Een neksteunkussen om een stijve nek te voorkomen

Met een neksteunkussen de hele nacht extra ondersteund slapen en nekpijn voorkomen

’s Ochtends wakker worden met een stijve nek, daar wordt niemand blij van. Slaap jij in je favoriete slaaphouding onder je heerlijke donzen dekbed, maar met een verkeerd kussen? Dat kan de oorzaak zijn van die stijve nek in de ochtend.

Vanaf het moment dat je ’s ochtends wakker wordt tot het moment dat jij je hoofd op je kussen neerlegt is je nek continu aan het werk. Het kiezen van het juiste kussen met goede ondersteuning kan het verschil maken tussen wakker worden een goed uitgeruste nek of wakker worden met nekpijn.

In dit artikel lees je alles over het neksteunkussen dat jou kan helpen je nek de rust te geven die het ’s nachts verdiend.

Wat is een neksteunkussen

Neksteunkussens zijn orthopedische kussens die bijzonder ergonomisch zijn. De specifieke vorm van een neksteunkussen geeft extra ondersteuning aan je bovenste rug en nekwervels. Dit leidt tot een maximale ontspanning van je hoofd tijdens het slapen

Een neksteunkussen is eigenlijk een hoofdkussen met neksteun. Het gedeelte waar je hoofd op ligt heeft vaak een andere dikte dan het gedeelte waar je nek op ligt.

Door het gebruik van een neksteunkussen wordt je slaaphouding gecorrigeerd wat ervoor zorgt dat je rug rechter ligt. Hierdoor slaap je rustiger en word je uitgerust wakker. Een neksteunkussen kan een perfecte oplossing zijn voor lichamelijke klachten zoals nekpijn of hoofdpijn na het wakker worden.

Het komt nogal eens voor dat een neksteunkussen wordt verward met een nekrolkussen. Echter, een nekrolkussen is meer ter decoratie of extra ondersteuning en niet geschikt om als hoofdkussen te gebruiken.

Waarom een neksteunkussen

Iedereen heeft zijn eigen favoriete slaaphouding. Of je nu op je buik, je rug of je zij slaapt, je wilt graag lekker slapen en uitgerust en pijnvrij wakker worden. Een gemiddeld mensenhoofd weegt tussen de 9 en 11 kilo. Een behoorlijk gewicht dat de hele dag door je nek wordt gedragen. Het is dus belangrijk dat je voor een goed kussen kiest zodat je nek en rug ’s nachts die welverdiende rust krijgen.

Uit onderzoek van het RIVM is gebleken dat er ongeveer 2 miljoen Nederlanders zijn die last hebben van nek- of rugpijn. Nekpijn kan een grote invloed hebben op je dagelijkse leven. In sommige gevallen kan nekpijn ook hoofdpijn veroorzaken.

Nekklachten door verkeerd slapen

Om ervoor te zorgen dat je klachtenvrij wakker wordt is het natuurlijk eerst van belang te weten wat nou precies de oorzaak is. Wakker worden met een stijve nek of nekpijn kan twee oorzaken hebben:

  1. Verkeerde slaaphouding
  2. Verkeerde ondersteuning van je nek en hoofd

Slaaphouding

Sommige slaaphoudingen voelen misschien lekker aan maar zijn niet de beste keuze voor je lichaam. Bij een verkeerde slaaphouding ligt je nek niet in een neutrale stand. Wanneer jij in dromeland bent ben je niet bewust bezig met het liggen in een juiste slaaphouding. Een verkeerde slaaphouding kan echter wel zorgen voor een stijve nek in de ochtend.

Ben je een buikslaper dan doe je jouw nek geen plezier. Je ligt urenlang met je nek opzij gedraaid. Dit is een flinke belasting op de nekspieren. Niet alleen je nek maar ook je rug wordt belast bij het slapen op je buik. Wanneer je geen goede ondersteuning onder je buik hebt kan je buik in het matras zakken. Hierdoor ontstaat er extra druk op je wervelkolom en rugspieren.

