Lendekussen

Een lendekussen ondersteunt je onderrug en bevordert een juiste zithouding

Zitten en liggen. Zo brengen wij het grootste gedeelte van ons leven door. Natuurlijk hangt het af van je leeftijd en je werk maar de optelsom is toch het grootste deel van een etmaal. In beide gevallen kan een verkeerde houding een flinke impact hebben op je ruggengraat. En dit is nou net het gewricht wat jou, letterlijk en figuurlijk, overeind houdt. Een lendekussen ondersteund niet alleen je onderrug het kussen bevordert het aannemen van een juiste houding.

Andere interessante artikelen:

Houding

“Je rug recht houden” is een bekend Nederlands spreekwoord en betekent “veel kunnen verdragen”. Het is dan een spreekwoord maar er zit wel een kern van waarheid in. Je lichaam is een complexe, geëvolueerde machine die dagelijks veel moet doorstaan. Vooral je ruggengraat heeft veel te verduren in het dagelijks leven. Je staat er waarschijnlijk niet constant bij stil maar met een sterke en rechte ruggengraat is je kwaliteit van leven aanzienlijk beter.

Dagelijks meerdere uren op kantoor zitten of een lange autorit kan,bij een verkeerde houding schade veroorzaken aan je wervelkolom. Zeker nu we veel meer thuiswerken en niet altijd beschikken over een ergonomische werkplek is het risico op rugklachten groter geworden.

Als je langdurig zit komt er grote druk te staan op je lichaam. Met name je rugspieren en tussenwervelschijven krijgen het zwaar te verduren. In een natuurlijke positie heeft je rug een S-curve waarbij er de minste druk op je wervelkolom komt te staan.

Als je er op gaat letten zal je merken dat je in de meeste gevallen onderuit gezakt zit of met je hoofd te ver naar voren, bijvoorbeeld naar je computerscherm, gebogen. Hierdoor belast je jouw lichaam nog meer en raken je spieren oververmoeid. Wanneer je rugspieren te hard moeten werken klemmen ze zich samen. Dit maakt dat je pijn in je schouders of onderrug krijgt.

De tussenwervelschijven beschermen je rug. Ze werken als een soort schokdemper gedurende de dagelijkse belasting maar raken hierbij wel vocht kwijt door de druk. Tijdens je slaap herstellen ze weer. Daarbij is het wel belangrijk dat ze zo min mogelijk worden belast. Dat betekent dat een goede ondersteuning ook ’s nachts erg belangrijk is.

comfycentre-lendekussen-uitleg

Lendekussen

Lendekussens kun je vinden in verschillende soorten en maten maar allemaal hebben ze dezelfde functie: ze verlichten de spanning en druk op de wervelkolom door de natuurlijke krommingen ervan te ondersteunen.

Een lendenkussen is een ergonomisch kussen dat gemaakt is van traagschuim. Het biedt de maximale ondersteuning aan je wervelkolom, verlicht de druk en verbetert je houding.

Het ademend traagschuim zorgt voor een effectieve drukverdeling terwijl het kussen zicht aanpast aan de natuurlijke krommingen van je rug.

Het gebruik van een lendekussen helpt je een betere houding aan te nemen waardoor je de normale kromming van je rug behoudt en de belasting op je onderrug vermindert. Een lendekussen kan zowel ter voorkoming als ter preventie van rugklachten worden gebruikt.

Tegenwoordig zijn de meeste lendenkussens gemaakt van ademend en hygiënisch traagschuim. De luchtstroom zorgt ervoor dat een microklimaat n het kussen gedijt en het bevordert de afvoer van warmte en transpiratie.

Een lendekussen voor elke situatie

Een lendekussen kan letterlijk je hele ruggengraat, van je nek tot je wervelkolom, ondersteunen. Zowel overdag wanneer je zit als ’s nachts wanneer je ligt.

Een lendekussen bij het zitten

Er zijn meerdere situaties te bedenken waarin je lang zit. Het kan zijn dat je lange dagen maakt op kantoor of werkt al vrachtwagenchauffeur. Maar ook niet werk-gerelateerde situaties zoals vliegvakanties of roadtrips kunnen zorgen voor situaties waarin je lang moet zitten.

