Slaap App – Welke zijn handig om te gebruiken en waarbij helpen ze?

De smartphone is niet meer weg te denken uit ons wakkere leven, en meer dan 90% van de volwassen Nederlandse bevolking is in het bezit van een of meerdere mobiele telefoons. Maar ook als we slapen kan onze smartphone een belangrijke rol spelen. Behalve voor sociale media, games en agenda’s gebruiken we de smartphone voor het bevorderen van een goede nachtrust.

Omdat een kwart van de Nederlanders kamt met slaapproblemen kan een slaap app een waardevol hulpmiddel zijn om jou te helpen beter te slapen. Heb jij moeite om ’s avonds in slaap te vallen of wordt jij ’s ochtends alles behalve uitgerust wakker? Dan kan het gebruik van een slaap app de moeite waard zijn.

Man-slapend-bed-GABA-supplement

Wat zijn slaap apps?

Verschillende apps noemen zichzelf een slaap app, maar niet al deze apps hebben dezelfde functies en mogelijkheden.

Er zijn slaap apps die de bewegingen tijdens je slaap bijhouden, geluid opnemen, jou op het juiste moment in je slaapcyclus wakker maken met een alarm en kunnen in sommige gevallen inzicht geven in het aantal uren dat je hebt geslapen en geven je advies over je bedtijd. Deze slaap apps zijn over het algemeen handig, betaalbaar en kunnen tastbare informatie geven over de kwaliteit van je slaap.

Andere slaap apps bieden ontspannende geluiden, zoals witte ruis, muziek, natuurgeluiden en geleide meditaties waar je naar kan luisteren als je in slaap valt. Een derde type slaap app fungeert als wekker maar heeft dan weer meer functies dan de standaardwekker van een telefoon. Dan zijn er ook nog slaaptracking apps die nog weer anders werken.

Slaaptracking apps verzamelen gegevens terwijl je slaapt waardoor jij meer inzicht krijgt in jouw nachtrust. De app registreert wanneer jij in slaap valt en hoe lang jij in elke slaapfase hebt doorgebracht. Slaaptracking apps analyseren de geluiden die je ’s nachts maakt, je bewegingen en gedrag terwijl je slaapt om jou een duidelijk beeld te geven van de duur en kwaliteit van je slaap.

Deze apps kunnen meten hoeveel tijd je doorbrengt in de REM-slaap (Rapid Eye Movement) en hoe vaak je ’s nachts wordt gestoord. Vervolgens geeft de app je een rating en in sommige gevallen tips over hoe jij de kwaliteit van je slaap kan verbeteren.

Wat zijn de beste slaap apps

Moeite om genoeg slaap te krijgen ‘s nachts? Surprise, surprise, in de wereld van de apps hebben we ook hier een app voor! Er zijn zelfs zoveel slaap apps die beloven je te helpen in slaap te vallen en in slaap te blijven, dat het moeilijk kan zijn om erachter te komen welke het proberen waard zijn.

Maar er is één waarschuwing: als je een app kiest die je ook inzicht geeft in je slaappatronen, zoals hoeveel tijd je in de REM-cyclus hebt doorgebracht, probeer dan niet geobsedeerd te raken door de gegevens, want dat kan een heel nieuw snooze-tijdprobleem worden. Artsen waarschuwen voor het feit dat als je app ’s ochtends zegt dat je maar 65 procent van de nacht hebt geslapen, je angstig kan worden en psychofysiologische slapeloosheid kan ontwikkelen. Dit betekent dat je slechte gewoonten zoals alcohol of medicijnen begint te gebruiken om het aantal uren slaap te krijgen wat de slaap app zegt dat je zou moeten krijgen.

slaap app rust

Calm

Calm is een bekroonde mindfulness-app die beschikbaar is voor iOS, Android en desktop. De oprichters van het bedrijf hebben als missie om de wereld gelukkier en gezonder te maken.

De slaap app bevat honderden kalmerende oefeningen, handige ademhalingstechnieken en slaapverhalen. Behalve het bevorderen van een goede nachtrust geeft het gebruikers meer zelfvertrouwen en helpt het angst en stress te verminderen.

