White noise machine

Met een white noise machine heerlijk ongestoord in slaap vallen

Val jij altijd gemakkelijk in een heerlijke diepe slaap wanneer je het geluid van regen op de achtergrond hoort? Dan ben je zeker niet de enige. Veel mensen vallen makkelijker in slaap met een rustgevend geluid of gezoem op de achtergrond.

Niet alleen volwassenen, ook kleine kinderen of baby’s vallen sneller in slaap in de auto door het geluid van de motor. Een white noise machine kan jou of je baby makkelijker in slaap laten vallen door een consistent geluid te laten horen, zonder dat je daarvoor rondjes in de auto hoeft te rijden. Benieuwd wat het is en wat het voor jou nachtrust kan doen? Lees dan snel verder!

Andere interessante artikelen:

Wat is een ‘white noise’ machine

Een white noise, oftewel witte ruis, machine is een apparaat dat een geluid produceert waardoor jij kalmeert. Het rustgevende gezoem van witte ruis bestaat uit geluiden met een lage, gemiddelde en hoge frequentie die samen op hetzelfde intensiteitsniveau worden afgespeeld.

Het oorspronkelijke idee achter een white noise machine is gebaseerd op het kalmerende geluid van de ruis die een oude tv produceert. Herinner jij je het nog, dat sneeuwbeeld met het ruis op de achtergrond? Veel mensen vinden dat een rustgevend geluid waarbij ze makkelijk in slaap kunnen vallen.

Het werkt eigenlijk heel eenvoudig. White noise is een monotoon en constant aanwezig geluid dat geluiden van buitenaf maskeert en de hersenen afleidt.

Om witte ruis te produceren wordt elke frequentie die het menselijk oor kan horen afgespeeld in een willekeurige volgorde met dezelfde amplitude. Dit resulteert in een “shh” geluid dat wordt geassocieerd met televisie of radio. ‘Wit’ heeft te maken met de hoorbare frequentie. Je kan het vergelijken met wit licht, dat bestaat uit elke zichtbare golflengte. Als je het hebt over ‘zwarte ruis’ wordt het geluid van stilte bedoeld.

Inmiddels hebben de meeste white noise machines veel meer geluiden dan alleen het ruisende geluid. Met name monotone geluiden werken kalmerend. Zoals de zee, het geluid van regen en van een zoemende motor.

Behalve geluid kan licht ook rustgevend werken. Daarom hebben sommige white noise machines verschillende lichtfuncties zoals gekleurd licht of ademend licht. Ademend licht is licht dat flikkert op een langzaam tempo (ademhalingstempo) wat ervoor zorgt dat je nog meer ontspant en sneller in slaap valt. Gekleurd licht, zoals rood licht, heeft een rustgevende werking.

De white noise machine helpt niet alleen bij het sneller en makkelijk in slaap vallen. Het kan er ook voor zorgen dat je de hele nacht goed doorslaapt. Ben je een lichte slaper en wordt je snel wakker van omgevingsgeluiden dan kan je er voor kiezen de white noise machine de gehele nacht een constant geluid te laten produceren. Hierdoor blijven je hersenen afgeleid van de omgevingsgeluiden waardoor jij niet wakker wordt.

white noise machine slapen

Waarom een white noise machine

Een onderzoek van het CBS toont aan dat ongeveer 20% van de bevolking last heeft van slaapproblemen. Dat betekent één op de 5 mensen in jouw omgeving en misschien heb je zelf ook wel problemen met het in slaap komen.

Slecht slapen kan vervelende gevolgen hebben. Concentratieproblemen, een kort lontje of last van vergeetachtigheid. Op de lange termijn kunnen slaapproblemen zelfs leiden tot ernstige gezondheidsklachten zoals hartproblemen of diabetes.

Slecht slapen kan betekenen dat je moeilijk in slaap kan komen. Stress op het werk of thuis kunnen je ’s avonds aan het denken zetten en de gedachten houden je wakker. Maar dat is niet de enige reden.  Blauw licht van onze telefoons en IPad zorgen ervoor dat we moeilijk in slaap komen.

En ook omgevingsgeluiden kunnen ervoor zorgen dat we niet de rust kunnen vinden om in slaap te vallen. Omgevingsgeluiden veranderen namelijk vaak in volume waardoor je slaap verstoord raakt. Denk aan wanneer je in slaap valt met de tv aan. Het geluid wordt niet luider, maar de veranderingen in de consistentie van het geluid, zoals advertenties zorgen ervoor dat je wakker wordt.