Of je nu voor werk of voor je plezier zit, lang in dezelfde houding zitten is nooit goed. Een menselijk lichaam is daar simpelweg niet voor gemaakt. Als je te lang stil zit kantelt je bekken naar achteren en staat je onderrug bol. Hierdoor worden je spieren, je gewrichten en je tussenwervelschijven extra belast.

Door een lendekussen te gebruiken ondersteun je jouw rug en zorg je ervoor dat het de juiste vorm behoudt terwijl je zit. Het lendekussen plaats je verticaal tegen de rugleuning van de stoel zodat het op gelijke hoogte zit als het onderste deel van je rug. Veel lendekussens hebben een handige riem waardoor het kussen op de juiste plaats blijft zitten.

In sommige gevallen kan een lendekussen voor een gewone stoel ook gebruikt worden in de auto. Het zal helaas niet altijd werken omdat je autostoel vaal groter is of een vreemde vorm heeft. Daarom zijn er ook speciale lendekussens die je in de autostoel kan plaatsen. De vorm van dit lendekussen komt overeen met de gemiddelde bestuurderstoel. Hierdoor kan je comfortabel zitten tijdens het autorijden zonder dat je last krijgt van pijn of stijfheid in je onderrug.

Ook ben je niet de enige die niet graag lang in een vliegtuigstoel zit. Tenzij je businessclass vliegt heb je grote kans dat je vliegtuigstoel niet erg veel zitcomfort biedt. Een lendekussen is vaak licht en compact waardoor deze makkelijk mee te nemen is op reis. Hierdoor zit je een stuk lekkerder en heb je minder kans dat je met rugpijn op je bestemming aankomt.

De juiste zithouding

We hebben enkele tips voor je, zodat jij een juiste zithouding kan aannemen

 • Zorg ervoor dat je voeten volledig op de grond staan en je knieën lager zijn dan je heupen.
 • Laat wat ruimte, ongeveer een vuist, tussen het zitgedeelte van je stoel en je knieën.
 • Steun met je schouders en rug lichtjes tegen de rugleuning.
 • De onderste rand van de rugleuning moet net boven je broekriem uitkomen.
 • Zorg ervoor dat je niet vooroverbuigt maar juist lichtjes naar achteren.

Een lendekussen bij het liggen

Er zijn ook lendekussens die je helpen bij het verbeteren van je nachtrust. Als je in bed ligt is het belangrijk dat je nekwervels en je wervelkolom zoveel mogelijk op een rechte lijn blijven liggen. Het gebruik van een lendekussen kan dit stimuleren doordat het kussen extra steun geeft. Deze lendekussens hebben vaak de vorm van een rol en zijn voor iedere slaaphouding geschikt.

Slaap je graag op je zij dan is het belangrijk dat je hele lichaam in contrast is met het matras. Door het lendekussen tussen je knieën te plaatsen verlicht je de druk op je knieën, heupen en onderrug.

Lig je liever op je rug? Dan kan je het lendekussen onder je knieën plaatsen zodat je benen iets hoger liggen. Hierdoor komen je heupen in een meer neutralere positie te liggen. Het optillen van je benen stimuleert daarnaast de bloedcirculatie in je lichaam.

Ondanks dat slapen op je buik vaak wordt afgeraden kan het zijn dat het jouw favoriete slaaphouding is. Door het lendekussen onder je buik te leggen compenseer je de extra belasting op je rug.

Ergonomische lendekussens van COMFYCENTRE

Compfycentre heeft als missie mensen hun energieke en fysieke fitheid terug te geven door het leveren van de beste orthopedische producten.

COMFYCENTRE ergonomisch rugkussen

comfycentre lendekussen

Dit ergonomisch ontworpen rugkussen van COMFYCENTRE  helpt jou bij het verlichten van pijn in je rug en biedt daarnaast extra comfort tijdens het zitten. Ideaal in het geval je langdurig op je bureaustoel of in de auto moet zitten.

Langer dan 4 uur per dag zitten zorgt voor stress en druk op je onderrug. Hierdoor verlies je focus, krijg je een gevoelloos onderlichaam, een pijnlijke druk op je onderrug en voel jij je de hele dag vermoeid.

