Een voetensteun voor de juiste werkhouding aan je bureau
Je werkt nou eenmaal beter wanneer je comfortabel en pijnvrij zit. Daarom wordt er steeds meer aandacht besteed aan ergonomische werkplekken. Zeker nu het thuiswerken steeds populairder wordt willen we allemaal comfortabel en pijnvrij zitten. Verstelbare stoelen, verstelbare bureaus en YouTube filmpjes waarin precies wordt uitgelegd hoe je deze het beste in kan stellen.
Wat vaak vergeten wordt is de voetensteun. Toch is dit een onmisbaar onderdeel voor jouw ergonomische (thuis)werkplek. Wil je weten waarom? Lees dan snel verder want in dit artikel leggen we uit hoe een voetensteun een juiste werkhouding bevordert.
Andere interessante artikelen:
Ergonomische werkplek
In het geval je urenlang achter je bureau zit is het belangrijk dat je een juiste houding aanneemt. Zittend werk is minder belastend voor je onderlichaam maar wel degelijk belastend voor je bovenlichaam. Na een hele dag achter een bureau te hebben gezeten klagen veel mensen over een pijnlijke rug, stijve schouders, nekklachten en hoofdpijn.
Of je nu vanuit huis werkt of op kantoor zit in beide gevallen is een gezonde werkplek belangrijk. Een gezonde werkomgeving zorgt voor een beter fysieke en mentale gezondheid. Het verhoogt de productiviteit en vermindert of voorkomt fysieke klachten, stress en ziekteverzuim.
Een term die vaak gebruikt wordt in plaats van “gezonde werkplek” is “ergonomische werkplek”. Maar wat betekent dat nu precies? En belangrijker nog, hoe creëer je die?
Ergonomie
Het begint allemaal met “ergonomie” wat is afgeleid van de Griekse woorden ‘ergo’(werk) en ‘nomos’ (wet). Ergonomie betekent het aanpassen van de omgeving aan de mens. Ondanks dat het van toepassing is op al ons dagelijks leven kennen wij het vooral van werk gerelateerde situaties.
De International Ergonomics Association definieert ergonomie als volgt:
“Ergonomie (of human factors) is de wetenschappelijke discipline die zich bezig houdt met het begrijpen van de interactie tussen de mens en andere elementen van een systeem. Het is het beroep dat de theorie, principes, gegevens en methodes toepast om zo te ontwerpen dat het menselijk welzijn en de globale prestatie van het systeem geoptimaliseerd wordt.”
Als het gaat om een ergonomische werkplek is het belangrijk om te weten dat:
Goede ergonomie = de juiste ondersteuning + de vrijheid om te bewegen

Goede ergonomische werkplek
Een goede ergonomische werkplek moet dus de juiste ondersteuning bieden maar jou nog wel voldoende vrijheid geven om te bewegen. Het doel is immers dat je comfortabel zit maar geen last krijgt van klachten in je nek, rug of pols.
Belangrijk voor een gezonde werkhouding is
- Hoogte en afstand van je beeldscherm
- De hoogte van je stoel
- De hoogte van je bureau
- De afstand tot je muis en toetsenbord
- De juiste stand van je voeten
Als het gaat om de juiste stand van de voeten is een voetensteun belangrijk bij het creëren van een ergonomische werkplek.
Wat is een voetensteun
Niet ieder bureau of stoel kan in hoogte worden versteld en dan komt een voetensteun goed van pas. Een voetensteun is een ergonomisch hulpmiddel dat ervoor zorgt dat jij comfortabel in een juiste houding op je werkplek kan zitten waarbij je benen ontspannen in een juiste houding staan.
Er zijn verschillende soorten waarbij de meest simpele variant enkel een verhoging van de ondergrond is. Meer uitgebreidere varianten kunnen kantelen en soms zelfs schommelen. Allemaal geven ze je zowel ondersteuning als de ruimte om je voeten te bewegen. De bewegingsvrijheid is belangrijk omdat het niet alleen comfortabeler is, het is gezonder en geeft je meer energie.

