• Waardering: 9.8/10 bij Webwinkelkeur
 • Gratis verzending én gratis retour
 • Handgemaakt in Nederland
 • Gratis proefslapen

Massagekussen

Met een massagekussen heerlijk genieten, ontspannen en lekker wegdromen

Stel je voor, je komt thuis na een lange dag hard werken en je kan heerlijk genieten van een massage En dat zonder je partner lief aan te kijken of je portemonnee te trekken. Dat klinkt toch geweldig?!

Lees snel verder en ontdek hoe jij in je eigen huis kan genieten van een massage met een massagekussen. Je kan ondertussen zelfs een boek lezen of je favoriete televisieserie kijken.

Wat is een massagekussen

Een massagekussen is een elektrisch kussen dat, met behulp van knobbels in het kussen, je spieren kneden met verschillende massagetechnieken.

De voordelen van een massage werden al eeuwen gelden erkend. De oudste berichten waarin het gaat over massage stammen uit China van circa 2700 v. Chr. En ook op oude afbeeldingen van de Egyptenaren is te zien dat zij zich lieten masseren.

Uit latere periodes is bekend dat de Grieken massages gebruikten bij allerlei aandoeningen en de Romeinen voor het verwijderen van schadelijke stoffen uit de spieren.

Sindsdien zijn er veel verschillende massagetechnieken bijgekomen en nog steeds wordt massage voor veel doeleinden gebruikt. Zoek je op het internet de definitie van een massage dan zal je zien dat je veel verschillende omschrijvingen tegenkomt. De een kort, de ander lang. Maar in de kern komen ze allemaal op hetzelfde neer: een massage is kortgezegd het manipuleren van lichaamsweefsel door het te strelen, kneden, vibreren of kloppen.

Een massagekussen werkt, net als een reguliere massage, pijnverlichting of ontspannend en kan voor veel mensen een uitkomst bieden.

treatcare-massagekussen

Waarom kiezen voor een massagekussen

Ons leven lijkt steeds drukker te worden, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Cultureel Planbureau. Ongeveer 54% van de Nederlanders heeft het gevoel het ‘te druk’ te hebben. En dat terwijl ontspanning juist zo belangrijk is. Wanneer je te lang te veel stress of onder te veel spanning staat functioneren je hersenen minder goed. Hierdoor kan je vaker dingen gaan vergeten, sneller afgeleid zijn en ben je vatbaarder voor negatieve emoties.

Dat een massage ontspannend werkt is algemeen bekend. Maar wist je dat een massage er ook voor zorgt dat je lichaam endorfine aanmaakt? Endorfine is een lichaamseigen stof dat ook wel het ‘geluksstofje’ genoemd wordt en ervoor zorgt dat jij je goed voelt en dat de pijn wordt verzacht.

Stress heeft niet alleen gevolgen voor je geestelijke gezondheid maar ook voor je lichamelijke gezondheid. Stress veroorzaakt vaak pijnlijke spieren in je nek en rug of op andere plekken in je lichaam.

Een massagekussen zorgt ervoor dat pijnlijke en vastzittende spieren worden losgemaakt. Vaak zorgen deze vastzittende spieren ook voor een verkeerde houding. Probeer er maar eens op te letten of je, wanneer je gespannen bent, je schouders ook meer omhoog trekt.

Door het losmaken van de spieren in je nek en rug bevorder je ook je houding. Een verkeerde houding kan op de lange duur voor andere lichamelijk klachten zorgen.

Langdurige spierspanning in je nek kan uiteindelijk resulteren spanningshoofdpijn. De pezen in je nek worden pijnlijk en dit breidt zich vervolgens uit tot je hele hoofd. Met een massagekussen speciaal voor de nek kan jij spieren ontspannen om zo van je hoofdpijn af te komen.

Wanneer je spieren ontspannen zijn merk je vaak ook dat je een stuk mobieler bent. Je spieren bewegen zich soepeler en jij dus ook.

