Warmtekussen

Een warmtekussen houdt je warm en kan verlichting bieden bij oververmoeide en pijnlijke spieren

Stijve nek, gespannen spieren of spierpijn. Klachten die veel voorkomen maar hierdoor niet minder vervelend zijn. De warmte van een sauna of een bad doet vaak wonderen en zorgt voor pijnverlichting en ontspanning.

Maar een warm bad of een sauna heb je helaas niet altijd bij de hand. Een warmtekussen heeft dezelfde pijnverzachtende en ontspannende werking en dat terwijl je gewoon op je bank Netflix kan kijken of kan genieten van een goed boek.

Andere interessante artikelen:

Warmte kan pijn verzachten

In veel gevallen komt rugpijn of een stijve rug door overbelasting van de spieren. Er zijn vele oorzaken te noemen. Denk aan een flinke workout, een verkeerde houding, het tillen van een zwaar voorwerp of lang in een auto zitten. Maar ook stress kan ervoor zorgen dat je spieren verkrampen. Stress zorgt namelijk voor een slechte doorbloeding van de spieren en kan een blokkade in je rugwervels veroorzaken.

In veel gevallen is deze verkramping gelukkig slechts tijdelijk en, behalve vervelend, niet ernstig. Op het moment dat je last krijgt van uitstralingspijn naar je benen of langdurig steken in de rug dan is een bezoek aan de huisarts aan te raden.

Je hebt vast wel eens gemerkt dat na een warm bad of een sauna je lichaam soepeler aanvoelt. Dat is ook de reden waarom een goede warming-up aan het begin van een sportsessie belangrijk is. Warmte verbetert de bloedcirculatie waardoor je pijnlijk en verkrampte spieren weer soepel en los raken. Een goede bloedcirculatie zorgt ervoor dat voedingsstoffen en zuurstof snel naar de pijnlijke spieren worden gebracht en afvalstoffen snel en goed worden afgevoerd.

warmtekussen-rugpijn

Wat is een warmtekussen

Er zijn verschillende soorten warmtekussens verkrijgbaar maar in essentie hebben ze één ding gemeen: ze stralen warmte uit. Het kussen houdt je warm en kan verlichting bieden bij oververmoeide en pijnlijke spieren.

De oorsprong van een warmtekussen is niet helemaal duidelijk. Mogelijk werden kersenpittenzakken al gebruikt in de Middeleeuwen. Tijdens een opgraving in 1998 van een Middeleeuwse vuilnishoop zijn er resten gevonden van een stoffen zak en kersenpitten. Dit suggereert dat er destijds kersenpittenzakken gebruikt werden. Een ander verhaal dat rond gaat is een verhaal dat gaat over een Zwitserse likeurfabriek. Arbeiders zouden de pitten oprapen en mee naar huis nemen. Thuis zouden ze kussens maken met daarin kersenpitten en deze mee naar hun werk nemen om zichzelf daarmee warm te houden.

Kersenpitten zijn nog steeds een populaire vulling voor warmte kussens. Het voordeel van kersenpitten is dat het snel opwarmt en de warmte vervolgens traag afgeeft. Je kan ongeveer 20 tot 30 minuten heerlijk ontspannen genieten nadat je het kussen hebt opgewarmd. Opwarmen kan gemakkelijk in de magnetron. 1 minuut op 600 watt en je kan het kussen gebruiken. Wees er wel altijd alert op dat het kussen niet te warm is voordat je het in je nek of een andere pijnlijke plaats legt.

Een bijkomend voordeel van een kersenpitkussen is dat het heerlijk ruikt. De amandelachtige geur die van de kersenpitten afkomt wordt ook wel ‘frangipanigeur’ genoemd. Frangipani is de boomsoort die bekend staat op zijn geur.

De pittenstructuur van een warmtekussen met kersenpitten heeft een stimulerende en masserende werking.

Naast een warmtekussen met kersenpitten kan je ook kiezen voor een vochtig warmtekussen. Dit type warmte kussen gebruikt vochtige lucht om pijnlijke en gespannen spieren los te maken. Een vochtig warmte kussen heeft microgolfzakjes met een geleidende vloeistof.

