Maagzuur in keel tijdens slapen: Wat te doen?

Brandend maagzuur, ook wel gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) genoemd, is een veelvoorkomend probleem dat velen van ons kunnen ervaren.

Het treedt op wanneer het maagzuur terugvloeit in de slokdarm, wat kan leiden tot een branderig gevoel in de borststreek en zelfs tot het opkomen van maagzuur in de keel tijdens het slapen.

Deze aandoening kan de slaapkwaliteit aanzienlijk beïnvloeden en kan leiden tot vermoeidheid en andere gezondheidsproblemen. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die genomen kunnen worden om brandend maagzuur te voorkomen en zo een betere nachtrust te bevorderen.

Wat veroorzaakt brandend maagzuur?

Voordat we ingaan op de oplossingen voor brandend maagzuur, is het belangrijk om de oorzaken ervan te begrijpen. Het onderliggende mechanisme van GERD is het disfunctioneren van de onderste slokdarmsfincter (LES), een klep die de maag afsluit van de slokdarm en voorkomt dat maagzuur naar boven stroomt. Wanneer deze klep niet goed functioneert, kan maagzuur omhoog komen en de slokdarm en keel irriteren.

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van GERD. Een van de belangrijkste oorzaken is een verhoogde druk op de maag, bijvoorbeeld door overgewicht, zwangerschap of het eten van grote maaltijden vlak voor het slapengaan.

Bepaalde voedingsmiddelen en dranken, zoals citrusvruchten, tomaten, alcohol en cafeïnehoudende dranken, kunnen ook de symptomen van brandend maagzuur verergeren. Andere factoren zijn het roken van sigaretten, het gebruik van bepaalde medicijnen, stress en een slechte houding tijdens het slapen.

Better Nights | 5 Tips voor een rustige slaap 1

Tips om brandend maagzuur te voorkomen tijdens het slapen

  1. Houding aanpassen: Het veranderen van je slaaphouding kan een verschil maken bij het voorkomen van brandend maagzuur. Probeer je bovenlichaam iets omhoog te houden door een extra kussen onder je hoofd te leggen of door een verstelbaar bed te gebruiken. Dit helpt om het maagzuur naar beneden te houden en voorkomt dat het omhoog komt naar de slokdarm en keel.
  2. Eet licht en op tijd: Het is belangrijk om grote maaltijden vlak voor het slapengaan te vermijden. Probeer minstens twee uur voor het slapengaan te eten, zodat je maag de tijd heeft om voedsel te verteren voordat je gaat liggen. Het is ook raadzaam om te kiezen voor licht verteerbaar voedsel en om vetrijke en gekruide gerechten te vermijden, omdat deze de symptomen van brandend maagzuur kunnen verergeren.
  3. Vermijd bepaalde voedingsmiddelen en dranken: Sommige voedingsmiddelen en dranken staan erom bekend dat ze brandend maagzuur veroorzaken of verergeren. Citrusvruchten, tomaten, chocolade, koffie, alcohol en koolzuurhoudende dranken zijn enkele voorbeelden. Het is verstandig om deze te vermijden, vooral in de avonduren.
  4. Stop met roken: Roken heeft vele schadelijke effecten op de gezondheid, en GERD is er één van. Roken verzwakt de LES en verhoogt de zuurproductie in de maag. Het stoppen met roken kan niet alleen de symptomen van brandend maagzuur verminderen, maar heeft ook tal van andere gezondheidsvoordelen.
  5. Beheers stress: Stress kan een negatieve invloed hebben op de spijsvertering en GERD-symptomen verergeren. Probeer stress te verminderen door ontspanningstechnieken te gebruiken, zoals meditatie, diepe ademhaling of yoga. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van een betere spijsvertering.
  6. Raadpleeg een arts: Als je regelmatig last hebt van brandend maagzuur, is het verstandig om een arts te raadplegen. Zij kunnen de ernst van je symptomen beoordelen en je de juiste behandeling aanbevelen. In sommige gevallen kan medicatie nodig zijn om de zuurproductie te verminderen of de werking van de LES te verbeteren.
stomachache-g208889c9e_1280