Het is wetenschappelijk bewezen dat het geluid van een white noise machine je hersenen afleiden. Tegelijkertijd zorgt het monotone geluid ervoor dat je je er niet op gaat concentreren maar juist een rustgevende werking heeft. Het werkt als een soort geluidsdeken. Het geluid van de white noise machine zorgt ervoor dat je afgeleid raakt van zowel je eigen gedachten als de geluiden in de omgeving. Hierdoor kalmeer je op een natuurlijke manier en val jij sneller en makkelijker in een diepe slaap. Een betere nachtrust zorgt ervoor dat jij meer energie hebt de volgende dag.

Kinderdekbed

Met behulp van een white noise machine kan je een kalmerende routine creëren voordat je gaat slapen. Je lichaam raakt gewend aan deze ontspannende routine en heeft het vervolgens nodig om zich comfortabel te voelen en voor te bereiden op een nacht slapen. Je gaat het geluid van de white noise machine associëren met slapen waardoor lichaam en hersenen zich klaarmaken voor een nachtje dromeland.

Natuurlijk zijn er ook apps verkrijgbaar die bepaalde rustgevende geluiden kunnen afspelen.  Hierbij is het geluid is niet altijd even goed en kunnen de notificaties van je telefoon er juist voor zorgen dat je wakker wordt of uit je ontspannen gevoel gehaald wordt. Daarnaast zorgt het blauwe licht van onze telefoons er juist voor dat onze hersenen worden gewekt. En dit wil je juist voorkomen.

Waarom een white noise machine in plaats van een app, Youtube of Spotify?

Ongetwijfeld heb je zelf ook wel eens gekeken op Youtube, Spotify of apps voor op je telefoon die White Noise kunnen afspelen. Deze zijn gratis beschikbaar, maar werken ze ook net zo goed als een echte white noise machine?

De valkuil is dat deze media geen gebruik maken van de juiste soort ruis. White noise machines maken een ruis op een constant niveau met een volledige frequentie, waardoor de hersenen worden gekalmeerd. Andere media proberen dit na te bootsen, maar niet zo succesvol als een white noise machine omdat deze ruis veel gelijkmatiger is.

Vaak worden deze geluiden op andere apps of media opgebouwd uit loops of geluiden die zichzelf herhalen, in plaats van één egaal geluid. Hierdoor worden je hersenen juist opgewekt en zul je minder makkelijk in slaap komen.

Daarnaast is de kwaliteit van de speakers van je smartphone ook nog eens een stuk minder dan een white noise machine, de frequentie verhouding en het effect op je slaap worden hierdoor sterk beïnvloed. De straling van de mobiele telefoon komt daar ook nog eens bij, naast het feit dat je je telefoon in die tijd niet kunt gebruiken.

Genoeg redenen dus om wel te kiezen voor een professionele white noise machine!

baby slaap lachend

Voor wie is een white noise machine geschikt

Niet alleen volwassenen hebben slaapproblemen. Kinderen en baby’s kunnen soms ook moeilijk in slaap vallen. Daarom is een white noise machine geschikt voor alle leeftijden.

Pasgeboren baby’s hebben ongeveer 18 uur slaap per dag nodig. In de eerste paar maanden slapen de meeste baby’s echter vaak maar 5 uur achter elkaar door. Naarmate ze ouder worden neemt het aantal uren ononderbroken slaap toe.

De white noise machine kan je baby helpen bij het inslapen en doorslapen. Hierdoor krijgt je kleine alle slaap die nodig is om zich te ontwikkelen en jij kan ook net even een paar uur langer van je nachtrust genieten.

Wordt je kind eenmaal wat ouder en is het zich meer bewust van de omgevingsgeluiden dan kan een white noise machine helpen je kind beter te laten slapen. Zowel ’s nachts als overdag wanneer het tijd is voor een middagdutje.

Sommige white noise machines geven aan dat ze speciaal voor baby’s of kinderen zijn. Dit heeft vaak te maken met variaties aan geluiden die je kan instellen. Een white noise machine voor kleine kinderen en baby’s heeft vaak ook kinderliedjes om rustig bij in slaap te vallen. Dat betekent niet dat volwassenen geen gebruik kunnen maken van deze white noise machine.