Waarom een voetensteun
Vaak wordt er bij een ergonomische werkplek wel aandacht besteedt aan een stoel een bureau maar worden de benen vaak vergeten. De focus ligt dan vooral op schouder- en nekpijn. Maar wanneer je voeten niet volledig op de grond staat kan dit op termijn ook voor klachten zorgen.
Een juiste zithouding is meer dan alleen rechtop zitten met een natuurlijke kromming in je rug. Het vergt ook dat je voeten volledig op de grond staan en je knieën een hoek hebben van 90 graden. Dit is de ideale hoek die voorkomt dat je heupen op slot gaan zitten en daardoor strakker worden. Ook verlicht deze hoek de druk op je voeten, rug, knieën en benen.
Volgens het CBS is de gemiddelde Nederlandse man 183 cm lang en de gemiddelde Nederlandse vrouw 169 cm lang. Als tafels en stoelen in hoogte zijn afgestemd op de gemiddelde lengte dan is dat te hoog voor een groot deel van de Nederlandse bevolking.
Het kan daarom voorkomen dat je jouw bureaustoel hebt aangepast aan de hoogte van de tafel maar wanneer je gaat zitten blijken je voeten in de lucht te bungelen. Kan je de hoogte van je bureau of tafel niet aanpassen dan heb je een probleem. In dat geval kan is het gebruik van een voetensteun aan te raden.
Als je op een stoel zit die niet iets te hoog is kan je twee dingen doen; je benen laten bungelen of je tenen op de grond zetten. Als voeten de grond niet volledig raken of als je voeten volledig boven de grond bungelen dan worden je benen afgekneld. Hierdoor wordt je bloedcirculatie beperkt. Het kan zijn dat je dit op het moment zelf voelt doordat je koude voeten hebt of een verdoofd gevoel in je voeten krijgt.

De andere optie is dat je jouw tenen op de grond zet. Hierdoor zet je jouw benen ongemerkt op een continue spanning wat ook niet goed is. Door een voetensteun onder je bureau te plaatsen komt er een stuk minder spanning op je benen te staan.
Is je stoel eigenlijk te hoog maar probeer je dat te compenseren door op het puntje van je stoel te gaan zitten? Dan ben je niet de enige. Het is alleen niet goed voor je rug omdat je voorovergebogen met een ronde rug zit. Dit zorgt voor extra spanning op de spieren in je onderrug.
Ook wanneer je geen directe klachten hebt kan het op termijn klachten veroorzaken. Door het gebruik van een voetensteun wordt de druk op de achterkant van je benen vermindert. Dit voorkomt lichamelijke klachten zoals de kans op spataderen, verminderen van de kans op bloedstolsels en restless legs.
Een steun voor je voeten onder je bureau ondersteunt niet alleen jouw voeten zodat jij comfortabel kan zitten, het stimuleert een actieve zithouding. Studies tonen aan dat een hele dag stil zitten niet goed voor je is. En een actieve zithouding is belangrijk voor een goede bloedsomloop en vochthuishouding.
Een actieve zorgt er tevens voor dat de druk op je onderrug wordt vermindert. Deze druk zorgt vaak voor lage rugpijn aan het einde van een lange dag zitten.

Hoe gebruik je een voetensteun
Met een voetensteun kan je urenlang, op een ergonomisch verantwoorde manier achter je bureau werken. Het voorkomt dat je benen worden afgekneld of dat je een voorovergebogen gaat zitten.
Het is echter wel belangrijk dat je de voetensteun op de juiste wijze gebruikt. Anders heeft het niet het effect wat je hoopt te bereiken.
Om te beginnen is het belangrijk dat je de voetensteun recht voor plaatst als je zit achter je bureau. Staat de voetensteun scheef dan ga je ook automatisch scheef zitten. Hierdoor kan je last krijgen van pijnklachten in je heup of onderrug.
Zorg er vervolgens voor dat je benen gebogen zijn in een hoek van 90 graden en je voeten plat op de grond staan. Het gewicht moet evenredig verdeeld zijn over je beide voeten.
In het geval je een voetensteun hebt die je kan kantelen dan is het aan te raden dit gedurende de dag aan te passen zodat je voeten gedurende de dag op verschillende flexie- en extensiepunten rusten.
Wanneer niet en wanneer wel gebruiken
Ondanks dat een voetensteun onder je bureau bijdraagt aan een comfortabele zithouding is het juist weer niet te bedoeling om een voetensteun te gebruiken als voetenbankje. De kans is groot dat je dan lekker onderuit gaat zitten met je benen in de lucht. Dit is precies het tegenovergestelde van een goede ergonomische zithouding.
In het geval je de zithoogte van je (bureau)stoel niet laag genoeg kan instellen en je niet met je voeten bij de vloer kan dan is een voetensteun wel aan te raden. Dit geldt ook als je wel je stoel kan aanpassen maar je tafel niet. Hierdoor moet je de bureaustoel aan de hoogte van de tafel aanpassen en als je voeten vervolgens boven de grond bungelen is het tijd voor een voetensteun.
Voordelen voetensteun
- Comfort
Een voetensteun zorgt ervoor dat jij comfortabel achter je bureau kan zitten.
- Ontspannen benen
Door voeten volledig op de ondergrond te kunnen plaatsen neem je de spanning op de benen weg.
- Voorkomt of vermindert lichamelijke klachten
Door de druk op je benen te verminderen kan een voetensteun helpen bij het voorkomen van bloedstolsels, spataderen en restless legs.
- Ergonomische houding
Door het aannemen van een goede ergonomische houding kan je de hele dag achter je bureau zitten zonder last te krijgen van lichamelijke klachten.
- Actieve houding
Een actieve houding zorgt ervoor dat jij productiever bent.
Er zijn diverse voetensteunen waarbij je schommelende bewegingen kan maken waardoor je benen in beweging blijven. Dit bevordert de bloedcirculatie in je benen.
- Ideaal wanneer je stoel of bureau niet in hoogte verstelbaar is.