Supplementen die kunnen helpen bij het voorkomen van brandend maagzuur

Naast de bovengenoemde tips, zijn er enkele supplementen die kunnen helpen bij het verminderen van de symptomen van brandend maagzuur:

  1. Probiotica: Probiotica zijn gunstige bacteriën die de darmgezondheid bevorderen. Ze kunnen helpen bij het behoud van een gezonde spijsvertering en het verminderen van GERD-symptomen. Kies voor een probiotisch supplement met specifieke stammen, zoals Lactobacillus acidophilus en Bifidobacterium lactis.
  2. Melatonine: Melatonine is een hormoon dat van nature in het lichaam wordt geproduceerd en een rol speelt bij het reguleren van de slaap-waakcyclus. Studies hebben aangetoond dat melatonine kan helpen bij het verminderen van de symptomen van GERD en het bevorderen van een betere nachtrust. Overleg echter altijd met een arts voordat je melatonine als supplement gebruikt.
  3. Calciumcarbonaat: Calciumcarbonaat is een veelgebruikt antacidum dat het zuur in de maag neutraliseert. Het kan helpen bij het verlichten van brandend maagzuur. Het is echter belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden en het gebruik van calciumcarbonaatsupplementen te bespreken met een arts.

Conclusie Maagzuur in keel tijdens slapen

Brandend maagzuur kan een aanzienlijke impact hebben op de slaapkwaliteit en het algehele welzijn. Door enkele eenvoudige maatregelen te nemen, zoals het aanpassen van je slaaphouding, het vermijden van grote maaltijden voor het slapengaan en het beheersen van stress, kun je de kans op brandend maagzuur verminderen en beter slapen.

Daarnaast kunnen supplementen zoals probiotica, melatonine en calciumcarbonaat helpen bij het verminderen van de symptomen. Het is altijd raadzaam om een arts te raadplegen voordat je begint met het innemen van supplementen.

Onthoud dat iedereen anders is en wat voor de één werkt, werkt mogelijk niet voor de ander. Het kan wat tijd en experimenteren kosten om te ontdekken welke maatregelen en supplementen het meest effectief zijn voor jou. Blijf geduldig en geef niet op; een goede nachtrust is de moeite waard!

maagzuur

Veel gestelde vragen over Maagzuur in keel tijdens slapen

Wat zijn de meest voorkomende symptomen van brandend maagzuur tijdens het slapen?

De meest voorkomende symptomen zijn een brandend gevoel in de borststreek (zuurbranden), een zure of bittere smaak in de mond, hoesten, een zere keel en het opkomen van maagzuur in de keel tijdens het slapen.

Waarom komt brandend maagzuur vaak voor tijdens de slaap?

Tijdens het liggen kunnen de zwaartekracht en een horizontale positie ervoor zorgen dat maagzuur gemakkelijker terugvloeit in de slokdarm en keel. Bovendien kunnen bepaalde slaaphoudingen de symptomen verergeren.

Welke voedingsmiddelen en dranken moet ik vermijden om brandend maagzuur tijdens het slapen te voorkomen?

Citrusvruchten, tomaten, chocolade, koffie, alcohol en koolzuurhoudende dranken kunnen brandend maagzuur veroorzaken of verergeren. Het is raadzaam om deze voedingsmiddelen en dranken te vermijden, vooral in de avonduren.

Kan overgewicht bijdragen aan brandend maagzuur tijdens het slapen?

Ja, overgewicht kan de druk op de maag verhogen en de symptomen van brandend maagzuur tijdens het slapen verergeren. Het verliezen van gewicht kan helpen om de symptomen te verminderen.

Zijn er supplementen die kunnen helpen bij het voorkomen van brandend maagzuur tijdens het slapen?

Ja, er zijn enkele supplementen die kunnen helpen bij het verminderen van brandend maagzuur, zoals probiotica, melatonine en calciumcarbonaat. Het is echter belangrijk om supplementen te gebruiken onder begeleiding van een arts.

Wat kan ik doen om mijn slaaphouding aan te passen en brandend maagzuur te voorkomen?

