• Waardering: 9.8/10 bij Webwinkelkeur
 • Gratis verzending én gratis retour
 • Handgemaakt in Nederland
 • Gratis proefslapen
 • Showroom in Doetinchem

Hoofdkussen zijslaper – Wat voor kussen is geschikt voor als je op je zij slaapt?

We weten allemaal dat een goede nachtrust van onschatbare waarde is voor onze algehele gezondheid en welzijn.

Een van de meest cruciale aspecten van een goede nachtrust is het kiezen van het juiste hoofdkussen, vooral als je een zijligger bent.

In dit uitgebreide artikel zullen we dieper ingaan op waarom het kiezen van het juiste hoofdkussen zo belangrijk is voor zijliggers en geven we een gedetailleerd overzicht van de beste opties die momenteel op de markt zijn.

Beste kussens voor zijslapers

slapen luxe
Indien je met je arm onder je kussen slaapt lig je natuurlijk al hoger, maar een groter kussen is comfortabeler

Waarom moet jij als zijligger extra aandacht besteden aan je hoofdkussenkeuze?

Misschien vraag je je af waarom het kiezen van het juiste hoofdkussen zo belangrijk is, vooral als je gewend bent om op je zij te slapen. Hier zijn enkele redenen waarom dit voor jou van cruciaal belang is:

 1. Neutrale wervelkolomuitlijning: Als zijligger is het essentieel om ervoor te zorgen dat je nek en wervelkolom zich in een neutrale positie bevinden tijdens je slaap. Dit helpt spanning en pijn in je nek en schouders te verminderen.
 2. Voorkomen van slaaprimpels: Een goed kussen voor zijliggers voorkomt dat je gezicht te veel wordt samengedrukt tegen het kussen, waardoor je slaaprimpels kunt verminderen en tekenen van veroudering kunt tegengaan.
 3. Verbeterde ademhaling: Door het juiste kussen te kiezen, kun je ervoor zorgen dat je luchtwegen open blijven, wat vooral gunstig is als je last hebt van slaapapneu of snurkproblemen.
 4. Comfort: Een comfortabel kussen draagt bij aan een betere nachtrust, waardoor je de volgende dag frisser en energieker wakker wordt.
man slapen goedkope hoofdkussens vs dure hoofdkussens
Bij bredere schouders heb je een hoger hoofdkussen nodig om juist te liggen, waarbij de ruimte wordt opgevuld

Waar moet je op letten bij het kiezen van een hoofdkussen?

Bij het kiezen van een hoofdkussen als zijligger zijn er verschillende cruciale factoren om te overwegen:

 1. Hoogte van het kussen: Het kussen dat je kiest, moet voldoende hoogte bieden om de ruimte tussen je hoofd en je schouder op te vullen. Dit bevordert de juiste uitlijning van je wervelkolom. Kussens die te laag of te hoog zijn, kunnen leiden tot nek- en schouderpijn.
 2. Stevigheid: De stevigheid van je kussen is ook van groot belang. Een te zacht kussen biedt niet voldoende ondersteuning, terwijl een te stevig kussen ongemakkelijk kan zijn. Over het algemeen wordt een kussen met een medium stevigheid aanbevolen voor zijliggers.
 3. Materiaal: Hoofdkussens zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals traagschuim, veren, dons, latex en synthetische vezels. Het materiaal heeft invloed op de zachtheid, warmte en ondersteuning. Het is essentieel om een materiaal te kiezen dat aansluit bij jouw persoonlijke voorkeur.
 4. Vorm: Speciale kussens zijn ontworpen voor zijliggers, zoals wigvormige kussens of kussens met een uitsparing voor je hoofd. Deze kussens zijn ontworpen om je slaaphouding te optimaliseren en de druk op je schouders en nek te verminderen.
vrouw slapen white noise machine
Met een steviger hoofdkussen dat minder inzakt hebt je als zijslaper meer ondersteuning

De Beste Hoofdkussens voor Zijliggers

Als zijslaper is het van essentieel belang om het juiste hoofdkussen te kiezen om een goede nachtrust te garanderen.

