Kapok kussen

Een natuurlijk kapok kussen – Wat is het precies en wat zijn de voordelen hiervan?

Wist je dat je een derde van je leven slaapt? Het is dus belangrijk om een goed kussen te kiezen waarop jij je hoofd elke nacht laat rusten. De laatste tijd hoor je vaker over een hoofdkussen dat gevuld is met kapok.

Dit bijzondere materiaal wordt al eeuwenlang als vulmateriaal gebruikt maar lijkt weer terug van weggeweest. Wat dit materiaal zo bijzonder maakt en waarom een kussen gevuld met kapok zeker de moeite waard is om te proberen vertellen we je graag in dit artikel.

Andere interessante artikelen:

Wat is een kapok kussen

Laten we eerst eens kijken waar kapok vandaan komt en wat het materiaal zo bijzonder maakt.

De kapokboom

De kapokboom is een tropische boomsoort en wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege haar natuurlijke eigenschappen. Zo vind je kapok terug in beddengoed, matrassen en worden de zaden, bladeren en schors als alternatief medicijn gebruikt bij de behandeling van koorts, astma en nierziekten.

Oorspronkelijk komt de kapokboom uit Mexico en Midden- en Zuid-Amerika. Nu komt het meeste kapok uit Indonesiƫ, de Filipijnen en Maleisiƫ waar de kapokboom in tropische regenwouden tot wel 60 tot 70 meter hoog groeit. Hierdoor steekt deze boom vaak boven alle andere bomen uit.

Volgens de Mayaā€™s is de kapokboom de verbintenis tussen het leven op de grond en in de hemel. De inheemse bevolking gelooft dat de boom de hemel draagt. Om die reden sparen ze, bij het kappen van delen van het oerwoud, de kapokboom.

Per continent kan het uiterlijk van de boom enigszins verschillen. De kapokboom heeft gedurende de bloeiperiode roze, witte of gele bloemen. De boom zelf is prachtig maar de geur is helaas minder aangenaam. De geur trekt fruitvleermuizen aan die vervolgens de zaden verspreiden.

Aan de gespreide takken van de kapokboom groeien kapokvruchten waarvan de zaden uitkiemen tot zachte vezels. De kapokzaden lijken op bruine ronde erwten en bevinden zich in de peulen (of vruchten) van ongeveer vijftien centimeter lang. De zaden in de peulen zijn omringd met vruchtpluis, wat lijkt op watten.

Dit vruchtpluis en de zachte zaden en haren worden verwerkt tot het kapok dat wij kennen van de kapok kussens. Dit kapok is overigens geurvrij, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.

kapok kussen bloem

Een kapok kussen

Kapok is een milieuvriendelijk en duurzaam product. De rijpe peulen van de kapokboom worden met de hand geplukt. De peulen worden open gemaakt en gedroogd in de zon. Kapok wordt gezien als een van de fijnste en kostbaarste plantenvezels. Voor een kilo vezelmateriaal zijn ongeveer 250 peulen nodig.

Nadat het kapok is verwerkt tot een zachte vezels is het een uitermate geschikt vulmiddel voor hoofdkussens. Het is een zeer zacht en veerkrachtig materiaal. Het wordt al eeuwen gebruikt als luxe vulmateriaal en halverwege de 19e eeuw werd het ook in Europa een populair vulmiddel. De opkomst van synthetische materialen en het vertrek van Nederland uit Indonesiƫ maakte dat kapok minder gebruikt werd in de loop va de 20e eeuw.

De zachte kapokvezels is een 100% natuurlijk en zeer duurzaam product. Kapokvezels hebben een hoog luchtgehalte van ongeveer 80%. De holle kapokvezels zorgen voor een goede ventilatie en een uitstekende vochtopname. Dit geeft een verkoelend effect en ideaal wanneer je veel transpireert.

De kapokvezel is bedekt met een fijne waterafstotende waslaag. Dit voorkomt dat er een vochtig en warm klimaat ontstaat in het kapok kussen. Vocht wordt tegen gehouden en direct afgevoerd.

