Praten in je slaap

Waardoor ga je praten in je slaap en wat kan je eraan doen?

Is jou verteld dat je ’s nachts hele verhalen kan afsteken? Of dat je lacht in je slaap? Dat kan heel goed mogelijk zijn en je bent zeker niet de enige. En wanneer jouw partner praat in zijn of haar slaap, probeer dan eens een vraag te stellen. Grote kans dat je er een antwoord op terug krijgt. Dit is dan vaak wel een antwoord van maar een lettergreep. Praten in je slaap kan grappig zijn maar het kan ook voor ongemakkelijke situaties zorgen. In dit artikel vind je antwoorden op vele vragen over praten in je slaap, van oorzaak tot behandeling.

Man-slapend-GABA-supplement

Wat is praten in je slaap

Praten in je slaap valt onder parasomnia, een verzamelnaam voor ongewoon gedrag dat je tijdens je slaap kan vertonen. Hieronder vallen ook andere vocalisaties die tijdens de slaap kunnen optreden, zoals catathrenie, een ademhalingsstoornis die hoorbaar kreunen veroorzaakt, of REM-slaapgedragsstoornis (RBD), waarbij een persoon zijn dromen fysiek uitvoert.

Meer specifiek wordt praten in je slaap somniloquy genoemd, wat letterlijk “praten in je slaap” betekent, en naast praten ook geluiden maken in je slaap omvat.

Wanneer je last hebt van somniloquy heb je zelf niet door dat je geluid maakt of praat. Ook de volgende ochtend ben jij je meestal van geen kwaad bewust. Het is dan ook vaak niet storend voor jezelf maar meer voor degene die naast je ligt. Vooral als je aanstootgevende dingen zegt of er een flink volume op naar houdt.

Somniloquy is genetisch bepaald en komt vaak voor bij meerdere familieleden. Het komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassen. Volgens onderzoek praat 50% van de kinderen wel eens tijdens de slaap.  Daarom wordt aangenomen dat naarmate je ouder wordt je minder vatbaar bent voor somniloquy. In het geval je als volwassene veel praat in je slaap is er vaak een andere factor in het spel zoals stress, gezondheidsproblemen of het gebruik van verdovende middelen of alcohol.

Stoppen-met-snurken

Als je praat in je slaapt betekent dit niet direct dat je hele gesprekken voert of monologen houdt. Het kan voorkomen dat je alleen maar wat mompelt maar in extreme gevallen komt het voor dat iemand een heel nummer uit volle borst zingt. Mensen die praten in hun slapen lijken het meestal tegen zichzelf te hebben maar het kan ook voorkomen dat je

 • Een gesprek voert
 • Vragen stelt of op vragen antwoordt
 • Je zinnen of zinsdelen vormt
 • Ligt te mopperen
 • Fluistert of schreeuwt
 • Lacht
 • Echte woorden of wartaal gebruikt
 • Je vloekt en tiert

Volgens een onderzoek is het meest gebruikte woord ‘Nee’, en komt het tijdens de dialoog vaak voor dat er scheldwoorden worden gebruikt. Het kan ook voorkomen dat mensen die praten in de slaap onbeleefde of vulgaire opmerkingen maken. Maar houd er rekening mee dat de persoon die praat dit niet bewust doet.

Over het algemeen praat iemand gemiddeld niet meer dan 30 seconden aan een stuk door.

Praten in de slaap kan optreden tijdens elke slaapfase, dus zowel in je REM en niet-REM-slaap. Als praat tijdens de REM-slaap, is de kans groter dat je taal of gesprek overeenkomt met iets dat in een droom gebeurt.

Jezelf in slaap ademen

Waarom praat je in je slaap

Zoals eerder gezegd komt praten in je slaap vrij vaak voor bij kinderen. Bij ongeveer 50% van de kinderen in de leeftijd van 3 tot 10 jaar gebeurt dit regelmatig. Jongens en meisjes praten even vaak terwijl ze slapen. Bij kinderen is het vaak te herleiden tot een genetische oorzaak.  Als één van de ouders deze gewoonte had toen ze een kind waren, wijst onderzoek uit dat de kinderen van deze ouders meer kans hebben om hetzelfde gedrag te vertonen tijdens het slapen.

