Wigkussen – Wat is het en waar is het goed voor?

Een wigkussen om je zithouding te verbeteren en comfortabeler te zitten

We zitten wat af als Nederlanders. Dit kan komen door je werk, omdat je lange dagen maakt op kantoor of veel met de auto moet reizen. Het kan ook zijn dat je langdurig zit voor je plezier, omdat je een verre reis met het vliegtuig gaat maken of gaat roadtrippen met je vrienden.

Zitten is over het algemeen een onbewuste bezigheid maar krijg je pijn aan je rug of billen na lang zitten, of heb je na een ongeluk last van je stuitje, dan kan zitten ineens erg onprettig worden. Gelukkig kan een wigkussen helpen bij ongemakken tijdens het zitten en zorgt het zitkussen ervoor dat jij in een juiste houding aanneemt. Wil je weten hoe je comfortabel en in de juiste houding kan zitten? Lees dan snel verder.

Andere interessante artikelen:

Wat is een wigkussen

Een wigkussen is een orthopedisch zitkussen dat bijdraagt aan een betere zithouding. Het kussen dankt haar naam aan de vorm. Het kussen loopt naar beneden af waardoor het- van de zijkant gezien- een driehoekige vorm heeft. Deze vorm zorgt ervoor dat je houding wordt gecorrigeerd.

Een wigkussen zorgt ervoor dat je ergonomisch en comfortabel zit door je lichaamshouding te corrigeren waardoor je pijnklachten door het zitten voorkomt.   

Door de lichte helling worden je bekken naar voren gekanteld en ga je automatisch rechtop zitten. Hierdoor wordt je lichaam in een natuurlijke houding gepositioneerd wordt.

Soorten wigkussens

Een orthopedisch zitkussen is zo ontworpen dat je een betere zithouding aanneemt en daarnaast vermindert het kussen pijnklachten bij of door langdurig zitten. Er zijn verschillende soorten orthopedische zitkussens maar niet elk kussen is geschikt voor elke situatie. Bedenk daarom voordat je een orthopedisch kussen aanschaft waar je het kussen voor wilt gaan gebruiken.

Wigkussen voor in de auto

Heb jij vaak na een lange autorit pijn in je rug of lijkt het alsof je geen gevoel meer in je billen hebt? Een wigkussen speciaal voor in de auto kan je van deze ongemakken afhelpen.

Een kussen voor in de auto is vaak wat lager zodat je makkelijk kan instappen en de zitpositie niet al te veel verhoogt zodat je niet met je hoofd tegen het dak aankomt.

 

Druk verlagend kussen

Dit wigkussen zorgt ervoor dat dat de druk gelijkmatig over het zitvlak verdeelt wordt. Vaak worden deze kussens gebruikt om de huid te beschermen.

Druk verlagende kussens staan ook wel bekend als anti-decubitus kussens. Decubitus klachten zijn doorzit plekken die ontstaan als je dagelijks te lang in dezelfde houding zit.

Wigkussen met uitsparing

Een wigkussen met uitsparing wordt ook wel stuitkussen genoemd. Het kussen heeft een uitsparing zodat het zitvlak rondom je stuitje vrij komt te liggen. Dit zorgt ervoor dat je stuitje wordt ontlast.

Je stuitje is het onderste gedeelte van je wervelkolom en wordt ook wel staartbeen of coccygeus genoemd. Het zijn 3 tot 5 samengegroeide wervels en is aan het heiligbeen bevestigd.

Behalve een wigkussen met uitsparing bestaan er ook ringkussens met een gat in het midden. Een ringkussen wordt vaak aanbevolen bij rectale problemen.

Het ringkussen heeft qua vorm veel weg van een donut vandaar dat een ringkussen ook vaak donutkussen genoemd wordt. Het is een ergonomisch kussen dat ondersteunt bij ongemakken zoals aambeien of andere rectale problemen.

Het gat in het midden zorgt ervoor dat je zo min mogelijk druk ervaart aan het staartbeen en de ergonomische vorm zorgt ervoor dat ervoor dat de druk op je benen wordt weggenomen wat een goede doorbloeding bevordert.

