Matrasbeschermer

Met een matrasbeschermer gaat je matras langer mee en hou je het hygiënisch schoon

Je slaapt het beste op een goed matras. Heb je eindelijk het perfecte matras gevonden hebt wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Misschien heb je er nooit bewust bij stilgestaan maar als je goed voor je matras zorgt kan je de levensduur met jaren verlengen. Lees snel verder en kom erachter hoe een matras beschermer jou helpt langer plezier te beleven aan je matras.

Andere interessante artikelen:

Wat is een matrasbeschermer

Gemiddeld liggen we elke nacht 8 uur op ons matras. En terwijl jij geniet van je nachtrust heeft jouw matras heel wat te verduren. Denk aan het regelmatig draaien in je slaap waardoor je matras over de lattenbodem schuurt. Of de koffie waarvan je ’s ochtends in bed wil genieten maar helaas op het matras belandt. En ook zweet of urineverlies maakt dat je matras minder hygiënisch is dan je zou willen.

Het zal geen verassing zijn dat een matrasbeschermer als doel heeft je matras te beschermen. Een matrasbeschermer kan je vergelijken met een beschermlaag voor je matras dat ervoor zorgt dat vuil, vocht en bacteriën niet in je matras trekken. Het matras zelf houd je op deze manier langer hygiënisch en fris. Daarnaast is de matrasbeschermer vaak een stuk eenvoudiger te reinigen dan het matras in zijn geheel.

Behalve een hygiënische bescherming zorgt de matrasbeschermer er ook voor dat slijtage van het matras zelf wordt beperkt. Hierdoor beleef jij langer plezier van je matras.

Matrasbeschermer

Waarom je matras beschermen

Bij de aanschaf van en matras denken we vaak na over ons lichaam en onze gezondheid. Het is belangrijk dat het matras lekker ligt en een goede ondersteuning biedt. Gek genoeg vergeten we onze gezondheid eenvoudig als het gaat om het onderhoud van het matras. Bij een donzen dekbed gebruiken we een dekbedovertrek, dus waarom geen betere bescherming voor het matras?

Gemiddeld verlies je een halve liter tot een liter vocht per nacht. Het vocht dat in je matras trekt, gecombineerd met de warmte van jouw lichaam creëren een ideale leefomgeving voor bacteriën en schimmels. Deze bacteriën en schimmels kunnen klachten als diarree of andere bacteriële infecties tot gevolg hebben.

Waterdichte matras beschermers zorgen ervoor dat vocht niet in het matras trekt en bacteriën en schimmels zich niet in je matras gaan nestelen. Met een waterdichte beschermer bespaar je jezelf een hoop ellende. Wanneer er eenmaal schimmel in je matras zit is dit lastig te verwijderen en resulteert vaak in nare geurtjes.  

Niet alleen bacteriën en schimmels huisvesten zich graag in je matras. Een matras kan miljoenen huisstofmijtjes bevatten die zich voeden met huidschilfers en zich thuis voelen op warme en vochtige plekken waar weinig ventilatie is. Huisstofmijt allergie is een veel voorkomende allergie wat leidt tot klachten als loopneus, jeukende ogen en benauwdheid.

Huisstofmijt kan je eenvoudig doden in de wasmachine door te wassen op 60 graden. Een volledig matras stop je echter niet gemakkelijk in de wasmachine. Een matrasbeschermer is makkelijk te verwijderen en te wassen. Hierdoor dood je huisstofmijt en verminder je de kans op allergische reacties.

Het feit dat een matrasbeschermer gemakkelijk te wassen is biedt een groot voordeel in het geval van vlekken. Menstruatievlekken, urinevlekken of vlekken door eten en drinken zijn lastig uit een matras te krijgen. Met een matras beschermer zorg je ervoor dat de vlekken niet in je matras zelf terechtkomen en de matras beschermer is vaak in de wasmachine te reinigen en drogen.

Om de onderkant van je matras te beschermen zijn er speciale matrasbeschermers die je tussen het matras en de lattenbodem legt. Hierdoor voorkom je dat je matras snel slijt door het schuren over de lattenbodem. Woelen in bed of het verschonen van het beddengoed zorgen ervoor wrijving tussen het matras en de bodem waardoor je matras sneller slijt en er in sommige gevallen zelfs gaten kunnen ontstaan. Met een beschermlaag tussen de bodem en je matras houd je jouw matras langer in goede conditie.

matrasbeschermer

Verschil tussen een matrasbeschermer, molton en overtrek

Een matrasbeschermer, een molton en een matrasovertrek worden vaak door elkaar gebruikt. Alhoewel ze alle drie een vorm van bescherming bieden wordt er niet hetzelfde product mee bedoeld.

