Hoe je met een zwangerschapskussen toch nog op een comfortabele manier in slaap kunt komen tijdens de zwangerschap
Als zwangere vrouw kan er veel op je af komen. Hormonen die door je lijf gieren, ochtendmisselijkheid en stress omdat je alles tot in de puntjes geregeld wilt hebben. Niets zo welkom als een goede nachtrust. Helaas word je dat door je groeiende buik niet makkelijker gemaakt. Ben jij toe aan meer comfort tijdens je slaap? Lees dan hier alles over zwangerschapskussens.
Een goede nachtrust is van essentieel belang, zeker als je zwanger bent. Er moet veel geregeld worden waar je overdag energie voor nodig hebt.
Gemiddeld heeft een mens 6 tot 9 uur slaap per nacht nodig. In de eerste 3 maanden van je zwangerschap kan het zijn dat je last hebt van vermoeidheid of misselijkheid. In het tweede of derde trimester wordt comfortabel slapen je lastiger gemaakt doordat je buik groeit en je last kan krijgen van je rug, nek en knieën. Een zwangerschapskussen kan gedurende de gehele zwangerschap een uitkomst bieden.

Wat is een zwangerschapskussen
Een zwangerschapskussen is een kussen dat speciaal ontwikkeld is voor zwangere vrouwen. Het doel is om het jou zo comfortabel mogelijk te maken tijdens het slapen of tijdens het zitten.
Je lichaam verandert en je buik groeit. Dit heeft invloed op jouw slaaphouding. Omdat een zwangerschapskussen zich aanpast aan het lichaam biedt het kussen ondersteuning op de plekken waar jij dat nodig hebt.
Iedere zwangerschap is anders, ieder lichaam van de zwangere vrouw is anders. Daarom is het beste zwangerschapskussen niet voor iedereen hetzelfde. Zwangerschapskussen zijn te verkrijgen in vele soorten en maten. Afhankelijk van jouw wensen en van wat jij prettig vindt kies je het beste zwangerschapskussen.
Na de geboorte van je kind hoef je het kussen niet meteen weg te stoppen. Een zwangerschapskussen kan je na de bevalling als voedingskussen gebruiken. Dat is ook de reden dat deze twee termen ook vaak door elkaar gebruikt worden. Dit kan voor verwarring zorgen maar in beide gevallen wordt hetzelfde bedoeld.
En wil je meer weten over de nachtrust van je baby? Lees dan Hoeveel slaap heeft een baby nodig.

Waarom een zwangerschapskussen
Wanneer je zwanger bent, gebeurt er ontzettend veel in en met je lichaam. Er groeit een klein mensje in je. Je buik wordt dikker en dat merk je ook tijdens je slaap.
De groei van je buik heeft o.a. de volgende effecten;
- Je slaappositie wordt beperkt;
Normaal gesproken kan je jezelf makkelijk omdraaien in je slaap. Nu heb je ineens een buik waar je rekening mee moet houden. - Er komt extra druk op je buik;
Met name vanaf het tweede semester wanneer je buik echt gaat groeien komt er meer druk op je buikbanden te staan. - Je krijgt meer last van rug, -, nek, – en knieklachten.
Je lichaam krijgt afwijkende drukpunten waardoor deze klachten kunnen ontstaan.
Het gebruik van een zwangerschapskussen kan ervoor zorgen dat je minder hinder ondervindt van deze effecten.
Geadviseerd wordt om tijdens je zwangerschap op je linkerzij te slapen. Dit is alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Iedereen heeft een eigen voorkeur voor slaaphouding en in je slaap ben je niet altijd bewust van hoe je ligt. Een zwangerschapskussen kan ervoor zorgen dat je minder draait terwijl je slaapt.
Wanneer je een buikslaper bent zal het in het begin van je zwangerschap nog niet zo veel problemen opleveren. Maar naarmate je buik groeit zal dit geen comfortabele houding meer zijn. Een zwangerschapskussen kan ervoor zorgen dat je niet op je buikt rolt en toch kan genieten van je nachtrust.
Slaap je liever op je rug? Dan kan een zwangerschapskussen ervoor zorgen dat je tijdens je slaap niet op je rug draait.
En heb je meer steun voor je buik nodig? Leg het kussen dan onder je buik. Leg het kussen tussen je knieën om daar de druk weg te nemen.

