• Waardering: 9.8/10 bij Webwinkelkeur
  • Gratis verzending én gratis retour
  • Handgemaakt in Nederland
  • Gratis proefslapen

White noise machine

Met een white noise machine heerlijk ongestoord in slaap vallen

Val jij altijd gemakkelijk in een heerlijke diepe slaap wanneer je het geluid van regen op de achtergrond hoort? Dan ben je zeker niet de enige. Veel mensen vallen makkelijker in slaap met een rustgevend geluid of gezoem op de achtergrond.

Niet alleen volwassenen, ook kleine kinderen of baby’s vallen sneller in slaap in de auto door het geluid van de motor. Een white noise machine kan jou of je baby makkelijker in slaap laten vallen door een consistent geluid te laten horen, zonder dat je daarvoor rondjes in de auto hoeft te rijden. Benieuwd wat het is en wat het voor jou nachtrust kan doen? Lees dan snel verder!

Andere interessante artikelen:

Wat is een ‘white noise’ machine

Een white noise, oftewel witte ruis, machine is een apparaat dat een geluid produceert waardoor jij kalmeert. Het rustgevende gezoem van witte ruis bestaat uit geluiden met een lage, gemiddelde en hoge frequentie die samen op hetzelfde intensiteitsniveau worden afgespeeld.

Het oorspronkelijke idee achter een white noise machine is gebaseerd op het kalmerende geluid van de ruis die een oude tv produceert. Herinner jij je het nog, dat sneeuwbeeld met het ruis op de achtergrond? Veel mensen vinden dat een rustgevend geluid waarbij ze makkelijk in slaap kunnen vallen.

Het werkt eigenlijk heel eenvoudig. White noise is een monotoon en constant aanwezig geluid dat geluiden van buitenaf maskeert en de hersenen afleidt.

Om witte ruis te produceren wordt elke frequentie die het menselijk oor kan horen afgespeeld in een willekeurige volgorde met dezelfde amplitude. Dit resulteert in een “shh” geluid dat wordt geassocieerd met televisie of radio. ‘Wit’ heeft te maken met de hoorbare frequentie. Je kan het vergelijken met wit licht, dat bestaat uit elke zichtbare golflengte. Als je het hebt over ‘zwarte ruis’ wordt het geluid van stilte bedoeld.

Inmiddels hebben de meeste white noise machines veel meer geluiden dan alleen het ruisende geluid. Met name monotone geluiden werken kalmerend. Zoals de zee, het geluid van regen en van een zoemende motor.

Behalve geluid kan licht ook rustgevend werken. Daarom hebben sommige white noise machines verschillende lichtfuncties zoals gekleurd licht of ademend licht. Ademend licht is licht dat flikkert op een langzaam tempo (ademhalingstempo) wat ervoor zorgt dat je nog meer ontspant en sneller in slaap valt. Gekleurd licht, zoals rood licht, heeft een rustgevende werking.

De white noise machine helpt niet alleen bij het sneller en makkelijk in slaap vallen. Het kan er ook voor zorgen dat je de hele nacht goed doorslaapt. Ben je een lichte slaper en wordt je snel wakker van omgevingsgeluiden dan kan je er voor kiezen de white noise machine de gehele nacht een constant geluid te laten produceren. Hierdoor blijven je hersenen afgeleid van de omgevingsgeluiden waardoor jij niet wakker wordt.

white noise machine slapen

Waarom een white noise machine

Een onderzoek van het CBS toont aan dat ongeveer 20% van de bevolking last heeft van slaapproblemen. Dat betekent één op de 5 mensen in jouw omgeving en misschien heb je zelf ook wel problemen met het in slaap komen.

Slecht slapen kan vervelende gevolgen hebben. Concentratieproblemen, een kort lontje of last van vergeetachtigheid. Op de lange termijn kunnen slaapproblemen zelfs leiden tot ernstige gezondheidsklachten zoals hartproblemen of diabetes.

