Melatonine: De Biologische Klok van het Lichaam

Melatonine, vaak aangeduid als het ‘slaaphormoon’, heeft een invloedrijke positie in het menselijk lichaam. Meer dan alleen een hormoon dat slaap reguleert, heeft melatonine een scala aan effecten die van belang zijn voor ons welzijn.

Hier duiken we dieper in de wereld van melatonine, van de basisprincipes tot de bredere implicaties voor de gezondheid.


Wat is melatonine?

Melatonine is een natuurlijk voorkomend hormoon dat wordt geproduceerd door de pijnappelklier, een erwtvormige klier in de hersenen. Zijn productie en vrijgave zijn sterk gekoppeld aan de licht-cyclus van onze omgeving.

Wanneer het donker wordt, neemt de melatonineproductie toe, waardoor we slaperig worden. In het licht neemt de productie af.

man slapen melatonine

Wanneer melatonine innemen?

Melatonine-inname hangt nauw samen met het slaap-waakritme van het individu. Voor de meeste mensen die melatoninesupplementen willen gebruiken om slaapproblemen of jetlag te behandelen, wordt aanbevolen om melatonine 30 minuten tot een uur voor het slapengaan in te nemen.

Dit bootst de natuurlijke stijging van melatonine in het lichaam na zonsondergang na. Echter, voor mensen die last hebben van jetlag, kan het tijdstip van inname variëren, afhankelijk van de nieuwe tijdzone en het advies van een arts.

Belangrijk is om consistent te zijn in de inname om het circadiaanse ritme niet verder te verstoren. Bovendien moet men voorzichtig zijn met het gebruik van melatonine overdag, aangezien het slaperigheid kan veroorzaken en het normale ritme kan verstoren.

Het is altijd raadzaam om met een gezondheidsdeskundige te overleggen voordat je begint met het innemen van melatonine of enig ander supplement.

vrouw slapen melatonine

Hoeveel melatonine per dag innemen?

De optimale dosis melatonine kan variëren afhankelijk van de individuele behoeften en het beoogde gebruik. Voor volwassenen varieert de gangbare dosering meestal tussen 0,5 mg en 5 mg per dag.

Lagere doseringen (0,5 mg tot 2 mg) worden vaak aanbevolen voor slaapregulatie en aanpassing aan een nieuwe tijdzone bij jetlag. Hogere doseringen (3 mg tot 5 mg) kunnen in sommige gevallen geschikt zijn, maar het is belangrijk om op te merken dat meer niet altijd beter is.

Overmatige inname van melatonine kan juist leiden tot verstoring van het slaap-waakritme of andere bijwerkingen. Voor kinderen wordt doorgaans een lagere dosis voorgeschreven, en het is essentieel om een kinderarts te raadplegen alvorens melatoninesupplementen aan kinderen te geven.

Om de juiste dosering te bepalen, is het aan te raden om te beginnen met een lagere dosis en deze indien nodig geleidelijk te verhogen, altijd in overleg met een gezondheidsexpert.

Het is ook belangrijk om de gebruiksaanwijzing op het etiket van het product te lezen en de aanbevolen dosering niet te overschrijden.

VoetenSlapen-800x800

Dieper in het slaap-waakritme

Het circadiaanse ritme, of onze interne klok, wordt sterk beïnvloed door melatonine. Het zorgt ervoor dat ons lichaam een natuurlijk ritme van slaap en waakzaamheid volgt. Dit ritme is evolutionair ontwikkeld om ons in sync te houden met de 24-uurs rotatie van de aarde.

