Hoe een waterkussen je kan helpen om beter te slapen en zonder nekpijn wakker te worden
Lig je ’s nachts te woelen omdat je kussen niet lekker ligt? Of word je in de ochtend wakker met een stijve nek doordat je op een te hard kussen hebt geslapen? Het is de meesten van ons al eens overkomen. Is het niet thuis dan was het wel in een hotel of tijdens een nachtje logeren bij vrienden.
Wil jij slapen op een kussen met voldoende steun en waarbij je zelf kan bepalen hoe dik het kussen moet zijn? Misschien is een waterkussen dan wel iets voor jou.
Een goed kussen en een goed matras zijn de twee belangrijkste elementen voor een goede slaaphouding. Een goed hoofdkussen, zoals bijvoorbeeld een waterkussen, zorgt ervoor dat je hoofd tijdens je slaap niet te ver naar voren of naar achteren buigt. Belangrijk voor een goede nachtrust is namelijk dat je nek in één lijn is met je wervelkolom. Daarnaast moet je hoofd goed ondersteund zijn.
Kussens zijn te verkrijgen in vele soorten en maten. Ook de prijs kan variëren van een tientje tot meer dan honderd euro. Toch is het belangrijk om te investeren in een goed kussen.
Andere interessante artikelen:
Wat is een goed kussen
Laten we het, voordat we het gaan hebben over het waterkussen, eerst eens hebben over een goed kussen.
Wat voor jou een goed kussen is hangt af van:
- Je slaaphouding
- Je schouderbreedte
- De hardheid van je matras
- Lichamelijke kenmerken zoals allergieën en transpiratie
- Je eigen voorkeuren voor materiaal en vorm van je kussen
Ben jij een buikslaper? Dan is het belangrijk dat je op een dun kussen slaapt. Wanneer je kussen te dik is komt je nek in een vreemde positie te liggen waardoor je mogelijk problemen krijgt met ademhalen.

Slaap je liever op je rug dan is het voor een goede nachtrust van belang dat het gedeelte in je nek iets hoger is dan onder je hoofd. Is je kussen te dun onder je hoofd dan buigt je hoofd te ver naar achteren. En is het te dik onder je achterhoofd dan buigt je hoofd te ver naar voren.
Bij zijslapers hangt de dikte van het kussen af van de breedte van je schouders. Hoe breder je schouders zijn hoe dikker je kussen.
Kies bij voorkeur voor een zachter kussen als je op een hard matras slaapt. En voor een zacht matras geldt dat de beste optie een harder kussen is.
Weet je niet of je een hard of zacht matras hebt? Test dit dan door in je favoriete slaaphouding te gaan liggen op je bed zonder kussen. Buigt je hoofd ver naar achteren of op zij dan heb je een harder kussen nodig.
Een waterkussen is geschikt voor alle slaaphoudingen, net zoals een donzen dekbed.
Wil je trouwens meer weten over je slaaphouding? Lees dan Wat slaaphouding zegt over persoonlijkheid

Wat is een waterkussen
Nee, met een waterkussen bedoelen wij hier niet een attribuut voor in een waterpretpark. Een waterkussen is een hoofdkussen dat, naast gewone vulling, een apart component heeft dat gevuld is met water.
Waar een gewoon kussen in het begin erg comfortabel kan liggen kan deze na verloop van tijd zijn vorm en stevigheid verliezen. Door de watercomponent in een waterkussen behoudt het kussen zijn vorm en stevigheid.
Het gewicht van je hoofd verplaatst het water in de watercomponent. Je hoofd ligt hierdoor altijd lager dan je nek. Dat maakt dat een waterkussen een betere ondersteuning biedt dan een gewoon kussen.
Er zijn verschillende soorten waterkussens waarbij het grootste verschil voornamelijk zit in het materiaal van de rest van het kussen. De meest voorkomende materialen zijn fibervulling, katoen en polyester.
In alle gevallen kan het waterkussen gevuld worden met gewoon kraanwater. Het feit dat je het kussen zelf kan vullen maakt dat je het ook kan aanpassen aan jouw eigen wensen. Bij een meer gevuld kussen is het kussen harder en steviger. Gevuld met minder water is het kussen dunner.