Slaap je graag op je zij? Ook deze slaaphouding kan belastend zijn voor je nekspieren. Doordat je bovenlichaam iets naar voren ligt ontstaat er een draaiing in je nek waardoor spanning ontstaat.

Neksteunkussen

Bij rug-slapers is het belangrijk dat de nekwervels in een natuurlijke positie ten opzichte van elkaar gehouden worden tijdens de slaap. Lig je teveel met je kin op je borst of juist van de borst dan zorgt dit voor spanning op de nekwervels.

Slaap je op je rug maar met je hoofd opzij gedraaid dan betekent deze draaiing van je nek dat de nekspieren op spanning staan.

Ondersteuning

Jouw kussen kan heerlijk liggen, heerlijk ruiken en heerlijk aanvoelen. Maar dit betekent helaas niet altijd dat je kussen ook de juiste ondersteuning biedt aan jouw nek en rug. Om lichamelijke klachten te voorkomen is het belangrijk dat je kiest voor een goed kussen.

Wanneer je nek en hoofd niet goed ondersteund worden tijdens je slaap kunnen er spanningen in je nek ontstaan. Dit gebeurt met name wanneer je kussen of te hoog, of te laag is, je hoofd ligt dan niet in een neutrale houding. Bij het ontbreken van een goede neksteun wordt je hoofd wel ondersteund maar je nek niet. In beide gevallen heb je hierdoor kans dat je wakker wordt met een stijve nek.

Een neksteunkussen biedt zowel ondersteuning aan je nek als aan je hoofd. Daarnaast kan een neksteunkussen je helpen om in een goede houding te blijven liggen terwijl je slaapt.

Voorkomen nekklachten door verkeerd slapen

Een juiste slaaphouding met goede ondersteuning van je hoofd en nek zorgt voor een juiste uitlijning van de wervelkolom. Hierdoor staat er zo min mogelijk druk op je nek- en rugwervels.

Nuvaro PU-staafjes de luxe hoofdkussen

Een goede slaappositie is een combinatie van je slaaphouding en je kussen. Helaas voor de buikslapers onder ons: dit is de slechtste slaaphouding die je maar kan aannemen.  

Slaap je graag op je buik dan is het verstandig om te proberen wat vaker op je zij in slaap te vallen. Wat je ’s nachts in je slaap doet heb je meestal niet onder controle dus het kan zijn dat je gedurende de nacht toch weer op je buik slaapt. Een neksteunkussen kan ervoor zorgen dat je minder makkelijk op je buik rolt en dus de hele nacht in een betere slaaphouding ligt.

Wanneer je op je zij ligt heb je rekening te houden met je schouders. Mannen hebben over het algemeen bredere schouders dan vrouwen waardoor mannen vaak een iets dikker kussen nodig hebben dan vrouwen.

Als je op je rug slaapt dan is het belangrijk een kussen te kiezen waarbij je hoofd niet te veel wordt opgetild, waardoor je nek naar voren buigt. Rug slapers geven vaak de voorkeur aan een dunner hoofdkussen met een steviger gedeelte onder de nek.

Soorten neksteunkussens

Je slaaphouding is heel persoonlijk en voor iedereen anders. Gelukkig zijn kussens met een neksteun verkrijgbaar in verschillende soorten en maten.

Hoogte

De hoogte van je kussen is afhankelijk van je lichaamsbouw, je slaaphouding en van de stevigheid van je matras. Bij een harder matras heb je een hoger kussen nodig dan bij een zacht matras.

Over het algemeen kiezen mannen vaak voor een neksteunkussen van 12, 14 en 16 cm en vrouwen voor een hoogte van 12 en 14 cm.

Zoals eerder gezegd hebben rug slapers vaak behoefte aan een iets dunner kussen. Veelal is 9 cm een goede hoogte voor een hoofdkussen met neksteun wanneer je op je rug slaapt.

Hardheid

Niet iedereen wordt blij van een hard kussen onder het hoofd. Anderen vinden het verschrikkelijk om op een zacht kussen te slapen. Kies daarom een stevigheid die jij prettig vindt.

