Fitbit Sense Review

Kan de Fitbit Sense je helpen om beter te slapen?

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel gadgets die helpen bij het starten en behouden van een gezondere levensstijl. Fitnesstrackers, sleeptrackers, hartslagmeters noem het maar op. Een van de bekendere merken is Fitbit, een Amerikaans bedrijf dat in 2017 de Fitbit tracker op de markt bracht.

Inmiddels zijn we enkele modellen en vele features verder met de Fitbit Sense. Een smartwatch die niet alleen je fitheid bijhoudt, het meet ook je slaap. We weten dat een goede nachtrust van essentieel belang is voor een goede gezondheid en na het lezen van deze Fitbit Sense review weet je ook of deze gadget je helpt om beter te slapen.

Wat is de Fitbit Sense

Fitbit sense smartwatch

De Fitbit Sense is een stijlvolle smartwatch  met een helder scherm en een responsieve gebruikersinterface. Het horloge beschikt over een groot 1,58-inch OLED-scherm met een resolutie van 336 x 336. Doordat het horlogebandje verwisselbaar is kan je zelf jouw de stijl of kleur bepalen.

Fitbit beweert dat de Sense een batterijlevensduur heeft van meer dan 6 dagen.

De levensduur van de batterij hangt natuurlijk af van het gebruik. Wanneer je de GPS vaak gebruikt dan zal de batterij sneller leeg zijn.

De smartwatch verzamelt een hele reeks aan gegevens die je vervolgens eenvoudig kan uitlezen in de Fitbit app. Om het meeste uit je Fitbit Sense te halen heb je echt een Fitbit Premium-abonnement nodig. De kosten hiervan zijn €8,99 per maand en als je een jaarabonnement afsluit kost het je €6,99 per maand.

De Fitbit app is compatibel met iOS 12.2 of hoger en in het geval van Android 8.0 of hoger.

Hoewel de Fitbit het niet haalt bij Apple of Samsung als het gaat om het uitvoeren van een breed scala aan apps, geeft de watch wel alle noodzakelijke meldingen. Waarschuwingen voor oproepen, sms’en en agenda-afspraken worden ondersteund, samen met apps zoals WhatsApp, Gmail en Facebook. Daarnaast worden apps als Fitbit Pay voor contactloze betalingen, Spotify en apps voor diensten zoals Uber en luchtvaartmaatschappijen, samen met andere fitness- en sport-apps ondersteund.

Ook ouderwets bellen kan gewoon met je Fitbit Sense. Voer handsfree Bluetooth-gesprekken via de ingebouwde microfoon en luidsprekers en regel het volume zonder dat je naar je telefoon hoeft te grijpen. En heb je geen zin om op te nemen? Je kan inkomende oproepen doorsturen naar de voicemail.

Fitbit sense smartwatch voor slapen

Fitbit Sense & Slaap

De Fitbit Sense biedt een geavanceerde slaapregistratie waarbij de lichte slaap, de REM-Slaap en de diepe slaapstadia worden weergegeven. Vervolgens wordt de kwaliteit van je slaap beoordeeld op basis van je slaaphartslag, de tijd dat je wakker bent en de tijd die je doorbrengt in de verschillende slaapstadia. En als Fitbit Premium abonnee kan je ook een slaaphartslagmeting krijgen.

In vergelijking met de Apple Watch wint de Fitbit Sense het nog steeds op het gebied van slaapmeting. Dit komt mede doordat de Apple Watch wordt belemmerd door zijn veel zwakkere batterijduur.

diepe-slaap-verbeteren

Slaap registratie

De Fitbit Sense registreert de kwaliteit van je slaap door je beweging en hartslag in de gaten te houden. Wanneer jij ongeveer een uur niet bewogen hebt en je lichaam in volledige rust is, registreert je Fitbit dit als slaap. 

Er zijn meerdere slaapfasen die samen een slaapcyclus vormen. Zo’n slaapcyclus duurt gemiddeld 1,5 uur en herhaalt zichzelf meerdere keren per nacht, waartussen je kort wakker wordt. In totaal doorloop je tijdens een gemiddelde nachtrust ongeveer 5 slaapcyclussen.

Nadat je in slaap gevallen bent om je in de lichte slaapfase. Je wordt in die fase nog gemakkelijk wakker. 