Bij volwassenen is het een ander verhaal. Indien een volwassenen veel of vaal praat tijdens zijn of haar slaap is er vaak het vaak te herleiden tot een van de volgende oorzaken:

REM-slaapgedragsstoornis

Dromen vindt plaats tijdens je REM-slaap (rapid eye movement).  Ongeveer 20 tot 25% van de totale tijd die je slaapt breng je door in deze fase. In deze fase zijn je hersenen het meest actief. Tijdens je REM-slaap bewegen je ogen snel onder de oogleden, stijgt je bloeddruk, neemt je hartslag toe. Ook is je hersengolfactiviteit vergelijkbaar met wakker zijn.

Tijdens de REM-fase blijft je lichaam in de rust stand, bijna verlamd. Hierdoor kunnen we onze dromen niet waarmaken, tenzij je een REM-slaapgedragsstoornis (RBD) hebt. Mensen met REM-slaapgedragsstoornis kunnen inderdaad hun dromen waarmaken. Dit betekent niet alleen dat ze kunnen praten, maar ze kunnen ook gewelddadig worden of zelfs uit bed komen om te bewegen.

Slaapverschrikkingen

Slaapverschrikkingen worden vaker geassocieerd met kinderen, maar ze kunnen ook bij volwassenen voorkomen. Tijdens een nachtelijke terreur kan het lijken alsof de persoon wakker is. Het kan voorkomen dat iemand schreeuwt, schopt en slaat omdat hij of zij bang is in zijn of haar droom, hallucinatie of visioen.

De volgende ochtend zal de persoon met de nachtelijke terreur zich waarschijnlijk niet herinneren wat er is gebeurd.

Slaap gerelateerde eetstoornis

Als jij je ’s ochtends afvraagt ​​waar de koekjes of leftovers van de vorige avond zijn gebleven, en jij, je partner of huisgenoot heeft last van een slaap gerelateerde eetstoornis dan kun je het antwoord op die vraag waarschijnlijk daar vinden. NS-RED of nachtelijke slaap gerelateerde eetstoornis treedt op wanneer mensen eten terwijl ze slapen. Ze zouden zelfs naar de keuken kunnen gaan en een hele maaltijd bereiden terwijl ze volledig in een diepe zijn.

Je kunt je misschien voorstellen dat wanneer je iemand confronteert, terwijl ze de koelkast leeg eten, ze mogelijk een gesprek met je beginnen te voeren.

Geestelijke gezondheidsproblemen

Psychische stoornissen worden ook vaak in verband gebracht met slaapstoornissen. Op dit moment kunnen wetenschappers echter niet vaststellen of het psychische probleem resulteert in de stoornis of dat het hebben van een slaapstoornis tot geestelijke gezondheidsproblemen leidt. Dit kip-ei-scenario maakt het moeilijk om de oorzaak te achterhalen, maar het kan handig zijn om in gedachten te houden als je met een van beide aandoeningen worstelt.

hoe val je snel in slaap

Medicatie

Als jij of je partner praat tijdens het slapen, controleer dan alle voorgeschreven medicijnen die  gebruikt worden om erachter te komen of een van de mogelijke bijwerkingen somniloquy kan zijn. Iedereen reageert anders op verschillende medicijnen vanwege de individuele genetische samenstelling. Het is dus mogelijk dat je arts de medicatie of dosering moet aanpassen.

Emotionele stress

Mensen met een onregelmatig slaappatroon praten vaker in hun slaap. Het kan zijn omdat de hersenen moeite hebben om ’s nachts uit te schakelen, wat de slaapcyclus verstoort, of het kan zijn dat het onderbewustzijn overuren maakt en probeert een oplossing te vinden voor een dringend probleem.

Koorts

Praten in je slaap wanneer je hoge koorts komt relatief vaak voor. Dit komt omdat je lichaam en de hersenen meestal uitgeput zijn. Je lichaam gebruikt alle energie en middelen om je immuunsysteem te stimuleren in plaats van tot rust te komen. Daarom bent u mogelijk kwetsbaarder voor een nachtelijk gespreksincident.