Wigkussen om op te slapen

In het geval het belangrijk is dat je hoofd ’s nachts hoger is dan de rest van je lichaam kan je een wigkussen ook gebruiken om op te slapen. Indien je veel snurkt of last hebt van slaapapneu kan een het helpen om je hoofd ’s nachts op te heffen. Hierdoor komen je luchtwegen meer vrij te liggen.

Een wigkussen is een makkelijk en goedkoop alternatief voor bijvoorbeeld de aanschaf van een geheel nieuw bed waarbij het hoofdeinde omhoog gelift kan worden.

Waarom een wigkussen

Misschien heb je het niet door maar volgens onderzoek van het TNO zitten wij gemiddeld 10 uur per dag. Om te voorkomen dat je lichamelijke klachten krijgt is een goede zithouding ontzettend belangrijk.

Misschien ben je gewend lekker onderuit gezakt op een stoel te zitten. Onderrug tegen de leuning en benen over elkaar of onder je lichaam gekruist. Het zit misschien lekker, maar het is geen gezonde houding.

Een goede zithouding is een houding waarin je wervelkolom een goede neutrale positie heeft. Dit betekent dat je rug een natuurlijke curve aan kan houden en je moeiteloos kan ademhalen. Deze natuurlijke curve lijkt op een ‘S’ waarbij de onderrug licht naar binnen is gebogen en je bovenrug licht naar buiten is gebogen.

Er zijn 4 dingen waar je op moet letten bij een goede zithouding

  1. De positie van je voeten

Zorg dat je stoel zo is afgesteld dat je voeten stevig op de grond staan. De stand van je voeten is van invloed op de stand van je bekken. Is je bekken te ver gekanteld dan beïnvloed dit de neutrale positie van je onderrug.

  • De positie van je zitvlak

Om ervoor te zorgen dat er geen bolling in je rug ontstaat kan je jouw zitvlak een stukje van de rugleuning af plaatsen. Zo kom je los van de rugleuning en kan je het bekken kantelen.

  • De houding van je schouders

Zit je met gebogen schouders dan wordt je borstgebied kleiner. Dit maakt dat je minder diep kan ademhalen. Onvoldoende zuurstof heeft effect op je energieniveau. Zorg er daarom voor dat je rug recht is en je schouders naar achteren.

  • De stand van je hoofd

Bij een goede zithouding staat je nek in het verlengde van je rug. Je zou eigenlijk een rechte lijn moeten kunnen trekken van je kruin naar je schoudergewricht en door naar je heupgewricht.

Klachten als nekpijn ontstaan wanneer je jouw nek te ver uitsteekt.

Een wigkussen helpt je om een ergonomisch juiste zithouding aan te nemen. Door dat het kussen naar beneden afloopt kantel je het bekken waardoor je onderrug licht naar binnen buigt. De bolle rug verdwijnt en je gaat automatisch rechter op zitten.

Wanneer je met een bolle rug zit neemt de kans op rugpijn toe. Je hangt als het ware in je rugspieren en na enige tijd raken deze overbelast. Een wigkussen corrigeert je lichaamshouding en voorkomt pijn in je rug bij het zitten.

Niet alleen lang zitten op kantoor of thuis in je bureaustoel kan rugpijn veroorzaken, ook lange autoritten zijn niet altijd een pretje voor je rug. In de auto vaak met je knieën hoger dan je heup zit. Hierdoor worden je benen naar achteren iets uit de kom gedraaid. Er staat spanning op je banden en pezen wat nog eens extra wordt versterkt door het trillen van de auto.

Een wigkussen kan ook een uitkomst bieden wanneer zitten pijn veroorzaakt aan je staartbeen.

Pijn aan je staartbeen heeft in de meeste gevallen de volgende oorzaken

  • Gebroken staartbeen
  • Gekneusd staartbeen
  • Coccygodynie

Een gebroken of een gekneusd staartbeen komt in de meeste gevallen door een val. Van Coccygodynie wordt gesproken wanneer je pijn aan je staartbeen hebt zonder dat er een duidelijke aanleiding tot is.