Het ergonomische ontwerp zorgt ervoor dat je in een natuurlijk zithouding terecht komt waarbij je ruggengraat is uitgelijnd. Hierdoor heeft het de optimale ondersteuning bij langdurig zitten en voorkomt het rugpijn of stijfheid in je onderrug.

Het rugkussen breng je automatisch in een natuurlijke zithouding en neemt de druk van je bovenlichaam over waardoor je onderrug de druk niet hoeft te compenseren.

Door het gebruik van de verstelbare band kan je het kussen makkelijk op elke stoel bevestigen.

Het kussen is gemaakt van Ultra-Dense traagschuim, wat zeer slijtvast, hoogwaardig en luchtdoorlatend is. Dit garandeert een langdurig comfort. Daarnaast is het kussen getest op schadelijke stoffen waardoor je geen last krijgt van irritaties, allergische reacties of chemische geuren.

De ademende en vochtregulerende hoes zorgt ervoor dat er lucht door het kussen circuleert waardoor er geen zweet of vocht in het kussen blijft zitten. Hierdoor behoud jij een comfortabel koel kussen. Mocht het toch nodig zijn dan is de hoes eenvoudig te verwijderen doormiddel van een rits en kan je deze op 50 graden wassen. Om ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk plezier hebt van de hoes is het af te raden om hem in de droger te stoppen.

Voordelen op een rijtje

 • Verlicht rug- en heuppijn
 • Bevordert jouw zitpositie
 • Brengt ruggenwervel in natuurlijke positie
 • Bevordert jouw bloedsomloop en vitaliteit
 • Het traagschuim vormt zich goed naar jouw lichaam
 • In hoogte te verstellen met band
 • Eenvoudig mee te nemen
 • Afneembare en wasbare hoes

Je kan kiezen uit twee varianten COMFYCENTRE rugkussens. De XL-variant die zorgt voor extra ondersteuning aan de bovenkant van je rug een aan de achterkant van je schouders. Of voor de L-variant die zorgt voor meer ondersteuning in het midden van je rug en aan je onderrug.

Beide kussens zijn eenvoudig te gebruiken door het kussen te bevestigen aan de stoel met je verstelbare band. Je bepaalt zelf de ideale hoogte zodat je de optimale steun krijgt. Het is belangrijk dat je vervolgens rechtop zit met je schouders naar achteren Dit zorgt voor de ideale uitlijning van je ruggenwervel en verlicht je benen en heupen.

In het gratis meegeleverde e-boek lees je alle handige tips. Ook staan er makkelijk toepasbare oefeningen in die in die jouw rugpijn kunnen verhelpen.

Lifegoods voetensteun

Urenlang achter je bureau zitten kan ervoor zorgen voor vermoeide benen hebt of pijn in je onderrug. Dit komt door een verkeerde houding en een slechte bloedcirculatie.

Een juiste zithouding betekent met je voeten volledig op een ondergrond waarbij je knieën lichtjes gebogen zijn. In het geval je knieën te ver gebogen zijn knel je jouw benen af waardoor je een doof gevoel kan krijgen. Tegelijkertijd trekt je rug hol en komt er spanning op je onderrug te staan.

Met deze Lifegoods voetensteun neem je eenvoudig een ergonomische zithouding aan door het kussen onder je voeten te plaatsen. De actieve lichaamshouding vermindert de druk op je onderrug en heupen en zorgt voor een beter bloedsomloop.

Het speciale ontwerp van dit kussen zorgt ervoor dat je gewicht gelijkmatig over je voeten en benen wordt verdeeld. Je onderrug, benen en voeten komen daardoor minder op spanning te staan.

De actieve houding kan je nog meer bevorderen door het kussen op de bolle kant te leggen waardoor het gaat schommelen. Hierdoor ben je alerter en blijf je meer geconcentreerd.

Het kussen is tevens te gebruiken als ondersteuning van je benen tijdens het slapen. Zitten zorgt ervoor dat je bloed tegen de zwaartekracht in omhoog gepompt moet worden. Door je benen iets op te tillen wanneer je licht bevorder je de bloedcirculatie. Tevens verlicht je de druk op je heupen en onderrug.

Het Lifegoods voetenkussen is gemaakt van druk verlagend traagschuim dat de juiste dichtheid heeft om jouw voeten en benen optimaal te ondersteunen. De ergonomische vorm zorgt voor een actieve werkhouding. En de antislip laag aan de onderkant houdt het kussen goed op zijn plaats.

