Luchtbevochtiger slaapkamer

Een luchtbevochtiger slaapkamer – wanneer is dit handig om te doen?

Iedereen is gebaat bij een goede nachtrust. Een goed matras, het juiste kussen en een donkere slaapkamer helpen je daarbij. Wat je misschien niet weet is dat de kwaliteit van de lucht in je slaapkamer ook ontzettend belangrijk is. Gedurende de koudere maanden zijn we gewend de verwarming lekker aan te zetten zodat het binnen behaaglijk wordt. Het gevolg hiervan is dat de lucht in huis droger wordt waardoor je last kan krijgen van droge ogen of geïrriteerde luchtwegen.

Dit kan ten koste gaan van de kwaliteit van je slaap. Gelukkig is er een oplossing. Met een luchtbevochtiger in je slaapkamer zorg je ervoor dat de kwaliteit van de lucht wordt verbeterd waardoor klachten verminderen of zelfs worden voorkomen. Wil je meer weten over een luchtbevochtiger in je slaapkamer? We vertellen je er alles over in dit artikel.

Andere interessante artikelen:

Gerelateerde berichten

Wat is een luchtbevochtiger

Zoals de naam al doet vermoeden, zorgt een luchtbevochtiger in de slaapkamer voor vochtige lucht. Droge lucht is vaak de bron van vele ongemakken, zoals een droge huid, jeukende ogen en gebarsten lippen. Het is daarom belangrijk om een luchtvochtigheid in je slaapkamer te hebben die tussen de 40 en 60 procent ligt. De luchtvochtigheid is eenvoudig te meten met een vochtigheids- en temperatuurmeter, een hygrometer genoemd.

Er zijn veel verschillende soorten luchtbevochtigers voor de slaapkamer waaruit je kunt kiezen. Ze variëren in zowel grootte, bevochtigingsmethode en extra opties. Wij hebben enkele luchtbevochtigers voor de slaapkamer voor je geselecteerd:

Phillips HU 2716

Phillips HU 2716 luchtbevochtiger

De Phillips luchtbevochtiger voegt puur vocht toe aan je slaapkamer en zorgt voor een hygiënische en comfortabele lucht. De NanoCloud-technologie, dat gebruik maakt van een natuurlijk, hygiënisch verdampingsproces, zorgt ervoor dat er 99% minder bacteriën worden verspreid dan ultrasone luchtbevochtigers.

Er wordt droge lucht in het apparaat gezogen waarna er zuivere, Nano-watermoleculen aan de lucht wordt toegevoegd en vervolgens  gelijkmatig over je slaapkamer wordt verspreid door het 360°-ontwerp.

De digitale sensor controleert elke 3 seconden de luchtvochtigheid en schakelt de luchtbevochtiger in en uit wanneer dat nodig is. De speciale slaapmodus is zo ontworpen dat het apparaat ’s nachts stil is, maar nog steeds net zo efficiënt werkt.De Philips bevochtiger heeft 3 ventilatorsnelheden en een bevochtigingsgraad van 200 ml/u op de hoogste stand. Kies voor maximaal comfort een luchtvochtigheid van 40, 50 of 60 procent.

De digitale display geeft numerieke informatie over de vochtigheid in real-time en laat het waterniveau, de timer en de modi zien.


Grundig Luchtbevochtiger

Grundig Luchtbevochtiger

Deze Ultrasone luchtbevochtiger van Grundig zendt onder water trillingen uit, wat een zichtbare nevel creëert die vervolgens wordt opgenomen in de lucht. De luchtbevochtiger heeft 3 standen waar je uit kan kiezen: een lage, middelhoge of hoge mate van nevel. Wil je wat aroma toevoegen aan de mist? Dan kan dat door een beetje aromatische olie op de spons in het aromabakje onder in het apparaat te druppelen.

Je kan de luchtbevochtiger eenvoudig bedienen via de LED-display of lekker vanuit je bed met de meegeleverde afstandsbediening. De luchtbevochtiger heeft een ingebouwde nachtlamp-slaapstand, waarmee je het display aan of uit zet, en een timer.

Met een waterreservoir van 4,3 liter bevochtigt deze luchtbevochtiger je slaapkamer tot wel 12 uur lang. Als er niet genoeg water in het reservoir zit, geeft het apparaat een melding en stopt hij na enkele seconden vanzelf met werken.


H2O Luchtbevochtiger

H2O Luchtbevochtiger

Deze H20 luchtbevochtiger helpt bij het op peil houden van de luchtvochtigheid in je slaapkamer. Het apparaat is eenvoudig te gebruiken door simpelweg de watertank te vullen tot de MAXLIJN met vers kraanwater en vervolgens de watertank terug te plaatsen op het apparaat. Voorzie de USB-kabel van stroom en zet de luchtbevochtiger aan.

