Vroeg opstaan is voor veel mensen een probleem, maar voor jou niet meer na het lezen van dit artikel
Het wordt langzaam kouder en dat zorgt ervoor dat het steeds lastiger wordt om uit bed te komen. Je ligt nog heerlijk onder je warme donzen dekbed, maar moet toch echt de kou in om je klaar te maken voor een nieuwe dag.
Voor veel mensen is dit een probleem, vooral degenen die zichzelf al geen ochtendmens noemen. Maak gebruik van de volgende 7 tips zodat ook jij een vroege vogel wordt.
Waarom vroeg opstaan?
De eerste uren van je dag zijn altijd de meest productieve. Je geheugen is fris, je bent uitgerust en klaar voor een nieuwe dag. Door vroeg opstaan en je ochtend langer te maken kun je deze vibe langer vasthouden en meer gedaan krijgen op een dag.
Dit is bewezen en dat zie je bijvoorbeeld ook in het zakenleven terug. Succesvolle ondernemers starten hun dag heel vroeg, omdat zij dan al van alles gedaan hebben vóórdat de wereld wakker wordt.
William Blake – een belangrijk 18e-eeuws dichter schreef het volgende over vroeg opstaan:
“Think in the morning. Act in the afternoon.
Eat in the evening. Sleep at night.”
Het is heerlijk dat je ’s ochtends vroeg nog niet gestoord wordt door alles wat er om je heen gebeurt. Je krijgt geen mailtjes, telefoontjes en niemand verwacht nog dat je ergens verschijnt.
Deze tijd kun je inzetten door een moment voor jezelf te nemen (yoga, meditatie), of aan werkzaamheden spenderen waar je normaal niet aan toe komt.
Vroeg opstaan is niet iets wat je van de een op de andere dag geleerd hebt. Het is een manier van leven die aan je moet leren en die tijd nodig heeft. Je lichaam heeft ongeveer 30 dagen nodig hier aan te wennen.
Ben je dus van plan om vroeger op te gaan staan? Geef je lichaam dan een maand de tijd en neem de volgende tips in acht. Deze zullen je hierbij zeker helpen!
Hoe leer ik vroeg opstaan?
Probeer zoveel mogelijk van de onderstaande 7 tips op te volgen, zodat je gemakkelijker went aan het vroege opstaan. De eerste twee weken zijn erg lastig maar het wordt steeds eenvoudiger.
Ga op tijd naar bed
Men zegt altijd dat een goede voorbereiding het halve werk is. Dat is bij vroeg opstaan ook zo. Als je van plan bent om de dag om 5 uur in de ochtend te beginnen, kun je niet pas om middernacht naar bed gaan.
Een mens heeft gemiddeld zo’n 8 uur slaap nodig per nacht. Zorg er dus voor dat je de avond ervoor op tijd naar bed gaat, zodat je voldoende nachtrust krijgt.
Breng routine aan
Om zo snel mogelijk te wennen aan het vroege opstaan, is het belangrijk hier een routine in aan te brengen. Dat wil zeggen: iedere dag op hetzelfde tijdstip opstaan. Begin niet met één of twee dagen vroeg opstaan, maar doe dit gelijk de hele week. Dit zorgt ervoor dat je lichaam sneller went en je je minder snel verslaapt.
Stop met snoozen
Stop per direct met het drukken op de snooze knop. Zodra de wekker gaat en je op die knop drukt, val je weer in een lichte slaap. Dit zorgt ervoor dat wanneer de wekker voor de tweede keer gaat, je daarna nog slapper en vermoeider bent.
Uiteindelijk moet je toch een keer uit bed, doe dit daarom direct bij de eerste keer. Het zorgt ervoor dat je frisser opstaat en dit helpt je met je ochtendroutine.
Natuurlijk wakker worden
Licht stimuleert de aanmaak van dopamine, een stofje wat ervoor zorgt dat je energie krijgt. Door ’s ochtends veel licht toe te laten in je slaapkamer, maak je dit aan voordat je wakker wordt. Dit helpt je enorm bij het vroeg opstaan.
Het beste is dus om zonder gordijnen of raam verduistering te slapen. Ook zijn er alternatieven bedacht voor het natuurlijk wakker worden. Je kent ongetwijfeld de Philips Wake Up light die ervoor zorgt dat je op een natuurlijke en gezonde manier wakker wordt.

Tip: de Wake Up Light helpt niet alleen met wakker worden, maar ook met in slaap vallen. Hierbij neemt het licht geleidelijk af in je kamer en helpen geluiden je in slaap vallen. Een prima alternatief voor het open houden van de gordijnen.
Lees hier meer over de beste wake-up lights
Een vast ochtendritueel
Een vast ochtendritueel gaat je enorm helpen in de eerste maand; de moeilijkste maand om vroeg opstaan te leren. Door een vast patroon te doorlopen zonder hier echt over na te hoeven denken, help je jezelf met wakker worden.
Wat veel mensen doen is een ochtendwandeling maken, maar ook mediteren en yoga zijn populaire activiteiten om de dag mee te starten. Zorg ervoor dat je het jezelf niet te moeilijk maakt, je hebt het immers al zwaar genoeg!
Plan het belangrijkste voor die dag in de ochtend.
Ochtendritueel afgerond? Mooi, dan is het nu tijd voor je belangrijkste taak van die dag. Moet je echt eens die offerte naar een klant sturen of reageren op een potentiële droombaan? Dit is het moment om het te doen. Je zult zien dat je de klus waar je al weken tegenop hikt best meevalt. Door de ochtendrust kun je er eens de tijd voor nemen.
Feit: activiteiten afronden waar je al langer tegenaan loopt, geeft je energie. Door iedere ochtend je belangrijkste activiteiten te plannen, krijg je energie voor de rest van de dag. Je krijgt meer zin om te werken en om dingen aan te pakken. Probeer het eens en je zult zien dat het werkt.
Geef jezelf tijd om aan je nieuwe routine te wennen
Als je dit hele artikel gelezen hebt, weet je dat het even duurt om aan je nieuwe routine te werken. Je lichaam heeft ongeveer 30 dagen nodig om een gewoonte aan te leren.
Gooi dus niet na de eerste week de handdoek in de ring en stop met zeggen dat jij dit niet kan. Iedereen kan een gewoonte aanleren, je moet het alleen de tijd geven.
Hopelijk gaan deze tips jou helpen met je nieuwe ochtendroutine. Het feit dat je dit artikel helemaal hebt doorgenomen zegt iets over het feit dat je het wel wil! Nu is het tijd om de eerste stap te zetten.
Spreek met jezelf een startdatum af, bijvoorbeeld de eerste van de volgende maand. Houd het een maand vol en evalueer dan met jezelf. Was dit wat je ervan verwacht had? Hoe bevalt het vroege opstaan? Je gaat hier zeker geen spijt van krijgen.
Succes!
Mag je in het weekend wel uitslapen?