Meditatiekussen

Mediteren kan heel ontspannend werken maar dan moet je niet afgeleid worden doordat je oncomfortabel zit. Er zijn verschillende soorten meditatiekussens die jou kunnen helpen.

In dit artikel nemen we ze graag met je door en leggen we de voordelen van het gebruik van een meditatiekussen uit.

meditatiekussen

Mediteren

Mediteren is niets nieuws. Dat meditatie eeuwen geleden ook al werd beoefend blijkt uit een geschrift van 5000 jaar oud dat in India is gevonden.

Het vedische hindoeïsme is het oudste geloof waarbij meditatie als onderdeel werd gebruikt om spirituele en geestelijke verlichting te bereiken.

Meditatie is een techniek waarmee je jouw geest tot rust kan laten komen. Door je te focussen op een bepaalde gedachte of activiteit train je aandacht en bewustzijn om zo een emotioneel kalme en stabiele toestand te bereiken.

Tijdens het mediteren leer je jouw emoties en gedachten te observeren. Jij bent iet jouw emoties en gedachten en meditatie helpt je los te komen van de alledaagste hectiek in je leven. Meditatie kan je helpen meter om te gaan met emotionele schommeling.

Meditatie wordt in meerdere religies toegepast waaronder het hindoeïsme en het boeddhisme.

In het Boeddhisme is meditatie een onderdeel van het achtvoudige pad waarbij het uiteindelijke doel verlichting is. Het verhaal gaat dat Siddharta Gautama, of Gautama Boeddha, als oprichter van het boeddhisme een verwende prins was. Toen hij vluchtte uit het paleis om heil te zoeken in spirituele verlichting vond hij dit na 49 dagen mediteren onder een heilige vijgenboom.  

siddharta-gautama

Ook in de medische wetenschap wordt er veel onderzoek gedaan naar meditatie en de voordelen ervan. Meditatie werkt stress verminderend en gaat slapeloosheid en depressie tegen. Een onderzoek van Harvard heeft zelfs aangetoond dat meditatie je de hoeveelheid grijze massa in je hersenen ook daadwerkelijk kan veranderen. Mensen die mediteren hadden, in vergelijking met een controlegroep uit het onderzoek, meer grijze massa in de insula, auditieve cortex en frontale cortex.

Er bestaan verschillende vormen van meditatie. Bij een dynamische meditatie ga je bijvoorbeeld springen of dansen. Yoga is ook een vorm van meditatie waarbij een kalme gemoedstoestand en fysieke beweging centraal staan.

Mindfullness is een vorm van meditatie waarbij je lange tijd stil zit en je richt op je ademhaling en je gedachten observeert. Mindfullness, en andere vormen van meditatie waarbij je lang stil zit, kunnen in het begin uitdagend zijn. Daarom wordt er vaak een meditatiekussen gebruikt om de meditatiesessie wat comfortabeler te maken.

vrouw-meditatie

Wat is een meditatiekussen?

Een meditatiekussen is een hulpmiddel dat je gebruikt bij verschillende vormen van meditatie. Meditatie zelf is door het gebruik van bepaalde technieken een bepaalde toestand van bewustzijn te bereiken. Dit kan zijn door je bijvoorbeeld te concentreren op je houding en ademhaling, waardoor je volledige ontspanning bereikt. Het zitten op een koude harde vloer kan ertoe leiden dat je gedachten afdwalen naar deze ondergrond. Een meditatiekussen als hulpmiddel kan je helpen ervoor te zorgen dat jij je volledig op jezelf en op jouw meditatie kan storten.

Een meditatiekussen helpt jouw lichaam in een ergonomische positie te zitten zonder dat je last krijgt van je rug, je billen of heupen.

Een meditatiekussen is vaak een klein, stevig kussen. Er zijn verschillende soorten, vormen en kleuren meditatiekussens verkrijgbaar met allemaal het doel om jouw meditatie te vergemakkelijken.

Soorten meditatiekussens

Bij de aanschaf van een mediatiekussen is het belangrijk om vooraf na te denken over je meditatiebehoeften. Bepaal welke hoogte je prettig vindt, wat voor vulling je wilt en hoe zacht het kussen moet zijn.

Rond meditatiekussen

Het meest bekende meditatiekussen is waarschijnlijk het ronde kussen. Dit kussen zorgt ervoor dat je bekken naar voren gekanteld worden, waardoor de natuurlijke rondingen van je wervelkolom behouden blijft, en je knieën vrij naar beneden gericht worden. Je kan vervolgens zelf kiezen in welke positie je jouw benen plaatst.

