Slaapt je baby wel genoeg en hoeveel slaap heeft een baby nodig per nacht?
Je hebt net een kindje gekregen, een prachtig geschenk. Maar hoeveel slaap heeft een baby nodig en hoe lang en hoe vaak moet een baby eigenlijk slapen? Is het normaal hoe weinig of hoe veel je baby slaapt? Op deze vragen geven we je in dit artikel een antwoord.
Hoe slapen baby’s?
Degene die de term “slapen als een baby” heeft bedacht lijkt niet zo veel ervan te weten. Pasgeborenen zijn onrustige slapers, hongerig om de paar uur en komen zelden of nooit de nacht door zonder wakker te worden.
Als je je afvraagt (of je zorgen maakt) over de slaapgewoonten van je pasgeborene, herinner uzelf dan aan de onderstaande feiten – ontspan je en geniet van dat schattige kind!
Het helpt om een paar vaste regels over de slaapgewoonten van pasgeboren baby’s te onthouden, zodat je niet elke keer radeloos wakker wordt midden in de nacht.

Hoeveel slaap heeft een baby nodig: 4 feiten over slaapgewoonten van baby’s
1. Kleintjes variëren in hun slaapbehoeften
Pasgeborenen tot 3 maanden oud hebben 14 tot 17 uur slaap nodig en baby’s tot 12 maanden hebben 12 tot 16 uur nodig (inclusief dutjes).
Maar voordat je besluit dat je baby veel meer (of veel minder) slaapt dan dat, onthoud dat kwaliteitsslaap ook belangrijk is. Dus als je baby er gezond en uitgerust uitziet, hoef je je niet te druk te maken over hoe veel of hoe weinig hij/zij slaapt.
2. Pasgeborenen moeten 24 uur per dag eten
Pasgeborenen hebben hele kleine buikjes. Hoewel het leuk zou zijn om je baby voor het slapengaan te vullen met moedermelk en tot de ochtend niks meer te horen, werkt het helaas niet zo.
Ze hebben minstens om de twee tot vier uur een snack nodig; een stuk van vijf uur wordt eigenlijk beschouwd als een volledige nachtrust voor een baby van deze leeftijd.
Dus hoe weet je wanneer het gehuil van je baby, gesnuif en af en toe nachtelijk wakker worden een oproep voor voedsel zijn?
De sleutel is om te leren onderscheid te maken tussen “voer mij!” geluiden en al de rest, zodat je snel kunt reageren wanneer hij/zij echt honger heeft of wanneer er iets anders aan de hand is.

3. Baby’s zijn rusteloze slapers
Terwijl oudere kinderen (en nieuwe ouders) urenlang vredig kunnen dutten, kronkelen jonge baby’s rond en worden ze vaak wakker. Dat komt omdat ongeveer de helft van hun slaaptijd wordt doorgebracht in de REM-modus – die lichte, actieve slaap waarin baby’s bewegen, dromen en misschien wakker worden met een gejammer.
Maak je geen zorgen. Naarmate je kind ouder wordt, zullen de slaappatronen dat ook doen, met minder REM-cycli en meer perioden van diepere, stillere slaap.
4. Pasgeborenen zijn lawaaierige slapers
Onregelmatige ademhalingen met mogelijk korte pauzes en rare geluiden zijn zelden een reden voor alarm, maar het kan nieuwe ouders in paniek brengen.
Hier zijn enkele feiten over de ontwikkeling van de ademhalingswegen van je baby om dingen in perspectief te plaatsen: de normale ademhalingssnelheid van een pasgeborene is ongeveer 40 tot 60 ademhalingen per minuut terwijl hij wakker is, hoewel dat met de helft kan vertragen als hij slaapt.
Of je kleine neemt 15 tot 20 seconden oppervlakkig, snel adem, gevolgd door een totale pauze waarin er een paar seconden helemaal wordt gestopt met ademen. Je kunt de schuld geven aan het onvolwassen ademhalingscontrolecentrum in de hersenen, dat nog steeds in ontwikkeling is.

Hoe krijg je je baby in slaap?
Hoe je baby gaat liggen en in slaap valt is een kwestie van veiligheid, niet alleen comfort. Volg deze tips voor het veilig in slaap brengen van de baby:
- Experts zijn het erover eens dat je de baby op de rug moet leggen om oververhitting en verstikking te voorkomen en het risico op wiegendood te verminderen.
- Hoewel het geweldig is om op de buik te liggen dutten, moet je je kind voorzichtig op de rug manoeuvreren voor een uitgebreide sluimersessie.
- Zodra de baby begint om te rollen (ongeveer 4 maanden, maar het varieert), is het prima om op de zij of rug te slapen, omdat de baby ver genoeg ontwikkeld is om zichzelf te beschermen.
- Houd losse beddelen, kussens, dekens, knuffels en bumpers uit het bed van de baby tijdens het eerste jaar.