Kapok is een stugger vulmateriaal waardoor een kapok kussen lekker stevig aanvoelt en goed vormbaar is. Kapok is steviger dan dons maar lichter dan katoen. Je kan het kussen naar wens opkloppen en je hoofd er heerlijk in laten nestelen. Hierdoor is een kapok hoofdkussen geschikt voor buik-, rug- en zijslapers.

kapok kussen kapokboom

Waarom kiezen voor een kapok kussen

Tegenwoordig worden we steeds meer bewust gemaakt van schadelijke stoffen en chemicaliƫn die zich bevinden in voedingsmiddelen, kleding en lichaamsverzorging. Toch zien we nog vaak een belangrijk element over het hoofd: ons bed.

Kapok is een natuurlijk materiaal. De kapokboom groeit in tropische gebieden waar geen chemicaliĆ«n of pesticiden gebruikt worden. Hierdoor is een hoofdkussen dat gevuld is met kapok een natuurlijke en milieubewuste keuze.  Het materiaal is volledig veganistisch en vrij van dierenleed.

Natuurlijke materialen voeren warmte beter af dan synthetische materialen. Een belangrijke reden om te kiezen voor een kapok kussen is de verkoelende werking. Kapok heeft het vermogen om vocht snel en goed op te kunnen nemen. Het kussen wordt niet klam en blijft hierdoor heerlijk koel aanvoelen. Zeker in zomerse perioden of wanneer je snel last hebt van een warmtegevoel of veel transpireert is een kapok kussen een goede keuze. Het vocht wordt vervolgens vrijwel direct en zeer makkelijk afgegeven aan de omgeving.

Deze vochtregulerende eigenschap van kapok maakt dat een kapok kussen uitermate geschikt is wanneer je een huisstofmijtallergie hebt. Huisstofmijt houdt namelijk niet van een droge omgeving en zal zich minder snel nestelen in een kapok kussen.

Je kussen houd je natuurlijk het liefst zo fris mogelijk, Maar een kussen wassen doet de kwaliteit vaak niet ten goede. Dit probleem heb je gelukkig niet bij een kapok kussen. Kapok is een materiaal dat zelfreinigend is. Dit betekent dat je een kapok kussen niet hoeft te wassen. Enkel opschudden, luchten en af en toe een zonnebad geven is voldoende.

Dit maakt het gebruik van een kapok kussen erg onderhoudsvriendelijk en makkelijk in gebruik.

kapok kussen bloem

Beste kapok kussens

Een kapok kussen is niet nieuw. Al eeuwenlang wordt het gebruikt als vulmateriaal en de laatste jaren zie je een toenemend aantal kapok kussens op de markt verschijnen. Hierdoor is er tegenwoordig voor iedereen een geschikt kapokkussen te vinden ondanks het feit dat iedereen een andere persoonlijke voorkeur heeft als het op kussens gaat.

Om je op weg te helpen bij het vinden van een geschikt kussen hebben we hieronder de vijf best beoordeelde kapok hoofdkussen van Bol.com voor je op een rijtje gezet.

iSleep Kapok Hoofdkussen

iSleep Kapok Hoofdkussen

iSleep garandeert jarenlang slaapplezier. Een kapok kussen van iSleep is gevuld met 100% Javaans kapok. Kapok is een vezel gevormd uit de zaden van de vruchten van de kapokboom. Kapok neemt uitstekend vocht op en is zeer ventilerend. Dit zorgt voor een koel kussen tijdens warme zomernachten of wanneer je veel transpireert.

Het iSleep hoofdkussen is zeer geschikt wanneer je last hebt van een huisstofmijtallergie. Het kussen is huisstofmijtvrij en anti micro-bacterieel.  

Het hoofdkussen heeft een extra dikke vulling en is omhuld door een 100% katoenen tijk die is voorzien van een ritssluiting. Je kan de dikte van het kussen aanpassen aan je persoonlijke voorkeur door extra vulling te verwijderen of toe te voegen.  

Het kussen heeft een afmeting van 60 cm x 70 cm en wordt per set van 2 geleverd inclusief 2 molton kussenslopen.

Het wordt afgeraden om het kussen te wassen of in de wasdroger te drogen.

Slaap Vaak kapok hoofdkussen

Slaap Vaak kapok hoofdkussen

Geniet van een heerlijke koele nachtrust op een hoofkussen van Slaap Vaak met kapokvulling.

Het kussen is gevuld met 100% natuurlijk kapok uit Java dat goed ademt en ventileert. Dat zorgt ervoor dat het kussen niet klam aanvoelt en dus ideaal in het geval je veel transpireert.

