Zoutlamp

Wat doet een zoutlamp en helpt deze op mijn slaapkamer?

Tegenwoordig zie je ze steeds vaker, grote lichtgevende roze brokken zout. Zoutlampen zijn erg trendy om zowel hun uiterlijk maar ook om de gezondheidsvoordelen die ze hebben. In ons dagelijks leven zijn we ongemerkt omringd door onzuivere lucht en schadelijke stralingen.

Het miljoenenjaren oude Himalayazout uit Pakistan blijkt vele voordelen te hebben waardoor jij je beter gaat voelen en beter gaat slapen. Benieuwd waarom deze lamp meer is dan alleen lichtgevende decoratie?


Wat is een zoutlamp

Het klinkt misschien een beetje vreemd, een lamp van zout, maar het bestaat echt. Een zoutlamp is een groot brok zout met in het midden een gat met daarin een lamp. Op het moment dat de lamp brandt geeft het geheel een warme roodroze gloed af.

Dit sfeervolle licht en het unieke ontwerp van de lamp, maakt dat je zoutlampen tegenwoordig niet alleen thuis in interieurs veelvuldig ziet, ze duiken ook steeds meer restaurants en hotels.

Deze lampen zijn te vinden in verschillende maten, van kleine tafellampjes waar je in plaats van een lamp een kaarsje in zet, tot grote brokken zout van wel een paar kilo. Belangrijk om te vermelden is dat een originele zoutlamp is gemaakt van Himalaya zout.

Himalayazout

Himalayazout wordt gewonnen uit de Khewra-zoutmijn dat in de buurt van Khewra, dat in Pakistan ligt. Het zout afkomstig uit dit gebied wordt verondersteld miljoenen jaren oud te zijn en vele gezondheidsvoordelen te hebben.

Himalayazout is steenzout (haliet), dat door sporenmineralen vaak een roze tint heeft. Het zout wordt voornamelijk gebruikt als voedseladditief, ter vervanging van geraffineerd tafelzout, maar wordt ook gebruikt voor koken, zoutlampen en spabehandelingen.

Himalayazout bevat, vergeleken met keukenzout, een hoger niveau aan belangrijke elementen zoals calcium, ijzer, magnesium, mangaan, kalium, aluminium, barium, silicium en zwavel. Daarnaast bevat het een lagere hoeveelheid aan natrium.

himalaya-zoutlamp

Hoe werkt een zoutlamp

Zoutlampen zijn lampen en als vanzelfsprekend geven ze licht. Het zachte licht geeft een zonsondergang effect waardoor het heel ontspannend is en ze ook als nachtlampje gebruikt kunnen worden.

Maar dat is niet de enige reden waarom zoutlampen steeds populairder worden. Deze lampen bieden meerdere gezondheidsvoordelen doordat ze ‘natuurlijke ionisatoren’ zijn. Dit zijn moleculen die een elektron hebben verloren of erbij hebben gekregen. Ionen kunnen positief of negatief zijn.

Ionen worden van nature in de lucht geproduceerd wanneer er veranderingen in de atmosfeer optreden. Watervallen, golven, stormen, natuurlijke radioactiviteit en hitte produceren bijvoorbeeld allemaal luchtionen. Ook kunnen ze kunstmatig worden gemaakt door commercieel geproduceerde luchtionisatoren.

Om het iets begrijpelijker te maken kan een kort scheikundelesje nuttig zijn. Alle materie (het menselijk lichaam, lucht, water, etc.) is opgebouwd uit moleculen. Moleculen zijn op hun beurt opgebouwd uit atomen, en atomen zijn opgebouwd uit drie soorten deeltjes: protonen (positieve lading), elektronen (negatieve lading) en neutronen (neutraal).

Elektronen draaien om hun moleculen zoals planeten rond een ster draaien. Af en toe vliegt een elektron weg en als dat gebeurt laat het een positief geladen ion achter waarvan het enige doel in het leven is om de leegte te vullen die is achtergelaten door het verloren elektron. Met andere woorden: het wil een vervangend elektron stelen van een ander molecuul.

zoutlampen

Hoewel het woord ‘negatief’ slecht lijk te zijn is dat in dit geval niet zo. Negatieve zuurstofionen zijn belangrijk voor onze ademhaling en stofwisseling. Met behulp van zuurstof verbrandt het lichaam voedingsbestanddelen zoals vet, koolhydraten en eiwitten tot kooldioxide en water.

Het inademen van geïoniseerde lucht bevordert de concentratie zuurstof in het bloed, waardoor de afzonderlijke organen beter functioneren en de celstofwisseling verbeterd. 