Zafu meditatiekussen

Een Zafu meditatiekussen is een traditioneel geplooid rond kussen dat is ontstaan in China. Het Zafu kussen wordt gebruikt in de Zen-meditatie en het kussen zorgt voor een optimale uitlijning van je knieën, heupen, bekken en wervelkolom.

Halvemaan kussen

Het kussen heeft, zoals de naam al verklapt, de vorm van een halve maan. In het midden is het kussen dikker en aan de twee uiteinden dunner. Dit meditatiekussen loopt af naar beneden waardoor je dijbenen worden ondersteund en je bekken naar voren kantelt.

Omdat het kussen je bovenbeen ondersteunt is het zeer geschikt wanneer je knie- of heupproblemen hebt.

Rechthoekig meditatiekussen

Het verschil tussen een rechthoekig en een rond meditatiekussen is dat het rechthoekige kussen meer ondersteuning biedt aan je dijen wanneer je aan de lange kant zit.

Volledig op het kussen te zitten vraagt wel meer flexibiliteit. Je moet je benen meer opvouwen. Dit kan een uitdaging zijn als je minder flexibel bent in je heupen en knieën.

Vrouw-Yoga

Vulling meditatiekussen

Bij de aanschaf van je meditatiekussen hoop je natuurlijk dat je hier lang plezier van gaat hebben. Dan is het belangrijk om vooraf na te gaan van welk materiaal de kussenhoes gemaakt is en waarmee het kussen gevuld is.

Boekweit

De meeste meditatiekussens zijn gevuld met boekweit, wat populair is vanwege de lange levensduur en omdat je deze vulling makkelijk kan toevoegen en verwijderen.

Boekweit is een plant die geteeld wordt voor zijn zaden of het wordt gebruikt als dekkingsgewas. De buitenkant van de zaad is stevig, veerkrachtig en behoudt zijn vorm. Dit maakt het een geschikte vulling voor een meditatiekussen.

Een meditatiekussen gevuld met boekweit past zich goed aan je lichaamsvorm aan en biedt comfort en stevigheid. Het behoudt zijn dempingsvermogen en is zeer comfortabel voor lange meditatiesessies.

Omdat boekweit weinig pesticiden nodig heeft wordt het als biologisch beschouwd.

Kapok

Kapok is een vezel, dat afkomstig is van de gelijknamige boom die met name voorkomt in Thailand en Indonesië. Het is een zijdezachte en natuurlijke vezel die erg veerkrachtig is.

Kapok is steviger dan bijvoorbeeld een polyester vulling maar minder stevig dan boekweitvulling. Het nadeel van kapok is dat het uiteindelijk plat wordt en vervangen zal moeten worden.

Katoen

Katoen werkt het beste in een halvemaan meditatiekussen of een rechthoekig meditatiekussen. Katoen heeft namelijk de neiging sneller af te breken.

Wanneer je gevoelig bent voor andere vullingen dan is katoen een goede keuze.

Wol

Wol is een duurzame vulling dat comfortabel is en zorgt voor een goede doorbloeding. Het enige nadeel van wol is dat het minder stevig is in vergelijking met bijvoorbeeld kapok of boekweit.

Materiaal meditatiehoes

Om ervoor te zorgen dat je meditatiekussen schoon en fris blijft is het aan te raden een kussen te kopen met een afneembare en wasbare buitenhoes. Veel meditatiekussen bevatten zo’n buitenhoes met rits waardoor je hem makkelijk kan verwijderen. Het is dus belangrijk dat je kiest voor een materiaal da je makkelijk kan wassen.

Biologisch katoen is een voorbeeld van materiaal dat makkelijk te wassen is. Deze stof is zacht sterk en neemt goed vocht op. Daarnaast is biologisch katoen ook nog eens duurzaam en milieuvriendelijk.

Een buitenhoes van linnen of zijde voelt misschien heel prettig maar deze materialen zijn minder makkelijk te wassen.

Vrouw-Yoga-Natuur

Waarom een meditatiekussen?

Tijdens je meditatiesessie is het doel je te kunnen focussen op datgeen waarop jij je wilt focussen. Dit kan zijn je ademhaling of juist helemaal niets. In beide gevallen wil je niet afgeleid worden door pijn of irritatie die je ondervindt door je houding.