Slecht slapen kan betekenen dat je moeilijk in slaap kan komen. Stress op het werk of thuis kunnen je ’s avonds aan het denken zetten en de gedachten houden je wakker. Maar dat is niet de enige reden.  Blauw licht van onze telefoons en IPad zorgen ervoor dat we moeilijk in slaap komen. En ook omgevingsgeluiden kunnen ervoor zorgen dat we niet de rust kunnen vinden om in slaap te vallen. Omgevingsgeluiden veranderen namelijk vaak in volume waardoor je slaap verstoord raakt. Denk aan wanneer je in slaap valt met de tv aan. Het geluid wordt niet luider, maar de veranderingen in de consistentie van het geluid, zoals advertenties zorgen ervoor dat je wakker wordt.

Het is wetenschappelijk bewezen dat het geluid van een white noise machine je hersenen afleiden. Tegelijkertijd zorgt het monotone geluid ervoor dat je je er niet op gaat concentreren maar juist een rustgevende werking heeft. Het werkt als een soort geluidsdeken. Het geluid van de white noise machine zorgt ervoor dat je afgeleid raakt van zowel je eigen gedachten als de geluiden in de omgeving. Hierdoor kalmeer je op een natuurlijke manier en val jij sneller en makkelijker in een diepe slaap. Een betere nachtrust zorgt ervoor dat jij meer energie hebt de volgende dag.

Met behulp van een white noise machine kan je een kalmerende routine creëren voordat je gaat slapen. Je lichaam raakt gewend aan deze ontspannende routine en heeft het vervolgens nodig om zich comfortabel te voelen en voor te bereiden op een nacht slapen. Je gaat het geluid van de white noise machine associëren met slapen waardoor lichaam en hersenen zich klaarmaken voor een nachtje dromeland.

Natuurlijk zijn er ook apps verkrijgbaar die bepaalde rustgevende geluiden kunnen afspelen.  Hierbij is het geluid is niet altijd even goed en kunnen de notificaties van je telefoon er juist voor zorgen dat je wakker wordt of uit je ontspannen gevoel gehaald wordt. Daarnaast zorgt het blauwe licht van onze telefoons er juist voor dat onze hersenen worden gewekt. En dit wil je juist voorkomen.

Voor wie is een white noise machine geschikt

Niet alleen volwassenen hebben slaapproblemen. Kinderen en baby’s kunnen soms ook moeilijk in slaap vallen. Daarom is een white noise machine geschikt voor alle leeftijden.

Pasgeboren baby’s hebben ongeveer 18 uur slaap per dag nodig. In de eerste paar maanden slapen de meeste baby’s echter vaak maar 5 uur achter elkaar door. Naarmate ze ouder worden neemt het aantal uren ononderbroken slaap toe.

De white noise machine kan je baby helpen bij het inslapen en doorslapen. Hierdoor krijgt je kleine alle slaap die nodig is om zich te ontwikkelen en jij kan ook net even een paar uur langer van je nachtrust genieten.

Wordt je kind eenmaal wat ouder en is het zich meer bewust van de omgevingsgeluiden dan kan een white noise machine helpen je kind beter te laten slapen. Zowel ’s nachts als overdag wanneer het tijd is voor een middagdutje.

Sommige white noise machines geven aan dat ze speciaal voor baby’s of kinderen zijn. Dit heeft vaak te maken met variaties aan geluiden die je kan instellen. Een white noise machine voor kleine kinderen en baby’s heeft vaak ook kinderliedjes om rustig bij in slaap te vallen. Dat betekent niet dat volwassenen geen gebruik kunnen maken van deze white noise machine.

Een white noise machine is bewezen effectief te zijn voor patiënten in ziekenhuizen. Ziekenhuizen zijn over het algemeen behoorlijk luid met veel omgevingsgeluiden die je slaap kunnen verstoren. Volgens onderzoek kan een white noise machine ervoor zorgen dat het in slaap vallen van patiënten, of de tijd die nodig is om in slaap te vallen, met bijna 40% kan worden vermindert in vergelijking met patiënten die deze apparaten niet gebruiken.

