• Waardering: 9.8/10 bij Webwinkelkeur
 • Gratis verzending én gratis retour
 • Handgemaakt in Nederland
 • Gratis proefslapen
 • Showroom in Doetinchem

Een verzwaringsdeken: waarom en wanneer gebruik je deze?

Alles over de verzwaringsdeken, hoe deze werkt en waar deze bij helpt.

Voldoende slaap en een goede nachtrust zijn belangrijk voor jouw gezondheid. Toch kan het zijn dat een goede nacht slapen voor jou niet altijd zo vanzelfsprekend is. Misschien heb je moeite met het in slaap komen of heb je last van rusteloze nachten.

Een steeds populairder wordend middel om in slaap te komen, stress te verminderen en dieper te slapen is de verzwarings deken. Maar hoe werkt zo’n verzwaringsdeken nu? En helpt het jou om beter sneller in slaap te vallen en beter te slapen? We vertellen je er graag alles over in dit artikel.

Verzwaringsdeken_Bamboe_detail-2_900x
Illustratie door Best Life Verzwaringsdeken

Wat is een verzwaringsdeken

De naam zegt eigenlijk al, een verzwaringsdeken is een deken die zwaarder gemaakt is. Een normaal deken weegt ongeveer 1,5 kilo. Een verzwarings deken weegt daarentegen tussen de 3 en 15 kilo en is zwaarder gemaakt met speciale verzwaringsmiddelen. Dit extra gewicht zorgt voor een gelijkmatige druk op je lichaam.

Met een verzwaringsdeken vervang je jouw eigen deken en ondanks dat het veel knusser is om je deken met je partner te delen is een verzwarings deken bedoeld om er alleen onder te liggen. De zwaarte van de deken is namelijk afhankelijk van je eigen lichaamsgewicht. Zouden jullie er samen onder liggen dan zou de deken alleen effect hebben als jullie hetzelfde gewicht hebben.

Hoe werkt een verzwaringsdeken

’s Nachts, tijdens het slapen, lig je onder de verzwaringsdeken. Net als bij een gewone deken. Het verschil is dat de verzwarings deken veel zwaarder is dan dat je gewend bent van een deken.

Het drukkend gevoel van de verzwaringsdeken kan een veilig, geborgen en ontspannen gevoel geven als je slaapt. Dit is vergelijkbaar met de therapeutische techniek die diepe druk stimulatie genoemd wordt.

Diepe druk stimulatie is een methode waarbij prikkelverwerking in de hersenen op de juiste manier wordt gestimuleerd.

Bij diepe druk simulatie zorgt de gelijkmatige druk die op het lichaam wordt uitgeoefend ervoor dat je zenuwstelsel ontspant. Dit kan onder andere pijn verlichtend werken.

Daarnaast worden de hersenen gestimuleerd om serotonine en dopamine aan te maken. Serotonine en dopamine worden beide ook wel gelukstofjes genoemd. Hierdoor kan je angst verminderen en je stemming verbeteren.

Tegelijkertijd wordt er minder cortisol aangemaakt. Cortisol staat ook wel bekend als het ‘stresshormoon’. Minder stress leidt tot een betere nachtrust

Het gewicht van de deken geeft een veilig en omarmd gevoel, alsof je wordt geknuffeld. Dit zorgt voor extra ontspanning waardoor je rustiger in slaap valt en langer door blijft slapen.

Verzwaringsdeken_Bamboe_USP_900x
Illustratie door Best Life Verzwaringsdeken

Voor wie is een verzwaringsdeken

Een verzwaringsdeken is eigenlijk voor iedereen die graag een betere nachtrust wil hebben.

Slapen is belangrijk omdat je tijdens je slaap zowel lichamelijk als geestelijk uitrust. Als je een onrustige of een te korte nachtrust hebt is je lichaam niet in staat voldoende uit te rusten en te herstellen.

Een nachtje slecht slapen overkomt iedereen. De kans dat je de volgende dag een moe bent of moeite hebt met concentreren is dan groter. Je bent vaak prikkelbaarder, of grumpy, en sneller gestrest.

