Zitbal

Geen bureaustoel maar een zitbal: Waarom biedt dit zoveel voordelen?

Het beeld van medewerkers, zittend achter een bureau, op een grote gekleurde bal is geen verassing meer. Het doet een beetje denken aan de ouderwetse skippybal waar je als kind op rond stuiterde. Waarom ruilen zoveel mensen de oude vertrouwde bureaustoel in voor een opblaasbaar exemplaar dat ook nog eens wiebelt? Wat de voordelen zijn van een zitbal en waarom deze zo enorm populair is geworden de laatste jaren leggen we je graag uit in dit artikel.

Andere interessante artikelen:

Het belang van een actieve houding

Blijf niet te lang zitten

Een groot deel van de Nederlanders brengt de werkdag zittend, al dan niet achter een bureau, door. Het kan zijn dat je op een kantoor werkt met Arbo-verantwoorde bureaustoelen en goede voorlichting. Dit is helaas niet altijd het geval. Niet alleen heeft niet elk kantoor ergonomische stoelen, er wordt ook steeds vaker vanuit huis gewerkt. Ook het groeiende aantal zzp-er en freelancers werkt vaak aan de keukentafel.

Wel is er één ding dat vast staat: Lang zitten is niet gezond.

Zitten wordt door sommige artsen en wetenschappers zelfs ‘het nieuwe roken’ genoemd. Lang zitten wordt geassocieerd met en verhoogd risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten, depressie, vormen van kanker en klachten aan het bewegingsapparaat.

Dat lang zitten slecht is voor je gezondheid heeft onder andere te maken met het lage energieverbruik. Je gebruikt je spieren minder waardoor suikers en vetten niet goed uit het bloed worden opgenomen. En omdat je jouw been- en bilspieren lange tijd niet gebruikt, worden deze net als je heupflexoren korter. Het gevolg hiervan is dat er vaak pijnklachten ontstaan.

Zit je dagelijks 8 tot 11 uur? Dan heb je volgens onderzoek meer kans om vroegtijdig te overlijden dan mensen die 4 uur per dag zitten. Overdag de hele dag zitten en ’s avonds sporten of staan verkleint dat risico helaas niet.  

Gelukkig wordt er de laatste jaren veel aandacht besteedt aan gezondheid in combinatie met werk. Want hoe graag je misschien ook de hele dag in de sportschool staat, er zal waarschijnlijk ook geld verdiend moeten worden. En niet iedereen werkt voor een innovatief technisch bedrijf waarbij je een loopband of fiets onder je bureau hebt.

Ook zonder dure apparaten kan je jouw lichaam gezonder houden terwijl jij achter je bureau of zelfs aan je keukentafel zit. Sterker nog, de zitbal die je daarbij helpt is een zeer betaalbaar hulpmiddel.

Ella-Health-Zitbal-Houding-Onderrug
Een zitbal helpt bij een goede houding van je onderrug

De S-curve

Zit je dan toch, dan is het belangrijk om een goede houding aan te nemen. Een juiste zithouding betekent dat je wervelkolom een neutrale positie heeft die je kan vergelijken met een S-curve. Die S ontstaat doordat je onderrug een natuurlijke holling heeft, je borstwervelkolom heeft vervolgens een matige bolling en je nekwervelkolom heeft een redelijk steile positie.

Dit klinkt allemaal vrij technisch en zonder de hele dag met een röntgenapparaat rond te lopen kan je zelf niet zien hoe je hoe je ruggenwervel gepositioneerd is. Er is gelukkig een makkelijke manier om dit te testen; trek een rechte lijn van je oor, naar je schouder tot aan je heup door naar de vloer. Als dit een echte rechte loodlijn op de vloer is dan zit je goed.

De wervelkolom en bekken

Je wervelkolom is eigenlijk een wonderbaarlijk iets. Zou je die niet hebben dan zak je als en plumpudding in elkaar. Uit onderzoek is gebleken dat je wervelkolom zich grotendeels zelf in balans houdt. De energie die nodig is om de zwaartekracht te overwinnen – en dus te voorkomen dat je wervelkolom in elkaar zakt – wordt voor 70% geleverd door je wervelkolom zelf. De overige 30% wordt geleverd door actieve stabiliteit (spierkracht).