Ook infrarood warmtekussen kunnen pijn verlichtend en ontspannen werken. Infrarood is een straling dat je met het menselijk oog niet kan zien maar vergelijkbaar met het soort warmte dat door de zon wordt geproduceerd. Infrarood kan je alleen waarnemen in de vorm van stralingswarmte. De warmte dringt diep door in de huid en is goed voor spieren en gewrichten.

Als laatste is er het elektrisch warmtekussen. Elektrische warmte kussens zijn verkrijgbaar in een simpele vorm tot meer geavanceerd. We zullen hieronder dieper ingaan op het elektrische warmtekussen.

Elektrisch warmtekussen

Een elektrisch warmtekussen is een apparaat met elementen die opwarmen zodra het is aangesloten op het elektriciteitsnet en is ingeschakeld. Zodra je het warmtekussen aanzet zal het stralingswarmte produceren.

Het voordeel van een elektrisch warmtekussen is dat het een constante warmte afgeeft. Dit is een voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld een kersenpittenkussen omdat je niet elk half uur je kussen opnieuw hoeft op te warmen. Hierdoor kan je heerlijk de hele avond ontspannen op de bank blijven zitten en je spieren tot rust laten komen na een drukke dag.  

De meeste elektrische warmtekussens hebben verschillende temperatuurstanden. Hiermee kan jij zelf bepalen hoe warm je het kussen wilt hebben. De huid in je nek is vaak gevoeliger dan de huid op je been. Het kan dus prettig zijn om te kiezen voor een hogere stand wanneer je spierpijn in je benen hebt na een zware training.

Wil je het warmtekussen graag in bed gebruiken maar niet de hele nacht aan laten staan? Veel elektrische warmte kussen hebben een ingebouwde timer. Zo kan je zelf bepalen na hoeveel tijd het kussen automatisch uitschakelt. Om ervoor te zorgen dat een elektrisch warmte kussen niet oververhit raakt zijn de meeste warmte kussens uitgerust met een beveiliging tegen oververhitting.

Het woord ‘kussen’ laat je misschien denken dat een elektrisch warmtekussen de vorm heeft van een hoofdkussen of een iets vergelijksbaars. Niets is minder waar. Elektrische warmtekussens zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en formaten.

Wees niet bang, er zijn nog steeds elektrische warmtekussens verkrijgbaar die nog wel iets weghebben van het originele hoofdkussen. Alleen is de elektrische variant vaak dunner, meer een soort mat. Je kan het warmtekussen gebruiken om op te liggen of om op te zitten maar je kan het warmtekussen ook als een soort cape over je schouders leggen. En heb he bijvoorbeeld spierpijn in je been? Dan wikkel je het kussen om je been heen.

Daarnaast zijn er elektrische warmtekussens die te gebruiken zijn als een kraag, en dus meer specifiek voor de nek. Heb je veel last van je een stijve rug dan kan je meer voordeel hebben van een elektrisch warmte kussen die je aantrekt als een bodywarmer. Hierdoor wordt je hele rug verwarmt en blijft het warmte kussen goed op zijn plaats zitten.

Elektrische warmtekussens in de vorm van een brede riem zijn uitermate geschikt voor pijn in je onderrug of bij menstruatiepijn.

Wanneer wel en wanneer niet gebruiken

Warmtekussen kunnen in meerdere situaties een warm welkom zijn. Maar er zijn situaties waarin je het warmte kussen beter links kan laten liggen.

Wanneer is een warmtekussen een goed idee:

  • Stijve rug nek en schouders

Om te beginnen is een warmte kussen heerlijk in het geval je last van stijve spieren hebt. Na een dag (zwaar) lichamelijke arbeid schreeuwen je spieren bijna om rust en ontspanning, Maar ook overdag lang stil zitten achter een computer kan er voor zorgen dat je aan het einde van de dag gespannen schouders hebt of last van je onderrug. In beide gevallen is er niets heerlijker dan thuis op de bank neer ploffen met een warmte kussen die je spieren ontspant waardoor jij zelf ook ontspant.

  • Spierpijn

Wanneer jij goed bezig bent geweest in de sportschool voel je het daarna vaak aan de spierpijn. Spierpijn ontstaat wanneer de belasting op je spieren zo groot is dat die hun afvalstoffen niet meer kwijt kunnen. Je kan de spierpijn verminderen door je spieren goed warm te houden met een warmtekussen. Hoe sneller jij herstelt bent des te eerder kan je weer de sportschool induiken.