Binnen de app kan je honderden meditaties vinden die zijn onderverdeeld in verschillende categorieën zoals emotie, stress, werk, slaap, relatie focus en meer. De meeste meditaties duren gemiddeld 10 tot 15 minuten waarbij ook uitgelegd wordt gegeven over het ‘wat’ en ‘waarom’ van mediteren.

Wil je weten hoe Calm jouw kan helpen? De app heeft een gratis proefperiode van 7 dagen waarmee je toegang krijgt tot:

 • Dagelijkse meditaties
 • Ademhalingsoefeningen
 • Stemming tracker
 • Slaapverhalen
 • Verschillende muzieknummers
 • Enkele geleide meditaties

Nadat de gratis proefperiode is afgelopen, kost de toegang tot de volledige bibliotheek € 49,95 per jaar.

Voordelen

 • Uitgebreid aanbod aan meditaties
 • Naast meditaties ook slaapverhalen, muziek en meer

Nadelen

 • De app is alleen in het Engels beschikbaar
 • Na 7 dagen is alleen de betaalde versie beschikbaar
slaap app rust

Headspace

Ben jij helemaal nieuw in de wereld van meditatie? Dan is Headspace mogelijk een goede optie voor jou. De app zeer laagdrempelig en geschikt in het geval je weinig tot geen ervaring hebt met mediteren, of als je het lastig vindt om een routine te vinden.

Headspace is een populaire app van de Boeddhistische monnik Andy Puddicombe, die het monnikschap opgaf zodat hij mensen kon gaan helpen meditatie een onderdeel van het dagelijks leven te maken. Hierbij heeft Headspace als uitgangspunt dat gedachten komen en gaan, en dat je deze niet moet proberen te controleren omdat dit geen zin heeft.

Met de app heb je toegang tot honderden begeleide meditaties die zijn onderverdeeld in verschillende categorieën zoals meditaties voor overdag, slaapsessies, en bewegingssessies voor overdag. Er zijn zowel losse meditaties die tussen de 3 en 10 minuten duren, mini meditaties van 1 tot 3 minuten en meditatiecursussen beschikbaar in de app.

De meditatiecursussen zijn bijvoorbeeld gericht op acceptatie, stress, balans, angst en vriendelijkheid.

En wil je meer weten over mindfullnes en meditatie dan kan je in de app meerdere animaties vinden die dit op een leuke en eenvoudige manier uitleggen.

De slaap app biedt heeft daarnaast ook een brede selectie aan slaapgeluiden die jou helpen tot rust te komen vlak voordat je gaat slapen. Door de combinatie van meditatie en slaapgeluiden helpt de slaap app jou nachtrust te bevorderen.

Wanneer je de app hebt gedownload zijn de eerste tien meditaties gratis. Daarna kost een abonnement €12,95 per maand of 57,99 per jaar.

Voordelen

 • De slaap app is erg laagdrempelig
 • Meditaties beschikbaar in verschillende thema’s
 • Timefunctie 

Nadelen

 • Een abonnement is vrij prijzig
 • De app is tot nu toe nog niet beschikbaar in het Nederlands
Slaap app rust

Pillow

Pillow is een echte slaaptracking app die bewegingen en geluiden die je ’s nachts maakt verzamelt en analyseert. De slaap app analyseert de duur en de kwaliteit van je slaap en na verloop van tijd krijg je een duidelijk beeld van je slaapgewoonten. Simpele aanpassingen kunnen vervolgens jouw nachtrust verbeteren. De slaap app geeft je tips over wanneer het tijd os om naar bed te gaan of wanneer je wakker moet worden om zo fit en uitgerust mogelijk aan de dag te beginnen.  

De Pillow slaaptracking app kan je het beste gebruiken op de Apple Watch. Omdat het horloge aan je pols is bevestigd kan de app audio- en bewegingsgegevens effectiever verzamelen waardoor je nauwkeurigere resultaten krijgt.