Een white noise machine is bewezen effectief te zijn voor patiënten in ziekenhuizen. Ziekenhuizen zijn over het algemeen behoorlijk luid met veel omgevingsgeluiden die je slaap kunnen verstoren. Volgens onderzoek kan een white noise machine ervoor zorgen dat het in slaap vallen van patiënten, of de tijd die nodig is om in slaap te vallen, met bijna 40% kan worden vermindert in vergelijking met patiënten die deze apparaten niet gebruiken.

Ook in het geval van kinderen met ADHD lijkt het gebruik van een white noise machine een gunstig effect te hebben. Uit een onderzoek dat is uitgevoerd door de Université Libre de Bruxelles in Brussel blijkt dat de kinderen met een ADHD-diagnose beter presteerden met witte ruis geluid dan zonder.

Maar ook in het geval je geen last hebt van slaapproblemen kan een white noise machine een positief effect hebben op jouw nachtrust. Hoe ontspannener jij bent, des te makkelijker je in slaap valt. Een goede nachtrust is voor iedereen van essentieel belang. Gedurende de nacht komt je lichaam tot rust en bereidt het zich voor op de volgende dag. Je verwerkt de informatie en emoties van de dag gedurende de nacht. Wanneer je te weinig of onrustig slaapt krijgen je lichaam en herenen niet de kans zich volledig te herstellen.

Waar op letten bij aanschaf white noise machine

Bij de aankoop van een white noise machine zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden.

  • Accuduur

Ben je een lichte slaper of word je regelmatig wakker gedurende de nacht dan kan het prettig zijn de hele nacht de white noise machine aan te hebben. In dat geval is het belangrijk dat de accu minimaal 8 uur mee gaat.

  • Formaat

Wil je de ook op reis of op vakantie makkelijk in slaap vallen? Of wil je graag dat je baby overal waar jullie heen gaan lekker kan slapen? Dan is een white noise machine van een wat kleiner formaat aan te raden. In sommige gevallen hebben de apparaten een koordje waardoor je het aan de kinderwagen kan monteren.

  • Lichtfunctie

Je denkt misschien dat je het beste slaapt in het donker maar bepaalde soorten licht kunnen juist heel rustgevend werken. Daarom zijn er white noise machines die zijn uitgerust ademend licht. Dit zorgt ervoor dat jij of je kind volledig ontspant.

Behalve ademend licht hebben veel white noise machines ook gekleurd licht wat een rustgevende werking heeft. En wil je graag een nachtlampje dan kies je voor een white noise machine met lichtje voor ’s nachts.

  • Soort geluid

Het ‘witte ruis’ geluid is bewezen effectief gebleken maar er zijn veel meer natuurlijke geluiden die een ervoor zorgen dat je helemaal ontspannen in slaap valt. Het geluid dat voor jou of je kind het beste werkt is natuurlijk heel persoonlijk. Daarom is het aan te raden om een white noise machine te kiezen met meerdere soorten geluiden.

Gebruik je de white noise machine ook voor je kind dan kan een slaapliedje heel rustgevend werken. Om die reden zijn er ook white noise machines met slaapliedjes verkrijgbaar.

Top 4 white noise machines

Ben je op zoek naar een white noise machine dan hebben we hieronder een overzicht gemaakt van de top 4 beste white noise machines op basis van bol.com beoordelingen.

Numsy® Touch White Noise Machine 

Numsy® Touch White Noise Machine

De Numsy White Noise Touch is een zeer geavanceerd apparaat dat geschikt is voor baby’s, jonge kinderen en volwassenen. Het is wetenschappelijk bewezen dat white noise kan bijdragen aan een optimalisering van de nachtrust. En het mooie is dat het een natuurlijke geluiden zijn die je helpen lekker te slapen.

De Numsy White Noise Touch heeft maar liefst 25 natuurlijke geluiden, inclusief het geluid van witte ruis, bruine ruis en roze ruis dat je op 20 verschillende volumelevels kan afspelen. Daarnaast kan deze machine ook nog 3 yoga en 3 alpha music geluiden afspelen, genoeg keuze dus hierin!

Het heeft ook nog eens 7 verschillende kleuren ademend licht die in elkaar over kunnen gaan. Met 3 dimbaarheidsniveaus en 6 verschillende timers kun je altijd wel een geschikte stand vinden voor jezelf (voor extra concentratie tijdens het werk) of voor de kleine om makkelijker in slaap te komen.