  • Menstruatiepijn

En is het weer de tijd van de maand waarbij je als vrouw het liefst op de bank met chocolade en een kruik zit? De warmte van een warmtekussen kan je menstruatiepijn verzachten.

  • Verkoudheid

Maar ook verkoudheid kan je flink in de weg zitten. Vaak wil je niets liever dan lekker warm wegkruipen op de bank of in bed. Een warmte kussen zorgt niet alleen voor extra warmte. Wanneer je ‘s avonds met je bovenrug op het warmtekussen gaat liggen zal het helpen het slijm in je longen sneller los kan maken.

  • Koude dagen

Ook zonder lichamelijke klachten te hebben kan je genieten van een warmtekussen. Op koude dagen wanneer je ’s avonds op de bank zit bijvoorbeeld. Maar ook wanneer tijdens je werk of het studeren lang stil zit en het koud krijgt kan een warmte kussen een perfecte oplossing bieden.

Het is af te raden een warmtekussen te gebruiken in de volgende situaties:

  • Koorts

Ondanks dat je bij koorts last kan hebben van koude rillingen is het gebruik van een warmte kussen af te raden. Bij koorts is je lichaamstemperatuur al hoger dan normaal en de warmte van het kussen zal je lichaamstemperatuur alleen maar omhoog brengen.

  • Ontstekingen, verstuikingen en wonden

Het is niet verstandig een warmtekussen te gebruiken als je een ontsteking hebt. Het kan de ontsteking zelfs verergeren. Ook in het geval verstuikingen, kneuzingen en zwellingen is het gebruik van een warmtekussen niet verstandig.

Waar op letten bij aankoop elektrisch warmtekussen

Ben je op zoek naar een geschikt warmte kussen dan zal je merken dat ze er in alle soorten en maten zijn. Er zijn een paar dingen om rekening mee te houden.

Formaat en vorm

De maat is afhankelijk van het lichaamsdeel wat je met het warmtekussen wilt behandelen. Gelukkig zijn er veel verschillende maten en modellen verkrijgbaar waardoor er altijd wel een past bij wat je zoekt.

Warmte instellingen

Het voordeel van een warmte kussen met verschillende temperatuurstanden is dat je de temperatuur kan aanpassen aan de zone of kwaal. Zo kan je het kussen voor verschillende situaties gebruiken. Er zijn zelfs warmtekussens met een geheugenfunctie zodat je niet elke keer opnieuw de temperatuur hoeft in te stellen.

Opwarmtijd

Laten we eerlijk zijn, niemand houdt van wachten! Kies daarom voor een kussen met een korte opwarmtijd.

Automatische uitschakeling

Uit veiligheidsoverwegingen is een warmte kussen met automatische uitschakelfunctie geen verkeerde keuze. Deze functie zorgt ervoor dat het kussen automatisch wordt uitgeschakeld na een bepaalde periode. Dit vermindert de kans op brandwonden of oververhitting. Ook bespaard het energiekosten. De duur kan je bij sommige kussens zelf instellen waarbij het maximaal aantal minuten in de meeste gevallen 90 minuten is.

Materiaal

Warmtekussens worden gemaakt van verschillende materialen. Niet elk materiaal is even comfortabel of heeft dezelfde eigenschappen. Wil je het liefst een zacht materiaal dan is fleece een goede keuze.

Wasvoorschriften

Als jij je warmte kussen vaak gebruikt wil je deze natuurlijk wel schoon en fris houden. Veel elektrische warmte kussens kan je gewoon wassen door de kabel los te koppelen

5 Best beoordeelde warmte kussens

LifeShift warmtekussen

warmtekussen elektrisch

Ben je op zoek naar een comfortabele oplossing voor pijnverlichting in de spieren? Kan je ’s avonds niet in slaap komen door spierpijn of stijfheid? Het Lifeshift elektrisch warmtekussen zorgt voor een doeltreffende pijnverzachting.

Geniet van een comfortabele avond na een dag hard werken zonder last te hebben van pijnklachten door vastzittende spieren. Het warmtekussen is flexibel en daardoor kan je gemakkelijk een specifieke plek verwarmen.  De warmte stimuleert de bloedsomloop en verzacht de pijn.

De ingebouwde timer zorgt ervoor dat het kussen automatisch wordt uitgeschakeld. Je hebt de keuze uit 4 opties. Ideaal wanneer je zo ontspannen bent dat je in slaap valt.