De Pillow-app heeft veel handige functies zoals:

 • Hartslaganalyse: geeft een gedetailleerde grafiek van je hartslag gedurende de nacht weer
 • Gedetailleerde slaapstatistieken: geef gedetailleerde informatie over hoeveel tijd er in verschillende slaapfasen wordt doorgebracht.
 • Tijd om te slapen: geeft inzicht in hoeveel tijd wordt besteed aan wakker liggen en in slaap vallen.
 • Audio-opname: hiermee kan je horen of je snurkt.
 • Persoonlijke aanbevelingen: de app biedt jou gepersonaliseerde aanbevelingen om je slaapkwaliteit te verbeteren, met behulp van de gegevens die in de loop van de tijd zijn verzameld.
 • Ingebouwde wekker: vermijdt het probleem van alarmen die geen geluid afspelen wanneer een app actief is.

Het gebruik van de slaap app is gratis maar wil je er meer uit halen dan kan je kiezen voor een premium abonnement. De kosten hiervan zijn €6,99 per maand of €39,99 per jaar.

Voordelen

 • Geeft je gedetailleerd inzicht in de kwaliteit van de verschillende slaapstadia
 • Gratis toegang tot basis functies
 • Gebruiksvriendelijke interface
 • De app is ook te gebruiken met je Apple watch

Nadelen

 • Alleen beschikbaar voor iOS
Slaapmeditatie (1)

Sleepcycle

Sleep Cycle verzamelt gegevens over jouw slaapgedrag, bijvoorbeeld  wanneer je diep slaapt en wanneer je  licht slaapt. De informatie wordt verzamelt via zowel microfoon als via bewegingen. Als je jouw telefoon onder je kussen legt detecteert de slaap app hoe je in je slaap beweegt en beoordeelt aan de hand daarvan je kwaliteit van je slaap.  

De microfoon neemt vervolgens je ademhaling en eventuele snurkgeluiden op. Hieruit kan de app opmaken hoe diep je slaapt en in welk van de vier slaapstadia jij je bevindt, inslaapfase, lichte slaapfase, diepe slaapfase of in de REM-slaap.

Wanneer je tegen de ochtend rusteloos bent en afdrijft naar lichtere slaapstadia, zal de slaap app deze waakzaamheid aangrijpen om je te wekken.

Vervolgens geeft de app je een overzicht van:

 • Slaapkwaliteit
 • Tijd dat je naar bed gaat
 • Tijd in bed
 • Tijd dat je wakker werd
 • Snurken

Al deze informatie is beschikbaar met de gratis app. Maar er is meer. Met de premium versie kan je onder andere toegang tot de Sleep Cycle mogelijkheid, dat nauwkeurig de consistentie van je slaapschema bijhoudt. . Dit is vergelijkbaar met het documenteren van je slaappatroon in een slaapdagboek.

Ook maakt de premium versie de koppeling met Phillips Hue mogelijk. Zodat je de app kan koppelen met je lampen en dit kan gebruiken om ’s ochtends wakker te worden.

De kosten van deze premium versie zijn €29,99 per jaar.

Voordelen

 • Gratis versie is zeer uitgebreid
 • Overzichtelijke grafieken
 • De slaap app is ook te combineren met je Apple watch

Nadelen

 • De slaap app is niet ideaal wanneer je het bed deelt met iemand anders
 • Je moet met je telefoon onder je kussen slapen
Slaapmeditatie (4)

Pzizz

Als je door een gebrek aan slaap als een zombie rondloopt, is het tijd om de controle over te nemen! De Pzizz slaap app is ontwikkeld om mensen te helpen die moeilijk in slaap kunnen vallen en geen slaapmiddelen willen gebruiken. Deze app biedt een aantal zeer eenvoudige technieken die erop gericht zijn om je sneller en dieper in slaap te laten vallen. Het enige dat je met deze app hoeft te doen, is deze te starten en dan gewoon te luisteren en het zijn magie te laten werken.

Je kunt zelf kiezen hoe lang je ernaar wilt luisteren, wat kan variëren van 10 minuten tot 10 uur. Vervolgens druk je op de “start”-knop om te luisteren naar een soundtrack die perfect past bij het door jou gekozen tijdstip. Je kan kiezen uit een sleep module, een nap module en een focus module.