Welke soorten zwangerschapskussens zijn er
Een zwangerschapskussen, ook wel zijslaapkussen genoemd, zijn er in verschillende soorten. Afhankelijk van welke lichaamsdelen jij graag wil laten ondersteunen kies je het zwangerschapskussen dat het beste bij jou past.
Er zijn vier soorten of vormen;
- De wig
- Full length of rechte vorm
- Total body of C vorm
- U-vorm
De wig
Het kleinste zwangerschapskussen is de wig. Dit maakt niet alleen dat het kussen makkelijk te vervoeren is, het neemt ook nog eens weinig plaats in wanneer je in bed ligt. Hierdoor passen jij, je partner en het kussen in één bed.
De wig ondersteund één lichaamsdeel. Het kussen wordt vaak onder buik gelegd zodat deze hierop kan steunen. Maar dat is niet de enige manier waarop je het kussen kan gebruiken.
Wanneer je het kussen achter je rug legt zorgt het voor extra ondersteuning in de rug. Door het kussen achter je te plaatsen draai je minder en blijft het makkelijker om op je zij te blijven liggen.
Veel zwangere vrouwen hebben last van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap. Door het kussen onder je hoofd te leggen zodat je hoger ligt kunnen deze klachten verminderen.
Full length of rechte vorm
In tegenstelling tot de wig is dit zwangerschapskussen ongeveer even groot als jijzelf. Dat maakt het kussen erg knuffelbaar. Wanneer je je hoofd op het kussen legt en je benen er omheen klemt biedt het kussen zowel steun aan je hoofd, buik en aan je rug. Dit kussen is uitermate geschikt voor zijslapers.
Total body of C-vorm
Dit zwangerschapskussen heeft de vorm van een C. Dit maakt dat het kussen zich aanpast aan de vorm van het lichaam. Je kan het kussen op twee manieren gebruiken, afhankelijk van wat jij het meest prettig vindt liggen.
In beide gevallen leg je het kussen tussen je benen en rust je hoofd op het kussen. Wanneer je meer steun onder je buik wilt, dan leg je het middengedeelte aan de voorzijde van je lichaam. Op deze manier kan je buik op het kussen rusten.
Heb je behoefte aan meer steun in je rug, dan leg je het middelste gedeelte achter je rug.
Total body of U-vorm
Dit is het grootste kussen onder de zwangerschapskussens. Het kussen wikkel je volledig om je lichaam. Hierdoor wordt je gehele lichaam ondersteund. Zowel je buik, rug, knieën als hoofd. Je lichaam neemt een natuurlijke positie aan waardoor je comfortabeler slaapt. Daarnaast voorkomt dit zwangerschapskussen dat je ‘s nachts gaat liggen woelen.
Het enige nadeel van dit kussen is dat het lastig is voor je partner om je nog vast te houden. En heb je een klein bed, dan past je partner er mogelijk helemaal niet meer bij in. Maar met dit kussen heb je wel de optimale steun van je gehele lichaam.

Soorten vulling zwangerschapskussen
Niet alleen zijn zwangerschapskussens te verkrijgen in verschillende vormen, er zijn ook diverse soorten vullingen. De meest voorkomende vullingen zijn;
- Piepschuimballetjes
- Polyester vulling
- Microparels
- Traag schuim
Piepschuimballetjes
De piepschuimballetjes nemen snel de vorm van je lichaam aan. Na veelvuldig gebruik plakken de balletjes aan elkaar en raken ze statisch geladen. Hierdoor verliest het kussen zijn vorm en steun. Ook maken de balletjes geluid wanneer je beweegt op het kussen.
Wanneer je op zoek bent naar een goedkoop zwangerschapskussen dan is een met schuimballetjes gevuld kussen vaak een uitkomst. Het kan ook vrij eenvoudig worden bijgevuld indien dit nodig is.
Polyestervulling
Polystervulling biedt een goede ondersteuning en voelt zacht aan. Dit materiaal wordt ook vaak gebruikt in gewone kussens. Het is een wollige substantie en maakt dus geen geluid.
Een zwangerschapskussen dat gevuld is met een polyestervulling ‘ademt’ minder goed waardoor de kans op zweten toeneemt.
Microparels
Het voordeel van een zwangerschapskussen met microparels is dat het materiaal erg licht is. Hierdoor is het kussen makkelijker mee te nemen.
Microparels zijn kleine balletjes gevuld met lucht. De microparels zorgen voor een goede ondersteuning en deuken niet snel in. Het zwangerschapskussen behoudt hierdoor zijn vorm. Dit maakt dat je het kussen na je zwangerschap kan blijven gebruiken als bijvoorbeeld voedingskussen of gewoon om mee te blijven slapen.
Microparels maken vrijwel geen geluid. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je snel wakker wordt wanneer je beweegt.

