• Waardering: 9.8/10 bij Webwinkelkeur
 • Gratis verzending én gratis retour
 • Handgemaakt in Nederland
 • Gratis proefslapen
 • Showroom in Doetinchem

Een bamboe kussen voor een natuurlijk gevoel

Met een bamboe kussen heerlijk slapen met een goede vochtafvoer

Niets is zo lekker als een goed nacht slapen en heerlijk uitgerust en energiek wakker worden. Er zijn vele elementen die bepalend zijn voor een goede nachtrust. Een daarvan is een kussen.  Tegenwoordig bestaan er ontzettend veel verschillende soorten kussens.

De afgelopen jaren is het bamboe kussen enorm in populariteit gestegen. Een bamboe kussen heeft vele voordelen en het is ook nog eens gemaakt van natuurlijke materialen. Ben je nieuwsgierig naar wat een bamboe kussen is en welke voordelen het heeft?

Of ben je van plan een bamboe hoofdkussen aan te schaffen? In dit artikel lees je alles over het bamboe kussen en waar je op moet letten voordat je een kussen aanschaft.

Wat is een bamboe kussen

Bamboe materialen zijn tegenwoordig populair door de eigenschappen van bamboe en het groene imago. Je verwacht het misschien niet als je aan bamboe denkt, maar wanneer bamboe op de juiste manier is verwerkt is het zacht, sterk en ventilerend. Daarom het perfecte materiaal voor een hoofdkussen.

Het idee van een bamboe kussen is echter niet zo nieuw als dat je misschien denkt. Vroeger werd, in met name Aziatische landen, veel gebruik gemaakt van een kussen van echt bamboe. Onbewerkt en hard bamboe. Dit kussen stond ook wel bekend als “Bamboo wife” of “Dutch wife”.

Dit was vaak een langwerpig kussen, volledig gemaakt van bamboe, die in bed volledig omarmd werd door de gebruiker. Mannen waren vaak lang weg van hun vrouw en op deze manier hadden ze iets om vast te houden. Omdat katoen en ander zacht materiaal vaak te warm was werd er gebruik gemaakt van bamboe, wat een stuk koeler was.

Gelukkig zijn de bamboe kussen tegenwoordig een stuk zachter en knuffelbaarder.

Als we nu spreken over een bamboe kussen hebben we het over een kussen dat een bepaald percentage bamboesnippers bevat. Over het algemeen bestaat de buitenhoes van een bamboe kussen voor 40%-50% uit bamboevezels en de overige 50%-60% uit polyester of katoen. De vulling van het kussen kan bestaan uit traagschuim of een combinatie van traagschuim en bamboevezels.

Tencel dekbed

Bamboevezels

Bamboe kennen we vooral als die lange stengels die pandaberen eten. De naam ‘bamboe’ is de verzamelnaam van een aantal plantensoorten die onder grassoorten vallen. En alhoewel we bamboe veel in de Aziatische landen zien, kan bamboe over de hele wereld groeien.

Het voordeel van bamboe is dat het een snelgroeiende grassoort is die, in tegenstelling tot bijvoorbeeld katoen, weinig water en pesticide nodig heeft. Dit maakt dat het gebruik van bamboe duurzamer en milieuvriendelijker is.

De bamboe moederstam maakt na het kappen weer nieuwe kleine stammen aan. Zo vult een bamboebos zichzelf weer snel aan en kan er meerdere keren geoogst worden.

De stengels van de bamboeplant zijn opgebouwd uit langer parallelle vezels. Dit is de basis van bamboe textiel. Er zijn echter twee verschillende methoden die gebruikt kunnen worden om van de bamboestengels bamboe vezels te maken:

Mechanische methode

Hierbij wordt het bamboe vermalen en verhit met de toevoeging van natuurlijke enzymen die het bamboe afbreken. Er ontstaat vervolgens een papperige massa waar de vezels op een mechanische manier uit worden gekamd. Hier wordt dan vervolgens garen van gesponnen.

Deze methode is het meest milieuvriendelijk maar tegelijkertijd ook het meest kostbaar en arbeidsintensief.

Chemische methode

Deze methode is vergelijkbaar met de methode waarop viscose van houtsnippers wordt gemaakt. Zoals de naam al zegt, er worden bij deze methode chemicaliën gebruikt. Dat maakt deze methode milieuonvriendelijker.