Waarom een waterkussen
Het John Hopkins Hospital in de Verenigde Staten heeft een vergelijkend onderzoek gedaan naar 3 soorten kussens: een normaal kussen, een rolkussen en een waterkussen.
De conclusie van dit onderzoek is dat een waterkussen het beste kussen is bij pijnklachten en het kussen;
- Pijn en stijfheid in de ochtend vermindert;
- Zorgt voor algehele vermindering van pijnklachten;
- De slaapkwaliteit verbetert.
Veel nek- of rugklachten ontstaan of verergeren door een slechte slaaphouding of door slechte ondersteuning. Een van de oorzaken is dat de meeste kussens, anders dan een waterkussen, gericht zijn op één slaaphouding. En dat terwijl de meeste mensen draaien in hun slaap.
Een waterkussen past zich aan wanneer jij draait in je slaap. Het gewicht van je hoofd verplaatst het water waardoor je hoofd altijd lager ligt dan je nek. Dit voorkomt dat er te veel druk komt te staan op je nek en draagt bij aan een natuurlijke uitlijning van de wervelkolom.
Deze natuurlijke houding zorgt voor een betere bloedsomloop en ontspanning van de spieren en gewrichten. Dit maakt dat je beter slaapt en uitgerust wakker wordt. Zo begin je met meer energie aan een nieuwe dag.
Hoofdpijn en migraine kunnen ontstaan door te veel spanning op de nek. Het slapen op een waterkussen neemt de druk op de nek weg wat de kans op hoofpijn of migraine vermindert.
Wanneer je op je rug slaapt kan het je luchtwegen vernauwen. Je gehemelte en je tong zakken dan namelijk naar achteren. Een van de gevolgen hiervan kan zijn dat je gaat snurken.

Wanneer snurkt in je slaap wordt vaak aangeraden om niet op je rug maar op je zij te slapen. Wanneer je kussen te dun is en je brede schouders hebt zal je automatisch weer op je rug rollen. Met een waterkussen wordt je hoofd beter ondersteund wanneer je op je zij slaapt, waardoor de kans op snurken wordt verminderd.
Wanneer je bredere schouders hebt kun je door toevoeging van extra water ervoor zorgen dat kussen iets dikker wordt.
Wil je mee weten over hoe je kan stoppen met snurken? Lees dan 7 bewezen tips om te stoppen met snurken.
Ervaringen met waterkussen
Een waterkussens varieert tussen de 30 en 70 euro. Dit is dus niet het goedkoopste type kussen. Wanneer je nadenkt over de mogelijke aanschaf van een waterkussen kan het helpen om te weten wat de ervaringen zijn van mensen die al eerder een waterkussen hebben gekocht. Op basis van reviews op bol.com hebben we de voor en nadelen die ervaren worden voor je op een rijtje gezet.

Voordelen van een waterkussen
Over het algemeen zijn de meeste gebruikers van een waterkussen erg tevreden met de aanschaf van het kussen.
- Vermindering nek, – rugklachten en hoofpijn
Veel van de gebruikers geven aan dat ze een waterkussen hebben aangeschaft omdat ze last hadden van de nek, rug of hoofd. Na enkele nachten slapen op een waterkussen waren veel van de klachten verminderd of verdwenen.
- Kussen past zich aan en geeft veel steun
Gebruikers zijn tevreden over de hoeveelheid steun die het kussen biedt. De watercomponent zorgt ervoor dat het kussen zich aanpast aan jouw hoofd en nek.
- Geschikt voor iedereen
Doordat men zelf kan bepalen welke hoeveelheid water het meeste comfort biedt is het kussen geschikt voor iedereen. Er zijn gebruikers waarbij 3 liter de perfecte hoeveelheid water oplevert voor een goede nachtrust en er zijn gebruikers die het kussen vullen tot 6 liter.
- Verbeterde slaapkwaliteit
Door de voordelen van het waterkussen slapen de gebruikers beter. Hierdoor worden ze uitgerust wakker wat in sommige gevallen stress verlichtend werkt.
- Stevig kussen dat je niet hoeft op te schudden
Door de watercomponent behoudt het kussen zijn stevigheid. Gebruikers geven aan het prettig te vinden dat ze het kussen niet elke avond hoeven op te schudden.
- Lange gebruiksduur
De gebruisduur van het kussen is langer dan een gewoon kussen. Hierdoor hoef je minder snel een nieuw kussen aan te schaffen.

