Waarom (niet) kiezen voor een koudschuim matras?
Ben jij op zoek naar een nieuw matras? Dan heb je vast al wel ontdekt dat er een ruime keuze is aan soorten en materialen. Een nieuw matras is net als een donzen dekbed vaak een flinke uitgave en daarom wil je natuurlijk zo goed mogelijk worden geïnformeerd over wat voor jou de beste keuze is.
Het uiteindelijke doel is een comfortabele nachtrust. Een populaire keuze van velen is een koudschuim matras. In dit artikel gaan we in op de voor- en nadelen van dit matras zodat jij kan bepalen of dit een geschikte keuze is om ’s nachts heerlijk op weg te dromen.
Wat is een koudschuim matras
Voordat jij je laat misleiden door het woord “koud”, de naam koudschuim betekent niet dat jij bij dit matras een extra deken uit de kast moet halen. De naam “koudschuim” ontleent zich aan de term “Cold Cure Moulding” en heeft te maken met de manier waarop het schuim geproduceerd wordt. In tegenstelling tot andere materialen wordt koudschuim tijdens de productie niet verhit of geperst. Het schuim, polyurethaan genaamd, wordt in koude mallen gegoten.
De kern van een koudschuim matras bestaat uit polyurethaanschuim. Dit materiaal heeft een open celstructuur en zorgt daardoor niet alleen voor een uitstekende ventilatie, het is ook nog eens extreem veerkrachtig. Daarom wordt een koudschuim matras ook vaak aangeduid met High Resilence (HR) schuim, wat hoge veerkracht betekent, en maakt dat het matras sneller terug veert naar de oorspronkelijke vorm.
Hierdoor zal je zelden last hebben van kuilen in je matras. Dit maakt een koudschuim matras ook ideaal als je met je partner in een bed slaapt en vaak een ongewenste kuil in het midden hebt. Ook bij langdurig en intensief gebruik bieden koudschuim matrassen een goede ondersteuning en gaan ze lang mee. Om die reden kiezen veel ziekenhuizen voor dit type matras.

Soorten koudschuim matras
Een koudschuim matras is niet alleen in verschillende maten verkrijgbaar, er zijn ook verschillende soorten. Het verschil zit dan met name in de samenstelling van schuimlagen.
In sommige gevallen is een koudschuim matras volledig gemaakt van koudschuim en bevat het matras geen andere schuimlagen. Daarentegen zijn er ook matrassen verkrijgbaar die naast een laag koudschuim ook een of twee extra schuimlagen hebben. Het matras bevat dan vaak ook nog een laag traagschuim, latexschuim of gelschuim.
Ook zijn er koudschuim matrassen verkrijgbaar met aan de bovenzijde en onderzijde een andere schuimlaag. Bij dit type matras kan je zelf bepalen welke kant jij het lekkerste vindt slapen of je kan je matras af en toe omdraaien voor de afwisseling.
Koudschuim matras met comfortzones
Afhankelijk van jouw slaaphouding zullen bepaalde delen van je lichaam dieper in je matras zakken dan andere delen. Dit is belangrijk omdat op deze manier je wervelkolom optimaal wordt uitgelijnd. De zones die dieper in je matras zakken zijn meestal de bekken, schouder, lumbale, hoofd en voetzones.
Koudschuim matrassen met comfortzones zijn onderverdeeld in 3,5,7 of 9 comfortzones. Hierbij is het middelste gedeelte altijd voor de bekken. Daarbuiten bevindt zich de lumbale zone, dan de schouderzone en ten slotte de hoofdzone en voetenzone.
Het feit dat dit aantal altijd oneven is heeft te maken met de spiegelbeeldstructuur van een matras. Hoe je ook op je matras ligt, je zal altijd op de juiste manier liggen en je lichaam wordt optimaal ondersteund.
Om nog meer voordeel te halen uit je koudschuim matras met zones is het aan te raden om ook een lattenbodem aan te schaffen met verschillende zones.

