Voetkussen

Een voetkussen voor een comfortabele ondersteuning voor je benen en voeten

De kans is groot dat je zelf, of iemand in de omgeving, om wat voor reden dan ook bedrust moest nemen en met de benen omhoog moest liggen. Vaak blijkt dat een doe-het-zelf-voetverhoging met een aantal kussens net niet het gewenste resultaat oplevert. In dat geval kan je het beste gebruik maken van een voetkussen.

Maar wist je dat een voetkussen niet alleen geschikt is na een operatie of ongeluk? Ook voor andere lichamelijke klachten kan een voetkussen een uitkomst bieden. Zelfs in het geval waarbij je geen echte klachten ondervindt kan een voetkussen bijdragen aan je gezondheid. Lees in dit artikel alles over de gezondheidsvoordelen van een voetkussen.

Andere interessante artikelen:

Met de voetjes in de lucht

’s Avonds gezellig op de bank met de voeten omhoog tv kijken of een boek lezen. Heerlijk ontspannen en een veel voorkomende houding. Gek genoeg slapen we vaak niet in deze houding terwijl dat wel goed voor onze gezondheid blijkt te zijn.

Veel mensen lopen rond met klachten als pijn in de onderrug, heupen of knieën maar weten niet wat hiervan de oorzaak is. Vaak zoeken we de oorzaak bij activiteiten die we overdag doen maar we brengen ongeveer een derde van ons leven liggend in bed door. Dit maakt dat een juiste slaaphouding belangrijker dan je misschien denkt. Met name de positie van je knieën, heupen en wervelkolom.

Lig je met je benen iets omhoog dan zorgt dat ervoor dat de druk op je aderen af neem. Dit is vooral belangrijk wanneer je de hele dag gezeten of gestaan hebt. Het optillen van je benen bevordert je bloedcirculatie. Lig je met je benen lager dan dwing je de bloedsomloop tegen de zwaartekracht in te laten werken wanneer het bloed richting je hart gepompt wordt.

Wat is een voetkussen

De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan op het gebied van gezondheid wat heeft geleid tot nieuwe inzichten en veranderingen in onze leefstijl. We zijn onder andere bewuster bezig met het aannemen met een goede houding. Dit heeft er toe geleid dat er in de loop der tijd veel meer soorten kussens verkrijgbaar zijn. Niet alleen hoofdkussens maar ook zwangerschapskussens, wiebelkussens en neksteunkussens zijn heel normaal geworden.

Het voetkussen, ook wel bekend als beenkussen of kniekussen, is niet geheel nieuw maar je denkt er waarschijnlijk niet zo 1,2,3 aan. Vaak leg je, wanneer je één of beide benen wil optillen, een hoofdkussen onder je benen. Een voetkussen is echter speciaal voor dit doel ontworpen en biedt extra, en een betere, ondersteuning dan een normaal kussen.

Kniekussen-Dame


Voor wie is een voetkussen een goede keuze

Misschien denk je nu: “Maar ik heb helemaal geen lichamelijke klachten, waarom zou ik een voetkussen gebruiken?”. Behalve dat een voetkussen, in het geval van veel lichamelijke klachten, kan helpen de pijn of het ongemak te verlichten, zitten er ook meerdere gezondheidsvoordelen aan het gebruik van een voetkussen.

Verbeterde bloedcirculatie

Een gezond lichaam werkt als een goed geoliede machine waarbij bloed moeiteloos door je lichaam gepompt wordt. Bij een slechte doorbloeding wordt vaak direct gedacht aan ernstige gevolgen zoals hart- en vaatziekten. Minder ernstige lichamelijke klachten die kunnen ontstaan als gevolg van een verminderde bloedcirculatie zijn bijvoorbeeld:

 • Vermoeide benen/ Restless Leg Syndrome (RLS)
 • Spataderen
 • Gezwollen voeten /oedeempijn

Heb je last van vermoeide benen of rusteloze benen dan heeft dit vaak met je bloedcirculatie te maken. Je hart is continu bloed en zuurstof via de slagader door je lichaam aan het pompen en dus ook naar je benen. Wanneer het bloed weer terug stroomt naar je hart neemt het koolzuur, vocht en andere afvalstoffen uit de je benen af. Als je overdag staat of zit wordt de bloedstroom tegen de zwaartekracht in teruggepompt.

