Om te functioneren overdag is slaap een basisbehoefte. We zijn over het algemeen het meest gebaat bij 8 uur slaap. Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor je niet aan dat aantal uren slaap komt.
Misschien is je slaapritme verstoord doordat je nachtdiensten draait, of omdat je moeite hebt met het in slaap vallen. Je kan er dan voor kiezen om slaapmedicatie te slikken of om andere hulpmiddelen te proberen.
Er zijn mensen die veel baat zeggen te hebben bij roodlicht therapie of het gebruik van een infraroodlamp. Maar wat is infraroodlicht nu precies en helpt het echt om makkelijker in slaap te vallen ’s avonds? In dit artikel vertellen we je graag meer over hoe een infrarood lamp jouw nachtrust mogelijk kan bevorderen.
Andere interessante artikelen:
Wat is (infrarood) licht?
Laten we eerst eens kijken wat licht nu eigenlijk is. Licht is een elektromagnetische straling dat alleen door het menselijk oog kan worden waargenomen in een bepaald frequentiebereik. Licht met een lage frequentie heeft minder golven per seconde dan licht met een hoge frequentie. De kleur van het licht wordt bepaald door die frequentie of golflengte.
Het menselijk oog kan alleen licht waarnemen tussen een golflengte van 380 nanometer en 780 nanometer. Violet licht is met 380 nanometer een van de laagste golflengten die je met het blote oog nog zien. Ultraviolet licht wat een golflengte heeft die lager is dan 380 nanometer kunnen wij mensen niet zien.
Het licht met de hoogste golflengte dat je met het blote oog nog kan waarnemen is rood licht. Rood licht heeft een golflengte van 780 nanometer. Licht daarbuiten, zoals infrarood dat een hogere golflengte heeft, kan je met het blote oog niet waarnemen.
Je bent je er waarschijnlijk niet bewust van omdat je het niet kan zien maar je wordt dagelijks blootgesteld aan infraroodstraling. Dit komt door de zon. Of de zon nu schijn of dat de zon achter de wolken is, bijna 50% van de stralingsenergie van de zon is infrarood licht. Dit licht zien wij niet maar speelt een belangrijke rol in het leven op aarde. Wij mensen hebben zelfs een mechanisme in onze celbiologie dat volledig afhankelijk is van infraroodlicht.
Behalve de zon kan infraroodlicht ook gereproduceerd worden door een infrarood lamp. Dit licht is een voor menselijk oog niet waarneembare elektromagnetische straling. Je ziet het licht niet maar je lichaam kan daarentegen de straling wel voelen.