Door de chemicaliën worden de bamboestengels opgelost en ontstaat er een dikke vloeistof. Deze vloeistof wordt vervolgens gefilterd om de bamboevezels te scheiden. Van de bamboevezels wordt een dikke draad gesponnen.

Gelukkig zijn er fabrikanten die gebruik maken van het zogenaamde “Closed loop” systeem om het proces minder milieubelastend te maken. De chemicaliën worden hergebruik waardoor ze niet in het milieu terechtkomen.

Andere fabrikanten gebruiken natuurlijke enzymen voor het deel van het chemische proces om zo minder gebruik te hoeven maken van schadelijke chemicaliën.

Tencel, wat ook wel bekend staat als Lycocell gebruikt in het verwerkingsproces minder schadelijke chemicaliën. De vezel is net wat anders dan viscose maar de methode is milieuvriendelijker dan viscose. Tencel wordt gemaakt van eucalytus, niet van bamboe!

Waarom kiezen voor een bamboe kussen

De belangrijkste functie van het kussen is om je te voorzien van comfort tijdens het slapen. Kussen worden al duizenden jaren door de mensheid gebruikt, in vele vormen, maten en materialen.

Blijkbaar willen de mens ’s nachts zijn of haar hoofd ergens op neerleggen. Het mag duidelijk zijn dat de voorkeur gaat naar een kussen dat gemaakt is van een zacht en vormbaar materiaal.

Een bamboe hoofdkussen heeft vele voordelen die uiteindelijk bijdragen aan je slaapkwaliteit. Een goede nachtrust leidt ertoe dat je fris en uitgerust wakker wordt waardoor je genoeg energie hebt voor de rest van de dag.

Terwijl jij heerlijk ligt te dromen krijgt jouw kussen heel wat te verduren. Je draait niet alleen, je zweet ook. Een kopje per nacht aan vocht is heel normaal en niet ongezond. Je wilt alleen wel dat je kussen dat zweet opneemt zodat je niet in een klam bed ligt.

Bamboe is, net als veel andere natuurlijke vezels, sterk absorberend. Dit draagt bij aan een koelere nachtrust. Bamboe neemt tot wel 3 tot 4 keer meer vocht op dan katoen. Dit maakt dat een bamboe hoofdkussen de perfecte eigenschappen bevat om nachtelijk zweten tegen te gaan. 

Natuurlijke vezels ademen makkelijker en ook bamboevezels zorgen voor een goede ventilatie. De combinatie van een goede luchtstroom, microventilatie en groot absorptievermogen helpen om vocht van het huidoppervlak af te voeren.

Daarbij komt ook nog eens dat bamboe van nature antibacterieel en antischimmel is. Een bamboe kussen blijft daardoor vrij van (onaangename) geurtjes, ook wel bekend als antimicrobieel. Antimicrobiële eigenschappen van het bamboe kussen helpen voorkomen dat bacteriën zich aan het oppervlakte hechten en daar kunnen groeien.

En omdat bamboe hypoallergeen is kunnen astma- en eczeem patiënten veel baat hebben bij het gebruik van een bamboe kussen.

Niet iedereen heeft dezelfde slaaphouding. Je hebt buikslapers, rug slapers en zijslaper. Ongeacht je slaaphouding is de uitlijning van je rug essentieel voor je slaapgezondheid. Je wervelkolom is de brug van je zenuwstelsel: hier worden alle lichaamsfuncties langs geleid.

Je slaaphouding bepaalt de ondersteuning die je wervelkolom nodig heeft om de hele nacht in een natuurlijke en neutrale positie te blijven liggen.

Een bamboe hoofdkussen is gemaakt om verschillende soorten slaaphouding te ondersteunen. De kussens bieden een goede ondersteuning voor een goede en gezonde nachtrust.

Soorten bamboe kussen

Bamboe kussens zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten wat maakt dat iedereen kan genieten van een natuurlijke nachtrust.

Het verschil tussen de verschillende soorten bamboe kussens zit, behalve in het formaat, met name in het type bamboestof en de binnen vulling.

Afmeting en formaat bamboe kussen

Een bamboe kussen is een meer gespecialiseerd kussen en daarom verkrijgbaar in verschillende maten. Niet iedereen is immers tevreden met de standaardmaat kussen. In Nederland is de standaard kussenmaat 60 bij 70 cm. De meeste bamboe hoofdkussens zijn in ieder geval verkrijgbaar in deze maat om ervoor te zorgen dat ze passen in kussenslopen die in de meeste winkels verkocht worden.