In het geval je aderen iets minder goed functioneren vloeit het bloed niet krachtig genoeg terug naar je hart. Hierdoor voelen je benen zwaarder aan of kunnen er zwellingen ontstaan.

Door het gebruik van een voetkussen komen je benen hoger te liggen dan je hart wat ervoor zorgt dat het bloed makkelijker door je lichaam gepompt wordt.

Een oedeem is een zwelling in een lichaamsdeel als gevolg van een vochtophoping in lichaamsweefsel. Dit kan onder andere voorkomen in je benen of voeten, die daardoor opzwellen. Lang zitten of lang staan in dezelfde houding kan hier een oorzaak van zijn.

Het optillen van je benen kan een eenvoudige manier zijn om de zwelling te verminderen en de pijn te verlichten.

Ook spataderen zijn vaak het gevolg van een slechte bloedcirculatie. Slapen met je benen ophoog kan de bloedstroom verbeteren en spataderen mogelijk voorkomen.

Ondanks dat een voetkussen deze klachten kan verminderen of zelfs kan verhelpen is het altijd belangrijk om een huisarts te raadplegen.

Rugpijn

Wordt je vaak wakker met pijn in je onderrug? Het kan komen doordat je een verkeerde slaaphouding aanneemt of bepaalde delen van je lichaam onvoldoende ondersteund zijn. Een verkeerde slaaphouding kan ervoor zorgen dat er lange tijd te veel spanning staat op je wervelkolom.

Vaak wordt gedacht dat op je rug slapen onder je donzen dekbed de beste positie is. Hoewel het niet per se een slechte houding is veroorzaakt het druk op je onderrug. Je ruggenwervel heeft van nature een kromming in de vorm van een S.

Lig je in een vlakke positie dan komt er druk te staan op de natuurlijke kromming in je rug. Hierdoor kan je klachten krijgen als lage rugpijn.

Door het plaatsen van een voetkussen onder je benen ontlast je de bekken doordat deze omhoog gedraaid worden. Hierdoor verlicht je de druk en lig je comfortabeler.

rugpijn voetkussen

Verlichting druk op knieën

Slapen op je zij is de meest voorkomende slaaphouding. Als je op je zij ligt drukken je knieën tegen elkaar wat leidt tot irritatie of pijn. Door een voetkussen, of kniekussen, tussen je knieën te plaatsen voorkom je dat er druk uitgeoefend wordt op de knieën.

Daarnaast zorgt het voetkussen ervoor dat je knieën voorzichtig naar buiten gedrukt worden waardoor je     komt te liggen.

Sneller herstel na blessure

Een ongeluk zit in een klein hoekje met soms een pijnlijk resultaat. Een gebroken been, kniebanden scheuren of enkel verzwikken, het kan zomaar gebeuren met als gevolg dat je enige tijd met je been omhoog moet liggen. Blessures of verwoningen hebben namelijk vaak zwellingen tot gevolg omdat je bloedsomloop extra vocht en witte bloedcellen naar het gebied stuurt om het lichaam te helpen genezen. Door met je benen omhoog te liggen bevorder je de bloedcirculatie en verminder je de pijn die ontstaat door de druk.

Je kan een stapel kussen onder je been leggen maar dit geeft vaak niet de gewenste druk. Ook blijkt een stapel kussens vaak niet even stabiel en kost het enige moeite om ze in de perfecte stapel te krijgen. Een voetkussen is speciaal ontworpen om een goede ondersteuning te bieden waarbij de druk gelijkmatig is verdeeld.

blessure voetkussen

Soorten voetkussens

Er bestaan verschillende soorten voetkussens waarbij het verschil voornamelijk zit in de vorm en maat. Het hangt af van het doel waarvoor je het kussen wilt gebruiken, in combinatie met de vorm van jouw lichaam, welk kussen het meest geschikt is.

Wigvormig kussen

Een wigvormig kussen is met name geschikt wanneer je op je rug slaapt en ontleent haar naam aan de vorm. Het kussen loopt af naar beneden. Wigkussens zijn er speciaal als hoofdkussen, om op te zitten en in dit geval bedoelen we een wigkussen die je onder je benen legt.

