Nachtlampje

De voordelen van een nachtlampje en de beste nachtlampjes

Het kan zijn dat jouw kind het spannend vindt om op haar of zijn eigen kamer te slapen. Het is best eng zo alleen in het donker en daardoor kan het zijn dat je kind moeilijk in slaap kan komen. In dat geval kan een nachtlampje net even dat extra beetje zekerheid geven waardoor je kind snel in slaap valt.

Maar ook voor, jou als volwassene, kan een nachtlampje letterlijk een lichtpuntje in de gevaarlijke duisternis zijn. Denk maar aan de momenten dat je ’s nachts onder je heerlijke donzen dekbed uit kruipt en naar de wc moet en je weer tegen dat kastje op loopt. Dan was een beetje licht niet verkeerd geweest. Gelukkig zijn er veel nachtlampjes voor jong en oud en daar vertellen we je alles over in dit artikel.


Wat is een nachtlampje

Veel ouders installeren nachtlampjes in de slaapkamer van jonge kinderen. Vooral als ze bang zijn om alleen te zijn in het donker. Maar nachtlampjes worden ook gebruikt in badkamers of op de gang als visueel hulpmiddel voor trappen en andere potentiele obstakels of gevaren.

Nachtlampjes zijn er in allerlei soorten, maten en prijsklassen, maar in essentie met hetzelfde doel: zorgen voor zachte verlichting in duistere ruimtes. Nachtlampjes zijn per definitie ontworpen om een ​​zachte, rustgevende gloed te geven die de slaap niet verstoort. Sterker nog, veel kinderen vallen gemakkelijker in slaap met een nachtlampje, vooral als ze bang zijn voor het donker.

Voor wie is een nachtlampje

Simpel gezegd is een nachtlampje voor iedereen. De meeste nachtlampjes zijn echter gericht op kinderen omdat zij vaker moeite hebben met alleen zijn in het donker. Maar dat neemt niet weg dat nachtlampjes gebruikt kunnen worden door jong en oud.

Dat kinderen vaker behoefte hebben aan een nachtlampje heeft te maken met het feit dat kinderen vaak dromen. Door de levendige fantasie van kinderen gaat dit, vaker dan bij volwassenen, over monsters en andere enge dingen. Nachtmerries dus. Voordat ze gaan slapen zijn kinderen vaker bang voor monsters onder het bed die ze in hun dromen hebben gezien.

Met een nachtlampje kan je deze angst vaak wegnemen waardoor ze zonder zorgen naar bed gaan en makkelijk in slaap vallen.

Volwassen maken zich vaak minder zorgen om monsters maar des te meer om hun eigen veiligheid. Als jij ’s nachts vaak naar het toilet moet kan het prettig zijn een nachtlampje te hebben zodat je net de contouren van de meubels kan waarnemen. Ook wanneer jij en je partner op verschillende tijden naar bed gaan is het prettiger dat de ander geruisloos de kamer binnen komt zonder overal tegenaan te lopen.

Maar ook als je bang bent in het donker en daarom een nachtlampje hebt is dit niets om je voor te schamen. Uit Brits onderzoek blijkt dat 40% van de volwassenen bang is in het donker en dat zelfs 10% niet uit bed durft te gaan wanneer het licht uit is.

Voor- en nadelen nachtlampje

Laten we beginnen met de voordelen van een nachtlampje:

  • Nachtlampjes geven het gevoel van veiligheid en kunnen angst voor het donker wegnemen. Dit is belangrijk voor een goede nachtrust.
  • In het geval jij of je kind s’ nachts vaak naar het toilet moet, dan zorgt een nachtlampje voor dat beetje licht zodat je de weg in het donker makkelijker kan vinden. Ook verlaagt het de drempel om in het donker uit bed te stappen wanneer je dat eng vindt.
  • Het licht van een nachtlampje is vaak zachter dan dat van een bedlampje. Hierdoor val je niet alleen makkelijker in slaap, als je ’s nachts wakker wordt is het licht niet direct heel fel.
  • Geef je nog borstvoeding aan je kind? Dan zorgt een nachtlampje ervoor dat je ’s nachts wel wat ziet zonder je baby wakker te maken door het grote licht aan te doen. Dit is trouwens ook prettiger voor je jezelf.
  • Gaan jij en je partner op verschillende tijden naar bed? Of heb je kinderen die op dezelfde kamer slapen maar op verschillende tijden naar bed gaan? Dan is het prettig dat jullie elkaar niet wakker maken door het licht aan te moeten doen. Met een nachtlampje kan iedereen zijn of haar bed vinden.