Voor wie is een koudschuim matras geschikt
Koudschuim matrassen zijn universele matrassen wat maakt dat ze voor ieder type slaaphouding geschikt zijn. Het maakt dus niet uit of jij een buikslaper, zijslaper of rugslaper bent.
In het geval je vaak last hebt van rugpijn, kan het helpen te slapen op een koudschuim matras. De geïntegreerde comfortzones zorgen ervoor dat bepaalde zones van je lichaam net iets dieper in het matras komen te liggen waardoor je wervelkolom op de juiste wijze wordt uitgelijnd.
Ben je een lichte slaper en wordt je wakker elke keer wanneer je partner zich omdraait? Dan kan een koudschuim matras je nachtrust verbeteren. Het materiaal dempt bewegingen zeer goed waardoor het matras stil blijft liggen en jij ongestoord door kan slapen.
Voor- en nadelen koudschuim matras
Het blijkt vaak lastig te zijn om een nieuw matras te kiezen. Het feit dat er tegenwoordig vele soorten verkrijgbaar zijn die gemaakt zijn van verschillende materialen maakt het er niet makkelijk op. We hebben daarom de voor- en nadelen van een koudschuim matras voor je op een rijtje gezet:
Voordelen
- Past zich zeer goed aan de contouren van je lichaam aan
- Goede ventilatie door open celstructuur
- Zeer veerkrachtig waardoor er geen kuilvorming is
- Geschikt voor elke slaaphouding
- Geschikt voor alle lichaamstypen en leeftijden
- Zeer duurzaam en gaat lang mee
- Warmer slaapklimaat en zeer geschikt in het geval je het snel koud hebt
- Veel koudschuim matrassen hebben comfortzones
- Zorgt voor een goede uitlijning van je wervelkolom
- Lichtgewicht matras wat gemakkelijk te vervoeren is
- Vrij van huisstofmijt
- Weinig bewegingsoverdracht
Nadelen
- Kans op ontgassing; dit is de chemische geur die je vrijkomt wanneer je het matras voor het eerst uitpakt. Geen paniek, de geur is niet schadelijk voor je gezondheid.
Waar op letten bij de aanschaf van een koudschuim matras
Ben je op zoek naar een koudschuim matras van de hoogst mogelijke kwaliteit? Let dan op de volgende criteria:
Hoge dichtheid
Een hoge dichtheid (HR) is het belangrijkste kenmerkt van een goed koudschuim matras. De dichtheid geeft aan hoeveel polyurethaan is opgeschuimd om één kubieke meter koudschuim te maken.
Hierbij geldt dat hoe hoger de dichtheid, hoe hoger de kwaliteit van je koudschuim matras is.
Wanneer je matras van goede kwaliteit is resulteert dit ook direct in een hogere duurzaamheid. Hieronder geven we je een indicatie van de dichtheid in relatie tot de verwachte levensuur van een koudschuim matras.
Dichtheid in kg/m3 | Verwachte levensduur |
30 kg/m3 | Tot 3 jaar |
35 kg/m3 | 5-6 jaar |
40 kg/m3 | 6-8 jaar |
50 – 60 kg/m3 | 10 jaar of meer |
Matras rebound
Matras rebound heeft te maken met de snelheid waarin het matras kan terugkeren in de oorspronkelijke vorm nadat het is blootgesteld aan spanning of is samengedrukt. De rebound wordt uitgedrukt in ILD wat staat voor Indentation Load Deflection.
Ook hierbij geldt hoe hoger het getal hoe beter. Een hoger getal betekent namelijk dat het matras sneller terugveert in de oorspronkelijke vorm. Er zullen minder snel deuken in het matras ontstaan en het koudschuim matras zal geschikter zijn voor zwaardere personen of onrustige slapers.

Certificaat en keurmerk
Om er zeker van te zijn dat je een matras van goede kwaliteit koopt raden we je aan om te kijken of er een keurmerk of certificaat aanwezig is. Met certificaten als CertiPur, LGA en Hygcen weet je zeker dat je goed zit.
Als er wordt aangegeven dat het gaat om ‘medisch koudschuim’ is dat vaak onzin. Medisch koudschuim wordt namelijk niet aan consumenten verkocht.
Prijs
Over het algemeen gaat de aankoop van een nieuw matras gepaard met een flinke hap uit je portemonnee. Zeker als het gaat om een koudschuim matras waarbij de prijzen flink kunnen variëren. Het is aan te raden om van tevoren een bepaald budget voor jezelf vast te stellen. Bepaal vervolgens aan welke eisen jouw nieuwe koudschuim matras moet voldoen om zo een matras met de beste prijskwaliteitverhouding te vinden.