Elektrische geladen kunststof oppervlakten, huisstof en elektrische apparatuur zijn ‘stelen’ de negatieve ionen uit de lucht. Bij een tekort aan negatieve zuurstofionen kan je last krijgen van nervositeit, je depressief of vermoeid voelen, een verstoorde nachtrust hebben of last krijgen van een verlaagde psychische of fysieke weerstand. 

Himalaya-zoutlampen kunnen negatieve ionen produceren door waterdeeltjes aan te trekken die verdampen als het Himalaya zout door de lamp worden verwarmd. Zoutlampen zuiveren de lucht door de kracht van hygroscopie. Dit betekent dat ze watermoleculen uit de omgeving aantrekken en vervolgens die moleculen in het zoutkristal absorberen.

verschillende soorten zoutlampen

Voordelen van een zoutlamp

Nu we weten wat een zoutlamp is en hoe het werkt, is het tijd om te kijken wat de voordelen van een zoutlamp zijn.

Zoutlampen reinigen en ontgeuren de lucht

Waarschijnlijk het meest bekende voordeel van een zoutlamp is het vermogen om pollen, sigarettenrook en andere verontreinigingen uit de lucht te verwijderen. Door de warmte die wordt geproduceerd door de gloeilamp binnenin, verdampt datzelfde water weer in de lucht en blijven de opgesloten deeltjes stof, pollen, rook etc. opgesloten in het zout.

Vermindering van allergie- en astmasymptomen

Omdat zoutlampen microscopisch kleine deeltjes stof, huidschilfers van huisdieren, schimmels, meeldauw en dergelijke uit de omgevingslucht verwijderen kan het plaatsen van een of twee lampen in de kamers waar je de meeste tijd doorbrengt de allergiesymptomen ernstig verminderen.

Zelfs mensen die aan astma lijden, zouden na een week of twee een groot verschil moeten merken.

Vergemakkelijkt het hoesten

Wanneer de zoutlamp opwarmt en zijn hygroscopische cyclus van in de lucht zwevende deeltjes begint, verandert hij ook de lading van de moleculen die vrijkomen. De meeste huizen zijn gevuld met positief geladen ionen die niet bepaald goed zijn voor je gezondheid.

De positieve ionen worden door een aantal dingen gecreëerd, maar de belangrijkste bron voor de meesten van ons is dit alle elektronica die we in huis hebben.

Een van de gezondheidsnadelen van het inademen van veel positieve ionen is dat de microscopisch kleine haartjes, bekend als trilhaartjes, in de luchtpijp traag worden en minder goed de verontreinigingen uit je longen te houden.

De zoutlamp neemt water en deeltjes uit de lucht op, maar het neemt ook positieve ionen mee. Wanneer het verwarmde zout vervolgens gereinigde waterdamp weer in de lucht afgeeft, geeft het ook negatieve ionen die het tegenovergestelde, positieve, effect hebben op onze luchtwegen.

In het kort betekent dit dat naast het verwijderen van verontreinigingen uit de lucht, zoutlampen je lichaam helpen om lucht efficiënter te filteren, zodat eventuele vreemde deeltjes die je inademt niet in je longen terechtkomen.

praten in je slaap

Verhoog het energieniveau

Een wandeling door de bossen, een dagje strand of kamperen in de bergen, of gewoon ’s ochtends als eerste een douche nemen, allemaal activiteiten waarna jij je vaak beter voelt.

Het is geen toeval dat dit allemaal activiteiten zijn die ons blootstellen aan verhoogde concentraties van negatieve ionen, net zoals die worden gegenereerd door een zoutlamp. Het is een feit dat positieve ionen onze energielichamen ondermijnen.

Als je je constant moe voelt en niet weet waarom, probeer dan eens een het gebruik van een zoutlamp in de kamer of kamers waar je de meeste tijd doorbrengt. Na ongeveer een week zou je een verschil moeten merken.

Neutraliseer elektromagnetische straling

Tegenwoordig zijn we omringd door elektromagnetische straling. Denk aan televisie, computer, mobiele telefoon, tablet, apparaten, stereo etc. Hoewel ze misschien onzichtbaar zijn, kunnen de langetermijneffecten de blootstelling aan deze straling behoorlijk ernstig zijn.

Het is bekend dat constante blootstelling aan elektromagnetische straling onder andere het stressniveau verhoogt, chronische vermoeidheid veroorzaakt en het immuunrespons van het lichaam vermindert. Zoutlampen neutraliseren deze elektromagnetische straling.