Het hoge gedeelte van het kussen leg onder je knieën en het laagste gedeelte onder je voeten. Op deze manier bevorder je de bloedcirculatie.

Zandlopervormig kussen

Slaap jij graag op je zij? Dan heb je misschien wel eens bewust of onbewust een kussen of de deken tussen je knieën gedaan omdat dit lekkerder ligt of omdat je meer ondersteuning wilt. Voor deze situaties is er het zandlopervormig kussen. Dit is de meest voorkomende vorm onder de voetkussens en wordt ook vaak kniekussen genoemd.

Het is vast geen verassing dat het kussen de vorm heeft van een zandloper en daaraan de naam te danken heeft.  Je slaapt met het kussen tussen je knieën geklemd wat meerder lichamelijke voordelen met zich meebrengt.

Om te beginnen verlicht het de stress op je knieën door de druk gelijkmatig over de dijen te verdelen. Het kussen zorgt voor de juiste afstand tussen je knieën. Hierdoor komen ook je heupen in een anatomisch juiste positie te liggen wat helpt bij de uitlijning van je wervelkolom. Het stabiliseren van de heup en wervelkolom vermindert de kans op pijn in je onderrug.

Door het gebruik van een kniekussen komt je lichaam in een meer natuurlijkere houding te liggen. Hierdoor bevorder je de bloedcirculatie in je onderlichaam. De afvalstoffen in je bloed kunnen makkelijker worden afgevoerd en je zal merken dat spierpijn en spierspanningen minder worden.

Beenverhoger  

Dit kussen heeft in het midden een ergonomische hoek waardoor het de achterkant van de hiel goed ondersteund wordt. Dit zorgt ervoor dat je benen volledig ontspannen kunnen liggen.

Deze houding bevordert de bloedcirculatie en vermindert de druk op je onderrug waardoor de kans op lage rugpijn afneemt.

Waar op letten bij aanschaf voetkussen

 • Stabiliteit en ondersteuning

Het is belangrijk dat een voetkussen de juiste ondersteuning op de juiste plek biedt.

 • Comfort/ afmetingen

Om ervoor te zorgen dat je zo comfortabel mogelijk ligt is het belangrijk dat het kussen past bij de afmetingen van jouw lichaam.

 • Gebruiksgemak

Wil je zowel thuis als op reis het kussen gebruiken? Kijk dan of je een compacter kussen kan vinden. Belangrijk is wel dat het kussen nog steeds bij je lichaamsbouw past.

 • Prijs

Niemand wil teveel betalen. Kijk daarom naar de prijs-kwaliteitverhouding.

 • Slaaphouding

Een slaaphouding is heel persoonlijk. Niet ieder kussen zal daarom voor jou geschikt zijn. Koop een voetkussen dat past bij jouw favoriete slaaphouding.

 • Afneembare en wasbare hoes

Om je voetkussen fris en schoon te houden is het prettig als er een afneembare en wasbare hoes om zit.

Voor- en nadelen voetkussen

Ben je op zoek naar een voetkussen die aan jouw wensen voldoet dan wil je natuurlijk graag weten wat de voor- en nadelen zijn. We hebben deze daarom voor je op een rijtje gezet.

Voordelen:

 • Vermindert zwellingen en pijn bij blessures
 • Verbetering bloedcirculatie
 • Vermindert de kans op spataderen 
 • Verminderen druk op heupzenuw
 • Corrigeert de lighouding

Nadelen:

 • Je kan vaak maar in 1 houding liggen
 • Niet altijd makkelijk mee te nemen

Beste voetkussens

Om je te helpen bij het vinden van een geschikt voetkussen hebben we een top 5 gemaakt op basis van Bol.com beoordelingen.

Aidapt kussen ondersteuning benen – foam

Aidapt voetkussen ondersteuning benen - foam

Slaap jij op je rug? Dan is deze beenverhoger een goede keuze. Het kussen is zo gemaakt dat het een uitsparing in het midden heeft waar je kuiten in rusten. Hierdoor krijgen je knieën en kuiten de juiste ondersteuning en kunnen je benen volledig ontspannen.

