Stuitkussen

Een stuitkussen vermindert de pijn en houdt je ruggengraat recht

Je stuitje lijkt misschien wel het meest nutteloze deel van je lichaam maar wanneer je er last van hebt kan het behoorlijk in de weg zitten. En dan met name tijdens het zitten. Het is een kwetsbaar onderdeel van je lichaam maar zorg je er eigenlijk wel goed voor?

Je stuitje heeft meer impact op de rest van je lichaam dan je denkt. In dit artikel vertellen we waarom het gebruik van een stuitkussen ook aan te raden wanneer je geen pijnklachten hebt. Waar en wanneer gebruik je dan een stuitkussen en waar moet je op letten bij de aanschaf.

Andere interessante artikelen:

Je stuitje

Ongelukkig terechtkomen op je stuitje kan enorm veel pijn doen. Zitten kan je onmogelijk worden gemaakt maar ook staan en liggen kan pijnlijk aanvoelen. In dit geval weet je wat de oorzaak is geweest, die vervelende val.

Maar je stuitje kan ook klachten veroorzaken die je misschien niet direct kan herleiden. Het kan ook zijn dat je stuitje pijn doet wanneer je opstaat van je stoel zonder dat je weet waarom. En wist je dat die stijfheid na een lange dag achter je bureau zitten ook te herleiden kan zijn naar je stuitje?

Voordat we verder gaan met het stuitbeen, eerst even kort iets over de anatomie van je rug. Je wervelkolom bestaat uit vierentwintig wervels die verdeeld zijn over drie secties. De bovenkant van je wervelkolom bestaat uit zeven halswervels, vervolgens heb je twaalf borstwervels in het midden van je rug en vijf lendenwervels in je onderrug.

Aan de onderkant van je wervelkolom zit een klein driehoekig bot: dat is je stuitbeen. Je stuitbeen bestaat uit drie kleinere botsegmenten die op een korte staart lijken. Het kan zelfs bewegen als een staart. Je bekkenbodemspier is verantwoordelijk voor de beweging in je stuitbeen. Je stuitbeen zit vast aan je heiligbeen, dat is een iets groter bot dat net onder je laatste lendenwervel zit.

Je stuitje lijkt dan misschien een nutteloos bot, het is verbonden met je volledige ruggenwervel. Je ruggenwervel is een belangrijk onderdeel van je lichaam en wanneer je deze niet gezond houdt is de kans groot dat je op termijn rugklachten krijgt.

Wanneer je zit komt je wervelkolom in een platte positie te staan waardoor er meer druk op komt. Deze houding en druk zorgt ervoor dat het stuitbeen gebied zo gevoelig is.

stuitje-stuitkussen

Wat is een stuitkussen

Het grootste gedeelte van onze dagelijkse activiteiten voeren we zittend uit. Voor veel mensen begint de dag zittend aan de ontbijttafel. Vervolgens gaan we naar het werk, zittend, in de auto, bus of trein. Tel daar vervolgens 8 uur bij op wanneer je een kantoorbaan hebt of een ander zittend beroep. Na het werk wordt, op een uurtje sporten na, veel tijd zittend doorgebracht.

Al die tijd wordt er druk uitgeoefend op je wervelkolom en stuitje. Om deze druk weg te nemen is het belangrijk om op een kussen te zitten. Het meest geschikte kussen is een stuitkussen. Op een stuitkussen zit je niet alleen comfortabeler, je verdeeld op deze manier de druk op je stuitbeen en ondersteund je billen en rug.

Een stuitkussen is een kussen dat speciaal ontworpen is om de druk op je stuitje te verminderen en tegelijkertijd de rest van je lichaam en je wervelkolom te ondersteunen. Het kussen heeft een rond, vierkant of U-vorm. De uitsparing in het kussen zorgt ervoor dat je stuitbeen wordt beschermd en de directe druk wordt weggenomen. Tegelijkertijd helpt het je heupen en wervelkolom te ondersteunen.

Best Life stuitkussen

best life stuitkussen

Langdurig zitten kan pijn veroorzaken in je stuitje, heupen, benen of rug.  Het ergonomische stuitkussen van Best Life creëert eenvoudig een goede zitpositie waardoor pijnklachten verminderen en jij weer langdurig kan zitten. Het ergonomisch ontwerp zorgt ervoor dat de druk evenredig wordt verdeeld over je benen.