Hoe licht je slaap kan beïnvloeden
Licht speelt een belangrijke factor als het gaat om je slaap-waak ritme. Een simpel voorbeeld daar van is dat wanneer het ’s avonds donkerder begint te worden je merkt dat je vermoeider raakt. Over het algemeen slapen de meeste mensen beter in een donkere kamer. Wanneer de zon ’s ochtend door de ramen schijn – of misschien heb jij een wake-up light- word je vaak wakker. Dit komt doordat het menselijk lichaam door de eeuwen heen gewend is aan het reageren op zonlicht: bij zonsopkomst worden we wakker en na zonsondergang worden we slaperig.
Maar hoe komt het nu dat je slaperig wordt wanneer het buiten donker wordt? Dat zit zo, op het moment dat licht op je ogen valt wordt dit gedetecteerd door lichtgevoelige cellen, fotoreceptoren genoemd. Deze sturen weer een signaal naar de hypothalamus die op zijn beurt je interne klok, oftewel je circadiane systeem, aanstuurt. Deze interne klok heeft een cyclus van ongeveer een dag. Dit wordt ook wel een 24-uurs ritme of het slaap-waakritme genoemd.
Uiteindelijk komt er een signaal terecht bij je pijnappelklier in je hersenen. Deze zorgt voor de aanmaak melatonine. De melatonine wordt aangemaakt bij de afwezigheid van daglicht en is het hormoon dat je slaperig maakt. Omdat slaap essentieel is voor een goede gezondheid is melatonine een belangrijk hormoon.
Zoals gezegd, melatonine wordt aangemaakt bij de afwezigheid van licht. Daarom zijn er twee soorten (of kleuren) licht van belang: rood licht en blauw licht.
Blauw licht houdt je wakker
Ondanks dat je tegenwoordig veel waarschuwingen ziet voor blauw licht is blauw licht eigenlijk iets heel natuurlijks, het kwam oorspronkelijk alleen voor in zonlicht. Dit blauwe licht maakt dat mensen ’s ochtends wakker worden en overdag energie krijgen. Blauw licht zorgt ervoor dat de pijnappelklier minder melatonine aanmaakt wat voorkomt dat je slaperig wordt.
Tegenwoordig is zonlicht niet meer het enige dat blauw licht bevat. Dat is ook de reden waarom vaak gezegd wordt dat je moet oppassen voor blauw licht. Beelschermen van onze telefoons, tablets en andere schermen bevatten kunstmatig blauw licht. Dit blauwe licht zorgt ervoor dat je hersenen zeggen “wakker worden”.
Het gebruik van je telefoon of ander beeldscherm met blauw licht is af te raden vlak voordat je gaat slapen. Je pijnappelklier maakt door het blauwe licht geen melatonine, het slaaphormoon, aan waardoor je minder slaperig bent en moeilijker in slaap komt.
Rood licht helpt je ontspannen.
In tegenstelling tot blauw licht, wat maakt dat je hersenen je vertellen dat je moet wakker worden, zorgt rood licht of bijna rood licht er juist voor dat je ontspannen raakt.
Infraroodlicht stimuleert de productie van melatonine, en zorgt ervoor dat je slaperig wordt.
De straling van een infraroodlamp heeft een rustgevend effect op je lichaam en infrarood licht heeft de meest gunstige golflengte van licht voor een goede nachtrust. De straling en warmte van infraroodlicht dringt diep tot de huid door en zorgt ervoor dat je spieren en gewrichten ontspannen.
Infrarood lamp voor een goede nachtrust
Gedurende de dag word je blootgesteld aan kunstmatig licht. Dit kan zijn in de vorm van lampen maar ook het licht je telefoon, je laptop of je tv is kunstmatig licht. Te veel blauw licht kan je circadiane ritme verstoren waardoor je last van slaapproblemen kan krijgen.
Rood licht is een natuurlijk licht met lagere kleurtemperatuur dan blauw licht. Waar blauw licht je slaap-waak ritme verstoord, helpt infrarood en bijna infrarood licht juist om je slaap-waak ritme weer op orde te krijgen. Een infrarood lamp kan het natuurlijke infraroodlicht nabootsen.
Melatonine speelt een belangrijke rol als het gaat om slaap. Het is een natuurlijk hormoon dat je zelf lichaam aanmaakt bij gebrek aan licht. Wanneer je nachtdienst hebt en overdag wilt slapen maakt je lichaam onvoldoende melatonine aan doordat het buiten licht is. In dit geval kan het helpen om met een infraroodlamp je hersenen meer melatonine aan te laten maken.
Daarnaast zijn er studies die aantonen dat infraroodlicht zowel helpt je beter te slapen als helpt tegen slaapinertie. Slaapinertie is dat suffe en slaperige gevoel dat je kan hebben als je wakker wordt.
De basis van deze theorieën ligt echter in kleine studies die nog geen specifieke focus hebben op slaapstoornissen. Dat wil niet zeggen dat de studies slecht zijn uitgevoerd of onjuist zijn, het zegt alleen dat er nog veel meer te onderzoeken is op het gebied van roodlicht therapie en slaap.
Met name de warmte die wordt afgegeven door een infraroodlamp zorgt ervoor dat je spieren ontspannen. En het is makkelijker om ontspannen in slaap te vallen dan wanneer je gespannen spieren hebt. Door ’s avonds of s’ nachts een infrarood lamp te gebruiken ontspan je en kan je lichaam op een natuurlijke manier overgaan in zijn slaapcyclus.