Over het algemeen kunnen de meeste mensen goed slapen op een kussen met standaardafmetingen. Beweeg je veel dan heb je misschien liever een iets groter kussen. Sommige merken bieden een Queen size of King size bamboe kussen aan. En bamboe kinderkussens hebben vaak juist een kleiner formaat.

Een enkele fabrikant biedt bamboe kussens in speciale maten of vromen aan. Denk bijvoorbeeld aan een extra lang kussen dat je tussen je benen kan leggen tijdens je slaap.

nuvaro tencel hoofdkussen 4

Soorten bamboestof

Door de verschillende methoden die gebruikt worden voor de bewerking van de bamboe ontstaan er verschillende soorten stoffen.

Kunstzijde is de meest voorkomende, op bamboe gebaseerde, stof. Deze stof staat ook wel bekend als bamboe-rayon of bamboeviscose. Dit is een semisynthetische stof die wordt gemaakt met behulp van een chemisch proces. Dit proces is het minst arbeidsintensief en daardoor is kunstzijde een zeer betaalbare stof.

Tencel, ook wel bekend als Lyocell, lijkt qua proces op kunstvezel maar dan milieuvriendelijker.
Wanneer je op zoek bent naar een betaalbaar natuurlijk kussen dat wel op een milieuvriendelijke manier is gemaakt maar van eucalyptus is gemaakt in plaats van bamboe, is dan is een tencel kussen een goede keuze.

De meest milieuvriendelijke bamboe stof is bamboelinnen. Bij dit proces wordt het bamboe het minst bewerkt en worden er weinig chemicaliën gebruikt. Het gevolg van deze minimale verweking is dat bamboelinnen vaak grover is dan kunstzijde of tencel.

Hoe hoger de dichtheidsgraad is hoe zachter het linnen is maar voor een bamboe hoofdkussen kan dit materiaal dus minder geschikt zijn.

Bamboe linnen is een duurzame stof wat het direct ook een stuk kostbaarder maakt.

Binnenvulling

De meeste kussens van bamboe zijn gevuld met traagschuim, een combinatie van traagschuim en bamboevezels of volledig gevuld met bamboe vezels.  

Een bamboe kussen gevuld met traagschuim werkt druk verlagend. Het vermindert de druk op je hoofd en nek en zorgt voor een goede ondersteuning. Traagschuim vormt zich namelijk naar het hoofd wat ervoor zorgt dat je ruggengraat op de juiste manier wordt uitgelijnd tijdens je slaap.   

Gesnipperd traagschuim is luchtiger waardoor het kussen beter ademt. Het biedt echter wel minder ondersteuning voor je nek en hoofd dan een kussen gevuld met vast traagschuim.

Wil je graag een 100% bamboe kussen dan kan je kiezen voor een kussen gevuld met enkel en alleen bamboevezels. Bamboe zorgt voor een goede vochtregulatie en absorbeert meer vocht dan een traagschuimvulling.

tencel-dekbed[1]

Een bamboe kussen kopen

Zoals je eerder hebt kunnen lezen verschillen bamboe kussens van merk tot merk. Omdat een bamboe kussen over het algemeen duurder is dan een gewoon kussen is het belangrijk om te weten wat een goed bamboekussen onderscheid en waar je op moet letten bij de aanschaf van een bamboe kussen.

Een bamboe hoofdkussen is ademend, warmte regulerend en zorgt voor een goede uitlijning van de wervelkolom. Je eigen persoonlijke behoeften spelen echter een belangrijke rol bij het kopen van een kussen waar jij het lekkerst op slaapt.

Dit zijn de belangrijkste aspecten waar je op dient te letten bij de aanschaf van een bamboe kussen:

Type bamboe stof: De keuze hiervan hangt samen met het laatste punt waar je op moet letten (de prijs). Hoe bewerkelijker het proces van de bamboe verwerking is des te duurder de bamboestof.

Indien het voor jou belangrijk is dat er zo min mogelijk chemische producten gebruik zijn voor het kussen dan is bamboe linnen de beste optie. Deze stof voelt echter wel minder zacht aan dan Tencel en kunstzijde doordat bamboelinnen de minste bewerking heeft ondergaan.

Vulling: Veel bamboe kussens bevatten alleen bamboevezels in de buitenhoes en bijvoorbeeld traagschuim als binnen vulling. De vulling is van belang voor de kwaliteit en het slaapcomfort. Wil je meer ondersteuning dan is traagschuim een goede optie. Ben je op zoek naar een kussen dat meer ademt, dan kan je kiezen voor een vulling van bamboevezels.