De Pzizz slaap app gebruikt een gestructureerd algoritme dat willekeurig is om elke keer unieke soundtracks te creëren. Er zijn in totaal meer dan 100 miljard combinaties, dus je bent er zeker van dat je nooit dezelfde twee keer zult horen. De soundtracks bevatten muziek, woorden, binaire beats en geluidseffecten.

Deze app kan je niet alleen helpen met slapen; het kan je zelfs helpen te ontspannen en gewoon dat moment te nemen om te ontstressen tijdens een drukke dag. Omdat je de tijd kunt instellen, kun je gewoon een snelle sessie van 10 minuten hebben tijdens de lunch of wanneer het jou uitkomt.

Voordelen

 • De app heeft een eenvoudige en aantrekkelijke gebruikersinterface
 • Stel in hoe lang je naar de soundtrack wilt luisteren
 • De app gebruikt zijn eigen algoritme, zodat je elke keer kunt genieten van unieke soundtracks
 • Er zijn aanpassingsfuncties beschikbaar

Nadelen

 • De app is alleen in het Engels verkrijgbaar
 • Er zijn verschillende abonnementen waar kosten aan verbonden zitten

Gadget voor slaap app

Apple Watch serie 7

Apple Watch serie 7 slaap app

Enkele van de bovenstaande slaap apps zijn te gebruiken in combinatie met je Apple Watch. De Apple WatchOS 7 voegt echter een nieuwe slaap-app en tracking-functies toe, waaronder een wind-down-modus, slaapschema’s en zelfs een alarm.

Deze versie van de Apple Watch helpt jou de benodigde uren slaap te halen en een slaaproutine te ontwikkelen.

Je hoeft de watch maar een keer in te stellen en het houdt de gegevens bij. Het is volledig configureerbaar.

De slaapregistratie integreert met de bestaande bedtijd-functie in de iPhone-klok-app genaamd ‘Slaap’. Net als op je smartphone zet je hem aan en maak je een schema.

Vervolgens bereid het horloge je voor op om te gaan slapen door middel van een zogenoemde afbouwtijd.  Je Apple Watch wordt gedimd en vergrendeld en je horloge staat nu in ‘Slaapmodus’. Hierdoor wordt ‘Niet storen’ is automatisch ingeschakeld.

Je kunt eventueel kiezen of je wel een oplaadherinneringen wilt hebben zodat het horloge je binnen een uur voor het slapengaan waarschuwt als het minder dan 30 procent opgeladen is.

Apple’s slaaptracking concentreert zich op de hoeveelheid tijd die je in bed hebt doorgebracht. De resultaten van je slaap kan je bekijken op je iPhone. Ga dan naar Bladeren > Slaap in de Gezondheid-app. Je kan dagelijkse maar ook maandelijkse resultaten bekijken.

Behalve slaaptracking heeft de Apple WatchOS7 nog veel meer te bieden. Het geeft je op een eenvoudige manier inzicht in je algehele gezondheid en activiteit.

Het horloge beschikt over een speciale sensor waardoor het mogelijk is het zuurstofgehalte in je bloed te meten. Daarnaast kan je, wanneer je wilt, een ECG (elektrocardiogram) laten maken. Dit is zet signalen van je hart om in een grafiek en geeft je een beeld van je hartactiviteit.

En natuurlijk mag het bijhouden van jouw sportactiviteiten niet ontbreken. De Apple Watch houdt een breed scala aan workouts bij. Zo weet je precies hoe snel je ging, hoeveel calorieën je hebt verbrand en met de GPS functie weet je ook precies welke afstand je hebt afgelegd.  

Voordelen

 • Je hoeft geen apart abonnement af te sluiten, het is geïntegreerd in je Apple Watch
 • De watch bereidt je voor op het slapengaan
 • Meer dan alleen een slaap app

Nadelen

 • Het is minder genuanceerd dan sommige andere slaaptracking apps doordat het alleen de tijd doorgebracht in bed meet.
 • Het horloge dient voldoende te zijn opgeladen.