Een matrasovertrek staat ook wel bekend als een hoeslaken. Het is een laken dat in de vier hoeken een elastische band heeft waardoor het goed blijft zitten om het matras. Het matrasovertrek is de laag waar je op slaapt.

Onder een matrasovertrek of hoeslaken wordt vaak een molton gelegd. Het voorkomt dat vocht en transpiratie in het matras trekt. Ook heeft een molton warmte regulerende eigenschappen.

Een matrasbeschermer heb je in verschillende soorten en wordt of onder de molton gelegd als bescherming tegen vocht en vuil, of tussen het matras en de bedbodem om het matras te beschermen tegen schuren. En wil je zowel de boven als de onderzijde beschermen dan zijn er ook matras beschermers die je als een hoes volledig om het matras heen doet.

Soorten matrasbeschermer

Afhankelijk van hetgeen waartegen jij je matras wilt beschermen kies je het soort matrasbeschermer.

Bescherming bovenkant

Een matras beschermer die je op het matras legt biedt een hygiënische bescherming tegen vuil en viezigheid. Het voorkomt dat bacteriën en huisstofmijt in je matras trekken en is ideaal in het geval van allergieën.

Gewatteerde matrasbeschermers zorgen behalve voor bescherming ook nog eens voor extra comfort. Zo slaap je extra lekker op een zachte ondergrond.  

Een waterdichte matras beschermer beschermt niet alleen tegen vuil en vlekken maar houdt je matras ook nog eens droog. Vocht dat door nachtelijk transpireren of urineverlies in het matras trekt zorgt, in combinatie met warmte, voor een aangename leefomgeving voor schimmels en bacteriën. Dit zorgt voor nare geurtjes en in sommige gevallen zelfs voor gezondheidsklachten.

Het materiaal kan verschillen en er zijn tevens wegwerp matrasbeschermers verkrijgbaar. Dit kan een uitkomst bieden in het geval je vaak logees hebt of niet constant de matrasbeschermer wilt wassen.

Bescherming onderkant

Wrijving en druk kunnen ervoor zorgen dat het matras slijt. Een matras beschermer die je tussen het matras en de lattenbodem legt voorkomt slijtage aan de onderkant van je matras.

Daarnaast heeft een matras beschermer vaak een antislip laag wat ervoor zorgt dat je matras niet verschuift wanneer je het beddengoed verschoont. Veelal heeft deze antislip laag een noppenbeschermer waarbij lucht tussen de noppen wordt doorgelaten. Dit verbetert de ventilatie van het matras. Ventilatie van het matras is belangrijk. Wanneer je matras niet goed ventileert ontstaat er een warm en vochtige omgeving waar schimmels maar al te graag nestelen.

Allround bescherming

Wil je zowel de bovenkant als de onderkant van je matras beschermen dan kan je kiezen voor een hoes die volledig om het matras gaat. Op deze manier houd je vuil en huisstofmijt buiten en ga je slijtage aan de onderkant tegen.

Materiaal matrasbeschermer

Bij het kopen van een matrasbeschermer is het belangrijk stil te staan bij het materiaal waarvan het gemaakt is. De verschillende materialen hebben verschillende eigenschappen.

Katoen

Het voordeel van katoen is dat het zeer absorberend en duurzaam is. Het is een natuurlijk materiaal dat ademend is. Het voelt zacht aan en geeft geen warmte af. Ideaal voor warmere periodes.

Katoen is makkelijk te wassen op 60 graden. En in veel gevallen hypoallergeen wat helpt bij allergieën.

Polyester

Polyester is een synthetische vezel die duurzaam en vormvast is. Het voordeel van polyester is dat het erg sterk is. Een matras beschermer van polyester is dus zeer slijtvast.

Het nadeel van polyester is dat het niet goed ademt en dus zweterig kan aanvoelen.

Tencel

Tencel is een merknaam voor lyocell, een natuurlijk biologisch afbreekbaar cellulosevezel. Het voelt zacht aan en is ultra absorberend. Het neemt vocht beter op dan katoen.