Tips bij het kiezen van een voetensteun
Als je op zoek gaat naar een voetensteun dan zal je er al snel achter komen dat er een breed scala aan soorten en maten aangeboden wordt. Om je op weg te helpen hebben we hieronder de belangrijkste criteria voor je op een rijtje gezet.
- Verstelbaar in hoogte
Allereerst willen we adviseren om een in hoogte verstelbare voetensteun aan te schaffen. Zo kan je de hoogte namelijk aanpassen aan jouw lichaamslengte in combinatie met de stoel.
Is de voetensteun in hoogte verstelbaar? Kijk dan ook goed welke hoogtes je in kan stellen. In sommige gevallen is het mogelijk om de voetensteun in drie verschillende hoogtes te zetten. Controleer dan welke drie hoogtes dat precies zijn.
- Draaibaar
Behalve het instellen van de hoogte is het ook aan te raden om een voetensteun te kiezen waarbij je de hellingshoek kan instellen.
- Stevig en stabiel
Indien de voetensteun niet stabiel staat zal constant, bewust of onbewust, bezig zijn met het stabiliseren. Je spieren staan daardoor op spanning terwijl je juist wil dat je benen volledig ontspannen zijn.
Daarnaast leidt het ook gewoon af als je constant moet opletten of je voetensteun niet omvalt. Je kiest immers voor een voetensteun zodat jij comfortabel zit en volledig op je werk kan richten.
- Antislip
Een zeer wenselijke optie is een antislip laag. Dit geeft niet alleen meer stabiliteit, het kalmeert je voeten ook nog eens.
- Afmeting
Bij het bepalen van de afmeting zal je afhankelijk zijn van de ruimte onder je bureau. Heb je veel ruimte? Dan raden we je aan om een grotere voetensteun te kiezen. Hoe groter de voetensteun, des te comfortabeler.
Het oppervlak moet in ieder geval groot genoeg zijn om beide voeten comfortabel te laten rusten. Kies daarom voor een voetensteun die tenminste 45cm breed is en 35 cm diep.
- Budget
Aan al die verschillende soorten voetensteunen hangen ook verschillende prijskaartjes. Stel daarom vooraf een budget voor jezelf in en ga daarna op zoek naar een voetensteun met de beste prijs-kwaliteitsverhouding.
Onze keuze
Heb je nog geen geschikte voetensteun gevonden? Hieronder hebben we enkele producten voor je uitgelicht.
CozySense voetensteun bureau

Zet deze voetensteun van CozySense onder jouw bureau en jij kan urenlang werken zonder dat je last krijgt van vermoeide benen. De voetensteun helpt jou om een juiste ergonomische houding aan te nemen zodat jij een gezond lichaam behoudt.
De voetensteun heeft de vorm van een halve cilinder en zorgt ervoor dat je gewicht gelijkmatig over je benen en voeten wordt verdeeld. Dit stimuleert een actieve lichaamshouding en verbetert de bloedsomloop in je benen en voeten.
En wil je die actieve houding nog actiever maken? Draai de voetensteun dan om zodat je met je voeten op de voetensteun kan schommelen. Dit bevordert je concentratie en productiviteit.
De CozySense voetensteun is gemaakt van druk verlagend traagschuim wat ervoor zorgt dat het kussen zich vormt naar jouw voeten. Door de juiste dichtheid worden jouw voeten en benen optimaal ondersteund.
De voetensteun heeft een antislip laag waardoor het goed op zijn plek blijft liggen. De vochtregulerende hoes is ventilerend wat voorkomt dat je zweetvoeten krijgt.
Strex ergonomische voetensteun