Nadelen waterkussen
Iedere mens is weer anders en heeft zijn of haar eigen voorkeuren. Zo ook bij het gebruik van een waterkussen. De voordelen die hiervoor genoemd zijn wordt door een enkeling niet zo ervaren. Daarnaast wordt door meerdere gebruikers op de volgende nadelen gewezen
- Zwaar kussen
Een kussen gevuld met water weegt meer dan een kussen dat gevuld is met katoen of polyester. Het nadeel hiervan is dat het kussen minder makkelijk te verleggen is in je slaap.
- Sommige kussens lekken
Afhankelijk van de kwaliteit van het waterkussen is het bij enkele gebruikers voorgekomen dat het kussen lekt.
- Klotsend geluid
Waar veel fabrikanten garanderen dat het kussen geen klotsend geluid maakt geven enkele gebruikers aan dit toch te horen. Niet voor iedereen is dit een nadeel. Enkelen geven aan dat het klotsend geluid een rustgevend effect heeft.
Het beste waterkussen
Bij Betternights hebben wij op dit moment nog geen waterkussen in ons assortiment. Mogelijk gaat dit in de toekomst wel komen.
Als we af gaan op de reviews op bol.com dan komt het Mediflow waterkussen als beste naar voren. Niet heel vreemd dat dit kussen onlangs in de Verenigde Staten is uitgeroepen tot ‘Hét kussen voor verbetering van de kwaliteit van je slaap’.
Het Mediflow waterkussen is een orthopedisch op water gebaseerd kussen. De bovenkant is gevuld met hypoallergene vezels en de onderkant bestaat uit een thermisch afgesloten watercomponent.
Het kussen zorgt voor optimaal slaapcomfort en het vermindert rugklachten, nekklachten en hoofdpijn.
De kussenhoes is van 100% katoen en het kussen past in een gewoon kussensloop. Daarnaast is het kussen met de hand of wasmachine te wassen.
De fabrikant van het Mediflow waterkussen geeft aan dat je het water in het kussen niet hoort klotsen. Tenzij er lucht in het kussen zit. Ontlucht het kussen dan zodat je geen last meer hebt van een klotsend geluid.
Heb jij al eens een waterkussen geprobeerd? Hoe heb jij het ervaren ten opzichte van een normaal kussen? Graag horen we over jouw ervaringen en of je het aan anderen aan zou raden. Laat het hieronder weten in de comments!
Veel gestelde vragen over het waterkussen
Wat zijn de voordelen van een waterkussen?
De voordelen van een waterkussen zijn onder meer een verminderde intensiteit van de ochtendpijn, een betere verlichting van de pijn en een betere kwaliteit van de slaap. Maar naast de klinische resultaten van deze studie, hebben duizenden mensen ontdekt dat een waterkussen één van de gemakkelijkste en meest betaalbare manieren is om de slaapkwaliteit te verbeteren, nacht na nacht.
Hoe vaak moet je het water in een waterkussen vervangen?
Het wordt aanbevolen het water eens per jaar te verversen, dus hoewel het wel wat tijd kost om dit kussen op te zetten, hoef je je lange tijd geen zorgen te maken over het verversen van het water.
Expert op het gebied van dekbedden, hoofdkussens en meer op het gebied van slapen.