  • Invloed van kunstlicht: Met de uitvinding van kunstlicht, vooral blauw licht van schermen, is ons natuurlijke slaap-waakritme verstoord. Overmatige blootstelling aan dit licht, vooral ‘s nachts, kan de melatonineproductie verminderen en slaapstoornissen veroorzaken.
  • Jetlag en ploegendienst: Voor personen die veel reizen of in ploegendiensten werken, kan het circadiaanse ritme verstoord raken. Melatoninesupplementen worden vaak aanbevolen om deze individuen te helpen hun ritme te herstellen.
Telefoon scherm bed slecht slapen

Andere gezondheidsvoordelen

  1. Mentaal welzijn: Er is enig bewijs dat melatonine kan helpen bij het beheersen van stemmingsstoornissen zoals depressie en angst, hoewel het mechanisme niet volledig wordt begrepen.
  2. Bescherming tegen ziekten: Studies hebben gesuggereerd dat melatonine bescherming kan bieden tegen bepaalde ziekten, waaronder hartziekten en sommige vormen van kanker.
  3. Huidgezondheid: Er zijn aanwijzingen dat melatonine de huid kan beschermen tegen schade door UV-straling en het verouderingsproces kan vertragen.

Bijwerkingen en overwegingen

Het langdurig gebruik van melatoninesupplementen of het innemen van hoge doses kan leiden tot:

  • Verstoring van het natuurlijke circadiaanse ritme
  • Hormonale onbalans
  • Verminderde lichaamstemperatuur
  • Dromerigheid overdag


Conclusie melatonine

Melatonine is meer dan alleen een slaaphormoon. Het heeft diepgaande effecten op onze gezondheid en ons welzijn.

Terwijl het gebruik van melatoninesupplementen voor sommige mensen gunstig kan zijn, vooral degenen met verstoorde slaappatronen, is het essentieel om een gezondheidsexpert te raadplegen voordat je ze inneemt.

Het is evenzeer van belang om bewust te zijn van de lichtomgeving waarin we leven, aangezien dit direct van invloed is op de natuurlijke productie van melatonine in ons lichaam.

vrouw slapen melatonine

Veel gestelde vragen over melatonine

Wat is melatonine?

Melatonine is een natuurlijk hormoon geproduceerd door de pijnappelklier in de hersenen. Het helpt bij het reguleren van het slaap-waakritme en wordt vaak het ‘slaaphormoon’ genoemd.

Waarom wordt melatonine het ‘slaaphormoon’ genoemd?

Omdat de productie ervan toeneemt in het donker, wat leidt tot gevoelens van slaperigheid, en afneemt in het licht, waardoor we ontwaken en ons alerter voelen.

Hoe beïnvloedt kunstlicht de productie van melatonine?

Overmatige blootstelling aan kunstlicht, vooral het blauwe licht van schermen, kan de melatonineproductie verminderen en zo het slaap-waakritme verstoren.

Kunnen melatoninesupplementen helpen bij jetlag?

Ja, melatoninesupplementen worden vaak aanbevolen voor mensen die lijden aan jetlag om hun circadiaanse ritme te helpen resetten.

Welke andere gezondheidsvoordelen zijn er geassocieerd met melatonine?

Naast slaapregulatie, zijn er aanwijzingen dat melatonine kan helpen bij het beheersen van stemmingsstoornissen, bescherming kan bieden tegen bepaalde ziekten zoals hartziekten en kanker, en de huid kan beschermen tegen UV-schade.

Zijn er bijwerkingen verbonden aan het gebruik van melatoninesupplementen?

Ja, overmatig gebruik of hoge doses kunnen leiden tot verstoring van het natuurlijke circadiaanse ritme, hormonale onbalans, verlaagde lichaamstemperatuur en slaperigheid overdag.

Moet ik een arts raadplegen voordat ik melatoninesupplementen gebruik?

Absoluut. Hoewel melatonine in veel landen zonder recept verkrijgbaar is, is het altijd raadzaam om met een gezondheidsexpert te overleggen voordat je begint met supplementen.

Kan langdurige blootstelling aan schermlampen mijn slaap beïnvloeden?

Ja. Blootstelling aan schermen, vooral ‘s nachts, kan de melatonineproductie verminderen, wat kan leiden tot slaapstoornissen of een verstoord slaap-waakritme.

