Heb je na een tijdje achter je bureau geen idee meer welke houding je moet aannemen omdat je last van je rug hebt? Zie je op tegen een lange autorit omdat je altijd stijf uit de auto komt? Of kan jouw kind niet stil zitten op een stoel? Laten we het dan hebben over het wiebelkussen of balanskussen dat de perfecte uitkomst kan bieden.
Gemiddeld brengen wij Nederlanders ongeveer 8,7 uur per dag zittend door. Kinderen tussen de 4 en 7 jaar oud zitten gemiddeld 7,3 uur per dag. En dat terwijl dat de meest actieve en bewegelijke leeftijdscategorie is. Een wiebelkussen zorgt ervoor dat we ons lichaam en hersenen actief houden in deze passieve houding.

Wat is een wiebelkussen
De naam wiebelkussen geeft eigenlijk al aan wat het is, een kussen waar je op wiebelt. Een met lucht gevuld kussen. Het wiebelkussen is een instabiel kussen wat maakt dat je spieren moeten werken om de juiste balans te vinden. Hierdoor zit je niet constant stil. Andere benamingen zijn o.a. balanskussen en balkussen.
In sommige gevallen heeft het balanskussen aan de ene zijde kleine noppen die zorgen voor extra prikkels.
Het wiebelkussen is te gebruiken door kinderen en volwassenen. Naast het plaatsen van het balanskussen op je bureaustoel of in de auto voor een betere zithouding, kan je het kussen ook gebruiken om op te staan tijdens balansoefeningen.
Waarom zou je een wiebelkussen gebruiken
Meer dan 3 miljoen Nederlanders hebben last van nek, – en of rugklachten. Vaak komt dit doordat we tegenwoordig een groot deel van de dag zittend doorbrengen. Denk daarbij niet alleen aan zittend werk, maar ook aan autorijden, televisiekijken en al die uren dat we op onze gsm zitten. Tijdens al deze activiteiten kan het balanskussen gebruikt worden.
Wanneer je op een stoel zit merk je soms dat je gemakkelijk inzakt. Je zit dan met een gebogen rug. Door deze onjuiste houding belast je de wervelkolom, wat kan leiden tot rugklachten. Doordat het wiebelkussen gevuld is met lucht moeten je rug, – buik, – en bilspieren werken om op het kussen te blijven zitten. Dit zorgt voor een optimale houding tijdens het zitten.
Voor een kind is het niet altijd even makkelijk om de hele dag stil te zitten. Ze raken afgeleid of verliezen concentratie. Toch verwachten we van ze dat ze tijdens schooluren of tijdens het eten stil zitten. Wanneer je kind op een balanskussen zit kan hij of zij bewegen tijdens het zitten.
Bewegen stimuleert de samenwerking tussen de beide hersenhelften. Dit leidt tot een verbeterd leervermogen van je kind. De nieuwe prikkels die het zitten op een wiebelkussen geeft aan het lichaam zorgt ervoor dat het zich steeds moet aanpassen. De spieren in het lichaam zijn constant actief. Dit houdt je kind alert en meer geconcentreerd.

Voordelen en nadelen van een wiebelkussen
In tegenstelling tot een fitnessbal is een balanskussen makkelijk mee te nemen. Hierdoor is het niet alleen te gebruiken in huis of kantoor, maar ook in de auto of zelfs de bioscoop of naar een verjaardag waar je lang moet zitten. Wil je weten hoe je nog meer comfort kan creëren tijden reizen? Lees dan De beste reiskussens voor optimaal reiscomfort.
Een wiebelkussen zorgt ervoor dat je core-spieren constant geactiveerd zijn. Dit is dus eigenlijk een core-oefening zonder dat je daarvoor naar de sportschool hoeft. Je traint je buikspieren en rugspieren en stimuleert zo de calorieverbranding in je lichaam.
Wanneer je lange tijd aaneengesloten moet zitten kan het voorkomen dat je moe begint te worden, je spieren stijf worden en je concentratie al helemaal ver te zoeken is. De actieve houding die je aanneemt op een balanskussen zorgt voor een betere doorbloeding. Dit verhoogt je energieniveau en leidt tot een betere concentratie.
Wanneer je kind of misschien jijzelf ADHD hebt kan een wiebelkussen uitkomst bieden in geval van concentratieproblemen.
Het nadeel van een balanskussen is dat je lichaam na 30 minuten went aan de prikkels. Het is dus van belang dat je regelmatig afwisselt tussen het zitten op het kussen en zonder het kussen. Het optimale effect bereik je door het kussen 3 á 4 keer per dag te gebruiken.
Waar moet je op letten bij de aankoop van een wiebelkussen
Balanskussens zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, maten en kleuren. De prijs ligt ongeveer tussen de 10 en 40 euro.
Om je te helpen bij het vinden van het wiebelkussen dat het meest geschikt is voor jou hebben wij hierbij enkele tips waar je op moet letten;
- De afmetingen
- Het materiaal
- Wordt het wiebelkussen geleverd met lucht of zelf oppompen
- Wat is het maximaal belastbaar gewicht