Slaap je regelmatig slecht of heb je een slaapprobleem dan kan dit leiden tot ernstigere gezondheidsklachten. Langdurig slaaptekort kan leiden tot depressie, hartproblemen en bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk.

Een goede nachtrust is daarom zo belangrijk, en een verzwarings deken kan daarbij helpen.

Een verzwarings deken wordt door sommige therapeuten ook aangeraden wanneer je last hebt van de volgende aandoeningen:

 • Slapeloosheid en slaapstoornissen
 • ADHD
 • Autisme
 • Sensorische integratiestoornis
 • Angststoornis
 • Stress
 • Depressie
 • Restless legs syndroom
 • PTSS
Verzwaringsdeken_Bamboe_vooraanzicht_900x
Illustratie door Best Life Verzwaringsdeken

Slapeloosheid en slaapstoornissen

Heb je een slaapprobleem of een slaapstoornis dan ben je niet de enige. Slaapproblemen komen veel voor en kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Zo kan stress de oorzaak zijn van een slechte nachtrust of kan een ziekte ervoor zorgen dat jij ’s avonds moeilijk in slaap komt.

Een verzwaringsdeken bevordert de afgifte van serotonine en dopamine, geluk hormonen, en vermindert aan de andere de afgifte van het stresshormoon cortisol. Door de gelijkmatige druk die op je lichaam wordt uitgeoefend geeft je een geborgen en veilig gevoeld. Dit zorgt voor een ontspannen lichaam en zenuwstelsel waardoor je makkelijker in slaap valt en dieper slaapt.

ADHD

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar een verzwarings deken of een verzwaringsvest in relatie tot kinderen met ADHD. De studie van Hung-Yu Lin  toonde aan dat een verzwaringsvest, als onderdeel van de therapie, de aandacht van kinderen verbeterde en de hyperactiviteit verminderde. Een ander onderzoek toont aan dat een verzwarings deken positief effect heeft op slaap problemen bij kinderen met ADHD.

Autisme

Een verzwarings deken kan zowel voor volwassenen als voor kinderen met autisme een positief effect hebben. Dit komt met name doordat slaapstoornissen een van de symptomen is van autisme. Kinderen met autisme hebben hier meer last van dan volwassenen. Het gebruik van een verzwaringsdeken kan de nachtrust verbeteren.

Angst

Doordat een verzwarings deken een veilig geborgen gevoel geeft kan het helpen in het geval je last hebt van angststoornissen. De verminderde cortisol afgifte zorgt ervoor dat je minder stress ervaart.

Verzwaringsdeken_Bamboe_detail-1_900x
Illustratie door Best Life Verzwaringsdeken

Voor wie is een verzwaringsdeken minder geschikt

Ondanks dat we iedereen graag een goede nachtrust wensen is het belangrijk om te weten dat een verzwaringsdeken niet voor iedereen geschikt is.

Voor kinderen jonger dan 2 jaar of lichter dan 9 kilo wordt het gebruik van een verzwaringsdeken afgeraden. Dit heeft te maken met het feit dat jonge kinderen nog niet altijd motorisch vaardig genoeg zijn om de intuïtief de deken van zich af te krijgen.

Ben je een extreme snurker of heb je last van slaapapneu dan wordt een verzwarings deken ook afgeraden. Dit omdat de druk van een zware deken kan zorgen voor een onrustige ademhalen.

Het gebruik van een verzwarings deken kan ook een risico vormen wanneer je last hebt van rug- of nekklachten of bij longziekten, diabetes en een lage bloeddruk. Raadpleeg in deze gevallen daarom altijd eerst je arts voor advies indien je van plan bent een verzwarings deken aan te schaffen.

Gewicht van een verzwaringsdeken

Het gewicht van de verzwaringsdeken is afhankelijk van je lichaamsgewicht. De algemene regel is om een deken te kiezen die ongeveer 10% van je lichaamsgewicht is. Weeg je 60 kg kies dan is een deken van 6 kg en weeg je 110 kg dan is en deken van 11 kg geschikt.