Het stuitkussen van Best Life is gemaakt van BL Comfort-Foam dat in samenwerking met orthopedische specialisten is ontwikkeld. Dit innoverende materiaal overstijgt bestaande traagschuim-kussens als het gaat om ondersteuning en duurzaamheid.

De antislip-laag zorgt voor een stabiel zitcomfort op iedere ondergrond. Je kan het kussen overal mee naar toe nemen.

Het stuitkussen is anti-allergeen en is vrij van mijten, bacteriën en schimmels. Het kussen bevat een afneembare hoes die je in de wasmachine te wassen is. Zou kan je het stuitkussen altijd schoon houden.

Voordelen:

 • Verlicht been-, rug- en stuitpijn
 •  Verbetert je zithouding en de bloedsomloop
 • Ook geschikt voor na de zwangerschap, een operatie of ongeluk
 • Positioneert je wervelkolom in een natuurlijke positie
 • Gemaakt van BL Comfort-Foam™ traagschuim
 • Geschikt voor elke harde ondergrond 


Best Life ringkussen

Best Life ringkussen

Het ring kussen van Best life biedt pijnverlichting tijdens het zitten. Aambeien, doorligwonden of rugklachten kunnen zitten ondragelijke maken. Dit ergonomische stuitkussen verlicht de pijn direct.

Het kussen is gemaakt van BL Comfort-Foam. Dit is een slijtbestendig en vormvast traagschuim dat ontwikkeld is in samenwerking met orthopedische experts. Het materiaal vormt zich naar je lichaam en biedt daardoor een goede ondersteuning.

Het kussen heeft een afneembare hoes met antislip-laag. Hierdoor glijdt het kussen niet weg en is het op elke ondergrond te gebruiken. De hoes is eenvoudig te wassen in de wasmachine.

Dit stuitkussen van Best life wordt o.a. aangeraden bij

 • Aambeien
 • Doorligwonden
 • Pijn in je stuitje, nek, bekken en bovenbenen
 • Post-operatie


Best Life orthopedisch stuitkussen bureaustoel

Voordelen Best Life stuitkussen

 • Verlicht been-, rug- en stuitpijn
 • Verbetert je zithouding en de bloedsomloop
 • Ook geschikt voor na de zwangerschap, een operatie of ongeluk
 • Positioneert je wervelkolom in een natuurlijke positie
 • Gemaakt van BL Comfort-Foam™ traagschuim
 • Geschikt voor elke harde ondergrond

Langdurig zitten kan pijn veroorzaken in je benen, rug en stuitje. Dit ergonomische stuitkussen is zo ontworpen dat het de druk op je benen evenredig verdeelt waardoor je langer en pijnvrij kan zitten.

Neem het stuitkussen overal mee naar toe en gebruik het op elke ondergrond. De antislip-laag zorgt ervoor dat het kussen op zijn plek blijft liggen.

Het stuitkussen is gemaakt van BL-Comfort Foam dat is ontwikkeld in samenwerking met orthopedische expert. Het innoverende materiaal is duurzaam en zorgt voor een perfecte ondersteuning doordat het zich aanpast aan jouw lichaam.

Het kussen heeft een afneembare hoes die je eenvoudig kan wassen. Daarnaast is het kussen anti-allergeen en houd het mijten, bacteriën en schimmels buiten de deur.


Slaapcity stuitkussen

Urenlang zitten kan ervoor zorgen dat je aan het einde van de dag last hebt van rugpijn, pijn in de benen of je stuitje. Zeker wanneer je op een harde stoel zit kan je stuitje behoorlijk pijnlijk aanvoelen.

Het stuitkussen van Slaapcity heeft een U-vorm en is ontworpen om pijn in je stuitje, rug en heupen te verminderen. Het unieke ontwerp verlicht de druk op het probleemgebied waardoor je de hele dag pijnvrij kan zitten. Daarnaast bevordert het kussen jouw zitpositie.