Hoeveel slaap heeft een baby nodig?
Soms is het moeilijk om op vreemde plaatsen in slaap te vallen – vooral als thuis een warme, donkere en zeer gezellige plek in de buik van mama was.
Als het gaat om aanpassing aan het leven aan de buitenkant, kan je baby slaapversterkers waarderen die hem aan ‘thuis’ herinneren. Probeer een of meer van deze babyslaapstrategieën om het in slaap krijgen van de baby een beetje gemakkelijker te maken.
1. Help hem in slaap te sussen
Tijdens je zwangerschap werd je aanstaande baby in slaap gesust door de beweging van je lopen. Hij vindt beweging nog steeds rustgevend – en slaapverwekkend.
Dus probeer te schommelen, zwaaien of zachtjes op zijn rug te kloppen om te zien wat je kind het gemakkelijkst doet slapen.
Een ander idee: probeer je baby te masseren voordat hij afdrijft, omdat onderzoeken suggereren dat baby’s die voor het slapen worden gemasseerd meer van het slaapversterkende hormoon melatonine produceren.
2. Houd hem knus
Na negen maanden in je strakke kleine buik te hebben doorgebracht, is het geen verrassing dat jje pasgeborene nu liever een knusse ruimte heeft.
Natuurlijk, hij zal uiteindelijk in (en uit) de wieg groeien, maar voor nu slaapt hij misschien liever in een wieg die je baby een gezelligere, meer besloten ruimte biedt om zich te vestigen.
Je baby instoppen met een deken of hem in een slaapzak aankleden, biedt een extra dosis veiligheid – en kan hem zelfs helpen om iets langer te slapen.

3. Controleer het geluidsniveau
Zwijgen is goud, maar niet voor de meeste baby’s. Je pasgeboren is tenslotte gewend aan de geluiden van je maag en het kloppen van je hart.
Hij kan het gezoem van een fan, zachte muziek of een witte ruismachine of app heel rustgevend vinden. Als je baby bijzonder geluidsgevoelig is, houd hem dan rustig in de kinderkamer.
Een aantal van deze handige gadgets kun je terugvinden in ons artikel “De beste baby gadgets“
4. Controleer de temperatuur in de slaapkamer
Niet te warm en niet te koud – dat is het juiste klimaat voor de kamer van je baby. Waarom? Oververhitting kan ervoor zorgen dat je baby te zweterig wordt om te slapen, en het verhoogt het risico op wiegendood of het Sudden Infant Death Syndrome.
Wat te koude ruimtes betreft, baby’s koelen snel af en worden waarschijnlijk wakker als ze zich niet op hun gemak voelen.
Om uit te vinden of de temperatuur precies goed is voor de baby, voel je aan zijn nek: als deze zweterig is, is hij te warm; als deze koud aanvoelt, pak hem dan nog een beetje beter in. Maar kleed de baby niet in lagen of met een muts om te slapen.
5. Dim de lichten
Hoewel sommige baby’s overal kunnen wegdommelen, is het waarschijnlijk beter om het licht te dimmen en een donkere, slaapverwekkende sfeer te creëren. Hoe sneller je baby leert dat duisternis staat voor slaap, hoe sneller hij de hele nacht door zal slapen.

De baby kreunt in zijn slaap. Welke geluiden maken pasgeborenen als ze slapen?
Ratelen
Je baby heeft snot in zijn kleine neus, waardoor dingen kunnen verstoppen, wat kan leiden tot ratelen. Als de dingen te benauwd worden, gebruik dan een snotzuiger om dit te verhelpen. (Dit item staat ook in ons overzicht van baby gadgets)
Fluiten
Pasgeboren baby’s ademen uit hun neus, niet uit hun mond, omdat ze hierdoor tegelijkertijd kunnen ademen en eten. Maar je kleine heeft kleine luchtpassages, dus stukjes snot of gedroogde melk kunnen de luchtwegen gemakkelijk vernauwen, wat resulteert in een gek fluitje.
Gorgelen
Geen groot mysterie hier – hij schraapt gewoon zijn keel.

Wat zijn tekenen van ademnood bij pasgeborenen en baby’s?
Dus wanneer moet je je wel zorgen maken? De kans is groot dat je nooit een van de volgende symptomen zult zien, maar het is goed om de tekenen van problemen te kennen:
Snel ademhalen. De ademhalingssnelheid van je baby neemt toe tot meer dan 70 ademhalingen / minuut en blijft hoog.
Aanhoudend grommen. Je hoort een beetje grommend geluid aan het einde van elke ademhaling terwijl hij worstelt om geblokkeerde luchtwegen te openen.
Opzwellende neusgaten. Zijn neusgaten zwellen op tijdens het ademen, waaruit blijkt dat hij te hard werkt om lucht te krijgen.
Intrekken van borst. De spieren in zijn borst (onder de ribben) en nek zijn beter zichtbaar en trekken veel dieper samen dan normaal.
Als je een van deze tekenen van ademhalingsmoeilijkheden opmerkt, bel dan onmiddellijk de kinderarts. Als je de arts niet onmiddellijk kunt spreken, bel 112 of ga naar de dichtstbijzijnde Eerste Hulp of dringende zorg.