Blijkt dat die 10% van je lichaamsgewicht net tussen 2 gewichtscategorieën van de deken in zit? Dan is het verstandig voor de zwaardere optie te kiezen.

Het is belangrijk dat je de deken nog wel makkelijk kan verplaatsen.

Voor kinderen zijn er speciale verzwaringsdekens die meestal beginnen bij 4 kg.

Verzwaringsdeken_Bamboe_inhoud-verpakking_900x
Illustratie door Best Life Verzwaringsdeken

Afmetingen verzwaringsdeken

Het belangrijkste bij een verzwaringsdeken is dat de deken goed om je heen ligt. Alleen op die manier kan de deken een gelijkmatige druk op je lichaam uitoefenen. Daarom is een verzwaringsdeken meestal afhankelijk van je lengte en omvang.

De verzwaringsdeken moet je lichaam vanaf je nek tot je tenen bedekken. Je moet er aan de andere kant weer voor zorgen dat de deken aan de zijkant niet van je bed hangt. Dan loop je weer het risico dat de deken ’s nachts van je bed af valt.

Een verzwaringsdeken is altijd bedoeld voor één persoon. Ook als de afmeting doet suggereren dat et een tweepersoonsdeken is.

Het is niet heel gezellig en knus in het geval je met je partner in bed slaapt maar wel het meest effectief. Wil je allebei onder een verzwaringsdeken slapen dan kan je het beste twee aparte dekens kopen die allebei afgestemd zijn op jullie eigen lichaamsgewicht en lengte.

De meest voorkomende maten zijn 150×200 cm en 120x180cm voor volwassenen. De kindermaten zijn over het algemeen 90×120 cm en 100×150 cm.

Vulling van de verzwaringsdeken

Om de deken zwaarder te maken is de deken voorzien van verzwaringsmateriaal. In de meeste gevallen bestaat een verzwaringsdeken uit meerdere, aan elkaar genaaide, vierkante kleine zakjes gevuld met een materiaal dat zorgt voor het gewicht. Door deze verschillende zakjes wordt het gewicht van het vulmateriaal gelijkmatig over de deken verdeeld.

Er zijn verschillende soorten verzwaringsmateriaal met ieder soort zijn eigen voor- en nadelen.

 • Micro glasparels

Micro glasparels lijken qua uiterlijk op wit zand of op zoutkristallen. De glasparels zijn helemaal glad en voelen natuurlijk aan.

Microparels zijn makkelijk wasbaar, niet vatbaar voor vocht en bacteriën en zijn hypoallergeen. Ze zijn een goed alternatief in het geval je gevoelig bent voor plastic poly pellets.

Dit milieuvriendelijke alternatief voor poly pellets wordt wel direct beschouwd als het duurdere vulmateriaal. Aan de andere kant zijn de glasparels dan weer zwaarder dan plastic poly pellets wat maakt dat er in totaal minder parels nodig zijn om hetzelfde gewicht te realiseren. Hierdoor zal je deken dunner en minder omvangrijk zijn.

 • Kunststof poly pellets

Dit is het meest gebruikte vulmateriaal. Plastic poly pellets zijn gemaakt van 100% polypropyleen en, naast dat het gebruikt wordt voor het vullen van verzwaringsdekens, wordt het ook gebruikt als basis voor knuffels om ze rechtop te laten zitten. Het is dus plastic dat volledig veilig is.

Het voordeel van poly pellets is dat het flexibel en gemakkelijk te vormen is wanneer het in de deken genaaid is. Dit is belangrijk omdat de verzwaringsdeken zich naar het lichaam moet vormen om het zenuwstelsel effectief te beïnvloeden.

Het voordeel van poly pallets is dat het een stuk minder prijzig is dan glasparels. Net als glasparels kunnen ook poly pellets gewassen worden. Het kan echter zijn dat je de poly pellets hoort ritselen wanneer de deken dicht tegen je oor ligt.

 • Micro stalen kralen

Een ander veelvoorkomend vulmateriaal van verzwaringsdekens zijn stalen kralen. Deze stalen kralen zijn groter en zwaarder dan glasparels. Doordat de kralen volledig glad en rond zijn is het de ideale vulling voor een verzwaringsdeken. Het voelt comfortalen en rustgevend aan.

