Stoppen met snurken is makkelijker dan je denkt en beter voor je gezondheid
Je kent het wel, wakker liggen door het snurken van je partner naast je. Of nog erger, zo hard snurken dat je er zelf wakker van wordt? Wat kun je eraan doen om dit op te lossen en te stoppen met snurken of het in ieder geval te verminderen.
In dit artikel bekijken we waardoor snurken ontstaat, wat je kunt veranderen in je levensstijl om dit op te lossen en welke andere middelen je zou kunnen proberen om in de toekomst te stoppen met snurken.
Aanpassingen in de levensstijl om te stoppen met snurken
Er kunnen natuurlijk allerlei middelen worden uitgeprobeerd, maar als er niets in de levensstijl wordt aangepast word je afhankelijk van deze hulpmiddelen om te stoppen met snurken. Het beste kun je werken aan de veroorzaker van het snurken.
Hieronder vind je 7 mogelijke aanpassingen in je levensstijl die invloed hebben op je snurkgedrag.
Overgewicht
Als je overgewicht hebt, is het nodig om gewicht te verliezen om te kunnen stoppen met snurken. Mensen met overgewicht kunnen extra weefsel in de keel hebben dat bijdraagt aan het snurken. Afvallen kan helpen bij het verminderen van het snurken.
Slaap op je zij
Als je op je rug slaapt, kan je tong achterover in je keel vallen, waardoor je luchtweg wordt vernauwd en de luchtstroom gedeeltelijk wordt belemmerd.

Verhoog het hoofdeinde
Het hoofdeinde van je bed zo’n 10 cm verhogen kan helpen met het verminderen van en het stoppen met snurken.
Behandel neusverstoppingen of obstructies
Het hebben van allergieën of een afwijkend septum kan de luchtstroom door de neus beperken. Dit dwingt je om door je mond te ademen, waardoor de kans op snurken toeneemt.
Als je hier echt structureel last van heeft, vraag dan je arts om een steroïdenspray op recept als je chronische congestie hebt. Om een structureel defect in de luchtweg te corrigeren, zoals een afwijkend septum, moet je mogelijk worden geopereerd.

Beperk of vermijd alcohol en kalmerende middelen
Vermijd het drinken van alcoholische dranken ten minste twee uur voor het slapengaan en laat je arts weten dat je snurkt voordat je kalmerende middelen gebruikt.
Kalmerende middelen en alcohol onderdrukken het centrale zenuwstelsel, waardoor de spieren, inclusief de weefsels in de keel, overmatig ontspannen worden.
Stop met roken
Het stoppen met roken kan het snurken verminderen, naast de vele andere voordelen voor de gezondheid.
Slaap genoeg
Volwassenen moeten streven naar ten minste zeven uur slaap per nacht. De aanbevolen slaapuren voor kinderen variëren per leeftijd. Kleuters moeten 10 tot 13 uur slaap per dag krijgen.
Schoolgaande kinderen hebben negen tot twaalf uur per dag nodig en tieners moeten acht tot tien uur slaap per dag krijgen.

Alternatieve geneeswijzen
Omdat snurken zo’n veel voorkomend probleem is, zijn er tal van producten beschikbaar, zoals neussprays of homeopathische therapieën. De meeste producten zijn echter niet effectief gebleken in klinische studies.
Anti-snurk producten
Er zijn diverse anti-snurk producten verkrijgbaar, zoals beugels, neusstrips en meer. Hieronder lichten we kort de belangrijkste uit.
Anti Snurk Beugel en Neusspreiders
Dit zijn twee anti-snurkmiddelen gecombineerd voor een extra goede werking.
De snurkbeugel voorkomt dat de onderkaak naar beneden zakt, wat snurken voorkomt. Daarnaast zorgen de neusspreiders er ook nog eens voor dat je meer zuurstof binnen krijgt. Zo worden beide methoden gecombineerd en wordt snurken voorkomen.
De snurkbeugel kun je zelf aanpassen op maat door het in heet water te leggen, de neusspreiders worden in maar liefst vier maten meegeleverd.
Dus terwijl je aan het aanpassen van je levensstijl werkt kun je alvast snurkvrij slapen met deze handige hulpmiddelen!
Als je partner degene is die aan het snurken is, kun je je soms zowel gefrustreerd als moe voelen. Probeer je partner van een snurkbeugel en neusspreider te overtuigen en van het veranderen van de levensstijl. Als dit niet helpt om het nachtelijk lawaai van je partner te stillen, laat je partner dan een doktersafspraak maken.
In de tussentijd kunnen oordopjes of achtergrondgeluiden, zoals een white noise machine of een ventilator bij het bed, helpen om snurkgeluiden te maskeren zodat je meer slaap krijgt.

Voor partners
Wanneer stoppen met snurken niet lukt
Lukt het stoppen met snurken ondanks aanpassingen in de levensstijl en zelfs het gebruik van een snurkbeugel en een neusspreider niet?
Dan zul je toch echt een afspraak met de dokter moeten maken. Wellicht zit er iets verkeerd in je neus of luchtwegen dat dit veroorzaakt en dat zal moeten worden verholpen.
Wat je zelf al kunt doen om je voor te bereiden op een dergelijke afspraak, is het zorgen voor de volgende dingen:
Symptomen noteren
Schrijf alle symptomen op die je ondervindt, inclusief symptomen die geen verband lijken te houden met de reden waarom je de afspraak heeft gepland. Vraag je partner om te beschrijven wat hij of zij ‘s nachts hoort of merkt terwijl je slaapt.
Of, beter nog, vraag je slaappartner om mee te gaan naar je afspraak, zodat hij of zij met de arts kan praten over jouw klachten zodat jullie er samen aan kunnen werken om te stoppen met snurken.
Lijst met medicatie
Maak een lijst met alle medicatie die je inneemt, evenals vitamines of supplementen
Lijst met vragen
Stel een lijst op met vragen die je aan je dokter wil stellen.
Voorbeelden hiervan:
- Wat zorgt ervoor dat ik snurk als ik slaap?
- Is mijn gesnurk een teken van iets ernstigers?
- Wat voor tests heb ik nodig?
- Wat gebeurt er tijdens een slaaptest?
- Welke behandelingen zijn beschikbaar voor het snurken, en welke raad u aan?
- Welke soorten bijwerkingen kan ik verwachten van de behandeling?
- Zijn er alternatieven voor de aanpak die u voorstelt?
- Zijn er stappen die ik zelf kan nemen om mijn snurken te bevorderen?
- Ik heb andere gezondheidsproblemen. Hoe kan ik deze aandoeningen het beste samen aanpakken?
- Zijn er brochures of ander gedrukt materiaal dat ik mee naar huis kan nemen? Welke websites raadt u aan om te bezoeken?
Andere interessante artikelen:
Inhoud
Kay van den Bosch heeft gedurende ruim 5 jaar een solide loopbaan opgebouwd als Customer Service Manager en Slaapexpert binnen de slaapindustrie.
Met een achtergrond in klantenservicebeheer en slaapexpertise blijft Kay een waardevolle bron van begeleiding voor mensen die worstelen met slaapproblemen, zijn voortdurende inzet om anderen te helpen getuigt van zijn toewijding aan het welzijn van anderen.