• Waardering: 9.3/10 bij Webwinkelkeur
 • Gratis verzending én gratis retour
 • Handgemaakt in Nederland
 • Gratis proefslapen
 • Showroom in Doetinchem

Beste donzen hoofdkussen 2024

Wat zijn de beste donzen hoofdkussens die verkrijgbaar zijn en wat is een goed kussen voor mij?

Er zijn veel verschillende donzen hoofdkussens verkrijgbaar op de markt, waarbij er grote verschillen zijn in kwaliteit en de slaaphouding waarvoor deze kussens zijn gemaakt. Hoe vind je nou het beste donzen hoofdkussen en wat maakt een specifiek kussen beter dan een ander?

Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij de keuze voor het beste hoofdkussen, niet iedereen heeft immers dezelfde behoeften bij een kussen. Slaaphoudingen verschillen en niet iedereen wil een even hard of zacht kussen, dit is zeer persoonlijk.

Lees verder in dit artikel over de beste donzen hoofdkussens en kom erachter wat er zo fijn is aan een donzen hoofdkussen en welk type kussen voor welke slaaphouding geschikt is.

Lees ook eens ons artikel over het beste donzen dekbed

Nuvaro Goose Comfort 90% Boxmodel Donzen hoofdkussen
Heb jij liever een stevig donzen hoofdkussen of een extra zacht kussen?

Hardheid van het kussen

Waar de een liever op een heerlijk zacht hoofdkussen slaapt heeft de ander liever wat extra ondersteuning, daarom zijn er verschillende soorten donzen hoofdkussens.

Als je een heerlijk zacht kussen wil hebben waar je in weg kunt dommelen waar je verder geen extra ondersteuning in wil kun je een 100% ganzendonzen hoofdkussen kiezen zonder kamers, zoals het Nuvaro Superior Goose 100% kussen.

Heb je liever wel wat meer ondersteuning voor je nek en hoofd van je donzen hoofdkussen, dan is aan te raden om te kiezen voor een kussen met een 3-kamer systeem.

De buitenste kamers zijn dan nog steeds zeer zacht en gevuld met heerlijk ganzendons, maar in de middelste kamer zitten veertjes zodat je ondersteuning hebt tussen de zachte lagen in.

Wil je écht veel ondersteuning maar toch een donzen hoofdkussen? Kies dan voor een hoofdkussen met een groter percentage veren en een kleiner percentage dons, zoals het Loiva Solid Night 15% donzen hoofdkussen.

Dit kussen bestaat voor 85% uit veren en voor 15% uit dons, zodat je een zeer stevig kussen krijgt dat toch zacht is aan de buitenkant.

Omdat er zoveel veren in het kussen zitten en minder dons is de aanschafprijs ook lager. Veren zijn immers goedkoper dan dons en daardoor is dit kussen het meest voordelig. Wat het beste donzen hoofdkussen voor jou is hangt dus vooral af van je persoonlijke voorkeur.

Loiva Solid Night Stevig Beste Donzen Hoofdkussen
Het Loiva Solid Night hoofdkussen is lekker dik en stevig

Afkomst van het dons

De kwaliteit van het dons kan grote verschillen vertonen, afhankelijk van de afkomst van het dons en hoe de eend of gans is behandeld.

Een eend of gans die in een goede en veilige omgeving is volgroeid en niet tussendoor is geplukt zal veel beter dons geven dan slecht behandelde dieren, dit is waarom we ook afraden om slechte en goedkope donzen hoofdkussen en / of dekbedden aan te schaffen.

Bij Better Nights maken we alleen gebruik van dons afkomstig van diervriendelijke dons en nooit van levende pluk. Alle dieren hebben in vrijheid geleefd en zijn natuurlijk volgroeid. Er is nooit sprake van dwangvoeding, mishandeling of ongezonde omstandigheden voor de dieren.