Dit voetkussen stimuleert de doorbloeding wat kan helpen bij opgezwollen benen, blessures of spataderen. Door dat je me je benen omhoog logt wordt de druk op je onderrug weggenomen. Dit vermindert de kans op rugpijn of met een stijve onderrug wakker worden.

Dit Aidapt kussen is gemaakt van HD foam en wordt geleverd met een afneembare hoes. Hierdoor kan je jouw kussen altijd schoon en fris houden.

Comfycentre kniekussen

Comfycentre kniekussen

Op je zij slapen is een van de meest voorkomende slaapposities maar vraagt om extra ondersteuning. Dit kniekussen zorgt voor optimaal comfort en ondersteuning waardoor knie-, rug-, en heuppijn verleden tijd is.

Dit Comfycenter kniekussen is ontworpen door orthopedische experts en gemaakt van Ultra-Dense traagschuim. Het is slijtvast en van hoogwaardig kwaliteit wat zorgt voor langdurig comfort.

De ventilerende hoes zorgt ervoor dat er geen zweet of vocht in het kussen blijft zitten. De verwijderbare hoes is eenvoudig los te ritsen en te wassen op maximaal 50 graden. Het wordt afgeraden de hoes in de droger te stoppen.

Lifetec Premium® Ergo Knee Kniekussen

Lifetec Premium® Ergo Knee Kniekussen

Het Lifetec Premium kniekussen heeft een ergonomisch design wat ervoor zorgt dat je lichaam en benen in een lijn blijven liggen ten opzichte van elkaar. Hierdoor voorkom je klachten als rug-, heup, – en kniepijn dat ontstaat door een onnatuurlijke houding wanneer je op je zij slaapt.

Het kussen is gemaakt van hoogwaardig traagschuim wat zich om je benen zal vormen en goede ondersteuning biedt. Dit verbetert de bloedsomloop en verlicht of voorkomt knie-, heup-, en rugpijn.

Het kussen van Lifetec Premium wordt geleverd met twee ultra zachte en ademende kussenhoezen.

Joyage orthopedisch kniekussen

Joyage orthopedisch kniekussen

Verbeter je nachtrust met dit orthopedisch kniekussen voor in bed. Het kussen is gemaakt van traagschuim en zorgt voor een betere slaaphouding waardoor de wervelkolom in een neutrale positie terechtkomt en je knie-, rug-, en heuppijn voorkomt of vermindert.

Het kussen heeft een afneembare ademende hoes die op 30 graden gewassen kan worden. Ook krijg je er een handige en hygiënische draagtas bij. Zo kan je het kussen makkelijk opbergen en overal mee naartoe nemen.

 

Lifetec Premium Pro orthopedisch beenkussen

Lifetec Premium Pro orthopedisch beenkussen

Verbeter je slaapcomfort met het Lifetec Premium Pro kussen voor in bed. Het kussen zorgt ervoor dat je benen in een rechte lijn blijven liggen ten opzichte van elkaar. Dit voorkomt druk op je knieën en heupgewricht.

De cooling techniek zorgt ervoor dat de warmteopbouw tussen je benen wordt gereduceerd. Zo blijft het kussen heerlijk cool, ook tijdens warme zomernachten.

De ergonomische vorm en het hoogwaardige traagschuim zorgen ervoor dat de doorbloeding wordt gestimuleerd en druk op je benen wordt weggenomen. Hierdoor kan jij optimaal genieten van je nachtrust.

Conclusie voetkussen

We liggen vaak alleen met de benen of voeten omhoog wanneer daar een medische reden voor is. Dat is zonde want het optillen van je benen is goed voor je gezondheid.

Door je benen iets op te tillen bevorder je de bloedsomloop. Dit kan je helpen in het geval je rusteloze benen hebt en het kan de kans op spataderen verminderen. Een voetkussen is speciaal ontworpen om de juiste ondersteuning te bieden. Zo kan je het gebruik van een voetkussen ervoor zorgen dat je ruggenwervel in de juiste positie komt te liggen.

Wakker worden met rugpijn is daardoor verleden tijd. Ook in het geval van knie, – of heuppijn kan een voetkussen verlichting brengen. Voor optimaal comfort en effect is het belangrijk om een kussen te kiezen dat past bij jouw lichaamsbouw en je slaaphouding.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel laat dan gerust hieronder een comment achter. Je kan ons ook volgen op Facebook

Veel gestelde vragen over het voetkussen

Waarom een voetkussen gebruiken?