Ook in het geval van kinderen met ADHD lijkt het gebruik van een white noise machine een gunstig effect te hebben. Uit een onderzoek dat is uitgevoerd door de Université Libre de Bruxelles in Brussel blijkt dat de kinderen met een ADHD-diagnose beter presteerden met witte ruis geluid dan zonder.

Maar ook in het geval je geen last hebt van slaapproblemen kan een white noise machine een positief effect hebben op jouw nachtrust. Hoe ontspannener jij bent, des te makkelijker je in slaap valt. Een goede nachtrust is voor iedereen van essentieel belang. Gedurende de nacht komt je lichaam tot rust en bereidt het zich voor op de volgende dag. Je verwerkt de informatie en emoties van de dag gedurende de nacht. Wanneer je te weinig of onrustig slaapt krijgen je lichaam en herenen niet de kans zich volledig te herstellen.

Waar op letten bij aanschaf white noise machine

Bij de aankoop van een white noise machine zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden.

  • Accuduur

Ben je een lichte slaper of word je regelmatig wakker gedurende de nacht dan kan het prettig zijn de hele nacht de white noise machine aan te hebben. In dat geval is het belangrijk dat de accu minimaal 8 uur mee gaat.

  • Formaat

Wil je de ook op reis of op vakantie makkelijk in slaap vallen? Of wil je graag dat je baby overal waar jullie heen gaan lekker kan slapen? Dan is een white noise machine van een wat kleiner formaat aan te raden. In sommige gevallen hebben de apparaten een koordje waardoor je het aan de kinderwagen kan monteren.

  • Lichtfunctie

Je denkt misschien dat je het beste slaapt in het donker maar bepaalde soorten licht kunnen juist heel rustgevend werken. Daarom zijn er white noise machines die zijn uitgerust ademend licht. Dit zorgt ervoor dat jij of je kind volledig ontspant.

Behalve ademend licht hebben veel white noise machines ook gekleurd licht wat een rustgevende werking heeft. En wil je graag een nachtlampje dan kies je voor een white noise machine met lichtje voor ’s nachts.

  • Soort geluid

Het ‘witte ruis’ geluid is bewezen effectief gebleken maar er zijn veel meer natuurlijke geluiden die een ervoor zorgen dat je helemaal ontspannen in slaap valt. Het geluid dat voor jou of je kind het beste werkt is natuurlijk heel persoonlijk. Daarom is het aan te raden om een white noise machine te kiezen met meerdere soorten geluiden.

Gebruik je de white noise machine ook voor je kind dan kan een slaapliedje heel rustgevend werken. Om die reden zijn er ook white noise machines met slaapliedjes verkrijgbaar.

Top 5 white noise machines

Ben je op zoek naar een white noise machine dan hebben we hieronder een overzicht gemaakt van de top 5 beste white noise machines op basis van bol.com beoordelingen.

Diley Dreams® Universal Slaaptrainer

Diley Dreams® Universal Slaaptrainer

Creëer de perfecte slaapomgeving met natuurlijke geluiden. De Diley Dreams white noise machine helpt jou om minder stress te ervaren, dieper te slapen en uitgerust wakker te worden.

De slaaptrainer is geschikt voor kinderen en volwassenen. Het apparaat beschikt over maar liefst 9 soorten natuurlijke geluiden en 3 slaapliedjes en is makkelijk te bedienen met de duidelijk vormgegeven knoppen. De ingebouwde speaker heeft een helder geluid en een instelbare volumeregeling.

De Diley Dream white noise machine beschikt over een LED lamp die rustgevend licht uitstraalt. Dit, in combinatie met de rustgevende geluiden, zorgt ervoor dat je snel en heerlijk in slaap valt.