Stalen kralen zijn extreem duurzaam. Doordat de kralen van staal gemaakt zijn slijten ze niet. De binnenkant van de deken blijft schoon en vrijwel allergeen vrij doordat het gladde opperlak van de stalen kralen geen vuil verzamelen.

Een verzwaringsdeken met stalen kralen als vulling kan in de meeste gevallen gewoon in de wasmachine gewassen worden.

Nog een voordeel van stalen kralen als vullingsmateriaal is dat de grootte van de kralen ervoor zorgt dat de kans kleiner is dat de kralen door de naden van de deken lekken.

Het enige nadeel van dit vulmateriaal is dat stalen kralen wat meer geluid maken dan glasparels of poly pellets.

 • Rijst of erwten

In sommige gevallen worden voedingsmiddelen als rijst, bonen of erwten gebruikt als vulmiddel. Deze zijn misschien goedkoper maar minder geschikt doordat ze niet duurzaam zijn en ook niet gewassen kunnen worden.

Ook moet je oppassen dat de vulling geen schimmel of insecten aantrekt. Dit kan je gezondheid schaden.

 • Zand

In een enkel geval wordt zand gebruikt als vulmiddel voor verzwaringsdekens. Zand is een goedkoop middel dat makkelijk verkrijgbaar is.

De prijs lijkt helaas het enige voordeel aan dit verzwaringsmiddel.

Zand gaat echter vaak klonteren en verdeelt zich minder gelijkmatig door de deken. Daarnaast wordt het afgeraden om zand te wassen omdat het langzaam droogt. Ook kan zand makkelijk door de stiknaden heenkomen en als de deken stuk is dan heb je met zand als vulling een zandbak in je bed.

Verzwaringsdeken_Bamboe_detail-6_900x
Illustratie door Best Life Verzwaringsdeken

Materiaal verzwaringsdeken

Behalve de verschillende soorten vullingen die gebruikt kunnen worden zijn verzwaringsdekens ook in verschillende materialen verkrijgbaar. De meest voorkomende materialen zijn katoen, polyester en fleece.

 • Katoen

Katoen is een natuurlijk product dat goed ventileert en dat zacht aanvoelt. Heb je het snel warm in bed en zweet je veel dan is katoen een fijn materiaal om onder te slapen. Daarnaast is katoen zeer geschikt wanneer je last hebt van huidallergieën

 • Polyester

Polyester is vaak goedkoper dan katoen en makkelijker te wassen. In tegenstelling tot katoen ademt polyester niet waardoor je sneller kan zweten. Ook houdt polyester warmte niet goed vast.

 • Fleece

Heb jij het van nature vaak koud of houd je van lekker knuffelbaar materiaal kies dan voor een fleece deken. Een heerlijk zacht materiaal dat lekker warm aanvoelt.

Hoe gebruik je een verzwaringsdeken

Een verzwaringsdeken is in principe altijd een vervanging van je gewonde deken of dekbed. Je kan er voor kiezen om je dekbed over je verzwaringsdeken heen te leggen, wanneer het ’s winters extreem koud is bijvoorbeeld, maar het is niet noodzakelijk.  

Het belangrijkste is dat de deken je volledige lichaam bedekt. De deken moet een gelijkmatige diepe druk toe kunnen passen op je hele lichaam. Dit kan alleen als de deken direct contact maakt met je lichaam.

Ondanks dat de afmetingen vaak overeenkomen met een tweepersoonsdeken is een verzwaringsdeken een deken waar je alleen onder ligt. Behalve dat de kans groot is dat je niet helemaal bedekt bent met de deken wanneer je hem deelt, is ook de kans groot dat jullie niet hetzelfde gewicht hebben. En bij een verzwaringsdeken is het belangrijk dat het gewicht van de deken is afgestemd op jouw gewicht als gebruiker.