Mannen kiezen veelal voor een medium tot stevig kussen en vrouwen vinden een soft tot medium kussen meestal fijner liggen. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat dit voor jou geldt. Test daarom uit wat voor jou het lekkerste ligt.

Vulling

Het materiaal in het kussen bepaalt de prijs het gevoel en de duurzaamheid.

Daarnaast is het type vulling is bepalend voor de mate waarin het kussen zich aanpast aan de vorm van jouw hoofd.

Er zijn twee categorieën; een voorgevormd kussen of een kussen met losse vezel.

Een voorgevormd kussen bestaat uit polyester, traagschuim, latex of koudschuim. Bij losse vezel moet je denken aan dons of een synthetische vulling.

Een kussen gevuld met traagschuim past zich het beste aan en is ook nog een druk verlagend. Nadat het kussen zich heeft aangepast aan jouw hoofd en nek dwingt het je eigenlijk om in die positie te blijven liggen. Dit komt de ontspanning van je nek- en rugwervels ten goede.

Een kussen met traagschuim is stevig, net als een latexkussen. Het latexkussen is daarnaast ook nog eens veerkrachtig, Het nadeel van beide materialen is dat ze niet altijd goed ventileren.

Kussens met koudschuim, ook wel bekend als PU-schuim, zijn vocht doorlatend en goed ventilerend. Het kussen vormt zich goed naar de vormen van het lichaam maar door de elasticiteit van het materiaal springt het weer terug naar de oorspronkelijke vorm.

Neksteunkussen met een donzen vulling hebben vaak meerdere compartimenten. Het kussen is bovenin anders gevuld dan onderin en het dons blijft hierdoor mooi op zijn plaats. Dons kussens zijn erg zacht en je kans ze naar je eigen wensen vormen.

Kussens met een synthetische vulling zijn budgetvriendelijk en antiallergisch. Bij veel neksteunkussens met een synthetische vulling kan je zelf de dikte bepalen door vulling toe te voegen of eruit te halen.

Neksteunkussen PU staafjes

Wat is een goed neksteunkussen

We staan er vaak niet bij stil maar onze nek heeft veel te verduren op een dag. Je nekwervels zijn de dunste wervels van je ruggengraat maar moeten de hele dag het gewicht van je hoofd ondersteunen. Te bedenken dat je hoofd tussen de 9 en 11 kilo weegt dan kan je je voorstellen dat het belangrijk is dat je nek aan het einde van de dag de benodigde rust krijgt. Het gebruik van een hoofdkussen die jouw nek goed ondersteund

zodat deze ook de dag erna jouw hoofd weer kan dragen is daarom essentieel.

Er is niet een specifiek neksteunkussen dat het beste is voor iedereen. Er zijn meerdere factoren bepalend bij het kiezen van een hoofdkussen met neksteun die voor jou het beste is. Het beste kussen voor jou is een kussen die een goede ondersteuning biedt aan jouw nek hoofd en tegelijkertijd lekker ligt zodat jij heerlijk kan slapen.

Klachten kunnen ontstaan doordat je nek en je hoofd te weinig of juist te veel ondersteund worden. De spieren in je nek, schouders en rug moeten dit corrigeren waardoor er druk op de spieren komt te staan. Het gevolg is dat je spieren stijf worden en je wakker wordt met een stijve nek of spierpijn.

Een hoofdkussen met neksteun zorgt ervoor dat je hoofd en nek in een rechte lijn worden gepositioneerd Hierdoor lig je in een natuurlijke houding.

Om je te helpen bij het vinden van een neksteunkussen hebben we enkele dingen op een rijtje gezet waar je rekening meet moet houden bij de keuze die je maakt.

Slaaphouding

Slaap je het liefst op je zij dan zal je merken dat je tijdens het slapen op je schouder steunt waardoor er ruimte ontstaat tussen je matras en je hoofd. In dit geval kan je het beste kiezen voor een stevig en hoog kussen om deze ruimte op te vullen.