Wanneer je het balanskussen op je stoel legt is het belangrijk dat jij of je kind nog steeds met de voeten bij de grond kan. Lukt dit niet dan kan een lagere stoel of een voetenbankje een uitkomst bieden.
Wiebelkussens kunnen gemaakt worden van verschillende soorten materialen. Vaak worden ze van latex of rubber gemaakt maar in sommige gevallen van hard plastic. Dit kan van invloed zijn op je zitcomfort. Het is natuurlijk aan jou om te bepalen wat je het meest prettig vindt.
Wil je zelf bepalen hoe hard je kussen is of wil je graag het gemak van een kant en klaar product? Het verschilt per leverancier of ze het balanskussen kant en klaar leveren of dat je het zelf nog moet oppompen. Ook wordt er niet altijd een luchtpomp bij geleverd.
En als laatste is het van belang om na te gaan wat het maximale draaggewicht van het kussen is. Wanneer het maximale draaggewicht wordt overschreden loop je het risico dat je kussen snel leegloopt.
De beste wiebelkussens
Op dit moment hebben wij bij BetterNights nog geen balanskussen in ons assortiment. Wel zijn we druk aan het onderzoeken of we zelf een wiebelkussen op de markt gaan brengen.
Op basis van Bol.com reviews en klantbeoordelingen zijn dit momenteel de twee beste wiebelkussens:
Togu Balkussen Senso
Togu is een Duits merk dat zich voornamelijk richt op oefenmaterialen. Het Togu Senso Dynair Balkussen heeft een diameter van 36 centimeter en is 6 centimeter dik.
Een van de zijden is voorzien van Senso-noppen die zorgen voor een extra prikkel.
Het wiebelkussen van Togu is gemaakt van pvc. Het kussen is latexvrij, reukloos en hypoallergeen. De maximale belastbaarheid is 500 kg. Hierdoor is het kussen uitermate geschikt voor allerlei soorten oefeningen.
Togu levert het wiebelkussen gevuld met de juiste hoeveelheid lucht. Hierdoor is het product direct klaar voor gebruik.
Let op: er wordt geen naaldpomp bij geleverd.
Als extra ontvang je oefenmateriaal voor optimaal gebruik het product.
Wiebelkussen van Sissel
Dit wiebelkussen heeft een diameter van 33 centimeter en is 6 centimeter dik. Het is daardoor ook geschikt voor kinderen.
Na een paar minuten zitten neemt het wiebelkussen je lichaamstemperatuur aan. Wil je nog meer comfort dan kan je er een overtrek bij bestellen.
Het wiebelkussen is gemaakt van zacht en comfortabel rubber en de maximale belasting is 90 kilo.
Sissel levert het kussen opgepompt met een gemiddelde luchtdruk en er wordt geen pomp bijgeleverd.
Lees meer reviews over het Sissel wiebelkussen op Bol.com.
Conclusie wiebelkussen
Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen kan een wiebelkussen in vele gevallen een uitkomst bieden.
Door het onstabiele zitoppervlak worden je buik-, en rugspieren aan het werk gezet. Dit leidt tot een actieve en gezonde zithouding.
Een actieve houding leidt tot een betere bloedsomloop en concentratie. Het gebruik van een wiebelkussen bij kinderen met ADHD of concentratieproblemen zorgt voor een beter leervermogen.
Een wiebelkussen is te krijgen in vele soorten. Let bij de aankoop van een wiebelkussen altijd op de specificaties.
Het Togu balkussen senso is een aanrader voor volwassenen of wanneer je diverse balans oefeningen wilt doen op het kussen.
Voor kinderen is het wiebelkussen van Sissel door de kleinere omvang geschikt.
Veel gestelde vragen over wiebelkussens
Werkt een wiebelkussen echt?
Zittend op een wiebelkussen worden de kernspieren aangespannen om de stabiliteit van de kern te verbeteren – het is dus effectief en oefening. Het kussen kan ook heel leuk zijn om op te staan om spierspanning op te bouwen en evenwicht en concentratie te bevorderen. Ga op beide benen staan, op één been, maak een boomvorm etc…..wees creatief en heb veel plezier!
Waar worden wiebelkussens voor gebruikt?
Wiebelkussens kunnen geschikt zijn voor kinderen met ADHD of autisme. Ze kunnen ook kinderen helpen die voortdurend in beweging zijn, friemelen en misschien wiegen in hun stoel. Er wordt gedacht dat deze kinderen hun beweging gebruiken om alert te blijven.
Welk wiebelkussen is het beste?
Het Togu balkussen senso is een aanrader voor volwassenen of wanneer je diverse balans oefeningen wilt doen op het kussen.
Voor kinderen is het wiebelkussen van Sissel door de kleinere omvang geschikt.
Hoe lang moet je op een wiebelkussen zitten?
Begin met slechts 10 of 15 minuten per keer. Als je last krijgt van lage rugpijn, raadpleeg dan je arts en overweeg het niet als zitkussen te gebruiken. Een stabiliteitsschijf wordt al opgeblazen geleverd tot een punt dat goed is om als zitkussen te gebruiken.
Zijn wiebelkussens behulpzaam?
Een wiebelkussen oefent je kernspieren tijdens het zitten en kan ook gebruikt worden voor versterkende oefeningen in je stoel of op de vloer. Door de stevigheid van het kussen te regelen, kun je het aanpassen aan je fitnessbehoeften en je zitcomfort.
Inhoud
Kay van den Bosch heeft gedurende ruim 5 jaar een solide loopbaan opgebouwd als Customer Service Manager en Slaapexpert binnen de slaapindustrie.
Met een achtergrond in klantenservicebeheer en slaapexpertise blijft Kay een waardevolle bron van begeleiding voor mensen die worstelen met slaapproblemen, zijn voortdurende inzet om anderen te helpen getuigt van zijn toewijding aan het welzijn van anderen.