te lezen in plaats van wijzers op een wijzerplaat. Ook denk ik dat het voor brildragers een voordeel is. De cijfers op digitale klokken zijn vaak ook wat groter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay

Expert op het gebied van dekbedden, hoofdkussens en meer op het gebied van slapen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
28 september 2022 Slaapspray – Wat is het en werkt dit wel echt?

Niet is zo irritant als naar je wekker staren en de tijd zien wegtikken terwijl je maar niet in slaap kan vallen onder je heerlijke donzen dekbed. Als je moeite hebt om in slaap te vallen, kan een slechte bedtijdroutine de boosdoener zijn. Een consistente routine en een optimale slaapomgeving zijn manieren om op natuurlijke […]

Lees artikel
21 september 2022 Slaap App – Welke zijn handig om te gebruiken en waarbij helpen ze?

De smartphone is niet meer weg te denken uit ons wakkere leven, en meer dan 90% van de volwassen Nederlandse bevolking is in het bezit van een of meerdere mobiele telefoons. Maar ook als we slapen kan onze smartphone een belangrijke rol spelen. Behalve voor sociale media, games en agenda’s gebruiken we de smartphone voor […]

Lees artikel
14 september 2022 De slaapbank, een goed alternatief voor een bed?

Waarom is een slaapbank zo fijn en wat is de beste slaapbank? Krijg jij vaak vrienden over de vloer maar heb je geen ruimte voor een extra bed? Dan is een slaapbank al jarenlang een veel gebruikte oplossing voor dit probleem. Ondanks het feit dat er vele slaapbanken te vinden zijn, lijkt het vinden van […]

Lees artikel
7 september 2022 Slaappillen – Welke zijn er en moet ik deze wel gebruiken?

Is het niet heerlijk om ’s ochtends uitgerust wakker te worden na een lange nacht goed slapen? Helaas is dit niet altijd het geval. Slecht slapen komt vaker voor dan je denkt en kan je dag goed verpesten. Veel mensen hebben last van slaapproblemen en chronische slapeloosheid. Heb jij hier last van, dan is het […]

Lees artikel
24 augustus 2022 Veel zweten in je slaap

Hoe kun je veel zweten in je slaap zo goed mogelijk voorkomen? Je valt in slaap op een aangename temperatuur – niet te warm, niet te koud – om een ​​paar uur later badend in het zweet wakker te worden. Soms is je pyjama doorweekt en heb je misschien zelfs de behoefte om je lakens […]

Lees artikel
15 augustus 2022 Slaapmeditatie

🧘Slaapmeditatie – Werkt het en hoe moet ik het doen? We hebben allemaal op een bepaald moment in ons leven moeite gehad om in slaap te vallen – en in slaap te blijven. Je hoofd raakt het kussen en je gedachten beginnen uit de hand te lopen, de stress van je drukke moderne leven dringt […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 127 reviews.