Daarnaast heb je de keuze uit 6 verschillende temperatuur opties. En met de WetTherapy dringt de warmte nog dieper en intenser door in de spieren.

Behalve bij spierpijn kan het LifeShift warmte kussen ook voor pijnverlichting zorgen wanneer je last hebt van menstruatiepijn of hoofdpijn.

Na het loskoppelen van de kabel is het warmtekussen is eenvoudig te wassen op 30 graden.


LifeGoods elektrische warmtekussen voor nek en schouder

lifegoods elektrisch warmtekussen

Het nek- en schouder warmtekussen van LifeGoods is de ideale oplossing voor het verminderen en verlichten van spierpijn of gespannen spieren in de nek en schouders. De warmte van het eclectische warmte kussen stimuleert de bloedcirculatie en verwijdt de bloedvaten. Zuurstof wordt beter naar de spieren vervoerd. Hierdoor stroomt bloed sneller naar de pijnlijke verkrampte of stijve plekken waardoor de klachten verminderen en de nek ontspant.

Behalve voor ontspanning is het kussen ook zeer geschikt op koude dagen. Het warmtekussen is uitgerust met drie warmtestanden, variërend van 53° C tot 65° C. En met een kracht van 60 Watt is het kussen snel opgewarmd. Het kussen is beveiligd tegen oververhitting en met de automatische timer schakelt het elektrische warmte kussen automatisch uit na 90 minuten.

Het extra zachte en ademende fleece materiaal is afneembaar zodat je het gemakkelijk kan wassen.

 

Lifeproducts elektrische warmtekussen

Lifeproducts elektrische warmtekussen

Stress of dagelijkse druk kunnen zorgen voor gespannen spieren in de nek of rug. Het warmtekussen van LifeProducts zorgt voor pijnverlichting en werkt ontspannend. De warmte van het elektrisch warmtekussen zorgt voor een verbeterde bloedcirculatie en opening van de bloedvaten.

Na een dag hardwerken kan je nu thuiskomen en genieten van een heerlijk avondje ontspannen op de bank met het warmte kussen. Het kussen warmt met een kracht van 60 Watt snel op. Je hoeft dus niet lang te wachten. En niet alleen bij pijnklachten is het warmtekussen geschikt. Ook op koude dagen kan je heerlijk wegkruipen op de bank en een boek lezen terwijl het warmte kussen jou warm houdt.

Het kussen heeft een handig bedieningspaneel waarmee je eenvoudig 3 verschillende warmtestanden bedient. De automatische uitschakelfunctie zorgt ervoor dat de deken na 90 minuten wordt uitgezet.

Het kussen is gemaakt van fleece materiaal en voelt heerlijk zacht aan. Doordat het fleece afneembaar is kan je het gemakkelijk wassen op 30 graden. Zo kan je altijd genieten van een schoon en fris warmtekussen.


Schouder- en nekwarmtekussen 

Schouder- en nekwarmtekussen

Dit schouder- en nek warmtekussen is comfortabel en bedekt zowel de schouders als hoog in de nek. De warmte zorgt ervoor dat spieren ontspannen. Ideaal bij spierpijn, stijve nek of vastzittende schouders.

Het elektrisch schouderkussen heeft 4 warmtestanden zodat jij zelf de gewenste temperatuur kan instellen. De ingebouwde sensoren beschermen het kussen tegen oververhitting.

Met een kracht van 100 Watt is het warmtekussen snel opgewarmd en kan je heerlijk ontspannen na een dag werken.

Het bedieningspaneel is afneembaar waardoor je de het kussen op 30 graden kan wassen.


Inventum elektrisch kussen

Inventum elektrisch kussen

Het Inventum elektrische warmte kussen heeft een optimale pasvorm voor pijnverlichting in de rug of de buik. Zeer geschikt wanneer je last hebt van een stijve onderrug of bij menstruatieklachten. De warmte die het kussen afgeeft bevordert de doorbloeding en ontspant je spieren. Met het klittenband kan je het warmtekussen goed om je lichaam vastmaken.

Het warmtekussen heeft 3 warmtestanden en is makkelijk te bedienen met de schakelaar. De schakelaar is afneembaar waardoor het warmtekussen eenvoudig te wassen is in de wasmachine.

