Niet is zo irritant als naar je wekker staren en de tijd zien wegtikken terwijl je maar niet in slaap kan vallen onder je heerlijke donzen dekbed. Als je moeite hebt om in slaap te vallen, kan een slechte bedtijdroutine de boosdoener zijn.
Een consistente routine en een optimale slaapomgeving zijn manieren om op natuurlijke wijze meer en beter te slapen. Wist je dat hieronder ook de geuren vallen die je omringen terwijl je slaapt?
Deze kunnen helpen bij het creëren van een optimale rustruimte, waardoor de algehele slaapkwaliteit verbetert. Een slaapspray kan onderdeel zijn van je bedtijdroutine. Wij vertellen je er meer over in dit artikel.
Wat is slaapspray
Slaapspray aromatische geuren
Ken je dat, dat je ergen loopt en een bepaalde geur roept een herinnering bij je op? Dat is heel goed mogelijk want je reuk is een sterk zintuig. Zodra je neus wordt geprikkeld wordt er een signaal naar het limbisch systeem in je hersenen gestuurd. Dat gedeelte van je hersenen ondersteunt verschillende functies waaronder je emoties, geheugen en gedrag.
Bepaalde essentiële oliën worden sneller opgenomen door je reukreceptoren en zenden een signaal naar je limbisch systeem. Specifieke geuren hebben een positief effect op je onderbewustzijn en kunnen jou helpen om rustiger te gaan slapen.
Aromatische geuren kunnen jouw parasympatische zenuwstelsel activeren en je hersengolven vertragen. Net als bij meditatie kalmeert het de geest.
Essentiele oliën kan je in een ouderwetse oliebrander verdampen met een beetje water of op je kussen druppelen. Het nadeel van de laatste optie is dat het vlekken kan geven op jouw mooie beddengoed. En een oliebrander werkt alleen zo lang het vlammetje brandt, en dat wil je niet laten branden terwijl je slaapt.
De meest bekende type slaapspray wordt ook wel kussenspray genoemd en bevat een kalmerende mist van een mix van essentiële oliën. De mist spray je, voordat je gaat slapen, op je kussen en in de slaapkamer zodat je een heerlijke geur ontstaat die jou doet ontspannen. De aromatische geuren kalmeren je zenuwen en helpen je sneller in slaap te vallen.

Le Chatelard 1802 pillow mist
Heb je het gevoel alsof je alles hebt geprobeerd om goed te slapen? Een warme douche, het lezen van een boek, meditatie, maar niets lijkt te werken? Probeer dan eens de kalmerende pillow mist van Le Chatelard 1802.
Deze pillow mist met lavendelgeur helpt jou te ontspannen zodat je heerlijk in een diepe slaap kan vallen. Spray de heerlijk ruikende mist in je slaapkamer en op je linnengoed en voordat je het weet ben je ontspannen en val je in een diepe slaap.
Lavendel staat bekend om de kalmerende en ontspannen werking. Het zorgt ervoor dat je hartslag verlaagt en je geest kalmeert.

Anti-monster spray
Kinderen hebben dan misschien geen stress van een drukke baan verantwoordelijkheden, in dat kleine brein gaat soms meer om dan je weet van hebt. Gevoelens van angst, ondanks dat deze soms niet reëel zijn, voelen voor kinderen als echt.
Met de anti-monster spray help jij je kind zonder zorgen naar dromeland af te reizen. Spray samen met je kind wat van de kalmerende slaapspray en verjaag de monsters in de slaapkamer.
Slaapspray met melatonine
Melatonine is een lichaamseigen hormoon dat direct invloed heeft op ons slaap-waakritme. De productie van het hormoon neemt toe naarmate het ’s avonds donkerder wordt, en zorgt ervoor dat jij je slaperig gaat voelen.
Melatonine speelt dus een fundamentele rol bij het verkrijgen van een goede nachtrust. In het geval je onvoldoende melatonine aanmaakt kan je daardoor moeilijker in slaap komen. Melatonine wordt zoals eerder gezegd aangemaakt wanneer het donker wordt. Dit proces kan worden verstoord door bijvoorbeeld blauw licht van je laptop of telefoon. Als jij ’s avonds nog laat aan het werk bent achter je laptop dan wordt hierdoor je slaap-waakritme verschoven. Door dit ‘nachtbraker’-schema kan je moeite hebben voldoende slaap te krijgen wanneer je de volgende dag verplichtingen hebt, zoals werk of school, waardoor je ‘s ochtends vroeg op moet staan.
Er kunnen ook andere factoren een rol spelen bij het verstoren van het slaap-waakritme. Denk hierbij aan een jetlag na een lange internationale vlucht of het werken in ploegendiensten.
Om het tekort aan melatonine aan te vullen kan je een slaapspray net melatonine gebruiken. Dit natuurlijke slaapmiddel zorgt ervoor dat jij makkelijker in slaap valt. Je sprayt een beetje mist op je lichaam of in je mond waarbij de tong het stofje direct opneemt in je lichaam. Hierdoor werkt melatonine spray vaak sneller dan tabletten of capsules.