Lees meer over het verschil tussen een Better Nights dekbed en een goedkoper alternatief

Ganzendons herkomst beste donzen hoofdkussen
Het dons zit onder de veren van de gans

Vulkracht van het dons

Net zoals voor een donzen dekbed heeft ook een donzen hoofdkussen donsvlokken met een bepaalde vulkracht. De vulkracht van het dons bepaalt hoe groot de donsvlok zich uitzet en hoeveel warmte en ventilatie het dons zal bieden.

Voor een donzen hoofdkussen is dit belangrijk zodat je een lekker pluizig kussen krijgt waarin je heerlijk kunt wegdommelen.

Duurdere hoofdkussens en dekbedden hebben dan ook grotere en betere donsvlokken, die afkomstig zijn uit koudere gebieden waar een gans meer warmte nodig heeft.

Hierdoor heb je minder gewicht aan dons nodig om hetzelfde volume te bereiken en krijg je dus een lichter dekbed of hoofdkussen met dezelfde grootte.

Bovendien is er ook meer ruimte tussen de vlokken waardoor je extra ventilatie hebt en je dus minder snel zult gaan zweten. Bij een hoofdkussen is dat ook erg fijn, want met een zwetend hoofd op een warm synthetisch kussen slaapt niemand lekker.

Slecht dons met een lage vulkracht (of waar de vulkracht helemaal niet wordt genoemd) heeft een groot risico om uit slechtere omstandigheden voort te komen. Dit komt omdat deze ganzen niet de tijd krijgen om te volgroeien en tijdens hun leven vaker worden geplukt.

Daarom raden we iedereen af goedkoop dons te kopen om deze slechte omstandigheden te voorkomen.

Lees meer over de vulkracht van dons

donsvlok
Hoe beter de kwaliteit van het dons hoe groter de donsvlok is en hoe hoger de vulkracht

Tijk van het hoofdkussen

Uiteraard is niet alleen de inhoud van het kussen belangrijk, ook het omhulsel van het kussen moet van goede kwaliteit zijn om er fijn op te kunnen liggen.

Een goed tijk is van katoen gemaakt, zodat het kussen warmte kan ventileren en je er lekker zacht op kunt liggen.

Overtollig vocht wordt hierdoor ook afgevoerd, zodat je niet op een nat kussen blijft liggen. Laat daarom het kussen na een warme nacht wel op bed liggen zodat het kan drogen, hier vertellen we meer over in het onderhoud van donzen hoofdkussens.

Lees meer over tijk

Onderhoud donzen hoofdkussen

Je kunt wel het beste donzen hoofdkussen kopen, maar de bedoeling is dan ook dat het lang in goede conditie blijft. Door goed onderhoud van je donzen hoofdkussen voorkom je dat het snel in de was moet en hou je het dons langer in de beste vorm.

Klopt elke dag na het opstaan het kussen even op en laat het op bed liggen, zo kans het kussen goed ventileren en blijft het langer fris, zodat het niet in de wasmachine hoeft.

Een aantal korte tips om zo lang mogelijk van het beste donzen hoofdkussen te kunnen genieten:

 • Ga niet slapen met nat haar
 • Zorg ervoor dat het kussen niet vies wordt door créme of olie
 • Maak gebruik van een kussenbeschermer
 • Was de kussensloop wekelijks
 • Gebruik geen stofzuiger of mattenklopper op de kussens

Lees hier meer over het onderhoud van een donzen kussen

Beste donzen hoofdkussen wassen
Stop een donzen hoofdkussen niet in de wasmachine maar breng het één keer in de twee jaar naar de stomerij

De beste donzen hoofdkussens

Soms kijken we naar een bepaald product en weten we gewoon dat we goede kwaliteit krijgen. Andere producten zijn op het eerste gezicht wat moeilijker te beoordelen, zoals donzen kussens.

Maar we merken allemaal nog steeds wanneer het donzen hoofdkussen dat we gebruiken goed gemaakt is omdat we wakker worden zonder hoofdpijn, nekpijn en neusverstopping.