Verbeter stemming en concentratie

Himalaya roze zoutlampen zijn een geweldige manier om je humeur op natuurlijke wijze te verbeteren of om je te helpen ontspannen en tot rust te komen aan het eind van de dag. Tegelijkertijd zijn zoutlampen geweldig om de concentratie te verbeteren.

Nogmaals, dit komt door het effect van de negatieve ionen op je lichaam, waardoor de bloed- en zuurstoftoevoer naar de hersenen en andere organen wordt verbeterd, en het zorgt voor een boost van serotonine. Dit laatste is de neurotransmitter die ons (letterlijk) gelukkig maakt.

Verminder statische elektriciteit in de lucht

Hoewel het op het eerste gezicht geen “gezondheidsvoordeel” is, is statische elektriciteit vervelend. Je komt er mee in aanraking wanneer je dit het minst verwacht, denk aan het vastpakken van de deurklink, je partner kussen voor het slapengaan, of wanneer jij je hond of kat probeert te aaien.

Statische lading kan je ook een bad hairday bezorgen, en daar zit niemand op te wachten. Een zoutlamp is een natuurlijke manier om, de geïoniseerde deeltjes in de lucht die dit veroorzaken, te neutraliseren.

Beter-slapen

Zoutlamp en een goede nachtrust

Zuivere lucht is heel belangrijk is voor een goede gezondheid, maar een goede nachtrust is dat ook. Veel van de eerder genoemde gezondheidsvoordelen hebben een directe invloed op je nachtrust.

De ioniserende werking van een zoutlamp helpt zoals eerder genoemd allergieën te verlichten door de lucht te zuiveren. Een zoutlamp kan geuren, stof en bacteriën vasthouden, waardoor je gemakkelijker kunt ademen en je ’s nachts beter slaapt.

Positief geladen ionen kunnen de bloed- en zuurstoftoevoer naar de hersenen verminderen, wat resulteert in onregelmatige slaappatronen. Zoutlampen zijn natuurlijke generatoren van negatieve ionen en kunnen ervoor zorgen dat er meer bloed en zuurstof naar jouw hersenen wordt gebracht en jij geniet van een diepe en betere slaap.

Een zoutlamp kan de lucht ioniseren met daarbij een grote kans dat het je humeur verbetert. Slaapstoornissen zijn een belangrijk kenmerk van depressie, waarbij tot 80% van de mensen met psychische problemen ook last hebben van chronische slaapproblemen.

Het verbeteren van je humeur en mentale toestand kan een grote bijdrage leveren aan het verbeteren van je slaapkwaliteit. Het neerzetten van een zoutlamp in je slaapkamer zou wel eens precies kunnen zijn wat je nodig hebt.

De andere belangrijke manier waarop een zoutlamp bijdraagt ​​aan een betere nachtrust is door het licht dat het afgeeft. De rozerode kleur van het zout verspreidt het licht in een zachte gloed die de zonsondergang nabootst en je helpt te ontspannen. In tegenstelling tot blauw licht dat wordt afgegeven door elektronische apparaten, is warm gekleurd licht bevorderlijk voor ontspanning en slaap.

Blauw licht dat overdag gunstig is omdat het de aandacht, reactietijden en stemming stimuleert, lijkt ’s nachts het meest storend te zijn.

Als je moeite hebt om in slaap te vallen, probeer dan een zoutlamp in je slaapkamer te gebruiken en zet elektronische apparaten minstens een uur voordat je wilt slapen weg. Op het moment dat je onder je donzen dekbed kruipt kun je de lamp weer uitzetten.

zoutlamp close up

Waarop letten bij de aanschaf van een zoutlamp

Echt Himalaya zout

Het roze Himalaya zout dat gebruikt wordt voor de zoutlamp moet worden gewonnen uit de Himalaya zoutmijn. Het meeste zout dat wordt gebruikt is afkomstig uit enkele van de oudste mijnen in Pakistan.

Authentieke Himalaya-zoutlampen moeten worden geleverd met een sticker die aangeeft waar ze zijn gemaakt, dus controleer dit wanneer je er een koopt of winkelt bij een gerenommeerde online winkel.

Verrassend genoeg zijn authentieke Himalaya zoutlampen kwetsbaarder en zwakker dan copycats. Als je lamp fel licht heeft of een glanzend, hard oppervlak, dan is het onwaarschijnlijk dat het een echte Himalaya zoutlamp is.