Het is een zeer ademende stof dat van nature groei van bacteriën tegen gaat.

tencel-dekbed[1]

Polyurethaan

Polyurethaan is een veerkrachtig en sterk materiaal dat is samengesteld uit verschillende materialen voor maximale waterdichtheid. Zeer geschikt voor waterdichte matras beschermers.

Microvezel

Microvezel is een synthetische stof dat bestaat uit polyester en nylon. Het is een populair materiaal omdat het is vijf keer meer absorberend dan katoen en is dus zeer geschikt bij nachtelijk transpireren.

Aan de andere kant is het minder ademend dan katoen en minder duurzaam.

Scheerwol

Scheerwol is een hoogwaardig, natuurlijk en ecologisch materiaal. Het is waterafstotend en ademend goed. Het materiaal is warm en zacht maar het nadeel is echter dat het niet was-vriendelijk is.

Teflon en allerban

Teflon en allerban zijn geen materialen maar beide behandelingen die worden toegepast voor zachtheid en duurzaamheid (teflon) en antistofmijt, antischimmel en antibacteriële barrière (allerban)

Donzen dekbed wassen

Matrasbeschermer reinigen

Regelmatig en op de juiste manier reinigen is belangrijk voor hygiëne, een goede nachtrust en het houdt je matras in een goede conditie.

Idealiter zou je de matrasbeschermer minimaal één keer per maand op minimaal 60 graden moeten wassen.

Let daarom goed op de wasvoorschriften fabrikant. Niet alle matrasbeschermers zijn geschikt voor de wasmachine of zijn op deze temperatuur te wassen.

Zorg na het wassen dat de matrasbeschermer volledig droog is voordat je hem weer gebruikt. Wanneer de matrasbeschermer nog vochtig is vergroot je de kans op schimmels. Sommige matrasbeschermers kunnen in de droger maar niet alle zijn hiervoor geschikt.

Wasvoorschriften hangen vaak samen met het materiaal en om te voorkomen dat je de matrasbeschermer beschadigd is het belangrijk de wasvoorschriften van de fabrikant goed op te volgen.

Waar op letten bij de aanschaf van een matrasbeschermer

Bij de aanschaf van een matrasbeschermer is het belangrijk om op de volgende dingen e letten.

Bescherming

Een matrasbeschermer koop je met het doel je matras te beschermen. Omdat niet alle matrasbeschermers hetzelfde deel van je matras beschermen is het belangrijk om vooraf te vast te bepalen welk deel va je matras je wilt beschermen.

Vind je het belangrijk dat de onderkant beschermd wordt tegen slijtage dat ontstaat door wrijving tussen je matras en de lattenbodem dan kies je voor een matrasbeschermer die je onder je matras legt.

Indien je wilt voorkomen dat vuilen vlekken in je matras terecht komen dan is een beschermlaag aan de bovenkant een geschikte keuze. Hierbij kan je kiezen voor extra bescherming in de vorm van een waterdichte matrasbeschermer zodat voorkomen wordt dat vocht in je matras trekt.

In het geval je wilt dat je volledige matras beschermd wordt dan kan je he beste kiezen voor een allround matrasbeschermer. De hoes die volledig om je matras gaat zorgt ervoor dat onderkant, bovenkant en de zijkanten beschermd worden.

vlekken reinigen dekbed

Materiaal

Een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden is het materiaal waarvan de matrasbeschermer gemaakt is.

Er zijn veel verschillende soorten materialen en de keuze hangt af van persoonlijke voorkeur. Let vooral goed op materialen waar je misschien allergisch voor bent.

Afmeting

Het spreekt misschien voor zich maar de afmeting van de matrasbeschermer mag niet vergeten worden. In veel gevallen geeft de productbeschrijving aan hoe je de beste afmeting kiest.

Reiniging

Je kiest vaak voor de aanschaf van een matrasbeschermer om je matras schoon en fris te houden maar dan is het belangrijk dat je de matrasbeschermer ook hygiënisch en schoon kan houden. Let daarom goed op de wasvoorschriften om er zeker van te zijn dat je de matrasbeschermer kan wassen en op welke manier je dat het beste kan doen.

Voor en nadelen matrasbeschermer

We hebben de voor- en nadelen voor je op deen rijtje gezet

Voordelen

  • Hygiënische bescherming tegen vuil en bacteriën
  • Voorkomt vlekken in je matras
  • Gaat nare geurtjes tegen
  • Ideaal in het geval van allergieën omdat het huisstofmijt buiten houdt
  • Voorkomt slijtage van je matras
  • Comfortabel door extra zachtheid
  • Makkelijker te wassen dan een matras
  • Matras blijft als nieuw

Nadelen

  • Niet alle matrasbeschermers zijn hetzelfde, bedenk dus vooraf goed wat je wilt.