Er zitten echter ook een paar nadelen aan een nachtlampje:

  • In het geval het nachtlampje blauw licht uitstraalt kan het zijn dat jij of je kind minder goed slapen. Blauw licht remt de aanmaak van melatonine, het lichaamseigen slaaphormoon.
  • Preventief een nachtlampje in de slaapkamer van je kind neerzetten kan er juist voor zorgen dat je kind angst gaat ontwikkelen voor het donker. De meeste kinderen worden pas bang in het donker rond hun tweede levensjaar.
  • Een nachtlampje dat de hele nacht aan staat kost redelijk wat energie. In het geval je een nachtlampje hebt op batterijen betekent dit dat je deze vaak moet vervangen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een nachtlampje

Ben jij op zoek naar een geschikt nachtlampje voor jezelf of voor je kind dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Ontwerp

Ten eerste is het ontwerp belangrijk. Zeker als het nachtlampje bedoeld is voor de kinderkamer, dan is het leuker om een speels lichtje te hebben dan een saai nachtlampje.

Er zijn veel verschillende, en vooral leuke, nachtlampjes voor kinderen te koop. Denk aan beertjes, konijntje en de favoriete tekenfilmfiguren.

Deze nachtlampjes kunnen ontworpen zijn om aan de muur te hangen of in het stopcontact te plaatsen, maar er zijn ook nachtlampjes in de vorm van knuffels. In tegenstelling tot wandlampjes worden deze knuffels in bed gelegd. Vaak werken deze op batterijen en kunnen zo op deze manier makkelijk door je kind meegenomen worden naar een logeerpartijtje of op vakantie.

Wil je liever een nachtlampje dat op het nachtkastje van je kind staat? Kies dan voor een tafellamp model. Dit model is er trouwens voor kinderen en volwassenen.

Nachtlampje

Om het nog speelser te maken voor je kind kan je kiezen voor een projector. In plaats van licht dat op een plek geconcentreerd is, schijnt een projector het licht door de gehele slaapkamer. Denk hierbij aan sterren op het plafond of een andere afbeelding dat wordt weergegeven op de muur. In sommige gevallen spelen deze projectoren ook rustgevende geluiden af zodat je kind nog sneller in slaap valt.

Ook wanneer je, als volwassenen, op zoek gaat naar een nachtlampje wil je liever een ontwerp dat past bij je interieur. Ook in dat geval is er een ruime keuze in verschillende ontwerpen.

Voeding

De voedingsbron van je nachtlampje is een belangrijk element om bij stil te staan. Je kan kiezen uit 3 soorten voedingsbronnen: een nachtlampje dat je met een stekker in het stopcontact kan steken, een nachtlampje op batterijen en als laatste optie een nachtlampje dat werkt met een ingebouwde accu.

Een nachtlampje dat je in het stopcontact steekt werkt natuurlijk erg eenvoudig. Het enige waar je rekening mee dient te houden is het feit dat er een stopcontact in de buurt moet zijn. Bij slaaplichtjes met een accu of op batterijen heb je die zorg niet. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat je de accu tijdig oplaadt of extra batterijen bij de hand hebt. Een accu gaat over het algemeen zo’n 10 tot 15 uur mee. Het voordeel van een nachtlampje met accu of batterijen is dat deze vaak draagbaar zijn, in tegenstelling tot een nachtlampje dat je moet inpluggen.

Functies

Een nachtlampje kan veel meer zijn dan alleen een lichtje in de duisternis. Tegenwoordig zijn ze verkrijgbaar met allerlei uitgebreide functies.