Als je er echter van geniet, is er geen reden om uw lamp weg te doen. Het kan immers nog steeds als een mooie decoratielamp dienen. Maar wil je ook de gezondheidsvoordelen van een echte Himalaya zoutlamp, let dan op het label bij de aankoop.

Maat

Zoutlampen zijn er in verschillende maten, van slechts 1 kg tot enorme torens van 125 kg. De gemiddelde zoutlampen die je in winkels of online kan kopen wegen tussen de 3 en 7 kg. Zorg ervoor dat waar je de zoutlamp ook plaatst, deze op een stabiel oppervlak staat waar hij niet kan vallen of omgestoten kan worden.

Kinderen en huisdieren

Hoewel roze Himalayazout eetbaar is, zijn de lampen niet gemaakt om te consumeren. Als je kinderen of huisdieren in huis hebt, zorg er dan voor dat ze niet aan de lamp likken of kleine brokjes afbreken om op te eten. Dit kan snel leiden tot zouttoxiciteit, dit is wanneer je te veel zout in je bloed hebt en het kan tot ernstige symptomen leiden.

Onze selectie zoutlampen

Luxe Dimbare Himalaya Zoutlamp - Inclusief Dimmer in het snoer - 2-3 KG - 20CM

Luxe dimbare Himalaya zoutlamp

Deze unieke Himalaya zoutlamp is speciaal gekloofd. Het geeft een natuurlijk warm en sfeervol licht af, net als bij zonsondergang. Dit sfeervolle effect kan je naar eigen wens aanpassen door de ingebouwde dimmer.

Maar dat is niet alles. De Himalaya zoutlamp verspreidt negatief geladen ionen wat een zuiverend en neutraliserend effect heeft. Dit heeft vele positiefe effecten op je gezondheid:

  • Bevordert een goed humeur
  • Draagt bij aan een goede nachtrust
  • Positief effect op je luchtwegen
  • Verhoogde werking van de stofwisseling in je hersenen en huid
  • Zorgt voor een goede balans van de zuurtegraad in je lichaam

Himalaya Salt Dreams zoutlamp

De Salt Dreams Rock zoutlamp heeft een robuust uiterlijk maar geeft een warm en natuurlijk licht. De lamp is 19 cm hoog en is een prachtige aanvulling in je slaapkamer of woonkamer.

De zoutlamp bestaat uit Himalaya zout dat bekend staat om de vele gezondheidsvoordelen. Het hoge sodium chloride gehalte heeft een positief werking op het menselijk lichaam. Zo zorgt het onder andere voor ontspanning waardoor jij makkelijker in een diepe slaap valt.

Himalaya zoutsteen tafellamp

Himalaya zoutsteen tafellamp

In ons dagelijks leven worden we constant blootgesteld aan positieve ionen, onder andere door elektronische apparaten of roken. Het is bekend dat zoutsteen (Haliet) uit het Himalaya gebergte negatieve ionen produceren waardoor het teveel aan positieve ionen wordt geneutraliseerd.

Deze prachtige Himalaya zoutlamp heeft door zijn werking een positief effect op je algemene welzijn. Het draagt bij aan een betere ademhaling en een goede nachtrust. Ook heeft de goede energetische balans in de omgeving invloed op je humeur.

Strex Zoutlamp Himalayazout - 2/3KG - Incl. aan/uit schakelaar

Strex zoutlamp

Elke Strex zoutlamp is uniek en handgemaakt van echt Himalaya zout uit Pakistan. De lamp heeft een unieke vorm en geeft een warm, zacht en kalmerend licht af dat een positief effect heeft op je gezondheid.

Zo verhoogt de Himalaya zoutlamp je weerstand en bevordert het een goede nachtrust. Hierdoor word jij opgewekt en uitgerust wakker.

Himalaya zoutlampen geven negatieve ionen af waardoor ze de lucht zuiveren van allergenen en vervuilde stoffen. Deze negatieve ionen verhogen je serotine gehalte waardoor jij minder stress ervaart, meer ontspannen raakt en de energie stimuleren.

TIGIOO Zoutlamp Himalayazout Sfeerverlichting Binnen Sfeerlamp Zoutsteen Lamp 2-3 kg

Tigioo zoutlamp

Een Himalaya zoutlamp verhoogt je weerstand, bevordert je slaap en geeft je energie om opgewekt en vrolijk aan de dag te beginnen. Door de positieve effecten van zoutsteen creëer je een warme sfeer en ervaar jij meer rust in je huis.