Beste matrasbeschermers

Om je te helpen bij het vinden van een geschikte matrasbeschermer hebben we, op basis van Bol.com beoordelingen, een top 5 gemaakt.

Bonnanotte Waterdichte Matrasbeschermer

Matrasbeschermer

Bonnanotte bestaat al bijna 30 jaar en staat bekend om de goede kwaliteit en pasvorm.

De waterdichte matrasbeschermer van Bonnanotte heeft een comfortabele badstof bovenlaag wat zorgt dat je heerlijk zacht ligt. De onderzijde is gemaakt van 100% PU (polyuretaan). Dit is een rubberachtig kunststof dat een hoge slijtvastheid heeft en dus uitermate geschikt is om de onderkant van je matras te beschermen tegen slijtage.

Deze Bonnanotte matrasbeschermer is gemakkelijk  te wassen op 40 graden in de wasmachine. Zo houd jij je matras langer fris en in goede conditie.

UNIFICATO waterdichte matrasbeschermer 

UNIFICATO waterdichte matrasbeschermer

Deze waterdichte en ademende matrasbeschermer met TPU-membraan beschermt je matras tegen vloeistoffen zoals zweet, urine en andere lichaamsvloeistoffen. De matrasbeschermer is gemaakt van 100% katoen en met het ademende vermogen worden nare geurtjes voorkomen.

Daarnaast beschermt het tevens tegen mijten, bacteriën, schimmels en pollen. Het is dus zeer geschikt voor mensen met allergieën.

De waterdichte matrasbeschermer van UNIFICATO is Oeko-Tex gecertificeerd en dus ecologisch verantwoord.

Deze zeer gebruiksvriendelijke matrasbeschermer is op maximaal 90 graden wasbaar en geschikt voor de droger. Je haalt de matrasbeschermer gemakkelijk af en net zo makkelijk plaats je hem weer.

MatrasDirect Matrashoes de Luxe met rits

MatrasDirect Matrashoes de Luxe met rits

Deze matrasbeschermer van MatrasDirect is slijtvast en doe je volledig om je matras heen. Hierdoor is je matras aan alle kanten beschermd. De hoes is aan drie zijden voorzien van een ritssluiting en daardoor makkelijk aan te brengen en te verwijderen.

De matrasbeschermer is gewatteerd met 220 gram per M2 dacron-fiber en ligt daardoor heerlijk zacht en comfortabel. De hoes heeft doorgestikte patronen wat ervoor zorgt dat de vulling op zijn plaats blijft zitten.  

De antiallergische eigenschappen maken dat de beschermer uitermate geschikt is bij allergieën. Daarnaast is de hoes eenvoudig te wassen op 40 graden in de wasmachine. Het is echter niet geschikt voor de droger.

Cillows waterdichte matras beschermer

Cillows waterdichte matras beschermer

Cillows heeft een waterdichte molton matrasbeschermer die uitkomst biedt bij incontinentie, bedplassen of nachtzweten. Hierdoor wordt je matras beschermd, blijft het langer fris en gaat deze langer mee.

De matrasbeschermer is gemaakt van 80% katoen en 20% polyester. Door een speciale manier van weven voelt de bovenlaag heerlijk zacht aan. De waterdichte coating zorgt ervoor dat je matras beschermd blijft tegen vocht.

Je kan de matrasbeschermer eenvoudig bevestigen met een elastiek om het matras heen. Hierdoor blijft het perfect op zijn plaats zitten. En is er een ongelukje gebeurd? Geen probleem, hij kan gewassen worden tot 90 graden en drogen kan in de droogtrommel op een licht programma.

De matrasbeschermer van Cillows is antiallergisch en hypoallergeen. Dit maakt het geschikt in het geval je last hebt van allergieën.

24-Bedding matrasbeschermer

24-bedding

Verleng de levensduur van je matras met de matrasbeschermer van 24-Bedding. Niet alleen bescherm je jouw matras tegen slijtage, het zorgt er tevens voor dat vocht, als zweet of urine dat je verliest, niet in je matras trekt. Vocht kan namelijk zorgen voor schimmel in je matras die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid.