Zittend mediteren houdt in veel gevallen in dat je lange tijd in eenzelfde positie zit. Het belangrijk dat in de juiste positie zit en je spieren niet overbelast raken. Een meditatiekussen kan daarbij een goed hulpmiddel zijn. Met een meditatiekussen is het makkelijker om lange tijd rechtop te zitten.

Wat is nu precies een goede meditatiehouding? Een juiste houding begint me een rechte rug. Hierbij is het belangrijk dat je onderrug een lichte, natuurlijke holling heeft en niet te veel ingezakt is. Door het naar voren kantelen van je bekken merk je al dat je rechterop gaat zitten en je onderrug in een lichte holle vorm krijgt. De juiste meditatiehouding zorgt ervoor dat de tussenschijven in je wervelkolom ontlast worden.

Door het gebruik van een meditatiekussen zorg je ervoor dat je heupen hoger zijn dan je knieën. Dit creëert een natuurlijke rechte houding en zit je comfortabeler. Een rechte houding helpt jou om alerter te zijn en een goede

Daarnaast brengt het meditatiekussen ook een mentaal voordeel. Door elk dag te mediteren op hetzelfde kussen conditioner je jouw lichaam en geest. Het zien van het kussen associeer je met het feit dat het tijd is om te mediteren.

Soorten meditatiehouding en meditatiekussen

Mediteren kan op verschillende manieren en in verschillende houdingen. Het vinden van een juiste meditatiehouding is erg belangrijk. Je wilt namelijk voorkomen dat je tijdens het mediteren last krijgt van pijntjes of ongemakkelijkheden. Een goede meditatiehouding is goed voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Ons menselijk lichaam is niet recht maar ook niet iedereen heeft dezelfde rondingen. De mate van ondersteuning die nodig hebt zal dus ook per persoon verschillen. Zonder de juiste ondersteuning is er de kans dat je tijdens het mediteren inzakt als een plumpudding of zijn al je spieren in je heup en benen volledig verstijfd.

Er zijn verschillende soorten meditatiekussens die je helpen bij het vinden van de juiste en comfortabele houding.

Lotushouding

Er zijn twee manieren om in de lotushouding te zitten; de halve lotushouding en de hele lotushouding. In de halve lotushouding zit je met knieën gebogen en plaats je een voet op je andere bovenbeen, deze houding wordt ook wel kleermakerszit genoemd. 

Om in de hele lotushouding te komen plaats je vervolgens ook je andere voet op je andere boven been. De hele lotushouding is minder geschikt wanneer je knie problemen hebt. Om comfortabel in deze houding te zitten heb je soepele heupen en knieën nodig.

Zowel voor de lotushouding als de kleermakerszit is een stevige basis cruciaal. Je wervelkolom moet rechtop staan en je de onderrug naar binnen gebogen. Je bovenrug is vervolgens licht naar buiten gebogen en je nek weer licht naar binnen gebogen.  Hierdoor ontstaat een soort S-curve in je rug.

Deze uitlijning ondersteunt je lichaam op natuurlijke wijzen en vermindert de belasting van de wervelkolom.

Lotushouding met halvemaan meditatiekussen

Mediteer je met regelmaat en kom je zonder problemen in de lotushouding dan is een is een wat platter kussen fijn. Hiermee kan je jouw bekken een klein beetje naar voren kantelen waardoor je in een rechtere positie komt te zitten. Een halvemaan kussen is dan een goede keuze.

Dit meditatiekussen heeft – de naam verklapt het al – de vorm van een halve maan. Het kussen loopt schuin af waardoor je bekken, onderrug en dijbenen extra worden ondersteund. Dit zorgt ervoor dat je comfortabel en met een rechte rug je meditatie kunt uitvoeren.

Lotushouding of kleermakerszit met hoger rond kussen

Met een traditioneel hoger rond kussen worden je heupen meer opgetild en kunnen je benen comfortabel rusten. Dit maakt dat het zitten in de kleermakerszit of lotushouding makkelijker wordt en tegelijkertijd je wervelkolom in een natuurlijke curve terechtkomt.

Door vulling te verwijderen kan je experimenteren met de hoogte zodat je uiteindelijk een perfecte hoogte vindt. Hoe lager je meditatiekussen is, hoe meer flexibiliteit je in jouw spieren nodig hebt.

Knielende houding

Indien je zittend op je knieën mediteert kan het prettig zijn om een kussen onder je billen te plaatsen. Hierdoor zorg je dat je bekken iets naar voren gekanteld wordt. Je kan bijvoorbeeld een halvemaan meditatiekussen voor gebruiken.