Het 250 miljoen jaar oude Himalayazout is op een natuurvriendelijke manier gewonnen. De negatieve ionen die vrijkomen wanneer je de lamp aanzet zuivert het de lucht op natuurlijke wijze en neutraliseert schadelijke straling.

Het warme licht dat de lamp uitstraalt en de gezondheidsvoordelen die het met zich meebrengt maakt deze Himalaya zoutlamp een aanwinst voor iedereen.


Conclusie zoutlamp

Himalaya zout wordt gewonnen uit de Khewra-zoutmijn in Pakistan. Er wordt verondersteld dat Himalaya zout miljoenen jaren oud is en vele gezondheidsvoordelen heeft. Behalve dat het bekend is als vervanging van tafelzout wordt het tegenwoordig ook gebruikt in zoutlampen.

Een zoutlamp is meer dan alleen een mooie decoratie in huis. Het geeft een zacht en warm oranje- of roodroze licht wat doet denken aan een zonsondergang en een ontspannende sfeer creëert. Het heeft ook vele gezondheidsvoordelen, fysiek en mentaal. Zoutlampen zijn natuurlijke ionisatoren.

Positieve ionen ontstaan door pollen, luchtverontreiniging en elektrische apparaten. Ze hebben een negatief effect op onze gezondheid. Zoutlampen geven meer negatieve ionen af waardoor lucht gezuiverd wordt en jij beter kan ademhalen en ook beter slaapt.

Negatieve ionen verhogen ook je energieniveau en verbeteren je humeur. Een zoutlamp kan je in je slaapkamer of huiskamer plaatsen zodat jij energiek en vrolijk de dag door komt en ’s avonds ontspannen kan gaan genieten van een goede nachtrust.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel laat dan gerust hieronder een comment achter. Je kan ons ook volgen op Facebook

Andere interessante artikelen:

Meest verkocht

betternights
Reacties op: Zoutlamp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay

Expert op het gebied van dekbedden, hoofdkussens en meer op het gebied van slapen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
31 mei 2023 4 Seizoenen Dekbed: Het Perfecte Allround Comfort

Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn, en het juiste dekbed speelt hierbij een belangrijke rol. Een 4 seizoenen dekbed is een uitstekende keuze voor mensen die het hele jaar door comfort en gemak willen ervaren. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat een 4 seizoenen dekbed precies is, de […]

Lees artikel
29 mei 2023 Dekbed maten: Welke maat dekbed is het beste voor jou?

Bij het creëren van een comfortabele en gezellige slaapomgeving is het kiezen van het juiste dekbed essentieel. De juiste dekbed maten kiezen zorgt niet alleen voor voldoende warmte en comfort, maar kan ook bijdragen aan de algehele esthetiek van je slaapkamer. In dit artikel zullen we de verschillende dekbed maten bespreken, zodat je het perfecte […]

Lees artikel
26 mei 2023 Ultiem comfort en elegantie: Ontdek de voordelen van een donzen lits-jumeaux dekbed

Een goede nachtrust is essentieel voor ons welzijn en het kiezen van het juiste dekbed is een belangrijk onderdeel van het creëren van een comfortabele slaapomgeving. Voor wie op zoek is naar ultiem comfort en luxe, is een donzen dekbed lits jumeaux een uitstekende keuze. Met zijn zachte, lichte en warme eigenschappen biedt dit type […]

Lees artikel
24 mei 2023 Het perfecte 1 persoons dekbed: Ultiem comfort en warmte

Het hebben van een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn. Een belangrijk element voor een goede nachtrust is het juiste beddengoed, en een hoogwaardig donzen dekbed kan een wereld van verschil maken. In dit artikel zullen we ons richten op één persoons donzen dekbedden, en waarom ze een uitstekende keuze zijn voor […]

Lees artikel
23 maart 2023 Vouwbed

Het Vouwbed: Compacte En Praktische Slaapoplossing Voor Kleine Ruimtes Een goede nachtrust is van vitaal belang voor onze gezondheid en welzijn. Helaas hebben niet alle huizen genoeg ruimte voor een permanent bed. Als je een kleine slaapkamer hebt, kan het zijn dat je niet genoeg ruimte hebt om een bed neer te zetten en je […]

Lees artikel
22 maart 2023 Verzwaringsdeken kind

Hoe een verzwaringsdeken je kind kan helpen om beter te slapen Een verzwaringsdeken kan een goede oplossing zijn voor kinderen die moeite hebben met slapen en niet van een licht donzen dekbed houden. Door het gewicht van de deken ervaart het kind een lichte druk op het lichaam, wat vergelijkbaar is met een knuffel. Dit […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 184 reviews.