Een rustige slaap wordt een stuk makkelijker als je deze 5 tips opvolgt
Een verkwikkende slaap is de voorwaarde voor een fit begin van de dag, je bent uitgerust en goed gemutst. Ook al heb je nog zo’n heerlijk donzen dekbed, zelfs dat staat niet 100% garant voor een rustige slaap.
Daarom volgende 5 tips om de nachtrust goed te beginnen. Want een goede dag begint ‘s nachts en dat wensen wij ook jou toe.
1. Geen cafeïne ’s avonds
Van cafeïne houdende drank is het beter om al vroeg op de avond de vingers ervan te laten. Koffie, zwarte of groene thee, energiedrankjes en cola geven energie en maken het lastig om in te slapen. Cafeïne zorgt ervoor dat je organen worden gestimuleerd en je brein alert blijft.
In de ochtend kan dit handig zijn, maar beter is het ook daar om het bij maximaal twee kopjes te houden. Zelfs deze kunnen van invloed zijn op de nachtrust. Slaaponderzoek heeft aangetoond dat ze ’s nachts korte waakmomenten veroorzaken, die ervoor zorgen dat je ook vroeger wakker wordt.
Koffiedrinkers zijn zich hier vaak niet van bewust en ook niet iedereen is even gevoelig voor cafeïne. Sommige mensen liggen na het nemen van cafeïne met een roffelend hart schaapjes te tellen.
Toch staan ze vermoeider op omdat, zonder dat ze het merken, hun slaap veelvuldig kort onderbroken wordt en niet de diepe slaap wordt bereikt die nodig is om goed uit te rusten.
Ook zijn dit de typen slapers die vaak draaien van rug, naar zij of naar buik op hun hoofdkussen.

Pas op: Cafeïnevrije koffie is een goed alternatief voor wie van koffie houdt, maar bevat altijd nog een kleine dosis cafeïne. Tien kopjes cafeïnevrij is één kopje gewone koffie. Daarentegen is een beker melk al dan of niet met honing nog steeds een goede keuze als slaapdrank, wie kreeg het niet als kind?
Tryptofaan is een aminozuur dat in melk en andere eiwitrijke voeding voorkomt. Het is belangrijk voor de aanmaak van serotonine en heeft daardoor slaapverwekkende eigenschappen. Kies niet voor warme chocolademelk, cacao pept op.
SIP SLEEP – Slaapopwekkend drankje
Drink in plaats van koffie eens SIP Sleep zo’n 45-60 minuten voordat je gaat slapen. Het valeriaanextract dat in dit drankje zit verwerkt help je in slaap komen, het tegenovergestelde effect van cafeïne dus!
Heb je de volgende dag een belangrijke afspraak en wil je graag goed slapen? Dan is het zeker aan te raden om dit eens uit te proberen!
2. Een warm bad, ontspant en geeft rust
Vooral als de nachten koud zijn is een warm bad ’s avonds een goed middel om te ontspannen en een goede voorbereiding voordat je onder je dekbed kruipt. Het beste is badwater tussen de 35 en 38 graden Celsius warm en 10 tot 20 minuten badderen.
Ook een warme douche kan heerlijk ontspannend werken echter niet koud na-douchen, dat zet de bloedsomloop weer op scherp en maakt weer wakker. Vooral mensen met hooikoortsklachten doen er goed aan ’s avonds de pollen van zich af te wassen!
3. Inslaap-horror door opwindende films
Indrukwekkende scenes uit actie- of horrorfilms blijven intensiever in het hoofd spoken als men denkt. Bij het inslapen worden deze beelden verwerkt en kunnen tijdens de slaap steeds weer terugkomen.
Dit wederom zorgt voor een hogere hartslag en met een hogere hartslag kan het lichaam niet in de rustfase komen. Het beste is geen tv kijken voor het slapen gaan, zonder tv is het misschien wel spannender in bed?
Ook ligt je donzen kussen automatisch minder lekker, als je er al uren van tevoren in ligt om nog een film te kijken.
4. De kater van een slaapmutsje
Wat is het toch saai, dat slapen. Alcohol is een goed slaapmutsje, maar een ramp voor het goed kunnen doorslapen. Een glas wijn kan helpen om sneller in slaap te vallen, maar het slaapverwekkende effect duurt maar een paar uurtjes.
Daarna word je wakker, klaarwakker want alcohol werkt niet alleen maar verdovend, het werkt ook stimulerend. Vandaar dat mensen die vaak alcohol drinken moeite hebben met uitslapen. Tja, en dan ook nog de slaap verstorende bijeffecten als een verstopte neus en die volle blaas.
5. Lekker pikant
Lekker scherp gegeten? Dan kan dat je dat ’s nachts letterlijk bezuren. Scherpe of gepeperde voeding geeft brandend maagzuur, wat wederom de nachtrust verstoord. Hoeft niet altijd het geval te zijn, maar het is zeker niet bevorderlijk voor een goede nachtrust.
Het is sowieso beter om een paar uur voor het slapen gaan niet al te rijk meer te dineren. Om niet wakker te worden met een knorrende maag is het fijn om iets lichts verteerbaar en calorie-arms te eten voordat je naar bed gaat.
Neem dan een uurtje voor het slapen een kleine avondsnack als een cracker of rijstwafel en smeer er bijvoorbeeld humus op. Humus is gemaakt uit kikkererwten en deze zitten vol met vitamine B6 die de aanmaak van melatonine boosten, een stofje dat je helpt bij het inslapen.
Tips om beter te slapen: Zijn bovenstaande 5 tips nog niet voldoende om je lekker te laten slapen op je heerlijke kussen en onder je warme dekbed? Bekijk dan onderstaande video, waarin nóg meer tips aan het licht komen.
Hopelijk helpen deze 5 tips jouw om rustiger te slapen. Wil je ook lezen over dekbedden, kussens en slaapkamers lees dan ook onze andere blogs.
Andere interessante blogartikelen:
Inhoud
Kay van den Bosch heeft gedurende ruim 5 jaar een solide loopbaan opgebouwd als Customer Service Manager en Slaapexpert binnen de slaapindustrie.
Met een achtergrond in klantenservicebeheer en slaapexpertise blijft Kay een waardevolle bron van begeleiding voor mensen die worstelen met slaapproblemen, zijn voortdurende inzet om anderen te helpen getuigt van zijn toewijding aan het welzijn van anderen.