Het stuitkussen is gemaakt van 100% traafschuim dat op warmte reageert en zich vervolgens perfect aanpast aan jouw lichaam. Het helpt jouw zithouding te verbeteren en verlicht pijn dat veroorzaakt is door langdurig zitten.

Het stuitkussen heeft een ergonomisch ontwerp dat de druk verlicht en je lichaam goed ondersteunt. Ideaal voor zowel thuis, onderweg of op het werk. De antislip-laag zorgt ervoor dat je het kussen op elke ondergrond kan gebruiken zonder dat het weg glijdt.

Voordelen van het Slaapcity stuitkussen:

 • Verlicht been-, heup-, stuit en rugpijn 
 • Bevordert jouw zitpositie 
 • Brengt drukvermindering en meer comfort 
 • Ruggenwervel komt in natuurlijkere positie 
 • Bevordert jouw bloedsomloop en vitaliteit 
 • Eenvoudig mee te nemen 


Waarom een stuitkussen gebruiken

Op het moment dat je last hebt van je stuitje kan een stuitkussen een enorme pijnverlichting bieden. Zodra de pijn weg is wordt het kussen vaak ook opgeborgen. En dat is jammer. Een stuitkussen is ook te gebruiken wanneer je geen klachten hebt. Fysiotherapeuten raden het zelfs vaak aan omdat het een verkeerde uitlijning van je wervelkolom kan voorkomen.

Ondersteunt het aannemen van een goede houding

We hebben allemaal wel eens gehoord dat we rechtop moeten staan, rechtop moeten zitten, niet onderuit gaan zakken of voorover moeten leunen. Ondanks dat je het op dat moment misschien niet wou horen had diegene wel gelijk.

Je rug heeft een natuurlijke rondingen en uitlijning. Een houding waarin je slungelig, onderuitgezakt of voorovergebogen zit trekt je rug uit zijn natuurlijke en gezonde krommingen waardoor je botten, spieren en bindweefsel belast. Het gevolg hiervan is dat je last krijgt van een pijnlijke rug en je zal merken dat je hierdoor alleen nog maar verder onderuitgezakt gaat zitten om de pijn op te vangen. Je spieren zullen gaan verzwakken en, als je jouw houding niet corrigeert, zal je na verloop van tijd moeite hebben om je rug weer in een juiste positie te krijgen.

Hoe kan het dat wanneer we spreken over een natuurlijke houding van je rug het toch zo lastig is om deze positie aan te houden? Dat heeft alles te maken met de moderne wereld waarin wij leven. Veelvuldig ineengedoken achter een computer zitten heeft een enorme belasting op je nek en rug. Datzelfde geldt voor een hele avond op de bank hangen en tv kijken. En ook in onze slaap nemen we tegenwoordig houdingen aan waar ons lichaam in essentie niet voor is gemaakt. Als je rug het grootste gedeelte van de tijd een onjuiste houding aanneemt weet het simpelweg niet meer wat een natuurlijke houding is.

Gelukkig kan je jouw rug een handje helpen bij het (terug)vinden van de juiste, natuurlijke houding. Door een stuitkussen te gebruiken kost het amper inspanning om je rug weer in een natuurlijke positie te krijgen.

De uitlijning van je heupen speelt een belangrijke rol als het gaat om de juiste positie van je ruggenwervel. Met behulp van een stuitkussen kantel je de heupen iets meer naar voren waardoor je rug in een natuurlijke kromming valt.

man-rugpijn-stuitje-stuitkussen

Stuitpijn

Heb je een gekneusd of gebroken stuitje dan moet je er niet aan denken dat er druk op komt. Een stuitkussen heeft een uitsparing rondom het gebied van je stuitbeen. Door de druk weg te nemen van je stuitbeen en meer te verdelen over je benen verlicht je de pijn.

De meest voorkomende oorzaken van stuitpijn zijn:

 • Gebroken stuitje
 • Gekneusd stuitje
 • Coccydynia,

Stuitpijn komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit heeft onder andere te maken doordat stuitpijn vaak voorkomt na een bevalling.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een stuitkussen

Stuitkussen zijn bedoeld om de druk op je stuitbeen en je onderrug weg te nemen. Toch zijn niet alle stuitkussens hetzelfde. Ben je van plan een stuitkussen aan te schaffen? Sta dan even stil bij de volgende onderdelen.