De afmeting van het kussen is 60 cm x 70 cm en is gevuld met 1000 gram kapok. De tijk is 100% katoen en voorzien van een rits. Je kan op deze manier eenvoudig kapok verwijderen of bijvullen om zo een perfecte dikte van het kussen te creƫren.

Een kapok kussen is anti- microbacterieel en vrij van huisstofmijt wat maakt dat het kussen zeer geschikt is in het geval van huisstofmijtallergie.

 

Boxspring company Kapok hoofdkussen

Boxspring company Kapok hoofdkussen

Kapok is een eco-vriendelijk en hypoallergene vulling. Kapok is zijdezacht en lichter dan katoen. Het is materiaal dat zeer goed vocht opneemt en een ademende werking heeft. Dit maakt dat het een koelend effect heeft wat zeer prettig is op warme dagen of wanneer je veel transpireert.

Dit kapok hoofdkussen is zeer makkelijk in onderhoud. Enkel opschudden is voldoende. Kapok is namelijk zelfreinigend en het wordt afgeraden het kussen te wassen.

Dit kussen is geschikt voor buikslapers en heeft een afmeting van 60 x 70 cm.

Primaviera Deluxe Kapok Kussen

Primaviera Deluxe Kapok Kussen

Een hoofdkussen gevuld met kapok is een combinatie van stevigheid en comfort. Het kussen is zeer vormbaar en heeft een verkoelend effect. Dit laatst komt door het feit dat kapok een holle vezel is waardoor het goed ventileert en vocht makkelijk afvoert.

Indien je last hebt van een huisstofmijtallergie kan een hoofkussen met kapokvulling een uitkomst bieden. Huisstofmijt houdt niet van en droge omgeving als kapok. Dit maakt het kussen huisstofmijtvrij.

Kapok is zelfreinigend en wassen is dus niet nodig. Een zeer onderhoudsvriendelijk kussen. Opschudden en af en toe in de zon leggen is voldoende.

Het hoofdkussen heeft een afmeting van 60 cm x 70 cm en is geschikt voor buik-slapers, rug-slapers en zij-slapers.

Walra Florence hoofdkussen

Walra Florence hoofdkussen

Kom helemaal tot rust met een goede nachtrust op dit hoofdkussen gevuld met 100% natuurlijk kapok. Kapok wordt op een milieuvriendelijk manier geteeld en is een milieuvriendelijke keuze.

Een kussen gevuld met kapok is uitermate geschikt wanneer je veel transpireert vanwege het verkoelende effect en het feit dat transpiratievocht direct wordt afgegeven aan de lucht.

Kapok is zelfreinigend en hoeft dus niet gewassen te worden. Wassen wordt afgeraden omdat het de waslaag zal aantasten. Regelmatig ventileren of in de zon leggen is voldoende.

Het kapok kussen heeft een afmeting van 60 cm x 70 cm en is geschikt voor buik-, zij-, en rugslapers.

Onderhoud

We hebben al vaker benoemd dat een hoofdkussen met kapokvulling zeer onderhoudsvriendelijk is. Toch is het belangrijk om het kussen op de juiste manier te verzorgen.

 • Nooit in de wasmachine

Kapok kan niet gewassen worden. Indien je dit wel doet kan je de waslaag, die de vezel zijn hypoallergene eigenschap geeft, aantasten. Ook verliest de kapok veerkracht wanneer het gewassen wordt.

 • Opschudden

Schud het kussen elke dag op. Het gewicht van je hoofd op het kussen kan ervoor zorgen dat de veerkracht in de vezels afneemt.

 • Luchten en zonnebad

Lucht het kussen regelmatig en leg het, indien mogelijk, in de zon. Op deze manier kan het kapok goed drogen wat het herstelvermogen ook ten goede komt.

 • Vul bij indien nodig

Helaas gaat kapokvulling minder lang mee dan andere soorten vulling. Het is daarom beter om kapokvulling regelmatig bij te vullen of te vervangen. Hiervoor zijn speciale navulverpakkingen verkrijgbaar. In de meeste gevallen heeft de tijk een ristsluiting waardoor de vulling eenvoudig te verwijderen en toe te voegen is.