Het waterreservoir heeft een inhoud van 500ml, wat voldoende is voor 8 uur lang gebruik. Doordat de luchtbevochtiger voorzien is van een USB-aansluiting kan de luchtbevochtiger eenvoudig overal mee naar toe, en aangesloten worden.


Aigostar Misty

Aigostar Misty

Nooit meer last van droge lucht in huis met de Aigostar Misty luchtbevochtiger die beschikt over 3 mist functies, een slaapmodus en een timer functie. De timer is in te stellen voor 2, 4 of 8 uur. De Misty schakelt automatisch uit als de tijd verstreken is.

Met een inhoud van 2.2 liter kan deze luchtbevochtiger op de laagste stand gedurende 20 uur je slaapkamer bevochtigen. Wanneer er onvoldoende water is, schakelt het apparaat automatisch uit.

Voor een aangenamere sfeer kan je essentiële oliën toevoegen. Ook beschikt de Misty over 7 kleuren LED-verlichting zodat je extra ambiance kan creëren.

 

UpLiving luchtbevochtiger

UpLiving luchtbevochtiger

De UpLiving bevochtiger heeft een capaciteit van 260ml/h met een tank van 4.5L en dus ideaal in je slaapkamer. De luchtbevochtiger beschikt over 3 standen tussen 40% en 90% en is gemakkelijk te bedienen door middel van een afstandsbediening en een LCD-scherm.

In het systeem van de luchtbevochtiger zit een aromaring waar je essentiële oliën in kan druppelen.

De luchtbevochtiger beschikt over een slaapmodus die speciaal is ontworpen om tijdens het slapen een optimale nachtrust te realiseren. Het LCD-scherm schakelt automatisch uit en het geluidsniveau zal verminderen. 

Er zit een kinderslot op waardoor, zodra het ingeschakeld is, instellingen niet veranderd kunnen worden. Geen zorgen dus als je even niet oplet.


Waarom is het gebruik van een luchtbevochtiger in de slaapkamer belangrijk

We brengen een groot deel van ons leven slapend door en met een luchtbevochtiger in de slaapkamer zorg je ervoor dat je een groot deel van de nacht goed bevochtigde lucht binnen krijgt.  Hoe slechter luchtkwaliteit is, hoe meer nadelen dit heeft voor je gezondheid. Door het gebruik van een luchtbevochtiger in je slaapkamer merk je bijvoorbeeld dat je minder last hebt van een droge huid, sinusproblemen, niezen en hoesten.

Vooral in de winter, wanneer de centrale verwarming aan gaat wordt de lucht droger. Droge lucht is niet goed voor je ademhalingssysteem en kan bestaande medische aandoeningen verergeren. Als de lucht die je inademt droog is, drogen je neusgangen, huid en haar uit.

Je kunt merken dat je voortdurend dorst hebt, en last hebt van een droge hoest of geïrriteerde slijmvliezen in de neus. Wanneer je ’s morgens opstaat, kun je last krijgen van hoestbuien als gevolg van het inademen van droge lucht tijdens je slaap.

Het gebruik van een luchtbevochtiger kan ook helpen bij de afweer tegen virussen en andere ziekten in je lichaam. Wanneer de lucht de neusholtes uitdroogt, wordt het voor de trilharen moeilijker om bacteriën, ziektekiemen, stof en ziekteverwekkers te filteren en te voorkomen dat ze je luchtwegen binnendringen.


Ook helpt het verbeteren van de luchtkwaliteit in je slaapkamer je beter te slapen wat weer effect op je prestaties de volgende dag. Tijdens je slaap neemt de hoeveelheid kooldioxide in je slaapkamer toe omdat je in een afgesloten ruimte ligt, en dat is niet gezond voor je. Af en toe je raam openzetten is vaak niet voldoende aangezien de buitenlucht vervuild kan zijn. Met name in grote steden zit de lucht vol met uitlaatgassen van auto’s en scooters.

Afgezien van de gezondheidsvoordelen, kan het ook zijn dat je gewoonweg beter slaapt met een luchtbevochtiger in de slaapkamer. Een optimale luchtvochtigheid verhoogt namelijk je algehele comfort wanneer je in slaap probeert te vallen. Daarnaast creëert een luchtbevochtiger een ‘white-noise’-effect. Het is aangetoond dat het zachte gezoem van een ventilator of luchtbevochtiger mensen helpt te kalmeren en weg te dromen.