Het voetkussen heeft een ventilerende en vochtregulerende hoed waardoor he geen zweetvoeten krijgt.

Voordelen op een rij

 • Verlichting van pijn in rug, benen en voeten
 • Zorgt voor een ergonomische zithouding
 • Bevordert de actieve werkhouding
 • Betere concentratie
 • Activeert de spieren & doorbloeding

Een lendekussen voor iedereen

Zelfs al heb je op dit moment geen last van rugpijn, dan kan een lendekussen nog steeds van pas komen. Door het gebruik van een lendekussen kan je toekomstige rugpijn voorkomen.

Breng je dagelijks een groot dele van je tijd zittend door dan kan een lendekussen de spanning en druk op je wervelkolom verlichten. Het kussen ondersteunt jou bij het aannemen van een juiste houding waardoor je spieren de kans krijgen om in een neutrale positie te rusten.

Een actieve houding vergt veel van je spieren waardoor je na enige tijd vaak onderuit gezakt gaat zitten. Een lendekussen ondersteunt jouw rug waardoor je een actieve houding blijft houden tijdens het rijden of op kantoor.  

Waar op letten bij een lendekussen

Ben je van plan een lendekussen aan te schaffen houd dn rekening met jet volgende:

 • Materiaal
 • Wasbare hoes
 • Afmeting en verstelbare banden
 • Gebruik

Materiaal: kies voor traagschuim

In de meeste gevallen is een lendekussen gemaakt van traagschuim. Dit materiaal voelt zacht aan maar geeft toch voldoende ondersteuning. Therapeutisch traagschuim vormt zich naar je lichaam en blijft dit doen, zelfs bij langdurig gebruik.

Traagschuim is echter wel temperatuurgevoelig. Koudere lucht zorgt ervoor dat het kussen steviger wordt en warme lucht maakt het kussen zachter. Kamertemperatuur is het beste voor medium ondersteuning.

Wasbare hoes is een aanrader

De kans is groot dat je jouw lendekussen dagelijks gebruikt. Hierdoor trekken vuil en bacteriën in het kussen. Daarom is het verstandig om voor een kussen te kiezen dat een afneembare en wasbare hoes heeft. Hierdoor houd jij het kussen altijd schoon en fris.

Afmeting en verstelbare banden

Niet ieder lichaam is even groot en wanneer het lendekussen te klein of te groot is zal het niet het gewenste effect behalen. Zorg ervoor dat je een lendekussen koopt dat past bij jouw lichaam.

Om ervoor te zorgen dat het kussen op zijn plaats blijft zitten hebben veel kussens verstelbare banden. Hierdoor verschuift het kussen niet waardoor jij comfortabel kan blijven zitten.

Gebruik

Het lendekussen moet niet alleen passen bij jouw lichaamsbouw, het moet ook geschikt zijn voor de stoel waar jij op zit. Een autostoel heeft andere afmetingen dan een bureau stoel. Bedenk daarom vooraf waar jij het kussen wil gaan gebruiken en pas je keuze daar op aan.

Het kussen moet tussen de onderkant van je schouderbladen en de bovenkant van je heupen zitten. Je plaatst het kussen verticaal in de stoel en de onderkant van je rug rust in het kussen. Op deze manier behoud je de normale rondingen van je rug.

Conclusie lendekussen

Een lendekussen is geschikt voor iedereen, zowel ter preventie als behandeling van rugpijn en rugklachten. Tegenwoordig brengen we een groot deel van onze tijd zittend door en nemen daarbij niet altijd een juiste houding aan. Dit kan op termijn tot ernstige rugklachten leiden. Een lendekussen is een ergonomisch kussen dat een betere zithouding stimuleert.

Lendekussens verlichten de spanning en druk op de wervelkolom door de natuurlijke krommingen ervan te ondersteunen. Een lendekussen is te gebruiken in bijna alle situaties waarbij jij lang moet zitten: thuis, op school, in de trein of op het werk.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel laat dan gerust hieronder een comment achter. Je kan ons ook volgen op Facebook

Veel gestelde vragen over het lendekussen

Waar is een lendekussen goed voor?