Ondersteuning: Heb je last van nekklachten? Dan biedt een bamboe kussen met vast traagschuim een goede ondersteuning voor nek en hoofd. De vorm van het kussen past zich aan je lichaam aan waardoor je wervelkolom de natuurlijk uitlijning behoudt en de belasting op je lichaam minimaliseert.

Afmeting: Wanneer je veel beweegt in je slaap kan het zijn dat je de voorkeur geeft aan een iets groter kussen. Dit voorkomt dat je elke keer van je kussen afrolt. Er zijn fabrikanten die behalve de standaardafmeting ook bamboekussens aanbieden in bijvoorbeeld kingsize.

Prijs: Bamboe kussens zijn verkrijgbaar in verschillende prijscategorieën en over het algemeen duurder dan een standaard kussen. De prijs hangt af van het materiaal en de kwaliteit.

Nuvaro biedt tencel hoofdkussens voor zowel jong als oud met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Het Deluxe en kinderkussen zijn beide 100% diervrij, gemaakt van eucalyptus, maar vergelijkbaar met bamboe.

Nuvaro tencel bamboe kussen

Nuvaro Tencel Deluxe Hoofdkussen

Ben je op zoek naar een heerlijk zacht hoofdkussen dat diervrij en gemaakt is van 100% natuurlijk materiaal? Kies voor het Nuvaro Tencel Deluxe hoofdkussen.

Het zeer mooi afgewerkte hoofdkussen heeft een tijk dat gemaakt is van 100% katoen. Aan de binnenzijde zorgt het tencel ervoor dat je heerlijk zacht ligt en terwijl je hoofd goed ondersteund wordt.

Tencel is een natuurlijk product, gemaakt van eucalyptusvezels en versterkt d.m.v. een biologisch afbreekbaar proces. Het materiaal is vocht- en temperatuur regulerend. Dit zorgt ervoor dat het kussen niet klam wordt zodat jij kan genieten van een heerlijk nachtrust op een koel kussen.

Dit kussen van Nuvaro met een afmeting van 60 x 70 cm is een duurzaam en milieuvriendelijke keuze. Het kussen kan je wassen op maximaal 40 graden en is tevens recyclebaar.

Nuvaro Tencel de luxe Kinderkussen

Nuvaro Tencel Deluxe Kinderkussen

Baby’s en kinderen hebben een andere lichaamsverhouding dan volwassenen. Kinderen hebben in verhouding een groot hoofd en hebben daarom een ander kussen nodig om de juiste ondersteuning aan het lichaam te geven.  

Het Nuvaro Tencel Deluxe kinderkussen is speciaal ontworpen voor kinderen. Het kussen is 100% diervrij en kan dus ook als vegan optie gebruikt worden om je kind heerlijk op te laten slapen.

Kinderen zijn over het algemeen bewegelijker in hun slaap dan volwassenen. Ook zweten kinderen sneller en vaker. Een hoofdkussen dat goed ventileert en zorgt voor vochtopname is daarom belangrijk.

Het tencel hoofdkussen van Nuvaro doet alles wat je van een goed ventilerend absorberend hoofdkussen verwacht. Het kussen bevat een 100% tencel gewatteerde katoenen tijk en is gevuld met 100% PES Airbausch vezelbolletjes.

Het tencel hoofdkussen is antiallergisch wat voorkomt dat huisstofmijt zich in het kussen gaat nestelen. Het kussen is daarnaast makkelijk te wassen op 40 graden.

Voor- en nadelen bamboekussen

Tegenwoordig zie je steeds meer producten van bamboe of producten waarin bamboe verwerkt is. Zo zijn er bamboe tandenborstels en rietjes helemaal hip en heb je tegenwoordig zelfs bamboe horloges. Kleding of beddengoed dat gemaakt is van bamboevezels wordt steeds populairder.

Er zijn vele redenen waarom bamboe in toenemende mate gebruikt wordt. Laten we de belangrijkste voor- en nadelen van een bamboe kussen op een rijtje zetten.

