Zitring

Een zitring of ringkussen voor een comfortabele zithouding

Op het moment dat zitten pijnlijk is merk je vaak pas hoeveel we eigenlijk zitten. Klachten als aambeien, ischias of een gekneusd stuitje kunnen iets simpels zoals zitten tot iets onmogelijks maken. Toch is continu staan of liggen niet altijd een optie.

Misschien heb je wel eens gehoord van een zitring. Dit kussen kan de pijn tijdens het zitten verlichten terwijl het een juiste houding stimuleert. Wil je meer weten? Lees dan snel verder.

Andere interessante artikelen:

Wat is een zitring of ringkussen

Een zitring, ringkussen of donutkussen hebben hun naam te danken aan de vorm. Het zijn ronde kussens met een gat in het midden om zo de pijn, dat wordt veroorzaakt door het zitten op een vlakke ondergrond, te verminderen. De kussens zijn zeer populair omdat ze in meerdere situaties toepasbaar zijn. Zo wordt een zitring vaak gebruikt in het geval van een medische aandoening, door zwangere vrouwen en ook door kantoormedewerkers om hun houding te verbeteren.

Het gat in het midden zorgt ervoor dat de druk rondom het gebied van je stuitje wordt verlicht. Dit maakt zitten een stuk comfortabeler bij ongemakken veroorzaakt door bijvoorbeeld aambeien, decubitus, hernia’s, blessures of andere problemen.

Het ergonomisch ontwerp zorgt daarnaast voor een goede ondersteuning van je wervelkolom. Je ruggenwervel komt in een meer neutrale positie waardoor je bloedsomloop geoptimaliseerd wordt. Het stimuleren van een goede zithouding voorkomt dat je last krijgt van je onderrug na een lange tijd zitten.

Best Life zitring ringkussen

Wanneer kan een zitring of ringkussen uitkomst bieden

Vaak wordt een zitring of donutkussen geassocieerd met aambeien. De uitholling in het kussen helpt bij het verlichten van de pijn. Dit is echter niet de enige reden waarom een zitring of donutkussen een nuttig en effectief hulpmiddel kan zijn.

Een zitring kan in vele situaties uitkomst bieden en we hebben hieronder enkele voor je beschreven.

Pijnverlichting bij aambeien

Eén op de vijf Nederlandse heeft last van anale klachten zoals jeuk of pijn. Aambeien is daar een van die klachten. Een aambei is een uitspatting aan de binnenkant van je anus. Het ontstaat vaak door hoge druk rondom de anus door bijvoorbeeld hard persen. Het veroorzaakt een pijnlijk gevoel en in sommige gevallen zorgt het voor bloedverlies bij de ontlasting. Vaak gaan de klachten vanzelf over maar in de tussentijd kunnen ze je het zitten erg lastig maken.

Aambeien zorgen er namelijk voor dat de aderen en de huid rondom de anus en het rectale gebied ontstoken en geïrriteerd raken. De druk die op je stuitje wordt uitgeoefend bij het zitten kan ervoor zorgen dat dit pijnlijke gevoel wordt versterkt.

Zoals eerder genoemd wordt is een zitring of donutkussen een veel voorkomend hulpmiddel bij de pijnbestrijding van aambeien. De ergonomische vorm van het kussen zorgt ervoor dat het gewicht van je lichaam niet direct op je staartbeen terechtkomt maar gelijkmatig over je billen wordt verdeeld.

Hoewel een ringkussen of zitring kan helpen je pijn te verlichten wanneer je last hebt van aambeien, het werkt helaas niet preventief. Ook is het ook niet bewezen dat het herstelproces wordt versteld door het gebruik van een donutkussen.

Aambeien-zitring

Pijnverlichting bij blessures

Je bent misschien wel eens op je stuitje gevallen en dan weet je dat het geen prettig gevoel is. Ben je echter zo hard gevallen dat je stuitje gebroken of gekneusd is dan kan zitten op een gewone stoel als een onmogelijke opgave voelen. Een gebroken stuitje geeft vaak heftige vlammende pijn en een kneuzing gaat geregeld gepaard met blauwe plekken of bloeduitstortingen. De directe druk die een normale zithouding op je stuitbeen uitoefent zal de pijn die je al hebt alleen maar versterken.