Traagschuim
Traagschuim staat ook wel bekend als memoryfoam en zelfs als astronautenschuim. Dit laatste omdat de NASA het traagschuim heeft uitgevonden. De NASA ontdekte dat traagschuim de druk beter verdeeld over het lichaam.
Een zwangerschapskussen gevuld met traagschuim neemt de druk op je lichaam weg. Wanneer je traagschuim indrukt, neemt het na enkele seconden zijn oude vorm weer aan. Hierdoor behoudt het kussen altijd zijn originele vorm. Wanneer je ‘s avonds in bed kruipt weet je zeker dat je kussen goed in vorm is.
Het nadeel van traagschuim is dat het warmte niet goed kwijt kan. Fabrikanten scheuren het traagschuim daarom vaak in stukken wanneer ze het als vulling gebruiken.
In enkele gevallen is het zwangerschapskussen gevuld met pitten. Dit houd je warm in de winter en koel in de zomer. Het nadeel van pitten is dat het kussen zwaar en harder kan aanvoelen.

Waar op letten bij de aankoop van een zwangerschapskussen
Niet iedere slaper is hetzelfde en dus zeker niet iedere slapende zwangere vrouw is hetzelfde. Wanneer je op zoek gaat naar een voor jou geschikt zwangerschapskussen zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden.
Vorm
Een zwangerschapskussen is in meerdere vormen te krijgen. Wat is voor jou het belangrijkste doel van het kussen? Aan de hand daarvan bepaal je welke vorm zwangerschapskussen het beste bij jou past.
Wil je graag volledige ondersteuning van je lichaam? Kies dan voor een U-vormig zwangerschapskussen.
Wanneer je alleen die groeiende buik wilt ondersteunen dan heb je mogelijk genoeg aan de wig. Dit is ook aan te raden wanneer je alleen je hoofd hoger wilt leggen bij maagzuurklachten.
Een C-vormig kussen is zeer geschikt om na je zwangerschap te gebruiken als voedingskussen. Een C-vormig zwangerschapskussen is dus ideaal wanneer je tijdens je zwangerschap comfortabeler te slapen en na je zwangerschap comfort wil ondervinden bij het voeden van je baby.
Wanneer je het lekker vindt om ’s nachts iets -anders dan je partner- vast te houden wat ondersteuning aan je hoofd en buik biedt? Dan is een full-length kussen een goede optie.

Vulling
Naast de vorm van het kussen is ook het materiaal bepalend of jij comfort ervaart van het kussen.
Wanneer je op zoek bent naar een goedkoop zwangerschapskussen dan kom je al snel uit bij een met piepschuimballetjes gevuld kussen. Ben je echter een lichte slaper die gevoelig is voor geluid dan is het kussen minder geschikt. De balletjes maken namelijk geluid wanneer je het kussen beweegt.
Houd je van het gevoel dat een gewoon kussen heeft? Dan is een zwangerschapskussen met polyestervulling misschien iets voor jou. Het is echter minder ideaal wanneer je snel zweet.
Is het voor jou belangrijk dat je het kussen overal mee naar toe kan nemen? Bijvoorbeeld omdat je voor je werk veel moet reizen of slaapdiensten hebt. Een zwangerschapskussen gevuld met microparels is relatief licht en kan dus een goede uitkomst bieden.
Een ander voordeel van deze vulling is dat het materiaal is dat lang mee gaat. Hierdoor kan je het zwangerschapskussen na je zwangerschap als voedingskussen gebruiken of tijdens een eventuele volgende zwangerschap.
Heb je graag dat je kussen dezelfde vorm blijft behouden dan is een zwangerschapskussen met traagschuimvulling een goede keuze. Nadat je traagschuim indrukt heeft het na enkele seconden zijn oude vorm weer terug.

Materiaal
Niet alleen de vulling is van belang, ook het materiaal van de hoes kan voor de ene persoon prettiger aanvoelen dan de ander.
Sommige zwangere vrouwen geven de voorkeur aan een hoes van badstof. Dit voelt heerlijk zacht en knuffelbaar aan. Anderen kiezen liever een zwangerschapskussen met een katoenen hoes.
Afneembare hoes
Omdat je het kussen elke nacht gebruikt is het prettig als je een zwangerschapskussen met afneembare hoes hebt. Let er goed op of je deze afneembare hoes ook kan wassen.
In sommige gevallen kan je er een tweede hoes bij kopen, zodat je het kussen ook kan gebruiken als de hoes in de was zit.