Conclusie Slaap App

We kennen allemaal het belang van een goede nachtrust. Het houdt je gezond, zorgt dat jij je overdag kan concentreren en dat je minder prikkelbaar bent. Het is echter niet altijd vanzelfsprekend dat je daadwerkelijk uitgerust wakker wordt. Gelukkig zijn er meerdere apps die jou inzicht geven in jou slaappatroon of jou helpen te ontspannen zodat je makkelijker in een diepe slaap valt.

Omdat niet alle slaap apps dezelfde functie hebben is het belangrijk dat je vooraf nadenkt over wat de app voor jou moet kunnen betekenen. Heb je vaak moeite met in slaap komen omdat je gespannen bent dan is een slaap app met ontspannen meditaties of slaapverhalen, zoals Calm en Headspace, misschien een goede optie.

Heb je echter geen moeite te ontspannen maar word je ook niet uitgerust wakker dan heb je waarschijnlijk meer baat bij een app die gegevens verzamelt tijdens jou slaap en ze vervolgens analyseert. Pillow and Sleepcycle zijn slaap apps die deze optie bieden. Waar apps niet meer weg te denken zijn uit ons leven, zijn ze ook erg handig voor dromeland.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel laat dan gerust hieronder een comment achter. Je kan ons ook volgen op Facebook

Andere interessante artikelen:

Meest verkocht

betternights
Reacties op: Slaap App – Welke zijn handig om te gebruiken en waarbij helpen ze?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay

Expert op het gebied van dekbedden, hoofdkussens en meer op het gebied van slapen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
31 mei 2023 4 Seizoenen Dekbed: Het Perfecte Allround Comfort

Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn, en het juiste dekbed speelt hierbij een belangrijke rol. Een 4 seizoenen dekbed is een uitstekende keuze voor mensen die het hele jaar door comfort en gemak willen ervaren. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat een 4 seizoenen dekbed precies is, de […]

Lees artikel
29 mei 2023 Dekbed maten: Welke maat dekbed is het beste voor jou?

Bij het creëren van een comfortabele en gezellige slaapomgeving is het kiezen van het juiste dekbed essentieel. De juiste dekbed maten kiezen zorgt niet alleen voor voldoende warmte en comfort, maar kan ook bijdragen aan de algehele esthetiek van je slaapkamer. In dit artikel zullen we de verschillende dekbed maten bespreken, zodat je het perfecte […]

Lees artikel
26 mei 2023 Ultiem comfort en elegantie: Ontdek de voordelen van een donzen lits-jumeaux dekbed

Een goede nachtrust is essentieel voor ons welzijn en het kiezen van het juiste dekbed is een belangrijk onderdeel van het creëren van een comfortabele slaapomgeving. Voor wie op zoek is naar ultiem comfort en luxe, is een donzen dekbed lits jumeaux een uitstekende keuze. Met zijn zachte, lichte en warme eigenschappen biedt dit type […]

Lees artikel
24 mei 2023 Het perfecte 1 persoons dekbed: Ultiem comfort en warmte

Het hebben van een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn. Een belangrijk element voor een goede nachtrust is het juiste beddengoed, en een hoogwaardig donzen dekbed kan een wereld van verschil maken. In dit artikel zullen we ons richten op één persoons donzen dekbedden, en waarom ze een uitstekende keuze zijn voor […]

Lees artikel
23 maart 2023 Vouwbed

Het Vouwbed: Compacte En Praktische Slaapoplossing Voor Kleine Ruimtes Een goede nachtrust is van vitaal belang voor onze gezondheid en welzijn. Helaas hebben niet alle huizen genoeg ruimte voor een permanent bed. Als je een kleine slaapkamer hebt, kan het zijn dat je niet genoeg ruimte hebt om een bed neer te zetten en je […]

Lees artikel
22 maart 2023 Verzwaringsdeken kind

Hoe een verzwaringsdeken je kind kan helpen om beter te slapen Een verzwaringsdeken kan een goede oplossing zijn voor kinderen die moeite hebben met slapen en niet van een licht donzen dekbed houden. Door het gewicht van de deken ervaart het kind een lichte druk op het lichaam, wat vergelijkbaar is met een knuffel. Dit […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 184 reviews.