Wat voor effect heeft infrarood licht op je lichaam
Hoe kan licht dat je niet ziet je lichaam dan wel beïnvloeden? Dat heeft alles te maken met de effecten die de straling op je cellen heeft. Wij mensen hebben mechanismen in onze celbiologie die volledig afhankelijk zijn van infraroodlicht dat de zon of wij zelf produceren met een infraroodlamp.
Infrarood licht en bijna infrarood licht kan, in tegenstelling tot andere soorten licht, diep in ons lichaam doordringen. Hierdoor heeft het niet alleen lokaal en oppervlakkig effect maar de frequentie heeft ook invloed op de processen die veel dieper in het lichaam plaatsvinden.
Infrarood licht heeft het meeste effect op je mitochondriën. Deze produceren energie. Je kan ze vergelijken met energiefabrieken in je lichaam en zonder deze mitochondriën heb je geen energie om alle lichamelijke processen uit te voeren die nodig zijn om te leven. Infraroodlicht activeert de receptoren in je energiefabriekjes.
Jouw dagelijks leven speelt voor een groot deel binnen af. In je huis, kantoor, in de sportschool, allemaal plekken waar zonlicht minder goed de kans krijgt om jou te voorzien van energie. Hierdoor worden lichamelijk processen verstoord, je energieproductie daalt en de kans op gezondheidsproblemen nemen toe.
Het gebuikt van een infrarood lamp is een manier om het tekort aan infraroodlicht aan te vullen. Dit wordt ook wel infrarood lichttherapie genoemd.
Naast de bevordering van je energieproductie en je slaap heeft infraroodlicht lichttherapie nog enkele andere voordelen:
- Verbetert bloedsomloop
- Zorgt voor meer antioxidanten; zowel infrarood als bijna infra rood licht stimuleren de vorming van antioxidanten. Dit helpt het overschot aan oxidanten dat vrij komt bij te veel stress te verminderen.
- Stimuleert vetverlies; Rood licht beïnvloed de cellen adipocyten, cellen die vet opslaan. Rood licht en bijna rood licht helpt je lichaam deze cellen af te voeren.
- Zorgt voor meer collageen productie; collageen is het eiwit dat voor stevigheid zorgt waardoor je huid elastisch blijft en je kraakbeen sterk.
- Spierherstel; doordat je lichaam meer energie heeft zal het ook beter in staat zijn je spieren te herstellen.
Gebruik van een infrarood lamp
Een infraroodlamp straalt infraroodlicht of bijna infrarood licht uit. Dit licht zie je niet maar je lichaam kan het wel voelen. De golflengten van de infrarode stralen worden namelijk omgezet in warmte. Daarbij geldt: hoe korter de infraroodstralen, hoe krachtiger de werking van de infrarood lamp.
Je lichaam neemt infrarood straling beter op dan andere lichtstraling. Daarnaast zijn de lichtstralen van een infraroodlamp vrij van Uv-straling en veroorzaken ze geen hoge temperaturen.
Je gebruikt een infraroodlamp op je blote huid. De afstand van de infrarood lamp tot je lichaam is afhankelijk van het doel waarvoor je de infraroodlamp wilt gebruiken.
Infraroodlampen kunnen verschillen in sterkte waarbij A-stralen de kortste stralen zijn is die krachtiger werken C-stralen langer zijn.
Een infrarood lamp kan je helpen te ontspannen waardoor je makkelijker in slaap valt. Toch is het gebruik van een infraroodlamp vlak voor het slapen af te raden. Gebruik de infrarood lamp maximaal een half uur voordat je onder de wol kruipt.
In de meeste gevallen is het voldoende om 10 tot 15 minuten voor de infrarood lamp te staan voldoende om te ontspannen. Daarbij geldt dat een hoe groter het oppervlak is dat je aan de infrarood straling blootstelt, hoe beter.
Beste infrarood lamp voor een goede nachtrust
Ben je op zoek naar een infraroodlamp dan hebben we de top 5 beste beoordeelde infrarood lampen op Bol.com voor je op ene rijtje gezet.
Medisana IR885 – Infrarood lamp

Deze krachtige infrarood lamp van 300 Watt is een duurzame infrarood halogeenlamp. Het intensieve licht dringt door in de bovenste huidlaag. Dit zorgt ervoor dat doorbloeding en stofwisseling worden gestimuleerd.
Dankzij de draaibare voet, die 35 ° kan draaien, kan je de lamp eenvoudig op het juiste lichaamsdeel richten.
Met de ingebouwde timer van maximaal 15 minuten weet je precies wanneer je lang genoeg voor de lamp hebt gestaan.
Beurer IL50 – Infraroodlamp

Deze infrarood lamp is zeer comfortabel veilig en makkelijk in gebruik. Met de traploos instelbare kantelhoek van 0 ° tot 50 ° kan je de infraroodlamp makkelijk richten op de plek die jij wilt behandelen. Door de timer in te stellen (tot maximaal 15 minuten) schakelt de lamp zich vanzelf uit na afloop van de sessie.
Deze infrarood lamp straalt IR-A licht uit dat het meest therapeutische infraroodlicht is waardoor het licht en de warmte goed doordringt in je lichaam.
De infrarood lamp is beveiligd tegen oververhitting door de actieve ventilatie. De keramische glazen plaat houdt daarnaast al het Uv-licht tegen.
Sanitas SIL 45 – Infrarood