Beste verzwaringsdeken

Wat voor jou de meest geschikte deken is hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren. Aangezien een verzwaringsdeken een deken is waar je alleen onder ligt kan je helemaal zelf bepalen wat je prettig vindt.

Om je een idee te geven van dekens die anderen prettig vinden hebben we de best beoordeelde verzwaringsdekens op Bol.com voor je op een rijtje gezet.

Zorg ervoor dat je bij de aanschaf altijd het juiste gewicht kiest. Dit is ongeveer 10% van jouw lichaamsgewicht.

Beste Life Verzwaringsdeken

De verzwaringsdeken van Best Life geeft je een gevoel van comfort en veiligheid door het extra gewicht dat op je ligt. Door de subtiele druk op het lichaam zorgt dit voor de aanmaak van meer melatonine en serotonine, waardoor je beter kunt slapen.

De glasparels in de Best Life verzwaringsdeken zijn in vakken genaaid, zodat het gewicht zich niet zomaar door de hele deken kan verplaatsen. Het 100% ademende katoen zorgt ervoor dat de temperatuur niet te hoog oploopt en je niet zwetend wakker komt te liggen onder deze deken.

Ella verzwaringsdeken

Ontdek het rustgevende gevoel van de verzwaringsdeken van Ella. De verzwaringsdeken is gevuld met hypoallergene glasparels die in afzonderlijke kleine vakjes zijn genaaid. Hierdoor is het gewicht gelijkmatig over de deken verdeeld.

De deken is gemaakt van milieuvriendelijk polyester en er wordt een speciale 100% katoenen overtrek voor de verzwaringsdeken bij geleverd.

SØVNBORG verzwaringsdeken

Deze, door Scandinavische experts ontwikkelde, verzwaringsdeken zorgt voor diepe druk stimulatie tijdens het slapen. Dit zorgt voor een diepere slaap en een uitgerust gevoel wanneer je wakker wordt.  

De deken is hypoallergeen en gemaakt van stijlvast katoen voor langdurig comfort met naden die 3 tot 4 keer beter zijn gestikt. De deken is verzwaard met glazen kralen.

Calmzy verzwaringsdeken

De Calmzy verzwaringsdeken is gevuld met hypoallergene glazen balletjes die aanvoelen aan fijn zand. Deze korreltjes zijn in afzonderlijke kleine vakjes genaaid waardoor het gewicht gelijkmatig over de deken verdeeld is.

De verzwaringsdeken is gemaakt van 100% hoogwaardig ademend katoen en milieuvriendelijk polyester.

Schinkelshoek Verzwaringsdeken

Deze verzwaringsdeken is gemaakt van 100% bamboe en niet-giftige glazen kralen. De kralen zijn in afzonderlijke vakjes genaaid zodat het gewicht goed verdeeld is over de gehele deken.

Bamboe is een natuurlijk product dat ademend is. Het past zich aan de seizoenen aan waardoor de deken lekker warm is in de winter en verkoelend in de zomer.

Kustaa verzwaringsdeken

Deze verzwaringsdeken is ontworpen om je zenuwstelsel te ontspannen en het zorgt ervoor dat je beter, langer en sneller slaapt.

De deken is gemaakt van katoen en is verkrijgbaar in verschillende maten. De verzwaringsdeken wordt geleverd met een wasbare hoes. Zo houd je de deken netjes en schoon.

Conclusie Verzwaringsdeken

Een verzwaringsdeken kan een uitkomt bieden in het geval jij last hebt van slaapproblemen of gewoon een betere nachtrust wilt.

Het extra gewicht van de deken zorgt voor een diepe druk stimulatie. Dit geeft je een geborgen en veilig gevoel, alsof je geknuffeld wordt. Door de zachte druk op je lichaam zorgt ervoor dat je zenuwstelsel ontspant, je hersenen meer geluk hormonen aanmaakt en minder stresshormonen.

Het is belangrijk dat je een verzwaringsdeken koopt op basis van jouw eigen lichaamsgewicht. Dit is ook direct de reden waarom een verzwaringsdeken altijd geschikt is voor één persoon.