Zowel een kneuzing als een breuk van je stuitje gaan vanzelf over. Alleen duurt dit bij een kneuzing 3 tot 6 weken en een breuk kan wel maanden duren. In de tussentijd zullen er situaties zijn waarin je moet zitten.

Door een ringkussen te gebruiken komt er minder druk op je stuitje te staan wat de pijn kan verlichten waardoor jij toch kan zitten.

Pijnverlichting na bevalling

Een bevalling heeft een flinke impact op je lichaam. Je hebt een enorme taak geleverd door een kind fysiek uit je lichaam te persen. De dagen en weken erna moet je lichaam hiervan herstellen. Dit gaat vaak gepaard met pijn en ongemakkelijkheden.

Bij veel vrouwen wordt de pijn veroorzaakt door perineumscheuren in combinatie met aambeien. Deze dubbele oorzaak zorgt voor een extra pijnlijk gevoel tijdens het zitten. Door een ringkussen te gebruiken kan de druk worden weggenomen rondom de pijnlijke zone waardoor je pijn wordt verlicht. Hierdoor wordt zitten weer een stuk comfortabeler.

Verlichting van Ischias

Ischias is geen ziekte of aandoening op zichzelf maar een symptoom van een onderliggend probleem in de rug. Als de ischiaszenuw, ook wel bekend als grote beenzenuw, ontstoken raakt of beschadigd is, kan dit leiden tot pijn in de onderrug, billen en benen. Deze pijn wordt ischias genoemd.  

Ischias kan verschillende oorzaken hebben en de behandeling ervan is daarom niet in alle gevallen hetzelfde.

De pijn die je voelt tijdens het zitten kan voor een deel worden verlichten door het gebruik van een zitring. Het is geen oplossing voor het probleem maar het kan wel meer zitcomfort bieden.

Decubitus

Decubitus wordt ook wel doorliggen of drukplek genoemd en is een ernstige beschadiging aan je huid als gevolg van langdurige druk op dezelfde plek. Het begint vaak met rode plekken en een branderig gevoel maar kan uitmonden in diepe wonden.

Een zitring werkt druk verlagend en is een goede oplossing als je last hebt van decubitus. Het helpt je aangenaam en drukvrij te zitten zonder pijn of irritatie.

Helpt bij het aannemen van een juiste houding

Ook wanneer je geen pijnklachten hebt kan je baat hebben bij een zitring. Veel mensen nemen een verkeerde houding aan tijdens het zitten. Het feit dat we meer thuiswerken heeft hier geen positieve bijdrage aan geleverd.

Een verkeerde houding kan op termijn zorgen voor rug- of nekklachten. Wil je dit voorkomen dan is een ringkussen een zeer goed hulpmiddel. Het kussen stimuleert een goede houding waarbij je wervelkolom een natuurlijke positie aanneemt. Dit verbetert je bloedsomloop waardoor jij je minder snel vermoeid voelt en een productievere werkdag hebt.  

Best Life zitring ringkussen

Hoe moet je een zitring of ringkussen gebruiken

Heb je eenmaal een zitring gekocht dan is het belangrijk dat je deze op de juiste manier gebruikt. Het gebruik ervan is eenvoudig maar veel nieuwe eigenaren twijfelen of ze goed zitten. Daarom leggen we hieronder kort uit hoe je een zitring correct gebruikt.

 1. Plaats de zitring zo op de stoel dat de achterkant van het kussen de rugleuning raakt, of het gebied waar de rugleuning en het zitvlak op elkaar aansluiten.
 2. Ga op het ringkussen zitten met je stuitje over het gat dat in het midden van het kussen zit en met je billen op de zijkanten. Het is belangrijk dat je aan beide kanten in balans bent en je voldoende ondersteuning voelt.
 3. De druk op je stuitbeengebied kan je nog meer verminderen door tijdens het zitten iets naar voren te leunen.