Wil je hier meer over weten? Lees dan ons artikel White noise machine.

Niet geheel onbelangrijk voor een goede nachtrust; een luchtbevochtiger in de slaapkamer kan ook snurken verminderen. Wanneer de mond, de neusholten, het palet en de luchtwegen uitdrogen, heeft dit de neiging het snurken erger te maken. De trillingen van deze droge weefsels die bij elke in- en uitademing worden veroorzaakt, kunnen het geluid van snurken versterken. Door deze weefsels meer vocht te geven vermindert het de kans op snurken.

luchtbevochtiger slaapkamer

Soorten luchtbevochtiger voor slaapkamer

Luchtbevochtiger met koele nevel

Dit is ideaal voor warmere nachten omdat luchtbevochtigers met koele nevel vocht aan de lucht toevoegen zonder de temperatuur in de slaapkamer te verhogen.

 

Luchtbevochtigers met warme nevel

Daar tegenover staat dat luchtbevochtigers met warme nevel het beste voor koudere nachten geschikt zijn omdat warme nevelbevochtigers niet alleen helpen om de lucht vochtiger te maken, ze kunnen ook warmte aan je slaapkamer toevoegen.

Dual-mist luchtbevochtiger

Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en van de weersomstandigheden, kan een dual-mist luchtbevochtigers een koele nevel of een warme nevel afgeven.

Ultrasoon

Dit type luchtbevochtigers gebruikt trillende metalen membranen, waarbij de trillingen gebruikt worden om waterdruppels te creëren en deze in de lucht af te geven om vocht toe te voegen. Het voordeel van deze luchtbevochtigers is dat ze relatief stil zijn en weinig energie verbruiken. Daarnaast kunnen ze vaak voor zowel koele als warme nevels zorgen.

Verdamping luchtbevochtiger

Deze luchtbevochtigers maken gebruiken een ventilator om de vochtigheid door een vochtig lontfilter te laten circuleren en daarna het vocht aan de lucht af te geven. Het voordeel is dat ze onderhoudsarm zijn, maar daartegenover staat dat ze alleen koele nevel produceren. Vaak zijn koele mist, warme mist en dual-mist luchtbevochtigers tevens verdampende luchtbevochtigers.

Vaporizers

Vaporizers wisselen af tussen warme nevel of koele nevel. Helaas verbruiken ze meer energie dan de meeste luchtbevochtigers en belangrijk om te weten: ze kunnen gevaarlijk zijn vanwege het feit dat ze erg warm worden.

luchtbevochtiger slaapkamer

Wanneer moet ik slapen met een luchtbevochtiger?

Droge lucht kan het hele jaar door van invloed zijn op zowel de kwaliteit van je slaap als je gezondheid.

In de winter is het buiten koud en brengen we veel meer tijd binnen door. Het verwarmen van je huis met centrale verwarming zorgt ervoor dat de lucht in huis droger wordt. Droge lucht en winterse omstandigheden maken het voor verkoudheids- en griepvirussen makkelijker om te overleven.

Het verhogen van de luchtvochtigheid in huis, wanneer de verwarming aan staat, help de verspreiding van veelvoorkomende seizoensvirussen via de lucht voorkomen.

Bovendien hydrateert een luchtbevochtiger de neus- en bovenste luchtwegen wanneer de lucht droog is. Dit helpt je gemakkelijker te ademen wanneer je last hebt van een loopneus, verstopte borst, hoest of keelpijn.

Niet alleen in de winter is binnenlucht onnatuurlijk droog. Nu de klimaatveranderingen zorgen voor extreem warme zomers halen steeds meer mensen een airconditioning in de slaapkamer. Airconditioning haalt vocht uit de lucht. Dit zorgt ervoor dat de lucht in huis droog wordt en veel van dezelfde gezondheidsproblemen veroorzaakt worden.

De droge lucht die ontstaat door airconditioning er, net als droge lucht die door het gebruik van centrale verwarming ontstaat, sinussen, neusholtes en keel uitdrogen tijdens je slaap.  

Het gebruik van een luchtbevochtiger in de slaapkamer gedurende de zomer helpt ook symptomen van droge lucht en seizoensgebonden allergieën te verlichten. De koele mist kan pollen en schimmels tegengaan.