Conclusie warmtekussen

Warmtekussens worden al eeuwenlang gebruikt. Het bekende kersenpittenkussen is daar een voorbeeld van. Het is niet alleen zeer geschikt wanneer je het koud hebt, warmte werkt ontspannend en pijn verlichtend. De warmte van een warmtekussen bevordert de bloedcirculatie en opent de bloedvaten.

Hierdoor ontspannen je spieren en verlicht het de pijn. Ideaal wanneer je gespannen schouders hebt na een lange dag hard werken of spierpijn hebt na het sporten. Ook wanneer je last hebt van menstruatiepijn of een verkoudheid kan een warmtekussen een verzachtende werking hebben. Tegenwoordig zijn er elektrische warmtekussen die veel geavanceerder zijn dan het kersenpittenkussen dat je in de magnetron opwarmt.

Veel elektrische warmtekussen hebben verschillende temperatuurstanden, automatische uitschakeling en verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Met de ruime keuze is er altijd wel een warmtekussen dat voldoet aan jouw wensen.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel laat dan gerust hieronder een comment achter. Je kan ons ook volgen op Facebook

Meest verkocht

betternights
Reacties op: Warmtekussen

2 reacties op “Warmtekussen”

  1. Ik heb ook regelmatig last van pijn in mijn nek. Soms straalt deze pijn ook uit naar mijn rug. Warmte helpt gelukkig erg goed. Meestal neem ik een warm bad, maar deze kussens zou ik ook graag eens uit willen proberen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay

Expert op het gebied van dekbedden, hoofdkussens en meer op het gebied van slapen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
6 januari 2023 Zoutlamp

Wat doet een zoutlamp en helpt deze op mijn slaapkamer? Tegenwoordig zie je ze steeds vaker, grote lichtgevende roze brokken zout. Zoutlampen zijn erg trendy om zowel hun uiterlijk maar ook om de gezondheidsvoordelen die ze hebben. In ons dagelijks leven zijn we ongemerkt omringd door onzuivere lucht en schadelijke stralingen. Het miljoenenjaren oude Himalayazout […]

Lees artikel
9 december 2022 Nachtlampje

De voordelen van een nachtlampje en de beste nachtlampjes Het kan zijn dat jouw kind het spannend vindt om op haar of zijn eigen kamer te slapen. Het is best eng zo alleen in het donker en daardoor kan het zijn dat je kind moeilijk in slaap kan komen. In dat geval kan een nachtlampje […]

Lees artikel
6 november 2022 Traagschuim kussen

Voor wie zijn traagschuim hoofdkussens geschikt en wat zijn de voor- en nadelen? Aangezien we gemiddeld 7-9 uur van onze dagen slapend doorbrengen, is het geen verkeerde beslissing om wat tijd te nemen om een ​​kussen te leren kennen voordat je besluit er een te kopen. Het hebben van een goed kussen dat past bij […]

Lees artikel
21 oktober 2022 Zuurstofconcentrator: Wanneer gebruik je het, hoe werkt het en welke zijn het beste?

Dat zuurstof is van levensbelang is weet iedereen. Je denkt er alleen vaak niet bij na. De zuurstof die je nodig hebt zit in de lucht die je inademt. Vervolgens komt via je longen in je bloed terecht en wordt het zo gebracht naar de plekken in je lichaam die zuurstof nodig hebben. Denk hierbij […]

Lees artikel
5 oktober 2022 Welke matras past bij mij?

Welke matras past bij mij? – Een checklist voor het uitkiezen van een goed matras Wil jij je gezondheid behouden en verbeteren? Dan is goed slapen belangrijk! Niet alleen een heerlijk donzen dekbed is belangrijk, ook een matras speelt daarbij een grote rol. Niet alleen voor het liggen, maar bijvoorbeeld ook voor ventilatie, waarbij een […]

Lees artikel
28 september 2022 Slaapspray – Wat is het en werkt dit wel echt?

Niet is zo irritant als naar je wekker staren en de tijd zien wegtikken terwijl je maar niet in slaap kan vallen onder je heerlijke donzen dekbed. Als je moeite hebt om in slaap te vallen, kan een slechte bedtijdroutine de boosdoener zijn. Een consistente routine en een optimale slaapomgeving zijn manieren om op natuurlijke […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 163 reviews.