Gebruik van verdovende middelen

Sommige verdovende middelen werken stimulerend en houden je wakker. Anderen veroorzaken maken je juist moe. Hoe dan ook, deze effecten zijn kunstmatig en nemen na enige tijd ook weer af. Als reactie op de middelen kan de interne klok of het circadiaans ritme van je lichaam worden beïnvloed. Hierdoor wordt je  normale slaapschema verstoord met als gevolg dat je kan gaan praten in je slaap.

Man-slapend-bed-GABA-supplement

Slaaptekort

Wetenschappers stellen dat mensen die niet genoeg rusten moeite hebben met een natuurlijke flow tussen de verschillende slaapfasen.

Als je kampt met slaaptekort kan het langer duren voordat je van slow-wave-slaap naar de lichtere fasen overschakelt, waardoor een grotere kans ontstaat op praten in je slaap. Slaaptekort kan er aan de andere kant voor zorgen dat je moeite hebt om wakker te worden. De verlengde fase van sufheid kan er ook voor zorgen dat je gaat praten, ook al ben je niet volledig wakker of bij bewustzijn.

Genetisch bepaald

Als je praat in je slaap kan het misschien zijn dat je ouders hier deels schuldig aan zijn. Er is een genetische component in somniloquy geïdentificeerd, en hoewel onderzoek nog geen uitsluitsel geeft, zijn veel experts het erover eens dat genetica waarschijnlijk een belangrijke factor speelt.

Alcohol

Net als drugs kan alcohol ook een episode veroorzaken. De aanvankelijke slaperigheid die je voelt na een paar glaasjes wijn kan ervoor zorgen dat je eerder in slaap valt dan je van nature zou doen. Naarmate de effecten van de alcohol afnemen, kan je wakker worden, zelfs maar gedeeltelijk, wat een ideale omstandigheden zijn om te gaan praten in je slaap.

hoe val je snel in slaap

Praten in je slaap, hoe kom je er vanaf

Helaas is er nog maar beperkte kennis over bewezen methoden om praten in de slaap te stoppen. In de meeste situaties is behandeling van praten in de slaap niet nodig vanwege de beperkte frequentie en minimale negatieve gevolgen.

In het geval je het aantal episodes waarbij je praat in je slaap wilt beperken of elimineren, kan focus op slaaphygiëne een goed startpunt zijn. Slaaphygiëne omvat zowel je  slaapomgeving als de gewoonten die je slaap kunnen beïnvloeden.

De meeste parasomnieën worden beschouwd als een abnormale toestand die waakzaamheid en slaap combineert, en de kans dat deze toestand optreedt wordt groter  wanneer je normale slaappatroon wordt verstoord. Daarom kan het verbeteren van een consistent slaappatroon helpen bij het verminderen op parasomnia en ook op het praten in je slaap.

Het verbeteren van de slaaphygiëne kan mogelijke oorzaken van slaaponderbrekingen wegnemen en routines creëren die bevorderlijk zijn voor een betere slaap.

Hoewel niet alle tips voor een goede en gezonde nachtrust voor iedereen werken en per persoon kunnen verschillen, vind je hierbij enkele van de belangrijkste manieren om de slaaphygiëne te verbeteren:

Zorg dat je genoeg slaapt

Het klinkt waarschijnlijk erg voor de hand liggend maar zorg dat je voldoende slaapt. Slaaptekort kan ertoe leiden dat het praten in je slaap toeneemt.

Omgaan met stress

Het leven kan stressvol zijn en sommigen van ons kunnen beter met stress omgaan dan anderen. Als je stress je leven laat beheersen, kan dit leiden tot slaapproblemen. Als je eindelijk in slaap valt, zal je waarschijnlijk minder diep kunnen slapen. Net als bij het gebruik van drugs of andere verdovende middelen kan je lichaam moeite hebben met het schakelen tussen slaapcycli, wat uw kans op praten in je slaap of slaapverschrikkingen kan vergroten.

Beperk cafeïne en alcohol

We weten allemaal dat alcohol en cafeïne niet gezond voor ons zijn. Het kan ons vermogen om normaal te functioneren aantasten. Als je regelmatig cafeïne en alcohol drinkt blaas je eerst je hersenen op met cafeïne en vertel je ze vervolgens om te kalmeren met alcohol. Deze gemengde berichten kunnen de kans op praten in je slaap vergroten.