Hoe kan ik mijn natuurlijke melatonineproductie optimaliseren?

Beperk de blootstelling aan blauw licht ‘s avonds, houd een regelmatig slaapschema aan en zorg voor een donkere slaapomgeving.

Is melatonine alleen belangrijk voor de slaap?

Hoewel slaapregulatie een van de belangrijkste functies van melatonine is, heeft het ook andere voordelen voor de gezondheid en het welzijn, zoals eerder beschreven in het artikel.

Productcategorieën

Meest verkocht

betternights
Reacties op: Melatonine: De Biologische Klok van het Lichaam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay van den Bosch

Kay van den Bosch heeft gedurende ruim 5 jaar een solide loopbaan opgebouwd als Customer Service Manager en Slaapexpert binnen de slaapindustrie.

Met een achtergrond in klantenservicebeheer en slaapexpertise blijft Kay een waardevolle bron van begeleiding voor mensen die worstelen met slaapproblemen, zijn voortdurende inzet om anderen te helpen getuigt van zijn toewijding aan het welzijn van anderen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
27 september 2023 Rolkussen

Rolkussen: Een Revolutie in Comfort en Stijl Als je ooit een massage hebt ondergaan, dan ken je het heerlijke gevoel van volledige ontspanning en welzijn. Maar heb je wel eens stilgestaan bij de kleine details die deze ervaring verbeteren? Eén zo’n detail dat een groot verschil kan maken, is het gebruik van een rolkussen. Hier […]

Lees artikel
14 september 2023 Humidifier of Luchtbevochtiger: De Weg naar een Comfortabele en Gezonde Leefomgeving

In de wereld van comfort en gezondheid in huis is er een kleine, maar krachtige metgezel die vaak over het hoofd wordt gezien – de luchtbevochtiger, ook wel bekend als de humidifier. Dit bescheiden apparaat heeft de capaciteit om een groot verschil te maken in de kwaliteit van de lucht die we inademen en de […]

Lees artikel
11 september 2023 CO2-Meters: Het belang hiervan en de Beste C02-Meters

In de afgelopen jaren zijn CO2-meters steeds meer in opkomst gekomen als essentieel hulpmiddel voor het meten van de luchtkwaliteit in binnenruimtes. Deze kleine, maar krachtige apparaten meten het gehalte aan koolstofdioxide (CO2) in de lucht en bieden cruciale inzichten in de luchtkwaliteit. Hoewel CO2-meters nuttig zijn in verschillende omgevingen, waaronder scholen, kantoren en woonkamers, […]

Lees artikel
4 september 2023 Infrarood deken

De Kracht van Ontspanning: Ontdekking en Voordelen van Infrarood Dekens In de moderne wereld, waar stress en hectiek overheersen, zoeken mensen constant naar manieren om hun lichaam en geest te ontspannen. Een opmerkelijke ontwikkeling op het gebied van wellness is de opkomst van infrarood dekens. Deze technologie heeft de aandacht getrokken van mensen die streven […]

Lees artikel
31 augustus 2023 Ruimtebesparing en Comfort: De Voordelen van een Opklapbed in Moderne Woonruimtes

In de dynamische wereld van vandaag, waar stedelijke gebieden steeds voller raken en de behoefte aan efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte steeds groter wordt, is het opklapbed een innovatieve en praktische oplossing die aan populariteit wint. Dit veelzijdige meubelstuk biedt niet alleen een slimme oplossing voor ruimtegebrek, maar biedt ook een scala aan voordelen […]

Lees artikel
28 augustus 2023 Wigkussen – Wat is het en waar is het goed voor?

Een wigkussen om je zithouding te verbeteren en comfortabeler te zitten We zitten wat af als Nederlanders. Dit kan komen door je werk, omdat je lange dagen maakt op kantoor of veel met de auto moet reizen. Het kan ook zijn dat je langdurig zit voor je plezier, omdat je een verre reis met het […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 191 reviews.