Beste meditatiekussen

Het beste meditatiekussen voor jou is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren. Om jou toch te helpen bij het vinden van een geschikt meditatiekussen hebben we de beste meditatiekussens op basis van de beoordelingen op Bol.com voor je op een rijtje gezet.

Novo wellbeing meditatiekussen

NOVO Wellbeing richt zich op het leveren van producten die een holistische benadering ondersteunen. Een holistische benadering richt zich op lichaam, ziel en geest. De producten dragen bij aan geluk en gezondheid en zijn duurzaam voor de aarde.

Dit meditatiekussen van NOVO Wellbeing is gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen, linnen en fluweel. Het kussen is gevuld met boekweitvulling dat natuurvriendelijk en geurvrij is.

Het stevige kussen vormt zich licht om je lichaam voor optimaal comfort tijdens je meditatiesessie zodat je optimaal van je meditatie kan genieten.

Het kussen is zo ontworpen dat het de optimale uitlijning van je wervelkolom bevordert en jij een comfortabele houding kan aannemen en in een ontspannen positie kan mediteren.

Om ervoor te zorgen dat je jouw kussen schoon en fris kan houden zit er een buitenhoes om het kussen. Deze is makkelijk te verwijderen en te wassen.

Het meegeleverde oogkussen, gevuld met lijnzaad, kan in de magnetron worden opgewarmd waardoor de warmte zal helpen je te ontspannen. 

#DoYourYoga kussen

DoYourYogakussen

Dit meditatiekussen in de vorm van een halve maan is ideaal voor jouw meditatiesessie, yoga-of pilatesles.

Het meditatiekussen biedt jouw lichaam de perfecte ondersteuning en het kussen past ergonomisch jouw zitpositie aan dankzij het boekweit schalenvulling.  

De maanvorm zorgt ervoor dat jij meer beenruimte heb in de Schneider en Lotushouding.

Meditatie kan je een bepaalde toestand van bewustzijn en volledige ontspanning bereiken. Dit meditatiekussen accessoire jou helpen de dagelijkse sleur te doorbreken en je volledig op jezelf te laten concentreren.

Kies een van de vele kleuren die helemaal bij jou past zodat het, behalve dat het geschikt is voor meditatie en yoga, ook nog eens volledig in jouw interieur past.

De buitenhoes is gemaakt van 100% katoen en makkelijk afneembaar en te wassen. Zo houd je het kussen lang schoon en mooi.

De binnenhoes is ook van 100% katoen en gevuld met lichte bio boekweit schalen (KBA) uit Oostenrijk.

OM-Namaste Meditatiekussen

Comfortabel en ontspannen mediteren met het meditatiekussen van OM Namaste. Dit meditatiekussen zorgt ervoor dat je in een comfortabele en juiste houding komt te zitten zodat jij je volledig op je meditatie kan richten.

De hoes is gemaakt van 100% katoen en het kussen is gevuld met gezuiverd boekweit kaf. Aan de onderzijde van het kussen zit een rondlopende rits waardoor je de binnenhoes makkelijk kan uitnemen om het kussen extra bij te vullen of er boekweit kaf uit te halen mocht je de hoogte van het kussen willen aanpassen.

#DoYourYoga Vishnu yogakussen

Vishnu Yogakussen

Dit ronde Vishnu kussen is een ideaal hulpmiddel bij yoga of meditatiesessies. De licht biologische speltvulling zorgt ervoor dat jouw lichaam een ergonomisch juiste houding aanneemt.

Kies een van mooie Indiase design-patronen en het is niet alleen een meditatiekussen maar ook een stijlvolle blikvanger op de bank. Je kan het kussen daarnaast ook gebruiken als zitkussen voor kinderen of ter ondersteuning van een aangename en ergonomische zitpositie op kantoor of thuis.

De buitenhoes bestaat voor 28,7% uit katoen, voor 63,3% uit polyester en 8% viscose. Je kan de buienhoes dankzij de ritssluiting makkelijk afhalen en wassen.

De binnenhoes is gemaakt van 100% katoen en gevuld met licht biologisch spelt (KBA) uit Oostenrijk.