Behalve een val kan ook een slechte zithouding of overgewicht de oorzaak zijn van de pijn. Pijn aan het staartbeen komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit komt omdat de pijnklachten vaak bij een bevalling ontstaan.

Een pijnlijk gevoel in je stuitje is op zichzelf al niet prettig. Wanneer je gaat zitten en er komt nog meer druk op te staat zal de pijn in veel gevallen toenemen. Het feit dat wij mensen zo veel zitten maakt het stuitje een uitermate onprettige plek om pijn te hebben.

Een wigkussen met uitsparing neemt de druk weg rondom je staartbeen waardoor jij comfortabeler en pijnvrij kan zitten.

Materiaal wigkussen

Wigkussens zijn verkrijgbaar in verschillende soorten materiaal. Afhankelijk van het doel waarvoor jij het kussen wilt gebruiken kies je het materiaal.

Traagschuim

Traagschuim, ook wel memoryfoam genoemd, is schuim met een open cel structuur. Door druk en lichaamswarmte wordt het materiaal zacht en neemt het goed de vorm van het zitvlak aan. Wanneer je opstaat zal het kussen binnen 0,5 tot 5 seconden weer terug vormen in de originele vorm.

Het voordeel van traagschuim is dat het een goede ondersteuning biedt maar tegelijkertijd drukverlagend is. Dit maakt een wigkussne van traagschuim comfortabel.

Gel

Er zijn verschillende soorten gel die als vulling voor een orthopedisch kussen gebruikt worden met allemaal dezelfde overeenkomst; een gedeelte van het gel gedraagt zich als vloeistof en een gedeelte gedraagt zich als vaste stof. De samenstelling kan variëren waardoor er een andere fysieke eigenschap ontstaat. Zo kan een orthopedisch kussen gevuld zijn met hydrogel, watergel of siliconengel. Voor dat laatste geldt dat materiaal alleen siliconen genoemd mag worden wanneer er tijdens de productie gebruik is gemaakt van silicium.

De voordeel van een gelkussen is dat het druk verlagend werkt. Het materiaal is elastisch en vormt zich naar je lichaam. Hierdoor wordt de druk op het zitvlak verdeelt over een groter oppervlak waardoor er minder drukpunten ontstaan.

Een gelkussen is bijvoorbeeld zeer geschikt bij decubitus (doorzitten).

Daarnaast vermindert gel wrijving. Gel is elastisch waardoor het meebeweeg met je lichaam en er minder wrijving ontstaat op het zitvlak.

Ook wordt gel vaak gekozen omdat het verkoelend werkt. Gel staat bekend om zijn goede warmte geleiding en absorptie. Dit maakt dat het contactoppervlak met de huid laag blijft en het kussen niet klam of warm wordt.

Lucht

Zitkussens met luchtcellen werken op basis van luchtstromen tussen de cellen. De cellen zijn met elkaar verbonden waardoor elke cel zich apart stelt naar je zitvlak. Dit maakt dat je het gevoel hebt dat je zweeft.

Bij wigkussens op basis van luchtcellen geldt dat hoe meer en hoe hoger de cellen, hoe beter de drukverdeling.

Voor wie is een wigkussen geschikt

Wanneer je een tijdje bewust let op je zithouding zal je merken dat je niet altijd in een goede houding zit. Zit je veel aan een bureau dan zal je af en toe ongemerkt met een bolle rug zitten, je benen over elkaar slaan of naar achteren leunen. Op de bank of in de auto zit je vaker onderuit gezakt.

Af en toe onderuitgezakt op de bank hangen of met je benen over elkaar zitten kan geen kwaad. Maar zit je langdurig in deze houdingen dan raken spieren en pezen overbelast omdat ze continu onder spanning staan. Op lange termijn kan dit tot serieuze lichamelijke klachten leiden.

Omdat de kans groot is dat je een groot deel van de dag zittend doorbrengt is het belangrijk aandacht te besteden aan je zithouding. Wil je graag een correcte ergonomische houding aannemen dan helpt een en wigkussen jou daarbij. Een wigkussen kantelt je bekken en zorgt ervoor dat je met een rechte rug zit. Daarnaast vermindert het de druk op je benen waardoor je bloedsomloop verbetert en jij je energieker voelt.