De matrasbeschermer is zeer elastisch en trekt zichzelf daardoor strak om het matras. Wassen kan eenvoudig op maximaal 60 graden. Wel wordt aangeraden om de matrasbeschermer bij de eerste keer wassen vooraf in koud water te weken.

24-Bedding produceert en levert al meer dan 35 jaar bed textiel en staat bekend om een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.


Conclusie matrasbeschermer

Je staat er waarschijnlijk niet zo snel bij stil, maar een matrasbeschermer is belangrijker dan je denkt. Om ervoor te zorgen dat je matras niet alleen langer mee gaat maar ook hygiënisch schoon blijft is het beschermen van je matras noodzakelijk.

Er zijn grofweg 3 soorten matrasbeschermers; bovenlaagbeschermer, onderkant beschermer en allround beschermer. Je voorkomt hiermee dat vuil, vlekken, bacteriën en schimmels in je matras trekken en dat de onderkant slijt door het schuren van je matras. Met een matrasbeschermer geniet jij langer van je matras en van een goede nachtrust.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel laat dan gerust hieronder een comment achter. Je kan ons ook volgen op Facebook

Meest verkocht

betternights
Reacties op: Matrasbeschermer

2 reacties op “Matrasbeschermer”

  1. Fijn om te hebben, maar koop er sowieso minstens 2. Zo lang vind ik ze trouwens niet meegaan, ze worden snel vies en slijten sneller in de wasmachine dan een normaal dekbedovertrek lijkt het.

  2. Goed om te weten dat ik een matrasbeschermer kan kopen die ervoor zorgt dat mijn matras langer schoon blijft. Op dit moment gebruik ik twee hoeslakens, wat opzich een goede oplossing is. Ik ga kijken welke afmeting ik nodig heb voor onze bedden. Erg handig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay

Expert op het gebied van dekbedden, hoofdkussens en meer op het gebied van slapen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
23 maart 2023 Vouwbed

Het Vouwbed: Compacte En Praktische Slaapoplossing Voor Kleine Ruimtes Een goede nachtrust is van vitaal belang voor onze gezondheid en welzijn. Helaas hebben niet alle huizen genoeg ruimte voor een permanent bed. Als je een kleine slaapkamer hebt, kan het zijn dat je niet genoeg ruimte hebt om een bed neer te zetten en je […]

Lees artikel
22 maart 2023 Verzwaringsdeken kind

Hoe een verzwaringsdeken je kind kan helpen om beter te slapen Een verzwaringsdeken kan een goede oplossing zijn voor kinderen die moeite hebben met slapen en niet van een licht donzen dekbed houden. Door het gewicht van de deken ervaart het kind een lichte druk op het lichaam, wat vergelijkbaar is met een knuffel. Dit […]

Lees artikel
17 maart 2023 Donzen dekbed 200×220: Ultiem slaapcomfort voor alle seizoenen

Een goede nachtrust begint bij het juiste dekbed. Bij Better Nights hebben we een uitgebreid assortiment dekbedden van verschillende merken en materialen. Of je nu op zoek bent naar een donzen dekbed 200×220, een wollen dekbed 200×220, een tencel dekbed 200×220 of een kameelhaar dekbed 200×220, bij ons vind je het allemaal. In deze tekst […]

Lees artikel
Hydrofiele slaapzak

Hydrofiele Slaapzak: Een Must-Have voor de Comfortabele Slaap van je Baby Als ouder ben je altijd op zoek naar manieren om ervoor te zorgen dat je baby veilig en comfortabel slaapt. Een hydrofiele slaapzak is de perfecte oplossing om je baby warm te houden tijdens de nacht. Een hydrofiele slaapzak is een speciaal soort slaapzak […]

Lees artikel
13 maart 2023 Opvouwbaar matras

Een opvouwbaar matras Als slaapspecialist begrijpen we dat een goede nachtrust essentieel is voor de gezondheid en het welzijn van onze klanten. Een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan een goede nachtrust is een comfortabel matras (naast je heerlijke donzen dekbed natuurlijk 😉). Echter, soms kan het moeilijk zijn om een matras te vinden […]

Lees artikel
8 maart 2023 Lattenbodem: alles wat je moet weten

Een goede nachtrust begint niet alleen bij een goed donzen dekbed, maar ook bij een goede lattenbodem. Een lattenbodem is een essentieel onderdeel van je bed en zorgt ervoor dat je matras goed ondersteund wordt. Maar wat is een lattenbodem precies? En waar moet je op letten bij het kiezen van een lattenbodem? In dit […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 172 reviews.