Sta of zit je rechtop in een houding waarbij je wervelkolom de natuurlijke krommingen heeft dan zal er niet veel energie nodig zijn om zichzelf rechtop te houden. Maar het zijn je bekken die ervoor zorgen dat je onderrug in de juiste positie terechtkomt en daarmee je gehele wervelkolom.

 Je bekken is verbonden met je staartbeen waardoor elke beweging van je bekken invloed heeft op je wervelkolom. Het is echter lastig te bepalen wanneer je bekken in de juiste positie staan.

Ella-Health-Zitbal-Piano

Actieve zithouding

Een verkeerde zithouding zorgt voor onnodige belasting van de natuurlijke S-curve van je wervelkolom. Een onjuiste houding kan op termijn leiden tot rugklachten, nekklachten, spierpijn, last van de gewrichten, zenuw- of aderafknellingen, maar ook huid- en weefselirritatie, spijsverteringsproblemen en zelfs ademhalingsproblemen.

Over het algemeen worden er drie verschillende zithoudingen onderscheiden:

 • Voorovergebogen
 • Achteroverleunend
 • Ontspannen maar niet-ondersteund

De laatste houding wordt gezien als een juiste, actieve houding waarbij je de S-vorm van je wervelkolom op een natuurlijke manier in stand houdt door je bekken op een bepaalde manier te kantelen.

Een zitbal kan je helpen deze actieve houding aan te nemen en is daarom een perfecte afwisseling voor je bureaustoel.

Wat is een zitbal

Een zitbal, ook wel bekend als gymbal of fitnessbal, is een opblaasbare grote bal. De zitbal wordt onder andere door sporters en fysiotherapeuten gebruikt voor balans- en stabiliteitsoefeningen.

Behalve in de fysiopraktijken en gymzalen wordt een zitbal steeds vaker gebruikt op kantoor of thuis als ‘stoel’ achter het bureau. Zitten op de bal zorgt voor een dynamische zithouding. De ronding van de bal zorgt ervoor dat je constant in beweging bent en stimuleert je lichaam om de juiste houding aan te nemen.

Om in balans te blijven op de bal gebruik je de rotatie van je bekken waardoor je automatisch die loodrechte lijn creëert van je oren, naar je schouders, naar je bekken tot aan de vloer. Zoals eerder gezegd houdt je wervelkolom zichzelf met deze houding voor 70% in balans. Voor de overige 30% worden onder andere je rug- en buikspieren aan het werk gezet. De zitbal zorgt ervoor dat jij je core- en rugspieren meer activeert voor een juiste houding.

De zitbal zelf is in de meeste gevallen gemaakt van PVC. Er zijn zitballen die een aparte hoes hebben waardoor de bal minder snel wegglijdt.  

Ella zitbal linnen

Ella zitbal

Ella heeft als doel om zoveel mogelijk mensen te helpen bij het bereiken van een beter fysiek welzijn. Daarom heeft het bedrijf producten ontwikkeld om problemen en obstakels in jouw dagelijks leven op te lossen en zo bij te dragen een gezondere levensstijl.

Klanten van Bol.com hebben de linnen zitballen van Ella in de top 10 best beoordeelde zitballen geplaatst en dat is niet zonder reden.

De linnen designbal van Ella is ideaal voor thuis, op kantoor of op school. We zitten een groot deel van de dag en helaas heeft bijna 90% van de Nederlanders een verkeerde zithouding bij lang zitten. Een groot deel van de oorzaak daarvan is de stoel. Om te voorkomen dat jij bij die 90% hoort is het belangrijk dat je niet te lang stil zit. De Ella zitbal kan jou hierbij helpen.  

De minimale, stabiliserende bewegingen die je maakt wanneer je op de zitbal zit houden jou actief en gezond. Dit zorgt voor een betere houding, minder last van rug- of nekklachten en een beter concentratie.

