Bij elk goed dekbed wordt de warmteklasse aangegeven, zodat u weet voor welk seizoen het dekbed geschikt is en hoe warm het dekbed is.

Maar wat is deze warmteklasse precies en hoe wordt deze berekend?

In totaal zijn er 4 verschillende warmteklassen, hier worden de getallen 1 t/m 4 voor gebruikt.

Warmteklasse 1 is het warmste, warmteklasse 4 het minst warm.

Warmteklasse 1: Zeer warm winterdekbed. Dit wordt bereikt als u beide delen van het 4-seizoenendekbed aan elkaar knoopt. Alleen voor de échte koukleumen op de koudste dagen.

Warmteklasse 2: Winterdekbed / All Year dekbed. Hier kunt u een groot gedeelte van het jaar onder slapen, zeker als u het snel koud heeft. Als u het snel warm heeft is een dekbed met warmteklasse 3 een betere optie voor gedurende het jaar.

Warmteklasse 3: Herstdekbed. Lichter dan het winterdekbed, voor het grootste gedeelte van het jaar. Geschikt voor mensen die het sneller warm hebben en sneller zweten.

Warmteklasse 4: Zomerdekbed. Voor de warme dagen waarop je toch niet zonder dekbed wil gaan slapen. Heerlijk licht, ventileert goed en voert het vocht snel af.

Warmteklasse dekbed hond

Hoe wordt de warmteklasse van een dekbed bepaald?

De warmteklasse wordt simpelweg bepaald door de dikte van een dekbed op te meten. Zie de onderstaande tabel voor de dikte van het dekbed en de warmteklasse die daarbij hoort:

Warmteklasse:Dikte dekbed:
Warmteklasse 1Vanaf 8,8 cm
Warmteklasse 26,2 cm – 8 cm
Warmteklasse 34 cm – 5,7 cm
Warmteklasse 42 cm – 3,4 cm

Warmteklasse zegt niets over de kwaliteit van een dekbed. Dit gaat alleen over de dikte van een dekbed en voor welke periode van het jaar het dekbed geschikt is.

Warmteklasse dekbed

Factoren bij keuze voor warmteklasse

Zoals hierboven te zien spelen ook andere factoren een rol, zoals het lichaamsgewicht en de kamertemperatuur.

Uiteraard heeft ook elke persoon het eerder koud of warm dan een ander, wat de keuze voor een dekbed heel persoonlijk maakt.

Als de verwarming elke nacht heel hoog staat is het natuurlijk minder noodzakelijk om ook nog eens een dik dekbed te hebben.

Het verschilt dus per seizoen, per persoon en is ook nog eens afhankelijk van de kamertemperatuur.

Het is zeer belangrijk om een dekbed te kiezen dat perfect bij u past, zodat uw slaapcyclus niet wordt onderbroken omdat u het te koud of te warm heeft.

Denk ook eens aan andere factoren, zoals slaapkleding. Als u altijd een warme pyjama draagt heeft u een minder warme deken nodig dan als u in uw ondergoed slaapt.

Wij raden slaapkleding af, omdat het ademende effect van uw dekbed hierdoor wegvalt en de ventilatie niet optimaal wordt benut.

Vier Seizoenen

Welke warmteklasse moet ik kiezen?

Zoals gezegd is het zeer persoonlijk. In onze dekbed keuzehulp kunt u deze factor aangeven door aan te geven voor welk seizoen u een dekbed zoekt en of u het snel warm of koud heeft.

Als u het snel warm heeft, ga dan voor een warmteklasse 3 voor gedurende het jaar en warmteklasse 4 tijdens de warme zomerdagen.

Heeft u het snel koud, ga dan voor een warmteklasse 3 of 4 op de warmere zomerdagen en een warmteklasse 1 dekbed voor op de koude winterdagen.

Tip: Wilt u het hele jaar door lekker kunnen slapen en slechts één aankoop hoeven te doen? Kies dan voor een 4-seizoenen dekbed. Op deze manier combineert u een zomerdekbed (warmteklasse 4) met een winterdekbed (warmteklasse 2 of 3).

Op de écht koude dagen kunt u deze samenknopen, zodat u een zeer dik en warm dekbed heeft waarmee u zelfs de allerkoudste nachten lekker warm blijft. In de zomer heeft u het niet te warm met het dunnere zomerdekbed en de rest van het jaar slaapt u onder het winterdekbed.