Een te hoog of te laag kussen kan, wanneer je op je rug slaapt, niet alleen belastend zijn voor je nek maar ook voor je lage rug. Belangrijk is om de natuurlijke kromming van je nek en rug te ondersteunen. De beste ondersteuning voor je nek en hoofd tijdens het slapen op je rug krijg je met een dunner kussen dan wanneer je op je zij slaapt. Houdt daarbij rekening met de natuurlijke kromming van je rugwervel; hoe krommer de rugwervel hoe hoger het kussen.

Wissel je tijdens je slaap af tussen het liggen op je rug en je zij? Dan kan je kiezen voor een hoger neksteunkussen in een zachtere variant. Op het moment dat je op je rug ligt zak je heerlijk weg in je kussen maar tegelijkertijd zal je profiteren van de steun van het kussen wanneer je op je zij ligt.

Een buik-slaper ligt de hele nacht met het hoofd opzij en met een kromme nek. Dit is een vrij belastende houding voor de nek. Bij een te hoog kussen wordt het hoofd ook nog eens omhooggeduwd. Het is daarom belangrijk om een dun kussen te gebruiken als je op je buik slaapt. En als het even kan, probeer dan op je zij te slapen.

Je matras  

Heeft jouw bed een zacht matras dan zal je merken dat wanneer jij in bed ligt je lichaam een beetje wegzakt in het matras. Bij een zacht matras heb je een dunner kussen nodig omdat je schouders al meer in het matras zakken. Het omgekeerde geldt voor een hard matras. Je schouders zakken niet weg en er is meer ruimte tussen je hoofd en het matras. In dit geval heb je een dikker kussen nodig om te zorgen dat je nek en hoofd een goede ondersteuning krijgen.

Materiaal

Een kussen van traagschuim is stevig en geeft goede ondersteuning maar is stugger dan bijvoorbeeld een kussen dat gevuld is met synthetisch materiaal. En wil je echt zacht slapen dan kan je het beste kiezen voor een kussen dat gevuld is met dons.

Transpireer je ’s nachts veel dan kies je misschien liever voor een hoofdkussen met neksteun die ventilerend is. Koudschuim is dan een goede optie omdat het een schuimsoort met open structuur is. Het schuim kan goed ventileren en het kan vocht afvoeren. 

Bij Betternights vind je neksteunkussens die extra steun bieden en ervoor zorgen dat jij in de goede houding blijft liggen. Je kan kiezen voor de Nuvaro Neksteun de Luxe kussen en het Nuvaro neksteun kussen gevuld met PU-staafjes.

Neksteunkussen

Nuvaro Neksteun de Luxe hoofdkussen

Dit neksteunkussen is maar liefst geschikt voor 8 verschillende slaapmogelijkheden die je alle 8 kan terugvinden in de meegeleverde gebruiksaanwijzing.

Het kussen is gemaakt van 100% PU wat veel ondersteuning biedt aan je nek en hoofd. De vorm van het kussen zorgt ervoor dat je in de goede houding wordt gelegd.

De neksteun zorgt voor tegendruk waardoor je niet volledig wegzakt in het kussen. Je kan zelf bepalen of je gebruik wil maken van het inlegvel van hypersoftschuim voor extra comfort.

Het kussen heeft een afmeting van 40 x 70 cm en is wasbaar op 40 graden. De tijk is gemaakt van luxe, zacht, katoenen badstof.

De Nuvaro Neksteun de Luxe is zeer geschikt voor degene die van een stevig kussen houden. Heb je liever een zachter kussen slaap je misschien lekkerder op het Nuvaro hoofdkussen met PU-staafjes.

Neksteunkussen PU staafjes

Nuvaro PU-staafjes de Luxe hoofdkussen

Het voordeel van PU-staafjes is dat het een goede ondersteuning aan je nek geeft maar niet zo stug is als een kussen met traagschuimvulling. Dit kussen vormt zich naar je nek en hoofd zodat het een goede ondersteuning biedt en het is de volgende ochtend eenvoudig op te kloppen naar de originele vorm.

De medische PU-staafjes zijn anti-allergeen met een omhulsel van 100% katoen. Dit maakt dat het kussen ideaal is wanneer je op zoek bent naar een zacht kussen met goede ondersteuning.