Donzen kussens zijn populair vanwege hun comfort en veelzijdigheid. Mensen die kiezen voor een donzen kussen zijn meestal op zoek naar zachtheid en demping in plaats van veel stevigheid, maar je kunt ook stevige donzen hoofdkussens vinden.

Een ander voordeel van een donzen kussen is dat je de positie van de vulling in het kussen kunt aanpassen om je precies de steun te geven die je nodig hebt op een bepaalde nacht.

Als je bang bent voor donzen kussens vanwege de bezorgdheid over allergieën, kunnen we je geruststellen dat de allergierisico’s van een donzen kussen niet anders zijn dan andere kussenvullingsmaterialen.

Daarom zijn alle donzen hoofdkussens van Better Nights anti allergie kussens, evenals de tencel hoofdkussens.

Hypoallergene donzen kussens zijn tijdens het productieproces grondig gereinigd, waardoor de bezorgdheid over allergieën verder afneemt.

We hebben de gids onderverdeeld in een aantal categorieën, namelijk het beste kussen algemeen, het beste kussens voor zijslapers, het beste kussen voor rugslapers, het beste kussen voor buikslapers, het beste luxe kussen en het beste budget kussen.

De beste donzen hoofdkussens die verkrijgbaar zijn:

nuvaro goose comfort donzen hoofdkussen

Nuvaro Goose Comfort 90% Donzen hoofdkussen

(0 beoordelingen) 159,- Handgemaakt Bekijk product

Beste donzen hoofdkussen algemeen: Nuvaro Goose Comfort 90% Donzen hoofdkussen

De instapper in de wereld van luxe, comfortabele nachtrust. De luxe 90% ganzen donzen vulling. Zeer hoogwaardige 1a vulling uit 90% luxe ganzendons en 10% zachte ganzenveertjes.

Speciaal geselecteerde ganzendons voor hoogste slaapcomfort. De tijk daaromheen is een zachte, sterke tijk van 100% katoen, voor langdurig comfort.

Waarom je het geweldig gaat vinden: Het slimme kussen-in-kussen ontwerp door middel van de 3-kamer constructie geeft je een mix van ondersteuning en comfort met hoogwaardige ganzendons en veren.

Als een van je klachten over donskussens het gebrek aan ondersteuning is, heeft het Nuvaro Luxurious Goose 3-Kamer donzen hoofdkussen een interessant ontwerp om dat probleem op te lossen.

Het Nuvaro Luxurious Goose 3-Kamer donzen hoofdkussen heeft een binnenste kern van veren met een donsvulling eromheen. Het bestaat uit volledig natuurlijk ganzendons en veren in een ontwerp dat bijna lijkt op een kussen in een kussen.

De binnenste kern geeft je een mooie ondersteuning tijdens het slapen en de donsvulling geeft je een groot comfort. Het kussen kan worden getypeerd als gemiddeld in termen van ondersteuning, dus het zou voor de meeste zijslapers goed moeten werken.

Het kussen heeft een vulkracht van 550. De kussens zijn machinewasbaar en hypoallergeen, maar het kussen naar de stomerij brengen wordt aangeraden om het in topconditie te houden.

Het kussen ziet er geweldig uit en biedt een hoog niveau van comfort dankzij het gebruik van veren en dons.

Het maakt niet uit welke slaappositie je de voorkeur geeft, het Nuvaro Luxurious Goose 3-Kamer donzen hoofdkussen zal in staat zijn om je goed te ondersteunen.

De hypoallergene eigenschappen van dit kussen zorgen ervoor dat het in staat is om huisstofmijten en allergenen te blokkeren. De donsvulling die wordt gebruikt in het kussen is ook zeer schoon.

Het Nuvaro Luxurious Goose 3-Kamer donzen hoofdkussen kost iets meer dan een standaard kussen, maar het lost nek- en schouderklachten op vanwege de hoge mate van steun.