Iedereen is anders dus wees niet bang om heen en weer te bewegen op het kussen zodat jij uiteindelijk in een juiste en comfortabele houding zit.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een zitring of ringkussen

Ben je van plan een zitring of ringkussen aan te schaffen? Om te zorgen dat jij een geschikt kussen vindt is het belangrijk om met de volgende dingen rekening te houden.

Doel of letsel

Het ligt misschien voor de hand maar houdt bij je keuze rekening met het doel of het letsel waarvoor je het kussen wil gebruiken.

Materiaal

Het materiaal waarvan het kussen is gemaakt is belangrijk omdat het niet alleen het zitcomfort bepaalt, het is ook van invloed op de kwaliteit van het kussen.

Traagschuim

Dit is een polyurethaan schuim met een open celstructuur waardoor het schuim door middel van druk en warmte zacht wordt. Het staat erom bekend dat het zich heel goed aan de vorm van je zitvlak aanpast en zorgt voor een juiste drukverdeling.

Gel

Er zijn twee soorten gel; vaste gel en vloeibare gel. Het grootste voordeel van gel is de verkoelende eigenschap. Daarnaast vormt vloeibaar gel zich naar de vorm van je lichaam wat zorgt voor een goede drukverdeling.

Gelschuim

Sommige kussen bestaan uit zowel traagschuim als gel. In dat geval zijn de voordelen van beide materialen gecombineerd. Deze kussens zijn zacht, sponsachtig en comfortabel.

Lucht

Kussens met luchtcellen hebben een luchtstroom tussen de cellen. Doordat de cellen met elkaar verbonden zijn, stelt elke cel zich in naar je lichaam. Hierdoor krijg je het gevoel dat je op lucht zit. In het algemeen geldt; hoe meer en hoe hoger de cellen, hoe beter de drukverdeling.

Afmeting

Het liefst wil je natuurlijk een kussen dat precies de juiste maat heeft voor jouw lichaam. De maat is zowel afhankelijk van de stoel als van jouw lichaamsbouw. De lengte van de zitring wordt bepaald op basis van de lengte van je bovenbenen zodat je bovenbenen goed worden ondersteund. Daarnaast is ook de breedte van het zitvlak belangrijk, zodat je heupen binnen het kussen vallen. In veel gevallen zijn ringkussens verkrijgbaar in verschillende maten zodat er altijd een geschikte voor je bij zit.

zitring materiaal

Afneembare en wasbare hoes

Het is verstandig om een zitring te kopen met een afneembare hoes die geschikt is om te wassen in de wasmachine. Door veelvuldig gebruik van de zitring kunnen vuil en viezigheid in het kussen trekken. Om je kussen toch schoon en fris te houden, zonder het elke keer volledig te moeten wassen, is een afneembare hoes wel zo handig.

Dichtheid

Het is belangrijk dat het kussen zacht is, maar tegelijkertijd stevig genoeg om de juiste hoeveelheid ondersteuning te bieden, eigenlijk de perfecte middenweg. Wanneer een kussen te zacht of te dun is zal het niet het juiste effect hebben.

Draagbaarheid

Over het algemeen zijn zitringen vrij compact en makkelijk mee te nemen. Zorg ervoor dat je een lichtgewicht optie kiest die niet vervelend is om mee te nemen. In sommige gevallen wordt de zitring geleverd wordt met een draagtas zodat je het kussen nog makkelijker overal mee naartoe kan nemen.

Antislip laag

Sommige stoelen kunnen erg glad zijn. Om te voorkomen dat het kussen steeds wegglijdt kan het handig zijn om een ringkussen te hebben met een antislip laag aan de onderkant.

Voordelen zitring of ringkussen

Voor het gemak hebben we de voordelen van een zitring voor je op een rijtje gezet.

