Slapen in de auto

Hoe kun je comfortabel slapen in de auto en mag je wel overal slapen in de auto?

Nog even doorzetten en die laatste paar kilometers rijden naar de plaats van bestemming. Maar dan blijken alle hotels al dicht te zijn. Of kies je voor een low budget roadtrip waarbij je kosten wilt besparen door te slapen in de auto?

Hoe zorg je ervoor dat je ondanks het gemis van je eigen comfortabele bed of dat luxe hotelbed toch lekker kan slapen in de auto? Wij vertellen het je graag in dit artikel.

Het kan zijn dat je een roadtrip gaat maken en het ultieme gevoel van vrijheid wil ervaren door vooraf geen hotels te boeken maar gewoon te slapen in je eigen auto. Of wil je na een nachtje doorhalen op een festival eerst even je roes uitslapen in je auto.

Wanneer je zo’n mooie retro Volkswagen bus hebt die van alle gemakken voorzien is zal je ervaring met slapen in de auto heel anders zijn dan met je Ford Ka. Laat de grootte van je auto een comfortabele nacht slapen in de auto niet in de weg staan.

Slapen-in-de-auto-stuur
Niet de meest comfortabele posities om in te slapen in de auto

Mag je slapen in de auto

Ook al heb je alles voor een comfortabele nacht slapen in de auto, krijg je een boete dan is je nachtrust toch verpest. Slapen in de auto is namelijk niet overal toegestaan.

In Nederland slapen in de auto

Tot 2008 was het in de openluchtrecreatie wet geregeld dat je niet mocht slapen in je auto op plekken die daar niet voor bestemd zijn. Deze wet is niet langer geldig maar dat betekent niet dat je nu overal mag slapen.

Het is sinds 2008 aan de gemeenten om te bepalen waar je wel en niet mag slapen in de auto. Elke gemeente kan dus andere regels hebben. Amsterdam deelt bijvoorbeeld boetes van 140 euro uit voor het slapen in de auto. Zonde, want voor hetzelfde geld heb je een luxe hotelkamer.

Mocht je tijdens een lange autorit je ogen niet meer open kunnen houden dan is het veiliger voor jou en je weggebruikers om te stoppen en je ogen rust te geven. In dit geval zal dit niet zo heel snel problemen opleveren, mits er voldoende noodzaak is om te slapen in je auto en het niet op kamperen lijkt. Zorg wel dat je veilig op een parkeerplaats staat.

Slapen-in-de-auto-meisje

In het buitenland slapen in de auto

Ook in het buitenland geleden regels voor het slapen in de auto.

In België mag je alleen slapen in de auto op de daarvoor aangewezen plaatsen.

In Duitsland is parkeren langs de weg toegestaan voor maximaal 24 uur tenzij er een bord staat dat het niet mag. In toeristische gebieden zijn er vaak aangewezen zones waar je niet mag parkeren om te overnachten.

Langs de Duitse Autobahn zie je soms borden met Raststätten of Autof. Dit zijn speciaal aangewezen plekken om te overnachten.

In Frankrijk mag je in principe op elke plaats slapen in je auto met toestemming van de politie of grondeigenaar. Niet altijd even eenvoudig dus.

Wil je er zeker van zijn dat je zonder boete de nacht doorkomt, ga dan naar een Aire de Repos of Aire de Service. Beide zijn parkeerplaatsen langs de Franse snelweg. Aires de Repos zijn vrij basic met vaak alleen een picknicktafel en sanitaire voorzieningen. Op een Aire de Service  vind je vaak ook een benzinestation of winkel.

Slapen-in-de-auto-langs-de-weg
Je kunt niet zomaar langs de weg parkeren en gaan slapen – Dit is gevaarlijk voor andere weggebruikers!

Hoe comfortabel slapen in de auto

Om comfortabel te kunnen slapen in de auto is het niet alleen van belang om een lekker nestje in je auto te maken. Er zijn enkele andere dingen waar je rekening mee moet houden.