 • Interessant kussen-in-kussen ontwerp
 • Superieure mix van ondersteuning en comfort
 • Goede ondersteuning ongeacht slaappositie
 • Goede hypoallergene eigenschappen
 • Relatief duur in aanschaf
Nuvaro Luxurious Goose 3 Kamer Donzen hoofdkussen

Nuvaro Luxurious Goose 3-Kamer Boxmodel Donzen hoofdkussen

(0 beoordelingen) 149,- Handgemaakt Bekijk product

Beste donzen hoofdkussen zijslaper: Nuvaro Luxurious Goose 3-Kamer Boxmodel Donzen hoofdkussen

Waarom je het geweldig gaat vinden: Het Nuvaro Luxurious Goose 3-Kamer boxmodel donzen hoofdkussen heeft een perfecte vorm die naadloos aansluit op de ligging van de schouder.

Waar normale donzen hoofdkussens weinig ruimte laten voor de schouders, heeft het boxmodel een mooie vorm waardoor je er lekker op kunt liggen als zijslaper en geen last van je nek zult krijgen.

Omdat het een 3-kamer systeem betreft heb je ook veel ondersteuning en zal het kussen niet heel veel doorzakken tijdens het slapen, zodat je ook later geen pijn in de nek of schouder ontwikkelt.

De middelste kamer bevat een hoog ganzenverenaandeel (85% ganzenveren en 15% ganzendons) voor veel ondersteuning.

De buitenste kamers (aan de onder- en bovenkant van het hoofdkussen) bevatten luxe, zachte 90% ganzendons waar je heerlijk op kunt liggen.

Dit Nuvaro Luxurious Goose 3-Kamer boxmodel donzen hoofdkussen is het beste voor degenen die graag op hun rug slapen, in plaats van zij- of buikslapers, omdat het stevig en ondersteunend is.

 • Combinatie 3-kamer donzen hoofdkussen en boxmodel
 • Zorgt dat je stevig ligt
 • Perfecte aansluiting bij de schouders
 • Te hoog voor een buikslaper
 • Te stevig voor een buikslaper
 • Alleen geschikt voor rug of zijslapers
nuvaro superior goose donzen hoofdkussen

Nuvaro Superior Goose 100%

(1 beoordeling) 229,- Handgemaakt Bekijk product

Beste donzen hoofdkussen luxe: Nuvaro Superior Goose 100%

Het Nuvaro Superior Goose 100% is rijk gevuld met zeer hoogwaardige 1a vulling uit 100% luxe ganzendons voor superieur slaapcomfort.

Het dons wordt door middel van superzachte katoenen tijk op zijn plek gehouden in het kussen.

Dit superlichte kussen is het beste donzen hoofdkussen voor iedereen die graag op een heerlijk zacht kussen ligt en niet van hardere kussens houdt.

Dit donzen kussen  zorgt voor een optimale regeling van de temperatuur en afvoer van vocht en warmte, zodat je zelfs tijdens warme zomernachten heerlijk kunt slapen.

De zeer hoge vulkracht houdt in dat met een laag gewicht aan dons een hoog volume van het kussen wordt bereikt, waardoor de ventilatie groot is.

De donsvlok van deze gans is groter dan die van een normale gans, het kussen vult zichzelf dus op met dons en lucht en zorgt er daardoor voor dat je met weinig gewicht de ideale warmte behoudt.

loiva solid night donzen hoofdkussen

Loiva Solid Night 15% donzen hoofdkussen

(1 beoordeling) 59,- Handgemaakt Bekijk product

Beste donzen hoofdkussen budget:Loiva Solid Night 15% donzen hoofdkussen

Waarom je het geweldig gaat vinden: Het Loiva Solid Night 15% donzen hoofdkussen maakt gebruik van een mix van veren en dons om je een goede prijs te geven.