Beter-slapen

Ontwikkel een goede slaaproutine

De beste manier om te zorgen voor een rustige nacht van ononderbroken rust, is door goede bedtijdgewoonten te ontwikkelen. Denk hierbij aan elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed gaan en wakker worden, elektronische apparaten uit de slaapkamerhouden  en overweeg ontspannende bedtijdrituelen aan te nemen. Ga bijvoorbeeld mediteren voordat je naar bed gaat, lees een boek of luister naar ontspannende muziek.

Houd een slaapdagboek bij

Je hebt hierbij de hulp nodig van een partner of van een app die opneemt wanneer je ’s nachts praat in je slaap. In je dagboek noteer je alles wat belangrijk kan voor de oorzaak van het feit dat jij praat in je slaap. Let op de tijd dat je naar bed ging en wakker werd, hoe lang het leek te duren voordat je in slaap viel, al het eten of drinken dat je die dag hebt genuttigd en zelfs stressvolle incidenten die van invloed kunnen zijn geweest op je vermogen om je ogen goed te sluiten.

Na verloop van tijd merk je misschien een patroon op. Zodra dat gebeurt, kan je stappen ondernemen om het te minimaliseren of helemaal te elimineren.

Hoe kunnen bedpartners van slaappraters beter slapen?

In het geval jij degene bent die praat in je slaap merk je daar veelal weinig van. Het zijn vaak bedpartners of kamergenoten van mensen die praten in hun slaap die de dupe worden van de negatieve gevolgen hiervan. Ze kunnen ’s nachts onverwachts gewekt worden door praten in de slaap of worden gehinderd of beledigd door de inhoud ervan.

Ben jij die huisgenoot of bedpartner dan wil je natuurlijk graag weten wat jij kan doen zodat je wél een goede nachtrust hebt.

 

Geluidsdichte oordoppen

Probeer eens geluidsdichte oordopjes die speciaal is ontworpen om geluid buiten te houden tijdens het slapen.

Mr Panache slaapoordopjes

Mr Panache slaapoordopjes

Deze gepatenteerde siliconen oordoppen zijn speciaal ontwikkeld voor dagelijks gebruik. Zo kan jij elke nacht, ondanks het gesnurk of gepraat van je partner, genieten van een stille nachtrust.

De oordoppen hebben een perfecte pasvorm doordat de gemaakt zijn van een vervormbare substantie. Dit maakt ook dat ze makkelijk in te brengen zijn.

Na gebruik kan je ze afspoelen met water en zijn ze herbruikbaar voor de volgende nacht.

Behalve thuis, kan je de oordoppen ook tijdens het reizen, zwemmen, motorrijden of op festivals gebruiken.

Mr Sleep oordoppen

Mr Sleep oordoppen

Ligt jouw partner elke nacht te ronken alsof hij of zij een heel bos omzaagt? Dan kunnen deze Sound Plugs oordoppen van pas komen.

Doordat de oordoppen gemaakt zijn van kneedbaar materiaal zijn ze geschikt voor elk type oor. Daarnaast zijn ze makkelijk in gebruik:

 1. Was je handen zodat je geen infecties kan oplopen in de oor kanaal
 2. Kneed de oordoppen naar de vorm van je oor kanalen zodat ze perfect & comfortabel zitten
 3. Stop de oordoppen in de oor
 4. Verdeel de siliconen als de oordoppen te groot/te klein zijn
 5. Geniet van de comfort van stilte & bescherming

Witte ruismachine

Behalve oordoppen zou ook een witte ruismachine kunnen proberen, die zou kunnen helpen om naast het nachtelijke gemompel ook achtergrondgeluiden te overstemmen.

Een witte ruismachine is  een apparaat dat een stroom achtergrondgeluid produceert – meestal het type geluid dat wiskundig gezien wordt aangemerkt als “witte ruis”.  Ze zijn ontworpen om mensen te helpen beter te slapen en zich beter te concentreren door storende geluiden te overstemmen.

DistinQ White noise machine

DistinQ White noise machine praten in je slaap

Behalve witte ruis beschikt dit apparaat over nog eens 29 andere geluiden die het gesnurk of gepraat van je partner kunnen maskeren.