Vervolgens wordt je ademhaling zwaarder en je hartslag rustiger en kom je in de diepe slaap terecht. Deze diepe slaapfase is belangrijk voor de aanmaak van nieuwe cellen en het ordenen van informatie die je die dag tot je hebt genomen. Belangrijke lichamelijke herstelprocessen vinden plaats tijdens deze fase en de diepe slaapfase wordt daarom gezien als de belangrijkste fase als het gaat om je je fysieke welzijn en gezondheid.

Better Nights | De slaapcyclus 3

Hierna volgt de REM-slaap, en staat ook wel bekend als droomslaap. Je ogen bewegen snel heen en weer (rapid eye movement), je hartslag neemt toe en je ademhaling wordt onregelmatig. Deze fase is belangrijk voor het emotionele welzijn omdat je alles wat je overdag hebt meegemaakt emotioneel verwerkt.

Tijdens de verschillende slaapfasen verandert je hartslag. Elke keer wanneer de Fitbit een andere variabiliteit in je hartslag meet, wordt dit geregistreerd als een nieuwe slaapfase. Daarnaast worden ook het aantal bewegingen en de duur daarvan gemeten. Zo kan er duidelijk in kaart worden gebracht in welke slaapfase jij je op welk moment bevindt en als je ’s morgens wakker wordt kun, na synchronisatie,  je slaapgegevens inzien in de Fitbit-app.

Voordat je gaat slapen

Je hoeft niet veel voorbereidingen te treffen om je Fitbit jouw slaap te laten volgen. Ervan uitgaande dat je de smartwatch al hebt ingesteld en op je telefoon hebt aangesloten, hoef je het horloge alleen maar te dragen als je ‘s nachts naar bed gaat. De smartwatch detecteert automatisch wanneer je in slaap valt en wanneer je wakker wordt.

Als Premium abonnee kan je aanvullende de instellingen van de snurkdetectie controleren. Dit doe je door vanuit het hoofdscherm in de Fitbit-app op het slaapitem in de lijst te klikken en tik vervolgens op het tandwielpictogram in de rechterbovenhoek. Zorg ervoor dat Snurken detecteren is ingeschakeld als je deze functie wilt gebruiken.

Houd er rekening mee dat luisteren naar geluiden meer batterij verbruikt, dus Fitbit raadt aan dat je smartwatch nog ten minste 40 procent is opgeladen voordat je naar bed gaat. Vanaf hetzelfde scherm onder het tandwielpictogram kun je je slaapdoelen instellen en de Fitbit-app je eraan laten herinneren wanneer het tijd is om naar bed te gaan.

Zorg ervoor dat je Fitbit goed om je pols zit, zodat de sensoren goed contact maken met je huid. Zodra je ongeveer een uur stil bent geweest, begint het te volgen.

Fitbit sense sensoren

Stel een slaapschema in

Krijg jij onvoldoende slaap per nacht? Je Fitbit kan helpen met een aangepast slaapschema en je een melding geven wanneer het tijd is om te gaan slapen.

Je kan ervoor kiezen om handmatig een schema maken, maar zodra je minimaal vijf nachten hebt geslapen, kan je Fitbit een doel berekenen op basis van je gemiddelde wektijd. Jij bepaalt hoe lang je wilt slapen en de Fitbit-app berekent wanneer je moet gaan slapen om op de gebruikelijke tijd wakker te worden.

Smart wake

Deze functie kan je helpen in het geval jij je ‘s ochtends vaak suf voelt als je wekker afgaat.  Je Fitbit detecteert wanneer je in een periode van lichte slaap bent en maakt je vervolgens zachtjes wakker met een trilling op je pols. Deze trilling is erg subtiel en zal je partner niet storen.

Fitbit Sense Smartwatch

Als je wakker wordt

Wanneer je ‘s ochtends hopelijk fris en fruitig wakker wordt, zal je Fitbit registreren dat je wakker bent en stoppen met het bijhouden van je slaap. Op het hoofdscherm van de app kun je naar beneden scrollen om te zien hoeveel slaap je ‘s nachts hebt gehad en uitsplitsing in de verschillende fasen: REM, licht en diep.

Slaapstadia

Je Fitbit laat je een volledige grafiek zien op welke tijden je in welke stadia van slaap was. Hierdoor kan je bepaalde perioden van rusteloosheid herkennen. Behalve van de nacht ervoor kan je ook je 30-daagse gemiddelden terugzien. Ook kan je de gemiddelden vergelijken met de metingen mensen die overeenkomen met jouw geslacht en leeftijd. Als je smartwatch de zuurstofverzadiging in het bloed kan meten, geeft het weer hoe dit in de loop van de nacht fluctueert.