Of je nu de hele dag op kantoor achter je computer zit of thuis, het is belangrijk om een goede houding aan te nemen. Helaas zitten veel mensen met een gebogen houding naar hun scherm te staren met nek- en rugklachten als gevolg.
De Strex voetensteun helpt jou bij het verbeteren van je houding door de druk op je benen te verlichten. Hierdoor ga je rechterop zitten en voorkom je lichamelijke klachten.
Het ergonomische design bevordert een ergonomische houding ongeacht je lengte of gewicht. De voetensteun is in hoogte verstelbaar waarbij je de keuze hebt uit 3 verschillende hoogtes.
De Strex voetensteun is niet alleen verstelbaar in hoogte, hij is ook tot 30 graden kantelbaar in beide richtingen. Dit zorgt ervoor dat je niet de hele tijd stil zit en stimuleer je de bloedsomloop.
De bollingsstructuur heeft twee functies: De antislip zorgt ervoor dat je voeten stevig blijven staan en daarnaast hebben de bollen een massage effect.
LifeGoods Voetensteun

Creëer een optimale zithouding tijdens je lange werkdagen met de voetensteun van LifeGoods. Zorg voor een actieve zithouding met een natuurlijke holling in je onderrug. Dit bevordert de productiviteit.
Lang stil zitten is voor niemand goed en daarom kan je jouw actieve houding nog meer bevorderen door de voetensteun op de bolle kant te draaien. Door lichtjes te schommelen ben jij meer gefocust.
De LifeGoods voetensteun is gemaakt van HR schuim dat veel steviger si dan memory foam waardoor je lang plezier hebt van de voetensteun.
De hoes voelt heerlijk zacht aan en heeft een antislip laag aan de onderkant. Je kan de hoes makkelijk verwijderen en wassen in de wasmachine. Zo houdt jij je voetensteun altijd schoon en fris.
Conclusie voetensteun
Als je uren achter je bureau doorbrengt is het belangrijk dat je een goede zithouding aanneemt. Bij een ergonomische werkplek wordt er vaak wel gekeken naar de stoel en het bureau maar wordt een voetensteun vergeten. Zeker wanneer je niet heel lang bent of wanneer je stoel of bureau niet in hoogte verstelbaar is kan een voetensteun als ergonomisch hulpmiddel uitkomst bieden.
Het is belangrijk dat je met beide voeten volledig op de ondergrond rust en je benen ontspannen. Met een voetensteun onder je bureau zit je comfortabeler en voorkom of verminder je lichamelijke klachten. Ook helpt het jou bij het aannemen van een actieve houding waardoor jij productiever en geconcentreerder bent. Hierdoor kan je je op een comfortabele en ergonomisch verantwoorde manier volledig richten op je werk.
Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel laat dan gerust hieronder een comment achter. Je kan ons ook volgen op Facebook
Veel gestelde vragen over de voetensteun
Waarom een ergonomische voetensteun gebruiken?
Ergonomische voetsteunen verbeteren het comfort bij lange zittingen aan een bureau of zittend werkstation. Voetsteunen helpen de belasting van de rug te verminderen en stellen werknemers in staat van houding te veranderen door hun gewicht te verplaatsen.
Voetsteunen zorgen voor een goede houding, verminderen vermoeidheid en verlichten pijn of ongemak in de voeten, enkels, knieën en dijen.
Inhoud
Kay van den Bosch heeft gedurende ruim 5 jaar een solide loopbaan opgebouwd als Customer Service Manager en Slaapexpert binnen de slaapindustrie.
Met een achtergrond in klantenservicebeheer en slaapexpertise blijft Kay een waardevolle bron van begeleiding voor mensen die worstelen met slaapproblemen, zijn voortdurende inzet om anderen te helpen getuigt van zijn toewijding aan het welzijn van anderen.