Probeer je bovenlichaam iets omhoog te houden door een extra kussen onder je hoofd te leggen of overweeg het gebruik van een verstelbaar bed. Dit helpt om het maagzuur naar beneden te houden en voorkomt dat het omhoog komt naar de slokdarm en keel.

Wanneer moet ik een arts raadplegen voor brandend maagzuur tijdens het slapen?

Als je regelmatig last hebt van brandend maagzuur tijdens het slapen, is het verstandig om een arts te raadplegen. Dit is vooral belangrijk als de symptomen ernstig zijn, frequent optreden, niet verbeteren met huismiddeltjes, of als je andere zorgen of gezondheidsproblemen hebt.

Productcategorieën

Meest verkocht

betternights
Reacties op: Maagzuur in keel tijdens slapen: Wat te doen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay van den Bosch

Kay van den Bosch heeft gedurende ruim 5 jaar een solide loopbaan opgebouwd als Customer Service Manager en Slaapexpert binnen de slaapindustrie.

Met een achtergrond in klantenservicebeheer en slaapexpertise blijft Kay een waardevolle bron van begeleiding voor mensen die worstelen met slaapproblemen, zijn voortdurende inzet om anderen te helpen getuigt van zijn toewijding aan het welzijn van anderen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
27 september 2023 Rolkussen

Rolkussen: Een Revolutie in Comfort en Stijl Als je ooit een massage hebt ondergaan, dan ken je het heerlijke gevoel van volledige ontspanning en welzijn. Maar heb je wel eens stilgestaan bij de kleine details die deze ervaring verbeteren? Eén zo’n detail dat een groot verschil kan maken, is het gebruik van een rolkussen. Hier […]

Lees artikel
14 september 2023 Humidifier of Luchtbevochtiger: De Weg naar een Comfortabele en Gezonde Leefomgeving

In de wereld van comfort en gezondheid in huis is er een kleine, maar krachtige metgezel die vaak over het hoofd wordt gezien – de luchtbevochtiger, ook wel bekend als de humidifier. Dit bescheiden apparaat heeft de capaciteit om een groot verschil te maken in de kwaliteit van de lucht die we inademen en de […]

Lees artikel
11 september 2023 CO2-Meters: Het belang hiervan en de Beste C02-Meters

In de afgelopen jaren zijn CO2-meters steeds meer in opkomst gekomen als essentieel hulpmiddel voor het meten van de luchtkwaliteit in binnenruimtes. Deze kleine, maar krachtige apparaten meten het gehalte aan koolstofdioxide (CO2) in de lucht en bieden cruciale inzichten in de luchtkwaliteit. Hoewel CO2-meters nuttig zijn in verschillende omgevingen, waaronder scholen, kantoren en woonkamers, […]

Lees artikel
4 september 2023 Infrarood deken

De Kracht van Ontspanning: Ontdekking en Voordelen van Infrarood Dekens In de moderne wereld, waar stress en hectiek overheersen, zoeken mensen constant naar manieren om hun lichaam en geest te ontspannen. Een opmerkelijke ontwikkeling op het gebied van wellness is de opkomst van infrarood dekens. Deze technologie heeft de aandacht getrokken van mensen die streven […]

Lees artikel
31 augustus 2023 Ruimtebesparing en Comfort: De Voordelen van een Opklapbed in Moderne Woonruimtes

In de dynamische wereld van vandaag, waar stedelijke gebieden steeds voller raken en de behoefte aan efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte steeds groter wordt, is het opklapbed een innovatieve en praktische oplossing die aan populariteit wint. Dit veelzijdige meubelstuk biedt niet alleen een slimme oplossing voor ruimtegebrek, maar biedt ook een scala aan voordelen […]

Lees artikel
28 augustus 2023 Wigkussen – Wat is het en waar is het goed voor?

Een wigkussen om je zithouding te verbeteren en comfortabeler te zitten We zitten wat af als Nederlanders. Dit kan komen door je werk, omdat je lange dagen maakt op kantoor of veel met de auto moet reizen. Het kan ook zijn dat je langdurig zit voor je plezier, omdat je een verre reis met het […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 191 reviews.