De voordelen van luchtbevochtigers

Hieronder hebben we enkele van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een luchtbevochtiger op een rij gezet:

  • Verminder het risico op ziekte: Droge lucht maakt het voor virussen en andere bacteriën makkelijker om langer te leven waardoor de besmettingskans groter is. Luchtbevochtigers helpen om vocht aan de lucht toe te voegen waardoor het risico wordt vermindert.
  • Verbeterd het ademend vermogen: Droge lucht kan ervoor zorgen dat je last krijgt van keelpijn of geïrriteerde luchtwegen. Luchtbevochtigers maken ademen makkelijker en voorkomen deze klachten.
  • Verbeterde temperatuurregeling: Droge lucht houdt warmte minder goed vast waardoor de lucht nog droger wordt naarmate je deze meer probeert op te warmen Daarbij lopen je verwarmingskosten ook nog eens op. Een luchtbevochtiger maakt het gemakkelijker om de temperatuur te regelen doordat het ervoor zorgt dat de lucht minder droog is.
  • Verbeterde huidcondities: Droge lucht zorgt vaak voor een droge huid die kan gaan jeuken, schilferen en barsten. Het vocht dat de luchtbevochtiger aan de lucht kan een droge huid voorkomen.
luchtbevochtiger slaapkamer

Waar op letten bij de aanschaf van een luchtbevochtiger voor de slaapkamer

Bij de aanschaf van een luchtbevochtiger voor de slaapkamer zijn er een paar dingen waar je rekening mee dient te houden.

Veiligheid
Wanneer je op zoek gaat naar een luchtbevochtiger voor je slaapkamer is het belangrijk dat de luchtbevochtiger veilig is in gebruik. Tijdens je slaap heb je geen zicht op de luchtbevochtiger en ook in combinatie met huisdieren en kinderen wil je niet dat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Een stille luchtbevochtiger
Je slaapt het beste in een stille omgeving en wanneer je luchtbevochtiger in de slaapkamer te veel geluid produceert draagt het niet bij een goede nachtrust.
Om te zorgen dat de luchtbevochtiger voor je slaapkamer stil genoeg is, dien je te kijken naar de hoeveelheid decibel (dB) dat wordt geproduceerd. Ligt het aantal decibel onder de 25 dB dan kan je ervan uit gaan dat de luchtbevochtiger stil genoeg is.  

Soort luchtbevochtiger

Er zijn verschillende soorten luchtbevochtigers voor de slaapkamer waarbij luchtbevochtigers met koele nevel de slaapkamer niet opwarmen en over het algemeen een groter gebied kunnen benevelen en minder elektriciteit verbruiken. Luchtbevochtigers met warme nevel iets meer elektriciteit omdat ze water tot het kookpunt verwarmen.

Aan de andere kan zorgt het kookproces ervoor dat ziektekiemen en onzuiverheden in de lucht gedood worden voordat ze in je slaapkamer kunnen worden vrijgegeven.

Slaap, – of nachtstand
Tegenwoordig beschikken veel van de luchtbevochtigers over een slaapstand die je kan instellen wanneer je gaat slapen en waardoor je er de hele nacht geen omkijken meer naar hebt. Wanneer de nachtmodus is ingesteld maakt de luchtbevochtiger minder geluid en wordt het licht of het scherm van het apparaat gedimd, zodat er niet een te fel licht vanaf komt. 

Heeft de luchtbevochtiger geen nachtmodus dan is het aan te raden om ervoor te zorgen dat het apparaat geen fel licht produceert of te veel geluid produceert.

Automatische stand
Doormiddel van een ingebouwde hydrometer kunnen sommige apparaten de luchtkwaliteit of de luchtvochtigheid zelf opmeten om vervolgens de eigen instellingen aan te passen. Tijdens je slaap kun je niet constant de luchtkwaliteit in de gaten houden en hierdoor weet je zeker dat de kwaliteit van de lucht gewaarborgd blijft.

Afstandsbediening
Lig je net lekker in bed dan wil je niet je bed uit om de instellingen van de luchtbevochtiger aan te passen. Gelukkig zijn er goede luchtbevochtigers voor slaapkamers verkrijgbaar met een bijbehorende afstandsbediening. Zorg er dan natuurlijk wel voor dat de afstandsbediening binnen handbereik ligt.


Geur kan ontspannend werken en wanneer je moeilijker in slaap kan komen kan een ontspannende geurolie helpen. Niet elke luchtbevochtiger voor in de slaapkamer is geschikt voor het toevoegen van geurolie maar er zijn luchtbevochtigers die deze mogelijkheid wel hebben.

Luchtbevochtiger met projecties
Er zijn luchtbevochtigers speciaal voor de kinder- of babykamer die een projector hebben. Deze luchtbevochtiger voor slaapkamer projecteert bijvoorbeeld figuren of en afbeeldingen op het plafond of op de muur.


Ook zijn er luchtbevochtigers te koop die gekleurd licht hebben. Deze hebben geen projector, maar wel een gekleurde lamp waardoor er je een sfeervol effect in je slaapkamer kan creëren.