Mindscopic sleepwell spray
De Sleepwell spray van Mindscopic is samengesteld uit een combinatie van hoogwaardige ingrediënten. Het natuurlijke slaapmiddel zorgt voor een betere nachtrust. De kwaliteit van je slaap verbetert en de tijd die je nodig hebt om in slaap te vallen wordt verkort.
Mensen met slaapproblemen hebben vaak een te lage productie van het hormoon melatonine. Deze natuurlijke slaapspray bevat een verantwoordelijke dosis melatonine, gecombineerd met vier andere natuurlijke ingrediënten:
- Kamillebloem bevat apigenine, een antioxidant dat de hersenen stimuleert om slaperig te worden. Het kan daarnaast de spijsvertering verbeteren
- Citroenmelisse heeft een kalmerend en ontspannend effect.
- Passiebloem is een natuurlijk kalmeringsmiddel dat stress, concentratieproblemen en prikkelbaarheid vermindert.
- Avena Stativa is een kruidsoort dat helpt bij een onrustig of gespannen gevoel.
Slaapspray in je bedtijdroutine
We hebben het nu al vaker gehad over een goede nachtrust, maar wat houdt dat nou precies in? We spreken van een goede nachtrust wanneer je binnen 30 minuten in slaap bent gevallen, je 85% of meer van de tijd slapend door hebt gebracht, je niet vaker dan 1 keer bent wakker geworden en deze periode van wakker zijn niet langer dan 20 minuten heeft geduurd.
Zoals je ziet zijn het snel in slaap vallen en het doorslapen belangrijke onderdelen van een goede nachtrust. Er zijn echter veel factoren die deze onderdelen negatief kunnen beïnvloeden.
Heb je last van stress of lig je veel te piekeren dan zal je hierdoor minder snel in slaap vallen. Ook een depressie of burn-out kunnen ertoe leiden dat je nachtrust verre van goed is doordat je moeilijk in slaap komt of ’s nachts vaak wakker wordt of lange tijd wakker ligt.
Lichamelijke klachten kunnen je nachtrust flink verstoren. Bij pijn kan je moeilijk ontspannen waardoor het lang kan duren voordat je wegdommelt. In sommige gevallen is de pijn zo heftig dat het je ’s nachts uit je slaap haalt.
Het restless leg syndroom kan je uit je slaap houden doordat je een onbedwingbare behoefte hebt om te bewegen. Dit maakt inslapen een stuk lastiger.
Fysieke of mentale klachten zijn vaak de oorzaken van een slechte nachtrust. In deze gevallen is het raadzaam op een arts te raadplegen.
Een andere veelvoorkomende oorzaak van slecht slapen is een slechte, of gebrek aan, een goede bedtijdroutine. Een consistente bedtijdroutine en een optimale slaapomgeving zijn manieren om op een natuurlijke wijze meer en beter te slapen.
Een bedtijdroutine is een reeks activiteiten die je elke avond in dezelfde volgorde uitvoert in de 30 tot 60 minuten voordat je naar bed gaat. Bedtijdroutines kunnen variëren, maar omvatten vaak kalmerende activiteiten zoals een warm bad nemen, lezen, een dagboek bijhouden of mediteren. Het gebruik van een slaapspray is een perfect onderdeel van je bedtijdroutine en kan de kwaliteit en kwaliteit van je slaap verbeteren.