Veilige plek

De kans is groot dat je lekkerder slaapt met een gevoel van veiligheid. Daarom is het belangrijk om je auto op een veilige, liefst drukke plek te parkeren.  Ondanks dat je misschien neigt een rustige plek op te zoeken is een parkeerplaats met meerdere auto’s een betere optie. Vergeet daarnaast niet om je deuren op slot te doen.

Zorg ervoor dat het niet te heet wordt in de auto. Een te hete auto kan leiden tot gevaarlijke situaties. Ga vooraf na waar de zon opkomt om te voorkomen dat je in de ochtend je auto uitgebrand wordt.

Slapen-in-de-auto-hond
Je kunt wel slapen in de auto met een prachtig uitzicht als je een fraaie locatie uitkiest

Zorg dat alles uit is

Wanneer je in de winter of in koude temperaturen gaat slapen in de auto is het misschien verleidelijk om je verwarming aan te zetten. Dit trekt niet alleen je accu leeg, het zorgt ook voor droge lucht in je auto waardoor je minder goed slaapt.

Ditzelfde geldt voor het aan laten staan van je airconditioning.

Naast de airco of verwarming is er ook nog het leeslampje dat je accu kan leegtrekken. Zorg ervoor dat alles uit is en je de motor hebt afgezet.

Raam op een kiertje

Voldoende zuurstof is van belang voor een gezonde nachtrust. Een compleet afgesloten auto heeft onvoldoende zuurstof voor een hele nacht. Zet je raam of dakraam op een kiertje zodat er frisse lucht binnenkomt.

Slapen-in-de-auto-daktent
Niet iedereen heeft zo’n ideale auto om heerlijk in te slapen

Doek voor het raam

Dat klinkt lekker die frisse lucht in je auto wanneer het raam op een kiertje staat. Maar wat doe je tegen de muggen die je auto binnenvliegen?

Hang een doek voor de ramen. Dit houdt niet alleen de muggen buiten, maar ook eventuele mensen die naar binnen willen gluren als jij van je nachtrust geniet.

Stoel in de juiste positie

Je slaapt prettiger wanneer je in een meer horizontale houding ligt. Draai daarom de rugleuning van je stoel zo plat mogelijk wanneer je gaat slapen. Misschien heb je een auto waarbij je de stoelen op de achterbank die je helemaal plat kan leggen.

Zorg in beide gevallen dat je de stoelriem wegstopt en je hier niet tegenaan ligt.

Ga vooral, als je op de voorste stoelen slaapt, niet te lang met je benen over elkaar zitten. Dit voorkomt slapende ledematen.

Slapen-in-de-auto-kamperen

Slaapbenodigdheden

Wil je goed voorbereid zijn op een nachtje slapen in de auto? Zorg dan ook voor het volgende:

  • Kussen
  • Deken of slaapzak
  • Slaapmasker
  • Oordopjes
  • Comfortabele laagjes kleding
  • Water

Neem om te beginnen een kussen mee. Je eigen kussen zal veruit het beste slapen maar kan nogal wat ruimte innemen. Mocht je op zoek zijn naar een goed reiskussen lees dan De beste reiskussens voor optimaal reiscomfort.

Tijdens je slaap koel je altijd af. Het is daarom verstandig om een dekentje mee te nemen. Reis je met koude buitentemperaturen of ben je een koukleum dan is een slaapzak geen onnodige luxe.

Om niet gewekt te worden door de vroege ochtendzon, of die lantaarnpaal waar je onder geparkeerd staat, helpt een slaapmasker een duistere omgeving voor je ogen te creëren.

Wil je weten welke slaapmaskers het beste zijn? Lees dan De beste slaapmaskers.

Naast licht kan ook geluid je uit je slaap houden. Van auto’s die langs razen tot je partner die naast je licht te snurken. Draag daarom slaapoordoppen om ongestoord van jouw nachtrust te genieten. Je leest hier alles over in het artikel De beste slaap oordoppen.

Vergeet dat driedelig pak of die prachtige jurk. Wanneer je gaat slapen in de auto is het dragen van comfortabele kleding een aanrader. En dan bij voorkeur verschillende laagjes kleding. Dan kan je nog wat aan of uit trekken als je het koud of warm krijgt. Indien het koud is kan een muts ook prettig zijn om je hoofd warm te houden.