Voetsteunen helpen de belasting van de rug te verminderen en stellen werknemers in staat van houding te veranderen door hun gewicht te verplaatsen. Voetsteunen zorgen voor een betere houding, verminderen vermoeidheid en verlichten pijn of ongemak in de voeten, enkels, knieën en dijen.

Zou je een voetkussen moeten gebruiken op het werk?

De simpele toevoeging van een voetensteun kan de belasting verminderen en een betere houding bevorderen, terwijl ongemakken aan de benen worden voorkomen. Zelfs bij mensen die een staand bureau gebruiken, kan een voetensteun de broodnodige verlichting bieden, omdat het werknemers in staat stelt hun gewicht te verplaatsen.

Meest verkocht

betternights
Reacties op: Voetkussen

2 reacties op “Voetkussen”

 1. Normaal vind ik het erg lastig om op mijn zij te slapen en lig ik lang te woelen, maar met zo’n handig kussen heb ik daar gelukkig gaan last meer van en slaap ik een stuk makkelijker.

 2. Ik ben ook van plan om een voetkussen te kopen voor in bed. Ik merk dat mijn voeten na een lange dag werken vaak moe en gezwollen zijn. Een vriendin van mij vertelde ook dat het goed is voor je bloedsomloop om je voeten wat hoger te laten rusten. Zo kan je spataderen voorkomen en kan de zwelling verminderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay

Expert op het gebied van dekbedden, hoofdkussens en meer op het gebied van slapen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
23 maart 2023 Vouwbed

Het Vouwbed: Compacte En Praktische Slaapoplossing Voor Kleine Ruimtes Een goede nachtrust is van vitaal belang voor onze gezondheid en welzijn. Helaas hebben niet alle huizen genoeg ruimte voor een permanent bed. Als je een kleine slaapkamer hebt, kan het zijn dat je niet genoeg ruimte hebt om een bed neer te zetten en je […]

Lees artikel
22 maart 2023 Verzwaringsdeken kind

Hoe een verzwaringsdeken je kind kan helpen om beter te slapen Een verzwaringsdeken kan een goede oplossing zijn voor kinderen die moeite hebben met slapen en niet van een licht donzen dekbed houden. Door het gewicht van de deken ervaart het kind een lichte druk op het lichaam, wat vergelijkbaar is met een knuffel. Dit […]

Lees artikel
17 maart 2023 Donzen dekbed 200×220: Ultiem slaapcomfort voor alle seizoenen

Een goede nachtrust begint bij het juiste dekbed. Bij Better Nights hebben we een uitgebreid assortiment dekbedden van verschillende merken en materialen. Of je nu op zoek bent naar een donzen dekbed 200×220, een wollen dekbed 200×220, een tencel dekbed 200×220 of een kameelhaar dekbed 200×220, bij ons vind je het allemaal. In deze tekst […]

Lees artikel
Hydrofiele slaapzak

Hydrofiele Slaapzak: Een Must-Have voor de Comfortabele Slaap van je Baby Als ouder ben je altijd op zoek naar manieren om ervoor te zorgen dat je baby veilig en comfortabel slaapt. Een hydrofiele slaapzak is de perfecte oplossing om je baby warm te houden tijdens de nacht. Een hydrofiele slaapzak is een speciaal soort slaapzak […]

Lees artikel
13 maart 2023 Opvouwbaar matras

Een opvouwbaar matras Als slaapspecialist begrijpen we dat een goede nachtrust essentieel is voor de gezondheid en het welzijn van onze klanten. Een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan een goede nachtrust is een comfortabel matras (naast je heerlijke donzen dekbed natuurlijk 😉). Echter, soms kan het moeilijk zijn om een matras te vinden […]

Lees artikel
8 maart 2023 Lattenbodem: alles wat je moet weten

Een goede nachtrust begint niet alleen bij een goed donzen dekbed, maar ook bij een goede lattenbodem. Een lattenbodem is een essentieel onderdeel van je bed en zorgt ervoor dat je matras goed ondersteund wordt. Maar wat is een lattenbodem precies? En waar moet je op letten bij het kiezen van een lattenbodem? In dit […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 172 reviews.