Fitbit Sense smartwatch slapen

Slaapscore

De Fitbit rondt verschillende statistieken, zoals hartslag, beweging en slaapstadia, af tot één algemene slaapscore voor de nacht. Het beoordeelt in wezen de kwaliteit van je slaap wanneer alle metingen in aanmerking zijn genomen.Je kunt een slechte score krijgen (een score van minder dan 60 punten) tot een uitstekende score (een score van 90-100 punten). Je slaapscore wordt opgesplitst in verschillende secties, inclusief herstel. Als je meer tijd in de diepe en in de REM-slaap hebt doorgebracht, behaal je een hogere score. Ook de duur van je slaaptijd en je hartslag bepalen de hoogte van je slaapscore. 

Het kan zijn dat er wakkere minuten worden geregistreerd waar jij je niet van bewust bent. Dit komt doordat de tijd die je wakker ligt soms zo kort is, dat je je dit achteraf niet kan herinneren

De slaapscore is een maatstaf voor hoe opgeladen jouw lichaam de volgende dag zou moeten zijn. Als je geen slaapscore hebt, komt dat omdat je apparaat niet genoeg gegevens heeft kunnen verzamelen. Dat kan zijn omdat je horloge te los was vastgemaakt, of omdat je op uw arm lag op een manier die de bloedstroom belemmerde.

Fitbit Sense dragen

Health Metrics-dashboard

Als je een Fitbit Premium-account hebt, kun je meer details zien in je Health Metrics-dashboard. Hiermee kan je lange termijntrends volgen in je nachtelijke ademhalingsfrequentie, hartslagvariatie, huidtemperatuur, SpO2-niveaus en rusthartslag tijdens de wakkere uren.

Fitbit Sense wil erop wijzen dat je als gebruiker deze gegevens niet als een medisch feit moeten beschouwen en contact moeten opnemen met je arts voor professioneel advies.

Snurken

Zo kan je als premium abonnee ook jouw snurkrapport inzien. Als je snurk- en ruisdetectie hebt ingeschakeld, tik je op een willekeurige dag op de link Snurkrapport om te zien wat de microfoon van je Fitbit-smartwatch heeft gedetecteerd terwijl je aan het slapen was. Je Fitbit zal zijn microfoon gebruiken om de geluidsniveaus met regelmatige tussenpozen te analyseren en je te vertellen wanneer er iemand in de kamer snurkt, hoe hard en hoe vaak. Ook wordt er enige context weergegeven over wat je resultaten betekenen.

Je kunt het volgen van snurken in- en uitschakelen via het tabblad ‘Vandaag’ van de Fitbit-app. Tik ‘s ochtends op een slaaplogboek en selecteer ‘Herstellen’ en veeg vervolgens naar beneden om het gedeelte ‘Snurken en lawaai’ te vinden. Hier kun je zien hoe lang snurken werd gedetecteerd en een grafiek van het geluidsniveau in decibel gedurende de nacht.

Stoppen-met-snurken

Fitbit Sense & Gezondheid

Bij de Fitbit Sense draait alles om jouw gezondheid: “Meten is weten”. Behalve gegevens over je slaap, houdt de smartwatch nog veel meer gegevens bij die jou kunnen helpen bij het verbeteren van je gezondheid.

Stress management

Artsen waarschuwen in toenemende mate dat stress net zo gevaarlijk kan zijn als lichamelijke ziekte. Stress kan bijdragen aan hoge bloeddruk, hartaandoeningen, zwaarlijvigheid en diabetes. De Fitbit Sense heeft tools die kunnen helpen bij het identificeren van stress. Dit maakt het mogelijk stress te herkennen en te beheersen.

Fitbit geeft je een Stress Management Score die berekent hoe je lichaam reageert op stress op basis van je hartslag, slaap en activiteitsniveau.

Hoe dit precies werkt? De elektrodermale activiteit (EDA)-sensor meet veranderingen in de weerstand die je biedt huid tegen een kleine, niet-detecteerbare elektrische stroom als reactie op zweetafscheiding. EDA meet de intensiteit van emotie, niet de toestand ervan, dus een toename in geleiding kan worden veroorzaakt door zowel positieve als negatieve emotionele toestanden. 

vrouw slapen white noise machine

De Fitbit Sense meet niet alleen je stress, het probeert ook begeleiding te bieden in het terugdringen van je stressniveau. Toenemende fysieke activiteit en mindfulness zijn onderdeel van stress management.