Numsy® Calm White Noise Machine Baby

Numsy® Calm White Noise Machine Baby

De Numsy calm noise machine kalmeert jouw baby waardoor hij of zij in een heerlijk diepe slaap terechtkomt. Het is weenschappelijk bewezen dat het rustgevend witte ruis geluid effectief is om baby’s beter te laten slapen. En niet alleen baby’s hebben hier baat bij, het werkt ook voor kinderen en volwassenen.

Deze white noise machine heeft maar liefst 29 natuurlijke geluiden om heerlijk bij in slaap te vallen. Daarnaast beschikt het apparaat ook nog eens over rustgevend ademend licht in 7 verschillende kleuren.

Om jouw baby overal goed te laten slapen is de Numsy calm down erg compact en makkelijk mee te nemen. Ook zit er een handig ophangkoord aan waardoor je de white noise machine ook aan de wandelwagen kan hangen.

Numsy® Dreamland White Noise Machine 

Numsy® Dreamland White Noise Machine

De Numsy white noise Dreamland is een zeer geavanceerd apparaat dat geschikt is voor baby’s, jonge kinderen en volwassenen. Het is wetenschappelijk bewezen dat white noise kan bijdragen aan een optimalisering van de nachtrust. En het mooie is dat het een natuurlijke geluiden zijn die je helpen lekker te slapen.

De Numsy white noise Dreamland heeft maar liefst 40 natuurlijke geluiden, inclusief het geluid van witte ruis, die je op 32 verschillende volumelevels kan afspelen.

Je kan de timer instellen op 1, 2 of 3 uur of je kan ervoor kiezen om de white noise machine gedurende de gehele nacht geluid af te laten spelen. En om dit niet elke nacht opnieuw te hoeven instellen is de Numsy Dreamland uitgerust met een geheugenfunctie.

Numsy® Rest White Noise Machine

Numsy® Rest White Noise Machine

De Numsy Rest heeft een prachtig design wat perfect past in elke slaapkamer. Het apparaat is zowel geschikt voor volwassenen als voor kinderen. Het rustgevende geluid zorgt ervoor dat je hersenen en lichaam ontspannen. En terwijl je hersenen deze kalmerende geluiden opneemt kunnen de omgevingsgeluiden moeilijke binnendringen.

Dankzij de krachtige batterij gaat de Numsy rest tot wel 10 uur mee. Zo kun je het apparaat de gehele nacht aan laten staan terwijl jij ongestoord doorslaapt.

Behalve 36 natuurlijke geluiden beschikt het white noise apparaat ook over 7 verschillende kleuren ademend licht.

Je kan kiezen of je de Numsy Rest 30, 60 of 90 minuten wil laten afspelen doormiddel van het instellen van de timer. Slaap je graag de hele nacht met een rustgevend geluid op de achtergrond dan kies je eenvoudig voor de continu modus.

Numsy Paradise

Numsy Paradise

De Numsy Paradise is een stijlvol white noise apparaat met een stijlvol en luxe design. Het apparaat is compact zodat je het gemakkelijk overal mee naar toe kan nemen en te gebruiken omdat het draadloos is.

Val heerlijk in slaap bij het geluid van krekels, regendruppels, golven, haardvuur of een van de andere 26 natuurgeluiden waaronder ‘witte ruis’. En met de handig geheugenfunctie onthoudt de Numsy Paradise al jouw instellingen zodat je de volgende dag alleen maar op ‘play’ hoeft te drukken.

Conclusie white noise machine

Met white noise, oftewel witte ruis, wordt het achtergrond geluid bedoeld dat wordt geproduceerd door apparaten om ons heen. Bijvoorbeeld de koelkast of de oude tv. Het geluid kalmeert de hersenen en leidt het af van andere geluiden. Dit zorgt ervoor dat je ontspant en makkelijk in slaap valt. Behalve witte ruis hebben natuurgeluiden zoals regen of de oceaan hetzelfde effect. Een white noise machine is een apparaat dat deze geluiden afspeelt wat ervoor zorgt dat je heerlijk in slaap valt of de gehele nacht doorslaapt.