We hebben het hiervoor al kort gehad over de muziekfunctie. Er zijn nachtlampjes verkrijgbaar die elke avond een slaapliedje spelen. Een slaapliedje werkt rustgevend en kan tevens angst bij je baby of kind wegnemen. Wanneer je kind bang is in het donker kan een slaapliedje kalmerend werken en zo valt je kind op een rustgevende manier in slaap.

Vindt je kind het spannend om alleen op een slaapkamer te liggen? Een nachtlampje met een projectie kan jouw kind afleiden waardoor hij of zij sneller in slaap valt. Veel van de projectie nachtlampjes projecteren een rustgevende sterrenhemel op het plafond van de kinderkamer.

Om er zeker van te zijn dat de slaapkamer de juiste temperatuur heeft kan je kiezen voor een nachtlampje met een ingebouwde thermometer. Met de juiste temperatuur valt je kind sneller in slaap en is de kwaliteit van de nachtrust beter.

Er zijn ook nachtlampjes verkrijgbaar met een ingebouwde babyfoon, zou kan jij je kleine altijd in de gaten houden wanneer je niet in de slaapkamer bent.

Een meer uitgebreide functie is de ‘slaaptrainer’. Dit is een handig hulpmiddel om ervoor te zorgen dat je kind niet om 5 uur ’s ochtends al naast jouw bed staat te springen. Een slaaptrainer geeft je kind op een speelse manier aan wanneer het tijd is om op te staan of wanneer het nog even verder moet slapen. Dit gebeurt via geluiden of via een projectie.

Ben je op zoek naar een eenvoudig nachtlampje voor in je slaapkamer of op de gang dan kan een lampje met bewegingssensor makkelijk zijn. Deze gaat dan alleen aan wanneer jij in de buurt kom van de sensor. Ideaal voor nachtelijke toiletbezoeken.

Nachtlampje slaapkamer

Bediening

Het is wel zo makkelijk als het nachtlampje makkelijk te bedienen is zonder een al te uitgebreid menu te hoeven doorlopen. Veel nachtlampjes zijn eenvoudig met een enkele aanraking van kleur te veranderen en bij andere lampjes moet je iets meer moeite doen om hem op de gewenste manier in te stellen. Doe je jezelf een plezier en ga voor een nachtlampje dat je niet al te veel inspanning kost.

Veiligheid en materiaal

Kinderen zijn speels en altijd op ontdekkingstocht. Hierbij hoort ook het voelen, ruiken en proeven van alles wat ze tegenkomen. Dus ook een nachtlampje kan een object zijn wat toch even in de mond gestopt moet worden. Het is daarom erg belangrijk dat het materiaal kindvriendelijk is en geen giftige stoffen bevat.

Vaak worden er bij kindernachtlampjes net wat meer voorzorgsmaatregelen genomen. Heb jij dus een nachtlampje dat niet specifiek voor kinderen is, let er dan goed op dat je deze op een veilige plek neerzet. Brandgevaar is een van de grootste risico’s als het gaat om nachtlampjes of bedlampjes. Helemaal als ze in het stopcontact geplugd zijn.

Soort licht

Nachtlampjes verschillen van gewone bedlampen doordat het licht veel zachter is en veelal gedimd kan worden. De aanmaak van het zogenoemde ‘slaaphormoon’ melatonine gebeurt wanneer het donker is. In het geval de kamer te veel wordt opgelicht zal er minder melatonine worden aangemaakt en zal dit de nachtrust negatief beïnvloeden.

Melatonine is het natuurlijk hormoon dat onze slaapcyclus in gang zet en is lichtgevoelig. Zonlicht, wat natuurlijk blauw licht is, en kunstmatig blauw licht, remt de productie van melatonine af. Blauw licht houdt onze hersenen in feite voor de gek door te denken dat het dag is, en deze verkeerde informatie belemmert de aanmaak van melatonine.

Het klinkt misschien vreemd, maar er zijn nachtlampjes die blauw licht bevatten. Bij het kopen van een nachtlampje is het dus belangrijk dat het geen blauw licht heeft. Je kan het beste kiezen voor een nachtlampje met rood licht of zacht wit licht.