Geniet weer van een ontspannen en goede nachtrust dankzij de DistinQ white noise machine. De timerfunctie geeft jou de keuze uit 30, 60, 90 minuten of de hele nacht afspelen van een maskerend geluid.

Behalve geluid heeft de white noise machine ook een LED functie met 8 verschillende kleuren die een ontspannende sfeer in je slaapkamer creëren.

Als je meer wilt weten of het voordeel, gebruik en andere white noise machines lees dan ons artikel White Noise machine.

Conclusie praten in je slaap

Praten in de slaap gaat meestal vanzelf over en is meestal ongevaarlijk. Het is een vorm van parasomnia wat een verzamelnaam is voor slaapstoornissen.

Somniloquy, zoals de term voor praten in je slaap luidt, komt vaker bij kinderen voor en heeft een genetische oorzaak. Wanneer je als volwassene veel praat in je slaap kan het verschillende oorzaken hebben die uiteenlopen van een slechte slaap hygiëne tot een medische verklaring.

Een verandering in je slaaproutine of levensstijl kan helpen het aantal episodes waarbij je praat in je slaap te verminderen. En heb jij een partner die vaak praat n zijn of haar slaap waardoor jij vaak wakker ligt? Probeer dan eens geluidsdichte oordoppen of een white noise machine. Op deze manier slapen jullie allebei weer als een roosje.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel laat dan gerust hieronder een comment achter. Je kan ons ook volgen op Facebook

Andere interessante artikelen:

Reacties op: Praten in je slaap

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay

Expert op het gebied van dekbedden, hoofdkussens en meer op het gebied van slapen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
29 juni 2022 Hartslag tijdens je slaap

Wat is een gezonde hartslag tijdens je slaap en waarmee kun je deze behouden? Je rikketik, zoals het in de volksmond ook wel wordt genoemd, tikt nooit hetzelfde. Je activiteitsniveau overdag en je dromen ’s nachts zijn allebei van invloed op je hartslag tijdens je slaap. Daarnaast is je hartslag tijdens je slaap een belangrijke […]

Lees artikel
22 juni 2022 Praten in je slaap

Waardoor ga je praten in je slaap en wat kan je eraan doen? Is jou verteld dat je ’s nachts hele verhalen kan afsteken? Of dat je lacht in je slaap? Dat kan heel goed mogelijk zijn en je bent zeker niet de enige. En wanneer jouw partner praat in zijn of haar slaap, probeer […]

Lees artikel
30 mei 2022 Diepe slaap verbeteren

10 manieren voor een betere diepe slaap “In een diepe slaap vallen” is een uitspraak die je vast wel kent. We associëren dit meestal met “goed” slapen. En ondanks dat het aantal uren dat je slaap wel degelijk belangrijk is voor een goede nachtrust, is de slaapkwaliteit, waardoor je daadwerkelijk uitrust en herstelt, minstens zo […]

Lees artikel
27 mei 2022 Beste ventilator voor je slaapkamer

De beste ventilator slaapkamer voor een verkoelende nachtrust Zodra de temperaturen stijgen gaan we massaal de terrassen op, genieten we van de warme zwoele zomeravonden om vervolgens de hele nacht zwetend onder je dekbed in bed te liggen. Een ventilator voor een beetje verkoeling is in dat geval meer dan welkom. Om je nachtrust niet […]

Lees artikel
23 mei 2022 Hoe val je snel in slaap?

Hoe val je snel in slaap zodat je niet meer slapeloos wakker hoeft te liggen? Iedereen droomt ervan om, direct nadat je hoofd het kussen raakt en je onder je dekbed ligt, in een diepe slaap te vallen. Gebeurt jou dat avond na avond? Geniet er dan van want in de meeste gevallen kost het […]

Lees artikel
16 mei 2022 Beste slaaphouding

Wat is de beste slaaphouding en wat zijn de voordelen? Laten we eerlijk zijn, je slaapt een groot deel van je leven, zelfs wanneer je geen 8 uur per nacht maakt. Je staat er misschien niet bij stil maar je slaaphouding speelt een grote rol in je slaapkwaliteit. Dit betekent dat het misschien tijd is […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 115 reviews.