Dit kussen heeft een afmeting van 40 x 70 cm en is wasbaar op 40 graden. De tijk is gemaakt van zacht katoenen badstof.

Conclusie neksteunkussen

Niemand wil wakker worden met nekpijn. In de meeste gevallen is nekpijn het gevolg van een verkeerde slaaphouding, een verkeerde ondersteuning van je nek of een combinatie van die twee. Wil je zonder nekklachten wakker worden dan is het belangrijk om een kussen te kiezen die jouw bovenste rugwervels, nek en hoofd goed ondersteund.

Een neksteunkussen biedt extra ondersteuning in de nek zodat je lichaam in een natuurlijke houding ligt.

Het is belangrijk om een neksteunkussen te kiezen op basis van jouw slaaphouding en je persoonlijke voorkeuren zodat je uitgerust en klachtenvrij aan een nieuwe dag kan beginnen.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel laat dan gerust hieronder een comment achter. Je kan ons ook volgen op Facebook

Meest verkocht

betternights
Reacties op: Een neksteunkussen om een stijve nek te voorkomen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Tom

Hoi! Mijn naam is Tom en sinds 2011 werk ik al voor Better Nights 😃 Met heel veel plezier blog ik regelmatig over slaap- en slaapproducten. Heb je vragen? Plaats dan gerust een reactie en ik probeer hem zo snel mogelijk te beantwoorden.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
31 mei 2023 4 Seizoenen Dekbed: Het Perfecte Allround Comfort

Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn, en het juiste dekbed speelt hierbij een belangrijke rol. Een 4 seizoenen dekbed is een uitstekende keuze voor mensen die het hele jaar door comfort en gemak willen ervaren. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat een 4 seizoenen dekbed precies is, de […]

Lees artikel
29 mei 2023 Dekbed maten: Welke maat dekbed is het beste voor jou?

Bij het creëren van een comfortabele en gezellige slaapomgeving is het kiezen van het juiste dekbed essentieel. De juiste dekbed maten kiezen zorgt niet alleen voor voldoende warmte en comfort, maar kan ook bijdragen aan de algehele esthetiek van je slaapkamer. In dit artikel zullen we de verschillende dekbed maten bespreken, zodat je het perfecte […]

Lees artikel
26 mei 2023 Ultiem comfort en elegantie: Ontdek de voordelen van een donzen lits-jumeaux dekbed

Een goede nachtrust is essentieel voor ons welzijn en het kiezen van het juiste dekbed is een belangrijk onderdeel van het creëren van een comfortabele slaapomgeving. Voor wie op zoek is naar ultiem comfort en luxe, is een donzen dekbed lits jumeaux een uitstekende keuze. Met zijn zachte, lichte en warme eigenschappen biedt dit type […]

Lees artikel
24 mei 2023 Het perfecte 1 persoons dekbed: Ultiem comfort en warmte

Het hebben van een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn. Een belangrijk element voor een goede nachtrust is het juiste beddengoed, en een hoogwaardig donzen dekbed kan een wereld van verschil maken. In dit artikel zullen we ons richten op één persoons donzen dekbedden, en waarom ze een uitstekende keuze zijn voor […]

Lees artikel
23 maart 2023 Vouwbed

Het Vouwbed: Compacte En Praktische Slaapoplossing Voor Kleine Ruimtes Een goede nachtrust is van vitaal belang voor onze gezondheid en welzijn. Helaas hebben niet alle huizen genoeg ruimte voor een permanent bed. Als je een kleine slaapkamer hebt, kan het zijn dat je niet genoeg ruimte hebt om een bed neer te zetten en je […]

Lees artikel
22 maart 2023 Verzwaringsdeken kind

Hoe een verzwaringsdeken je kind kan helpen om beter te slapen Een verzwaringsdeken kan een goede oplossing zijn voor kinderen die moeite hebben met slapen en niet van een licht donzen dekbed houden. Door het gewicht van de deken ervaart het kind een lichte druk op het lichaam, wat vergelijkbaar is met een knuffel. Dit […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 184 reviews.