Voordelen:

 • Milieuvriendelijk en duurzaam geproduceerd
 • Hypoallergeen
 • Antischimmel en antibacterieel
 • Absorberend, houdt tot wel 60% meer vocht vast dan katoen
 • Warmte regulerend wat zorgt voor een koel kussen in de zomer en warm in de winter
 • Ventilerend
 • Gaat lang mee en behoudt zijn vorm
 • Minder nek en schouderklachten
 • Betere nachtrust, energieker gevoel bij het opstaan

Nadelen:

 • Niet zo zacht als een donzen hoofdkussen

Conclusie bamboe kussen

Een bamboe kussen heeft veel voordelen ten opzichte van een ‘gewoon’ kussen. Niet voor niets dat het bamboe kussen de laatste jaren steeds populairder is geworden.

Steeds meer mensen zijn op zoek meer natuurlijke materialen. Bamboe is een duurzaam en milieuvriendelijk product dat in vergelijking met katoen sneller groeit en minder water en pesticiden nodig heeft.

Een bamboe kussen is hypoallergeen, verkoelend antibacterieel en zorgt voor een heerlijke natuurlijke nachtrust. Daarbij zijn bamboe hoofdkussens niet alleen lekker zacht en flexibel, ze blijven ook langer vormvast dan bijvoorbeeld kussens van katoen of synthetische kussens die ook nog eens zweteriger aanvoelen.

Een bamboe kussen biedt goede ondersteuning aan je nek en hoofd waardoor je ruggenwervel uitgelijnd wordt in een natuurlijke houding.

Een natuurlijk en milieuvriendelijk kussen waarop je uitgerust wakker wordt!   

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel laat dan gerust hieronder een comment achter. Je kan ons ook volgen op Facebook

Reacties op: Een bamboe kussen voor een natuurlijk gevoel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay van den Bosch

Kay van den Bosch heeft gedurende ruim 5 jaar een solide loopbaan opgebouwd als Customer Service Manager en Slaapexpert binnen de slaapindustrie.

Met een achtergrond in klantenservicebeheer en slaapexpertise blijft Kay een waardevolle bron van begeleiding voor mensen die worstelen met slaapproblemen, zijn voortdurende inzet om anderen te helpen getuigt van zijn toewijding aan het welzijn van anderen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
22 februari 2024 Slecht Slapen Overgang – Wat zijn effectieve oplossingen?

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw, waarin haar hormoonniveaus en lichamelijke processen veranderen. Een veelvoorkomend probleem dat veel vrouwen ervaren tijdens de overgang is slecht slapen. De verstoring van de hormoonbalans kan leiden tot opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen, die allemaal van invloed kunnen zijn op de kwaliteit van […]

Lees artikel
Twee eenpersoons dekbedden of een tweepersoons dekbed?

De keuze tussen twee eenpersoons dekbedden of één tweepersoons dekbed is een interessante kwestie die veel stellen en individuen bezighoudt bij het inrichten van hun slaapkamer. Deze beslissing kan invloed hebben op de kwaliteit van de slaap, het comfort, en zelfs de relatie tussen partners. In dit artikel verkennen we de voor- en nadelen van […]

Lees artikel
19 februari 2024 Welk dekbed is het warmst? Een uitgebreide gids voor maximale warmte en comfort

In de donkere wintermaanden is er niets zo geruststellend als het knusse gevoel van onder een warm dekbed kruipen. Maar met de overvloed aan keuzes op de markt kan het selecteren van het juiste dekbed een uitdaging zijn. Het kiezen van het juiste dekbed speelt een grote rol bij jouw goede nachtrust. Welk dekbed is […]

Lees artikel
De bedsprei

Waarom nog een bedsprei gebruiken en welke zijn het beste? Een bedsprei heeft misschien een stoffig en ouderwets imago. Misschien denk je direct aan een gehaakte sprei die bij je grootouders op bed lag. Wis deze gedachte en vervang deze door het beeld van een bed in een luxe hotelkamer. Een bedsprei is weer helemaal […]

Lees artikel
Beste slaaphouding

Wat is de beste slaaphouding en wat zijn de voordelen? Laten we eerlijk zijn, je slaapt een groot deel van je leven, zelfs wanneer je geen 8 uur per nacht maakt. Je staat er misschien niet bij stil maar je slaaphouding speelt een grote rol in je slaapkwaliteit. Dit betekent dat het misschien tijd is […]

Lees artikel
Hoe val je snel in slaap?

Hoe val je snel in slaap zodat je niet meer slapeloos wakker hoeft te liggen? Iedereen droomt ervan om, direct nadat je hoofd het kussen raakt en je onder je dekbed ligt, in een diepe slaap te vallen. Gebeurt jou dat avond na avond? Geniet er dan van want in de meeste gevallen kost het […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 216 reviews.