Voor- en nadelen van kapok kussen

Voordelen

 • 100% plantaardig en milieuvriendelijk

Kapok is 100% plantaardig en perfecte vegan keuze. Kapok groeit in de tropische regenwouden waarbij er geen gebruik gemaakt wordt van chemicaliƫn of andere gifstoffen. Het is daarmee een van de meest milieuvriendelijkste vezels om je kussen mee te vullen.

De overige bestanddelen worden vrijwel volledig verwerkt, onder andere voor de productie van soda.

 • Zachte en luchtige vezel

Kapokvezels zijn zeer zachte en luchtige vezels dat maakt dat het zeer geschikt is om te gebruiken als vulmateriaal voor hoofdkussens. Kapok is wel acht keer lichter dan katoen.

 • Stevig en vormbaar

Kapok is steviger dan dons en beter vormbaar dan wol.

 • Geen klam kussen

Lekker slapen doe je niet op een klam kussen. Maar tijdens warme zomernachten of wanneer je snel warm bent kan het voorkomen dat je snel en veel transpireert. Door de holle vezels is kapok zeer goede ventilerend en vochtregulerend. Het voert eenvoudig en snel vocht af waardoor je kussen niet klam wordt.

 • Zelfreinigend

De zelfreinigende eigenschap van kapok maakt dat het een zeer onderhoudsvriendelijk materiaal is. Enkel opschudden en luchten of in de zon leggen is voldoende.

 • Huisstofmijtvrij en hypoallergeen

Ongeveer 25% van de bevolking heeft last van een huisstofmijtallergie. Deze allergie kan een loopneus, niezen of geĆÆrriteerde ogen tot gevolg hebben en zo je nachtrust verstoren.

Met een kapok vulling is de kans op huisstofmijt klein. Huisstofmijt houdt niet van een droge omgeving en natuurlijke materialen zoals kapok. Ze zullen zich daarom niet snel in je kapok hoofdkussen nestelen.

De waslaag op de kapokvezel stoot vocht af. Hierdoor zullen schimmels, meeldauw en bacteriƫn niet in je kussen trekken.

 • Geschikt voor zijslapers, rugslapers en buikslapers

Je slaaphouding is bepalend voor de stevigheid van je kussen. Buikslapers hebben bijvoorbeeld een dunner kussen nodig dan zijslapers. In de meeste gevallen hebben kapokkussen een tijk met een ritssluiting. Hierdoor kan je zelf bepalen hoe stevig en dik jij je kussen wilt hebben.

 

Nadelen

 • Kan niet gewassen worden

Het wordt sterk afgeraden om een kussen met kapokvulling te wassen. De waslaag die om de vezel zit wordt hiermee beschadigd. Ook neemt de veerkracht van de vezel af wanneer je het kussen wast. Gelukkig is kapok zelfreinigend en houd jij je kussen fris door het elke dag op te kloppen regelmatig te luchten.

 • Volume kan afnemen waardoor je moet bijvullen

Kapok neemt in volume af na verloop van tijd, Hierdoor wordt je kussen platter. Gelukkig bestaan er navulverpakkingen waardoor jij je kussen eenvoudig op de juiste dikte kan krijgen.

 • Kapokkussens gaan minder langer mee

Kapok gaat minder langer mee dan synthetische materialen. Een kapokkussen dien je om de 2 jaar te vervangen. Een synthetisch kussen dien je om de 3 jaar te vervangen.

Conclusie kapok kussen

Kapok wordt al eeuwen als vulmiddel gebruikt. Kapok groeit van nature in regenwouden en vereist geen verzorging en onderhoud door mensen. Het is een duurzaam en 100% plantaardig product dat met name populair is om de vochtregulerende en ademende eigenschappen.

De kapokvezel is van nature hypoallergeen, antimicrobieel en huisstofmijtvrij. De waslaag om de vezel stoor vocht af waardoor schimmels, meeldauw en bacteriƫn niet goed gedijen. Dit maakt een kapok kussen zeer geschikt in het geval je last hebt van huisstofmijtallergie.

Kapok kan niet gewassen worden maar heeft een zelfreinigende eigenschap. Hierdoor is een kapok kussen zeer onderhoudsvriendelijk: opkloppen en regelmatig luchten in de zon het enige wat je hoeft te doen.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel over kapok kussens, laat dan gerust hieronder een comment achter. Je kan ons ook volgen op Facebook

Veel gestelde vragen over het kapok kussen

Waarom een kapok kussen gebruiken?