Als je teleurgesteld bent over de hoge prijzen die je ziet voor de meeste donzen kussens, zul je het prijskaartje van de Loiva Solid Night 15% kunnen waarderen.

Dit Loiva Solid Night kussen bestaan uit een combinatie van ganzendons en eendendons in combinatie met veren. Het kussen bevatten wel een hoog percentage ganzenveren. 15% van het kussen bestaat uit dons en 85% uit veren.

Dit hoge percentage veren in het kussen zal zeker niet iedereen aanspreken die een donskussen wil, maar het houdt de prijs laag.

Better Nights houdt rekening met het beste dons dat niet afkomstig is van levende pluk wanneer het het dons en de veren in zijn hoofdkussens selecteert. Dit kussen heeft maar liefst 1 kg aan dons en veren voor een hoge mate van ondersteuning.

 • Uitstekende prijs voor een donzen hoofdkussen
 • Zeer zacht en comfortabel
 • Veren blijven mooi in het kussen zitten
 • Hoger percentage veren dan dons
 • Vrij stug en zwaarder kussen

Conclusie beste donzen hoofdkussen:

Kies afhankelijk van je budget en slaaptype het beste donzen hoofdkussen uit voor jouw situatie waar je nog lang van kunt genieten.

Het belangrijkste is dat je lekker ligt en je hoofdkussen je nek ondersteunt enje ruggenwervel in een correcte houding ligt, zodat je pijnvrij wakker wordt en geen last krijgt van een verkeerde ligging en rugpijn na het slapen.

Zorg voor goed onderhoud van het kussen en gebruik een goede kussenbeschermer om het hoofdkussen zo lang mogelijk optimaal te kunnen benutten.

Probeer een donzen hoofdkussen van Better Nights en merk het verschil in slaapervaring!

Wat is het beste donzen hoofdkussen?

Wat het beste donzen hoofdkussen is hangt af van je persoonlijke voorkeur en behoefte aan ondersteuning. Als je weinig ondersteuning wil en vooral zachtheid is een 90% of 100% donzen hoofdkussen voor jou het beste donzen hoofdkussen.

Heb je meer behoefte aan ondersteuning, dan is een kussen met een hoger percentage aan veren of met meerdere compartimenten met dons voor jou het beste donzen hoofdkussen. Je ligt dan hoger en steviger, zodat je een zachte buitenkant hebt maar wel een stevige binnenkant.

Kun je een donzen hoofdkussen in de wasmachine wassen?

Het is wel mogelijk om een donzen kussen zelf in de wasmachine te wassen, maar we willen je dit ten zeerste afraden.

Het is een langdurig traject om een donzen hoofdkussen goed te wassen. Omdat het zo’n dikke laag dons en/of veren betreft duurt het lang voordat dit goed is gedroogd.

Als dit drogen niet voldoende wordt gedaan kan er schimmel ontstaan in het kussen, waardoor het daarna onbruikbaar is.

Elk donzen hoofdkussen heeft wel een waslabel, waaraan te zien is dat het eventueel wel mogelijk is om het zelf te doen.
Na het wassen moet je het minimaal 4 uur in de droger stoppen (op de laagste stand) om er zeker van te zijn dat het kussen helemaal droog is.

Daarna kun je het kussen het beste nog in een warme ruimte in huis laten luchten, omdat je zeker wilt weten dat het helemaal droog wordt.

Is een donzen hoofdkussen diervriendelijke gemaakt?

Zijn donzen kussens diervriendelijk? Omdat ganzendonskussens gevuld zijn met dierlijke bijproducten, is het een misvatting dat alle zachte donzen kussens per definitie wreed zijn voor dieren.

Dat is niet het geval. Het beste donzen hoofdkussen en al onze andere hoofdkussens zijn gemaakt van dons dat afkomstig is van boerderijen waar er goed met de ganzen en eenden is omgegaan.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
De waardering van www.betternights.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 220 reviews.