Conclusie luchtbevochtiger slaapkamer

Zowel zomerse als winterse omstandigheden kunnen ervoor zorgen voor droge lucht in je slaapkamer. Droge lucht kan zorgen voor klachten als jeukende ogen, ademhalingsproblemen en een droge huid. Daarnaast is het voor bacteriën en virussen makkelijker om te overleven in een droge lucht dan in een vochtige lucht.

Met een luchtbevochtiger voor in de slaapkamer zorg je ervoor dat de lucht die je ’s nachts inademt altijd het juiste luchtvochtigheidsgehalte heeft. In veel gevallen heeft de luchtbevochtiger een ingebouwde barometer en zorgt automatisch voor een juist vochtgehalte. Zorg voor een betere kwaliteit van je slaap door een goede luchtvochtigheid met een luchtbevochtiger in je slaapkamer.

Waar plaats ik een luchtbevochtiger slaapkamer?

Een belangrijk onderscheid voor het plaatsen van een luchtbevochtiger in een slaapkamer is dat deze minstens een meter van het bed moet worden geplaatst. Dit is omdat je niet wilt dat iemand direct de vochtige uitstoot van de luchtbevochtiger inademt. Een betere plaats voor de luchtbevochtiger is op een plank of op de vloer, weg van het bed.

Waarom zou ik een luchtbevochtiger slaapkamer gebruiken?

Luchtbevochtigers kunnen nuttig zijn voor volwassenen en kinderen tijdens de slaap. Slaap zelf helpt bij herstel, verjonging en onderhoud van ons immuunsysteem. Het toevoegen van een luchtbevochtiger in de slaapkamer kan de natuurlijke effecten van slapen versterken.

Meest verkocht

betternights
Reacties op: Luchtbevochtiger slaapkamer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay

Expert op het gebied van dekbedden, hoofdkussens en meer op het gebied van slapen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
31 mei 2023 4 Seizoenen Dekbed: Het Perfecte Allround Comfort

Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn, en het juiste dekbed speelt hierbij een belangrijke rol. Een 4 seizoenen dekbed is een uitstekende keuze voor mensen die het hele jaar door comfort en gemak willen ervaren. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat een 4 seizoenen dekbed precies is, de […]

Lees artikel
29 mei 2023 Dekbed maten: Welke maat dekbed is het beste voor jou?

Bij het creëren van een comfortabele en gezellige slaapomgeving is het kiezen van het juiste dekbed essentieel. De juiste dekbed maten kiezen zorgt niet alleen voor voldoende warmte en comfort, maar kan ook bijdragen aan de algehele esthetiek van je slaapkamer. In dit artikel zullen we de verschillende dekbed maten bespreken, zodat je het perfecte […]

Lees artikel
26 mei 2023 Ultiem comfort en elegantie: Ontdek de voordelen van een donzen lits-jumeaux dekbed

Een goede nachtrust is essentieel voor ons welzijn en het kiezen van het juiste dekbed is een belangrijk onderdeel van het creëren van een comfortabele slaapomgeving. Voor wie op zoek is naar ultiem comfort en luxe, is een donzen dekbed lits jumeaux een uitstekende keuze. Met zijn zachte, lichte en warme eigenschappen biedt dit type […]

Lees artikel
24 mei 2023 Het perfecte 1 persoons dekbed: Ultiem comfort en warmte

Het hebben van een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn. Een belangrijk element voor een goede nachtrust is het juiste beddengoed, en een hoogwaardig donzen dekbed kan een wereld van verschil maken. In dit artikel zullen we ons richten op één persoons donzen dekbedden, en waarom ze een uitstekende keuze zijn voor […]

Lees artikel
23 maart 2023 Vouwbed

Het Vouwbed: Compacte En Praktische Slaapoplossing Voor Kleine Ruimtes Een goede nachtrust is van vitaal belang voor onze gezondheid en welzijn. Helaas hebben niet alle huizen genoeg ruimte voor een permanent bed. Als je een kleine slaapkamer hebt, kan het zijn dat je niet genoeg ruimte hebt om een bed neer te zetten en je […]

Lees artikel
22 maart 2023 Verzwaringsdeken kind

Hoe een verzwaringsdeken je kind kan helpen om beter te slapen Een verzwaringsdeken kan een goede oplossing zijn voor kinderen die moeite hebben met slapen en niet van een licht donzen dekbed houden. Door het gewicht van de deken ervaart het kind een lichte druk op het lichaam, wat vergelijkbaar is met een knuffel. Dit […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 184 reviews.