Ook wanneer je een intensieve workout hebt gedaan kan een massage wonderen doen voor je herstel. Een massage stimuleert de bloedcirculatie en verbetert de zuurstoftoevoer aar de spieren. Daarnaast voert het juist de giftige stoffen in de spieren af. Deze giftige stoffen zijn de boosdoener van je spierpijn de dag na je workout.

Een spierherstellende massage zorgt er ook direct voor dat je minder vatbaar bent voor blessures.

Heb je moeite met slapen? Dan zal een massage voordat je in bed stapt ervoor zorgen dat je dieper en langer slaapt. Een goede nachtrust is belangrijk voor zowel je geestelijke als lichamelijke gezondheid. Terwijl jij slaapt herstelt je lichaam zodat jij weer fit en energiek aan de volgende dag kan beginnen. 

Het grote voordeel van een massagekussen is dat je het op elk moment van de dag en overal waar maar een stopcontact is kan gebruiken. Er zijn zelfs massagekussens verkrijgbaar met een 12V aansluiting zodat je ook in de auto kan genieten van een ontspannen massage. Let in dat laatste geval wel op dat je de auto eerst veilig aan de kant zet natuurlijk.

Ontspanning is net zo belangrijk voor onze gezondheid als regelmatig bewegen en gezonde voeding. Toch hebben we niet te tijd of het geld om regelmatig naar een massagesalon te gaan. Het voordeel van een massage kussen is dat je in het comfort van je eigen huis kan werken aan je gezondheid. 

Soorten massagekussen

Wanneer je op zoek bent naar een massagekussen kan het zijn dat je wordt overweldigd door het aanbod. Massagekussens zijn er in vele soorten en het is belangrijk om van tevoren eerst voor jezelf duidelijk te maken wat je precies van een massagekussen verwacht en verlangt.

Massagekussens verschillen op de volgende punten

 • Het lichaamsdeel of lichaamsdelen die gemasseerd worden
 • De massagetechniek
 • Overige functies

Lichaamsdeel dat je wilt masseren

 • Massagekussens voor de rug

Zit je overdag veel achter een scherm of op kantoor? Of doe zwaar lichamelijk werk? Je rug is dan vaak het eerste waar je pijnklachten ondervindt.

Een rug-massagekussen richt zich speciaal op de rug en het verbeteren van je houding. Het masserend effect in combinatie met de warmtefunctie is uitermate geschikt voor lage rugpijn. Het zorgt er voor dat het bloed beter doorstroomd naar de onderrug, zodat er een betere lymfedrainage optreed en je lichaam meer ontspant.

Massagekussens voor je rug zijn vaak klein en compact en kan je makkelijk achter je rug plaatsen als je op een stoel zit. Zo werk je tegelijkertijd aan een betere houding terwijl je rug ontspant.

Er zijn ook massagekussens die speciaal ontworpen zijn voor hoge rugpijn. Deze masseren het grootste gedeelte van je rug.

 • Massagekussen voor nek, rug en zitvlak

Dit zijn massagekussens die meerdere lichaamsdelen tegelijk aanpakken. Het kan namelijk voorkomen dat je niet specifiek last hebt van je nek of je rug maar van verschillende lichaamsdelen tegelijk.

Dit zijn vaak massagekussens in de vorm van een stoel en masseren vrijwel alle lichaamsdelen. De oorzaak van je klachten hoeven namelijk niet alleen vanuit je rug te komen, er zit vaak ook spanning in je nek of ruggenwervel.

 • Massagekussen speciaal voor je nek

Heb je een stressvolle dag dan zijn je schouders vaak het eerste waar je het voelt. Ook een verkeerde houding achter je computer kan ervoor zorgen dat er te veel spanning op je nek- en schouderspieren komen.

Als gevolg van een stijve of pijnlijke nek kan je last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen.