In de meeste gevallen is een wigkussen compact en licht en makkelijk overal mee naar toe te nemen. Zo kan je in iedere gewenste situatie toch een goede houding aannemen.

Een wigkussen met stuituitsparing helpt je niet alleen op een ergonomisch verantwoorde manier te zitten, het verlicht ook nog eens de druk rondom je stuitje.

Heb je pijn aan je stuitje door bijvoorbeeld een zwangerschap of ben je op je stuitje gevallen dan helpt een wigkussen of ringkussen jou comfortabel zitten. Het de druk rondom dat gebied weg waardoor het minder pijnlijk is om te zitten.

BestLife wigkussen

Best Life is dé Nederlandse online retailer met een hoogwaardig assortiment aan ergonomische Kussens. Best Life werkt uitsluitend met kwalitatieve en exclusieve producten en maken het gebruik ervan zo gemakkelijk mogelijk.

BestLife Ringkussen

BestLifeZitkussen

Ben je op zoek naar een kussen die ongemakkelijke pijn kan verlichten en tegelijkertijd een ergonomische zithouding aanneemt? Dit BestLife ringkussen met stuituitsparing zorgt ervoor dat het gebied rond je zitvlak vrij wat de druk op het stuitje vermindert.

Als je na een bevalling, operatie of ongeluk pijnklachten ondervindt bij het zitten is een ringkussen uitermate geschikt. Het verlicht de pijn en zorgt voor een optimale drukverdeling waardoor jij een comfortabelere zitpositie aan kan nemen.

Het BestLife ringkussen heeft daarnaast een ergonomisch ontwerp dat je zithouding verbetert. Een juiste houding zorgt voor minder spanning in de onderrug, nek en schouders.

Zit je lang n de verkeerde houding dan kan dit leiden tot pijn in je rug of nek.

Doordat het ringkussen de spanning op je benen vermindert bevordert het de bloedsomloop. Een betere bloedsomloop zorgt voor meer energie.

Het kussen wordt geleverd met een afneembare en wasbare hoes. Zo kan je jouw kussen altijd schoon en fris houden.

Het kussen is gevuld met traagschuim wat slijt- en vormvast is zodat het kussen jarenlang volume behoudt.

Het traagschuim is lucht doorlatend, geurloos en zorgt voor optimaal comfort tijdens het zitten.

BestLife orthopedisch zitkussen

Een verkeerde zithouding kan helaas lichamelijke klachten en pijntjes veroorzaken. Te lang blijven rondlopen met deze klachten kan zelfs ernstige gezondheidsklachten tot gevolg hebben. Denk hierbij aan rug-, nek- of schouderklachten. Maar ook een verkeerde druk op je benen kan zorgen voor een slechte doorbloeding.

Dit orthopedisch zitkussen van BestLife heeft een ergonomisch design wat ervoor zorgt dat je altijd de goede zithouding aanneemt. Dit voorkomt pijn aan je onderrug en billen na een lange dag zitten op kantoor of in de auto.

Door de uitsparing in het midden van het kussen wordt de druk op je stuitje vermindert. Dit helpt pijnklachten verminderen na bijvoorbeeld een zwangerschap of bij aambeien.

Het met traagschuim gevuld kussen zorgt voor een goede drukverdeling. Dit verbetert de bloedsomloop waardoor je meer energie hebt. De buitenhoes is afneembaar en makkelijk te wassen. Hierdoor kan jij het kussen schoon en fris houden.

BestLife Wigkussen

BestLifeWigkussen

Heb je last van je rug of stuitje als je lange tijd gezeten hebt? Dit wigkussen van BestLife helpt het verbeteren van je zithouding en vermindert de druk op je stuitje.

Het wigkussen zorgt ervoor dat jij comfortabel zit gedurende een lange reis in de auto of vliegtuig. Maar ook thuis of op kantoor zorgt dit kussen voor extra zitcomfort.

Doordat je bekken en ruggengraat in een goede houding worden gehouden zal de druk op je benen, heupen en rug verminderen. Dit voorkomt pijn en andere klachten. Doordat er minder druk op je benen komt wordt je doorbloeding bevordert.