Proefslaap periode
Zorg ervoor dat je altijd een proefperiode hebt. Dit geeft je namelijk de tijd om er zeker van te zijn dat het matras dat je hebt gekocht ook echt bij je past.
In de meeste gevallen duren proefperiodes 30 tot 100 dagen. Er zijn enkele fabrikanten zoals Emma, Nectar en Dreamcloud die langere periodes aanbieden. Om echt goed te kunnen testen heb je eigenlijk 90 dagen nodig.
Comfortzones
Tegenwoordig zijn veel koudschuim matrassen uitgerust met comfortzones die zorgen voor een gezonder uitlijning van je wervelkolom. Deze zones ondersteunen en ontlasten bepaalde lichaamsdelen. Je hebt vaak keuze uit 5,7 of 9 zones.
Hierbij zakken zwaardere lichaamsdelen, zoals je bekken of schouders, dieper in het matras. Lichtere lichaamsdelen, zoals je hoofde en nek, worden extra ondersteund.

Stevigheid
Hoe stevig jij je matras wilt hebben hangt af van zowel je gewicht, persoonlijke voorkeur als jouw slaaphouding. Grofweg zijn er drie varianten in hardheidsgraad (H) : zacht (2), medium(H3) of stevig (H4).
Zachte matrassen worden vaak aangeraden voor personen die tussen de 60 en 80 kg wegen en zijn een goede keuze in het geval je een zijslaper bent.
Medium matrassen bieden net iets meer ondersteuning en zijn geschikt bij een gewicht van 80 tot 100 kg. Vooral voor rug- en buikslapers is dit type matras een prima keuze.
Bij zwaardere personen is het van belang dat het matras extra goede lichaamsondersteuning biedt. Een stevig matras wordt daarom aangeraden bij een gewicht van boven de 100kg.
Lattenbodem
De afstand tussen de latten van je lattenbodem mag niet meer zijn dan vijf centimeter zijn. In het geval de afstand groter is dan 5 centimeter zal de lattenbodem onvoldoende ondersteuning bieden aan je koudschuim matras.
Top 5 geselecteerde koudschuim matrassen
Ben je op zoek naar een geschikt koudschuim matras dan zal je zien dat er een breed scala beschikbaar is. Niet altijd even makkelijk om een goed matras te vinden en we helpen je hier graag bij. We hebben hieronder 5 koudschuim matrassen, op basis van Bol.com beoordelingen, voor je uitgelicht.

Prince de Luxe koudschuim matras
Ben je op zoek naar een stevig matras dat goed ventileert en een perfecte ondersteuning biedt? Dan is het Prince de Luxe matras een aanrader.
Dit pocketveer matras met 7 comfortzones heeft twee afdeklagen van hoogwaardig koudschuim. Het Prince de Luxe matras heeft 350 veren per m2. De pocketveren zijn per stuk verpakt en bewegen onafhankelijk van elkaar en hebben hierdoor een groot aanpassingsvermogen aan je lichaam.
Het veerkrachtige HR45 koudschuim heeft door de open celstructuur een zeer goede ventilatie. Daarnaast is het matras warmte regulerend en voert het vocht snel af.
De 7 comfortzones zorgen ervoor dat jouw lichaam de perfecte ondersteuning krijgt. Hierdoor wordt je ruggengraat op de juiste manier uitgelijnd en voorkom je rugklachten.
Het matras heeft een luxe matrashoes die heerlijk zacht en comfortabel aanvoelt. De hoes is ademend en zowel antiallergisch als anti-huisstofmijt. Doordat de hoes een rits heeft aan drie zijden kan je hem eenvoudig van het matras af kan halen en kan wassen op 40 graden. Let wel op dat de hoes niet geschikt is voor de droger.
Om er zeker van te zijn dat jij tevreden bent met je Prince de luxe kan je 30 dagen proefslapen.

Global bedding koudschuim matras
Koudschuim matrassen van Global Bedding hebben een open celstructuur waardoor ze een bijzonder goed ventilerend vermogen hebben. Ook heeft dit matras van Global bedding goede vochtregulerende eigenschappen. Klamme nachten zijn hierdoor voorgoed verleden tijd, ongeacht welk seizoen het is. De warmteregulatie van het matras is in alle seizoenen goed: dit koudschuim matras is in de zomer koel en in de winter comfortabel.
Het voordeel van een koudschuim matras is dat het zeer veerkrachtig is maar toch stevig. Het matras heeft een goede progressieve tegendruk. Dit betekent dat wanneer er meer druk komt op het matras, deze ook meer ondersteuning geeft.
Dit matras heeft een afmeting van 90×200 en heeft daarnaast een perfecte dikte van 17cm waardoor je heerlijk slaapt.

