Bij Better Nights staan we voor kwaliteit en duurzaamheid, daar betalen onze klanten ook voor. Natuurlijk zijn er goedkopere alternatieven te krijgen, maar deze komen niet in de buurt van de kwaliteit die we bieden en worden vaak ook nog eens op niet al te diervriendelijke wijze gewonnen.

Een aantal factoren waarop u het verschil kunt zien tussen een kwalitatief goed dekbed en een goedkope variant:

 • Donspercentage
 • Vulkracht
 • Tijk
 • Ventilatie
 • Onderhoud
-27%
 • siezoenWinterdekbed
 • type dons100% Ganzendons
(7)
Vanaf: 479349
Levertijd: 2 - 3 werkdagen
-38%
 • siezoen4-seizoenen dekbed
 • type dons100% Landdons
(8)
Vanaf: 449289
Levertijd: 2 - 3 werkdagen
 • siezoenZomerdekbed
 • type dons100% Ganzendons
(5)
Vanaf: 759
Levertijd: 5 werkdagen
-25%
 • siezoen4-seizoenen dekbed
 • type dons100% Ganzendons
(8)
Vanaf: 639479
Levertijd: 2 - 3 werkdagen

1. Donspercentage

Het percentage dons dat daadwerkelijk in het dekbed zit. Bij goedkope dekbedden is dit vaak 90% veren en slechts 10% dons, dus vooral veel vulgewicht en weinig luchtigheid en ventilatie in uw dekbed.

Zo heeft een HEMA donzen dekbed bijvoorbeeld 85% veren en 15% dons, wat eigenlijk nog nauwelijks een donzen dekbed genoemd zou mogen worden. Bij Better Nights verkopen we alleen dekbedden van 100% dons, zonder veren ertussen. Bij de goedkopere dekbedden zien we dit bijna nooit, 90% dons is hier het maximale dat wordt gebruikt zodat er toch nog aardig wat veren in zitten die gewicht met zich mee brengen.

2. Vulkracht

Dit is een duidelijke indicator van de kwaliteit van het dons. Bij veel goedkope dekbedden wordt deze er niet eens bij vermeld. Dit getal geeft aan hoe ver dons zich uitzet en dit betekent ook dat er minder dons nodig is om warm te blijven. Lees hier meer over vulkracht.

Goedkopere dekbedden moeten dit gebrek aan kwaliteit compenseren door meer gewicht toe te voegen. Zo weegt het beste IKEA dekbed (90% donzen winterdekbed) bijna 2,5 keer zo veel als ons voordeligste winterdekbed (Loiva Silver) om dezelfde warmte te kunnen bieden!

3. Tijk

De tijk is het garen waarmee het dons op zijn plek wordt gehouden. Voor goed dons kan dun garen worden gebruikt, zodat er minder gewicht op u ligt tijdens het slapen. Voor minder goed materiaal moet ook dikker garen worden gebruikt, waardoor het gewicht van een dekbed ook hoger komt te liggen. Lees hier meer over tijk.

Net als bij de vulkracht wordt de tijk ook bij deze goedkope dekbedden niet toegelicht, omdat deze simpelweg niet goed genoeg is. Kijkt u bijvoorbeeld naar een goedkoper LIDL dekbed van dons, dan zult u tot de conclusie komen dat deze factoren simpelweg helemaal niet worden vermeld. Koop alleen een dekbed waarvan u ook alles weet.

4. Ventilatie

Een gevolg van de eerder genoemde vulkracht. Een goedkoop donzen dekbed zorgt er zeker ook voor dat u warm blijft, maar er komt geen frisse lucht binnen en vocht wordt moeilijker afgevoerd. Dit wordt immers gedaan door donspluisjes die het vocht opnemen, niet door de dikke veren.

Bij een kwalitatief goed donzen dekbed zult u niet snel zwetend wakker komen te liggen omdat de temperatuur goed wordt gereguleerd, bij een goedkoop donzen dekbed is dit niet het geval.

5. Onderhoud

Wellicht het enige nadeel aan een écht donzen dekbed: u moet er net iets beter voor zorgen! Bij een goedkoper alternatief wordt overal aangeraden om het in de wasmachine en de droger te stoppen, iets wat wij u zeker niet zouden aanraden voor een duurder donzen dekbed.

Dons kan in de wasmachine en de droger beschadigd raken en we raden daarom altijd aan dit door een specialist te laten reinigen.

Wist u dat dit slechts eenmaal in de twee jaar gedaan hoeft te worden en reiniging door een specialist doorgaans slechts rond de €25 tot €30 kost voor een was- en droogbeurt per dekbed? Geen geld om uw dure dekbed in optimale staat te houden en het scheelt u een hoop werk! Lees hier meer over het onderhoud van uw donzen dekbed.

Conclusie

Een donzen dekbed van hoge kwaliteit is een stuk lichter en biedt naast meer ventilatie ook een betere vochtafvoer. Bij aanschaf van een donzen dekbed is het belangrijk dat u alles weet van het dekbed. Als er factoren worden verborgen of niet vermeld is dat een rode vlag, u weet dat er onderdelen van lage kwaliteit niet worden vermeld.

Vraag altijd na wat de vulkracht en tijk van een donzen dekbed zijn. Weet de verkoper het niet, dan weet u al genoeg over de aandacht die er uitgaat naar de kwaliteit van het product.

Dit bericht is gepost in Wiki. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.betternights.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 12 reviews.