De Fitbit-app biedt een functie voor begeleide meditatie. Nadat je sessie voorbij is, kan je in de app aangeven hoe jij je voelt en zien of deze sessies een positief effect hebben gehad op je stressniveaus. Als je stressniveau verlaagt zal dit ook een positief effect hebben op je nachtrust.

Huidtemperatuur

Voel jij je niet zo lekker? De Fitbit sense kan worden gebruikt om na te gaan of je koorts hebt. Deze gegevens kunnen vervolgens worden gekoppeld aan Fitbits bestaande gezondheidsregistratie voor menstruatiefasen.

Het meten van de temperatuur wordt ‘s nachts gedaan en de Sense heeft drie nachten nodig om je basislijntemperatuur van de huid te berekenen. Je ziet dan de nachtelijke gemiddelde variatie in vergelijking met die basistemperatuur op de temperatuurtegel op het Vandaag-scherm in de Fitbit-app.

Als je temperatuur stijgt in vergelijking met normaal, kan dit een teken zijn dat je ziek begint te worden.

Slaaptemperatuur (1)

SpO2, ECG en meer

Je gemiddelde SpO2-niveau is de hoeveelheid zuurstof in je bloed. De gegevens kunnen worden gebruikt om je ademhalingsfrequentie te detecteren en te bepalen hoe goed het bloed door je lichaam wordt vervoerd. Lage zuurstofniveaus kunnen leiden tot ernstige symptomen zoals hypoxemie.

De meting van SpO2 gebeurt terwijl je slaapt. Een sensor in de buitenste roestvrijstalen ring van de Sense detecteert de elektrische signalen die door je hart worden geproduceerd elke keer dat het klopt. Voor een goede meting moet je de Fitbit Sense wel minimaal een nacht hebben gedragen.  

De elektrocardiogram-app (ECG) kan daarnaast je hart beoordelen op atriale fibrillatie (AFib ). Dit zijn hartritmeonregelmatigheid die het risico op een beroerte kan verhogen.

Om een ​​ECG te meten, plaats je je wijsvinger en duim gedurende 30 seconden op de tegenoverliggende hoeken van het metalen frame.

Er zijn drie mogelijke resultaten:

  1. Atriale fibrillatie; bij dit resultaat is het belangrijk om je huisarts te raadplegen.
  2. Normaal sinusritme;
  3. Onbeslist; dit gebeurt wanneer je hartslag lager is dan 50 bpm of hoger dan 120 bpm.

Ben je Fitbit Premium-abonnee? Dan kan je ook je hartslagvariatie (HRV) zien. Dit geeft de tijd tussen elke hartslag aan.

Fitbit Sense & Activiteit

Als het gaat om gezondheid kan fitness niet achter blijven. Daarom houdt de Fitbit Sense activiteiten bij zoals stappen, afstand, beklommen verdiepingen, actieve minuten en verbrande calorieën maar er is meer.

Zo is er de meetwaarde Active Zone Minutes (AZM) en de Fitbit Sense zoemt als je een nieuwe hartslagzone binnengaat. Dit geeft je direct een melding dat je een doelzone hebt bereikt en of je harder moet pushen tijdens je training of juist rustiger aan moet doen.

De Sense kan je realtime statistieken geven voor meer dan 20 trainingsmodi tijdens je trainingen. Dit kan je handmatig instellen of Fitbit’s SmartTrack-technologie kan automatisch oefeningen herkennen.

Vaak is het erg onhandig om je telefoon mee te sjouwen tijdens een hardloop- of fietstocht. De ingebouwde GPS van de Fitbit Sense stelt je ook in staat om, na een buitentraining, je workout Intensity Map in de Fitbit-app te bekijken, je hartslagzones op je hele route in kaart te brengen en de afstand en tempo per kilometer in te zien. En dat terwijl je telefoon gewoon thuis ligt.

Conclusie Fitbit Sense

Een goede nachtrust is belangrijk voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. Ondanks dat er veel gebeurt tijdens je slaap, maak je het niet bewust mee. De Fitbit Sense geeft jou niet alleen inzicht in je slaap, het kan je ook helpen je nachtrust te verbeteren.