Het plaatsen van kussens achter je onderrug, onder je knieën, of op beide plaatsen kan een goede lendensteun geven. Het helpt je ruggengraat zijn natuurlijke kromming te behouden en vermindert de druk op je lage rug.

Gebruik je een lendekussen tijdens het slapen?

Ondersteunende kussens voor de lenden ondersteunen het onderste deel van iemands rug tijdens de slaap. Dit kan helpen bij terugkerende rugpijn en een persoon helpen beter te slapen. De lendenstreek is het onderste deel van iemands rug. Wanneer een persoon in bed ligt, kan er een ruimte zijn tussen de onderrug en de matras.

Productcategorieën

Meest verkocht

betternights
Reacties op: Lendekussen

Eén reactie op “Lendekussen”

 1. Voorheen had ik erg veel last van mijn onderrug tijdens het werken op kantoor, maar nu met dit lendekussen nauwelijks nog, eigenlijk alleen na het tennissen in kouder weer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay van den Bosch

Kay van den Bosch heeft gedurende ruim 5 jaar een solide loopbaan opgebouwd als Customer Service Manager en Slaapexpert binnen de slaapindustrie.

Met een achtergrond in klantenservicebeheer en slaapexpertise blijft Kay een waardevolle bron van begeleiding voor mensen die worstelen met slaapproblemen, zijn voortdurende inzet om anderen te helpen getuigt van zijn toewijding aan het welzijn van anderen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
27 september 2023 Rolkussen

Rolkussen: Een Revolutie in Comfort en Stijl Als je ooit een massage hebt ondergaan, dan ken je het heerlijke gevoel van volledige ontspanning en welzijn. Maar heb je wel eens stilgestaan bij de kleine details die deze ervaring verbeteren? Eén zo’n detail dat een groot verschil kan maken, is het gebruik van een rolkussen. Hier […]

Lees artikel
14 september 2023 Humidifier of Luchtbevochtiger: De Weg naar een Comfortabele en Gezonde Leefomgeving

In de wereld van comfort en gezondheid in huis is er een kleine, maar krachtige metgezel die vaak over het hoofd wordt gezien – de luchtbevochtiger, ook wel bekend als de humidifier. Dit bescheiden apparaat heeft de capaciteit om een groot verschil te maken in de kwaliteit van de lucht die we inademen en de […]

Lees artikel
11 september 2023 CO2-Meters: Het belang hiervan en de Beste C02-Meters

In de afgelopen jaren zijn CO2-meters steeds meer in opkomst gekomen als essentieel hulpmiddel voor het meten van de luchtkwaliteit in binnenruimtes. Deze kleine, maar krachtige apparaten meten het gehalte aan koolstofdioxide (CO2) in de lucht en bieden cruciale inzichten in de luchtkwaliteit. Hoewel CO2-meters nuttig zijn in verschillende omgevingen, waaronder scholen, kantoren en woonkamers, […]

Lees artikel
4 september 2023 Infrarood deken

De Kracht van Ontspanning: Ontdekking en Voordelen van Infrarood Dekens In de moderne wereld, waar stress en hectiek overheersen, zoeken mensen constant naar manieren om hun lichaam en geest te ontspannen. Een opmerkelijke ontwikkeling op het gebied van wellness is de opkomst van infrarood dekens. Deze technologie heeft de aandacht getrokken van mensen die streven […]

Lees artikel
31 augustus 2023 Ruimtebesparing en Comfort: De Voordelen van een Opklapbed in Moderne Woonruimtes

In de dynamische wereld van vandaag, waar stedelijke gebieden steeds voller raken en de behoefte aan efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte steeds groter wordt, is het opklapbed een innovatieve en praktische oplossing die aan populariteit wint. Dit veelzijdige meubelstuk biedt niet alleen een slimme oplossing voor ruimtegebrek, maar biedt ook een scala aan voordelen […]

Lees artikel
28 augustus 2023 Wigkussen – Wat is het en waar is het goed voor?

Een wigkussen om je zithouding te verbeteren en comfortabeler te zitten We zitten wat af als Nederlanders. Dit kan komen door je werk, omdat je lange dagen maakt op kantoor of veel met de auto moet reizen. Het kan ook zijn dat je langdurig zit voor je plezier, omdat je een verre reis met het […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 191 reviews.