Mensen zijn gewoontedieren en net als elke andere routine vestigen bedtijdroutines gewoonten die onze hersenen helpen herkennen dat het tijd is om te slapen. Door elke nacht dezelfde activiteiten in dezelfde volgorde uit te voeren, gaan je hersenen die activiteiten zien als een voorbode van slapen.
Bedtijdroutines spelen ook een belangrijke rol bij het verminderen van stress en angst. Angstige gedachten en piekeren activeren je geest en je sympathische zenuwstelsel. Als ze niet worden gecontroleerd, kunnen deze gedachten intenser worden en zich ontwikkelen tot slapeloosheid. Door een bedtijdroutine te volgen waarin het gebruik van een slaapspray onderdeel is kan je je gedachten laten afleiden en jezelf aanmoedigen om te ontspannen.
Waarom in slaap vallen zo belangrijk is
Nog voor de wekker wakker worden, je vol energie voelen en alles uit de dag halen. Dat klinkt voor velen als een droom. Ons dagelijks leven zit vol met activiteiten, uitdagingen en emoties. Niet alleen is vaak de dag te kort om alles te doen wat je zou willen, tegen de tijd dat je eindelijk in bed ligt zit je hoofd nog vol met alles wat je hebt meegemaakt en wat je de volgende dag moet doen. Voor slaap hebben we amper tijd.
Slaap is iets bijzonders. Als kind heb je leren lopen, fietsen en praten maar niemand heeft je ooit leren slapen. Dat kon als baby al. Sterker nog, als baby deed je bijna niets anders dan slapen. Kijken we dan naar de evolutie dan is slapen juist iets wat je men zo min mogelijk zou moeten doen. Door te slapen verkleinde je de kans op overleven; in die periode ging je niet op zoek naar eten en je was ook nog eens een makkelijke prooi voor je vijanden.

Waarom slapen we dan zou je denken. Slaap is net als eten een drinken een eerste levensbehoefte: we kunnen niet zonder. Om optimaal te kunnen functioneren is het belangrijk dat zowel je lichaam als je geest ’s nachts uitrusten en opladen. Je spieren herstellen van alle activiteiten die je overdag aan je lichaam hebt blootgesteld en je hersenen verwerken alle emoties en belevenissen tot herinneringen.
Op het moment dat jij je ogen sluit en wegdommelt gebeurt er van alles met je lichaam waar jij je vaak niet bewust van bent. Ten eerste ontspannen je spieren zich. Ongeveer 40% van het bloed dat gedurende de dag naar je hersenen wordt geleid wordt ’s nachts omgeleid naar je spieren. De zuurstof dat je bloed bevat helpt je spieren te herstellen gedurende je slaap. Daarnaast gaan je hartslag, bloeddruk en ademhaling naar beneden. Waar een normale hartslag van een volwassenen tussen de 60 en 100 slagen per minuut is zal dit gedurende je slaap dalen naar 40 tot 50 hartslagen per minuut.
Ook je bewustzijn neemt af, van de meeste fases van je slaapcyclus merk je vrij weinig.

Slaapfasen
Je slaapcyclus bestaat uit 4 fases die we meerdere keren per nacht doorlopen. Tussendoor word je vaak kort wakker. Dat is het moment waarop jij je kan realiseren dat je “slaapt”, terwijl je eigenlijk wakker bent.
De eerste fase is de sluimerfase. Deze duurt maar enkele minuten en is de overgang tussen wakker zijn en in slaap vallen. Vervolgens kom je in de lichte slaapfase terecht. Dit duurt iets minder dan een uur en je kan makkelijk wakker gemaakt worden. De derde fase, de diepe slaapfase, is de fase waarin je hartslag en ademhaling dalen. Dit is de herstelfase voor je lichaam. In de laatste fase, de REM-slaap (Rapid Eye Movement) is de fase waarin je hersenen alle informatie van de dag ervoor verwerken en waarin je veel droomt.
Na je REM-slaap word je kort wakker waarna je weer terecht komt in de sluimerfase. In totaal doorloop je deze fasen zo’n 3 tot 5 keer per nacht.
Voor- en nadelen van goed slapen
Slaap draagt dus bij aan het herstel van je spieren en het verwerken van informatie en aanmaken van herinneringen. Maar wat als je nou niet zou slapen of te weinig slaapt?
Slaaptekort kan vele negatieve gevolgen hebben. Na een nacht slecht slapen merk je misschien dat je humeur iets minder vrolijk is of dat je overdag moeite hebt om wakker te blijven en je te concentreren. Geen paniek. Slaap je de nacht erna weer als een roosje dan zal de kans groot zijn dat jij weer je oude zelf bent. Langdurig slecht slapen kan wel reden zijn om je meer zorgen te maken. Chronisch slaaptekort kan ervoor zorgen dat je concentratievermogen achteruit gaat en de kans op het maken van fouten toeneemt. Je zal ook vaker last krijgen van stemmingswisselingen.
Lichamelijke consequenties kunnen een toename in lichaamsgewicht zijn en een afname van je immuunsysteem. Op den duur neemt ook de kans op depressie, hart- en vaatziekten, alzheimer en obesitas toe.
Een goede nachtrust is dus zeer belangrijk. Je zal ook merken dat wanneer je lange tijd goed slaapt je immuunsysteem sterker wordt en je minder vaak ziek bent. Ook zal je humeur beter zijn en sta je positiever in het leven. Je dagelijkse werkzaamheden gaan je makkelijker af omdat je scherper en alerter bent. Ook je omgeving zal zien dat je er gezonder uitziet en je partner zal het misschien merken doordat je libido omhoog is gegaan. Het mag dus wel duidelijk zijn dat slaap ontzettend belangrijk is en dat je door goed slapen ook langer leeft.