Onze selectie nachtlampjes

stopcontact lampje met bewegingssensor – plugin ledlamp – Nachtlampje - warm licht – dimbaar

Stopcontactlampje met bewegingssensor

Nooit meer ‘s nachts tegen de stoel aanlopen wanneer je naar het toilet loopt. Deze nachtlamp is ideaal voor donkere plekken. De LED-wandlamp beschikt over een bewegingssensor waardoor de lamp aangaat zodra er beweging wordt gedetecteerd. Wanneer er geen beweging meer wordt gedetecteerd zal de lamp na 30 seconden automatisch weer uit gaan.

Dit LED-nachtlampje in eenvoudig in gebruik, je hoeft hem alleen maar in he stopcontact te pluggen en het werkt. Het warme licht (2700k) is beter voor je ogen maar geeft voldoende zicht in het donker.

Dimbare Stopcontact Nachtlampjes voor Kinderen & Volwassenen - Babykamer - Warm Wit - 3 Stuks

Dimbaar stopcontact nachtlampje

Geen gestuntel meer in het donker. Vanaf nu kan je altijd de weg vinden op de trap of in je slaapkamer. Plug het nachtlampje in het stopcontact en zodra het donker wordt zal het gaan branden. En bij zonsopkomst zal het lampje automatisch weer uit gaan. Hoef jij je ook geen zorgen te maken of er nog lampen branden wanneer je ’s ochtends vertrekt.

Dit nachtlampje is voorzien van een zeer energiezuinige 0,5W LED lamp met een lange levensduur van maar liefst 20.000 uur.

Deze nachtlamp van Hello Tomorrow heeft een warm wit licht (2700k) dat je natuurlijke slaap-waakritme niet verstoord. De 3 helderheidsniveaus zijn eenvoudig in te stellen met de touch knop.

Dimbare Stopcontact Nachtlampjes voor Kinderen & Volwassenen - Babykamer - Warm Wit - 6 Stuks

Hello Tomorrow nachtlampje

Kom je vaak ‘s nachts laat thuis en wil jij je partner niet wakker maken, maar de weg vinden in het donker blijkt toch best lastig te zijn? Dit nachtlampje zorgt ervoor dat jij precies genoeg ziet om veilig je weg te vinden in huis.

Zodra het donker wordt zal het nachtlampje automatisch aan gaan. En om ervoor te zorgen dat het licht de aanmaak van melatonine niet afremt bevat het lampje led licht met een warme witte kleur (2700k). Hierdoor heeft het geen invloed op je biologische klok. Wanneer het ’s ochtends licht wordt zal het lampje automatisch weer uit gaan.

Om ook de veiligheid van je kinderen te garanderen wordt de nachtlamp geleverd met stopcontactbeveiligers.

Mr Maria - Nijntje Eerste Licht - 30 cm - dimbaar - oplaadbaar

Mr. Maria Nijntje nachtlamp 30cm

Laat je kindje ontspannen in een diepe slaap vallen met Nijntje naast het bed. Het Nijntje nachtlampje schijnt een zacht en geruststellend licht waarbij je kan kiezen uit 6 dimstanden en inclusief een nachtmodus.

Het nachtlampje is eenvoudig te gebruiken doormidden van 2 knoppen. Met behulp van de meegeleverde USB-C kabel kan is het nachtlampje op te laden en mee te nemen op vakantie of wanner je kind uit logeren gaat.

Mr Maria Leeuw nachtlampje

Leeuw is het dierenvriendje van Nijntje en zal jouw kindje ’s nachts beschermen zodat het kan genieten van een heerlijke nachtrust.  

Het nachtlampje is op te laden middels de meegeleverde USB-C kabel. Vervolgens kan je het vriendelijke leeuwtje meenemen naar elk logeerpartijtje zodat jouw kind zich overal veilig voelt.

Er zijn 6 verschillende dimstanden, inclusief een nachtstand. Van een felle zonnestand in de ochtend tot een rustig gedimd licht in de avond.