Met de Ella zitbal zorg je ervoor dat je wervelkolom een natuurlijke vorm aanneemt waardoor je automatisch rechtop gaat zitten. Je verbetert daarmee je postuur zonder dat jij het zelf doorhebt.

Het strakke design en het hoogwaardige linnen van de hoes is een echte eyecatcher. De hoes is ventilerend, zacht en milieuvriendelijk. Daarnaast is de hoes afneembaar en te wassen waardoor je altijd een fris en schone zitbal kan hebben. De bal zelf is gemaakt van PVC materiaal.

De zitbal wordt geleverd met een pomp zodat je de bal kan opblazen en met een instructie zodat je precies weet hoe je de bal gebruiksklaar kan maken.

De Ella zitbal is verkrijgbaar in verschillende maten en je kan voor de hoes kiezen uit verschillende kleuren. Zo is er altijd een geschikte voor jou bij.

Ella zitbal

Hoe gebruik je een zitbal

Tijdens een lange werkdag waarbij je grotendeels zit is een zitbal de perfecte afwisseling voor je bureaustoel. Er zijn mensen die er de hele dag op kunnen zitten maar je kan er ook voor kiezen de bal om het uur afwisselen met staand werken of gebruik te maken van een ergonomische stoel.

Gebruik je de zitbal voor het eerst dan is het aan te raden om je lichaam er langzaam aan te laten wennen. De nieuwe actieve zithouding zorgt er namelijk voor dat je andere spieren gaat gebruiken. Wanneer je te fanatiek van start gaat en de eerste keer te lang op de zitbal zit kan je last krijgen van spierpijn.

Probeer daarom de eerste paar dagen een half uurtje per keer en breidt dit langzaam uit. Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren: ervaar je pijn of een ongemakkelijk gevoel, ga dan weer even op een stoel zitten.

Ook op een zitbal is het belangrijk om je houding in de gaten te houden. De volgende zaken zijn daarbij van belang:

 • Juiste hoogte bureau

Zorg ervoor dat je bureau op de juiste hoogte staat. Een te hoog bureau leidt er toe dat jij je schouders optrekt en wanneer het bureau te laag is ga je te ver naar voren zitten. Beide situaties leiden tot nek- en rugklachten.

De hoogte van je bureau hangt af van je lichaamslengte en verschilt dus per persoon. Zorg daarom dat je een bureau hebt dat je in hoogte kan verstellen.

 • Knieën in een hoek van 90 garden

Zorg dat je knieën een hoek van 90 graden hebben waardoor je bekken net zo hoog als je knieën komen te staan en je bovenbenen recht zijn.

 • Zorg ervoor dat je stabiel zit

Je kan eenvoudig een meer stabielere houding creëren door je kuiten tegen de bal aan te zetten.

 • Zorg dat de bal goed is opgepompt

Is de bal onvoldoende opgepompt dan loop je het risico dat je te ver doorzakt en een verkeerde houding aan gaat nemen.

Ella zitbal

Welke maat zitbal moet ik kopen

Ben je van plan een zitbal aan te schaffen dan is het belangrijk om te weten welke maat voor jou geschikt is. Koop je de verkeerde maat, dan zal de zitbal niet het gewenste effect hebben.

De diameter van de zitbal is afhankelijk van de lengte van je benen. Wanneer je op de bal zit moeten je knieën in een hoek van 90 graden staan. In de onderstaande tabel vind je een ruwe schatting van lichaamslengte in combinatie met diameter van de zitbal. Let wel op, het kan dus zijn dat in jouw geval de maat iets afwijkt.

LichaamslengteDiameter zitbal
140 – 165 cm55 cm
165 – 180 cm65 cm
180 – 195 cm75 cm
195 cm85 cm

Voordelen zitbal

Een zitbal verbetert niet alleen jouw houding en zorgt voor een sterkere core. Er zijn nog meer voordelen te benoemen aan het gebruik van een zitbal.