De besturing is zeer eenvoudig middels de touchknoppen die op de foto te zien zijn, zodat je niet veel tijd kwijt bent met het instellen van de Numsy Touch en je direct aan de slag kunt ermee.

Numsy® Lumi White Noise Machine

Numsy® Lumi White Noise Machine

De Numsy Lumi heeft een prachtig design wat perfect past in elke slaapkamer. Het apparaat is zowel geschikt voor volwassenen als voor kinderen. Het rustgevende geluid zorgt ervoor dat je hersenen en lichaam ontspannen. En terwijl je hersenen deze kalmerende geluiden opneemt kunnen de omgevingsgeluiden moeilijke binnendringen.

Dankzij de krachtige batterij gaat de Numsy rest tot wel 10 uur mee. Zo kun je het apparaat de gehele nacht aan laten staan terwijl jij ongestoord doorslaapt.

Behalve 31 natuurlijke geluiden beschikt het white noise apparaat ook over 7 verschillende kleuren ademend licht. Helaas kan de Numsy Lumi als enige van de Numsy White Noise machines niet draadloos worden gebruikt.

Je kan kiezen of je de Numsy Lumi 1, 2 of 3 uur wil laten afspelen doormiddel van het instellen van de timer. Slaap je graag de hele nacht met een rustgevend geluid op de achtergrond dan kies je eenvoudig voor de continu modus.

Numsy® Calm White Noise Machine Baby

Numsy® Calm White Noise Machine Baby

De Numsy calm noise machine kalmeert jouw baby waardoor hij of zij in een heerlijk diepe slaap terechtkomt. Het is weenschappelijk bewezen dat het rustgevend witte ruis geluid effectief is om baby’s beter te laten slapen. En niet alleen baby’s hebben hier baat bij, het werkt ook voor kinderen en volwassenen.

Deze white noise machine heeft maar liefst 29 natuurlijke geluiden om heerlijk bij in slaap te vallen. Daarnaast beschikt het apparaat ook nog eens over rustgevend ademend licht in 7 verschillende kleuren.

Om jouw baby overal goed te laten slapen is de Numsy calm down erg compact en makkelijk mee te nemen. Ook zit er een handig ophangkoord aan waardoor je de white noise machine ook aan de wandelwagen kan hangen.

Numsy Original

Numsy Original

De Numsy Original is een stijlvol white noise apparaat met een stijlvol en luxe design. Het apparaat is compact zodat je het gemakkelijk overal mee naar toe kan nemen en te gebruiken omdat het draadloos is.

Door de krachtige batterij kan het apparaat tot wel 36 uur afspelen zonder te hoeven worden opgeladen. Standaard staat deze white noise ingesteld op 14 uur continu afspelen, maar je kunt ook kiezen voor timers om 15 minuten, 30 minuten of 60 minuten af te spelen.

Val heerlijk in slaap bij het geluid van krekels, regendruppels, golven, haardvuur of een van de andere 20 natuurgeluiden waaronder ‘witte ruis’. En met de handig geheugenfunctie onthoudt de Numsy Paradise al jouw instellingen zodat je de volgende dag alleen maar op ‘play’ hoeft te drukken.

Vergelijkingstabel Numsy White Noise Machines

image

Conclusie white noise machine

Met white noise, oftewel witte ruis, wordt het achtergrond geluid bedoeld dat wordt geproduceerd door apparaten om ons heen. Bijvoorbeeld de koelkast of de oude tv. Het geluid kalmeert de hersenen en leidt het af van andere geluiden. Dit zorgt ervoor dat je ontspant en makkelijk in slaap valt. Behalve witte ruis hebben natuurgeluiden zoals regen of de oceaan hetzelfde effect. Een white noise machine is een apparaat dat deze geluiden afspeelt wat ervoor zorgt dat je heerlijk in slaap valt of de gehele nacht doorslaapt.

Het is wetenschappelijk bewezen dat zowel volwassenen als kinderen kan helpen om rustiger te worden en sneller in slaap te vallen.

Naast verschillende soorten geluiden zijn er ook white noise machines met ademend licht. Dit licht flikkers zacht op het tempo van een ademhaling waardoor jij volledig tot rust komt en geniet van een heerlijke nachtrust.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel laat dan gerust hieronder een comment achter. Je kan ons ook volgen op Facebook

Veel gestelde vragen over de white noise machine

Waarom een white noise machine gebruiken?