Een massage kan je nekspieren weer los en soepel maken. Het voordeel van een nek massage kussen is dat deze vaak klein en compact is en je deze dus overal mee naar toe kan nemen. Zo kan je ook tijdens een stressvolle werkdag ontspannen en je nek weer soepel en pijnvrij krijgen.

Een nek massage kussen is vaak te herkennen aan twee handvaten aan de zijkant. Dit zorgt ervoor dat je het kussen makkelijk op zijn plek houdt.

 • Massagekussen voor armen en benen

Deze massage kussens zijn vaak klein en compact en daardoor makkelijk mee te nemen. Je plaatst het massagekussen eenvoudig onder het pijnlijk of stijve lichaamsdeel zoals arm of been.

Massagetechnieken en de gezondheidsvoordelen

Er bestaan vele soorten massagetechnieken met elk hun eigen functie en gezondheidsvoordeel.

Shiatsu massage

Dit is een traditionele Japanse ontspannende massagetechniek die veel wordt toegepast om psychische of lichamelijke pijnklachten te bestrijden. Het is een van de oudste massage technieken die zich richt op het bevorderen van de energiecirculatie in het lichaam.

De techniek bestaat uit het masseren van drukpunten met de vinger- en duimtoppen. Een massagekussen bootst deze techniek na met behulp van roterende ballen die een knedende beweging maken.

Een Shiatsu massage heeft de volgende mentale en lichamelijke gezondheidsvoordelen:

 • Vermindert stress
 • Voorkomen en herstellen van blessures
 • Verminderen of verhelpen van rugklachten
 • Verbeteren van je spijsvertering
 • Stimuleren van de bloedsomloop
 • Verbeteren van de huid
 • Verminderen ochtendmisselijkheid bij zwangerschap

Vibratie- of trilmassage

Dit is een meer ontspannende massagetechniek dan een Shiatsu massage. Het is een eenvoudige maar doeltreffende massage waarbij trillende en draaiende bewegingen worden gemaakt. De trillingen dringen door in de bovenste laag van het spierweefsel. Dit zorgt ervoor dat de spierspanningen in de spieren verminderen.

Vibratie of trilmassages hebben de volgende gezondheidsvoordelen

 • Ontspant bij spierkrampen
 • Verminderen van angst en depressie
 • Verwijdert melkzuur
 • Vermindert rugpijn
 • Stress verlagend
 • Betere nachtrust
 • Helpt bij zenuwpijn
 • Verbetering van je lichaamshouding
 • Verbetert de bloedsomloop

Percussie- of klopmassage

In dit geval heeft het massagekussen een klein hamertje in het kussen die trillingen diep de spieren in sturen. Deze diepe intensieve massage is te vergelijken met een deep tissue massage. De techniek wordt gebruikt om spierspanningen en verklevingen los te maken en de doorbloeding te stimuleren.

Een percussie – klopmassage heeft de volgende gezondheidsvoordelen

 • Stimuleert de groei van de spieren
 • Helpt bij de behandeling van spierzwellingen
 • Bevordert een gezonde bloeddruk
 • Verwijdert giftige stoffen uit spieren

Overige functies van het massagekussen

Behalve een of meerdere massagefuncties hebben sommige massagekussens ook nog andere functies de vooral zien op extra comfort of veiligheid.

 • Aantal koppen

De koppen zijn een van de belangrijkste onderdelen van het massagekussen. Het aantal koppen en de bewegingen die ze maken bepalen hoe de massage aanvoelt. Hoe complexer de bewegingen zijn die de koppen kunnen maken hoe aangenamer de massage is.

De meeste modellen bevatten 2 tot 8 koppen en het is aan te raden om een massagekussen aan te schaffen met minimaal 4 koppen.

 • Intensiteit van de massage

Misschien houd jij wel van een intense massage, maar dat hoeft natuurlijk niet. Daarom kan het prettig zijn om zelf de intensiteit van de massage te kunnen bepalen. Zijn je spieren erg gespannen dan geef je misschien de voorkeur aan een diepere massage dan wanneer je alleen wat extra ontspanning zoekt.