Zorg ervoor dat je een flesje water in je auto hebt. Zeker als reist met warme temperaturen is het van belang dat je voldoende drinkt en niet uitdroogt.

Het is wel verstandig om voordat je aan je nachtrust begint nog even naar de wc te gaan. Dit voorkomt dat je ’s nachts je auto uit moet.

Slapen in de auto musthaves

Wil jij graag optimaal comfort tijdens het slapen in de auto? Dan zijn hier nog enkele musthaves.

Autoluchtbed

Wil jij wel in de auto slapen maar niet op die harde autostoelen of achterbank? Dan is een auto luchtbed een perfecte oplossing.

Het Ivol luchtmatras voor in de auto krijgt de beste reviews op bol.com

Het luchtbed is eenvoudig te op te blazen met de meegeleverde opblaaspomp met adapter voor in de auto. Ook zitten er twee kussen bij.

Voetensteun voor op reis

Heb je geen plek meer in je auto voor een matras maar wil je wel wat extra comfort? Zorg dan dat je een voetensteun voor op reis in je auto hebt.

De Travelcave voetensteun voor op reis  is een voetenhangmat die stijfheid en andere lichamelijke klachten voorkomt. Het is makkelijk in gebruik en neemt weinig ruimte in beslag.

Organizer en tafel in één  

Met een auto oganizer kan je ervoor zorgen dat je alles wat je nodig hebt voor de nacht binnen handbereik hebt. Zo kan je zowel je tandenborstel als je oordoppen makkelijk vinden. 

En wanneer je wakker wordt kan je met een autotafel in alle rust genieten van ontbijt na een nachtje slapen in de auto. Ideaal als het bijvoorbeeld regent. De Vitamo auto organizer biedt deze handige twee-in-één optie.

Heb jij al eens geslapen in de auto? Hoe heb jij dit aangepakt en zou je dit vaker doen? We zijn benieuwd naar jullie ervaringen en ideeën om slapen in de auto comfortabeler te maken!

Andere interessante artikelen:

Veel gestelde vragen over slapen in de auto

Mag je overal slapen in de auto?

Nee, slapen in de auto is niet overal toegestaan. Elke gemeente en elk land heeft zijn eigen regels en voorschriften met betrekking tot het slapen in de auto. Het is belangrijk om de lokale wetten en voorschriften te raadplegen voordat je besluit om in de auto te slapen.

Waar kan ik wel slapen in de auto?

De toegestane plaatsen om in de auto te slapen verschillen per gemeente en land. Sommige gemeenten staan het slapen in de auto toe op specifieke locaties, zoals aangewezen parkeerplaatsen of rustplaatsen langs de snelweg. Het is raadzaam om vooraf onderzoek te doen en informatie in te winnen over geschikte locaties.

Zijn er boetes voor het slapen in de auto?

Ja, als het slapen in de auto op een niet-toegestane locatie gebeurt, kan dit resulteren in boetes of andere strafmaatregelen. De hoogte van de boetes varieert per gemeente en land. Het is verstandig om de lokale wetten en boetetarieven te raadplegen.

Hoe kan ik comfortabel slapen in de auto?

Om comfortabel te slapen in de auto, zijn er enkele dingen waar je rekening mee kunt houden. Zorg voor een veilige parkeerplaats, creëer een goed slaapoppervlak met kussens en dekens, zorg voor voldoende ventilatie en frisse lucht door een raam op een kiertje te zetten, en draag comfortabele kleding. Daarnaast kunnen slaapmaskers, oordopjes en andere slaaphulpmiddelen helpen om een goede nachtrust te bevorderen.

Wat zijn enkele handige accessoires voor het slapen in de auto?

Enkele handige accessoires voor het slapen in de auto zijn een auto luchtbed of een voetensteun voor extra comfort, een auto-organizer om je spullen georganiseerd te houden, en een autotafel voor gemakkelijk eten en drinken. Deze accessoires kunnen je slaapervaring in de auto verbeteren.