Yogi & Yogini meditatiekussen

Yogi & Yogini Yogakussen

Dit meditatiekussen is gevuld met gezeefde boekweitdoppen dat je makkelijk kan bijvullen indien nodig. Boekweitdoppen zijn een restproduct van boekweit wat een uiterst duurzaam en lichtgewicht materiaal is en een perfectie ondersteuning biedt. Hierdoor kan jij je volledig op je meditatie richten.

De buitenhoes is gemaakt van katoen en is makkelijk te openen met de rits aan de onderzijde.

Conclusie meditatiekussen

Een meditatiekussen is een perfect hulpmiddel zodat jij je helemaal kan richten op je meditatie. Het zorgt ervoor dat jij in een ergonomisch juiste zithouding zit en je benen de juiste doorbloeding behouden.

Kies voor een rond, vierkant of halvemaan kussen, afhankelijk van jouw meditatiehouding. Indien je een afneembare hoes hebt kan je jouw kussen makkelijk schoonhouden en eventueel de hoogte aanpassen. Zo zit jij comfortabel voor je meditatiesessie.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel laat dan gerust hieronder een comment achter. Je kan ons ook volgen op Facebook

Gerelateerde berichten

Productcategorieën

Meest verkocht

betternights
Reacties op: Meditatiekussen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay van den Bosch

Kay van den Bosch heeft gedurende ruim 5 jaar een solide loopbaan opgebouwd als Customer Service Manager en Slaapexpert binnen de slaapindustrie.

Met een achtergrond in klantenservicebeheer en slaapexpertise blijft Kay een waardevolle bron van begeleiding voor mensen die worstelen met slaapproblemen, zijn voortdurende inzet om anderen te helpen getuigt van zijn toewijding aan het welzijn van anderen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
27 september 2023 Rolkussen

Rolkussen: Een Revolutie in Comfort en Stijl Als je ooit een massage hebt ondergaan, dan ken je het heerlijke gevoel van volledige ontspanning en welzijn. Maar heb je wel eens stilgestaan bij de kleine details die deze ervaring verbeteren? Eén zo’n detail dat een groot verschil kan maken, is het gebruik van een rolkussen. Hier […]

Lees artikel
14 september 2023 Humidifier of Luchtbevochtiger: De Weg naar een Comfortabele en Gezonde Leefomgeving

In de wereld van comfort en gezondheid in huis is er een kleine, maar krachtige metgezel die vaak over het hoofd wordt gezien – de luchtbevochtiger, ook wel bekend als de humidifier. Dit bescheiden apparaat heeft de capaciteit om een groot verschil te maken in de kwaliteit van de lucht die we inademen en de […]

Lees artikel
11 september 2023 CO2-Meters: Het belang hiervan en de Beste C02-Meters

In de afgelopen jaren zijn CO2-meters steeds meer in opkomst gekomen als essentieel hulpmiddel voor het meten van de luchtkwaliteit in binnenruimtes. Deze kleine, maar krachtige apparaten meten het gehalte aan koolstofdioxide (CO2) in de lucht en bieden cruciale inzichten in de luchtkwaliteit. Hoewel CO2-meters nuttig zijn in verschillende omgevingen, waaronder scholen, kantoren en woonkamers, […]

Lees artikel
4 september 2023 Infrarood deken

De Kracht van Ontspanning: Ontdekking en Voordelen van Infrarood Dekens In de moderne wereld, waar stress en hectiek overheersen, zoeken mensen constant naar manieren om hun lichaam en geest te ontspannen. Een opmerkelijke ontwikkeling op het gebied van wellness is de opkomst van infrarood dekens. Deze technologie heeft de aandacht getrokken van mensen die streven […]

Lees artikel
31 augustus 2023 Ruimtebesparing en Comfort: De Voordelen van een Opklapbed in Moderne Woonruimtes

In de dynamische wereld van vandaag, waar stedelijke gebieden steeds voller raken en de behoefte aan efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte steeds groter wordt, is het opklapbed een innovatieve en praktische oplossing die aan populariteit wint. Dit veelzijdige meubelstuk biedt niet alleen een slimme oplossing voor ruimtegebrek, maar biedt ook een scala aan voordelen […]

Lees artikel
28 augustus 2023 Wigkussen – Wat is het en waar is het goed voor?

Een wigkussen om je zithouding te verbeteren en comfortabeler te zitten We zitten wat af als Nederlanders. Dit kan komen door je werk, omdat je lange dagen maakt op kantoor of veel met de auto moet reizen. Het kan ook zijn dat je langdurig zit voor je plezier, omdat je een verre reis met het […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 191 reviews.