De uitgebreide slaapregistratie functie meet aan de hand van je hartslag in welke slaapfase jij zit. In je Fitbit-app kan je vervolgens zien hoeveel tijd je in elke slaapfase hebt doorgebracht. In de slaapgrafiek wordt bijgehouden hoeveel tijd je wakker, onrustig en slapend hebt doorgebracht en op basis daarvan krijg je een slaapscore te zien. Voor een beter slaapritme kan je ervoor kiezen een slaapschema in te stellen of juist een smart wake. En zegt je partner dat je snurkt maar geloof jij daar niets van?

De Fitbit Sense kan zelfs snurken detecteren. In deze Fitbit Sense review hebben we je laten zien dat de smartwatch niet alleen helpt je nachtrust te verbeteren maar ook bijdraagt aan je algehele gezondheid. Zo detecteert de Sense wanneer je koortsig wordt of je stressniveaus te hoog zijn. En natuurlijk houdt het in de gaten hoe actief jij bent overdag. Kortom, de Sense draagt bij aan een betere gezondheid, zowel ’s nachts als overdag.     

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel laat dan gerust hieronder een comment achter. Je kan ons ook volgen op Facebook

Andere interessante artikelen:

Productcategorieën

Meest verkocht

betternights
Reacties op: Fitbit Sense Review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay van den Bosch

Kay van den Bosch heeft gedurende ruim 5 jaar een solide loopbaan opgebouwd als Customer Service Manager en Slaapexpert binnen de slaapindustrie.

Met een achtergrond in klantenservicebeheer en slaapexpertise blijft Kay een waardevolle bron van begeleiding voor mensen die worstelen met slaapproblemen, zijn voortdurende inzet om anderen te helpen getuigt van zijn toewijding aan het welzijn van anderen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
27 september 2023 Rolkussen

Rolkussen: Een Revolutie in Comfort en Stijl Als je ooit een massage hebt ondergaan, dan ken je het heerlijke gevoel van volledige ontspanning en welzijn. Maar heb je wel eens stilgestaan bij de kleine details die deze ervaring verbeteren? Eén zo’n detail dat een groot verschil kan maken, is het gebruik van een rolkussen. Hier […]

Lees artikel
14 september 2023 Humidifier of Luchtbevochtiger: De Weg naar een Comfortabele en Gezonde Leefomgeving

In de wereld van comfort en gezondheid in huis is er een kleine, maar krachtige metgezel die vaak over het hoofd wordt gezien – de luchtbevochtiger, ook wel bekend als de humidifier. Dit bescheiden apparaat heeft de capaciteit om een groot verschil te maken in de kwaliteit van de lucht die we inademen en de […]

Lees artikel
11 september 2023 CO2-Meters: Het belang hiervan en de Beste C02-Meters

In de afgelopen jaren zijn CO2-meters steeds meer in opkomst gekomen als essentieel hulpmiddel voor het meten van de luchtkwaliteit in binnenruimtes. Deze kleine, maar krachtige apparaten meten het gehalte aan koolstofdioxide (CO2) in de lucht en bieden cruciale inzichten in de luchtkwaliteit. Hoewel CO2-meters nuttig zijn in verschillende omgevingen, waaronder scholen, kantoren en woonkamers, […]

Lees artikel
4 september 2023 Infrarood deken

De Kracht van Ontspanning: Ontdekking en Voordelen van Infrarood Dekens In de moderne wereld, waar stress en hectiek overheersen, zoeken mensen constant naar manieren om hun lichaam en geest te ontspannen. Een opmerkelijke ontwikkeling op het gebied van wellness is de opkomst van infrarood dekens. Deze technologie heeft de aandacht getrokken van mensen die streven […]

Lees artikel
31 augustus 2023 Ruimtebesparing en Comfort: De Voordelen van een Opklapbed in Moderne Woonruimtes

In de dynamische wereld van vandaag, waar stedelijke gebieden steeds voller raken en de behoefte aan efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte steeds groter wordt, is het opklapbed een innovatieve en praktische oplossing die aan populariteit wint. Dit veelzijdige meubelstuk biedt niet alleen een slimme oplossing voor ruimtegebrek, maar biedt ook een scala aan voordelen […]

Lees artikel
28 augustus 2023 Wigkussen – Wat is het en waar is het goed voor?

Een wigkussen om je zithouding te verbeteren en comfortabeler te zitten We zitten wat af als Nederlanders. Dit kan komen door je werk, omdat je lange dagen maakt op kantoor of veel met de auto moet reizen. Het kan ook zijn dat je langdurig zit voor je plezier, omdat je een verre reis met het […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 191 reviews.