De U-vorm zorgt ervoor dat je stuitje vrij komt te liggen en het kussen is daardoor uitermate geschikt bij klachten tijdens of na de zwangerschap of bij aambeien.

Het wigkussen is gevuld met slijt- en vormvast traagschuim dat zich geheel aan je lichaamsvorm aanpast. En doordat de hoes afneembaar en wasbaar is houdt jij het kussen makkelijk schoon.

Conclusie wigkussen

Lang zitten kan pijn aan je rug, billen of benen veroorzaken. Een wigkussen heeft een aparte vorm en helpt jou een goed zitpositie aan te nemen waardoor je pijnklachten verminderen of voorkomt. Een wigkussen kan gevuld zijn met traagschuim, gel of luchtellen dat in alle gevallen druk verlagend werkt. Dit zorgt voor een betere doorbloeding waardoor jij je energieker voelt.

Heb je last van je staartbeen door bijvoorbeeld een val of een zwangerschap dan zorgt een wigkussen met uitsparing ervoor dat de druk rondom je stuitje wordt weggenomen en jij een stuk comfortabeler zit.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel laat dan gerust hieronder een comment achter. Je kan ons ook volgen op Facebook

Meest verkocht

betternights
Reacties op: Wigkussen – Wat is het en waar is het goed voor?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay

Expert op het gebied van dekbedden, hoofdkussens en meer op het gebied van slapen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
31 mei 2023 4 Seizoenen Dekbed: Het Perfecte Allround Comfort

Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn, en het juiste dekbed speelt hierbij een belangrijke rol. Een 4 seizoenen dekbed is een uitstekende keuze voor mensen die het hele jaar door comfort en gemak willen ervaren. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat een 4 seizoenen dekbed precies is, de […]

Lees artikel
29 mei 2023 Dekbed maten: Welke maat dekbed is het beste voor jou?

Bij het creëren van een comfortabele en gezellige slaapomgeving is het kiezen van het juiste dekbed essentieel. De juiste dekbed maten kiezen zorgt niet alleen voor voldoende warmte en comfort, maar kan ook bijdragen aan de algehele esthetiek van je slaapkamer. In dit artikel zullen we de verschillende dekbed maten bespreken, zodat je het perfecte […]

Lees artikel
26 mei 2023 Ultiem comfort en elegantie: Ontdek de voordelen van een donzen lits-jumeaux dekbed

Een goede nachtrust is essentieel voor ons welzijn en het kiezen van het juiste dekbed is een belangrijk onderdeel van het creëren van een comfortabele slaapomgeving. Voor wie op zoek is naar ultiem comfort en luxe, is een donzen dekbed lits jumeaux een uitstekende keuze. Met zijn zachte, lichte en warme eigenschappen biedt dit type […]

Lees artikel
24 mei 2023 Het perfecte 1 persoons dekbed: Ultiem comfort en warmte

Het hebben van een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn. Een belangrijk element voor een goede nachtrust is het juiste beddengoed, en een hoogwaardig donzen dekbed kan een wereld van verschil maken. In dit artikel zullen we ons richten op één persoons donzen dekbedden, en waarom ze een uitstekende keuze zijn voor […]

Lees artikel
23 maart 2023 Vouwbed

Het Vouwbed: Compacte En Praktische Slaapoplossing Voor Kleine Ruimtes Een goede nachtrust is van vitaal belang voor onze gezondheid en welzijn. Helaas hebben niet alle huizen genoeg ruimte voor een permanent bed. Als je een kleine slaapkamer hebt, kan het zijn dat je niet genoeg ruimte hebt om een bed neer te zetten en je […]

Lees artikel
22 maart 2023 Verzwaringsdeken kind

Hoe een verzwaringsdeken je kind kan helpen om beter te slapen Een verzwaringsdeken kan een goede oplossing zijn voor kinderen die moeite hebben met slapen en niet van een licht donzen dekbed houden. Door het gewicht van de deken ervaart het kind een lichte druk op het lichaam, wat vergelijkbaar is met een knuffel. Dit […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 184 reviews.