Wanneer moet ik mijn baby op een slaapschema zetten en een routine opstellen?
Als het lijkt alsof jij en je pasgeborene tegengestelde slaapschema’s hebben, is het waarschijnlijk niet je verbeelding. Maar probeer niet meteen een rustgevende routine op te zetten – jullie hebben allebei een beetje tijd nodig om je aan te passen aan je leven samen.
Als je eenmaal gewend bent aan de dagelijkse en nachtelijke patronen van je kleintje, na een paar weken tijd, kun je beginnen met het geven van hints.
Eten, schommelen, een rustgevend bad of een lied of verhaal – die je kleintje vertellen dat het tijd is om zich te ontspannen en hopelijk in slaap vallen. Maar de meeste baby’s moeten pas op een slaapschema worden gezet als ze minstens 3 maanden oud zijn.

Moet ik mijn baby uit laten huilen of trainen om te slapen?
Iedereen is het erover eens dat een gelukkige, goede uitgerust baby een belangrijk doel van nieuw ouderschap is. Hoe je dat doel bereikt, is iets ingewikkelder.
Sommigen geloven dat ouders hun natuurlijke instincten moeten negeren om een protesterende baby te voeden of te knuffelen en hem zelf uit te laten huilen. Het doel hiervan is om de baby te leren om zichzelf te kalmeren, zodat baby’s zonder hulp in slaap kunnen vallen.
Maar andere ouders vinden dat het laten schreeuwen van de baby teveel stress geeft. Hoewel de methoden van tegenwoordig de moeite waard zijn om te leren, zelfs als je het niet wilt doen, omdat ze minder streng zijn dan die van eerdere generaties.
Kort samengevat: de meeste experts zeggen dat er geen goede of foute manier is om je baby in slaap te krijgen, zolang hij maar genoeg slaap krijgt.

Wanneer kan ik verwachten dat mijn baby de hele nacht slaapt?
Voor een baby jonger dan 6 maanden kan “de hele nacht door slapen” variëren van slechts drie uur tot maar liefst acht (de eerste is niet bepaald je definitie van een goede nachtrust, toch?).
De reden? Pasgeborenen zijn kleine voedermachines die ongeveer om de drie uur voeding nodig hebben.
Tegen 4 of 5 maanden zal de behoefte om te voeden een beetje verdwijnen, maar oude gewoonten verdwijnen niet en je baby wordt misschien nog om de paar uur wakker en vraagt om een hapje.
Met zes maanden, als je geluk heeft, kan je kleintje een stevige zeven of acht uur per nacht slapen. Maar elk kind is anders, dus maak je geen zorgen als het langer duurt voor je baby.

Hoeveel dutjes heeft mijn baby nodig?
Pasgeborenen tot 6 maanden oud nemen meestal twee of drie dutjes per dag, met een totaal van drie tot vijf uur tijd.
Verwacht tegen 6 tot 12 maanden dat de baby twee keer per dag een dutje doet, elke keer een uur of twee. Hoewel je baby overdag beslist een dutje moet doen, hangt de tijd die hij in één keer slaapt af van zijn interne klok en het schema dat je aanhoudt.
Pasgeborenen en baby’s worden niet als perfecte slapers geboren. Je hebt genoeg op je bord en je hebt waarschijnlijk zelf een oogje in het zeil, dus probeer er niet te veel over na te denken.
Zolang je kleintje meestal gelukkig en uitgerust lijkt, maak je dan geen zorgen over het slaapschema, de patronen en gewoonten van je baby, vooral in het begin.
Dingen worden vanzelf gemakkelijker en soepeler als jij en je baby wennen aan je nieuwe leven samen.

Conclusie: Hoeveel slaap heeft een baby nodig?
Baby’s en pasgeborenen hebben verschillende slaapbehoeften. Hieronder een kort overzicht over hoeveel ze daadwerkelijk nodig hebben voor hun gezondheid en ontwikkeling naar leeftijd en fase.
Pasgeboren tot 6 maanden:
Baby’s hebben ongeveer 14 tot 17 uur totale slaap per dag nodig (en worden meestal om de twee of drie uur wakker om te eten).
Na ongeveer 4 maanden slapen de meeste baby’s ’s nachts 10 tot 12 uur (met een voeding of twee) en dutten ze drie tot vijf uur slaap per dag (verdeeld over twee of drie dutjes).
6 tot 12 maanden:
Op deze leeftijd slapen baby’s normaal gesproken ongeveer 11 uur ’s nachts (veel aan één stuk) en nemen twee dagelijkse dutjes die oplopen tot drie of vier uur.

Ik hoor ook van vriendinnen dat het even kan duren voordat een baby een goed ritme heeft gevonden. Daarnaast kan dit ritme ook veranderen. Door uit te proberen leer je wat een baby fijn vind. Daarnaast denk ik dat je instinct je ook goede tips kan geven wanneer een baby niet wilt slapen of veel huilt.