White noise machines kunnen je helpen een betere nachtrust te krijgen door omgevings- of buitengeluiden te maskeren die je slaap verstoren. Ze kunnen je niet alleen helpen in slaap te komen, maar ook in slaap te blijven, en kunnen zelfs helpen je hersenen te trainen om te weten wanneer het tijd is om te snoozen.

Helpt witte ruis bij angst?

Witte ruis kan deel uitmaken van een effectief nachtelijk ritueel, dat helpt je geest en lichaam op de slaap voor te bereiden. Bovendien kan het gestage geluid angst helpen verminderen bij mensen die de neiging hebben te “overdenken” of zich zorgen te maken over morgen terwijl ze in bed liggen.

Productcategorieën

Meest verkocht

betternights
Reacties op: White noise machine

Eén reactie op “White noise machine”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay van den Bosch

Kay van den Bosch heeft gedurende ruim 5 jaar een solide loopbaan opgebouwd als Customer Service Manager en Slaapexpert binnen de slaapindustrie.

Met een achtergrond in klantenservicebeheer en slaapexpertise blijft Kay een waardevolle bron van begeleiding voor mensen die worstelen met slaapproblemen, zijn voortdurende inzet om anderen te helpen getuigt van zijn toewijding aan het welzijn van anderen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
27 september 2023 Rolkussen

Rolkussen: Een Revolutie in Comfort en Stijl Als je ooit een massage hebt ondergaan, dan ken je het heerlijke gevoel van volledige ontspanning en welzijn. Maar heb je wel eens stilgestaan bij de kleine details die deze ervaring verbeteren? Eén zo’n detail dat een groot verschil kan maken, is het gebruik van een rolkussen. Hier […]

Lees artikel
14 september 2023 Humidifier of Luchtbevochtiger: De Weg naar een Comfortabele en Gezonde Leefomgeving

In de wereld van comfort en gezondheid in huis is er een kleine, maar krachtige metgezel die vaak over het hoofd wordt gezien – de luchtbevochtiger, ook wel bekend als de humidifier. Dit bescheiden apparaat heeft de capaciteit om een groot verschil te maken in de kwaliteit van de lucht die we inademen en de […]

Lees artikel
11 september 2023 CO2-Meters: Het belang hiervan en de Beste C02-Meters

In de afgelopen jaren zijn CO2-meters steeds meer in opkomst gekomen als essentieel hulpmiddel voor het meten van de luchtkwaliteit in binnenruimtes. Deze kleine, maar krachtige apparaten meten het gehalte aan koolstofdioxide (CO2) in de lucht en bieden cruciale inzichten in de luchtkwaliteit. Hoewel CO2-meters nuttig zijn in verschillende omgevingen, waaronder scholen, kantoren en woonkamers, […]

Lees artikel
4 september 2023 Infrarood deken

De Kracht van Ontspanning: Ontdekking en Voordelen van Infrarood Dekens In de moderne wereld, waar stress en hectiek overheersen, zoeken mensen constant naar manieren om hun lichaam en geest te ontspannen. Een opmerkelijke ontwikkeling op het gebied van wellness is de opkomst van infrarood dekens. Deze technologie heeft de aandacht getrokken van mensen die streven […]

Lees artikel
31 augustus 2023 Ruimtebesparing en Comfort: De Voordelen van een Opklapbed in Moderne Woonruimtes

In de dynamische wereld van vandaag, waar stedelijke gebieden steeds voller raken en de behoefte aan efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte steeds groter wordt, is het opklapbed een innovatieve en praktische oplossing die aan populariteit wint. Dit veelzijdige meubelstuk biedt niet alleen een slimme oplossing voor ruimtegebrek, maar biedt ook een scala aan voordelen […]

Lees artikel
28 augustus 2023 Wigkussen – Wat is het en waar is het goed voor?

Een wigkussen om je zithouding te verbeteren en comfortabeler te zitten We zitten wat af als Nederlanders. Dit kan komen door je werk, omdat je lange dagen maakt op kantoor of veel met de auto moet reizen. Het kan ook zijn dat je langdurig zit voor je plezier, omdat je een verre reis met het […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 191 reviews.