Better Nights, een autoriteit op het gebied van slaapcomfort, beveelt aan om te opteren voor een stevig, hoog kussen.

De reden hierachter is dat je nekwervel in een rechte lijn moet liggen ten opzichte van uw nek en hoofd, wat betekent dat je de ruimte tussen je hoofd en de matras moet overbruggen.

De hoeveelheid ruimte die je precies moet overbruggen, varieert van persoon tot persoon en is ook afhankelijk van de breedte van je schouders, waarbij vrouwen doorgaans minder ruimte nodig hebben dan mannen.

Om deze ruimte optimaal op te vullen, is het aan te raden om te kiezen voor een stevig kussen uit deze specifieke categorie.

Voor zijliggers kan het bovendien gunstig zijn om optioneel een boxmodel slaapkussen toe te voegen.

Een boxmodel kussen biedt namelijk de perfecte ondersteuning voor zijslapers, vooral als je het grootste deel van de nacht in deze positie doorbrengt.

Niettemin zijn er ook mensen die het comfort van een boxmodel kussen op hun rug waarderen.

Conclusie hoofdkussen zijslaper

Het kiezen van het juiste hoofdkussen is van cruciaal belang voor jou als zijligger om een goede nachtrust te garanderen en nek- en schouderklachten te voorkomen.

Het is belangrijk om rekening te houden met factoren zoals hoogte, stevigheid, materiaal en vorm bij het maken van je keuze.

Denk ook aan je persoonlijke voorkeuren en eventuele specifieke gezondheidsproblemen. Een goed gekozen hoofdkussen zal bijdragen aan een comfortabele en rustgevende nacht, waardoor je ‘s ochtends fris en vol energie ontwaakt.

Gun jezelf de luxe van een goede nachtrust door het juiste hoofdkussen te kiezen.

Veel gestelde vragen over hoofdkussen zijslaper

Wat maakt zijliggen een populaire slaaphouding?

Zijliggen is een van de meest voorkomende slaaphoudingen omdat het kan helpen bij het verminderen van snurken, slaapapneu en het voorkomen van maagzuurproblemen. Bovendien vinden veel mensen deze houding gewoon comfortabel.

Waarom is het belangrijk om een specifiek hoofdkussen te kiezen voor zijliggers?

Een specifiek kussen voor zijliggers is van belang om de juiste ondersteuning te bieden voor de nek en de wervelkolom, wat kan helpen bij het voorkomen van nek- en schouderpijn, evenals het bevorderen van een goede nachtrust.

Hoe weet ik welke hoogte geschikt is voor mijn zijliggende positie?

De hoogte van het kussen hangt af van de ruimte tussen uw hoofd en de matras. Over het algemeen moeten zijliggers een stevig, hoog kussen kiezen om deze ruimte op te vullen. De exacte hoogte kan variëren afhankelijk van uw lichaamsbouw en persoonlijke voorkeur.

Welk materiaal is het beste voor een kussen voor zijliggers?

Er zijn verschillende materialen beschikbaar, zoals traagschuim, latex, veren, dons en synthetische vezels. Het beste materiaal hangt af van uw persoonlijke voorkeur en eventuele allergieën. Traagschuim en latex staan ​​vaak bekend om hun goede ondersteuning.

Wat zijn de voordelen van een boxmodel slaapkussen voor zijliggers?

Een boxmodel slaapkussen biedt extra ondersteuning voor zijliggers, vooral als zij gedurende lange tijd in deze positie slapen. Het helpt de nek en de wervelkolom in een goede uitlijning te houden en kan de slaapkwaliteit verbeteren.

Is er een specifiek kussen dat geschikt is voor rugliggers die af en toe op hun zij slapen?

Ja, een boxmodel slaapkussen kan ook comfortabel zijn voor rugliggers die af en toe op hun zij slapen. Het biedt de nodige ondersteuning, ongeacht de slaaphouding.

Hoe vaak moet ik mijn hoofdkussen vervangen?