 • Snelheid van de massage

Behalve de intensiteit kan de snelheid van een massage ook verschillen. Wil je graag een zachte massage dan kies je voor een langzame massagesnelheid.

 • Warmtefunctie

Heb je last van spier- of gewrichtspijn? Dan kan een warmte massage veel verlichting geven. In veel gevallen wordt de warmtefunctie gecombineerd met een infrarood licht voor optimale ontspanning.

 • Automatisch uitschakelen

Een massagekussen die na enige tijd automatisch uitschakelt voorkomt oververhitting.

 • Geheugenfunctie

Heb je een massagekussen met meerdere massagestanden en massagetechnieken maar wil je niet elke keer opnieuw het apparaat instellen? Met een geheugenfunctie onthoudt het massage kussen jouw voorkeuren.

 • Bevestigingsbanden

Bevestigingsbanden zorgen ervoor dat jij het massage kussen makkelijk aan je stoel vast kan maken. Hierdoor verschuift het kussen niet. De banden zijn vaak van rekbaar materiaal gemaakt en daardoor geschikt voor bijna elke stoel.

Gebruik massagekussen

Wanneer je toe bent aan een ontspannende massage wil je graag een kussen dat makkelijk in gebruik is. Je zit natuurlijk niet te wachten op ingewikkelde instructies die je alleen nog maar meer stress bezorgen.

Gelukkig zijn de meeste massagekussens makkelijk in gebruik. Met slechts enkele drukken op de knop kan jij gaan genieten.

Het is wel belangrijk dat je vooraf het kussen goed vastmaakt of vasthoudt. Hiermee zorg je dat het kussen niet verschuift en dat de juiste zones worden gemasseerd.

Gebruik een massagekussen nooit langer dan 20 minuten. De meeste massagekussens stoppens automatisch na 20 minuten. Langer gebruik kan leiden tot over stimulatie van de spieren.

In veel gevallen komt het massagekussen in direct contact met je huid en het is daarom aan te raden om het kussen regelmatig te reinigen. De meeste massagekussens worden geleverd met een afneembare en wasbare hoes.

Wanneer massagekussen niet gebruiken

Een massagekussen is nooit een vervanging van een medisch apparaat. Gebruik een massagekussen daarnaast niet wanneer je een pacemaker of elektronische implantaten hebt.

Ook in het geval je leidt aan een verstoring in de bloedsomloop of trombose is het verstandig eerst te overleggen met je huisarts.

Kinderen onder de 8 jaar kunnen beter geen gebruik maken van een massagekussen.

Beste massagekussens

Om je op weg te helpen bij het vinden van een geschikt massagekussen hebben we enkele kussens en de functies hieronder voor je beschreven.

Treatcare massagekussen

Treatcare Shiatsu Massage Kussen voor nek en schouders

Heb je vaak last van gespannen schouders? Dit nek massage kussen van Treatcare zorgt voor een heerlijk ontspannen Shiatsu massage.

Dit massagekussen heeft twee roterende massagekoppen met ingebouwde warmtefunctie en is speciaal ontworpen om de spanning uit je nek en schouders weg te nemen. Je kan kiezen uit een intense, een medium of juist een ontspannen massage.

Er zit een aparte warmtefunctie op. De warme zorgt ervoor dat je bloedvaten wijder worden en bevordert je bloedsomloop.

Het massagekussen schakelt automatisch uit na 15 minuten. Zo kan het kussen nooit oververhit raken. 

Treatcare Shiatsu Mini massage apparaat

Het (draadloze) mini massage kussen van Treatcare is makkelijk mee te nemen en op iedere plek te gebruiken. Het massagekussen is ten minste 2 uur draadloos te gebruiken. Met de meegeleverde autolader kan je zelfs tijdens je reis een moment volledig ontspannen.