 • Pijnverlichting

Het belangrijkste voordeel van een zitring is dat het kan helpen bij het verlichten van pijn en ongemak als gevolg van bijvoorbeeld aambeien, blessures aan je staartbeen of ongemakken als gevolg van een operatie of bevalling

 • Draagbaar

Een zitring of ringkussen is vaak een licht en compact kussen. Hierdoor is het eenvoudig mee te nemen naar je werk, onderweg of op vakantie.

 • Verbetert je houding

Onbewust neem je vaak een verkeerde houding aan. Je gaat onderuitgezakt zitten waardoor er extra druk komt te staan op bepaalde lichaamsdelen. Door op een ringkussen verbeter je jouw zithouding en verminder je de kans op rugklachten.

Best Life zitring

Best Life is een Nederlandse online retailer met een hoogwaardig assortiment ergonomische kussens. Er wordt uitsluitend gewerkt met kwalitatieve en exclusieve producten.

Best Life Zitring

Best Life zitring

De Best Life zitring is gemaakt van BL Comfort-Foam wat in samenwerking met specialisten is ontwikkeld. Het is een innoverend materiaal dat het bestaande traagschuim kussen overstijgt in zowel duurzaamheid als ondersteuning. Hierdoor gaat het pijn direct en langdurig tegen.

Pijnverlichting tijdens het zitten kan je het gevoel van vrijheid teruggeven. In het geval van aambeien, doorligwonden of rugklachten kan pijn een enorme belemmering zijn in zowel je werk als in je vrije tijd. Dit ergonomische kussen van Best Life zorgt voor een onmiddellijke verlichting van pijn bij het zitten.

De zitring is zeer geschikt in het geval van aambeien of doorligwonden omdat het gedeelte rondom het kruis en de anus vrij is. Dit neemt de druk weg waardoor de pijn vermindert.

In het geval pijn veroorzaakt wordt door een slechte houding is pijnverlichting alleen niet voldoende. Het Best Life ringkussen elimineert niet alleen de pijn maar zorgt er tevens voor dat je houding wordt gecorrigeerd.  

De antislip laag zorgt ervoor dat het kussen niet wegglijdt en jij comfortabel zit. Het kussen is compact en daardoor gemakkelijk mee te nemen naar kantoor of op reis.

De zitring is anti-allergeen en houdt mijten, bacteriën en schimmels buiten de deur. Hierdoor is het kussen zeer geschikt in het geval van allergieën.

Het kussen heeft een afneembare hoes die gemakkelijk te wassen is in de wasmachine. Hierdoor kan jij het kussen eenvoudig fris en schoon houden.

Best Life Stuitkussen

Best Life Stuitkussen

Langdurig zitten kan pijn veroorzaken in je stuitje, heupen, benen of rug. In sommige gevallen is de pijn zodanig dat het in de weg staat van je werk of ontspanning. Directe pijnverlichting kan je leven in dat geval een stuk makkelijker maken.

Het ergonomisch stuitkussen van Best Life creëert eenvoudig een juiste zithouding waardoor pijn drastisch wordt vermindert. Het ergonomisch ontwerp van het kussen zorgt ervoor dat de druk evenredig over je benen wordt verdeeld. Dit maakt langdurig zitten zonder pijn weer mogelijk.

Het stuitkussen bevatten BL Comfort-Foam dat in samenwerking met orthopedische specialisten ontwikkeld. Dit is een zeer innovatief en duurzaam materiaal dat zorgt voor extra ondersteuning om pijn direct en langdurig tegen te gaan.

Voordelen van het Best Life stuitkussen

 • Biedt verlichting bij been, – rug- en stuitpijn
 • Verbetert je houding en je bloedsomloop
 • Zeer geschikt tijdens en na je zwangerschap
 • Positioneert je wervelkolom in een natuurlijke positie
 • Ook geschikt na een ongeval of operatie
 • Te gebruiken op elke harde ondergrond

Het Best Life stuitkussen beschikt over een antislip laag waardoor het kussen niet wegglijdt en jij overal pijnvrij kan zitten. Het kussen is compact waardoor je het overal mee naar toe kan nemen.

Het kussen is anti-allergeen en daardoor zeer geschikt in het geval van allergieën. Het houdt mijten, bacteriën en schimmels buiten de deur.