Formaat
Als laatste, en niet geheel onbelangrijk, het formaat van het zwangerschapskussen. Voordat je een zwangerschapskussen koopt is het aan te raden na te gaan wat de afmetingen van je bed zijn. Indien je bed niet heel groot is kan een U-vormig kussen mogelijk niet de beste keuze zijn omdat het kussen simpelweg niet in je bed past.
Voordelen en nadelen zwangerschapskussen
Omdat een zwangerschapskussen ontworpen is om zich aan te passen aan het lichaam van een zwangere vrouw, geeft het kussen ondersteuning op de plekken van het lichaam waar dat nodig is. Hierdoor lig je in een comfortabelere houding tijdens je slaap.
Een goede slaaphouding zorgt voor een betere bloedcirculatie. Dit helpt jou makkelijker in slaap te vallen en een hele nacht lekker te slapen. Met een goede nachtrust heb je de volgende dag meer energie voor alles wat je nog moet regelen voor de toekomstige kleine.
Een zwangerschapskussen helpt niet alleen je lichaam te ondersteunen. Sommige vrouwen hebben tijdens de zwangerschap meer last van brandend maagzuur. Door je hoofd op het zwangerschapskussen te laten rusten ligt deze hoger wat de kans op brandend maagzuur kan verminderen.

Een ander voordeel van een zwangerschapskussen is dat je het na je zwangerschap nog steeds kan gebruiken, maar dan als voedingskussen.
Het voeden van je baby kan tot wel een half uur duren. Wanneer je al die tijd je kleine in je arm vasthoudt kan dit na enige tijd voor kramp in je arm leiden. Wanneer je het voedingskussen gebruikt ligt je baby lekker comfortabel en heb jij minder last van je arm.
Ondanks dat we steeds spreken over zwangerschapskussen of voedingskussen is een dergelijk kussen ook geschikt voor mensen die niet zwanger zijn. Wanneer je rugklachten hebt of onrustig slaapt kan een dergelijk kussen jou de nodige steun bieden.
Tip: De temperatuur van je kamer kan ook van invloed zijn op de kwaliteit van je slaap. Lees hierover meer in Wat is de beste slaaptemperatuur
Het nadeel van een zwangerschapskussen is dat het in sommige gevallen erg veel ruimte in bed kan innemen. Met name het zwangerschapskussen XXL laat niet veel ruimte in bed over.
Beste zwangerschapskussen
Op dit moment hebben wij bij Betternights nog geen zwangerschapskussens. Mogelijk komt deze in de toekomst want wij zijn druk aan het onderzoeken of dit een interessant item voor ons is.
Hieronder vind je de beste zwangerschapskussens op basis van Bol.com reviews.

Litollo zwangerschapskussen XXL
Met een totale lengte van 280cm lig je volledig gehuld in dit zwangerschapskussen. Het kussen weegt iets minder dan 2kg en is van 100% polyester.
Door de U-vorm draai je minder snel op je rug of buik terwijl je slaapt. Het kussen geeft steun aan je volledige steun waardoor je comfortabel slaapt.
Het zwangerschapskussen wordt geleverd met een afneembare hoes die je gewoon in de wasmachine kan gooien. Je kan zelfs een extra hoes kopen zodat je niet hoeft te wachten tot hij droog is na het wassen óf als je af en toe een ander kleurtje wilt. Er zijn 7 verschillende kleuren, dus genoeg keuze.
Gebruikers zijn vooral erg tevreden over de afmeting en het comfort dat het Litollo zwangerschapskussen XXL geeft.
Daarnaast wordt het als zeer prettig ervaren dat je de hoeveelheid vulling in het kussen aan kan passen. Wil je liever een zachter kussen dan haal je er wat vulling uit. En geef je de voorkeur aan een harder kussen dan kan je bij Litollo extra vulling bestellen.

Just Happy Zwangerschapskussen
Het C-vormige kussen van Just Happy is uitermate geschikt voor zijslapers. Het geeft volledige ondersteuning in je rug.
Het kussen is gevuld met vezelkatoen wat maakt dat het zacht aanvoelt. Het voordeel van de hoes is dat deze afneembaar is en gewassen kan worden op 30 graden.
Behalve als zwangerschaps kussen kan je het kussen gebruikt worden als
- Ondersteuning
- Voedingskussen
- Zitkussen
- Babysteun
Andere interessante artikelen:
Hoe slaap jij tijdens je zwangerschap of hoe heb jij (of je partner) tijdens de zwangerschap geslapen? Is er gebruik gemaakt van een speciaal kussen of ander hulpmiddel om beter te kunnen slapen? Laat het weten in de comments zodat andere toekomstige moeders ook betere nachten kunnen hebben!
Expert op het gebied van dekbedden, hoofdkussens en meer op het gebied van slapen.