Deze dekens zijn verkrijgbaar met verschillende vullingen en verschillende materialen. Kies wat jij het prettigst vindt en slaap lekker.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel laat dan gerust hieronder een comment achter. Je kan ons ook volgen op Facebook.

Reacties op: Een verzwaringsdeken: waarom en wanneer gebruik je deze?

Eén reactie op “Een verzwaringsdeken: waarom en wanneer gebruik je deze?”

 1. ik heb ADHD, twintig jaar geleden de diagnose gekregen, ben nu 65 jaar en heb sinds drie weken een verzwaringsdeken van 7 kilo en het werkt echt. Ik was eerst een beetje cynisch, veel te nuchter persoon, maar ik slaap veel sneller in en word uitgeruster wakker, ook beweeg ik volgens mijn vrouw veel minder, lig ik veel rustiger. Kortom, een echte aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay van den Bosch

Kay van den Bosch heeft gedurende ruim 5 jaar een solide loopbaan opgebouwd als Customer Service Manager en Slaapexpert binnen de slaapindustrie.

Met een achtergrond in klantenservicebeheer en slaapexpertise blijft Kay een waardevolle bron van begeleiding voor mensen die worstelen met slaapproblemen, zijn voortdurende inzet om anderen te helpen getuigt van zijn toewijding aan het welzijn van anderen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
4 december 2023 De Beste Reiskussens van 2023 voor Optimaal Reiscomfort

De beste reiskussens om heerlijk te kunnen uitrusten in het vliegtuig, thuis of zelfs op het werk zodat je zonder nekpijn de dag door komt Heb je ook als je in een vliegtuig zit, dat je je nooit helemaal kunt ontspannen of comfortabel kunt zitten? De ruimte is al zo benauwd en de rugleuning zit […]

Lees artikel
29 november 2023 Goedkope hoofdkussens en Dure Hoofdkussens: De Verschillen

Een goede nachtrust is van onschatbare waarde voor onze gezondheid en welzijn. Een belangrijk onderdeel van een goede nachtrust is het juiste hoofdkussen. Hoofdkussens zijn er in allerlei prijsklassen, van goedkope opties tot luxe, dure varianten. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen goedkope en dure hoofdkussens? In dit artikel gaan we dieper in […]

Lees artikel
27 november 2023 Zomerdekbedden versus winterdekbedden: Wat zijn de verschillen?

Het kiezen van het juiste dekbed is van essentieel belang voor een goede nachtrust. Er zijn verschillende soorten dekbedden op de markt, maar twee van de meest populaire opties zijn zomerdekbedden en winterdekbedden. Deze twee varianten zijn ontworpen om tegemoet te komen aan de specifieke behoeften van verschillende seizoenen en temperaturen. In dit artikel zullen […]

Lees artikel
23 november 2023 Slapen in Stijl: De Wereld van Internationale Dekbedafmetingen

In een wereld die steeds kleiner lijkt te worden dankzij technologie en globalisering, is het interessant om stil te staan bij de kleine, maar praktische details van ons dagelijks leven die internationale verschillen kunnen onthullen. Een van deze ogenschijnlijk alledaagse aspecten is de afmeting van onze dekbedden. Terwijl velen van ons er nooit bij stilstaan, […]

Lees artikel
Soorten Vullingen voor Hoofdkussens: Een Gids

Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn, en het juiste hoofdkussen kan een cruciale rol spelen bij het bereiken van een goede nachtrust. Er zijn verschillende soorten vullingen voor hoofdkussens op de markt, elk met zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen. In dit artikel zullen we de meest voorkomende soorten hoofdkussenvullingen bespreken, […]

Lees artikel
20 november 2023 Voordelen van Handgemaakte Dekbedden Versus Machinaal Geproduceerde

Dekbedden spelen een cruciale rol bij het creëren van een comfortabele slaapomgeving en een goede nachtrust. Als jij op zoek bent naar het juiste dekbed, moet je rekening houden met het belangrijke onderscheid tussen handgemaakte dekbedden en machinaal geproduceerde dekbedden. In dit artikel zullen we de voordelen van beide opties onderzoeken om jou te helpen […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 205 reviews.