Kadoing Uil nachtlamp

Deze kleurrijke uil is de ideale nachtlamp om je kleintje veilig te laten voelen. Met de meegeleverde afstandsbediening kan je kiezen uit 8 verschillende kleuren en 3 verschillende functies, hierdoor tover je de kinderkamer om tot iets magisch. En is je kleine oud genoeg om hem zelf te bedienen? Dan kan dat door op het hoofd van de uil te tappen.

Met de timer zorg je ervoor dat de lamp vanzelf uit gaat na 15,30 of 60 minuten. Door de ingebouwde accu is de nachtlamp draadloos en overal mee naar toe te nemen.

Conclusie nachtlampje

Of het nu gaat om je kleine die het spannend vindt om alleen te zijn in het donker of omdat je zelf een veilige situatie wil creëren als je ’s nachts naar het toilet moet, er is een nachtlampje voor iedereen. De ontwerpen zijn uiteenlopend, van tekenfilm figuurtje tot stijlvolle designs.

Afhankelijk van je wensen kan je kiezen voor een nachtlampje dat je in het stopcontact steekt of een draadloze met een accu of batterijen zodat je hem overal mee naartoe kan nemen. Daarnaast heb je een ruime keuze in functies, van projectie tot slaaptrainer. Alles om jou of je kleine een veilige nacht te bezorgen.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel laat dan gerust hieronder een comment achter. Je kan ons ook volgen op Facebook

Andere interessante artikelen:

Meest verkocht

betternights
Reacties op: Nachtlampje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay

Expert op het gebied van dekbedden, hoofdkussens en meer op het gebied van slapen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
31 mei 2023 4 Seizoenen Dekbed: Het Perfecte Allround Comfort

Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn, en het juiste dekbed speelt hierbij een belangrijke rol. Een 4 seizoenen dekbed is een uitstekende keuze voor mensen die het hele jaar door comfort en gemak willen ervaren. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat een 4 seizoenen dekbed precies is, de […]

Lees artikel
29 mei 2023 Dekbed maten: Welke maat dekbed is het beste voor jou?

Bij het creëren van een comfortabele en gezellige slaapomgeving is het kiezen van het juiste dekbed essentieel. De juiste dekbed maten kiezen zorgt niet alleen voor voldoende warmte en comfort, maar kan ook bijdragen aan de algehele esthetiek van je slaapkamer. In dit artikel zullen we de verschillende dekbed maten bespreken, zodat je het perfecte […]

Lees artikel
26 mei 2023 Ultiem comfort en elegantie: Ontdek de voordelen van een donzen lits-jumeaux dekbed

Een goede nachtrust is essentieel voor ons welzijn en het kiezen van het juiste dekbed is een belangrijk onderdeel van het creëren van een comfortabele slaapomgeving. Voor wie op zoek is naar ultiem comfort en luxe, is een donzen dekbed lits jumeaux een uitstekende keuze. Met zijn zachte, lichte en warme eigenschappen biedt dit type […]

Lees artikel
24 mei 2023 Het perfecte 1 persoons dekbed: Ultiem comfort en warmte

Het hebben van een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn. Een belangrijk element voor een goede nachtrust is het juiste beddengoed, en een hoogwaardig donzen dekbed kan een wereld van verschil maken. In dit artikel zullen we ons richten op één persoons donzen dekbedden, en waarom ze een uitstekende keuze zijn voor […]

Lees artikel
23 maart 2023 Vouwbed

Het Vouwbed: Compacte En Praktische Slaapoplossing Voor Kleine Ruimtes Een goede nachtrust is van vitaal belang voor onze gezondheid en welzijn. Helaas hebben niet alle huizen genoeg ruimte voor een permanent bed. Als je een kleine slaapkamer hebt, kan het zijn dat je niet genoeg ruimte hebt om een bed neer te zetten en je […]

Lees artikel
22 maart 2023 Verzwaringsdeken kind

Hoe een verzwaringsdeken je kind kan helpen om beter te slapen Een verzwaringsdeken kan een goede oplossing zijn voor kinderen die moeite hebben met slapen en niet van een licht donzen dekbed houden. Door het gewicht van de deken ervaart het kind een lichte druk op het lichaam, wat vergelijkbaar is met een knuffel. Dit […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 184 reviews.