Vorm

Stuitbeenkussens zijn verkrijgbaar in verschillende vormen maar allemaal hebben ze een kleine uitsparing op de plek waar je stuitje komt te zitten.

Het U-vormig stuitkussen wordt vaak gebruikt voor het verlichten van stuitpijn als gevolg van een blessure, rugpijn of druk op het gebied rondom je stuitbeen. Een U-vormig kussen is zeer geschikt voor het ontlasten van de wervelkolom en stuitbeen, terwijl het toch een goede ondersteuning biedt aan de rest van je wervelkolom en lichaam.

Het O-vormig stuitkussen wordt ook wel donutkussen genoemd en wordt veel gebruikt bij aambeien of postnatale pijn te verlichten.

Een wigvormig kussen loopt schuin af naar beneden. Dit verbetert de zithouding en zorgt ervoor dat er minder druk op je onderrug komt te staan.

Maat

Dit hangt zowel af van je lichaamsbouw als de stoel, of stoelen, waarop het kussen gelegd gaat worden. Een breed kussen kan heerlijk comfortabel zitten maar kan tot problemen leiden in een smalle vliegtuigstoel. Een autostoel is daarentegen vaak een stuk breder en een groter kussen zorgt in dat geval voor meer comfort.

Materiaal en vulling

De drie meest voorkomende materialen zijn:

 • Koudschuim; dit is een zeer vormvast materiaal
 • Traagschuim; de meeste stuitkussens worden gemaakt van traagschuim. Het is een vormvast materiaal dat zich aanpast aan je lichaam op het moment dat het warm wordt.
 • Rubber/lucht; de opblaasbare stuitkussens zijn gemaakt van rubber en gevuld met lucht. Het nadeel hiervan is dat het kussen beweeglijk is indien er één grote luchtkamer is. Wanneer de lucht wordt verdeeld over meerdere kamers zal de drukverdeling ook beter zijn.

 

Wasbaarheid

Je kussen wordt er niet schoner op wanneer je het dagelijks gebruikt. Daarom is het aan te raden om een stuitkussen te kopen die je kan wassen of een afneembare en wasbare hoes heeft.

Draagbaarheid

Ben je eenmaal aan een stuitkussen gewend, dan kan je niet meer zonder. Dan is het wel handig als een kussen hebt die je makkelijk mee kan nemen.

Antislip-laag

Een antislip-laag zorgt ervoor dat je kussen niet wegglijdt. Ideaal in het geval de ondergrond glad is.

Hoe en waar gebruik je een stuitkussen

Om alle ergonomische voordelen te benutten is belangrijk dat je het stuitkussen op de juiste manier gebruikt. Gebruik een stuitkussen om te beginnen nooit in combinatie met een ander zitkussen. Hierdoor verstoor je de balans. Verwijder alle andere kussens en plaats het stuitkussen direct op de stoel.

Het beste kan je gaan zitten op een stoel met stevig zitvlak en een goede, stevige, rugleuning. Mocht je toch op de bank zitten of een stoel met een zachte ondergrond dan kan je ervoor kiezen om een boek tussen het zitvlak en het kussen te leggen. Gebruik indien nodig een voetensteun zodat je knieën weer in een hoek van 90 graden terechtkomen.

Een stuitkussen kan je in meerdere situaties waarin je zit gebruiken.

Werk

Het grootste gedeelte van de dag breng je op je werk door. Heb je een zittend beroep dan is een stuitkussen zeker aan te raden. Je kan het kussen gebruiken wanneer je achter je bureau zit maar ook meenemen naar vergadering.

Thuis

Gebruik het stuitkussen zowel wanneer je thuis werkt als wanneer je thuis ontspant. Je keukenstoel is minder ergonomisch dan een bureaustoel waardoor de juiste ondersteuning van je ruggenwervel extra belangrijk is. En ook al lijkt je bank comfortabel, de juiste ondersteuning biedt het vaak niet. 

Auto

Stuitkussens kunnen ook heel goed in de auto gebruikt worden. Een autostoel biedt vaak niet het ergonomische comfort dat je nodig hebt. Zorg er wel voor dat je de rugleuning van de stoel niet te ver naar achteren hebt staan en je rechtop zit.