Deze Santitas infrarood lamp straalt IR-A uit. Dit is een infrarood licht met een korte golf en tevens de meest therapeutische infraroodstraling die tot wel 6 millimeter doordringt in je huid.
De warmte van deze krachtige 300 Watt infrarood lamp dringt tot diep in de vezels van je spieren door wat er voor zorgt dat de doorbloeding wordt gestimuleerd.
Deze infrarood lamp heeft een stralingsbereik van 30 tot 40 centimeter en dankzij de 35° draaibare voet is de lamp makkelijk te richten op het te behandelen lichaamsdeel.
De warmte zorgt voor een aangename ontspanning. En het keramische glas zorgt ervoor dat alle Uv-straling wordt tegengehouden.
Sanitas Sil 16 Infrarood Lamp

Deze Sanitas infrarood lamp met 150 Watt heeft 5 verschillende schuinteposities waardoor je de lamp makkelijk op het te behandelen lichaamsdeel kan richten. Een behandeling van 12 minuten is al voldoende voor de ontspanning en verzachting van spieren en gewrichten doordat infrarood therapie de bloedsomloop stimuleert. Hierdoor worden afvalstoffen sneller afgevoerd en worden bouw- en voedingsstoffen sneller toegevoerd.
Beurer IL11 – Infraroodlamp

De infraroodlamp van Beurer straalt IR-B licht uit dat de bovenste lagen van je huid en spieren verwarmt. Het geeft rustgevende warmte af die ongemakken verlicht.
Dankzij de 5 verschillende standen kan je de lamp precies richten op het te behandelen lichaamsdeel waarbij je de infraroodlamp niet dichter dan 60 cm van de huid moet plaatsen. Een behandeling van 12 minuten is al voldoende.
Het licht van deze infrarood lamp is vrij van Uv-straling en de veilig voor huid en ogen.
Conclusie infrarood lamp
Een goede nachtrust is van essentieel belang voor de prestaties die jij en je lichaam overdag moeten neerzetten. Licht speelt een grote rol in jouw slaap-waakritme doordat licht van invloed is op de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon dat je lichaam aanmaakt bij de afwezigheid van licht.
Blauw licht, dat zowel van de zon als van beeldschermen afkomstig is, vertelt onze hersenen om wakker te worden. Infraroodlicht en bijna rood licht zorgt daarentegen voor ontspanning. Het draagt bij aan de aanmaak van melatonine.
Daarnaast dringt de straling en de warmte van een infraroodlamp dieper tot je spieren en gewrichten door waardoor je ontspant. Wanneer jij ontspannen bent val je makkelijker in slaap en slaap je rustiger.
Er zijn tot dus ver enkel kleine studies die aantonen dat een infraroodlamp kan bijdragen aan een goede nachtrust. Eem infraroodlamp is echter geen wondermiddel of medicijn. Het kan echter wel een hulpmiddel zijn voor een betere nachtrust waardoor gezond en fit aan een nieuwe dag kan beginnen.
Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel laat dan gerust hieronder een comment achter. Je kan ons ook volgen op Facebook
Veel gestelde vragen over de infrarood lamp
Waarom een infrarood lamp gebruiken?
Infraroodtherapie heeft vele functies in het menselijk lichaam. Deze omvatten ontgifting, pijnverlichting, vermindering van spierspanning, ontspanning, verbeterde bloedsomloop, gewichtsverlies, huidzuivering, vermindering van de bijwerkingen van diabetes, stimulering van het immuunsysteem en verlaging van de bloeddruk.
Wat is het voordeel van een infrarood lamp?
In tegenstelling tot ultraviolet licht – dat schadelijke effecten heeft op de weefsels en cellen van het lichaam – helpt infrarood licht cellen zichzelf te regenereren of te herstellen. Infrarood licht verbetert ook de circulatie van zuurstofrijk bloed in het lichaam, wat een snellere genezing van diepe weefsels bevordert en de pijn verlicht.
Hoe vaak moet je een infrarood lamp gebruiken?
De meeste mensen krijgen goede resultaten met een dagelijkse sessie van 15 minuten 3-5 keer per week gedurende enkele maanden.
Expert op het gebied van dekbedden, hoofdkussens en meer op het gebied van slapen.