 1. Calorieën verbranden

Als je dan toch zit, waarom dan niet wat calorieën verbranden? Dit kan door je actieve houding nog actiever te maken.

Zorg dat je knieën heupbreedte van elkaar zijn en houdt je beide benen op de grond. Houd je ruggengraat gestrekt en je schouders naar achteren. Maak vervolgens cirkelvormige of zijwaartse bewegingen met je billen en rug om je buikspieren geactiveerd te houden. Hoe meer je beweegt, hoe meer je verbrandt.

 • Verlichten van rugpijn

Een zitbal is geen medicijn of oplossing voor rugpijn maar het kan wel degelijk de pijn die je ervaart tijdens het zitten verlichten.

Het helpt om regelmatig te strekken. Dit kan gewoon wanneer je op de bal zit. Strek je helemaal uit met je handen boven je hoofd en houdt dit enkele seconden vast. Vervolgens buig je met gestrekte armen naar links en houdt dat vast, daarna naar rechts.

 • Productiever

Regelmatig wisselen van houding en het aannemen van een actieve houding maakt jou alerter en daardoor een stuk productiever. Je zakt niet meer ongemerkt onderuit in je bureaustoel. Zak je namelijk onderuit op je zitbal dan ben je meteen weer wakker wanneer je op de grond belandt.

 • Sterke en gezonde rug

Het gebruik van een zitbal bevordert de versterking van je rugspieren.

 • Betere ademhaling

Als je voorover gebogen zit worden je longen korter en adem je minder lucht in. In een actieve houding zit je rechter op, hebben je longen meer capaciteit en kan je makkelijker ademen.

 • Workout buddy

Waarom je pauze of vrije tijd niet gebruiken voor een workout? Met een zitbal in huis kan je vele oefeningen doen. Er zijn vele balans en evenwicht workout te vinden waarbij je de bal kan gebruiken en je jouw spieren nog meer op spanning zet.

 • Bewustzijn

Door regelmatig op een zitbal te zitten wordt je meer bewust van je houding. Je leer een rechte houding aan te nemen en voelt beter aan wanneer jou bekken en wervelkolom in de juiste positie staan. De bewustwording leidt tot gedragsverandering en zal je in andere situaties je houding automatisch aanpassen.  

Blijf in beweging

Ook als je gebruik maakt van een zitbal is het belangrijk dat je regelmatig van die bal afkomt om te bewegen.

Er zijn meerder manieren waarop jij kan zorgen dat je minder lang zittend doorbrengt.

 • Staand werken: Op veel kantoren maken ze gebruik van bureaus die in hoogte verstelbaar zijn. Kies een keer voor een hoogte waarbij je aan je bureau kan staan in plaats van zitten.
 • Koffie halen: Verwen jezelf en je collega’s eens wat vaker met een kopje koffie. Willen ze geen koffie? Keep hydrated en haal een glaasje water voor iedereen.
 • Toiletbezoek: Al die koffie en dat water moet er natuurlijk weer uit. Je kan beter een keer extra gaan dan wachten om zo weer even van je plek af te komen.
 • Loop naar een collega in plaats van bellen: Technologie maakt ons lui. Bellen, mailen en appen is naar een collega in hetzelfde gebouw is nergens voor nodig. Sta op van je plek en maar een wandelingetje naar de collega. En wanneer hij of zij op een andere verdieping zit pak dan de trap in plaats van de lift.
 • (Trap)lopen: ook zonder doel een wandeling op de gang maken is een goede optie om in beweging te blijven. Bijvoorbeeld als je een telefoontje moet plegen. 
Ella-Health-Zitbal-Samen

Conclusie zitbal

Veel nek- en rugklachten zijn te herleiden naar een verkeerde zithouding. Door onderuit te gaan zitten of te ver naar voren te buigen breng je te veel spanning op je wervelkolom en heeft deze niet meer de natuurlijke S-curve. Op een zitbal wordt als het ware gedwongen op een juiste houding aan te nemen. Ga je namelijk onderuit zitten dan rol je van de bal.