Je houdt het kussen eenvoudig schoon door de afneembare hoes die geschikt is voor de wasmachine.

Conclusie zitring

Een zitring, ook wel ringkussen of donutkussen genoemd, is speciaal ontworpen om ongemakken die veroorzaakt worden door onder ander aambeien, decubitus, ischias of een blessure, te verlichten. Doordat het extra ondersteuning biedt is een zitring zeer effectief gedurende je zwangerschap in het geval last hebt van stuitbeenpijn of rugpijn.

Een ringkussen vermindert druk op het stuitbeen en gebied rondom de anus doordat het je gewicht verdeelt over he billen. Veel ringkussens zijn gemaakt van traagschuim maar ook gel of een combinatie van die twee materialen komt veel voor. Een van de voordelen van een zitring is dat het een draagbaar kussen is. Je kan het kussen overal mee naartoe nemen en behalve thuis ook gebruik op kantoor of onderweg. Zo kan je overal comfortabel en pijnvrij zitten.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel laat dan gerust hieronder een comment achter. Je kan ons ook volgen op Facebook

Meest verkocht

betternights
Reacties op: Zitring

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay

Expert op het gebied van dekbedden, hoofdkussens en meer op het gebied van slapen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
22 maart 2023 Verzwaringsdeken kind

Hoe een verzwaringsdeken je kind kan helpen om beter te slapen Een verzwaringsdeken kan een goede oplossing zijn voor kinderen die moeite hebben met slapen en niet van een licht donzen dekbed houden. Door het gewicht van de deken ervaart het kind een lichte druk op het lichaam, wat vergelijkbaar is met een knuffel. Dit […]

Lees artikel
17 maart 2023 Donzen dekbed 200×220: Ultiem slaapcomfort voor alle seizoenen

Een goede nachtrust begint bij het juiste dekbed. Bij Better Nights hebben we een uitgebreid assortiment dekbedden van verschillende merken en materialen. Of je nu op zoek bent naar een donzen dekbed 200×220, een wollen dekbed 200×220, een tencel dekbed 200×220 of een kameelhaar dekbed 200×220, bij ons vind je het allemaal. In deze tekst […]

Lees artikel
Hydrofiele slaapzak

Hydrofiele Slaapzak: Een Must-Have voor de Comfortabele Slaap van je Baby Als ouder ben je altijd op zoek naar manieren om ervoor te zorgen dat je baby veilig en comfortabel slaapt. Een hydrofiele slaapzak is de perfecte oplossing om je baby warm te houden tijdens de nacht. Een hydrofiele slaapzak is een speciaal soort slaapzak […]

Lees artikel
13 maart 2023 Opvouwbaar matras

Een opvouwbaar matras Als slaapspecialist begrijpen we dat een goede nachtrust essentieel is voor de gezondheid en het welzijn van onze klanten. Een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan een goede nachtrust is een comfortabel matras (naast je heerlijke donzen dekbed natuurlijk 😉). Echter, soms kan het moeilijk zijn om een matras te vinden […]

Lees artikel
8 maart 2023 Lattenbodem: alles wat je moet weten

Een goede nachtrust begint niet alleen bij een goed donzen dekbed, maar ook bij een goede lattenbodem. Een lattenbodem is een essentieel onderdeel van je bed en zorgt ervoor dat je matras goed ondersteund wordt. Maar wat is een lattenbodem precies? En waar moet je op letten bij het kiezen van een lattenbodem? In dit […]

Lees artikel
6 januari 2023 Zoutlamp

Wat doet een zoutlamp en helpt deze op mijn slaapkamer? Tegenwoordig zie je ze steeds vaker, grote lichtgevende roze brokken zout. Zoutlampen zijn erg trendy om zowel hun uiterlijk maar ook om de gezondheidsvoordelen die ze hebben. In ons dagelijks leven zijn we ongemerkt omringd door onzuivere lucht en schadelijke stralingen. Het miljoenenjaren oude Himalayazout […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 172 reviews.