Hypoallergeen – Kapok kussens zijn een geweldige optie voor mensen met allergieĆ«n of overgevoeligheden. Kapokvezels zijn bestand tegen huisstofmijt, zijn antimicrobieel en stoten vocht af. Omdat vocht zich niet kan ophopen in een kapokkussen, lopen deze kussens geen risico op de groei van schimmels en schadelijke bacteriĆ«n.

Zijn kapok kussens ook geschikt voor zijslapers?

Zijslapers zullen blij zijn met de hoge kussenhoogte van het kapok-kussen, dat een gezonde lichaamshouding bevordert en de druk op het hele lichaam verlicht. Slapers die op zoek zijn naar een donzig en pluizig gevoel, vinden het uitgebalanceerde gevoel van dit kussen, dat een mooi evenwicht vindt tussen zacht en ondersteunend, misschien prettig.

Zijn kapok kussens zacht?

Kapok is een veerkrachtige, katoenachtige vezel die in tropische klimaten uit de ceiba boom groeit. Het is ongelooflijk zacht en luxueus, en zeker uniek als je het vergelijkt met andere kussenvullingen. Kapok is het perfecte plantaardige alternatief voor dons, want het voelt net zo donzig aan zonder de veren.

Meest verkocht

betternights
Reacties op: Kapok kussen

3 reacties op “Kapok kussen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay

Expert op het gebied van dekbedden, hoofdkussens en meer op het gebied van slapen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
31 mei 2023 4 Seizoenen Dekbed: Het Perfecte Allround Comfort

Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn, en het juiste dekbed speelt hierbij een belangrijke rol. Een 4 seizoenen dekbed is een uitstekende keuze voor mensen die het hele jaar door comfort en gemak willen ervaren. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat een 4 seizoenen dekbed precies is, de […]

Lees artikel
29 mei 2023 Dekbed maten: Welke maat dekbed is het beste voor jou?

Bij het creĆ«ren van een comfortabele en gezellige slaapomgeving is het kiezen van het juiste dekbed essentieel. De juiste dekbed maten kiezen zorgt niet alleen voor voldoende warmte en comfort, maar kan ook bijdragen aan de algehele esthetiek van je slaapkamer. In dit artikel zullen we de verschillende dekbed maten bespreken, zodat je het perfecte […]

Lees artikel
26 mei 2023 Ultiem comfort en elegantie: Ontdek de voordelen van een donzen lits-jumeaux dekbed

Een goede nachtrust is essentieel voor ons welzijn en het kiezen van het juiste dekbed is een belangrijk onderdeel van het creĆ«ren van een comfortabele slaapomgeving. Voor wie op zoek is naar ultiem comfort en luxe, is een donzen dekbed lits jumeaux een uitstekende keuze. Met zijn zachte, lichte en warme eigenschappen biedt dit type […]

Lees artikel
24 mei 2023 Het perfecte 1 persoons dekbed: Ultiem comfort en warmte

Het hebben van een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn. Een belangrijk element voor een goede nachtrust is het juiste beddengoed, en een hoogwaardig donzen dekbed kan een wereld van verschil maken. In dit artikel zullen we ons richten op Ć©Ć©n persoons donzen dekbedden, en waarom ze een uitstekende keuze zijn voor […]

Lees artikel
23 maart 2023 Vouwbed

Het Vouwbed: Compacte En Praktische Slaapoplossing Voor Kleine Ruimtes Een goede nachtrust is van vitaal belang voor onze gezondheid en welzijn. Helaas hebben niet alle huizen genoeg ruimte voor een permanent bed. Als je een kleine slaapkamer hebt, kan het zijn dat je niet genoeg ruimte hebt om een bed neer te zetten en je […]

Lees artikel
22 maart 2023 Verzwaringsdeken kind

Hoe een verzwaringsdeken je kind kan helpen om beter te slapen Een verzwaringsdeken kan een goede oplossing zijn voor kinderen die moeite hebben met slapen en niet van een licht donzen dekbed houden. Door het gewicht van de deken ervaart het kind een lichte druk op het lichaam, wat vergelijkbaar is met een knuffel. Dit […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 184 reviews.