Naast het stimuleren van een correcte, actieve houding heeft een zitbal ook het voordeel dat het je rugspieren en core versterkt, je minder last hebt van rugklachten en je meer longcapaciteit hebt. Je kan ervoor kiezen om de hele dag op de zitbal te zitten of om het uur af te wisselen met je bureaustoel. In beide gevallen is het belangrijk tussendoor te blijven bewegen. Haal koffie voor je collega’s of gebruik de zitbal voor enkele balans en evenwichtsoefeningen.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel laat dan gerust hieronder een comment achter. Je kan ons ook volgen op Facebook

Productcategorieën

Meest verkocht

betternights
Reacties op: Zitbal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay van den Bosch

Kay van den Bosch heeft gedurende ruim 5 jaar een solide loopbaan opgebouwd als Customer Service Manager en Slaapexpert binnen de slaapindustrie.

Met een achtergrond in klantenservicebeheer en slaapexpertise blijft Kay een waardevolle bron van begeleiding voor mensen die worstelen met slaapproblemen, zijn voortdurende inzet om anderen te helpen getuigt van zijn toewijding aan het welzijn van anderen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
27 september 2023 Rolkussen

Rolkussen: Een Revolutie in Comfort en Stijl Als je ooit een massage hebt ondergaan, dan ken je het heerlijke gevoel van volledige ontspanning en welzijn. Maar heb je wel eens stilgestaan bij de kleine details die deze ervaring verbeteren? Eén zo’n detail dat een groot verschil kan maken, is het gebruik van een rolkussen. Hier […]

Lees artikel
14 september 2023 Humidifier of Luchtbevochtiger: De Weg naar een Comfortabele en Gezonde Leefomgeving

In de wereld van comfort en gezondheid in huis is er een kleine, maar krachtige metgezel die vaak over het hoofd wordt gezien – de luchtbevochtiger, ook wel bekend als de humidifier. Dit bescheiden apparaat heeft de capaciteit om een groot verschil te maken in de kwaliteit van de lucht die we inademen en de […]

Lees artikel
11 september 2023 CO2-Meters: Het belang hiervan en de Beste C02-Meters

In de afgelopen jaren zijn CO2-meters steeds meer in opkomst gekomen als essentieel hulpmiddel voor het meten van de luchtkwaliteit in binnenruimtes. Deze kleine, maar krachtige apparaten meten het gehalte aan koolstofdioxide (CO2) in de lucht en bieden cruciale inzichten in de luchtkwaliteit. Hoewel CO2-meters nuttig zijn in verschillende omgevingen, waaronder scholen, kantoren en woonkamers, […]

Lees artikel
4 september 2023 Infrarood deken

De Kracht van Ontspanning: Ontdekking en Voordelen van Infrarood Dekens In de moderne wereld, waar stress en hectiek overheersen, zoeken mensen constant naar manieren om hun lichaam en geest te ontspannen. Een opmerkelijke ontwikkeling op het gebied van wellness is de opkomst van infrarood dekens. Deze technologie heeft de aandacht getrokken van mensen die streven […]

Lees artikel
31 augustus 2023 Ruimtebesparing en Comfort: De Voordelen van een Opklapbed in Moderne Woonruimtes

In de dynamische wereld van vandaag, waar stedelijke gebieden steeds voller raken en de behoefte aan efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte steeds groter wordt, is het opklapbed een innovatieve en praktische oplossing die aan populariteit wint. Dit veelzijdige meubelstuk biedt niet alleen een slimme oplossing voor ruimtegebrek, maar biedt ook een scala aan voordelen […]

Lees artikel
28 augustus 2023 Wigkussen – Wat is het en waar is het goed voor?

Een wigkussen om je zithouding te verbeteren en comfortabeler te zitten We zitten wat af als Nederlanders. Dit kan komen door je werk, omdat je lange dagen maakt op kantoor of veel met de auto moet reizen. Het kan ook zijn dat je langdurig zit voor je plezier, omdat je een verre reis met het […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 191 reviews.