Met dit massagekussen met 4 Shiatsu massagekoppen kun je elke plek op je lichaam masseren waar je op dat moment een massage nodig hebt. Makkelijk voor gebruik onderweg of heerlijk thuis op de bank of op kantoor, waar en wanneer jij het wil.

Daarnaast beschikt het ook over een infrarood warmtefunctie dat verlichting biedt bij gewricht- en spierpijn.

Conclusie massagekussen

Met een massagekussen kan jij zelf bepalen waar en wanneer je een massage neemt. Een massage heeft vele gezondheidsvoordelen en werkt o.a. stress verminderend en verbetert de bloedsomloop.

Naast dat er massagekussen bestaan voor verschillende lichaamsdelen kan je vaak ook kiezen uit verschillende massagetechnieken. En voor extra verlichting bij spierpijn hebben sommige massagekussens een aparte warmtefunctie.

Om over stimulatie van je spieren en oververhitting van een het massagekussen tegen te gaan schakelt het kussen in veel gevallen automatisch na maximaal 20 minuten uit. Zo kan je veilig genieten van een heerlijke ontspannen massage in huis, op kantoor of onderweg.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel laat dan gerust hieronder een comment achter. Je kan ons ook volgen op Facebook

Reacties op: Massagekussen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay

Expert op het gebied van dekbedden, hoofdkussens en meer op het gebied van slapen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
5 oktober 2021 Warmtekussen

Een warmtekussen houdt je warm en kan verlichting bieden bij oververmoeide en pijnlijke spieren Stijve nek, gespannen spieren of spierpijn. Klachten die veel voorkomen maar hierdoor niet minder vervelend zijn. De warmte van een sauna of een bad doet vaak wonderen en zorgt voor pijnverlichting en ontspanning. Maar een warm bad of een sauna heb […]

Lees artikel
28 september 2021 Blauw licht filter bril

Een blauw licht filter bril helpt je schadelijk licht te vermijden en houdt je langer geconcentreerd en minder vermoeid Netflix in bed, nog even snel die werk e-mail beantwoorden voordat je gaat slapen of nog even door Facebook en Instagram scrollen vlak voordat je jouw ogen sluit. Beeldschermen beheersen een groot deel van ons leven en hebben […]

Lees artikel
1 september 2021 Wigkussen – Wat is het en waar is het goed voor?

Een wigkussen om je zithouding te verbeteren en comfortabeler te zitten We zitten wat af als Nederlanders. Dit kan komen door je werk, omdat je lange dagen maakt op kantoor of veel met de auto moet reizen. Het kan ook zijn dat je langdurig zit voor je plezier, omdat je een verre reis met het […]

Lees artikel
26 augustus 2021 Meditatiekussen

Mediteren kan heel ontspannend werken maar dan moet je niet afgeleid worden doordat je oncomfortabel zit. Er zijn verschillende soorten meditatiekussens die jou kunnen helpen. In dit artikel nemen we ze graag met je door en leggen we de voordelen van het gebruik van een meditatiekussen uit. Mediteren Mediteren is niets nieuws. Dat meditatie eeuwen […]

Lees artikel
23 juli 2021 Een digitale wekker: waarom en welke?

Comfortabel in je warme bed, met je hoofd op een zacht kussen en heerlijk in je dekbed gerold….en dan hoor je PIEP PIEP PIEP!! Je alarm. Abrupt uit een diepe slaap gewekt en dromenland achter je gelaten. Ondanks dat een wekker voor velen van ons een onmisbaar item is ben jij niet de enige als […]

Lees artikel
9 juli 2021 Massagekussen

Met een massagekussen heerlijk genieten, ontspannen en lekker wegdromen Stel je voor, je komt thuis na een lange dag hard werken en je kan heerlijk genieten van een massage En dat zonder je partner lief aan te kijken of je portemonnee te trekken. Dat klinkt toch geweldig?! Lees snel verder en ontdek hoe jij in […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 69 reviews.