Ada sleep koudschuim matras
Wordt jij wakker met rugpijn? Een goed orthopedisch matras kan helpen dit te voorkomen. Het orthopedisch koudschuim matras van Ada Sleep verlicht de drukpunten in je rug en zorgt voor een perfecte uitlijning van je ruggenwervel.
Het matras heeft een HR waarde van 55 kg/m3 en is speciaal ontworpen om je lichaam op de juiste wijze te ondersteunen en zorgt ervoor dat je wervelkolom in de natuurlijke S-vorm komt te liggen. Door deze natuurlijke houding kunnen rug- en nekklachten worden voorkomen.
Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat het matras de juiste hardheidsgraad heeft. Slaap je graag op je rug of buik dan is het belangrijk dat je niet te diep wegzakt in je matras. Je wilt het hangmat effect voorkomen. Daarom kan je in dat geval het beste kiezen voor een steviger matras.
Ada sleep bezorgt je matras gratis thuis en in het geval het matras toch niet aan je verwachtingen voldoet kan je het matras gratis retourneren.

Global Bedding koudschuim matras
Koudschuim is een schuim dat heel veel veerkracht heeft. Koudschuim wordt gemaakt met behulp van een gietproces of door te schuimen. Door de open celstructuur kan het matras goed ventileren en het vocht afvoeren. Door de veerkracht van koudschuim kan je je vrij makkelijk omdraaien in bed zonder dat je partner wakker wordt.
Slapen op een koudschuim matras van Global Bedding zorgt ervoor dat je op een stevige, maar toch veerkrachtige ondergrond ligt. Het matras past zich helemaal aan de vorm van je lichaam waardoor je iedere nacht kan genieten van een heerlijke nachtrust in je favoriete houding.
Dit koudschuim matras heeft een open celstructuur die ervoor zorgt dat het matras het vocht heel goed in zich op kan nemen. Daarnaast zorgt deze structuur voor een goede ventilatie van het matras. Heb jij het snel warm hebt in bed? Dan is dit koudschuim matras zeer geschikt.
Het matras heeft een afmeting van 140cm x 200 cm en past perfect op een ‘twijfelaar’ bedframe. Met een dikte van 17 cm zorgt het matras ervoor dat je heerlijk slaapt.

Droom slapen- Roma koudschuim matras
Dit koudschuim matras met een afmeting van 120 x 200 cm en dankzij de progressieve tegendruk die het koudschuim geeft, zal het matras zich aanpassen aan je lichaam, zodat het overal voldoende steun heeft. Andere kenmerken van koudschuim zijn de goede ventilatie en het vocht doorlatend vermogen. Op een koudschuim matras zal je niet gauw transpireren, zelfs niet tijdens klamme zomernachten.
Het Roma koudschuim matras zorgt voor een goede nachtrust en heeft een lange levensduur.
Conclusie koudschuim matras
Een koudschuim matras is een populaire keuze om haar vele voordelen. Het matras is comfortabel, veerkrachtig, laat vocht goed door en biedt een zeer goede ondersteuning voor je lichaam. Kortom een matras dat geschikt is voor iedereen. Om er zeker van te zijn dat je kiest voor een koudschuim matras van de beste kwaliteit is het aan te raden om bij de aanschaf te letten op de HR-waarde.
Dit is het belangrijkste kwaliteitskenmerk en staat voor de schuim dichtheid. Kies daarbij bij voor een hoge waarde wat niet alleen de kwaliteit maar ook de duurzaamheid van je matras ten goede komt. En ben je het zat dat je altijd in die kuil in je matras rolt? Hoe hoger de veerkracht of rebound, hoe sneller je matras terugveert.
Zo blijft je matras kuilvrij. In alle gevallen geldt dat, om er zeker van te zijn dat jij het juiste matras hebt aangeschaft, je eerst minimaal 30 dagen moer proefslapen. Pas dan weet jij of dit het matras is waar jij de beste nachtrust op beleefd.
Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel laat dan gerust hieronder een comment achter. Je kan ons ook volgen op Facebook
Expert op het gebied van dekbedden, hoofdkussens en meer op het gebied van slapen.