Waar op letten bij de aanschaf van slaapspray
- Ingrediënten
Omdat de inhoud van de slaapspray hoogstwaarschijnlijk in contact komt met je haar, ogen en huid is het belangrijk dat je ingrediënten kiest waar jij je prettig bij voelt. Houd daarbij ook rekening met eventuele allergieën of gevoeligheden voor bepaalde stoffen, evenals van ingrediënten die iedereen over het algemeen zou moeten vermijden (zoals aluminium en parabenen)
- Geur of smaak
De verschillende planten- en kruidensoorten die gebruikt worden in een slaapspray hebben allemaal een overeenkomst: ze hebben een kalmerende en ontspannen werking wat jouw nachtrust ten goede komt. Bedenk alleen wel dat wanneer jij je kamer benevelt met een geur die je helemaal niet prettig vindt ruiken, dit toch minder rustgevend werkt. Kies daarom voor een geur of smaak die je prettig vindt. Enkele veelvoorkomende geuren en smaken zijn
- Lavendel wordt al eeuwenlang ingezet om beter te slapen omdat de geur van lavendel ontspannend werkt. De bloeddrukverlagende werking van lavendel stimuleert je lichaam om melatonine aan te maken, het hormoon dat een goede nachtrust bevordert.
- De geur van jasmijn helpt je om sneller in slaap te vallen doordat het een rustgevende, antidepressieve en angst verdrijvende werking heeft. De zoete geur verlaagt je hartslag waardoor je kalmeert en sneller in slaap valt.
- Bergamot is een minder bekende geur dat wordt opgewekt uit een citrusvrucht. De geur werkt ontspannend en helpt bij het opwekken van vermoeidheid doordat het de gamma-aminoboterzuur (GABA) in je hersenen verhoogt. GABA wordt ook we gezien als een natuurlijk kalmeringsmiddel van de hersenen.
- Patchoeli werkt cel vernieuwend en ontstekingsremmend. Daarnaast brengt het mentale helderheid, sereniteit en kalmte waardoor je makkelijker in slaap valt.
- Citroenmelisse heeft een kalmerende en ontspannende werking en helpt bij de verlichting van stress.
- Passiebloem wordt al jaren in Zuid-Amerika gebruikt als kalmeringsmiddel. Tegenwoordig wordt het ook gebruikt bij stress, nervositeit en concentratieproblemen. De kalmerende werking zorgt voor een daling van de bloedruk.
- Volume
Je gebruikt maar een of twee sprays per nacht waardoor over het algemeen een flesje redelijk lang meegaat. Dat gezegd hebbende, let op de grootte van de fles die je koopt zodat je weet wanneer jij je voorraad weer moet aanvullen. Soms kan je met een groter fles naar verhouding goedkoper uit zijn.
Conclusie Slaapspray
Lekker slapen willen we allemaal. Helaas kan het voorkomen dat je de slaap maar niet kan vatten. Wanneer je niet direct naar de slaappillen wilt grijpen kan je een slaapspray proberen. Je kan kiezen voor een spray met melatonine, het lichaamseigen stofje dat zorgt dat je moe wordt als het donker wordt, of een slaapspray met een ontspannende en kalmerende mist die je in je slaapkamer sprayt. Maak het gebruik van een slaapspray onderdeel van je bedtijdroutine en voor je het weet ben jij in dromeland.
Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel laat dan gerust hieronder een comment achter. Je kan ons ook volgen op Facebook
Gerelateerde berichten
Inhoud
Kay van den Bosch heeft gedurende ruim 5 jaar een solide loopbaan opgebouwd als Customer Service Manager en Slaapexpert binnen de slaapindustrie.
Met een achtergrond in klantenservicebeheer en slaapexpertise blijft Kay een waardevolle bron van begeleiding voor mensen die worstelen met slaapproblemen, zijn voortdurende inzet om anderen te helpen getuigt van zijn toewijding aan het welzijn van anderen.