Het is wetenschappelijk bewezen dat zowel volwassenen als kinderen kan helpen om rustiger te worden en sneller in slaap te vallen.

Naast verschillende soorten geluiden zijn er ook white noise machines met ademend licht. Dit licht flikkers zacht op het tempo van een ademhaling waardoor jij volledig tot rust komt en geniet van een heerlijke nachtrust.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel laat dan gerust hieronder een comment achter. Je kan ons ook volgen op Facebook

Veel gestelde vragen over de white noise machine

Waarom een white noise machine gebruiken?

White noise machines kunnen je helpen een betere nachtrust te krijgen door omgevings- of buitengeluiden te maskeren die je slaap verstoren. Ze kunnen je niet alleen helpen in slaap te komen, maar ook in slaap te blijven, en kunnen zelfs helpen je hersenen te trainen om te weten wanneer het tijd is om te snoozen.

Helpt witte ruis bij angst?

Witte ruis kan deel uitmaken van een effectief nachtelijk ritueel, dat helpt je geest en lichaam op de slaap voor te bereiden. Bovendien kan het gestage geluid angst helpen verminderen bij mensen die de neiging hebben te “overdenken” of zich zorgen te maken over morgen terwijl ze in bed liggen.

Reacties op: White noise machine

Eén reactie op “White noise machine”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay

Expert op het gebied van dekbedden, hoofdkussens en meer op het gebied van slapen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
23 november 2021 Acupressuur Mat

Een acupressuur mat en de vele gezondheidsvoordelen hiervan In de snelle hectische wereld waarin we tegenwoordig leven zijn we de hele dag in de weer met werk, vrienden, deadlines en afspraken. Hierdoor vergeet je vaak dat het ontzetten belangrijk het is om even de tijd voor jezelf te nemen en te ontspannen. Het gevolg hiervan kan […]

Lees artikel
16 november 2021 Stuitkussen

Een stuitkussen vermindert de pijn en houdt je ruggengraat recht Je stuitje lijkt misschien wel het meest nutteloze deel van je lichaam maar wanneer je er last van hebt kan het behoorlijk in de weg zitten. En dan met name tijdens het zitten. Het is een kwetsbaar onderdeel van je lichaam maar zorg je er […]

Lees artikel
9 november 2021 Lendekussen

Een lendekussen ondersteunt je onderrug en bevordert een juiste zithouding Zitten en liggen. Zo brengen wij het grootste gedeelte van ons leven door. Natuurlijk hangt het af van je leeftijd en je werk maar de optelsom is toch het grootste deel van een etmaal. In beide gevallen kan een verkeerde houding een flinke impact hebben […]

Lees artikel
2 november 2021 Voetkussen

Een voetkussen voor een comfortabele ondersteuning voor je benen en voeten De kans is groot dat je zelf, of iemand in de omgeving, om wat voor reden dan ook bedrust moest nemen en met de benen omhoog moest liggen. Vaak blijkt dat een doe-het-zelf-voetverhoging met een aantal kussens net niet het gewenste resultaat oplevert. In […]

Lees artikel
28 oktober 2021 Welke maat dekbed past er bij mijn matras?

Maat dekbed en afmetingen gids Een dekbed in je slaapkamer kan alles zijn wat je nodig hebt om het ’s nachts aangenamer te maken. Donzen dekbedden zijn een warm en donzig lichtgewicht alternatief voor een te warm synthetisch dekbed. Niet te vergeten, dekbedden zijn ongelooflijk veelzijdig, omdat een dekbedovertrek het makkelijker maakt om je beddengoed […]

Lees artikel
26 oktober 2021 White noise machine

Met een white noise machine heerlijk ongestoord in slaap vallen Val jij altijd gemakkelijk in een heerlijke diepe slaap wanneer je het geluid van regen op de achtergrond hoort? Dan ben je zeker niet de enige. Veel mensen vallen makkelijker in slaap met een rustgevend geluid of gezoem op de achtergrond. Niet alleen volwassenen, ook […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 80 reviews.