Over het algemeen wordt aanbevolen om je hoofdkussen om de 1-2 jaar te vervangen, afhankelijk van het type kussen en de kwaliteit. Een versleten kussen biedt niet de nodige ondersteuning en kan leiden tot ongemak tijdens de slaap.

Kan ik meerdere kussens gebruiken om mijn slaaphouding aan te passen?

Ja, je kunt meerdere kussens gebruiken om je slaaphouding aan te passen. Sommige zijliggers vinden het prettig om een extra kussen tussen de knieën te plaatsen om de druk op de heupen en de onderrug te verminderen.

Wat moet ik doen als ik last heb van nek- of schouderpijn ondanks het gebruik van het juiste kussen?

Als je aanhoudende nek- of schouderpijn ervaart, is het raadzaam om een arts of een specialist te raadplegen. Het kan zijn dat er andere onderliggende oorzaken zijn die aangepakt moeten worden.

Reacties op: Hoofdkussen zijslaper – Wat voor kussen is geschikt voor als je op je zij slaapt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay van den Bosch

Kay van den Bosch heeft gedurende ruim 5 jaar een solide loopbaan opgebouwd als Customer Service Manager en Slaapexpert binnen de slaapindustrie.

Met een achtergrond in klantenservicebeheer en slaapexpertise blijft Kay een waardevolle bron van begeleiding voor mensen die worstelen met slaapproblemen, zijn voortdurende inzet om anderen te helpen getuigt van zijn toewijding aan het welzijn van anderen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
22 februari 2024 Slecht Slapen Overgang – Wat zijn effectieve oplossingen?

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw, waarin haar hormoonniveaus en lichamelijke processen veranderen. Een veelvoorkomend probleem dat veel vrouwen ervaren tijdens de overgang is slecht slapen. De verstoring van de hormoonbalans kan leiden tot opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen, die allemaal van invloed kunnen zijn op de kwaliteit van […]

Lees artikel
Twee eenpersoons dekbedden of een tweepersoons dekbed?

De keuze tussen twee eenpersoons dekbedden of één tweepersoons dekbed is een interessante kwestie die veel stellen en individuen bezighoudt bij het inrichten van hun slaapkamer. Deze beslissing kan invloed hebben op de kwaliteit van de slaap, het comfort, en zelfs de relatie tussen partners. In dit artikel verkennen we de voor- en nadelen van […]

Lees artikel
19 februari 2024 Welk dekbed is het warmst? Een uitgebreide gids voor maximale warmte en comfort

In de donkere wintermaanden is er niets zo geruststellend als het knusse gevoel van onder een warm dekbed kruipen. Maar met de overvloed aan keuzes op de markt kan het selecteren van het juiste dekbed een uitdaging zijn. Het kiezen van het juiste dekbed speelt een grote rol bij jouw goede nachtrust. Welk dekbed is […]

Lees artikel
De bedsprei

Waarom nog een bedsprei gebruiken en welke zijn het beste? Een bedsprei heeft misschien een stoffig en ouderwets imago. Misschien denk je direct aan een gehaakte sprei die bij je grootouders op bed lag. Wis deze gedachte en vervang deze door het beeld van een bed in een luxe hotelkamer. Een bedsprei is weer helemaal […]

Lees artikel
Beste slaaphouding

Wat is de beste slaaphouding en wat zijn de voordelen? Laten we eerlijk zijn, je slaapt een groot deel van je leven, zelfs wanneer je geen 8 uur per nacht maakt. Je staat er misschien niet bij stil maar je slaaphouding speelt een grote rol in je slaapkwaliteit. Dit betekent dat het misschien tijd is […]

Lees artikel
Hoe val je snel in slaap?

Hoe val je snel in slaap zodat je niet meer slapeloos wakker hoeft te liggen? Iedereen droomt ervan om, direct nadat je hoofd het kussen raakt en je onder je dekbed ligt, in een diepe slaap te vallen. Gebeurt jou dat avond na avond? Geniet er dan van want in de meeste gevallen kost het […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 216 reviews.