Hoe kan ik veilig slapen in de auto?

Veiligheid is belangrijk bij het slapen in de auto. Parkeer op een veilige, drukke plaats en vergrendel de deuren. Zorg ervoor dat je voldoende frisse lucht hebt door een raam op een kiertje te zetten.

Schakel alle elektronische apparaten uit om de accu te sparen en voorkom oververhitting. Zorg er ook voor dat je voldoende drinkwater hebt en maak gebruik van sanitaire voorzieningen voordat je gaat slapen.

Productcategorieën

Meest verkocht

betternights
Reacties op: Slapen in de auto

2 reacties op “Slapen in de auto”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay van den Bosch

Kay van den Bosch heeft gedurende ruim 5 jaar een solide loopbaan opgebouwd als Customer Service Manager en Slaapexpert binnen de slaapindustrie.

Met een achtergrond in klantenservicebeheer en slaapexpertise blijft Kay een waardevolle bron van begeleiding voor mensen die worstelen met slaapproblemen, zijn voortdurende inzet om anderen te helpen getuigt van zijn toewijding aan het welzijn van anderen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
27 september 2023 Rolkussen

Rolkussen: Een Revolutie in Comfort en Stijl Als je ooit een massage hebt ondergaan, dan ken je het heerlijke gevoel van volledige ontspanning en welzijn. Maar heb je wel eens stilgestaan bij de kleine details die deze ervaring verbeteren? Eén zo’n detail dat een groot verschil kan maken, is het gebruik van een rolkussen. Hier […]

Lees artikel
14 september 2023 Humidifier of Luchtbevochtiger: De Weg naar een Comfortabele en Gezonde Leefomgeving

In de wereld van comfort en gezondheid in huis is er een kleine, maar krachtige metgezel die vaak over het hoofd wordt gezien – de luchtbevochtiger, ook wel bekend als de humidifier. Dit bescheiden apparaat heeft de capaciteit om een groot verschil te maken in de kwaliteit van de lucht die we inademen en de […]

Lees artikel
11 september 2023 CO2-Meters: Het belang hiervan en de Beste C02-Meters

In de afgelopen jaren zijn CO2-meters steeds meer in opkomst gekomen als essentieel hulpmiddel voor het meten van de luchtkwaliteit in binnenruimtes. Deze kleine, maar krachtige apparaten meten het gehalte aan koolstofdioxide (CO2) in de lucht en bieden cruciale inzichten in de luchtkwaliteit. Hoewel CO2-meters nuttig zijn in verschillende omgevingen, waaronder scholen, kantoren en woonkamers, […]

Lees artikel
4 september 2023 Infrarood deken

De Kracht van Ontspanning: Ontdekking en Voordelen van Infrarood Dekens In de moderne wereld, waar stress en hectiek overheersen, zoeken mensen constant naar manieren om hun lichaam en geest te ontspannen. Een opmerkelijke ontwikkeling op het gebied van wellness is de opkomst van infrarood dekens. Deze technologie heeft de aandacht getrokken van mensen die streven […]

Lees artikel
31 augustus 2023 Ruimtebesparing en Comfort: De Voordelen van een Opklapbed in Moderne Woonruimtes

In de dynamische wereld van vandaag, waar stedelijke gebieden steeds voller raken en de behoefte aan efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte steeds groter wordt, is het opklapbed een innovatieve en praktische oplossing die aan populariteit wint. Dit veelzijdige meubelstuk biedt niet alleen een slimme oplossing voor ruimtegebrek, maar biedt ook een scala aan voordelen […]

Lees artikel
28 augustus 2023 Wigkussen – Wat is het en waar is het goed voor?

Een wigkussen om je zithouding te verbeteren en comfortabeler te zitten We zitten wat af als Nederlanders. Dit kan komen door je werk, omdat je lange dagen maakt op kantoor of veel met de auto moet reizen. Het kan ook zijn dat je langdurig zit voor je plezier, omdat je een verre reis met het […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 191 reviews.