Op het eerste gezicht lijken ploegendiensten en flexibele werktijden geweldige opties. Een deel van de aantrekkingskracht kan zijn dat u vrij bent om dingen te doen wanneer anderen aan het werk zijn. U kunt relatief gemakkelijk winkelen, plaatsen bezoeken en dingen voor elkaar krijgen.

Waarom ploegendiensten?

Vanuit een zakelijk en operationeel perspectief bieden verschuiving en flexibele werkpatronen een 24-uurs dekking en de middelen om de efficiëntie tijdens openingstijden te maximaliseren. Deze diensten worden effectief ingezet in de detailhandel, callcenters, ziekenhuizen, beveiliging, catering, horeca, hulpdiensten, taxi’s en nog meer branches.

Maar voor de werknemer dringt de realiteit vaak door dat mensen met wie u tijd wil doorbrengen bezig zijn, op het werk zijn of omdat u niet beschikbaar bent omdat u de broodnodige slaap inhaalt.

Werknemers in ploegendienst slapen gemiddeld slechts 5 tot 6 uur per dag, minder dan de meer gebruikelijke 7-8 uur. Dit kan leiden tot stress, een gevoel van isolatie en uiteindelijk gezondheidsproblemen.

Voor de ondernemer kan ploegendienst zijn tol eisen van uw personeel, dat statistisch gezien meer geneigd is om te lijden aan slapeloosheid en slaapgerelateerde problemen. Dat resulteert in meer ongevallen, slechte concentratie en een hoger ziekteverzuim.

De geestelijke gezondheid kan na verloop van tijd worden aangetast, wat kan leiden tot depressie, verminderde werkprestaties en problemen met persoonlijke relaties.

-27%
 • siezoenWinterdekbed
 • type dons100% Ganzendons
(7)
Vanaf: 479349
Levertijd: 2 - 3 werkdagen
-38%
 • siezoen4-seizoenen dekbed
 • type dons100% Landdons
(8)
Vanaf: 449289
Levertijd: 2 - 3 werkdagen
 • siezoenZomerdekbed
 • type dons100% Ganzendons
(5)
Vanaf: 759
Levertijd: 5 werkdagen
-25%
 • siezoen4-seizoenen dekbed
 • type dons100% Ganzendons
(8)
Vanaf: 639479
Levertijd: 2 - 3 werkdagen
Better Nights | 5 Tips voor een rustige slaap 1

Tips voor het omgaan met flexibele werktijden en ploegwerkpatronen

 • Roterende ploegendiensten bleken schade aan te richten aan de lichaamsklok en kunnen uiteindelijk leiden tot problematische slaappatronen. Probeer, waar mogelijk, een soortgelijke routine voor het slapengaan te volgen, zelfs wanneer u niet werkt.Regel indien mogelijk een ploegendienst die vrije dagen tussen nachtdiensten toestaat om te herstellen. Probeer een consistente routine aan te houden, zodat uw lichaamsritmes zich aanpassen.
 • Sommige werkgevers erkennen dat slaaptekort een probleem is bij een ploegendienst en bieden werknemers een dutje van 20 minuten tijdens hun diensten.Maak hier gebruik van om de extreme vermoeidheid te verminderen. Het is een goed en effectief middel gebleken om een ​​personeel gezonder te houden. Veel werkgevers zijn zich ervan bewust dat ziekteverzuim, slechte prestaties en veel arbeidsgerelateerde ongevallen kunnen worden toegeschreven aan stress en gebrek aan slaap.
nachtdienst
 • Het moreel kan worden beïnvloed wanneer personeel regelmatig belangrijke gezins- en sociale evenementen misloopt vanwege hun flexibele werkschema’s. Schuldgevoelens en problemen met persoonlijke relaties moeten worden aangepakt.Een gevoelige werkgever zal de voordelen van het ondersteunen van goed en opgeleid personeel waarderen. Dit personeel willen ze niet verliezen en de werkgever zal ernaar streven directe communicatie en training aan te bieden en zo ondersteunend mogelijk te zijn.
 • Wees actief en houd uw energieniveau hoog tijdens pauzes. Zorg voor frisse lucht, loop, ren of beweeg op een andere manier en verhoog uw bloedsomloop. Neem gezond voedsel en water tot u.
 • Beheer uw cafeïne-inname. Aan het begin van een dienst is het belangrijk om wakker te blijven. Maar als het einde van een dienst nadert en u daarna nog wil gaan slapen, is het handig om uw cafeïnegehalte te minimaliseren.
Ploegendienst
 • Houd er rekening mee dat de meest vermoeiende tijd tussen 4-5 uur is, dus zorg ervoor dat er taken zijn die u alert en geïnteresseerd houden om die tijd; vermijd vervelende of saaie taken tot aan het einde van uw dienst.
 • Hoe ver reist u naar uw werk? Probeer uw rusttijd te maximaliseren door, indien mogelijk, lange reistijden te vermijden en geen boodschappen te doen op weg naar huis. Dit zal u wakker houden en uw slaap belemmeren.Als u zich slaperig voelt tijdens het rijden (en werknemers in ploegendienst hebben bijna twee keer zoveel kans hebben om achter het stuur in slaap te vallen), overweeg dan om zonder schoenen te rijden, het raam open te houden en mee te zingen met de radio.
 • Praat en deel nuttige hints en tips met collega’s. Ontdek hoe zij met de situatie omgaan leer van elkaar.
middagdutje
 • Slapen kan moeilijk te plannen zijn. Sommige ploegenarbeiders vinden dat het krijgen van voldoende slaap een grote zorg is, die constant in hun gedachten speelt.Het kan stressvol zijn om te proberen de schijn van een normaal leven op te houden, willen socialiseren, relaties koesteren en in contact te blijven met familie en vrienden tijdens ploegendiensten.Zelfs het eten van maaltijden op ongewone tijden kan het leven in de war brengen, vooral voor diegenen met flexibele ploegendiensten waarbij elke week het schema verandert.
 • Overdag slapen kan lastig worden door allerlei afleidingen, variërend van het omgaan met daglicht en externe geluiden tot schuldgevoel bij alle dingen die we zouden kunnen en moeten doen tijdens de dag.U worstelt dan met de vraag op hoe weinig slaapuren u door kunt gaan om een ​​normaal leven buiten het werk te hebben.
 • Ondersteun een goede nachtrust door ervoor te zorgen dat uw slaapkamer donker en comfortabel is. Gebruik verduisteringsgordijnen of zelfs rolluiken. We zijn geprogrammeerd om ’s nachts te slapen en wakker te worden wanneer het daglicht is.
 • Vraag huisgenoten om respectvol te zijn en het geluid gedurende een paar uur tot een minimum te beperken. Een oogmasker of oordoppen kunnen helpen. Zet uw telefoon op stil.

Werk in ploegendienst kan een tijdje een goede optie zijn. Wees u bewust van het belang van goed zorgen voor uzelf en moedig uw werkgever aan om gedurende deze periode ook ondersteunend te zijn.

Dit bericht is gepost in Wiki. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.betternights.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 12 reviews.