Conclusie stuitkussen

Een stuitkussen wordt vaak alleen gebruikt bij pijnklachten. Het is echter ook een geweldig hulpmiddel om je rug goed uitgelijnd te houden. Tijdens de vele uren die we zittend doorbrengen komt er veel druk te staan op ons stuitbeen en ruggenwervel. Vaak zitten we in een verkeerde houding waardoor rugklachten ontstaan. Doordat je bekken iets naar voeren worden gekanteld op een stuitkussen komt je ruggenwervel in een natuurlijke houding terecht.

De uitsparing in het stuitkussen zorgt ervoor dat de druk op het stuitbeen rugwervel wordt weggenomen. Dit verlicht niet alleen de pijn bij een gebroken of gekneusd stuitje, het zorgt voor een betere drukverdeling over je stuitbeen, rug en billen. Het grote voordeel van een stuitkussen is dat het overal te gebruiken is; op je werk, in de auto en thuis.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel laat dan gerust hieronder een comment achter. Je kan ons ook volgen op Facebook

Meest verkocht

betternights
Reacties op: Stuitkussen

Eén reactie op “Stuitkussen”

 1. Ik gebruik dit sinds kort en ik zit veel lekkerder! Het ringkussen bevalt me heerlijk, lekker zacht zodat je geen pijn krijgt na langer zitten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay

Expert op het gebied van dekbedden, hoofdkussens en meer op het gebied van slapen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
31 mei 2023 4 Seizoenen Dekbed: Het Perfecte Allround Comfort

Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn, en het juiste dekbed speelt hierbij een belangrijke rol. Een 4 seizoenen dekbed is een uitstekende keuze voor mensen die het hele jaar door comfort en gemak willen ervaren. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat een 4 seizoenen dekbed precies is, de […]

Lees artikel
29 mei 2023 Dekbed maten: Welke maat dekbed is het beste voor jou?

Bij het creëren van een comfortabele en gezellige slaapomgeving is het kiezen van het juiste dekbed essentieel. De juiste dekbed maten kiezen zorgt niet alleen voor voldoende warmte en comfort, maar kan ook bijdragen aan de algehele esthetiek van je slaapkamer. In dit artikel zullen we de verschillende dekbed maten bespreken, zodat je het perfecte […]

Lees artikel
26 mei 2023 Ultiem comfort en elegantie: Ontdek de voordelen van een donzen lits-jumeaux dekbed

Een goede nachtrust is essentieel voor ons welzijn en het kiezen van het juiste dekbed is een belangrijk onderdeel van het creëren van een comfortabele slaapomgeving. Voor wie op zoek is naar ultiem comfort en luxe, is een donzen dekbed lits jumeaux een uitstekende keuze. Met zijn zachte, lichte en warme eigenschappen biedt dit type […]

Lees artikel
24 mei 2023 Het perfecte 1 persoons dekbed: Ultiem comfort en warmte

Het hebben van een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn. Een belangrijk element voor een goede nachtrust is het juiste beddengoed, en een hoogwaardig donzen dekbed kan een wereld van verschil maken. In dit artikel zullen we ons richten op één persoons donzen dekbedden, en waarom ze een uitstekende keuze zijn voor […]

Lees artikel
23 maart 2023 Vouwbed

Het Vouwbed: Compacte En Praktische Slaapoplossing Voor Kleine Ruimtes Een goede nachtrust is van vitaal belang voor onze gezondheid en welzijn. Helaas hebben niet alle huizen genoeg ruimte voor een permanent bed. Als je een kleine slaapkamer hebt, kan het zijn dat je niet genoeg ruimte hebt om een bed neer te zetten en je […]

Lees artikel
22 maart 2023 Verzwaringsdeken kind

Hoe een verzwaringsdeken je kind kan helpen om beter te slapen Een verzwaringsdeken kan een goede oplossing zijn voor kinderen die moeite hebben met slapen en niet van een licht donzen dekbed houden. Door het gewicht van de deken ervaart het kind een lichte druk op het lichaam, wat vergelijkbaar is met een knuffel. Dit […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 184 reviews.